فهرست مطالب

Journal of Research and Rural Planning
Volume:2 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیدسعید هاشمی، سیاوش امینی، سید حسن مطیعی لنگردوی، مجتبی قدیری معصوم، محمدرضا رضوانی صفحه 1
    ددر سال های اخیر، حمایت از کارآفرینی و گسترش آن به راهبردی در توسعه، شکوفایی و رشد جوامع انسانی تبدیل شده است. به اعتقاد شوماخر (1973) اگر برنامه توسعه به سه عامل آموزش، مشارکت مردم، سازمان و نظم توجه نکند، قادر نخواهد بود از سایر منابع بهره مناسب ببرد؛ ازاین رو، امروزه تاکید کارشناسان بر توسعه مردم محور است و به عقیده آن ها مردم باید محور همه فعالیت های توسعه باشند؛ بنابراین، استفاده از مشارکت و توانمندی های مردم به ویژه روستاییان، برای عمران و توسعه مناطق روستایی در تمام ابعاد آن لازم و ضروری است. درزمینه کارآفرینی نیز استفاده از مشارکت و پتانسیل مردم محلی، بهترین و مهم ترین ابزار به شمار می آید. نهادهای محلی و سازمان های غیردولتی (NGOs) می توانند یکی از اصلی ترین ابزارها برای استفاده بهتر و سازمان-یافته تر از مشارکت های مردمی محسوب شوند و در خدمت توسعه کارآفرینی و توسعه روستایی باشند. هدف از انجام این پژوهش، امکان سنجی توسعه کارآفرینی روستایی با بهره گیری از نهادهای محلی است که در بخش بهاباد استان یزد انجام شده است. تحقیق از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش، به صورت پیمایشی است. ابزارهای سنجش، مصاحبه، پرسش نامه و روش PRA بوده اند و در تجزیه وتحلیل داده ها از روش SWOT استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق کارآفرینان، مردم محلی و مسوولین بودند. از هرکدام از دو گروه کارآفرینان و مسوولین، به عنوان نمونه و به صورت تصادفی ساده، تعداد 30 نفر انتخاب شد و از مردم محلی نیز برای نمونه و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 124 نفر انتخاب شد. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که منطقه بهاباد ازنظر توسعه کارآفرینی روستایی، نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مختلفی دارد. با بهره گیری از ظرفیت نهادهای محلی می توان از نقاط قوت و فرصت های موجود، درراستای توسعه کارآفرینی استفاده کرد و همچنین، می توان با کمک گرفتن از پتانسیل نهادهای محلی، نقاط ضعف و تهدیدهای موجود را تا حدود زیادی به نقاط قوت و فرصت تبدیل کرد که بهترین راهبرد در این امر، راهبرد رقابتی/ تهاجمی (SO) است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، نهادهای محلی، توسعه روستایی، مشارکت های مردمی، سازمان های مردم نهاد
  • محمد علی احمدیان، مریم قاسمی صفحه 14
    مادرشهر مشهد بزرگ ترین مرکز جمعیتی شرق کشور است که به دلیل تمرکزگرایی شدید از حوزه نفوذ بسیار وسیعی برخوردار است که به طور مداوم بر گستره فضایی آن افزوده می شود و روستاهای واقع در محدوده پیراشهری را در خود مستحیل کرده است؛ براین اساس، تحقیق حاضر به کمک مطالعات میدانی، با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با هدف شناسایی نقاط مستحیل و تحلیل روند ادغام آن ها و بررسی سهم آن ها در افزایش جمعیت مادرشهر مشهد انجام شده است. علاوه براین، پیش بینی وضعیت آینده نقاط مستحیل در گستره کالبدی شهر مشهد و تعیین مکان استقرار آن ها، در نگارش این مقاله لحاظ شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که 6/7% از افزایش جمعیت شهر مشهد طی 50 سال اخیر (85-1335)، به دلیل مستحیل شدن 90 آبادی با 184400 نفر در شهر مشهد می باشد. همچنین، بر اساس برآورد به عمل آمده، ادغام جمعیت روستاهای مستحیل طی سال های آینده روند فزاینده ای خواهد داشت؛ به طوری که جمعیت روستاهای مستحیل در شهر مشهد طی 50 سال آینده (1435- 1385) به بیش از 700000 نفر خواهد رسید. پیشنهادهایی در ارتباط با سامان دهی مناطق پیراشهری با هدف کنترل هرچه بیشتر روند ادغام روستاها در فضای کالبدی شهر و نیز حفاظت و نگه داری بخشی از بافت های روستایی داخل شهر ارائه شده است. چنین اقدامی علاوه بر تعیین سند تحول تاریخی و توسعه کالبدی شهر مشهد، می تواند بر جاذبه های گردشگری فرهنگی و تاریخی این شهر بیفزاید.
    کلیدواژگان: مشهد، آبادی های مستحیل، ساختار کالبدی، فضایی، جغرافیای تاریخی شهر
  • عزت الله اصغری زاده، محسن ذبیحی جامخانه صفحه 27
    در برنامه ریزی های توسعه در سطح کلان و منطقه ای، شناخت و درک تفاوت های موجود میان مناطق روستایی ازحیث سطح برخورداری آن ها از امکانات و زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. این شناخت می تواند به تصمیم گیران و برنامه ریزان در کشف و شناسایی میزان محرومیت مناطق روستایی، میزان فاصله وضعیت موجود از اهداف تعیین شده، کشف توانمندی های هر منطقه و برنامه ریزی برای توسعه متوازن مناطق روستایی کمک کند. یکی از روش های ارزیابی برای این گونه مسائل، تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه است که برای ارزیابی، رتبه بندی و اولویت گذاری چند گزینه به کار گرفته می شود. در این پژوهش با بهره گیری از سه روش تصمیم گیری چندشاخصه؛ یعنی، SAW٬TOPSIS و VIKOR و با استفاده از شاخص های توسعه در حوزه های جمعیتی، آموزشی، بهداشتی، تاسیساتی- زیربنایی، سیاسی، ارتباطی- اطلاع رسانی و رفاهی، به ارزیابی و رتبه بندی دهستان های شهرستان ساری، براساس میزان توسعه یافتگی پرداخته می شود؛ به این ترتیب که سطح توسعه یافتگی و برخورداری از امکانات رفاهی- خدماتی دهستان های موردمطالعه در مقایسه با هم بررسی می شوند. نتایج این مطالعه نشان می دهد اختلاف قابل ملاحظه ای میان سطوح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان ساری وجود دارد؛ به طوری که دهستان های واقع در مناطق جلگه ای و نزدیک به شهر ساری، نسبت به دهستان های واقع در نواحی جنگلی و کوهستانی، به مراتب در سطوح بالاتر رتبه بندی قرار دارند.
