فهرست مطالب

Journal of Research and Rural Planning
Volume:2 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/11/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • وحید ریاحی، علیرضا جمشیدی*، داود جمینی، رامین چراغی صفحه 1

    هدف از انجام پژوهش حاضر که از نوع مطالعه توصیفی همبستگی است، بررسی و تحلیل سرمایه اجتماعی و شناسایی عوامل موثر بر آن درمیان روستاییان منطقه اورامانات است. جامعه آماری این تحقیق، 22279 خانوار روستایی ساکن در چهار شهرستان واقع در منطقه اورامانات استان کرمانشاه هستند که به روش نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران، 280 خانوار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه بود که روایی و پایایی آن با انجام پیش آزمون و تحلیل داده های پرسش نامه یادشده و محاسبه ضریب KMO و ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه وتحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. همه محاسبات آماری این پژوهش به وسیله نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که 9/55% (559/0 =R2) از واریانس تغییرات متغیر وابسته، توسط 6 متغیر مستقل سن، سطح اراضی، رضایت کلی از زندگی، درصد درآمد از شغل اصلی و شغل راننده تبیین می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، انسجام، مشارکت، اعتماد، توسعه پایدار روستایی، منطقه اورامانات
  • محمدرضا بسحاق، اسماعیل سالاروند، سید اسکندر صیدایی صفحه 25
    مسکن پایدار روستایی را می توان یکی از شاخص های مهم در توسعه و عمران روستایی محسوب نمود و از این جهت شناخت ویژگی های مسکن روستایی و عوامل موثر بر آن اهمیت پیدا می کند؛ از این رو، هدف از این پژوهش بررسی شاخص ها و عوامل موثر بر پایداری مسکن روستایی و ارزیابی این عوامل است که به صورت مطالعه موردی در مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر انجام شده است. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است که با رویکرد ترکیبی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای واحدهای مسکونی بخش مرکزی شهرستان روانسر هستند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 200 نفر ازبین آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند و با ابزار پرسش نامه مطالعه و بررسی شده اند. ضریب آلفای کرونباخ با هدف تشخیص پایایی پرسشنامه ها محاسبه شده است که در این پژوهش برای سه بخش پرسشنامه (ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی)، به ترتیب 79/0، 83/0 و 71/0 به دست آمده است که این اعداد حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش هستند. نتایج حاصل ازطریق تجزیه وتحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نشان می دهند که پنج عامل اقتصادی، رفاهی، استحکام بنا، همسازی با محیط زیست و بهره وری قادر هستند که بیش از 77% از واریانس شاخص های تحقیق را تبیین کنند. همچنین، یافته ها بیانگر این هستند که مساکن روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر در عامل های اقتصادی، رفاهی و استحکام بنا، در شرایط تاحدی پایدار و در عامل های همسازی با محیط زیست و بهره-وری، در شرایطی ناپایدار قرار دارند.
    کلیدواژگان: شاخص، عامل، مسکن روستایی، توسعه پایدار، بخش مرکزی شهرستان روانسر
  • علی شکور، علی شمس الدینی، اعظم زارع، فضل الله کریمی صفحه 49
    طی دهه های اخیر، توسعه به عنوان یکی از مهم ترین چالش های جهانی همواره توجه سیاست مداران و برنامه ریزان اقتصادی– اجتماعی را به خود جلب کرده است؛ بنابراین، درراستای دست یابی به توسعه پایدار در عرصه های سکونتگاهی کشورها اعم از شهر و روستا، شناخت روند تحولات گذشته، تحلیل وضع موجود و ترسیم فضای مطلوب آن ها ضروری است. به عبارت دیگر، شناخت توانمندی های محیطی و میزان خدمات موجود در هر منطقه و درپی آن، تعیین سطوح توسعه یافتگی این نواحی سکونتگاهی به ویژه روستاها، نخستین گام در فرایند برنامه ریزی و توسعه این مناطق جمعیتی به شمار می رود. در این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی و سنجش داده های کمی انجام شده است، سعی بر آن است تا با استفاده از شاخص های زیربنایی، آموزشی، فرهنگی، اداری، کشاورزی و بهداشتی، میزان توسعه یافتگی نواحی روستایی دهستان های 14گانه شهرستان مرودشت از توابع استان فارس تعیین و تحلیل شود. برای دست یابی به این هدف، از مدل موریس و روش ضریب اختلاف، به تعیین میزان اختلاف و پراکندگی امکانات و خدمات در دهستان های ناحیه اقدام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد به لحاظ برخورداری از امکانات و خدمات، بین دهستان های مرودشت شکاف بزرگی وجود دارد و نبود تعادل فضایی در منطقه مشاهده می شود؛ به گونه ای که ازبین نواحی روستایی موردمطالعه، دهستان رامجرد دو با ضریب برخورداری 67/60 و دهستان کامیفروز جنوبی با 48/14، به ترتیب توسعه یافته ترین و محروم ترین دهستان ها در سطح شهرستان هستند. این موضوع لزوم توجه و برنامه ریزی خردمندانه را درراستای توزیع عادلانه و فضایی امکانات، سرمایه گذاری ها و توسعه هماهنگ همه دهستان های منطقه ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: روستا، توسعه روستایی، سطح بندی روستایی، مدل موریس، مرودشت
  • حمید برقی، رقیه تازیکی*، رمضان طوسی صفحه 75

