فهرست مطالب

Research and Rural Planning - Volume:3 Issue: 4, 2015

Journal of Research and Rural Planning
Volume:3 Issue: 4, 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رمضان طوسی، علیرضا جمشیدی، احمد تقدیسی صفحات 1-11
    هدف

    خلاقیت و نوآوری از ارکان اصلی توسعه پایدار است. درهمین راستا، ازطریق کارآفرینی روستایی به ویژه در بخش کشاورزی، می توان با شناسایی مزیت ها، محدودیت ها، ضعف ها و قوت های جوامع روستایی، براساس برنامه ریزی راهبردی مناسب، به توسعه اقتصادی روستایی درکنار سایر ابعاد کمک کرد. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی عوامل موثر بر سطوح کارآفرینی روستاییان شهرستان مینودشت می باشد.

    روش

    برای رسیدن به هدف تحقیق، از روش تحقیق نوع ترکیبی (توصیفی تحلیلی) استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، روستاییان ساکن در شهرستان مینودشت واقع در استان گلستان می باشند (10613=N). حجم نمونه ازطریق فرمول کوکران و به روش تصادفی، با انتساب متناسب تعیین گردید (170=n). ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن براساس نظر گروهی از کارشناسان و اساتید دانشگاه تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی ابزار تحقیق، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (856/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که می توان روستاییان موردمطالعه را براساس نمره وضعیت کارآفرینیشان، به چهار دسته روستاییان سنتی، نسبتا سنتی، تغییرپذیر و روستاییان صلاحیت دار و پیشرو طبقه بندی نمود. همچنین، نتایج تحلیل تشخیصی گویای آن بود که با توجه به مقادیر لاندای ویلکس، متغیرهای ریسک پذیری، میزان درآمد از شغل اصلی، سطح دانش نسبت به کارآفرینی و سطح سواد، در مقایسه با دیگر متغیرها بهتر قادر به پیش بینی سطح کارآفرینی روستاییان شهرستان مینودشت هستند.
    محدودیت ها/ راهبردها: دست یابی به اطلاعات وضعیت کارآفرینی روستاییان، از چالش های پژوهش حاضر محسوب می-شود.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته ها، راهکارهایی شامل بازدیدهای میدانی از فعالیت های کارآفرینان موفق، برگزاری دوره-های آموزشی کارآفرینی و خلاقیت و... پیشنهاد می گردد.
    اصالت و ارزش: پژوهش حاضر از این نظر دارای اهمیت است که می توان با شناسایی متغیرهایی مانند وضعیت ریسک-پذیری، وضعیت درآمد روستاییان و دانش و آگاهی نسبت به کارآفرینی، اقدام به نوآوری و ایجاد مشاغل جدید نمود.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، اشتغال، کارآفرینی روستایی، شهرستان مینودشت
  • حمید برقی، حمزه رحیمی *، محمدرضا بسحاق، محمد نوری صفحات 13-24
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی متغیرهای موثر بر رضایتمندی ساکنان از کیفیت محیط زندگی در نواحی روستایی، از دیدگاه ساکنان دهستان میانده شهرستان فسا انجام شده است؛ براین اساس، با توجه به مطالعه ادبیات نظری مربوط به کیفیت محیط، چارچوبی مفهومی متشکل از عوامل شانزده گانه برای بررسی و تدوین مبانی تحقیق ارائه شده است.

    روش

    نوع پژوهش، ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه برای محدوده موردنظر (دهستان میانده)، 384 نفر محاسبه شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون تک نمونه ای T، ضریب همبستگی اسپیرمن، فی و کرامر استفاده شده است. همچنین، درراستای تکمیل تحلیل ها، از روش های چندمعیاره فازی و تحلیل خوشه ایبهره گرفته شده است. درمجموع، امتیاز نهایی سطح رضایت ساکنان نواحی روستایی از محیط سکونتی خود، با استفاده از تحلیل خوشه ایدر سه سطح رضایت قابل قبول، رضایت متوسط و رضایت پایین شناسایی شده است.