    کلیدواژگان: کتصمیم گیری چندشاخصه، توسعه روستایی، برنامه ریزی منطقه ای، ویکور، تاپسیس
  • یونس آزادی، احمد تقدیسی، داود جمینی، علیرضا جمشیدی* صفحه 51

    ککیفیت زندگی مفهومی چندوجهی است و برای نشان دادن میزان رضایت فرد از زندگی و معیاری برای تعیین رضایت و یا رضایت نداشتن افراد و گروه ها از ابعاد مختلف زندگی به کار می رود که به عواملی ازجمله اشتغال، درآمد مناسب، دسترسی به خدماتی مانند آموزش و بهداشت، سلامت، امنیت و غیره وابسته است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی و با هدف ارزیابی کیفیت زندگی در روستاهای دهستان کارزان تدوین شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه روستاهای دارای 20 خانوار و بیشتر دهستان کارزان است (4416 = N) که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای، 238 سرپرست خانوار به عنوان نمونه برای کامل کردن پرسش نامه انتخاب شده اند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای بود که روایی آن براساس نظر گروهی از متخصصان تایید شد و برای تعیین میزان پایایی مقیاس اصلی پرسش-نامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (872/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد براساس دیدگاه های نمونه موردمطالعه، به غیراز مولفه کیفیت محیط مسکونی، سایر مولفه های موردبررسی برای سنجش کیفیت زندگی پایین تر از حدمتوسط هستند. روستاهای موردبررسی نیز با درنظرگرفتن ابعاد کیفیت زندگی و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و تست دانکن در چهار طبقه دسته-بندی شده اند. همچنین، در این مطالعه رابطه معنادار مثبتی بین جمعیت و سطح کیفیت زندگی در روستاهای موردمطالعه در سطح آلفای 5% و ضریب 685/0 مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های ذهنی، ارزیابی، نواحی روستایی، دهستان کارزان
  • یوسف قنبری، حمزه رحیمی*، مهدی احمدیان صفحه 73

    فقرگسترده، نابرابری فزاینده، رشد سریع جمعیت، بیکاری، مهاجرت، حاشیه نشینی شهری و غیره همگی از پیامدهای نبود توجه به کیفیت زندگی در نواحی روستایی می-تواند باشد؛ براین اساس، برای نیل به سوی توسعه پایدار، توجه به توسعه روستایی و افزایش سطح کیفیت زندگی روستاییان ضرورتی اجتناب ناپذیر است. درهمین راستا، پژوهش حاضر با هدف سنجش و تحلیل کیفیت زندگی در مناطق روستایی شهرستان فسا انجام گرفته است. این پژوهش، مطالعه ای کاربردی است که رویکرد حاکم بر آن توصیفی– تحلیلی می باشد. داده های موردنیاز پژوهش با استفاده از پرسش نامه تعدیل شده کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان دهستان میانده شهرستان فسا تشکیل می دهند. حجم نمونه موردبررسی با استفاده از فرمول کوکران، 385 نفر برآورد شد. اعضای نمونه نیز به روش نمونه گیری تصادفی و متناسب با حجم جمعیتی زیرجامعه های موردمطالعه (روستا های دهستان) انتخاب شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد میزان رضایتمندی از کیفیت زندگی و سطح کیفیت زندگی مردم دهستان میانده ازنظر ابعاد سلامت جسمانی و روانی، درحد متوسط و بالاتر و به-ترتیب برابر با 28/3 و 239/3، ازمجموع 5 امتیاز است؛ اما ازحیث ابعاد سلامت محیط، سلامت اجتماعی و سلامت اقتصادی، میانگین رضایتمندی به ترتیب برابر با 25/2، 62/2 و 16/2 برآورد شد که پایین تر از رضایتمندی متوسط است. به علاوه، بررسی ها نشان داد بین رضایتمندی از ابعاد پنج گانه شاخص کیفیت زندگی، همبستگی مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین، هریک از این ابعاد همبستگی معناداری با رضایتمندی نهایی از کیفیت زندگی، در سطح اطمینان 99% دارند. درمجموع، پنج بعد ذکرشده، قادر به تبیین و پیش بینی حدود 38% از تغییرات میزان رضایتمندی از کیفیت زندگی در سکونتگاه های روستایی میانده هستند.