    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر برنامه های آموزشی و ترویجی در میزان مشارکت زنان روستایی در فعالیت های کشاورزی (دهستان استرآباد شمالی) است. برای دست یابی به این هدف از روش تحقیق توصیفی– تحلیلی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل همه زنان روستایی بالای 20 سال است که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 206 زن روستایی به عنوان نمونه در 6 روستای دهستان استرآباد شمالی به-صورت تصادفی موردپرسشگری قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن براساس نظر گروهی از کارشناسان تایید شد و برای تعیین میزان پایایی مقیاس اصلی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (76/0). داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شدند. در این پژوهش، بر روی میانگین میزان مشارکت زنان در فعالیت های مختلف کشاورزی و تاثیر فعالیت های آموزشی و ترویجی بر میزان مشارکت زنان روستایی در فعالیت های مختلف کشاورزی بحث شده است. نتایج نشان داد در جامعه موردمطالعه، میانگین کل مشارکت زنان در فعالیت های مختلف معادل 04/2 به دست آمد که براساس آزمون Tمیانگین مشارکت کمتر از حد متوسط است. همچنین، نتایج حاصل حاکی از این هستند که بیشترین مشارکت زنان در امور دامداری با میانگین 29/3، در امور باغداری با میانگین 52/2 و در امور زراعی با میانگین 37/2 که نشان دهنده مشارکت بیشتر زنان روستایی در فعالیت های دامداری است. براساس آزمون Anova عواملی چون سن، سواد، بعد خانوار و وضعیت تاهل با میزان مشارکت زنان رابطه معنا-داری دارند. برنامه های آموزشی و ترویجی نیز با 02/3، نشان دهنده تاثیر بیشتر برنامه های آموزشی و ترویجی در بیشترشدن میزان مشارکت زنان در فعالیت های مختلف کشاورزی هستند. 6/63% از زنان روستایی پاسخ گو به پرسش نامه بیان کردند که تاثیر برنامه های آموزشی و ترویجی در مشارکت زنان در فعالیت های مختلف کشاورزی می تواند به طور متوسط تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، برنامه های آموزشی و ترویجی، مشارکت زنان روستایی، فعالیت های کشاورزی، دهستان استرآباد شمالی
  • سید هدایت الله نوری، محمدعلی احمدی شاپورآبادی صفحه 93
    در ایران نزدیک به چهار دهه است که بحث توسعه روستایی به طور عام و راهبردهای توسعه روستایی به طور خاص، موضوع بحث اندیشمندان، کارشناسان و برنامه ریزان بوده است. پژوهش حاضر با کاوش در دیدگاه های منتشرشده صاحب نظران در چارچوب مفاهیم و دوره زمانی تعریف شده موردتحلیل، قرارگرفته است. به نظر می رسد این دیدگاه-ها به عنوان مهم ترین مراجع تعیین راهبرد توسعه روستایی، در زمانی که همچنان و شاید بیشتر از همیشه به تدوین و اجرای راهبرد منسجم و کارآمد روستایی نیاز است، می توانند راهنمای کار و راهگشای مسائلی باشند که روزانه پیچیده تر و پراهمیت تر می شوند. رویکرد پژوهش حاضر تحلیل محتوا است. این مطالعه با بررسی مجموعه منابع توسعه روستایی تعریف شده، درمجموع 613 مورد از نظرهای مطرح شده درزمینه راهبرد توسعه روستایی ایران را بررسی کرده است. براساس تحلیل محتوایی این نظرها که نخست در 5 رویکرد مدیریتی – نهادی، اقتصادی، اجتماعی– فرهنگی، محیطی و فضایی– کالبدی تقسیم شده اند، 18 راهبرد کلان و 76 مقوله راهبردی برای توسعه روستایی در ایران را مطرح می کنند؛ براین مبنا، درزمینه مسائل راهبردی توسعه روستایی، ازمیان رویکرد ها، رویکرد مدیریتی- نهادی، ازمیان راهبردها، راهبرد ظرفیت سازی برای پیشبرد اقتصاد روستایی و ازمیان مقوله ها، موضوع رفع فقر و محرومیت و تعدیل الگوی توزیع ثروت بیشترین میزان توجه را دربین صاحب نظران توسعه روستایی کشور به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: راهبرد توسعه روستایی، صاحب نظران و متخصصان، تحلیل محتوا، ایران
  • مهدی احمدیان، یوسف قنبری، بیتا اصلانی سنگده، حسین عزیزی صفحه 125
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی و تحلیل مهم ترین عوامل موثر بر توسعه نیافتن صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در شهرستان مرودشت انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و نتایج حاصل از آن کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق، همه مدیران و صاحبان دو گروه صنایع رب گوجه فرنگی و صنایع شوری- ترشیجات شهرستان مرودشت هستند. از ترکیب مطالعات اسنادی و پیمایشی (پرسش نامه و نظرسنجی) برای گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز بهره گرفته شده است. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل آمار توصیفی- استنباطی و همچنین از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که عواملی چون موانع مالی و تسهیلاتی، مکانیزاسیون، ضعف در عوامل تولید، موانع قانونی و اداری و نیز موانع بازار، به ترتیب با ضرایب تاثیر برابربا 498/0، 211/0، 120/0، 114/0 و 057/0 بیشترین نقش و تاثیر را در نبود رشد و فقدان توسعه مطلوب صنایع رب گوجه و شوری- ترشیجات شهرستان مرودشت داشته اند. دراین میان، شدت اثرگذاری موانع یادشده بر توسعه نیافتن صنایع رب گوجه اندکی بیشتر از صنایع شوری -ترشیجات بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان مرودشت
  • حجت رضایی، بهروز محمدی یگانه صفحه 153
