فهرست مطالب

Research and Rural Planning - Volume:6 Issue: 4, 2018

Journal of Research and Rural Planning
Volume:6 Issue: 4, 2018

  • تاریخ انتشار: 1396/11/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علمی - پژوهشی
  • مهدی موسوی، مهدی جهانی، حمید جعفری صفحات 1-14
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف انتخاب بهترین الگوی کشت برای روستاییان شهرستان چناران با محوریت افزایش درآمد کشاورزان انجام شده است.
    روش تحقیق: آمار و اطلاعات مورد نیاز این مطالعه، از سازمان جهاد کشاورزی و همچنین، از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسش نامه به روش نمونه گیری ساده از 20 نفر از کارشناسان خبره و 20 کشاورز نماینده از تعداد 8 روستای نمونه شهرستان شامل (روستاهای اخلمد علیا، بازه، حکیم آباد، حیطه طلا، کمال آباد، دولت آباد، ملی و موچنان) گردآوری شده است. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) نسبت به الگوی کشت بهینه در روستاهای نمونه (8 روستا) شهرستان چناران تعیین شد. ضمن این که برای اثبات صحت آن از مدل تاپسیس بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق که با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و مدل تاپسیس به دست آمد، نشان می دهد که با تعیین معیارهایی ازجمله میزان آب مصرفی در هر هکتار، عملکرد آب در تولید محصول، میزان دفعات آبیاری و شاخص پرت اب، درآمد و هزینه تولید محصول و همچنین، معیار تضمین فروش، می توان نسبت به انتخاب گزینه های برتر جهت تعیین الگوی کشت اقدام کرد. پس از انجام فرآیند تحلیل و پایش گزینه های مختلف کشت، درنهایت، مشخص شد که با لحاظ معیارهای فوق، بهترین الگوی کشت در منطقه مذکور، کاشت ذرت علوفه ای از گروه نباتات علوفه ای، گندم و جو از گروه غلات و کلزا از گروه محصولات صنعتی است و بهتر است با توجه به پایش صورت گرفته کاشت چغندر قند از گروه محصولات صنعتی و یونجه از گروه محصولات علوفه ای به حداقل ممکن کاهش یابد.
    راهکارهای عملی: بدیهی است در تعیین الگوی کشت توجه به عوامل ذکرشده با توجه به محدودیت جدی منابع آب و لزوم توسعه اقتصادی روستاها ضروری است.
    اصالت و ارزش: انتخاب الگوی کشت مبتنی بر معیارهایی که درجهت تقویت و توسعه اقتصادی روستا انتخاب شده و تحلیل سلسه مراتبی آن ها و اثبات صحت با استفاده از مدل های ریاضی، قطعا می تواند نتایج مقرون به واقعیت را حاصل کند.
    کلیدواژگان: مدیریت آب، الگوی کشت، توسعه اقتصادی، چناران
  • تکتم محتشمی، بهاره زندی دره غریبی صفحات 15-29
    هدف
    زعفران محصولی با ارزش تولید و بهره وری آب بالا است که توسعه آن فرصتی برای کاهش فقر در مناطق روستایی به شمار می آید. تحلیل عوامل موثر بر توسعه کشت زعفران می تواند در ارزیابی مجموعه سیاست های اعمال شده در این باره مفید واقع شود. هدف از این مطالعه شناخت و اندازه گیری کمی عوامل تاثیرگذار بر توسعه کشت محصول زعفران در منطقه تربت حیدریه است.
    روش
    تحقیق حاضر از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را زعفران کاران شهرستان های تربت حیدریه و زاوه استان خراسان رضوی در سال 1393 تشکیل داده اند. در دستیابی به هدف تحقیق از مدل رگرسیونی لوجیت و داده های مقطع زمانی بهره گرفته شده است. حجم نمونه با استفاده از حجم نمونه براساس نرم افزار PASS، 170 نفر از زعفران کارانی تعیین شد که امکان توسعه کشت زعفران برای آن ها با توجه به موجودی اراضی قابل اختصاص وجود داشته است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد داشتن سابق کشت، بالابودن تعداد قطعات زمین، درآمد بالای حاصل از کشت زعفران و وجود تنوع محصول در الگوی کشت، از عواملی هستند که تاثیر مثبتی بر تمایل زعفران کاران به توسعه کشت این محصول دارند، در حالی که بالابودن سن زعفران کار و دارابودن شغل غیرکشاورزی اثر منفی بر این امر خواهد داشت.
    محدودیت ها: دسترسی به کشاورزان و کسب اطلاعات در راستای اهداف تحقیق، عمده ترین چالش تحقیق حاضر است.
    راهکارهای عملی: با توجه به این نتایج، افزایش کلاس های ترویجی و آموزشی برای بالابردن سطح دانش کشاورزان جوان، تشکیل تعاونی های تولید و پیگیری اجرای سریع تر طرح های و یکپارچه سازی اراضی و نیز توسعه ابزارهای حمایتی به منظور کاهش ریسک تولید و اشتغال متمرکز کشاورزان در زراعت زعفران توصیه می شود.
    اصالت و ارزش: یافته های این تحقیق می تواند در جهت برطرف ساختن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت متناسب با برنامه ریزی توسعه زعفران در عمده ترین منطقه کشت این محصول مفید بوده و الگویی جهت استفاده در دیگر مناطق کشور باشد.
    کلیدواژگان: زعفران، مدل لاجیت، توسعه کشت، ارزش اقتصادی
  • علی اکبر عنابستانی، محمدرضا عباس زاده، زینب وصال صفحات 31-48
    هدف
    امروزه گردشگری از راهبردهای موثر در توسعه روستایی می باشد که پایداری در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را به همراه دارد؛ به همین دلیل جوامع اقدام به برندسازی در عرصه گردشگری می کنند تا با ایجاد تمایز و موقیعت خاص برای مقصد، گردشگری روستایی توسعه یابد.
    روش
    روش تحقیق در این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن براساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری (کوکران) از سطح 167 خانوار نمونه منطقه جمع آوری شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در زمینه توزیع فضایی متغیر مستقل (برند گردشگری روستایی)، روستای جاغرق و ابرده علیا به ترتیب با میانگین های 84/3 و 74/3 بیشترین رقم و روستای گراخک با میانگین 82/1 کمترین رقم و در توزیع فضایی متغیر وابسته (پایداری شاخص های اقتصادی)، روستای جاغرق و ابرده علیا به ترتیب با میانگین های 35/4و 09/4 بیشترین رقم و روستای گراخک با میانگین 28/1 کمترین رقم آماره را به خود اختصاص داده اند. همچنین، ایجاد برند گردشگری و پایداری اجتماعی در هشت روستا دارای هم بستگی مستقیم می باشد. در نهایت، با اجرای آزمون تحلیل مسیر در چندین مرحله، متغیر «تجهیزات گردشگری» به عنوان یکی از شاخص های متغیر مستقل با 472/0 درصد بیشترین تاثیرات را بر پایداری به همراه داشته است.
    محدودیت ها: دسترسی به روستاییان و به ویژه دهیاران و کسب اطلاعات در راستای اهداف تحقیق، عمده ترین چالش تحقیق حاضر است.
    راهکارهای عملی: با توجه به این نتایج، توجه به محصولات خاص در منطقه مورد مطالعه، توجه ویژه به بعد کارآفرینی در نواحی روستایی، فراهم کردن تجهیزات گردشگری در سطح روستاهای مورد مطالعه، بازیابی عناصر فرهنگی و توجه به آداب و رسوم محلی و غیره توصیه می شود.
    اصالت و ارزش: یافته های این تحقیق می تواند در جهت برطرف ساختن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت متناسب با برند گردشگری و تاثیر آن بر پایداری اجتماعی در روستاهای منطقه مورد مطالعه مفید بوده و الگویی جهت استفاده در دیگر مناطق کشور باشد.
    کلیدواژگان: برند، گردشگری روستایی، مشارکت، امنیت، کیفیت زندگی، بینالود
  • خدیجه بوزرجمهری، سید رضاحسینی کهنوج، نبی الله حسینی شه پریان صفحات 49-66
    هدف
    تحلیل جغرافیایی و در راس آن بحث سامان د هی فضایی روندی برای بهره سازی، آرایش منطقی، حفظ تعادل، توازن و هماهنگی در فضای جغرافیایی و جلوگیری از بروز عدم تعادل و بازتاب های تخریبی و منفی در فضای سرزمین است. تحقیق حاضر سعی دارد تا با گردآوری سنجه های مطلوب در بعد شاخص کالبدی مسکن، میزان برخورداری مناطق روستایی ایران از این شاخص ها را مشخص کرده و به کمک تکنیک های رایج، به رتبه بندی و سطح بندی این مناطق جهت تحلیل موضوع توزیع مطلوب فضایی در بعد کالبدی مسکن بپردازد و راه کارهای توسعه متعادل و برون رفت از حالت افتراق فضایی را پیشنهاد دهد.
    روش
    رویکرد حاکم بر این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و ماهیت آن می تواند کاربردی باشد. به این منظور داده های آماری مورد نظر، از سازمان مرکز آمار ایران، اخذ و جهت سنجش داده ها از پرسش نامه ای در قالب نظرات خبرگان و صاحب نظران که شامل 20 کارشناس و متخصص صاحب نظر در این زمینه است، استفاده شده است. جهت تحلیل و وزن گذاری داده های پژوهش نیز از مدل تاپسیس فازی و ویکور استفاده شده است. سپس، نتایج حاصل از این مدل ها با استفاده از تکنیک-های (میانگین رتبه ها، روش بردا و کپ لند) ادغام شده است و جهت روشن شدن ارتباط بین شاخص های کالبدی روستایی مسکن با عامل جمعیت روستایی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده به روشنی بیان گر نوعی ناهماهنگی بین موضوع پژوهش با رویکرد توزیع فضایی است؛ به طوری که تحلیل فضایی شاخص های مسکن، نشان دهنده این واقعیت است که بین استان های ایران از لحاظ شاخص های مسکن روستایی تفاوت معناداری وجود دارد.؛ به طوری که در استان های مرکزی و شمالی شاهد وزن مطلوبی تری نسبت به اغلب استان های جنوب و جنوب شرقی که به طور نسبی کم ترین ضریب شاخص های مسکن روستایی را از آن خود کرده اند، هستیم. این مساله به نوعی گرایش به سمت عدم تعادل را نشان می دهد.
    اصالت و ارزش: شایان ذکر است که مطالعه کمی در زمینه شاخص های کالبدی مسکن روستایی با رویکرد و تکنیک به کاررفته صورت گرفته است و اگر پژوهشی صورت گرفته است، بر روی مناطق شهری بوده که همین مساله می تواند باعث تمایز پژوهش حاضر از سایر تحقیقات شود.
    کلیدواژگان: ایران، مسکن روستایی، تحلیل جغرافیایی، تکنیک ادغام
  • علی مجنونی توتاخانه، وکیل حیدری ساربان، مجتبی مفرح بناب صفحات 67-89
    هدف
    خشک سالی دریاچه ارومیه بیش از دو دهه است که ادامه حیات تعداد زیادی از سکونت گاه های شهری و روستایی پیرامونی خود را به چالش کشیده است. در این میان، جوامع روستایی به دلیل وابستگی بیشتر به عناصر محیطی در برابر پدیده خشک سالی آسیب پذیرتر هستند. به منظور کاستن اثرات مخرب خشک سالی رویکرد تاب آوری به عنوان یک روش علمی و کاربردی شناخته می شود. بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی میزان تاب آوری روستاهای پیرامون دریاچه ارومیه در برابر است.