    یافته ها

    پایین ترین سطح رضایت ساکنان از کیفیت محیط ایجادشده، در روستاهای بیشه زرد، رحیم آباد، گهراب و ابوذرآباد است که سطح رضایت پایین تر از حد متوسط را داشته اند که دراین راستا، بهبود دسترسی ها و وضعیت کالبدی معابر، ایجاد، گسترش و پیش بینی امکانات تفریحی مناسب و متناسب در محلات محروم، بهبود شیوه جمع آوری و دفع زباله های روستایی در سطح روستاها و سامان دهی فضاهای اطراف روستاها به ویژه دو روستای رحیم آباد و بیشه زرد، ازجمله راهکارهایی هستند که براساس نتایج پیشنهاد گردیده اند.
    محدودیت ها/ راهبردها: محدودیت پژوهش حاضر ازنظر زمانی، مالی و نوع نگرش جامعه روستایی به برخی از سوالات مرتبط با موضوعاتی مانند موضوع اقتصادی، اجتماعی و... می باشد.
    راهکارهای عملی: پژوهش حاضر بر این راهبرد تاکید دارد که برای ایجاد یک محیط مطلوب با توجه به پتانسیل های محیطی نقاط روستایی، برنامه مدونی برای ساکنان درنظر گرفته شودکه به حد رضایت بخشی از زندگی دست یابند. ارتقای کیفیت محیط زندگی در مناطق روستایی به پایدارماندن این روستاها کمک شایانی می کند.
    اصالت و ارزش: ارزش این پژوهش، داشتن نگاه متفاوت وارائه نظرات و دیدگاه ساکنان به موضوع کیفیت محیط زندگی در مناطق روستایی ایران است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط زندگی، رضایتمندی، نواحی روستایی، روش چندمعیاره فازی، دهستان میانده
  • مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکنالدین افتخاری، لیلا مهدی پور روشن*، الهه انزایی صفحات 25-36
    هدف

    در این پژوهش، روستاهای پیرامون شهر بابل که در ارتباط با شهر تحولات زیادی از آن پذیرفته اند، به عنوان نمونه انتخاب شدند تا نوع پیوند روستا- شهری در این حوزه با توجه به ارگانیک یا غیرارگانیک بودن در رویکرد شبکه یکپارچه ارزیابی گردد.

    روش

    پژوهش حاضر، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل 32 روستا در پیرامون شهر بابل بود. برای تعیین حجم نمونه در پرسشنامه خانوار، از کل 7288 خانوار در روستاهای نام برده شده، براساس فرمول کوکران، 745 خانوار به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه روستا به دهیاران و شوراهای روستاهای موردمطالعه اختصاص یافت. سپس، داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای، T برای دو گروه وابسته، فریدمن وکای دو در SPSS، تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    برجسته ترین نتایج تحقیق نشان داده است که در حوزه اقتصادی، در مولفه های هزینه و درآمدهای روستایی، عرضه و تقاضای روستا از شهر، معاملات مرتبط با خرید و فروش زمین، تنوع اشتغال، گردشگری روستایی و در حوزه اجتماعی، در تغییرات ارزش ها و باورهای اجتماعی، رابطه شهر بابل و روستاهای موردمطالعه غیرارگانیک بوده است.

    محدودیت ها/ راهبردها

    برای تحقق ایجاد الگوی متعادل و ارگانیک، انجام تحقیقاتی درزمینه تعامل و پیوندهایی فضایی نظیر جریان افراد، کالاها، پول، سرمایه، اطلاعات و مواد به طور جداگانه و با هدف ژرف نگری بیشتر برای شناخت مسائل و شکاف های موجود در روابط شهر بابل و روستاهای پیرامون و تلاش برای ارائه الگوی متعادل و ارگانیک پیشنهاد می شود.

    راهکارهای عملی

    در روابط شهر بابل و روستاهای پیرامون، برنامه ریزی درزمینه توسعه گردشگری شهری در روستاهای پیرامون شهر بابل، ایجاد فعالیت های صنعتی تکمیلی و فرآوری تولیدات کشاورزی، با هدف افزایش و تنوع اشتغال، مدیریت درجهت معاملات مرتبط با خرید و فروش زمین، با هدف ممانعت از بورس بازی زمین و مدیریت بهینه و کنترل مسئولان درزمینه هجوم بی رویه جمعیت و اسکان آن ها در روستاهای پیرامون شهر بابل در منطقه موردمطالعه ارائه می شود.