    کلیدواژگان: سنجش رضایتمندی، کیفیت زندگی، سکونتگاه روستایی، دهستان میانده
  • محمود رضا میرلطفی، سید امیر محمد علوی زاده، نیما صفرپور صفحه 97
    زعفران یکی از باارزش ترین محصولات کشاورزی و گران ترین ادویه جهان است. این گیاه ازجمله گیا ها نی است که با توجه به اقلیم و عرض جغرافیایی خاص و با نیاز آبی کم، اهمیت استراتژیک زیاد و تاثیرات اقتصادی و اجتماعی فراوانی که در کشورهای تولیدکننده، به ویژه کشور ا فغانستا ن دارد، می تواند اثرگذاری ویژه ای را در بازار بین المللی به خود اختصاص دهد. بنابراین، این گیاه می تواند آینده ای مناسب همراه با گسیل شدن سرمایه گذاری ها و حمایت ها به عرصه بازاریابی بین المللی زعفران، داشته باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی انتشار فضایی کشت زعفران در کشور افغانستان و هدف جزئی تر آن، بازاریابی مناسب این محصول به لحاظ کیفیت مناسب در عرصه بین المللی است. یافته های پژوهش نشا نمی دهد که کشور افغانستان به دلیل شرایط جوی خاصی که دارد، دارای زمینه انتشار فضایی مناسبی برای کاشت زعفران است و به موازات ارزش اقتصادی بالای زعفران، افزایش تقاضای بازار بین المللی را با خود به همراه آورده است. ازجمله عوامل تاثیرگذار در این زمینه را می توان ازیک سو، مشترکات زیست محیطی (اکوسیستم)، قومی، فرهنگی و ازسوی دیگر، حضور مدیریت توسعه یافته جهانی به عنوان پشتیبان توسعه زراعی، کاشت، برداشت، بازاریابی مدرن و توسعه یافته مبتنی بر فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیک و سرمایه گذاری کلان، به ویژه در آموزش منابع انسانی نام برد. همه موارد ذکرشده افغانستان را به عنوان گزینه ای جدی در تجارت جهانی زعفران در سال های آینده مطرح خواهند کرد.
    کلیدواژگان: انتشار، فضایی، زعفران، بازار بین المللی، افغانستان
  • حمید شایان، سید هادی کهنه پوشی * صفحه 115

    مهاجرت روستا- شهری پدیده ای است که از یک سو به دلیل ماهیت پیچیده اش، مسئله ای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، جمعیتی و روان شناختی است و ازسوی-دیگر، نشان دهنده کارکرد نامناسب اقتصاد ملی در فراهم کردن امکانات لازم در کشور است. بدیهی است که نبود کنترل مهاجرت گسترده به شهر، مشکلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی فراوانی را برای شهرهای مقصد مهاجران و نیز روستاهای تخلیه شده ایجاد می کند و برای توسعه اشتغال و تولید در کشور، مفید نخواهد بود؛ بنابراین، ریشه یابی علل و عوامل پدید آورنده آن درجهت کاهش مهاجرت و به تبع آن کاهش مشکلات ناشی از آن، ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، به بررسی علل مهاجرت های شهری- روستایی در بخش خاو و میرآباد شهرستان مریوان پرداخته شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری، جمعیت روستاهای بخش خاو و میرآباد هستند. با توجه به امکانات تحقیق و نیز یکدست بودن روستاها، 20% از کل روستاهای این بخش که شامل شش روستا است، به صورت تصادفی به عنوان روستاهای نمونه انتخاب شدند. براساس فرمول کوکران، از میان جامعه آماری، 372 نفر از مهاجرین شش روستای نمونه که به شهر مریوان مهاجرت کرده بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر، ابتدا بینش لازم درباره موضوع ازطریق منابع کتابخانه ای حاصل شد. پس از آن، داده ها و اطلاعات مربوط به منطقه گردآوری شد. در بررسی های میدانی، برای گردآوری داده های مورد نیاز، اقدام به تهیه و تکمیل پرسش نامه در بین مهاجران روستاهای موردنظر همراه با مصاحبه و مشاهده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار Excel، تحلیل شد و با توجه به نتایج پژوهش، به آزمون فرضیه ها پرداخته شد. در نهایت، مشخص شد کمبود اشتغال و وجود بیکاری و پس از آن کمبود درآمد، علت اصلی مهاجرت روستاییان بخش خاو و میرآباد به شهر و درنهایت، تخلیه روستاهایشان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مهاجرت روستا، شهری، اقتصاد روستایی، تخلیه روستاها، بخش خاو و میرآباد
  • سجاد درست، عباس امینی، اسکندر صیدایی، حمید برقی صفحه 169
    یکی از راهبردهای توسعه که در دهه اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با هدف دست یابی به توسعه در مناطق روستایی، تهیه و اجرا شد، طرح هادی روستایی است که به عنوان مهم ترین سند رسمی و قانونی توسعه و عمران یک روستا در کشور ما مطرح است. این طرح جایگاهی مشابه با جایگاه طرح جامع و هادی شهری برای روستاها دارد. باوجود سرمایه گذاری های عظیمی که انجام شده است، ارزیابی صورت گرفته درباره این طرح؛ یعنی، طرح های هادی روستایی، محدود و اندک بوده است؛ بنابراین، هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات اجرای طرح های هادی در دهستان های میلاس و سردشت شهرستان لردگان است. جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای ساکن در دهستان میلاس و سردشت (3197N=) که طرح هادی در روستاهای آن ها اجرا شده است، تشکیل می دهند. برای تعیین تعداد نمونه ها با بهره گیری از فرمول کوکران، تعداد 190 خانوار به صورت نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. ابزار تحقیق پرسش-نامه است که روایی صوری آن به تایید کارشناسان رسید و پایایی آن با انجام پیش آزمون و تحلیل داده های پرسش نامه یادشده و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (857/0) تایید شد. نتایج حاکی از آن است که در زمینه اقتصادی بیش از 1/22% از افراد جامعه نمونه، بر عملکرد خوب و بسیار خوب، 5/27% درحد متوسط و 4/50% بر عملکرد ضعیف و بسیار ضعیف نظر داده اند. در بعد زیست محیطی 1/41% از پاسخ دهندگان بیان کردند بعد از اجرای طرح ها، وضعیت زیست محیطی روستا نسبت به قبل شرایط خوبی پیدا کرده است و 8/25% از پاسخ دهندگان این وضعیت را ضعیف و بسیار ضعیف تفسیر کرده اند. 1/33% از آن ها این وضعیت را به صورت متوسط ارزیابی کرده اند؛ اما در مورد شاخص کالبدی- اجتماعی بیش از 54% از افراد بر ارتقای زیاد، 7/33% نیز بر ارتقای متوسط و 7/11% بر ارتقای کم این شاخص، بعد از اجرای طرح تاکید کرده اند.