    روش
    تحقیق از نوع کاربردی و رویکرد آن توصیفی-هم بستگی و تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش 13696 نفر جمعیت ساکن در 42 روستای پیرامون این دریاچه بوده که در فاصله کمتر از 25 کیلومتری قرار داشتند. با استفاده از فرمول کوکران از بین افرادی که بالای 15 سال سن داشتند و همچنین بالای 15 سال در روستا سکونت داشتند، 370 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. همین تعداد نیز به عنوان جامعه کنترل و از روستاهای با فاصله بیشتر انتخاب شد. با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 86/0 تا 88/0 به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و GIS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج شاخص استاندار بارش نشان داد که وضعیت خشک سالی محدوده مورد مطالعه در 15 سال اخیر تقریبا در حالت نرمال قرار داشته است. براساس نتایج فرمول ویژه تاب آوری، تاب آوری زیست محیطی دارای بیشترین میزان فاصله از حد بهینه و تاب آوری زیرساختی و کالبدی دارای کمترین میزان فاصله از حد بهینه خود بوده است. میانگین نهایی تاب آوری روستاهای نزدیک دریاچه برابر با 41/0 از 1 و روستاهای دور از دریاچه برابر با 60/0 از 1 بوده است. نتایج حاصل از تحلیل آزمون رگرسیون چندمتغیره نشان داد که اثرپذیری تاب آوری زیست محیطی از خشک سالی دریاچه ارومیه بیشتر از ابعاد بوده است (874/0=r). همچنین، یافته ها نشان داد که میزان تاب آوری اقتصادی و اجتماعی در روستاهای شرق و جنوب دریاچه بیشتر از جهات دیگر دریاچه بوده است.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود در راستای ارتقای تاب آوری روستاهای پیرامون دریاچه ارومیه ضمن توجه به خصوصیات موقعیت جغرافیایی روستاها، توجه بشتر بر ابعاد تاب آوری زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی معطوف شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، آسیب پذیری، خشک سالی، دریاچه ارومیه، سکونت گاه های روستایی
  • فرهاد جوان، حسن افراخته، وحید ریاحی صفحات 91-106
    هدف
    امروزه بدون توجه به متنوع سازی معیشت، پایداری روستاها با چالش های زیادی روبه رو می شود. تحول و تنوع در معیشت روستایی از مهم ترین و اساسی ترین اقدامات برای توسعه پایدار روستایی به شمار می آید. از این رو، تحقیق حاضر با هدف شناخت موانع و قابلیت های متنوع سازی معیشت در روستاهای شهرستان رضوان شهر پرداخته شده است.
    روش
    تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر انجام، توصیفی-تحلیلی است. به منظور دست یابی به اطلاعات مورد نیاز جهت سنجش فرضیه و متغیرهای مورد تحقیق، از روش های اسنادی و پیمایشی بهره گرفته شده و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای Excel و Spss استفاده شد. ابزار اصلی تحقیق، پرسش نامه خانوار بوده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که در شهرستان مورد مطالعه، بخش کشاورزی به تنهایی قادر به تامین معیشت خانوارها نیست. همچنین، مشخص شد که توان های طبیعی و محیطی با ضریب 447/0، بیش از سایر عوامل(عوامل اقتصادی و اجتماعی)در متنوع سازی معیشت روستایی شهرستان نقش داشته است؛ به علاوه از میان موانع موجود، موانع مدیریتی نهادی با 721/0، عمده ترین مانع در جهت متنوع سازی در روستاهای این شهرستان است.
    محدودیت ها/ راهبردها: پراکندگی سکونت گاه های روستایی و دسترسی به برخی از روستاهای کوهستانی برای جمع آوری اطلاعات از مهم ترین چالش ها و مشکلات پژوهش حاضر بودند.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته های تحقیق تعیین موانع و به تبع آن، شناسایی قابلیت ها و توان ها راهکاری مناسب برای متنوع سازی معیشت در نواحی روستایی است که می تواند پایداری این نواحی را به همراه داشته باشد.
    اصالت و ارزش: تا کنون تحقیقات متعددی پیرامون متنوع سازی فعالیت های اقتصادی در نواحی روستایی صورت گرفته است. با این حال، تحقیق حاضر به این دلیل دارای ارزش است که به بررسی موانع و قابلیت های تنوع سازی معیشت پرداخته است و در تحقیقات پیشین به این موضوع پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: متنوع سازی معیشت، توسعه پایدار روستایی، رضوان شهر
  • سعید کامیابی، محمد علی رجایی ریزی صفحات 107-126
    مقدمهتا کنون بیش از 300 منطقه طبیعت گردی در کشور شناسایی شده و مازندران با حدود 3 هزار جاذبه گردشگری طبیعی همچون غارها، تالاب ها، چشمه های آب معدنی، آبشارهای زیبا، جنگل، کوه و دریا، از استان های برتر در جذب گردشگر است که سالانه بیش از 15 میلیون گردشگر داخلی و خارجی به آن وارد می شوند. بهره برداری از این موقعیت ضرورت ایجاد فضای مساعدی در قالب برنامه ریزی جامع و فراگیر را ضروری می سازد. لذا به منظور بهبود و استفاده از توانمندی های محیطی و توریستی در منطقه نمونه گردشگری دریاچه الندان و باداب سورتکه به لحاظ ساختاری، اکولوژیکی و فضایی برای گذران اوقات فراغت و لذت بردن از طبیعت مورد توجه گردشگران و مسافران می باشد، ضرورت ارائه راهبردهای مناسب به جهت توسعه گردشگری منطقه مورد مطالعه با توجه به شرایط و ویژگی های زیست محیطی و جاذبه ها و فراورده های اکولوژیکی (طبیعی و انسانی)به طور فزاینده ای احساس می شود. در این پژوهش با نظر گرفتن نکات فوق و فهم این مطلب که شناخت پتانسیل ها و محدودیت های گردشگری بخش چهار دانگه ساری می تواند تاثیر سازنده ای در برنامه ریزی مناسب برای توسعه توریسم منطقه و رفع مشکلات و مسائل آن داشته باشد، تلاش بر این شده است که تا ضمن پاسخگویی به این پرسش که آیا راهکارهایی جهت توسعه گردشگری که منجر به توسعه گردشگری منطقه و ملی بشود وجود دارد؟ به بررسی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها جهت توسعه گردشگری دریاچه الندان و باداب سورت پرداخته و در نهایت امر با توجه به این دیدگاه ها و نظرات، راهبردهایی مناسب برای توسعه توریسم با استفاده از تکنیک سوات (SWOT) به جهت بهره گیری بهینه و هدفمند از نقاط قوت و فرصت ها و تقویت یا از بین بردن نقاط ضعف و تهدیدها در جهت دستیابی به توسعه گردشگری باداب سورت، دریاچه پله ازنی و دریاچه میانشه ارائه شود.
    مبانی نظریاکوتوریسم سفر مسئولانه به طبیعت است، که محیط زیست را حفظ و رفاه مردم محلی را افزایش می دهد. جذابیت های گردشگری متناسب با میزان جذابیت های خود می توانند گردشگران را به سوی خود جلب کنند. در واقع ساختار گردشگری یک مکان در برگیرنده عواملی است که می تواند انگیزه بیشتری را برای تقاضای گردشگری در آن مکان فراهم آورد، عوامل طبیعی همچون ساخت توپوگرافیک، شرایط اقلیمی، وضعیت منابع آب، پوشش گیاهی و حیات وحش از مهمترین عواملی است که به چشم اندازهای طبیعی، شکل مجزا و مختص به خود می بخشد. کوه و کوهستان، دره، دشت، غار، رودخانه، چشمه، آبشار، دریا و ساحل، دریاچه و تالاب، پوشش گیاهی و حیات وحش در زمره جاذبه های طبیعی تفرجگاهی محسوب می شوند. در دهه های اخیر توجه به توان های محیطی و اکولوژیکی سبب گشته تا طبیعت گردی(اکوتوریسم) بیش از سایر اشکال گردشگری نمود عینی پیدا کند و جزء سازگارترین نوع توریسم در جهان به شمار آید. براساس برآورد سازمان توریسم جهانی این نوع توریسم بین 10 تا 30 درصد رشد داشته است. در این بین کشور ایران با برخورداری از طبیعت چهار فصل، یکی از بی بدیل ترین کشورهای در سطح جهانی در حوزه صنعت توریسم محسوب می شود. بطوری که ایران به لحاظ جاذبه های جهانگردی جزو 10کشور در جهان می باشد. تا کنون بیش از 300 منطقه طبیعت گردی در کشور شناسایی شده و مازندران با حدود 3 هزار جاذبه گردشگری طبیعی همچون غارها، تالاب ها، چشمه های آب معدنی، آبشارهای زیبا، جنگل، کوه و دریا، از استانهای برتر در جذب گردشگر است که سالانه بیش از 15 میلیون گردشگر داخلی و خارجی به آن وارد می شوند، بهره برداری از این موقعیت ضرورت ایجاد فضای مساعدی در قالب برنامه ریزی جامع و فراگیر را ضروری می سازد.
    روش تحقیقپژوهش حاضر از لحاظ هدف توسعه ای – کاربردی و از لحاظ پارادایم در گروه پژوهش های کیفی قرار دارد که در تبیین از تحلیل محتوای کیفی (رهیافت استقرایی) بهره گرفته است. مشارکت کنندگان این پژوهش تعدادی ازکارشناسان، مردم محلی و گردشگران منطقه بخش چهار دانگه ساری می باشند. جهت دست یابی به اهداف پژوهش مورد نظر ابتدا از روش ترکیبی (روش های توصیفی، تحلیلی) استفاده شده است که در این مرحله با توجه به اطلاعات ثانوی موجود به بررسی جاذبه ها، امکانات و خدمات گردشگری و وضعیت توریسم و آثار آن در توسعه منطقه مطالعه شده پرداخته شده سپس در مراحل بعدی این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه راهبرد و استراتژی توسعه توریسم از مدل تحلیلی سوات استفاده شده است. برای گسترش و توسعه یک استراتژی در قالب روش سوات یک ماتریس از عوامل می توان ایجاد کرد که به ماتریس سوات یا ماتریس ارزیابی معروف است. در این روش، هدف ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای محیطی از یک طرف و نقاط ضعف و قوت از سوی دیگر مورد توجه می باشد.
    یافته های تحقیقجمع امتیاز عوامل درونی عدد 2.51 و جمع امتیاز عوامل بیرونی عدد 2.57 بدست می آید.. این بدان معناست که مدیریت فعالیتهای طبیعت گردی از نظر عوامل درونی و بیرونی در حالت مطلوب و متوسط رو به بالا است و در حالت تهاجمی قرار دارد ولی عددهای بدست آمده خیلی نزدیک مرز دیگر استراتژی ها می باشد که در صورت عدم تحقق برنامه ریزی مناسب جایگاه و راهبرد دست خوش تغییر خواهد شد.
    نتیجه گیریبا توجه به بررسی ها و مطالعات میدانی انجام شده، به منظور ارائه راهکارهای توسعه توریسم مناطق هدف گردشگری همچون دریاچه الندان و باداب سورت، و دریاچه چورت با این توصیف می توان نتایج بدست آمده را در دو جنبه کیفی و کمی در قالب جواب به پرسش های تحقیق ارائه داد. بیشتر عوامل درونی و بیرونی موثر بر توسعه توان های بالقوه گردشگری بخش جهار دانگه با توجه به قابلیت های گردشگری طبیعت در این بخش، بیشتر بر روی شاخص زیست محیطی و طبیعی موثر بر توسعه گردشگری متمرکز بوده است. نقاط ضعف توسعه گردشگری بخش جهار دانگه، بیشتر نشان دهنده این مسئله است که به لحاظ شاخص مدیریتی و نهادی ضعف های توسعه گردشگری بخش جهار دانگه نسبت به سایر شاخص ها قابل ملاحظه تر می باشد. در بررسی فرصت های گردشگری بخش جهار دانگه نیز شاخص طبیعی نسبت به سایر شاخص ها از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. در بررسی نقاط تهدید نیز مجددا اهمیت شاخص زیست محیطی و طبیعی نسبت به سایر شاخص مشخص گردید.