    اصالت و ارزش

    این تحقیق الگوی موجود روابط روستایی- شهری را از ابعاد اجتماعی و اقتصادی، با توجه به رویکرد شبکه یکپارچه منطقه ای که رویکردی بهینه در روابط شهر و روستا است، موردتوجه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: رروابط روستا، شهری، ارگانیک، غیرارگانیک، سکونتگاه های روستایی، بابل
  • امیر احمدپور، مستانه علیزاده، هادی مومنی هلالی صفحات 37-49
    هدف

    هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر بر مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی- ترویجی مراکز خدمات جهاد کشاورزی در شهرستان آمل است تا درنتیجه بهبود سطح مشارکت آنان، بتوان درجهت تسهیل و تسریع فرایند توسعه کشاورزی و روستایی گام مثبتی برداشت.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است و ماهیت توصیفی- همبستگی دارد. برای گردآوری اطلاعات، از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی استفاده شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از نظرهای متخصصان و آزمون آلفای کرونباخ (86/0>α>78/0) موردتایید قرار گرفت. 67488 نفر از زنان روستایی شهرستان آمل در استان مازندران، جامعه آماری تحقیق حاضر را شکل می دهند (67488N=) که براساس فرمول کوکران، 384 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب شدند (384n=). برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار 16SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج توصیفی تحقیق نشان داد که میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی- ترویجی در سطح خوبی قرار دارد. نتایج یافته های تحلیلی نیز نشان داد که بین سن، سطح تحصیلات، درآمد ماهیانه، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، ویژگی های اجتماعی، ویژگی های نگرشی و ویژگی های اقتصادی زنان روستایی با میزان مشارکت آن ها در برنامه-های آموزشی- ترویجی، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که ویژگی-های اقتصادی، سطح تحصیلات، میزان درآمد، عوامل نگرشی، سن و میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، 10/37% از تغییرات میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی- ترویجی را تبیین می کنند.
    محدودیت ها/ راهبردها: دسترسی به زنان روستایی و کسب اطلاعات موردنیاز، عمده ترین چالش تحقیق حاضر هستند.
    راهکارهای عملی: با توجه به نتایج تحقیق، انجام تجزیه وتحلیل جنسیتی با هدف ارائه اطلاعاتی درجهت روشن نمودن نقش و اهمیت آموزش زنان روستایی در توسعه پایدار کشاورزی و روستایی، ارتقای سطح تحصیلات زنان روستایی، بهبود نگرش زنان، و غیره می تواند درجهت مشارکت فزاینده زنان روستایی در برنامه های آموزشی- ترویجی موثر باشد.
    اصالت و ارزش: با توجه به سهم و نقش بنیادی زنان روستایی در توسعه کشاورزی و روستایی، به ویژه در مناطق شمالی کشور، شناسایی عواملی که بر میزان مشارکت آنان در برنامه های آموزشی- ترویجی مراکز خدمات جهاد کشاورزی که تسهیل کننده فرایند توسعه بخش کشاورزی و روستایی می باشند، الزامی است.

    کلیدواژگان: مشارکت، برنامه های آموزشی، ترویجی، زنان روستایی، شهرستان آمل
  • مجتبی قدیری معصوم، ناصر علیقلی زاده فیروزجایی، مرتضی مهرعلی تبار فیروزجایی صفحات 51-63
    هدف

    یکی از اجزای حقوق بشر، داشتن مسکن مناسب است. پس از هوا، غذا و پوشاک، دراختیارداشتن مسکن مناسب از اساسی ترین ضروریات برای زندگی باعزت و همراه با کرامت انسانی است و یکی از پایه های مهم استانداردهای زندگی مطلوب می باشد و مقدمه ای برای دست یابی به عدالت اجتماعی محسوب می گردد.