    عوامل و توان های محیطی ازجمله توپوگرافی، شیب، دما، بارندگی، آب و قابلیت اراضی، تاثیر بسزایی در حجم مهاجرت از روستاها و خالی شدن آن ها از سکنه دارند. ناتوانی این اجتماعات به دلایل مختلف ساختاری، موجب فقدان توانایی آن ها در مقابله با عوامل طبیعی ازجمله خشکسالی، سیل و زلزله می شود و درنهایت، مغلوب شرایط و عوامل نامساعد طبیعی می گردند و مجبور به مهاجرت و رهاکردن سکونتگاه خود می-شوند. در پژوهش حاضر با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها به-صورت کتابخانه ای و میدانی، سعی داریم تا به بررسی اثرات خشکسالی بر اقتصاد و مهاجرت های روستایی شهرستان ابرکوه طی دوره 1384-1375 بپردازیم. 35 روستای شهرستان ابرکوه جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده اند که با توجه به پژوهش های نمونه، 20% از این روستاها (7 روستا) انتخاب شد و یک روستا نیز با هدف دقت در اطلاعات اضافه گردید؛ بنابراین، 8 روستا برای انجام پژوهش مطالعه شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل (ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رگرسیون، آزمون T تک نمونه ای و تحلیل عاملی) و همچنین برای بررسی پایش خشکسالی از شاخص معتبر استانداردشده بارش (SPI) استفاده گردیده است. نتایج SPI نشان می دهد این شهرستان در بیش از نیمی از سال های خود در دوره آماری موردمطالعه، خشکسالی داشته است. بیشترین نمایه خشکسالی مربوط به سال 1378 با نمایه 14/1- و بیشترین نمایه ترسالی مربوط به سال 1380 با نمایه 9/1 است. همچنین، یافته های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی بیانگر این است که خشکسالی ازطریق کاهش عملکرد محصولات کشاورزی، موجب ناپایداری اقتصاد روستایی در این شهرستان شده است. نتایج تحلیل رگرسیون و آزمون T تک نمونه ای نیز حاکی از آن هستند که متغیر خشکسالی بیشترین تاثیر را بر روی مهاجرت ها در این شهرستان داشته است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، مهاجرت روستایی، اقتصاد روستایی، ابرکوه، SPI
  • حمید جلالیان، رضا سلیمانگلی، علی طورانی صفحه 179
    تغییر در فضاهای روستایی، تحت تاثیر نیروهای درونی (محلی) و عوامل و رخدادهای بیرونی، ازجمله سیاست گذاری ها یا اقدامات عمرانی در مقیاس های محلی، ناحیه ای و ملی است. ازجمله این اهداف عمرانی می توان به طرح های جابه جایی سکونتگاه های روستایی اشاره کرد که در مواردی مانند احداث سد، بازسازی پس از روی دادن سوانح طبیعی و دورسازی از محل خطرات طبیعی به اجرا درمی آیند. با اجرای طرح جابه جایی روستای صفی آباد واقع در شهرستان مینودشت به دلیل رانش زمین، دگرگونی هایی در ابعاد مختلف فضایی- کالبدی این روستا پدید آمده است و سیستم اقتصادی، اجتماعی و کالبدی روستا به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است؛ ازاین رو، در تحقیق حاضر علاوه بر مرور تجربیات مربوط به جابه جایی کالبدی سکونتگاه های روستایی، پیامدهای اجرای طرح جابه جایی روستای صفی آباد مینودشت بررسی شده است. روش تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات لازم ازطریق روش های کتابخانه ای و میدانی (شامل مشاهده مستقیم، مصاحبه و تکمیل پرسش نامه) به دست آمده اند. جامعه آماری موردمطالعه در این تحقیق، سرپرستان خانوارهای جابه جاشده روستای صفی آباد (338 خانوار) است که در طرح جابه جایی، مکان خود را تغییر داده اند و در محل جدید سکنی گزیده اند. با استفاده از فرمول کوکران و اصلاحیه آن، 117 خانوار به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. برای تجزیه وتحلیل داده های پرسش نامه، از آزمون های توصیفی و آزمون آماری ویلکاکسون، برای بررسی آثار و پیامدهای طرح در سه بعد کالبدی- محیطی، اقتصادی و اجتماعی– فرهنگی در دو دوره قبل و بعد از جابه جایی روستا (در نرم افزار آماری SPSS) استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از تفاوت معناداری ازلحاظ آماری در تعدادی از مولفه های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی است؛ به گونه ای که تغییرات مثبت آن در شاخص های کالبدی و فیزیکی سکونتگاه است؛ ولی پیامدهای منفی آن در زمینه های اقتصادی و اجتماعی می باشد. به بیان دیگر، باوجود ازبین رفتن تهدیدهای محیطی ناشی از رانش زمین، کیفیت زیست پذیری روستا ارتقاء نیافته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی روستایی، توسعه روستایی، اسکان مجدد، صفی آباد
  • هدایت الله درویشی، فرهاد عزیزپور، عبدالرضا رحمانی فضلی، مریم بیرانوندزاده صفحه 213
    یکی از مهم ترین مولفه هایی که بر بعد کالبدی– فضایی سکونتگاه های روستایی کشور اثر می گذارد، اجرای طرح های عمرانی است که توسط بخش دولتی در سکونتگاه های روستایی اجرا شده است. اثربخشی مطلوب این طرح ها، همواره یکی از مهم ترین دغدغه های مجریان آن ها بوده است. ارزشیابی ها نشان داده اند که نقش مشارکت مردمی در تهیه، تصویب و به ویژه اجرای طرح ها اهمیت زیادی دارد. در طرح های عمرانی که مجریان بر نقش پذیری مردم تاکید داشتند، اثرات این طرح ها در ابعاد مختلف به ویژه بعد کالبدی – فضایی پایدارتر و درجه رضایتمندی روستاییان بیشتر بوده است؛ ولی در جاهایی که بی توجهی به نقش مردم شده، اثرات طرح ها ناپایدارتر بوده و حتی گاهی زمینه ساز بروز مشکلات دیگری برای روستاییان شده است؛ براین اساس، این تحقیق با هدف سنجش نقش مشارکت روستاییان در اثربخشی کالبدی- فضایی طرح های عمرانی (فیزیکی) بخش دولتی در روستاها انجام شده است. روش انجام این تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات آن نیز، کتابخانه ای - پیمایشی است. محدوده جغرافیایی این تحقیق، دهستان کوهدشت جنوبی و جامعه آماری آن 47 نقطه روستایی است. تعداد نمونه موردمطالعه، شامل 10 روستا و 324 خانوار است. گروه تحقیق برای تعیین حجم نمونه روستاها و خانوارها، از فرمول کوکران استفاده نموده است. با توجه به مسئله، روش نمونه گیری روش های طبقه ای و تصادفی است. همچنین، برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری (T-TEST) و مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. نتیجه تحلیل انجام شده نشان داده است که طرح های عمرانی از نگاه روستاییان در برخی از روستاها از اثرات مطلوبی برخوردار بوده است. با توجه به فرضیه تحقیق، سنجش تاثیر عوامل، علت اثربخشی مطلوب را مشارکت روستاییان تعیین کرده است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های روستایی، نقش پذیری روستاییان، مدل تحلیل سلسله مراتبی، استان لرستان