    از تعیین راهبردها می توان نتیجه گرفت این است که بیشتر راهبردهایی که در زمینه برنامه ریزی و تبلیغات تدوین گردیده در قالب راهبردهای WO (راهبردهای بازنگری) و WT (راهبردهای تدافعی) می باشد. این مسئله بیان کننده این مطلب است که راهبردهای تعیین شده هم در جهت برطرف کردن ضعف ها و جلوگیری از تهدیدها و در تلاش برای حداکثر استفاده از فرصت های توسعه گردشگری بخش جهار دانگه می باشد
    کلیدواژگان: راهبرد مناسب، طبیعت گردی، بخش چهاردانگه، باداب سورت، دریاچه پله ازنی، دریاچه میانشه
  • صادق اصغری لفمجانی، مصطفی بیک مداح، مهدی معصومی جشنی صفحات 127-143
    مقدمهطرح های هادی روستاها از جمله طرح های عمران روستایی است که می تواند نقش بنیادی و زیربنایی در توسعه همه جانبه مناطق روستایی کشور داشته باشد و بر اساس پتانسیل ها و قابلیت های خود، زمینه ساز بهبود تسهیلات عمومی و رفاهی و ارتقاء کیفیت زندگی روستاییان گردد. با توجه به اهمیت طرح های هادی روستایی و اثرات چندگانه آنها در ابعاد مختلف زندگی روستاییان، تحقیقات متعددی پیرامون بررسی و ارزیابی اثرات اجرای طرح های هادی بر زندگی روستاییان صورت گرفته است. در صورتی که با توجه به پیشینه تحقیق، در ارتباط با نقش مشارکت روستاییان در کیفیت اجرای طرح های هادی روستایی پژوهش قابل توجهی صورت نگرفته است. با این دیدگاه، پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت اجرای طرح های هادی، سطح مشارکت روستاییان در اجرای طرح های هادی و نهایتا تحلیل نقش و کارکرد مشارکت های مردمی در کیفیت اجرای این طرح ها در روستاهای منطقه مرزی سیستان انجام گردیده است.
    مبانی نظریبا توجه به تنوع روستاها و شرایط متفاوت جغرافیایی و اجتماعی و اقتصادی آنها، میزان موفقیت اجرای طرح های هادی در بین روستاها متفاوت می باشد و از جمله اقدامات مهمی که در این زمینه می تواند به تقویت و پایداری آثار اینگونه طرح ها کمک شایانی کند، سنجش سطح کیفیت اجرای آنهاست. در واقع انجام این کار، منجر به آگاهی از دیدگاه ها و عقاید کارشناسان، شناسایی نقاط ضعف و قوت طرح ها و برنامه های توسعه ای خواهد شد.
    از طرف دیگر، اجرای طرح های هادی روستا در بافت فیزیکی آن به طور مستقیم با زندگی روستاییان ارتباط دارد و زمانی می توانند اثرات مفید خود را نمایان کنند که انجام این گونه طرح ها با همکاری و مشارکت روستاییان همراه باشد. بنابراین همراهی اهالی روستا و مشارکت آنها در فرآیند اجرای طرح از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش تحقیقاین تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه خانوارهای ساکن در 56 روستای واقع در منطقه سیستان است که اجرای طرح هادی در آنها اتمام یافته است. برای تعیین حجم نمونه خانوار، ابتدا با توجه به تعداد روستاها و استفاده از فرمول کوکران و فرمول اصلاحی، 30 روستا به عنوان روستای نمونه تعیین گردید. سپس با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در روستاها و استفاده از فرمول کوکران، تعداد 371 سرپرست خانوار به عنوان حجم نمونه خانوار تعیین گردید. برای تحقق اهداف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی، طیف گسترده ای از شاخص ها در ابعاد مسکن، شبکه معابر و کاربری اراضی تعیین و در چارچوب مطالعات میدانی (تکمیل پرسشنامه های خانوار، خبرگان محلی، کارشناسان بنیاد مسکن و فرم های مشاهدات میدانی) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات، از طریق مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و تحلیل های آماری و فضایی نیز با استفاده از نرم-افزارهای Expert Choice، SPSS وArcGIS صورت گرفته است. در تحلیل های آماری، از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    یافته های تحقیقنتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که 23 درصد از روستاهای مورد مطالعه از نظر کیفیت اجرای طرح هادی در سطح مناسب و 40 درصد از آنها در سطح نسبتا مناسب می باشند. نتایج دیگر تحقیق نشان دهنده آن است که بیشترین تاثیرگذاری طرح های هادی در بعد مسکن و بازگشایی یا نوسازی شبکه معابر روستایی بوده است. نتیجه بررسی سطح مشارکت مردمی در روستاهای مورد مطالعه موید آن است که سطح مشارکت در 33 درصد از روستاها بیشتر از سطح متوسط، در 27 درصد از روستاها در سطح متوسط و در سایر روستاها نیز پایین تر از سطح متوسط می باشد. همچنین برای بررسی رابطه بین میزان مشارکت در روستاها و سطح کیفیت اجرای طرح های هادی در آنها، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردیده است که با عنایت به مقدار ضریب همبستگی پیرسون (529/0) و سطح خطای کمتر از 5 درصد، ارتباط معنادار با سطح اعتماد 95 درصد بین این دو متغیر برقرار می باشد.
    چگونگی پراکنش روستاها از نظر سطح مشارکت مردمی در اجرای طرح های هادی روستایی گویای آن است که روستاهای دارای سطح مشارکت زیاد تا خیلی زیاد عمدتا در نوار مرزی سیستان واقع شده اند. با توجه به یافته های پژوهش، در بروز چنین مشارکت قوی در روستاهای مرزی برای اجرای طرح های هادی عواملی نظیر درآمدهای حاصل از مبادلات مرزی و توجه خاص دستگاه های اجرایی به روستاهای مرزی در اجرای هرچه بهتر طرح های هادی نقش بسزایی داشته است. بعلاوه ساکنان روستاهای مرزی بخشی از درآمدهای حاصل از مبادلات مرزی خود را برای اجرای پروژهای عمرانی صرف نموده اند تا علاوه بر اینکه در اجرای طرح هادی مشارکت فعال داشته باشند، برای ایجاد محیط بهتر و بهبود کیفیت زندگی شان کوشا باشند.
    نتیجه گیریبر اساس نتایج تحقیق، بهترین الگوی مدیریتی که می تواند طرح را در رسیدن به اهداف تعیین شده یاری کند، مدیریتی مشارکتی (دولتی – مردمی) می باشد. این نوع مدیریت علاوه بر این که در ابعاد مختلف از بار وظایف سنگین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان متولی اصلی تهیه، تصویب و اجرای طرح هادی می کاهد، به واسطه نقش بسیار تاثیرگذار روستاییان می تواند میزان موفقیت طرح را تا حدود زیادی ارتقاء دهد که نهایتا افزایش رضایتمندی ساکنین از نتایج طرح را در پی خواهد داشت. با توجه به تاثیر مشارکت در کیفیت اجرای طرح های هادی پیشنهاد می گردد که قبل از اجرای طرح هادی در این روستاها، وضعیت مشارکت روستاییان و راهکارهای لازم جهت توسعه مشارکت مردمی در اجرای طرح هادی، توسط بنیاد مسکن بررسی و اقدامات متناسب انجام گردد. همچنین با توجه به نقش موثر دهیاری ها و شورای اسلامی روستاها بر تقویت مشارکت روستاییان در اجرای طرح های هادی، پیشنهاد می گردد که نقش دهیاران و شورای اسلامی روستاها در اجرا و نظارت طرح های هادی تقویت گردد. این امر علاوه بر اینکه موجب خواهد شد که روستاییان بر مشارکت فعال تشویق گردند، از هرگونه اختلاس و تخلفات مشابه دیگر پیشگیری خواهد نمود.
    کلیدواژگان: طرح هادی، کیفیت اجرا، مشارکت مردمی، روستا، سیستان
  • الهام احمدی فرد، اسماعیل کرمی دهکردی صفحات 145-164
    هدف
    فرش دست باف نقش مهمی در صادرات غیرنفتی، اشتغال و معیشت خانوارهای بافنده، به ویژه خانوارهای روستایی کشور دارد؛ ولی با چالش بهبود کیفیت و کارآیی در روش های مختلف تولید روبه رو است. این پژوهش با هدف بررسی روش های تولید فرش دست باف ابریشمی در مناطق روستایی به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در کیفیت فرش تولیدی، از یک روش شناسی ترکیبی مطالعه موردی و پیمایشی استفاده کرده است.
    روش
    داده های کیفی با استفاده از فنون گروه های متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختارمند با 90 نفر خانوار روستایی و کنش گران بازار فرش و داده های پیمایش از طریق مصاحبه ساختارمند با یک نمونه 265 خانوار بافنده که به تصادف از جوامع روستایی بافنده فرش شهرستان زنجان انتخاب شدند، گردآوری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بافندگان روستایی از طریق شیوه های کارفرمایی مزدی، کارفرمایی سهم بری و خویش فرمایی فرش تولید می کردند. در شیوه ها ی کارفرمایی نسبت به شیوه خویش فرمایی، کیفیت نهاده های کلیدی تولید از جمله نخ، نقشه و رجشمار فرش بالاتر بود و فرش های تولیدشده بازارپسندی بیشتر و قیمت بالاتری داشتند؛ ولی ارزش افزوده کمتری به بافنده فرش تعلق می گرفت. سود بالا در روش کارفرمایی مزدی به دلیل برخورداری کارفرما از منابع بالای اطلاعاتی، مالی و نهاده ای است. آن ها از کانال های وسیع ارتباطی برای شناخت بازار و کیفیت نهاده ها برخوردار بوده، همچنین، از منابع مالی کافی برای خرید نهاده های با کیفیت و مرغوب و سرمایه گذاری بیشتر در تولید فرش برخوردار هستند.
    محدودیت ها/ راهبردها: فرضیه برتری شیوه کارفرمایی مزدی نسبت به دیگر شیوه ها را نمی توان تایید کرد؛ به طوری که بافندگان روستایی خویش فرما نیز در صورت برخورداری از منابع اطلاعاتی، مالی و نهاده ای کافی، همچنین، تاثیرگذاری بر شبکه بازار از طریق تشکل های خود، می توانند حاشیه بازار را کاهش دهند و ارزش افزوده بیشتری را در زنجیره ارزش فرش ابریشم به دست آورند.
    کلیدواژگان: فرش دست باف، روش تولید، جامعه روستا، شیوه کارفرمایی، شیوه خویش فرمایی، شهرستان زنجان
  • مصطفی امیرفخریان، علیرضا معینی صفحات 165-182
    مقدمهبدون شک اولین قدم در خصوص ساماندهی روستاهای گردشگری، توجه به شیوه استقرار و پراکنش فضایی آنها و نتایج مترتب بر آن می باشد. در ادبیات علمی برنامه ریزی فضایی، شیوه استقرار و پراکنش کلیه پدیده های جغرافیایی را در قالب سه الگوی خوشه ای، پراکنده و تصادفی طبقه بندی می کنند. از سوی دیگر در این چارچوب، علاوه بر پراکنش پدیده ها، می توان ابعاد دیگری از سایر ویژگی های آنها را در ارتباط با موقعیت فضایی شان مورد ارزیابی قرار داد و به ابعاد کامل تری از نحوه توزیع عوارض در فضا آگاهی پیدا کرد. با توجه به آنچه گفته شد قدم اول در بررسی روستاهای گردشگری، نحوه الگوی استقرار آنها در قالب الگوهای خوشه ای، پراکنده و تصادفی و در قدم بعد توجه به ابعاد دیگر این روستاها در ارتباط با موقعیت جغرافیایی آنهاست. به عبارتی آیا طی دوره زمانی مشخص، روستاهای پیرامون یکدیگر، ویژگی های مشابه نیز پیدا کرده اند؟ این بررسی از آن جهت حائز اهمیت است که می توان در کنار خوشه های فضایی استقرار، خوشه های دیگری نیز از سایر ویژگی های نقاط روستایی مشاهده کرد. این موضوع مبین آن است که آیا خوشه های فضایی، موفق به شکل بندی هسته های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی نیز شده اند؟
    مبانی نظریدو نوع از انواع مهمترین گردشگری روستایی شامل گردشگری طبیعی و مذهبی است که نقش مهمی در رونق محیط روستایی ایفا می کند. برنامه ریزان و سیاستمداران، اغلب مشاغل گردشگری را به عنوان یک جایگزین احتمالی برای مشاغل از دست رفته در این روستاها در نظر می گیرند. از آنجا که اشتغال نیز دلیل مهمی برای مهاجرت است، افزایش گردشگری ممکن است تغییر جمعیتی در این نواحی را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، استدلال شده است که گردشگری به طور خاص می تواند به جذب مهاجران کمک کند.