    کلیدواژگان: طرح هادی، ارزیابی، توسعه روستایی، شهرستان لردگان
  • محمد غلامی غلامی، یاسر حکیم دوست، موسی رستگار صفحه 187
    خشکسالی اثرات متفاوتی بر زندگی و معیشت انسان ها دارد. تحقیق حاضر به روش کریجینگ و با هدف بررسی ویژگی های خشکسالی و پهنه بندی آن در سطح استان زنجان انجام شده است تا اثرات آن بر مکان گزینی روستا بررسی شود. با این هدف، شاخص SPI که شاخصی اقلیمی است و برای تعیین کمبود بارش در مقیاس های زمانی کاربرد دارد و می تواند در مقیاس های زمانی اثرات خشکسالی را بر مکان گزینی روستاها نشان دهد، انتخاب شد. این پژوهش از نوع کاربردی و رویکرد حاکم بر آن تحلیلی است که در آن با بهره گیری از نرم افزار SPSS و ARC GIS10 به تجزیه وتحلیل نقشه های اقلیمی به شیوه زمین آمار و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون بین خشکسالی و مکان گزینی روستاها پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که مدل بهینه برای پهنه بندی خشکسالی در استان زنجان، مدل کریجینگ معمولی کروی با ضریب -تعیین 89/0 است. همچنین، 615 روستای استان زنجان که درحدود 256016 نفر جمعیت دارند، در خطر خشکسالی واقع شده اند. افزون براین، روستاهای استان زنجان تمایل به مکان گزینی در پهنه های مناسب تر را دارند که این نتیجه ازلحاظ کمی، کاهش 31 روستا و 15730 نفر به ازای هر طبقه را نشان می دهد. علاوه-براین، یافته ها نشانگر این است که بین خشکسالی با تعداد روستاهای منطقه و جمعیت آن ها رابطه معنا داری وجود دارد که با توجه به عدد p-value که مقدار صفر را نشان می دهد، ارتباط دو متغیر یادشده در سطح فراتر از 01/0 معنادار است. نتایج آزمون پیرسون نشان دهنده ارتباط معنادار قوی میان متغیرهای خشکسالی با تعداد روستاها و جمعیت آن ها است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، زمین آمار، مکان گزینی روستا، زنجان
  • حسین فراهانی، محمد ولایی*، زکیه رسولی نیا صفحه 211

    بازارهای هفتگی از گذشته های دور تاکنون به عنوان مراکزی برای انجام مبادلات ضروری و مورد نیاز، به حیات خود ادامه داده اند. شاید این ادعا که بازارهای هفتگی برجای مانده، به شکل اولیه بازارها در جوامع ابتدایی بشر هستند که تاکنون نیز کارکردهای خود را حفظ کرده اند و در اقتصاد جوامع نقش دارند، ادعایی درخور توجه باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی اثرات بازار هفتگی ملکان بر پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی است. نوع تحقیق، کاربردی، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش های گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسش نامه) است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی و به شیوه تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان بهره بردار دهستان مرحمت آباد شمالی هستند. بنابر سر شماری عمومی کشاورزی در سال 1382، کشاورزان بهره بردار این دهستان در این سال 1503 نفر بوده اند که به عنوان حجم نمونه، تعداد 266 کشاورز ازطریق فرمول کوکران انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد شنبه بازار ملکان تاثیرات مختلفی در اقتصاد روستایی محدوده موردمطالعه داشته است. بیشترین اثرات آن ایجاد انگیزه خرید بین کشاورزان (به دلیل ارزان بودن کالاها و خدمات)، فروش مستقیم محصولات توسط کشاورزان به مصرف کنندگان، افزایش مشاغلی مانند چوبداری، دست فروشی، پیله وری (چرچی) و مغازه های سرراهی و نیز افزایش درآمد کشاورزان با توجه به افزایش تولید محصولات کشاورزی بوده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، تحلیل عاملی، بازاریابی، شنبه بازار ملکان
  • علی اکبر عنابستانی، مهدی جوانشیری صفحه 233
    توسعه فیزیکی روستاها زمانی می تواند موثر واقع شود که به صورت کنترل و هدایت شده صورت گیرد و قبل از مکان گزینی آن ها، گزینه های مناسب بررسی و ارزیابی شوند. در پژوهش حاضر با انتخاب ده روستا از شهرستان خواف به عنوان محدوده مطالعاتی، با شناسایی وضع موجود، ابتدا معیارهای محدودکننده و دخیل در توسعه فیزیکی این روستاها شناسایی شده اند و سپس، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی، به گزینش آن ها با هدف تعیین بهترین مکان مناسب برای توسعه فیزیکی نقاط روستایی موردمطالعه پرداخته شده است. به این ترتیب، معیارهای دخیل در گسترش کالبدی این نقاط روستایی، هرکدام به صورت لایه هایی از نقشه درآمد و با استفاده از روش مقایسه دو به دو (AHP)، وزن مربوط به هریک تعیین شد. مراحل یادشده با استفاده از نرم افزار Expert Choice اصلاح شده، انجام شد. نتایج به دست آمده، نشان داد معیارهای شیب زمین، فاصله از مسیل و فاصله از گسل به ترتیب با وزن های 315/0، 179/0 و 108/0 بیشترین تاثیر را در مکان یابی سمت توسعه روستاها داشته اند. سپس، با استفاده از وزن هر لایه در محیط GIS و با مدل هم پوشانی وزنی، این لایه ها با هم ترکیب شده اند و درنتیجه، خروجی حاصل نمایانگر سرجمع معیارهای موردنظر با هدف انتخاب مکان بهینه برای توسعه آتی روستاها بود. نتایج حاصل از پژوهش حاضر گویای این هستند که از بین روستاهای نمونه، فقط 4 روستای مهرآباد، برآباد، سده وسیجاوند سمت توسعه پیشنهادی طرح هادی منطبق با پهنه کاملا مناسب و مناسب برای توسعه آتی روستاها هستند.