  • جواد بذرافشان، سمیه رضایی، محمدرضا منصوری دانشور صفحه 233
    هدف اصلی از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی اثرات استقرار واحدهای صنعتی بر اقتصاد روستایی، در دو دهستان بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد است؛ براین اساس، از روش کار ارزیابی اثرات زیست محیطی EIA و تکنیک ماتریس لئوپولد استفاده شده است. متغیرهای به کاررفته در این تحقیق شامل 12 متغیر وابسته اقتصادی و 6 متغیر مستقل مرتبط با واحدهای صنعتی هستند. همچنین، گزینه های مکانی این تحقیق شامل دو دهستان احمدآباد و جایدشت می شود. در شرایط فعلی، دهستان احمدآباد مرکز استقرار و تجمع واحدهای صنعتی بخش کشاورزی است؛ درحالی که دهستان جایدشت میزبان استقرار واحد صنعتی تولیدی غیرکشاورزی می باشد که ارتباط مستقیمی با فراوری محصولات زراعی ندارد. در شرایط فعلی و با قبول استقرار واحدهای صنعتی وابسته به کشاورزی و واحدهای صنعتی تولیدی غیر کشاورزی در گزینه های احمدآباد و جایدشت، نتایج ماتریس لئوپولد نشان داد امتیاز اثرات اقتصادی به ترتیب برابربا 83 و 67 است. درصورت تغییر الگوی استقرار واحدهای صنعتی در دو گزینه، امتیاز اثرات پیش-بینی شده برای دهستان احمدآباد و جایدشت، به ترتیب به 38 و 58 کاهش خواهد یافت. این روند کاهشی در دهستان احمدآباد از میزان 83 به 38 (بیش از دو برابر)، شدت و اهمیت بیشتری خواهد داشت؛ بنابراین، برای تقویت بنیان های اقتصادی در منطقه موردمطالعه، تقویت الگوی فعلی استقرار واحدهای صنعتی و بهبود اثرات مفید شاخص-های اصلی اقتصادی شامل نرخ اشتغال و سرانه سرمایه نهاده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اارزیابی اثرات زیست محیطی، اقتصاد روستایی، گزینه های مکانی، استقرار واحدهای صنعتی، شهرستان فیروزآباد
  • مسلم سواری، مرتضی مخلص آبادی فراهانی، صمد ساکی، حسین شعبانعلی فمی صفحه 259
    این پژوهش با هدف بررسی نگرش زنان روستایی شهرستان دیواندره نسبت به اشتغال در بخش صنایع دستی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل همه زنان روستایی بالای سن 15 سال شهرستان دیواندره (استان کردستان) بودند (17101N=). با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران،120 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب توزیع شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن به تایید پانل متخصصان رسید و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (7/0α>). تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج تحقیق بیانگر این بود که بیشتر زنان موردمطالعه نگرش مساعدی نسبت به اشتغال در بخش صنایع دستی ندارند. همچنین، نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد بین نگرش آنان براساس متغیرهای تعداد اعضای خانوار، استفاده از رسانه های ارتباطی، آگاهی درزمینه اشتغال مربوط به صنایع دستی، علاقه به صنایع دستی، دریافت آموزش، درآمد خانوار، سطح تحصیلات و شرکت در دوره های آموزشی- ترویجی اختلاف معناداری وجود دارد. علاوه براین، نتایج تحلیل عاملی، عوامل موثر بر بهبود نگرش زنان موردمطالعه را نسبت به اشتغال در بخش صنایع دستی را در سه عامل راهکارهای حمایتی، آموزشی- تشویقی و ایجاد تشکل های صنایع دستی طبقه بندی کرد.
    کلیدواژگان: صنایع دستی، اشتغال، زنان روستایی، توسعه روستایی، نگرش، شهرستان دیواندره
  • سمیرا محمودی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری صفحه 287
    د در مناطق روستایی، زنان اغلب با دسترسی ضعیف به فرصت های شغلی، حمایت اجتماعی کمتر، مراقبت ناکافی از فرزندان، ازحیث مشارکت در کارهای تولیدی همسر یا خانواده، مشکلات دست یابی به خدمات و حمل ونقل و غیره، دچار احساس محرومیت، نابرابری، ناامنی و در نتیجه استرس و تنش روانی می شوند. با توجه به این مسئله، پایداری اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیک- کالبدی مناطق روستایی درصورتی تحقق خواهد یافت که سکونتگاه های روستایی علاوه بر بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی، به لحاظ وجود امکانات، خدمات، زیرساخت ها و تامین نیازهای اساسی، مردم به سطحی از سلامت و آرامش روانی دست یابد. در این پژوهش با رویکرد جغرافیایی و با روش شناسی توصیفی- تحلیلی به بررسی استرس زنان روستایی و نقش آن در ناپایداری اجتماعی- اقتصادی روستاهای بخش مانه در شهرستان مانه و سملقان پرداخته شده است. با استفاده از مطالعات پیمایشی، نمونه گیری، 240 زن از 16 روستا به شیوه تصادفی انتخاب شد، نتایج حاکی از آن است که زنان نمونه در روستاهای مورد مطالعه بیشتر از استرس اجتماعی رنج می برند و همچنین در بین عوامل مکانی- فضایی عامل جمعیت، میزان تحصیلات، اشتغال و وضعیت تاهل با استرس رابطه معنادار داشته است. و نیز پس از رتبه بندی روستاها به لحاظ پایداری این نتیجه بدست آمد که بین استرس زنان و ناپایداری روستاهای بخش مانه علی رغم وجود همبستگی معکوس، رابطه معناداری به لحاظ آماری وجود ندارد. امروزه نفوذ و اثرات شهری، زندگی روستاییان را دگرگون ساخته، بطوریکه احساس نابرابری بین شهر و روستا، احساس خود کم بینی و... باعث شده تا روستاییان بیش از پیش خلاء ناشی از کمبود امکانات و خدمات رفاهی و زرق و برق مناطق شهری را در روستا احساس کنند و در چالش برای داشتن رفاه و توسعه یافتگی بیشتر، تنش و استرس بیشتری را نیز تجربه کنند.