    با توجه به مطالب عنوان شده و نقش گردشگری روستایی در تثبیت و افزایش جمعیت روستایی می توان چارچوب نظری این مطالعه را بدین صورت شکل داد که وجود الگوهای فضایی گردشکری در مناطق روستایی سبب افزایش جمعیت می شود و در صورتیکه پراکنش این روستاها به شکل خوشه های منظم باشد، به نظر می رسد داخل این خوشه ها، امکان شکل گیری هسته های جمعیتی نیز فراهم است. از این رو می توان در سطوح منطقه ای و بر اساس مطالعات برنامه ریزی فضایی اینگونه عنوان کرد که گام اول در ارتباط با سکونتگاه های روستایی به دلیل تعدد پراکندگی آنها، شناسایی خوشه های همگن فضایی است. چراکه در چنین خوشه هایی امکان اتخاذ یک رویکرد و رویه مشترک و همگرایی بیشتر، فراهم می شود. قدم بعدی در این زمینه پی بردن به این نکته است که آیا خوشه های شناسایی شده با گذر زمان به سمت شکل بندی هسته های جمعیتی نیز حرکت کرده اند؟
    روش تحقیقبا توجه به هدف تحقیق، این مطالعه ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی است. بر این اساس در روش های تحلیل سعی گردید با استفاده از مدل های فضایی نسبت به سنجش این ارتباط، آگاهی حاصل آید. به گونه ای که ابتدا با بهره گیری از مدل های «جهت پراکنش» و «کا فانکشن» اقدام به بررسی پراکنش فضایی و شناسایی الگوهای خوشه ایدر استقرار روستاهای دارای الگوی فضایی گردشگری طبیعی و مذهبی گردید و در ادامه با توجه به آمارهای سال های 1355 تا 1390 و با بهره گیری از شاخص موران به بررسی وضعیت هسته های جمعیتی و ارتباط آن با خوشه های فضایی پرداخته شد. در این مسیر از نرم افزارهای ArcGIS به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است.
    یافته های تحقیقاستقرار روستاهای دارای الگوی گردشگری مذهبی و طبیعی از یک الگوی خوشه ایتبعیت می کند اما بررسی تغییرات جمعیتی روستاهای مورد نظر طی دوره زمانی 1355 تا 1390 نشان دهنده آن است که در روستاهای با الگوی گردشگری مذهبی هسته های جمعیتی در خوشه های فضایی شکل گرفته و تقویت شده اند. در حالی که در روستاهای با الگوی گردشگری طبیعی چنین موضوعی مشاهده نمی شود.
    نتیجه گیریبه نظر می رسد محیط طبیعی ناپایدار روستایی عمدتا روستاهای دارای الگوی گردشگری طبیعی را متاثر از خود می سازد درحالی که چنین تغییراتی در روستاهای دارای الگوی گردشگری مذهبی کمتر وجود دارد. بررسی علل این امر نیازمند مطالعه ویژه در پهنه فضایی استان است که این مطالعه می تواند گامهای اولیه در این زمینه را به خوبی روشن نماید. در شرایط فعلی که سکونتگاه های روستایی، با کاهش جایگاه در طول زمان مواجه اند، بهره گیری از چنین الگوهای گردشگری فضایی که می تواند نقش اثر گذاری در ثبات جمعیت روستایی داشته باشد امری جالب توجه است. موضوعی که می بایست به شکل ویژه مورد اهتمام جدی برنامه ریزان واقع شود.
    کلیدواژگان: خوشه های فضایی، هسته های جمعیتی، گردشگری طبیعی، گردشگری مذهبی، استان خراسان رضوی
  • احمد رومیانی، حمدالله سجاسی قیداری، حمید شایان، سروش سنایی مقدم صفحات 183-203
    اهداف
    هدف از این پژوهش، بررسی نیازمندی های روستاییان در راستای معیشت پایدار در بخش سرفاریاب (شهرستان چرام)، استان کهگیلویه و بویراحمد است و به دنبال پاسخ گویی به این سوال کلیدی است که: در راستای دستیابی به معیشت پایدار کدام نیازمندی های روستاییان اولویت دارند؟
    روش
    روش مورد استفاده توصیفی و تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از روش میدانی استفاده شد. در این راستا، جامعه آماری این تحقیق، ده روستا بالغ بر 1725 خانوار بوده است که براساس فرمول کوکران و با خطای، 5/0، 272 پرسش نامه به دست آمده و به صورت تصادفی بین مردم روستاها پخش و توزیع شده است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی استفاده شد.
    یافته ها/
    نتایج
    نتایج تحلیل عاملی از دیدگاه های 272 نفر از روستاییان به 14 عامل به عنوان عوامل موثر در نیازمندی های روستایی به منظور برقراری معیشت پایدار استخراج و نام گذاری شد؛ به طوری که عامل اول و دوم، نیازهای زیرساختی- زیربنایی (تاسیسات و تجهیزات) و عوامل نیازهای بهداشتی و درمانی روستایی هر کدام به ترتیب با تبیین بیش از 13 و 4 درصد از کل واریانس به عنوان مهم ترین عامل معرفی شد و عامل های ورزشی و تجاری و نیازهای آموزش زیست محیطی، هر کدام با 31/2 و 17/2 درصد از کل واریانس متغیرهای موثر بر نیازمندی ها در راستایی معیشت پایداری روستایی را تبیین کردند و در سطح پایین ترین عامل ها قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مدل ال تی ای سی، معیشت پایدار، توسعه معیشتی، شهرستان چرام
  • یوسف قنبری صفحات 205-222
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف سنجش پایداری اجتماعی و شناسایی متغیرهای مرتبط با توزیع فضایی پایداری اجتماعی در نواحی روستایی بخش برزک شهرستان کاشان تدوین شده است.
    روش
    این پژوهش کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی می باشد، جامعه آماری پژوهش را 2452 سرپرست خانوار ساکن در 11 روستای بخش برزک کاشان تشکیل می دهد. با استفاده از فرمول کوکران 242 نفر از سرپرستان خانوار به عنوان نمونه محاسبه و براساس اصل تسهیم، به نسبت جمعیت هر روستا، پرسش نامه ها در بین سرپرستان خانوار توزیع شد. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه بوده که روایی آن با بهره گرفتن از نظرات کارشناسان به تایید نهایی رسید. جهت بررسی پایایی تعداد 30 پرسش نامه تکمیل شد که ضریب آلفای کرونباخ (793/0) محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد پایداری اجتماعی در محدوده مورد مطالعه با میانگین 24/3 در وضعیت بالاتر از متوسط می باشد. همچنین، در بین 15 شاخص پایداری اجتماعی سه شاخص تعامل اجتماعی، امید به آینده و مسوولیت پذیری به ترتیب با ضریب تغییرات 202/0، 215/0، 216/0، مهم ترین شاخص های پایداری اجتماعی در بین روستاییان بخش برزک هستند. در بین روستاهای مورد مطالعه به لحاظ پایداری اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد و نتایج تست دانکن، روستاهای منطقه را در سه گروه طبقه بندی کرد که روستای ویدوجا با میانگین رتبه ای 26/2 در پایین ترین رتبه و روستای ازران با میانگین رتبه ای 09/4 در بالاترین جایگاه قرار گرفته است.
    محدودیت ها: چندبعدی بودن موضوع پایداری اجتماعی و وجود تعاریف و نظرات متنوع در این زمینه. همچنین، محدودبودن نگرش جامعه روستایی در این زمینه. نمایش فضایی توزیع پایداری اجتماعی نیز نشان داد در قسمت شمالی و جنوبی بخش، وضعیت پایداری اجتماعی در سطح قابل قبولی می باشد.
    اصالت وارزش: ارزش این تحقیق داشتن نگاه متفاوت به دو موضوع پایداری اجتماعی و توزیع فضایی می باشد؛ ضمن آن که موضوع تحقیق برای اولین بار در منطقه مورد نظر انجام شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه روستایی، پایداری اجتماعی، شاخص های پایداری اجتماعی، شهرستان کاشان
  • مهدی حسام، حمیدرضا باغیانی، مهدی چراغی صفحات 223-241
    مقدمهدر تمام کشورها، هدف اصلی، دستیابی به توسعه پایدار است. در این زمینه استراتژی توسعه گردشگری می تواند در دستیابی به این هدف مفید باشد. توجه به سطوح مختلف توسعه جامع یعنی توسعه منطقه ای، از پیش شرط های موفقیت توسعه ملی است. یکی از بخش های اقتصادی که در توسعه روستایی کمتر به آن توجه شده است، گردشگری روستایی می باشد. در این میان، آنچه حائز اهمیت قابل توجهی است کیفیت محیط هایی است که گردشگری در آن ها رخ می دهد. بحث های مربوط به کیفیت محیطی امروزه به یکی از مهم ترین مباحث در تحقیقات روانشناسان، اکولوژیست های گردشگری و جغرافیدانان تبدیل شده است. فراهم نمودن تسهیلات یا خدمات با کیفیت برای گردشگران، بخش اساسی و مهمی برای توسعه یک محصول پایدار است. کیفیت محیط سکونتگاه های انسانی و به ویژه نواحی روستایی، گردشگری، بستگی زیادی به کیفیت زیرساخت ها و مدیریت مناسب آن دارد. این وضع می تواند در تصویر ذهنی و رضایتمندی ساکنان محلی و گردشگران موثر باشد. با توجه به اهمیت کیفیت محیط و مولفه های مختلف مربوط به آن در توسعه گردشگری روستایی، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی در محور قلعه رودخان شهرستان فومن انجام شده است.
    سوالات اصلی تحقیق به این صورت است که: الف) عوامل موثر در کیفیت محیطی روستاهای گردشگری محور قلعه رودخان کدم اند؟ ب) کیفیت محیطی روستاهای گردشگری محور قلعه رودخان در چه وضعیتی قرار دارد؟
    مبانی نظریمی توان بیان داشت که کیفیت محیط یک مفهوم چندبعدی است که با مفاهیمی همچون کیفیت زندگی، کیفیت مکان، ادراک و رضایتمندی و قابلیت زندگی اشتراکاتی دارد. به طوری که در بسیاری موارد به عنوان معانی مشابه در نظر گرفته می شوند؛ بنابراین کیفیت محیط شامل ترکیبی از ادراکات ذهنی، ویژگی ها و ارزش هایی است که در میان افراد، گروه ها و جوامع مختلف است. محیط بسیاری از جاذبه ها را شکل می دهد و پیشبرد توسعه گردشگری به کیفیت محیط مورد بازدید وابسته است. علاوه بر آن، اجرای برنامه های گردشگری در مراحل مختلف همچون انتخاب محل، ایجاد امکانات دسترسی به محل های موردنظر، احداث هتل ها و برپایی تاسیسات زیربنایی همگی با محیط در ارتباط است و توجه به ابعاد محیطی در برنامه های گردشگری همیشه در اولویت قرار دارد. کیفیت محیط از مجموعه ای عناصر و متغیرها شامل کیفیت بصری، کیفیت محیطی، کیفیت ساختاری و عملکردی، پویایی محیط، کیفیت بافت و حمل ونقل، کیفیت محیط اجتماعی و کیفیت جاذبه های گردشگری تشکیل شده است.
    روش تحقیقیکی از کلیدی ترین بخش های مقالات پژوهشی، روش تحقیق آن می باشد که تعیین کننده رویکرد محقق می باشد. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام گرفته است. تحقیق دارای دو قسمت اسنادی و کمی می باشد که در قسمت اسنادی از طریق مطالعه کتابخانه ای به جمع آوری ادبیات تحقیق پرداخته شد. در قسمت کمی که شامل پیمایش میدانی است، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این تحقیق گردشگران منطقه مورد مطالعه می باشند. جهت تعیین تعداد نمونه تحقیق با توجه به نامعلوم بودن تعداد جامعه آماری، تعداد نمونه لازم 380 پرسشنامه به دست آمد. همچنین به منظور تحلیل داده ها از آزمون آماری هکمن و تحلیل عاملی استفاده گردید.