    کلیدواژگان: ککاربری اراضی، مالکیت اراضی، قابلیت اراضی، سطح آب زیرزمینی، روستا، GIS
  • علی اکبر عنابستانی، مهدی جوانشیری صفحه 235
    توسعه فیزیکی روستاها زمانی می تواند موثر واقع شود که به صورت کنترل و هدایت شده صورت گیرد و قبل از مکان گزینی آن ها، گزینه های مناسب بررسی و ارزیابی شوند. در پژوهش حاضر با انتخاب ده روستا از شهرستان خواف به عنوان محدوده مطالعاتی، با شناسایی وضع موجود، ابتدا معیارهای محدودکننده و دخیل در توسعه فیزیکی این روستاها شناسایی شده اند و سپس، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی، به گزینش آن ها با هدف تعیین بهترین مکان مناسب برای توسعه فیزیکی نقاط روستایی موردمطالعه پرداخته شده است. به این ترتیب، معیارهای دخیل در گسترش کالبدی این نقاط روستایی، هرکدام به صورت لایه هایی از نقشه درآمد و با استفاده از روش مقایسه دو به دو (AHP)، وزن مربوط به هریک تعیین شد. مراحل یادشده با استفاده از نرم افزار Expert Choice اصلاح شده، انجام شد. نتایج به دست آمده، نشان داد معیارهای شیب زمین، فاصله از مسیل و فاصله از گسل به ترتیب با وزن های 315/0، 179/0 و 108/0 بیشترین تاثیر را در مکان یابی سمت توسعه روستاها داشته اند. سپس، با استفاده از وزن هر لایه در محیط GIS و با مدل هم پوشانی وزنی، این لایه ها با هم ترکیب شده اند و درنتیجه، خروجی حاصل نمایانگر سرجمع معیارهای موردنظر با هدف انتخاب مکان بهینه برای توسعه آتی روستاها بود. نتایج حاصل از پژوهش حاضر گویای این هستند که از بین روستاهای نمونه، فقط 4 روستای مهرآباد، برآباد، سده وسیجاوند سمت توسعه پیشنهادی طرح هادی منطبق با پهنه کاملا مناسب و مناسب برای توسعه آتی روستاها هستند.
    کلیدواژگان: ککاربری اراضی، مالکیت اراضی، قابلیت اراضی، سطح آب زیرزمینی، روستا، GIS
  • حسنعلی فرجی سبکبار، ناصر بیات، محمد جواد قصابی صفحه 257
    مدیریت نواحی روستایی یکی از مهم ترین اجزای دست یابی به توسعه پایدار در سطح ملی است که بدون بهره‎گیری از شیوه های مدیریتی توانمند و کارآمد میسر نخواهد شد؛ بنابراین، شناخت مشکلات پیش روی مدیریت محلی در سطح نواحی متنوع جغرافیایی کشور و تلاش برای حل آن ها ازطریق راهکارها و اقدامات مناسب می تواند راهگشا باشد. در ایران معاصر، به ویژه پس از اصلاحات ارضی دهه1340، نفوذ دولت در مدیریت سکونتگاه های روستایی سبب کنار زدن مدیریت سنتی شد؛ اما بعد از گذشت چندین دهه، هنوز دولت نتوانسته است جایگزین مناسبی برای الگوهای سنتی مدیریت روستایی ارائه دهد. این مسئله طی دهه های گذشته همواره از دیدگاه های گوناگون موردتوجه کارشناسان و پژوهشگران عرصه مطالعات روستایی در ایران بوده است. در این پژوهش با استفاده از روش شناسی ترکیبی (کیفی و کمی)، مشکلات مدیریت روستایی از دیدگاه جامعه محلی در روستاهای یزدل، محمد آباد و علی آباد که از توابع بخش مرکزی شهرستان آران وبیدگل هستند، مورد کنکاش قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر 23 علت تاثیر گذار بر ناکارآمدی مدیریت روستایی در مقیاس محلی است که این علل در چارچوب 8 مقوله کلی، شامل ضعف در شایسته سالاری، ضعف در اطلاع رسانی، ترجیح منافع شخصی و قومی بر منافع جمعی، ضعف در سرمایه های اجتماعی و انسانی، ضعف در برنامه ریزی در زمینه های فرهنگی و اجتماعی، محدودیت مالی و بودجه ای، ضعف در آینده نگری و نیز محدودیت قانونی و اجرایی دسته بندی شده اند. مجموعه این عوامل به طور سیستماتیک با یکدیگر درارتباط هستند؛ به طوری که به نظر می رسد تنها راه حل برون رفت از این مشکلات، نگرش یکپارچه و سیستمی به موضوع مدیریت روستایی در چارچوب نظام توسعه ملی است.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، علل ناکارآمدی، توسعه روستایی، جامعه محلی
|
  • Seyyed Saeed Hashemi, Siyavash Amini, Seyyed Hasan Motiee Langroudi, Mojtaba Ghadiri Masoum, Mohammad Reza Rezvani Page 1
    TThe study area included parts of the villages in Behabad، of Bafq County، Yazd Province، and pool research was conducted in 2008 and 2009. Research findings show that Rural Workers and Islamic Councils have relatively been successful in development of rural entrepreneurship، and local people believe that entrepreneurs، officials، experts and local commentators، Islamic Council and Rural Workers have properly provided the essentials of entrepreneurship development in rural areas such as entrepreneurial infrastructures، entrepreneurial attitudes and behaviors، cultural and social factors، attracting financial and economic resources. Therefore، the practices of Rural Workers and councils have been acceptable and led to the development of rural entrepreneurship. The policy of developing the popular participation in developmental programs can play an important role in the development of entrepreneurship. Due to the contexts and features that are suitably available in the rural environment، it is quite possible to form NGOs and organize them in different contexts. Organizations and nongovernmental organizations as institutions that represent different classes of people in the rural areas are very effective tools for development of entrepreneurship policies and accordingly could be responsive to unmet civil rights، needs، demands and expectations of various classes of society by providing the ground for innovation and entrepreneurship in different areas. They can also increase the transparency، reduce the bureaucracy corruption، facilitate downsizing، simplify regulations، and ultimately raise the efficiency and effectiveness of state management in rural development. To restore، improve or create such local people-centered organizations (in the villages and generally in national level) actually means democracy، assignment of affairs to people، decrease in government’s costs and responsibilities towards the rural management and also recruitment of public contributions in rural areas’ construction and developmental activities. These ultimately could lead to development of infrastructures، conditions and characteristics of rural entrepreneurship.