    کلیدواژگان: تنش روانی زنان، پایداری اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی، سلامت، بخش مانه
  • فرزاد کریمی، مصطفی احمدوند، زهرا توکلی تبار، شهاب میرزایی صفحه 311
    دراثر برنامه ریزی های نامطلوب و متمرکز گذشته، کیفیت توسعه و زیرساخت های آن مسائل عمده ای را در روند توسعه روستاهای کشور ایجاد کرده است. ابعاد گوناگون و پیچیدگی ساختاری این موضوع، یکی از تنگناهای اساسی در ارائه مدل مناسب برای توزیع اعتبارات به شمار می آید. دراین راستا، در پژوهش حاضر به موضوع سطح بندی مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان بویراحمد می پردازیم. این تحقیق، به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، روستاهای بالای 20 خانوار و بخش مرکزی شهرستان بویراحمد (89 روستا) بودند که 566 روستایی مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها، علاوه بر اسناد، از پرسش نامه محقق ساخته نیز استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ (561/0- 955/0) به دست آمده، بیانگر بهینگی پرسش نامه بود. برای تعیین شاخص های به کاربرده شده، از رویکرد اندام وار استفاده شد. برای تعیین سطوح توسعه یافتگی، از روش تحلیل خوشه ایبه شیوه K-means و الگوریتم رقابت استعماری (ICA) استفاده شد. داده پردازی نیز با استفاده از نرم افزار MATLAB 7.10 انجام شد. یافته ها نشان داد که جواب بهینه الگوریتم ترکیبی K-means و ICAاز بهترین جواب الگوریتم K-means بهتر است؛ این موضوع اعتبار این الگوریتم را به وضوح نشان می دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که پراکنش فضایی توسعه یافتگی در منطقه موردمطالعه در وضعیت متوازنی قرار ندارد؛ بهطوری که اغلب روستاها (43/49%) در سطح نسبتا محروم قرار می گیرند. همچنین، در سطوح در حال توسعه و توسعه یافته به ترتیب، 08/28% و 47/22% از روستاها قرار دارند. افزون براین، روستاهای دهستان سررود شمالی از وضعیت توسعه-یافتگی بهتری نسبت به سایر روستاهای بخش مورد مطالعه برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: سطح بندی، توسعه روستایی، الگوریتم خوشه بندی، الگوریتم رقابت استعماری
|
  • Vahid Riahi, Alireza Jamshidi, Davoodi Jamin, Ramin Cheraghi Page 1

    Social capital has been the key of civil society and its lack of is a fundamental barrier to creation and deployment of Social capital، and has been a major impact on rural development trend، If this investment enhanced and optimized، will have Significant impact on rural development. Thus، the topics of social capital considered as a basic principle for achieving sustainable development and state and government are considered successful that can by adopting need policies and provide appropriate solutions، in connecting to society، achieve to the production and development of social capital. Purpose of this study as a descriptive، correlation and experimental study، is analyzing and studying the social capital and identifying the factors affecting this capital among the villagers in Uramanat region. The statistical population consisted of 22279 households، located in 4 Township of Uramanat regions that by classified sampling method and using Cochran formula 280 households were selected as statistical sample. The research instrument was questionnaire that its reliability and validity by performing pretest and questionnaire data analysis and Coefficient (KMO) and Cronbach''s alpha coefficient was confirmed. For analyzing used from descriptive statistics and inferential statistics، and in this study، all statistical calculations were performed by using the SPSS software. Results showed that the Based on the results of one sample T-test، mean of the social capital of studied villagers is 3. 9 that is Close to the average of social capital of villagers (3). This value indicates that the social capital of villagers of Uramanat region was evaluated moderate to upper than average. Multivariate regression analysis showed that 55. 9 (R2=0. 559) from the variance of the dependent variable could be explained by six independent variables: age، level land، overall satisfaction of life، the percentage of income from main job and the job of driver.

    Keywords: Social Capital, Consistency, Participation, Confidence, Sustainable rural development, Uramanat Region
  • Mohammad Reza Bosshaq, Esmaeil Salarvand, Seyyed Skandar Seydaii Page 25
    Introduction
    Rural sustainable housing can be one of important indexes in development of rural. Compiling a program in rural sustainable housing district needs identify and analysis of the dimensions and various components of that and this indexes as a plan and essential tool for expression and sustainable of the different dimensions of social، economic and physical housing sustainable have a special place in rural house planning. The quantitative and qualitative status indexes show rural housing and improvement of house planning for a long term horizon. Therefore، identify the most important indexes and the viewing of specify and assessment of indexes and its viewing in rural different centers is an issue this study has raised to answer in its. Housing is something more than an alone physical shelter and all services and necessary public facilities، including for human welfare and must prepared a lien somewhat long and confident for its users. Housing is like physical facilities unit or similar an economic commodity and high durability that also has social role or group and in addition to these، including to resolving of financial needs as status views and also is socio - economic condition of individuals. One of the issues that the attention had shifted to its housing and sustainable development and consistent with its human development. In such the strategy for use of resources and facilities، without destruction are considering. The important that has been consider in the documents of second of meeting human settlements، importance of sustainable settlements and providing adequate housing is for people in the development process. Sustainable housing is housing that is economical appropriate، socially acceptable، Possible in terms of technical and physical and strong and consistent is with environment. The type of housing that the biological needs of current generations based on natural resources، energy efficiency meet and condition attractive neigh borhoods and safe for attention to ecological issues، cultural and economic to require is sustainable housing.