    یافته های تحقیقبه منظور تعیین عوامل موثر بر کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی و بررسی روابط علت و معلولی بین متغیرهای مورد مطالعه از روش تجزیه وتحلیل توصیفی و استنباطی (مدل هکمن) بهره گرفته شده است. نتایج مدل نشان می دهد با احتمال 99 درصد که عوامل عملکردی ساختاری، جاذبه های گردشگری، بصری و زیست محیطی به عنوان عوامل موثر کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی مطالعه شناسایی شدند. همچنین در تحقیق حاضر از معادله خطی زیر برای بررسی عوامل موثر بر کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی در محدوده مورد مطالعه استفاده شده است. طبق نتایج نهایی مدل 4 عامل تاثیرگذار در مدل هکمن 66 درصد توجیه کننده عوامل موثر در کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی بوده است. در ادامه به منظور ارزیابی کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی محور قلعه رودخان از آزمون آماری تحلیل عاملی استفاده گردیده است. در ادامه تحقیق متغیرهای موردبررسی توسط آزمون تحلیل عاملی؛ عامل سازی گردیده است. بدین صورت که متغیرهای بارگذاری شده در هر عامل که بالای 5/0 هستند یک عامل را تشکیل می دهند و متغیرهایی که امکان تجمع با این ها را ندارند عامل دیگری را تشکیل می دهند. نتیجه حاصل از تقلیل 47 متغیر 5 عامل اوقات فراغت، جاذبه ها، زیرساخت ها، اجتماعی و زیست محیطی بوده است.
    نتیجه گیریهدف توسعه پایدار روستایی گسترش امکانات و بهبود شرایط زندگی اقشار آسیب پذیر روستایی است. ازآنجاکه مقصدهای مختلف گردشگری در جذب گردشگران در فضایی رقابتی قرار دارند، بهبود و ارتقاء شاخص های موثر در جذب گردشگران به مقصدهای روستایی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا کیفیت در گردشگری روستایی به طور خاص موردتوجه گردشگران است. بسیاری از تعاریف در مورد کیفیت نشان می دهد که توافق جمعی بیشتر به این حقیقت پرداخته است که کیفیت، قابلیت راضی نگه داشتن نیازهای مصرف کنندگان است. بخش عمده ای از شاخص ها و معیارهای مربوط به جذب گردشگران و ایجاد بالاترین سطح رضایت به کیفیت محیط و ویژگی های مقصد گردشگری بستگی دارد. در مسیر دستیابی به توسعه پایدار گردشگری در نواحی روستایی، شناخت، سنجش و درنتیجه ارتقای کیفیت محیط روستاهای گردشگری ضروری است. ازاین رو در این تحقیق به ارزیابی کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی محور قلعه رودخان در شهرستان فومن استان گیلان پرداخته شده است. با توجه به مباحث مطرح شده باید با برنامه ریزی برای رعایت اصول زیبایی بصری در ساخت وسازهای روستاها و جلوگیری از ساخت وسازهای نامناسب و ناسازگار با بافت و کارکرد این دسته از روستاها و تدوین قوانین و مقررات متناسب برای حفاظت از آن ها به توسعه گردشگری پایدار در روستاهای مورد مطالعه کمک نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، شهرستان فومن، محور قلعه رودخان، گردشگری روستایی، مقصدهای گردشگری
|
  • Mahdi Mousavi, Mehdi Jahani, Hamid Jafari Pages 1-14
    INTRODUCTIONEvery year, 100 million cubic meters of water deficit in the Chenaran plain are witnessed. In addition to the negative effects of rainfall reduction over the last four decades, uncontrolled increases in water retrieval from subterranean reservoirs have been caused by the creation of unlawful wells in agriculture, livestock and industry, and the expansion of complexes A large industrial complex with a large number of production units, increased drinking water consumption has been affected by the growth of Mashhad's metropolitan area. A portion of the drinking water of Mashhad, the supply of water to the industries created in the Mashhad axis of Chenaran and the water needed for industrial settlements Created (at least four settlements) is one of the main uses of water in the region after agriculture. The decrease in the water of the permanent and seasonal rivers of the city, reducing the discharge of springs, gullies and lowering the level of aquifers is one of the main factors limiting the production of agricultural products in the Chenaran. Due to the serious constraints on water resources in the city of Chenaran and the need to achieve sustainable economies for the residents of the village and, consequently, to prevent them from migrating to major cities and to increase farmer's incomes, it is necessary to develop a suitable cultivation pattern.
    THEORETICAl FRAMEWORKThe plan for reforming the cultivation pattern is one of the fundamental demands for the region's agriculture, through which, while preserving its sources of production, agricultural activities are economically feasible and also provides for the economic development of the village. The question now is that by cultivating what products in the Chenaran region, with a severe shortage of water and adjacent to the bigger market of Mashhad, can be solved to solve the problems of farmers in this area. Therefore, the attempt has been made to use this method to analyze the hierarchical analysis of AHP And using the TOPSIS model, this issue is to be considered.
    METHODOLOGYThe data and statistics required from this study were from Jihad-e-Agriculture Organization and also through face-to-face interviews and completed the questionnaire by simple sampling from 20 expert experts and 20 farmers. Representatives of 8 sample villages of the city (Akhmalad villages, Hakim Abad, Ayyatollah, Kamal Abad, Dolatabad, National, and Mukhnan). Some of this information and statistics have a small aspect, and by referring to the relevant organization's databases, including the Jihad-e-Agriculture Organization as the agriculture manager in the said city Were available, and others were among the qualitative data in this field The achievement of Saeb's optimal judgment was based on the opinion of expert experts and farmers as the target community. The criteria that were considered in determining the optimal cultivation pattern were subdivisions of two main axes: rural economic development and optimal agricultural water management. These criteria consisted of criteria for crop production costs (planting, harvesting and harvesting), revenues from product sales, and guaranteeing purchases and returns of production capital that are debatable in the category of economic development. Also, the performance criteria of cubic water in the production of produce, number of irrigation beds (Water content) and yield per hectare The agricultural management dummies cover. The products that are sampled and dominated by their dominant cultivation in the city, and by a survey of sample farmers and experts to determine the pattern of cultivation have been considered (wheat, barley, rapeseed, sugar beet, potatoes, tomatoes, Alfalfa, forage corn). A model for selecting the criteria for the purpose of study (optimal cropping pattern).
    DISCUSSIONIn this research, in order to determine the cropping pattern due to the serious constraints of agricultural water sources in the area under study (Chenaran), it was attempted to determine the pattern of cropping along with water resources management and in addition to focusing on rural economic development and improvement of the level Livelihood of the rural community. In this regard, by determining the criteria such as water consumption per hectare, water yield in crop production, irrigation frequency and pollutant index, income and cost of product production, as well as the criterion of guarantee of sales, was tried using the Dynamic Analysis Method Hierarchy and TOPSIS Model, rather than selecting the best options for determining the cultivar pattern
    CONCLUSIONIn this research, in order to determine the cropping pattern due to the serious constraints of agricultural water sources in the area under study (Chenaran), it was attempted to determine the pattern of cropping along with water resources management and in addition to focusing on rural economic development and improvement of the level Hierarchy and topsis model, rather than selecting the best options for determining the cultivar pattern The products are industrial and it is better to take into account the monitoring. Sugar beet planting from the industrial and alfalfa groups of the forage product group is minimized.
    Keywords: Water management, crop pattern, economic development, Chenaran
  • Toktam Mohtashami, Bahareh Zandi Dareh Gharibi Pages 15-29
    INTRODUCTIONCultivation of medicinal products with high economic value and low water requirements is a fundamental solution to remedy the pattern of water use in agriculture, especially in arid areas. Although this development and change in cropping pattern is a procedure influenced by social, economic and environmental conditions may occur, the matter is that this change be in a proper planning. Saffron is a high-value product that its development is an opportunity for poverty reduction in rural areas. Although the weakness of marketing and factors such as decease in demand may cause price reduction and some compensation for farmers, but due to its high price elasticity, its cultivation can be inevitable. This makes it necessary to consider factors affect the cultivation of this product. The aim of this study is to examine the factors affecting farmers’ willingness to expand saffron cultivation in Torbath Heydarieh Region, as the main center of saffron production in country.
    THEORETICAL FRAMEWORKMany studies on the factors affect cultivation extension of agricultural crops have underlined the economic and financial issues especially income increase. The availability of area is another economic variable, which may play an important role in the attitude of farmers in expanding cultivation and has been confirmed in several studies. Finally, some studies have emphasized on the role and importance of agricultural extension and education to promote cultivation of these crops.
    METHODOLOGYThe present research is a descriptive survey research. Data collection tool is a questionnaire. The dependent variable in this study is the willings of saffron farmers to cultivate saffron, which can take two values, one (1) for when the saffron farmers tends to cultivate the crop, and zero (0) for when it is not. To estimate such models, the logit model can be used. The independent variables include the age, educational level, saffron cultivation experience, number of children, number of land plots, saffron income, product insurance, variety of production or farmer risk aversion, production cost per hectare, ownership type of water source. Torbat Heydarieh and Zaveh cities were selected to study factors affect farmers willing to extend saffron cultivation. By having an average of 9750 and 7550 hectares of saffron cultivation, respectively, these two cities account for the most important cities of saffron production in Khorasan Razavi province. A sample of 170 saffron farmers that had the possibility of expanding saffron cultivation based on land availability in year 2014, were selected based on the PASS software.
    DISCUSSIONThe statistical properties of the samples showed that most of farmers willing to expand saffron cultivation age between 30-50 year while farmers in the other group age between 50-70 year. Around 45 percent of developer farmers have 8 years and more education, while the education years of 8 years and more is just 28.6 percent in the second group of farmers. 30.87 percent of farmers in first group and 42.85 percent of farmers that don’t willing to expand cultivation have an average of 30 years and more activation in saffron cultivation. 28.8 percent of farmers willing to expand cultivation are the owner of water resource while this amount in the second group is 52.4 percent. According to the results of Logit model estimation, it can be said that saffron farmers that do not have another job, are more risk-seeker and have higher income from saffron cultivation, have more motivation to develop the cultivation of saffron. Having more experience in cultivation was identified as a contributing factor in this decision, but the results showed that with increasing age of farmers the probability of admission into the cultivation of saffron will decrease.
    CONCLUSIONThe findings of this study showed that the high age of saffron farmers was considered as one of the inhibitors of the development of saffron cultivation in the region. Because most of these people, as the only decision makers of the production unit, do not have the necessary mobility and dynamism, along with that creativity and innovation. Based on this, and considering the decline in the willingness of young people to cultivate saffron as a result of cultural change, the adoption of measures such as the priority in providing facilities and production inputs is important in order to attract young workforce and is recommended. Also, in view of the negative role of increasing the number of saffron land plots in the cultivation of this crop, it is suggested that, in order to overcome the structural weaknesses of the small and small exploitation system in the region, production cooperatives will form and pursue the implementation of plans for equipping, modernizing and integrating land faces. Take up considering the positive role of product diversity in the development of saffron cultivation, it is suggested that support for those who have proper production resources, water and soil, be prioritized through providing affordable facilities from the National Development Fund. Finally, due to the role of income generation of this product in its cultivation, it is suggested that simultaneously with the implementation of quantitative and qualitative development programs for saffron, with the aim of protecting saffron farmers and helping to stabilize the market, the purchase of a saffron agreement with the support of relevant executive agencies take place.
    Keywords: Saffron, Logit model, cultivation expansion, economic value
  • Aliakbar Anabestani, Mohammadreza Abaszadeh, Zeynab Vesal Pages 31-48
    INTRODUCTIONCurrently, in most developed countries, the development of rural tourism is realized through creating brands for rural tourism destinations because tourism brands pave the way for competition between different service sectors; however, in a broader context, it competes with other tourism destinations for attracting more tourists and investment, and providing better services, employment, etc. In fact, rural tourism is a valuable source of employment and income generation that could be an important tool for socio-economic development of rural communities. Today, rural tourism is an invaluable source of job creation and income generation, which can serve as an important vehicle for social and economic development in rural communities. Thus, the creation of a unified brand for rural tourism and systematic planning of rural managers in the selection of suitable branding projects can prepare the ground for the promotion of sustainability in economic, social, environmental, physical, and structural domains.