    Keywords: Development of Rural Entrepreneurship, NGOs, popular participation, Rural Workers, the Islamic Council
  • Mohammad Ali Ahmadyan, Maryam Ghasemi Page 14
    The metropolis – Mashhad- is the biggest population center in the east of Iran which has high dominate. Because of different issues such as religious aspects، being the official and political center of state، high level of professional services and also for its industrial and commercial centralization. Due to all these centralizations، it rolls out like a metropolis. It expanded continually and transmuted villages located within the Peri-Urban it is self. This article is prepared by means of Analytical – documents method with Survey and field operations with the Purpose of integration process of Mashhad transmuted villages of population role of these points on population increase in this city. The result of this study shows that 8. 43% of population increase at recent 50 years (between1335-1385) was about integration process of 90 transmuted villages with 188400 populations to this city. In the end، there are some suggestions related to organizing the Peri-Urban areas with the purpose of having more control on integration process in space of city and also Protection and maintenance of some part of rural Structure inside the city to Introduce the rural traditional residential. Moreover apart from the historical evolution of somatic development of Mashhad، it could add the historical and cultural tourist attractions of this city.
    Keywords: Mashhad, integration villages, space, skeletal structure, history geography of city
  • Ezato., Llah Asghari Zadeh, Mohsen Jamkhaneh Zabihi Page 27
    In general sense، development means improving material and spiritual levels of human society and creating the proper conditions of a healthy life for all people of a society. According to this، development includes cultural، political، social and economic aspects which incorporates qualitative and quantitative changes and yet it can be considered a relative concept from both internal and external points of view. Recognition and understading of existing differences among rural areas regarding their enjoyment of various services and facilities is an inevitable necessity in development planning at regional and macro levels. This recognition can enable decision makers and planners to discover and recognize the deprivation degree of rural districts، the distance of current conditions from determined goals، and to understand capabilities of each district، reduce regional disparities and also move towards balanced development planning of rural areas. Accordingly، evaluation and ranking of the development degree of rural areas of Sari by MADM methods are the aims of this study. The rural districts of Sari، the capital of Mazandaran province، are taken as the statistical society of this research. Sari is located in northern Iran and situated in three zones of plain، forest and mountain. It consists of fifteen rural districts. Based on Iran''s administrative divisions، village is the smallest unit of administrative divisions after district. Library research and documentary method were used in data collection، and examination of books and references related to the object of study. We used data of 2006 national census of population and housing of Sari.
    Keywords: MADM, Rural Development, Regional Planning, VIKOR, TOPSIS
  • Yuones Azadi, Ahmad Taghdisi, Alireza Jamshidi, Davood Jamini Page 51

    The present study، using descriptive - survey and evaluate the quality of life in rural districts Karzan Rural District has been done. The study are included in all rural villages with 20 families and higher Karzan Rural District (N = 4416). 238 households، using Cochran formula and stratified sampling with proportional allocation، the sample was selected. The research instrument was a questionnaire whose validity was confirmed by the group of experts. To determine the reliability of the questionnaire، Cronbach''s alpha coefficient of the scale was used (0. 872). Data were analyzed using SPSS software. Results are shown of view samples، the non-residential component of environmental quality، and other factors to measure quality of life using the formula t، is evaluated below average. Considering the quality of life in the villages studied using ANOVA and Duncan''s test was divided into four categories. In this study، a positive relationship between the population and the quality of life in the villages studied using Pearson''s coefficient alpha level of 5% and 0. 685 were calculated.

    Keywords: Quality of life, Subjective index, Assessment, Rural areas, Karzan Dehestan
  • Yousef Ghanbari, Hamzeh Rahimi, Mehdi Ahmadian Page 73

    This paper amis to recognition and measurement of quality of life indicators in rural areas، Case study Miandeh rural district in Fasa township. The role of rural areas in the procedure of economic، social and political development is not deniable in various regional scales. The outcomes of inadequate attention to the concept of Quality of life in rural areas can cause several disorders such as: widespread poverty، growing inequality، rapid population growth، unemployment، migration، slums and the reason of noticing to rural development besides increasing the rate of quality of life of villagers can be the mentioned disorders. This research’s method is applicable، and considering the selected subject and its intended indicators، the approach of the study is descriptive-analytic. The required data of the research have been collected by using summarized questionnaire tool of WHO. The statistical population of the study is the residents of the rural district of Miandeh of Fasa township. The intended sample size was calculated 385 respondents by using Cochran’s formula. The selected members of the sample size were selected thorough random sampling proportional to the population of study area. The obtained results showed that the satisfaction rate besides the level of the residents quality of life of Miandeh are relatively high in terms of both mental and physical health and higher average. While، in terms of environmental health، social health and economic satisfaction the obtained scores، are lower than average which these results show low satisfaction. In addition، the assessments showed that significant correlation is observed between 5 dimensions. Ultimately، each one of these dimensions have the significant correlation with the ultimate satisfaction of the quality of life in the 99% confident level and generally the 5 mentioned dimensions are able to both explain and predict about 38 percent of satisfaction variances of quality of life in rural areas of Miandeh rural district.