    Methodology
    The research method in the study is descriptive –analytical and also measurable. The goal of this research is an application research that has been compound. For data collection two methods of library and documentary and also was used the field method and direct observation. The main tool of this research is a questionnaire which its content validity finally has been approved and reform by the university professor and experts of foundation housing. The statistical society of the research is the heads of households housing units in Ravansar township Central district rural area (2351 people)، thus access to the logical volume of the sample of the Cochran،s formula was used that volume of statiscal society in Ravansar township Central district rural area، it was determined 200 the head of households to answer the questions of questionnaire. In the research for sampling in rurals were used class randomly method.
    Discussion
    Complex issues of sustainable development، requires an integrated set and together of recommender (indexes) is in the form of indexes. The indexes should be integrated in the set are made of recommender. The indexes are designed with the global experiences، internal experiences، and proportional to area conditions (localization indexes). After determining indicators and the primary indicators of rural sustainable housing in the study area، to identify the primary the factors infrastructure of the primary indicators of the research was used factorial model. After determining the nature of the factors، for the sustainability of rural housing for the study area is determined; the primary indicators in each factor were combined and each factor as separate in one sample T test were analyzed.
    Conclusion
    The results from factorial model show that five factors of economic، welfare، the strength of foundation، compatible with the environment and utilization of effective factors are in sustainability of rural housing. The study of five factors show that economic factor، welfare and the strength of foundation are in somewhat stable condition while the compatible with environment and utilization factors are in unstable condition. Suggestions: More attentions to economic dimension of housing by facilitating qualifications for housing loans، reducing missionary payments for all of the villagers and paying grants to needy villagers. - Education and promotion of rural subsistence actualities such as carpet weaving، dairy productions and etc to increase revenue and enhancing inscription of housing in rural livelihoods. - Use of suitable endemic materials for reducing the cost of housing. - Providing conductor design for villages to building new constructions in the framework of this project and causing no destruction in natural resources (jungles، grasslands and …). - Trash placed in proper locations in studied villages as for unstable index of sensation of residential units in not producing waste materials and application of garbage collection machineries.
    Keywords: Index, Factor, rural housing, sustainable Development, Central rural district of Ravansar County
  • Ali Shakour, Ali Shamsoddini, Azam Zare, Fazllolah Karimi Page 49
    Identification of existed potentials and facilities in every area and subsequently determining development levels on rural areas، is the first step in planning and developing rural areas. In this article، using 30 variable and 6 underlying indices such as educational، cultural، institutional، agricultural and medical، development situation on Marvdasht: rural district level، have been determined. In order to determine development levels from Moris model and method of difference coefficient، difference rate and distribution of facilities and services in villages have been determined. At last، the results of level determination of villages on the basis of total indices and dividing them in the form of map، have been adjusted and presented. The method of research is analytical -،quantitative and required information from viable statistics resources، census and …، have been accumulated. Results of this research show that rural district Ramgerd two with 60. 67 and southern kamfirooz district with 14. 48 respectively are the most developed district rural with 14. 48 availing index are the most developed and the most deprived districts among the ones in county Marvdasht.
    Keywords: Rural areas, Rural Development, Moris Model, Coefficient of variation, Marvdasht
  • Hamid Barghi, Roghaye Taziki, Ramzan Toosi Page 75

    This study aims at evaluation of the effects of instructional and promoting programs on the rate of rural women participations in agricultural activities (in northern Astarabad villages of Gorgan). Method of this study is descriptive – analytical and the data are collected based on library and field study and are statistically analyzed and described. From the general population the sample of 206 rural women aged over 20 is selected by use of Cochran formula. The number is randomly distributed among villages in six districts of Northern Astarabad. To describe the data analysis the statistical software SPSS t-test are used. According to Cronbach''s alpha Durability of the study has been approved by 76%. This study discusses the average rate of women participation in different agricultural activities and the effects of instructional and promoting plans on their participations. Results were analyzed using SPSS software and show the participation of women in animal husbandry with an average of (3. 29) and in horticulture with a mean of (2. 52) and the average of (2. 37) in agriculture، which represents the maximum participation of rural women in animal husbandry activities; Anova test based on such factors as age، education، marital thenfamily overall participation rate of women has a significant relationship. Promoting -educational programs with 3. 02 show more effective training and promoting programs the greater participation of women in various agricultural activities. and 63. 6 percent of the women under studies claim that instructional plans have been effective on their participation in agricultural activities.

    Keywords: rural women, training, promotive programs, participation of rural women in agricultural activities, northern Astarābād Dehestan
  • Seyyed Hadayatollah Noori, Mohammad Ali Ahmadi Shapoorabadi Page 93
    For the last four decades in Iran، the rural development issue in general and the strategy or strategies of rural development in particular has been the subject of discussion among scholars and experts from various related fields on the one hand، and the policy makers and programmers on the other hand. In the study at hand، this issue is examined through the exploration of the published viewpoints of scholars within the framework of the defined concepts and time periods. In the belief of the article writers، in this time that we yet – and maybe more than ever – need to develop and execute a coherent and efficient rural strategy، these viewpoints، as the most important authorities in defining the rural development strategy، could be the guidelines and the solvers of the problems that are growing more complex and more important day by day. As for the methodology، this research project is based on the content analysis method. It is worth noting that in the exploration of the scholars and experts’ viewpoints، there has been no bias، preconception، or even an effort to introduce and define any specific strategy. Through the examination of the defined set of rural development resources، this study has scrutinized 613 suggested (case) viewpoints regarding the rural development strategy in Iran. Based on the content analysis، these viewpoints، which have initially been divided into 5 approaches، including managerial-institutional، economic، socio-cultural، environmental، and spatial-physical provide 18 macro-strategies and 76 strategic categories for rural development in Iran. According to the analysis of the strategic problems in rural development، the managerial-institutional approach from approaches، the strategy of “capacity-making for rural economic improvement” from strategies، and the issue of “poverty and deprivation removal and modification of the treasure distribution pattern” from categories have attracted the most attention from the rural development.