    روش

    تحقیق حاضر ازنوع کاربردی- توسعه ای و روش بررسی آن، توصیفی- تحلیلی است و هدف آن، ارزیابی وضیعت بهداشت مسکن روستایی و عوامل تاثیرگذار بر آن می باشد. روستاهای جنگلی بخش بندپی شرقی از توابع شهرستان بابل جامعه آماری این تحقیق هستند که از بین 235 روستای جنگلی- کوهستانی، 36 روستا به شیوه نمونه گیری تصادفی نظام مند، به-عنوان نمونه آماری این پژوهش درنظر گرفته شده اند. داده های این تحقیق ازطریق پرسشنامه، مصاحبه نیمه عمیق و همچنین، از داده های بهداشتی مرکز بهداشت گردآوری شده اند و سپس، در چارچوب نرم افزار SPSS و Excel و آزمون-های آماری تجزیه وتحلیل گردیده اند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که عمده ترین چالش های بهداشتی خانه های روستایی، وجود موش ها و سایر حیوانات موزی، برخوردار نبودن از کپسول اطفای حریق، وجود خطرهای برقی، آتش سوزی و دفع غیربهداشتی زباله در منازل هستند که نیاز به توجه ضروری دارند. امنیت سقف، کف اتاق، شناز ساختمان، حفاظ پله و دیوار و پنجره ها در اولویت دوم قرار دارند. وضعیت روشنایی و نور منازل، آشپزخانه، دستشویی، حمام و محوطه حیاط و همچنین، نبود درب اضطراری در اولویت بعدی قرار دارد. عوامل اقتصادی (درآمد)، نوع شغل، تحصیلات و وضیعت مالکیت، رابطه معنی دار و مستقیمی با بهداشت مسکن دارند و همچنین، عوامل بعد خانوار، فاصله از شهر، فاصله از جاده و سن با بهداشت مسکن، رابطه معنی دار و معکوس دارند.
    محدودیت ها/ راهبردها: گردآوری داده ها و کمبود منابع تحقیقاتی درباره موضوع موردمطالعه، ازجمله موانع انجام این تحقیق محسوب می شوند.
    راهکارهای عملی: همکاری بین سازمانی اداراتی که در امر بهبود کیفیت مسکن موثر هستند، ارتقای سطح توان اقتصادی خانوارهای روستایی، افزایش جلب مشارکت روستاییان و ارتقای سطح آگاهی روستاییان، ازجمله راهکاری عملی ارتقای سطح بهداشتی مساکن روستایی هستند.
    اصالت و ارزش: در این مقاله، به موضوع بهداشت مسکن در روستاهای جنگلی- کوهستانی که شرایط خاصی دارند، توجه شده است و برای مسئولان ملی و محلی ادارات بنیاد مسکن، بهداشت و درمان و سایر سازمان هایی که با مسائل بهداشتی روستاها به طور عام و بهداشت مسکن به طور خاص در ارتباط اند، مفید واقع می شود.

    کلیدواژگان: بهداشت مسکن، روستاهای جنگلی، توسعه پایدار، بندپی شرقی
  • محمد امین خراسانی، مهدی حاجیلو، زینب ولی زاده صفحات 65-78

    کیفیت زندگی مفهومی است که در سال های اخیر، به واسطه نقشی که در سلامت روان افراد دارد، اهمیت بسزایی یافته است. پایین بودن سطح زندگی در نواحی روستایی و در نتیجه مهاجرت روستاییان به سمت شهرهای بزرگ، مسائل و مشکلات متعدد اجتماعی، اقتصادی و محیطی را هم در نواحی روستایی و هم در شهرها به دنبال داشته است. هدف از این تحقیق، سنجش و ارزیابی مولفه های کیفیت زندگی در سطح روستاهای نمونه در دهستان خرارود شهرستان خدابنده است. رو مورد استفاده در این تحقیق روش شناسی کمی با بهره گیری از ابزار پرسشنامه و استفاده از داده های میدانی و رویکرد توضیفی- تحلیلی بوده است. روایی پرسشنامه توسط 20 نفر از متخصصان رشته های مرتبط با حوزه مفهومی کیفیت زندگی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه هم توسط پیش آزمون 30 پرسشنامه در روستاهای مورد مطالعه و در سطح آلفای کرونباخ 950/0 تایید گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که وضعیت روستاهای مورد مطالعه از نظر کیفیت زندگی در مجموع مناسب بوده است و غالب مولفه ها وضعیت مناسبی را نشان می دهند که می تواند ناشی از عوامل مختلف مانند برخورداری از سطوح خدماتی مطلوب، وجود منابع درآمدی در سطح ناحیه ای و احساس امنیت عمومی باشد. همچنین از میان مولفه های مورد بررسی مولفه تعلق مکانی بالاترین میانگین را در مجموع روستاهای مورد مطالعه داشته است که در حقیقت بیانگر علاقه و میل روستاییان به ادامه زندگی در این نواحی بوده است که روستا را برای ادامه زندگی و کار به سایر نواحی ترجیح می دهند.