    Keywords: evaluating the satisfaction level, Quality of life, Rural settlements, Miandeh rural, ship
  • Mahmoodreza Mirlotfi, Sayyed Amir Mohammad Alavizadeh, Nima Safarpour Page 97
    Saffron is one of the most valuable crops and the world''s most expensive spice among the plants that suit the particular climates and latitudes with low water requirements، the strategic importance of high social and economic impacts in many producing countries such as Afghanistan، that has this feature in particularly high and a special influence in the international market. Due to these reasons، future appropriate along with being sent for investments and be supportive in saffron international market. The aim of the present study is space realization of saffron cultivation in Afghanistan. Component of a more aim is proper marketing of this product in terms of quality in the international arena. The findings of this study indicate the Afghanistan have good spatial distribution due to certain weather conditions for the cultivation of saffron. International market demand has brought as the economic value of saffron. Among the factors that influence، you can name the common environmental، ethnic، cultural on the one hand، management in the developed world as a supporting agricultural development، planting، harvesting and marketing of modern and developed on information technology and e-commerce، large investments، especially in human resource training، on the other hand، Afghanistan is as a serious option in international trade of the saffron in the coming years. Among the factors that influence، you can name the common environmental، ethnic، cultural on the one hand، management in the developed world as a supporting agricultural development، planting، harvesting and marketing of modern and developed on information technology and e-commerce، large investments، especially in human resource training، on the other hand، Afghanistan is as a serious option in international trade of the saffron in the coming years.
    Keywords: Spatial Distribution, International Marketing, Saffron, Afghanistan
  • Hamid Shayan, Seyed Hadi Kohnepushi Page 115

    Migration of rural - urban is a phenomenon that due to its complexity، it is an economic، social، political، cultural، demographic and psychological and indicates improper functioning of the national economy in providing the necessary facilities in the country. Uncontrolled migration to cities، thereby creating economic problems، social and cultural destination of many towns and villages to be evacuated. Thus find the roots of the incriminated factors in order to reduce migration and thus reduce the problems caused by it، seems necessary. This study examines the causes of migration، urban - rural in the “Khav and Myrabad” district in «Marivan city» is paid. Research methods، descriptive - analytical. Statistical population، the villages population of “Khav and Myrabad” district with 11 849 inhabitants، which according to our research and the homogeneous nature of the villages، migrants six villages (about 20% rural) of the villages in this district of the «Marivan» immigrants، were randomly selected from among the villages in this part. The Cochran formula of population، 372 subjects were obtained as a sample. In this study provide insight on the topic of library resources، respectively. The data was collected about the area. In field studies، the data collected، prepared and filled with the desired rural migrants were interviewed. Information obtained by using the software Excel، and by analyzed the results، the hypothesis has been tested. the results shown that the lack of employment and income، is the main cause of rural immigration “Khav and Myrabad” district to the City And their villages are evacuated.

    Keywords: Rural, urban migration, Rural economy, rural evacuation
  • Sajjad Dorost, Abbas Amini, Eskandar Saidaie, Hamid Barghi Page 169
    One of the guidelines of development that in first decode after Islamic Iran revolution، to accessing to development is rural area، prepared and implemented، is physical planning projects that as the most important official document and legal of the development of one village in our country is considered and has a place like place of urban collector and physical planning projects for village. But in addition of doing a large amount of investments، evaluation about this project (rural physical planning project) was limited and low. Today physical planning projects being considered as an important tool for managing of rural development. In other hand this projects have been prepared for the development of rural areas and villages in the country. Obviously، assessing the effectiveness of implementation in physical planning projects will be effective in creating a context for logical and practical decision making. The goal of this present study is evaluating the effects of physical planning projects in Milas and Sardasht Rural districts، Lordegan Township. The study sample composed of households living in Milas and Sardasht Rural districts that physical planning projects has been implemented in their villages (N=3197). To determine the number of samples، using Cochran formula، and 190 households were randomly selected for sampling. Research instrument is the questionnaire. Face validity was confirmed by experts and its reliability by performing pre-test and analysis of the questionnaire data and the calculation of Cranach''s alpha coefficient (0. 857) were approved. Research instrument is questionnaire. The result shows that، in general، households of villages have little knowledge of the nature and design of the project، but they have been effective of Proper implementation for improving the lives of its proper implementation، increasing service levels، increasing interest and attract of people to live in their village.
    Keywords: rural conduct plan, evaluation, rural development, Lordegan Township
  • Mohammad Gholami, Yaser Hakimdust, Mousa Rastegar Page 187
    Drought has different effects on human life and livelihood groups. This study the characteristics of drought and the zoning was done in the Zanjan province is the kriging model than Phenomenon to the effects of drought on the rural site selection consideration. Drought has different effects on human life and livelihood groups. This study the characteristics of drought and the zoning was done in the Zanjan province is the kriging model than Phenomenon to the effects of drought on the rural site selection consideration For this purpose، index SPI، an index of climate and to determine the shortage of rainfall on the scale of time have applications and can scale of time the effects of drought on the location setting of villages show، were selected. Methods In this article، experimental، deductive and analytical and is combined and using ARC GIS and SPSS software to analyze and using inferential statistical methods and calculate the Pearson correlation between drought and rural locations has been switching. The results show that the optimal model for ordinary kriging model spherical zonation drought in the province is with the ratio. /89. Studies show that 615 villages in Zanjan Province، about 256016 inhabitants are at risk of drought risks are located. Analyze and calculate the correlation between drought and place rural setting shows، with more to come downstairs in a drought zoning، number about 31 villages and 15730 population were also decreased. Pearson respectively marshal numbers -0/55،-0/62 show that the inverse correlation is significant.