    Keywords: Rural Development Strategy, Scholars, Experts, Content Analysis, Iran
  • Mehdi Ahmadian, Yusef Ghambari, Bita Aslani Sangade, Hosein Azizi Page 125
    Present study was conducted to identify and analysis the important factors affecting on underdevelopment of agricultural processing and complementary industries in Marvadasht Township. The research method is descriptive- analytical and its outcomes are applied. Statistic Population of research was consist of all managers and owners of two groups of industries i. e. Tomato paste and salt pickles. A combination of document studies and surveys (questionnaires) were used to collect the data and information، also to analyze the data، statistical analysis، inference and Analytic Hierarchy Process (AHP) have been used. The results showed that factors such as financial and facilitate barriers، mechanization، lack of production factors، legal and administrative barriers and market barriers with effect coefficient 0. 498، 0. 211، 0. 120،0. 114 and 0. 057 respectively، have the most effective factors in under development of these industries. The intensity of effect of these factors on tomato paste industry is a little more than salt pickles industry.
    Keywords: agricultural development, conversion, complementary industries, Hierarchical Analysis, Marvdasht
  • Hojat Rezaie, Behroz Mohamadi Yeganeh Page 153
    Potential environmental factors such as topography، slope، temperature، precipitation، water and land capacity can have a significant impact on the volume of migration and evacuated villages. Society’s disability due to various structural reasons، the lack of ability to deal with natural factors such as drought، floods and earthquakes، and finally، overcome natural conditions and unfavorable factors have been forced to relocate and to leave their settlements. Research methods are descriptive - analytical and field data collection including a library and we tried to deal with the effects of drought on the rural economy and immigration. The study population comprised 35 villages Abarkouh township. For data analysis، we used inferential statistics (Pearson correlation، regression analysis، one-sample T-test and factor analysis) also to monitoring drought valid Standardized Precipitation Index (SPI). SPI results of the study show that the city faced many years of drought. In addition، the Kendall correlation and factor analysis indicated that the drought could crop yield loss، caused instability of the rural economy in this township. Single-sample T-test results of the regression analysis also suggests that the variable had impact of drought on Rural – Urban migration in this township. Single-sample T-test results of the regression analysis also suggests that the variable had impact of drought on Rural – Urban migration in this township.
    Keywords: drought, rural migration, rural economy, Abarkouh, SPI
  • Hamid Jalalian, Reza Soleimangoli, Ali Toorani Page 179
    Changing the rural spaces is undertaken the both of internal (local) forces and external factors and events such as policies and development plans in local (rural settlements transfer projects) regional and national scales. By operating the Safi Abad transfer project – a village in Minoodasht Township in north Iran- due to landslide risk، it consequences some changes in its special and formation aspects which affected seriously the socio-economic and formation system of the village. Hence، this research aimed to study these changes. The methodology used to is composed descriptive and analytical methods. The necessary data were collected by means of both library and field methods such as observation، interviews and completing questionnaires. The impacts of this resettlement plan performed in three main aspects including physical-environmental، social and economic components. The statistical population in this study consists of total 338 households that resettlement to the new site allocated for the village and among them 117 samples were selected based on Cochran Formula. The data-analysis was held with correlation analysis using the Wilcocson W-test in SPSS software. The results show that the main goal of the Safi Abad resettlement plan was the elimination of the landslide risk. After performing this، the positive consequences of the project mainly focused on formation and environmental aspects. Among them، these can be considered: the firmness of the houses; the physical and visual quality of the houses and other buildings; changes in land use towards the preparing the public services; improving the streets and pavements; reducing the environmental pollutions. But the negative consequences have appeared on economic and social aspects، among them it can be considered as: indisposing the structure of the employment specially reducing the livestock activities; increasing the unemployment; changing the traditional society and increasing the insecurity scene.
    Keywords: Rural Planning, Rural Development, Resettlement, Safi Abad
  • Hedayatollah Darvishi, Farhad Azizpour, Abodlreza Rahmanifazli, Maryam Beyranvandzadeh Page 213
    One of the most important factors that affect physical – spatial dimension of rural settlement is the implementation of development projects that have been implemented by government in rural area. Optimal effectiveness of these projects has always been one of the main concern. Evaluation has shown that the role of public participation in the preparation، approval and implementation of projects is highly important. Further، the projects that have emphasized the role of people in development projects had more effectiveness in physical – spatial stability and people satisfaction، in contrast where the people role has not been considered in projects، have resulted to unsustainable impact and even have established more issues. Accordingly، this study was conducted to assess the effectiveness of villagers'' participation in physical - spatial projects (physical) in rural areas. The present research method is descriptive – analytical and methods for data collection is library - survey. Geographical scope of this study، the population of the 47 villages and the rural South Kouhdasht. This study was carried out in south Kouhdasht 47 villages. The study samples included 10 villages and 324 households. The Cochran formula was used to determine the study samples. The sampling method was stratified-Rabdom sampling. Also for the analysis of data (T-TEST) and hierarchical analysis model (AHP) has been used. The result of the analysis showed that projects in some villages have favorable effects. The present study results imply that the participation of villagers in such projects is the key reason of projects favorable effectiveness.