    METHODOLOGYThis study is an applied one whose data are collected using a descriptive-survey method. The population consists of rural households in Binalood county. According to the most recent data, there were approximately 9263 rural households in Binaloud county. Based on Cochran formula, the sample size was comprised of 166 out of 4663 households, and as table 1.0 shows, the sample households were selected from nine villages including Jagharq, Abardeh-Oliya, Kang, Dehbar, Gorakhk, Abardeh-Sofla, Zoshk Neighborhood, Hesar, Sarasiab, Azghad and Zoshk. Households were the unit of analysis in this study, and the respondents were the units of observation. The required data were obtained using a questionnaire filled out by household members. The questionnaire designed by the authors of the study was the main research tool to collect data and asses the variables. Data processing and analysis were conducted using SPSS software package. For data analysis, descriptive and analytical statistical methods were employed. The validity (i.e., face validity) of data gathering tools was confirmed by experts. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach's alpha coefficient, which showed the questionnaire was reliable (r=0.78).
    DISCUSSIONTo analyze the impact of tourism on social sustainability of rural settlements, the path analysis test was used. The results were analyzed in three stages (outputs). In the first stage, 13 independent variables were included in the equation, with a regression analysis explaining 35% variation in the dependent variable (i.e., social sustainability). In this context, the variable of appropriate infrastructure with a coefficient of 0.364 had a significant impact on the dependent variable. Therefore, in the second stage, the “appropriate infrastructure” was treated as the dependent variable and seven other variables, which had high level of significance, were incorporated as independent variables.
    The results suggest that variables included in the regression analysis explained more than 14% of the variation in the dependent variable (i.e., appropriate infrastructure) with the variable of accessibility of tourist facilities (a=0.359) leaving the greatest impact on the dependent variable. In the third stage, tourism facilities were treated as the dependent variables and other variables were treated as independent variables. Thus, variables included in the regression analysis explained 7% of the variation in the dependent variable (i.e., tourism facilities). Finally, tourism development remained as the last variable.
    CONCLUSIONIn this study, the effects of rural tourism brand factors on social indicators of rural settlement were investigated. There is a significant positive relationship between the creation of a tourism brand and social sustainability in most rural areas under study. That is, the development of rural tourism brand can lead to the sustainability of rural areas.
    Finally, the results of path analysis showed that the independent variable (i.e., rural tourism brand), in addition to its direct effects, had a number of significant indirect effects on the social sustainability of rural settlements as well. In this context, the variable of tourist facilities, besides its direct effects, could indirectly influence sustainability through variables such as access to appropriate infrastructure. Similarly, the variable of tourism development could exert indirect effects on variables like appropriate infrastructure and tourism facilities.
    On the other hand, entrepreneurship and employment variables also had significant indirect effects on sustainability. Finally, the independent variable factors (e.g., tourism brands) were ranked according to their impact. Out of eight variables analyzed in the regression equation, the variables of tourism facilities (0.472), appropriate infrastructure (0.364), and tourism development (0.169) had the greatest effect on social sustainability. However, the effects of factors such as education, artistic importance, existence of tourism-related job opportunities, tourism assets, accessibility, investment, natural potentials, cultural significance, and entrepreneurship on sustainability were identified as the least important factors in the path analysis though they are different from other equation variables.
    Keywords: Brand, Rural tourism, Partnership, Security, Life quality, Binaloud
  • Khadijeh Bouzarjomehri, Seyyed Reza Hoseini Kahnoj, Nabiollah Hoseini Shahpariyan Pages 49-66
    INTRODUCTIONHousing as spatial crystallization of interests and abilities specific to each area in terms of physical and environmental issues that have distinct patterns over time, as long as one accepts and man-made phenomenon, the human civilization and culture of the most important manifestation in other words embody settlements and housing as the smallest form its skeleton key role in the formation of spatial structure - physical and identity of rural architecture. The importance of housing in the village when the last official census finds more concrete Country, 28.5 percent of the country's population of 75 million live in rural areas. Also, nearly 7.5 million households in the country, villagers who live more than 5 million residential units. This study aimed at collecting physical indicators of desirable rural housing is done. This study tries to Iran from the index specified in Rural Areas and common technique, the rating and ranking of these areas in order to analyze their housing space justice. The relationship between the development of the province in terms of physical indicators to assess housing and balanced development strategies and overcoming the spatial differentiation of the offer.
    THEORETICAL FRAMEWORKSpatial analysis of various definitions of literature, although this definition, many common factors in itself. But the differences are also evident that this difference is due to provide theoretical insight and analysis to determine the issue. To explain more appropriate conceptual framework is outlined some definitions.
    Regional unbalance and unbalanced distribution services for poor Featuring facilities and major developing countries and Iran. Regional planning and development aimed at reducing regional inequality, the most important issues in numerous developing countries and the regional balance of land use and spatial development regional perspective, in the sense that the relationship between Indicators weight status in an area is such that centers on the distribution of resources and population size, gross inequality gap (as in the case of regional primacy and dominance) does not exist. In other words, balanced regional development effort that the best conditions and facilities for the comprehensive development of all areas to provide, quality of life differences between the regional and the district to minimize and eventually eliminate. It also puts the first priority and create the conditions for a fair distribution of social conditions for comprehensive development of all people is a targeted area.
    METHODOLOGYThe dominant approach in this research is descriptive - analytical and practical nature. Statistical data of the Statistical Center of Iran were collected. Data from the questionnaire to measure in the form of experts and scholars, including 20 specialist experts in this field have been used. Data were also weighted for analysis and fuzzy TOPSIS and VIKOR is used. The results of these models using Techniques (average rating, methods Borda and Kaplan) integration in order to clarify the relationship between physical indicators rural housing with a rural population of Pearson's correlation coefficient was used.
    DISCUSSIONRanking criteria intended to help all three methods Average Rating, Borda and Kaplan obtained, the results of three methods are combined with each other and for each region we mean. Finally, each of the regions with respect to the results obtained from the integration of our ranking in the final rank to obtain privileges.
    According to the results, Iran's rural areas are the city of Mazandaran at various levels (mean 1.5) and Isfahan (2) high-level and city-of Sistan and Baluchestan (30) and Kerman, South Khorasan (29.5) have been the most deprived areas
    CONCLUSIONThe results clearly indicate a mismatch between the subject's approaches to spatial equity. Spatial analysis of the spatial equity indices of housing reflects the fact that the Iranian provinces there are significant differences in terms of indices of rural housing. n the central and northern provinces such as Mazandaran, Isfahan, Tehran and Alborz optimal weight control in the field of rural housing indices. Most of the provinces of South and South East relative to the lowest coefficient of rural housing indicators limitations which won a tendency toward disequilibrium part.
    Therefore, developing a comprehensive program of housing, particularly rural housing, requiring full identification and thorough analysis of large-scale housing and the factors affecting it. It should be noted that while these indicators as a key element in determining the physical parameters housing of each special place in the system of planning housing. However, each of these factors alone is not a condition to promote some of these indicators. What are the indicators of quality housing in the debate on long enough, to convert them all together is necessary? Overall Comparison of housing in some provinces, a variety of problems both at the micro level and the macro level of society creates the best strategy in the field of prevention and protection sectors.
    Keywords: Geographic analysis, rural housing, Iran, spatial equity, integration
  • Ali Majnouni Toutakhane, Vakil Heidari Sareban, Mojtaba Mofareh Bonab Pages 67-89
    INTRODUCTIONDrought as a natural disaster has inflicted material and spiritual damages to mankind and has challenged the life and civilization of human societies with serious challenges. Today, many of the human settlements have direct dependence on climatic factors, particularly drought, and this dependence is more significant in rural communities. While by adopting measures, it is possible to reduce the risk appetite of communities such as rural communities in the face of such incidents. One of the concepts that has been considered in minimizing the risks in rural areas is resiliency. The concept of resilience is the result of the evolution management of risk and seeks to understand the way of influencing the social, economic, institutional, structural, political, and physical capacities against a variety of hazards of human communities. Lake Urmia has begun to dry up in the last two decades and has lost nearly 90 percent of its area. This phenomenon has led to a lot of damages to villages and reduced their ability to survive.
    THEORETICAL FRAMEWORKExperts believe that living in the context of natural risks is not necessarily harmful, but the lack of resilience and the level of knowledge and understanding of the population about the treatment and risk may cause damage. That is the reason of the significant and global changes in the attitude toward risk; hence, the dominant approach of the poor focus on reducing the vulnerability has shifted to increasing the resilience against disasters. According to this view, the plans for reducing risks should seek to establish and strengthen the resiliency features in the communities. Resilience is one of the most important factors in achieving sustainability. The concept of resilience was introduced in social-ecological systems. In fact, the concept of resiliency is the ability of a social or ecological system to absorb and deal with irregularities or disruptions so that people are able to keep up with the structure of basic functions, have the capacity of reorganization and capacity to adapt to the changes and tensions.
    METHODOLOGYThe data was collected via questionnaires distributed among inhabitants of rural regions that were 25 kilometers far from the shore of Lake Urmia. The total number of villages was estimated to be 42 villages with 13696 inhabitants. Using Cochran formula and the simple random sampling method, the sample size was 370. Moreover, 370 people were selected from the villages which were 25 kilometers far from Lake Urmia. The data gathering methods for answering the research questions were documentary and survey methods. Using Cronbach alpha special formula, the reliability of the questionnaire was obtained to be between 0.86 and 0.88. The variables used in this study consisted of 67 cases that had been chosen based on five dimensions of resiliency. For statistical analysis, the Spearman and multivariate regression tests were used, and to assess the resilience of rural areas and the special model of measuring resilience, optimized resiliency model was used.
    DISCUSSIONBased on the results, economic resilience with a 20% deviation from the optimal, environmental resilience a 46% deviation from the optimal, and social resilience with an 8% deviation from the optimal are in the best situation compared to other dimensions. Based on the results of Spearman correlation coefficient, the maximum correlation of the rural resilience and the increase of distance from the Lake is for the environmental resilience (r=0.874). Based on the obtained standard beta, the variables of environmental resilience, social-cultural resilience, and economic resilience, infrastructural and physical-structural resilience are the variables that receive the highest level of change caused by the drought of the lake. Additionally, these predicator variables predict 87% of the variance. The results show that the contribution of drying in Urmia Lake in explaining the rural resilience regarding economic, socio-cultural, environmental, infrastructure and physical structure dimensions is 0.489, 0.411, 0.677, 0.420, and 0.450, respectively. Moreover, the spatial analysis of the rural resilience shows that the economic and social resilience of villages in southern and eastern parts of the Lake Urmia is higher than other parts. The environmental resilience of the villages of the northern and western sides is higher than other segments. Finally, the structural resilience of the villages in eastern side of the lake is better than the other sides.
    CONCLUSIONAccording to the results, the resiliency of villages around the Lake Urmia is less than the villages which are far from the lake. In addition, the analytical results of the research confirmed the relationship between the dimensions of resilience and drought. The correlation of the environmental variables is more than the others. Five dimensions could explain 87 percent of the changes. Also the research findings showed that there is a difference in terms of resiliency between the villages in different directions of Lake Urmia. Finally, according to research findings, the following recommendations are presented:• Increasing awareness of people, modifying crop patterns, looking for strategies for saving water consumption, and making use of efficient products are of high importance.
    • Changing the dominant approach from the poor focus on reducing the vulnerability against drought crisis to increasing the resilience in the face of this crisis.
    • The formation of a multi-sectoral structure to integrate the macro and strategic decisions of drought crisis management and planning through coordinating related agencies.