    Keywords: drought, SPI index, Geo, statistical, rural location, Zanjan
  • Hossein Farahani, Mohammad Valaei, Zakaye Rsolineya Page 211

    Economic and Economic structures important factorin fluencing in the Manufacturing، Shaping and Development people living space. In the approach geography Is very important Production trend، Transport، Interchange، Changing shape and consumption Products Required people، Risedesire، Spirit،The beliefsand behavior. Weekly market from the distant past Hitherto As center for doing necessary Interchange Require،Continue to own life. Probably this claims that Weekly market Remainder Of the market first Forms in the Human primitives ocietiesthat so far maintain Self Function and Plays in the Economy of communities – Claims appropriateand trustworthy. Purpose from study Assessment effects Weekly market Malekan on the economic sustainable Habitat rural. Type of research Applied، method research Descriptive – analytical، information collection bylibrary and information Plaza (Observation، interviews، and questionnaires) and Analysis of information using from Factor Analysis and Principal components analysis. Statistical Society research Exploiter farmers Villages Marhamat Abad shomali. According General Censusof Agriculture In the year 1382، Exploiter farmers this village Intheyear Equal 1503 Exploiter farmers that Number 266 farmer Through the Cochran formula was selected As the Sample volume. The results showed that Saturday Market effect Different in the Economic village regionCase study So that Mosteffects Motivation buy between Agriculture Because Inexpensivecommodity and Services and Direct Salesproducts by Agriculture To Consumer Also In creasing obs As Drover، peddler، Charchy and Shopthe way and also Increasing Income Agriculture According to the In creasing crops Agriculture

    Keywords: economicrural, factor analysis, Marketing, Saturday Market malekan
  • Aliakbar Anabestani, Mahdi Javanshiri Page 233
    Physical development of rural areas can be effective when occur conducted and controlled، and، options are reviewed and evaluated for this purpose before the site selection of them. In the present study using ten villages of KHAF county as the study area and identifying the status quo، first identified restrictive criteria involved in the physical development of these villages، and using descriptive - analytical method and using Analytical Hierarchy Process (AHP) model، have been selected with the aim of determining the best location for the physical development of rural areas. In this way، criteria involved in the physical development of these rural areas each one accordingly as a layer of map and the weight of each one was determined using pairwise comparison method (AHP). Mentioned steps were performed using Expert Choice software. Results showed that criteria: ground slope، distance from the watercourse and the distance from the fault respectively with 0. 315، 0. 179 and 0. 108 points have most effect in locating development side of the villages. Then these layers has combined using weight of each layer in GIS and using the weighted overlay model، and thus the resulting output represents the total criteria for selecting optimal locations for future development of the villages. The results of this study indicate that among the sample rurals، only in 4 rural Mehrabad، Barabad، Sade and Sijavand، the proposed side development of Hadi plan consistent with absolutely proper and proper sheet of the future development of rural areas.
    Keywords: land use, land ownership, land capabilities, groundwater level, villages, GIS
  • Aliakbar Anabestani, Mahdi Javanshiri Page 235
    Physical development of rural areas can be effective when occur conducted and controlled، and، options are reviewed and evaluated for this purpose before the site selection of them. In the present study using ten villages of KHAF county as the study area and identifying the status quo، first identified restrictive criteria involved in the physical development of these villages، and using descriptive - analytical method and using Analytical Hierarchy Process (AHP) model، have been selected with the aim of determining the best location for the physical development of rural areas. In this way، criteria involved in the physical development of these rural areas each one accordingly as a layer of map and the weight of each one was determined using pairwise comparison method (AHP). Mentioned steps were performed using Expert Choice software. Results showed that criteria: ground slope، distance from the watercourse and the distance from the fault respectively with 0. 315، 0. 179 and 0. 108 points have most effect in locating development side of the villages. Then these layers has combined using weight of each layer in GIS and using the weighted overlay model، and thus the resulting output represents the total criteria for selecting optimal locations for future development of the villages. The results of this study indicate that among the sample rurals، only in 4 rural Mehrabad، Barabad، Sade and Sijavand، the proposed side development of Hadi plan consistent with absolutely proper and proper sheet of the future development of rural areas.
    Keywords: land use, land ownership, land capabilities, groundwater level, villages, GIS
  • Hasanali Farajisabokbar, Naser Bayat, Mohammad Javad Ghassabi Page 257
    Rural sustainable development is one the most important components of achievement to sustainable development in a national scale which is not doable without using an efficient management. Therefore، recognizing the problems ahead of local management in the scale of various geographical regions of the country and attempting to solve them by using proper course of actions could be instrumental. In the contemporary Iran، especially after the 1340s land reforms، the influence of the government bypassed the traditional management; but after a few decades passed، the government has not been able to submit an appropriate substitute. During the last decades، this issue has been a center for the attention of Iranian experts and researchers in the field of rural studies. In this article، by employing a combination of quantitative and qualitative research methods، the obstacles ahead of rural management from the viewpoint of Yazdel، Mohammad Abad، and Aliabad villages (Aran and Bidgol central district) were investigated. The results indicated of 23 causes affecting on inefficiency of rural management in local scale، which have were categorized in eight categories: lack of meritocratic، lack of information، preferring personal and ethnical interest to collective interest، lack of human and social capital، weakness in social and cultural planning، budget limitation، lack of providence، and operational and legal limitation. The totality of these causes are interacting systematically، so as it seems the only way to exit these problems is an integrated and systematic approach to the rural management in the frame of national development system
    Keywords: Rural Management, Inefficiency Causes, Rural Development, Local Society