    Keywords: rural settlements, the role of villagers, AHP model, Lorestan Province
  • Javad Bazrafshan, Somayeh Rezayi, Mohammad Reza Mansouri Daneshvar Page 233
    The main aim of the present study is an establishment impacts assessment of the industrial units on rural economy in two rural zones at central district of Firouzabad township، Fars province. On this basis are applied the methodology of Environmental Impacts Assessment and the technique of Leopold Matrix. Implemented variables of this study include twelve economical dependent variables and six independent variables related to industrial units. Then the spatial alternatives in this study include two rural zones of Ahmadabad and Jaydasht. Ahmadabad rural zone in the present conditions is the location and concentration center of the agriculture-related industrial units، while Jaydasht rural zone is the established host of non-agriculture productive industrial units without direct relation to agricultural progresses. In the present conditions for establishment of agriculture-related and non-agriculture productive industries in Ahmadabad and Jaydasht alternatives respectively، the results of Leopold matrix indicated the values of the economical impacts equal to 83 and 67، respectively. Whereas changing the established pattern of industrial units in to alternatives، the predictive impact values will have decreased to 38 and 58 in Ahmadabad and Jaydasht rural zones، respectively. This decreasing trend from 83 to 38 (more than two time levels) will have had more importance and intensity in Ahmadabad rural zone. Therefore to strength of economical fundaments has been proposed the preservation of the present established pattern of industrial units and the perfection of the major useful impacts of economical indicators including employment ratio and per capita stored capital in the study area
    Keywords: IEnvironmental Impacts Assessment (EIA), Rural Economy, Establishment of Industrial Units, Spatial Alternatives, Firouzabad County
  • Salam Savari, Morteza Mokhlesabadi Farahani, Samad Saki, Hossien Shabanali Fami Page 259
    This study was conducted to analysis the attitude of rural women in divandarreh county at Kurdistan-Iran toward handicrafts sector Employment. The population of this study consisted of all rural women above 15 years old in the study area (N=17101). By using Cochran''s sampling formula، 120 women were selected and then this sample distributed with applying proportionally stratified random sampling method. The instrument of the study was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was established by calculating Chronbach''s Alfa Coefficient (α>0. 7). Results showed that attitudes of most rural women towards employment in the handicrafts sector were not positive. Also، results of means comparison showed that there were significant differences between their attitudes towards Employment in the handicrafts sector based on variables include family members، media communication using، handicraft employment Knowledge level، level of Interesting toward handicrafts، level of training in handcraft، family income level، Education level and Participate in training –extension classes. In addition، results of factor analysis showed that to improve women attitude to employment in this sector، categorized in three factors، (1) Supporting، (2) training – exhortative، and (3) creation Association Handicrafts.
    Keywords: Handicrafts, Employment, Rural women, Rural Development, Attitude, Divandareh County
  • Samira Mahmoodi, Abdolreza Rokneddin Eftekhari, Mahdi Pourtaheri Page 287
    In rural areas، women often have low access to job opportunities، lower social support، inadequate care of children due to cooperating with the spouse or family in production processes، difficulties in getting services and transportation، etc. and these issues will cause privation، inequality، insecurity، and thus psychical distress. Regarding this، social، economic، and ecological stability will be held if in addition to improve social and economic conditions of rural accommodations by supplying facilities، services and infrastructures and providing people with their basic needs، they reach health and psychical tranquility. In this research، has been discussed relationship between rural women’s stress and social-economic and ecological instability in the villages of Maneh district. The methodology used in this study by geographical approach is descriptive–analytic methodology. Also in this study، the sampling of 240 women survey was selected among the 16 rural communities in Maneh district. The results indicate that the sampled women in the studied villages suffer from higher levels of social stress. In fact awareness and feeling inequality on one side and involving in more complicated relations due to development، suffering from shortage and modern needs on the other، also lack of good employment، children confronted to unemployment and worrying about their future occupation in these communities، has highlighted the role of stress therein. Also after classification of villages into categories of stability، it was inferred that despite the reverse correlation between women’s stress and rural instability، there is not reasonable relationship statistically. Nowadays urban influences، has changed rural life in a way that feeling inequality and low self-confidence has led to suffer from the feeling of lack of urban facilities and welfare services and consequently in order to get welfare and more development، get exposed to more stress.
    Keywords: psychical stress, women, economic, social, epsychological stress of women, socio, economic, ecological stability, health, Mane district
  • Farzad Karimi, Mostafa Ahmadvand, Zahra Tavakolitabar, Shahab Mirzaei Page 311
    The quality of development and its infrastructures have brought about major problems to the development process of the country’s villages due to unfavorable and concentrated planning. Its various dimensions and structural complexity forms a basic limitation to the presentation of an appropriate model for the distribution of budgets. Therefore، awareness of distribution of development in rural regions is essential for planning and presenting rural development programs. This research aims at determine levels of development in the Central district of Boyer-Ahmad county. The recent study is a functional one due to the aim، and it is a quantity study، due to data analysis. Statistical population of the study was the villages in the county with 20 or more households (89 villages). The sample size of the rural people was determined using the sampling size table given by Lin. The final sample included 566 rural households were randomly selected as a sample of the study from the population. To collect the data، a questionnaire was used. The Cronbach''s alpha coefficient (0. 561-0. 955) indicated the optimality of the questionnaire. In order to zoning development of rural areas، organism approach (structured) to select criteria was used. In order to determine the zoning rural development، descriptive analysis and K-means algorithm in combination with imperialist competitive algorithm (ICA) were used. Data processing was performed using MATLAB 7. 10 software. Findings of study indicate the answer of optimum of K-MICA algorithm is better than k-means algorithm. Also the worst answer of K-MICA algorithm is better than the best answer of k-means algorithm. The findings also indicated the undesirable rural development in the region. Also، approximately half of villages with 49. 43 percent of the rural region were undeveloped villages. In developed level، 28. 08 percent of villages and in developing level، 22. 47 percent of villages.
    Keywords: Zoning, Rural Development, Clustering Algorithm, Imperialist Competitive Algorithm (ICA)