    Keywords: Resilience, vulnerability, drought, Lake Urmia, rural settlements
  • Farhad Javan, Hasan Afrakhteh, Vahid Riyahi Pages 91-106
    INTRODUCTIONAlso, in most development programs, agriculture is considered as the only source of economic thriving in villages. The rural areas at this county possess various capabilities in different economic sections, which have not, to this moment, played a significant role in regional development plans. This situation has led to higher number of migrations to large cities, reduced number of productive labor force, the converting of rural regions into dormitory residences, and the weakening of the economic function of rural areas. Since the economy of the rural residences of Rezvanshahr County is solely based on agriculture and such an economic structure is highly vulnerable to a wide range of external factors, the current economic system of these villages has to be transformed. Accordingly, diversification of livelihood seems to be a suitable solution for this problem. Hence, the current study aims to identify the obstacles and potentials of diversifying livelihood in the villages of Rezvanshahr County, Iran. More specifically, this study aims to address the following research question: what are the potentials and limitations of Rezvanshahr County, as a geographical area, for diversifying livelihood?
    THEORETICAL FRAMEWORKThe downward trend of economic conditions in villages, the increasing number of migrations to larger cities, spread of poverty and unemployment, lack of nutritional security, placement of the majority of rural population in suburban areas, etc. indicate that the major objectives of development (e.g. sustainable increase in income levels, expansion of manufacturing employments and more balanced distribution of profits resulting from growth in rural regions) have failed substantially. Therefore, sustainable livelihood is one of the key dimensions of the sustainable rural development paradigm in which attention to livelihood and its transformation, as well as ways for overcoming its challenges are considered as the most critical dimensions of reducing rural poverty and nourishing rural development. In this regard, offering sustainable livelihood strategies is a new solution in development theories for empowerment and capacity building in rural areas in order to convert the current life style into an ideal one. In fact, it is considered as a major tool for reaching sustainable development. The sustainable livelihood approach has been derived from the general rural development theory. Rural development theory has itself passed three main intellectual bodies since the middle of the 20th century, namely the population and technology model, agricultural development and political economy theories. Within this pattern, livelihood sustainability and economic security in rural areas are of utmost importance.
    METHODOLOGYThe current study is functional in its aims and has been conducted through a descriptive-analytical research method. The sample population of this study consisted of 14 rural areas of 4 types (mountainous, plain, sub-montane, and coastal) within Rezvanshahr County, comprising 4202 families (14664 individuals). Cochran’s sample size formula was used to select 232 families from among the population. In order to gain the necessary data, thereby assessing the hypothesis as well as the variables under study, the researchers employed document and survey methods. The collected data were analyzed using Excel and Spss softwares. The main instrument of data collection was the Household questionnaire.
    DISCUSSIONIn order to investigate the role of infrastructural-institutional variables, environmental factors, social factors and economic factors in the lack of diversification of rural livelihood, stepwise multiple regression was run on the data. Infrastructural-institutional factors were identified as the main obstacle resulting in the lack of diversification of rural livelihood in Rezvanshahr County. The Beta coefficient of this factor was found to be 0.721, which was identified through 17 criteria. The economic factor was found to be the 2nd influential factor in the lack of diversification of rural livelihood (β=0.554), while environmental and social factors came out as the 3rd and 4th influential factors in the regression model. In order to evaluate the role of capabilities in diversifying rural livelihood from the viewpoint of residences in the villages under study, a number of factors and variables were provided for the environmental, economic, and social-cultural dimensions. Environmental factors were the main identified factors for diversifying rural livelihood in Rezvanshahr County (β=0.447), while economic factors (β=0.236) and social-cultural factors (β=0.119) had the lowest impact on the pre-mentioned variable.
    CONCLUSIONSingle-product economy (mostly rice cultivation) with low efficiency and traditional agricultural methods is the mutual characteristic of all 4 types of rural residences in Rezvanshahr County. The net income of families working in the agricultural sector is significantly lower than those who work in non-agricultural sectors. The other important factor which hinders the diversification of livelihood in this area is the lack of public and private financial investments, long-term bank facilities, sufficient motivation as well as necessary skills to create new jobs. Therefore, recognizing environmental potentials and optimal utilization of these potentials would significantly increase employment rates, followed by a potential improvement in the income level of families and the economic development of villages. Since the main obstacles and potentials for diversifying livelihood have been identified in this study, a well-organized long-term plan accompanied by diversification of the jobs at the rural areas of this county would lead to lower rates of unemployment, higher income levels, increased levels of the quality of life index, and lower rates of migration from villages to large cities. Combined together, these changes would result in the sustainability of rural residences in Rezvanshahr County.
    Keywords: Diversification of livelihood, sustainable rural development, Rezvanshahr
  • Saeid Kamyabi, Mohammad Ali Rajaee Rizi Pages 107-126
    Purpose
    This study was conducted to investigate the ecotourism development strategies in Chahardangeh District of Sari to provide an appropriate image of the current state, and to help identify (external and internal) factors effective in the regional tourism. Moreover, the study was set out to come up with appropriate applicable strategies for ecotourism development.
    Method
    The study was conducted in a descriptive-analytical method and data was collected by library research and field-work (questionnaires, observation, interviews).
    Findings: The total score of internal factors and external factors were 2.51 and 2.57 respectively. This demonstrated that the management of ecotourism activities with regard to internal and external factors is in a favorable, and higher than moderate state, and it is also in an aggressive mode, but the figures obtained are very close to other strategies, which will change if there is no proper planning.
    Practical implications: In order to develop ecotourism in Chahardangeh District and enjoy its benefits, in the first place, the local community needs to receive the training necessary for ecotourism management and development; then, they should gain access to essential facilities required for ecotourism management, and they should encourage public participation. Besides, in line with regional ecotourism goals, they may use advertisement and efficient instruments to improve tourism facilities required to lead ecotourism tours into the area.
    Originality / values: In terms of research method, this study was conducted like other similar studies. However, the strength of this study was taking into account all aspects of ecotourism (including biotourism, agritourism, village tourism, green tourism, health tourism, and geotourism). As Chahardangeh District is situated in an important part of Iran, which is very significant in terms of tourism and natural attractions, no significant research was conducted with practical economic and environmental goals. Proper planning can change this rural area into an ecotourism hub in the international level.
    Keywords: Appropriate strategy, Ecotourism, Sari county, Badab sort, Pele Azni lake, Miansheh lake
  • Sadegh Asghari Lafmejani, Mostafa Beykmaddah, Mahdi Masoumi Jeshni Pages 127-143
    Purpose
    This study intended to analyze the role and function of public participation in the quality of the implementation of guide plans in the villages of the border region of Sistan.
    Design/methodology/approach: This is a descriptive and analytical research. In this regard, a broad spectrum of indicators was determined and studied within the framework of field studies (completing the household questionnaire, interviewing local experts and experts of the Housing Foundation, and filling out forms of field observations) to achieve the desired goal. The Analytic Hierarchy Process (AHP) and statistical and spatial analyses were employed to analyze the information. They were performed using Expert Choice, SPSS and ArcGIS. In statistical analyses, the regression model and Pearson correlation coefficient were employed.
    Findings: Results confirmed that 53 percent of the villages under study were at a suitable or relatively suitable level with respect to the quality of executing guide plan, and the level of public participation in the implementation of guide plan was at an average level or higher in 60 percent of the villages. Results of statistical analyses also indicated that there was a significant relationship between the participation level in the villages and the quality level of the implementation of guide plan.
    Research limitations/implications: Active cooperation of the authorities in five counties in Sistan region modified many of the existing limitations in carrying out this research. Nevertheless, the vast expanse of the study region and the difficulty in accessing the sample villages on the one hand and the need to complete the various questionnaires and field observation forms considered for this research on the other hand caused numerous difficulties and hardships and prolonged the implementation of the research.
    Practical implications: It is necessary that the Housing Foundation study the extent of participation of rural people and the required strategies for expanding public participation and take suitable measures prior to the implementation of guide plans. For this purpose, considering the effective role village managers, members of the Islamic Council of villages and local experts play in enhancing participation of rural people in the implementation of guide plans, the existing potentials in villages must be utilized.
    Originality / Value: Considering the role and function of public participation in upgrading the quality of executing guide plans, the need for preparing the suitable groundwork for maximizing public participation in the implementation of this plan is emphasized.
    Keywords: Guide plan, implementation quality, publice participation, village, Sistan
  • Elham Ahmadifard, Esmaeil Karamidehkordi Pages 145-164
    INTRODUCTIONHandmade carpet has an important contribution to Iran's export, employment, art and rural household's livelihoods producing it, but it faces the challenges of quality and efficiency improvement in different production methods. The handmade carpet industry provides considerable job opportunities for rural households involving in carpet weaving and other relevant activists in this industry value chain. An effective carpet production value chain for supplying carpet to local and international markets depends on increased quality and efficiency of handmade carpet production, which is influenced by many factors including production methods, inputs, and functional and structural factors in handmade carpet production. The production method or system can affect the amount of production, productivity, input access and quality, the allocation of resources, production competitiveness in markets, production quality and marketing margin, which have socio-economic impacts on rural communities.
    THEORETICAL FRAMEWORKLiterature shows three different handmade carpet production systems or methods in Iran, namely, self-production system, entrepreneurial based production system, and participatory or cooperative based production system. A self-production system includes a small-scale individual or family based production enterprise, which is managed by a rural or an urban carpet weaver. An entrepreneurial based production system is managed by a public or a private entrepreneur, who provides inputs to carpet weavers or contract producers, and collects produced carpets to sell in the markets. In a participatory or cooperative based production system, a number of carpet weavers make decision collectively and work together in different production stages, including providing required inputs, producing handmade carpets, and supplying carpets to markets. This study was conducted to investigate silk hand woven carpet production methods in rural areas of Zanjan province. It also seeks to explain the differences of these methods in terms of input access, production relations, and marketing.
    METHODOLOGYThe study is recognized as an exploratory and explanatory qualitative research, which utilizes a mixed methodology of case study and survey. The data were collected using both qualitative and quantitative techniques. In addition to participatory and direct observations, focus groups and semi-structured interviews were organized with 90 rural households and carpet market actors (i.e., qualitative data). Moreover, in the survey, quantitative data were collected using structured interviews with 265 rural households in 23 rural communities, which were randomly selected from silk carpet weaving households in the rural communities of Zanjan County in Zanjan province, Iran. The qualitative perspective of the research employed the Grounded Theory technique to explore concepts, make categories and hypotheses and explain relations between phenomena as a theory. The initial research was conducted in two villages as an exploratory study, which led to coding, making concepts and categories, identifying relations between categories and defining hypotheses. Then, a theory based sampling technique was utilized and the second stage of data collection was governed in 23 villages. Based on the theoretical saturation principle, the results led to the saturation of categories, testing the emerging hypotheses and finally the specification of substantive theory. The quantitative data were also analyzed using the SPSS Software utilizing descriptive analyses.
    DISCUSSIONThe rural carpet weavers produced their silk carpets through two methods in 23 rural communities, namely, the entrepreneurial based production and the self-production methods. No collective or participatory production method was identified in the study. Most carpet weavers were rural women, though men contributed to input access and marketing. In the entrepreneurial based production method, the rural weavers produced carpets through either receiving wage for carpet weaving (i.e., wage-based production) or sharing the costs and benefits earned between the entrepreneur and the carpet weaver (i.e., sharing production). On the other hand, in the self-production method, the rural households provided their own required inputs and their products through getting access to urban markets inside or outside the province. The quality of carpet key inputs, such as silk, map and design in the entrepreneurial based production was higher than in the self-production method and the produced carpets had higher market demand and prices, but the less value added amount was given to the carpet weavers. The high benefit of the entrepreneur in the entrepreneurial wage-based production was due to high assets and access to information, financial resources and inputs. They had access to wide communication and network channels to know market and input qualities; moreover, they had sufficient financial resources to purchase high quality inputs, suitable for producing silk carpets with national and international customer and market demand, and to invest more on carpet production.
    CONCLUSIONThe hypothesis of superiority of the entrepreneurial wage-based production over other production methods is not confirmed, because if self-producing rural carpet weavers get and have access to required information, finance and inputs, and have influence in market network through their community based organizations, they can reduce the market margin and enhance their value added amount in handmade silk carpet value chain.
    Keywords: Handmade carpet, production method, rural community, entrepreneurial production, self-production, Zanjan County
  • Mostafa Amirfakhriyan, Alireza Moeini Pages 165-182
    Purpose
    This study aimed to show the placement of rural settlements throughout the province of Khorasan Razavi that have religious and nature tourism patterns, and to delineate the differences among them in a time period of 35 years from 1976 to 2011. According to the available statistics, there are 390 villages with a religious tourism pattern and 952 villages have a nature tourism pattern throughout this province.
    Design/methodology/approach: This study is based on spatial analysis techniques such as “directional distribution”, “K-function”, and also spatial autocorrelation and Moran’s I.
    Findings: The findings of the study showed that the spatial distribution of these villages is clustered and is more observable in villages with a nature tourism pattern. Using the indicator of population and utilizing spatial autocorrelation models, specifically Moran’s I, it became clear that some differences exist in villages’ spatial patterns. In villages with a religious tourism pattern, rural settlements have moved toward population centers, in a way that in these villages spatial clusters can be seen alongside population centers; while in villages with a nature tourism pattern, no such correlation and accompaniment is discernable. In other words, clustered patterns in these villages have not led to the formation of population centers. Considering the relatively similar levels of enjoyment of urban services in the tourist villages of Khorasan Razavi province, it can be stated that the inner cluster relationships among villages with a religious tourism pattern, have reinforced settlements in each cluster, thereby creating a favorable environment for its development. This cannot be seen in villages with a nature tourism pattern.
    Research limitations/implications: Collecting, creating and forming a database of the villages in Khorasan Razavi province was a major limitation of the current study.
    Practical implications: In the current situation that rural settlements are increasingly losing their status, using such patterns can prove effective in stabilizing the rural population.
    Originality/value: The innovation of the study is to depict the creation of population centers around the villages with religious and nature tourism patterns.
    Keywords: Spatial clusters, population centers, nature tourism, religious tourism, Khorasan Razavi Province
  • Ahmad Roumiyani, Hamdollah Sojasi Qeidari, Hamid Shayan, Soroush Sanaiee Moghaddam Pages 183-203
    INTRODUCTIONDevelopment is a multi-dimensional process which is investigated through a variety of perspectives. In many definitions, development includes themes such as the intellectual maturity of rural residents in identifying and solving problems related to themselves and their society. As a result, meeting the essential needs of development with the aim of achieving a better quality of life as well as healthcare is regarded as equal for everyone and it is based on the public participation of people, the orientation of which is determined by themselves with focus on intersectional cooperation. Given the sustainable life approach as a strategy for rural development, it has become a desirable pattern for the empowerment and capacity building in rural regions parallel to changing lifestyle in development theories and it is considered as a significant means to achieve sustainable development.
    THEORETICAL FRAMEWORKLivelihood is considered sustainable when it is capable of resisting against unexpected pressures and damages along with restoring itself without harming natural resources as well as improving its assets and capabilities in the future. Hence, the major topic of LTEC is providing for rural entrepreneurs who are interested in development and present their entrepreneurial theories to the market and attempt to realize them; consequently, rural communities have requirements similar to those of urban societies which need to be addressed and analyzed. In this case, “requirement” is considered as a situation in which the status quo is far from the desired condition. In essential requirements approach, it is attempted to specify an absolute minimum of the required resources aimed at long-term physical welfare. The notion of poverty line is derived from this very idea and includes the amount of income required for meeting the essential needs. This approach is particularly useful in the area of developmental cooperation and indicates what a society needs in order to survive and maintain their existence. Furthermore, it determines the actions that should be taken in order to help the poor reach above the poverty line. The theory of essential requirements does not emphasize on investing in effective economic activities, whereas the sole survival of the society is emphasized exclusively. In this regard, in Maslows’ hierarchy of needs theory, the notion of “fulfillment” is considered synonymous to “fulfilling, providing, and meeting the needs”. Fulfilling the needs involves a set of states such as strength, agility, pleasure, and reward. Following the fulfillment of a single level of requirements, the needs in other levels become important which may dominate one’s behavior until the lowest hierarchy is reached.
    METHODOLOGYThe present inquiry is an applied, descriptive-analytical study which is conducted using the survey method as well as questionnaires. The population of the study includes the rural communities in Charam city; according to a 2011 census, there are 81 populated and 21 unpopulated villages which entail more than 8076 people (1966 families). In this study, 10 villages were selected through spot sampling as this method is majorly used for studying the phenomena and features of geographical locations and regions. In these chosen regions, villages have been formed mostly due to the natural geographical environment (such as the type of land, vegetation species, minor climates, the quantity and quality of water, and so on) as well as human phenomena (population, economic activities, etc.). The total population of these 10 villages included more than 1725 families which according to the Cochran formula and 0.5 margin of error, 272 questionnaires were provided and distributed randomly among the people. Accordingly, in order to examine the needs of rural residents in line with sustainable livelihood, simple random sampling was used. Following data collection and their processing in software settings such as SPSS, data were analyzed at the regional level. Additionally, for this investigation, 19 indices and 60 variables were provided for the questionnaire according to the Likert scale; descriptive and inferential statistics was used for analyzing the data. In general, the reliability and validity of all the indices were obtained as 0.852 which denotes the satisfaction and sustainability of the index among the rural areas of the study.
    DISCUSSION & CONCLUSIONGiven the significance of livelihood approach in human development activities particularly in underdeveloped areas, the present study was conducted with the purpose of analyzing the needs of rural residents as well as explaining the effective factors in line with achieving sustainable livelihood in Sarfariab region, Charam city. The results of the study showed that through factor analysis of the views given by 272 rural residents, 14 factors were extracted and nominated as the effective factors in rural requirements corresponding to sustainable livelihood. The first factor, rural infrastructural needs (facilities and equipment) was introduced as the most important one involving more than 13% of the whole variance. Factors including the needs for healthcare, housing, passages, rural residents’ credits, income generation and employment, cooperatives, industrial and manufacturing factories, dispute resolution centers and associations, leisure time, sociocultural, technology, sports, business, and environmental education described 4.81, 3.78, 3.36, 2.94, 2.89, 2.80, 2.68, 2.56, 2.43, 2.38, 2.31, and 2.17% of the whole variance for the effective variables on the requirements in line with rural sustainable livelihood, respectively; in total, these factors describe 52.433% of the variance for all variables.
    Keywords: LTEC Model, sustainable livelihoods, livelihood development, Charam County
  • Yousef Ghanbari Pages 205-222
    INTRODUCTIONCurrently, the discussions on social sustainability have exceeded the previous focus on the outgo of population from rural residences. In fact, social sustainability covers all the social dimensions and needs of the rural population, such as access to educational facilities, healthcare facilities, high access to cultural and arts resources, and other facilities which are necessary for the social life of modern man. Generally, achieving social sustainability in rural regions through improving its constituent indices and components as well as the factors affecting it, provides the ground for promoting the social capacities of villagers. This sustainability would enable the rural community to optimally use natural, social and economic resources in line with the goals of sustainable development.
    Theoretical FrameworkIn general, social sustainability refers to the move towards a context in which all society members could fulfill their basic needs (e.g. reaching a reasonable level of peace, having a meaningful and purposeful life, living with passion, having access to equal and fair opportunities in education and healthcare for everyone). In order for social sustainability to become an ultimate objective, it has to be defined in a clear, controllable, recognizable and assessable manner. To this end, it seems vital to outline the major indices of social sustainability. The main indices for assessing social sustainability are as follows: dynamicity of population, empowerment, social unity and solidarity, social health and security, quality of employment and income, education, quality of services, housing and environment, quality of access to information, social participation, quality of national-institutional structures, optimism towards the future, satisfaction with the place of living and place belongingness, divorce and crime rates, equality, capability for adaptability, coexistence, social responsibility, being hopeful towards the future, feeling of happiness, extroversion and social interaction, social trust, fear of the spread of social anomalies, feeling of deprivation, satisfaction with the performance of social institutions, satisfaction with access to services, feeling happy, participation in cultural and recreational activities, participation in religious activities, participation in local activities, interpersonal trust, civil or institutional trust, and social justice.
    METHODOLOGYThis study is functional in nature and descriptive-analytical in its purpose. The main purpose is to assess social sustainability and its spatial distribution in the rural regions of Iran, focusing on Barzak District of Kashan city, Iran. The population of this study covers all the householders in 11 villages with more than 20 households in Barzak District (N=2452). Due to the large size of the population and the time and financial limitations of the researchers, it was not possible to include all the householders in the study. Therefore, using Cochran’s sample size technique, 240 subjects were selected. In order to distribute the questionnaires in the villages under study, stratified sampling technique was employed. Considering the number of householders in each village, a number of questionnaires were prepared and then randomly distributed among the householders.
    DISCUSSIONOverall, six variables had a significant correlation with the dependent variable of the study, namely household (negative correlation), income level, distance from police station (negative correlation), access to essential vehicles, job, and access to internet. It has to be mentioned that except two cases (household and distance from police station) which had a negative correlation with the dependent variable, the other independent variables were all positively correlated with the social sustainability of villagers in Barzak District, Kashan, Iran. In order to promote social sustainability among the villagers investigated in this study, special attention has to be focused on the constituting components of the indices with undesirable status:1. Job satisfaction index (diversifying job opportunities, allocating special credits and facilities for villagers in order to promote their job satisfaction, increasing wages and supporting the productions of villagers)
    2. Satisfaction with access to services (developing and strengthening educational, healthcare, fundamental and communicational services)
    3. Satisfaction with the trustee institutions (more attention on the part of trustees of rural issues, including councils, housing foundations, agricultural organization, etc. to the requirements and needs of villagers)
    One of the main reasons for the difference of social sustainability among different villages of the area under study is the differences in enjoying the indices of social sustainability, including social interaction, being hopeful towards the future, security, job satisfaction, satisfaction with access to services, etc. Investigation of social sustainability in the villages of Barzak District indicated that the southern and northern parts of this district enjoyed a higher-than-average level of social sustainability. On the contrary, the eastern, central, and western parts of this district had an average and less-than-average social sustainability index. These differences may be attributed to variations in social sustainability indices and the independent variables related to social sustainability.
    CONCLUSIONThe results of this study indicated that the mean value of social sustainability index among the villagers of Barzak District in Kashan was 3.24, which is higher than the basic value of 3. Therefore, it is considered to be higher than average. The results of investigating the prioritization of social sustainability indices in the area under study indicated that social interaction, being hopeful towards the future, responsibility, social anomalies and security had the highest impact on social sustainability.
    Also, the conditions of social sustainability in the villages of Barzak District indicated a significant difference among the villages under study with regards to social sustainability. In other words, there is a gap and inequality among the villages of this district in terms of the social sustainability index.
    Keywords: Sustainable development, rural development, social sustainability, social sustainability indicators, Kashan County
  • Mahdi Hesam, Hamid Reza Baghiani, Mahdi Cheraghi Pages 223-241
    Purpose
    The purpose of the present study is to investigate the environmental quality of rural tourism destinations in Ghalehroodkhan tourism area in Fooman County.
    Design/methodology/approach: This study was a descriptive-analytical one conducted via survey method. The population of the study included the tourists in the study area. As the total number of the population was not known, to determine the sample size, 380 questionnaires were distributed. Heckman test and factor analysis were used for data analysis.
    Findings: The results showed that the structural-performance factors, tourist attractions, and visual and environmental attractions were the factors that played an effective role in the environmental quality of rural tourism destinations. Factor analysis was used to assess the environmental quality of the rural tourism destinations of Ghalehroodkhan area. As a result of reduction of 47 variables, five factors were developed including leisure time, attractions, infrastructure, social and environmental factors, with the special values of 18.41, 17.26, 14.67, 11.83 and 9.78 respectively.
    Research limitations/implications: The high cost of the research and the time required to fill out the questionnaires, with regard to the extent of the study area, were among the main challenges facing the present study.
    Originality/values: This study plays an important part in consideration of the factors that affect the quality of the rural tourism destinations.
    Keywords: Environmental quality, Fooman County, Ghalehroodkhan tourism area, rural tourism, tourism destinations