    کلیدواژگان: سنجش و ارزیابی، کیفیت زندگی روستایی، شهرستان خدابنده
  • مریم علینقی پور عیسی پوررمضان صفحات 79-92
    هدف
    طرح هادی روستا از جمله طرح های عمران روستایی است که می تواند نقش بنیادی و زیر بنایی در توسعه همه جانیه مناطق روستایی داشته باشد از این رو در این مقاله تلاش شده اثرات اجرای طرح هادی بر بهبود کیفیت زندگی روستاییان بررسی شود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی بوده است. جامعه آماری این تحقیق روستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت می باشد که در دو گروه روستاهای دارای طرح هادی اجراشده و دارای طرح هادی آورده شده و از هر گروه با توجه به رتبه بندی جمعیتی 4 روستا به صورت نمونه گیری احتمالی انتخاب گردیده است. با استفاده از جدول استاندارد شده مورگان، حجم نمونه آماری (378 مورد) مشخص و به روش سهمیه ای بین روستاهای مورد مطالعه توزیع شده است.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون t، مان ویتنی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که اجرای طرح هادی تنها در بعد اقتصادی کیفیت زندگی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت تاثیر مثبت و معناداری داشته ولی در ابعاد اجتماعی، کالبدی و محیطی تاثیر چشمگیری نداشته است. در طول تحقیق مشخص شد آگاهی روستاییان از اجرای طرح هادی گامی مثبت در بهبود کیفیت زندگی بوده و کیفیت زندگی در روستاهای دارای طرح هادی اجرا شده و روستاهای دارای طرح هادی متفاوت است.
    محدودیت ها:دستیابی به اطلاعات و بررسی کیفیت زندگی روستاییان ازچالش های پژوهش حاضرمحسوب می شود.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته ها، توجه به همه ابعاد کیفیت زندگی و آگاهی دادن به روستاییان جهت ایجاد حس مشارکت و بهبود کیفیت زندگیشان پیشنهاد شده است.
    اصالت/ارزش: ارزیابی اثرات اجرای طرح هادی، موضوع مهمی است که می تواند منجر به آگاهی از دیدگاه ها و عقاید کارشناسان، شناسایی نقاط قوت و ضعف طرح ها و برنامه های توسعه ای روستایی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: روستا، طرح هادی، کیفیت زندگی، بخش مرکزی، شهرستان رشت
  • احمد رومیانی، جمشید عینالی، حیدر صالحی میشانی صفحات 93-106
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش مدیریت در توسعه جوامع روستایی برای مقابله با مخاطرات زلزله در دهستان زاغه شهرستان خرم آباد است؛ بنابراین، مدیریت و برنامه ریزی برای مقابله و پیشگیری از این مخاطرات و آثار زیان بار آن ها، در زمره اهداف این تحقیق مطرح است.
    روش تحقیق: نوع تحقیق کاربردی، روش مورداستفاده توصیفی- تحلیلی است و برای گرد آوری داده ها، از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) استفاده شده است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های t تک نمونه ای، فریدمن و رگرسیون چندمتغیره و نرم افزار GIS بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    براساس آزمون t نمونه ای، تفاوت معناداری در ابعاد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی وجود دارد و این تفاوت از مطلوبیت عددی نیز به شکل منفی ارزیابی و برآورد شده است. همچنین، آزمون فریدمن نشان می دهد که بیشترین میانگین رتبه ای به ظرفیت های کالبدی- محیطی و کمترین آن، به ظرفیت های نهادی، اجتماعی و اقتصادی اختصاص یافته است. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان دهنده این است که بین عوامل چهارگانه اجتماعی، اقتصادی، نهادی و کالبدی- محیطی، رابطه کاملا معنی دار وجود دارد.
    محدودیت ها/ راهبردها: در منطقه موردمطالعه، ازیک سو، توجهی به قرارگرفتن روستاها در مسیر گسل ها نشده است و در این منطقه، ساخت وساز بسیار روبه گسترش است و درصورت بروز زلزله، با اثرات جانی و مالی زیادی مواجه خواهند شد و ازسوی دیگر، مردم منطقه موردمطالعه از روش های مقابله با این بحران چندان اطلاعی ندارند.
    راهکارهای عملی: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت روستاهایی که در مسیر گسل ها قرار دارند، بیشتر درمعرض آسیب پذیری و خسارات های جانی و مالی هستند؛ بنابراین، قبل از بحران باید به آن توجه ویژه ای کرد.
    اصالت و ارزش: اهمیت پژوهش حاضر در این است که مدیریت می تواند علاوه بر آگاه کردن مردم با اثرهای ناشی از وقوع زلزله و اجرایی کردن دستورالعمل بحران، برای پیشگیری از وقوع زلزله و به حداقل رساندن خسارات مالی و جانی در محدوده موردمطالعه وارد عمل شود.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، توسعه روستایی، سانحه زلزله، دهستان زاغه
  • مسلم سواری، حسین شعبانعلی فمی، ژیلا دانشور عامری صفحات 107-121
    هدف

    با توجه به نقش با اهمیت زنان روستایی در امنیت غذایی هدف اصلی این پژوهش شناسایی توانمندی زنان روستایی در بهبود امنیت غذایی بود.

    روش

    داده های مورد نیاز تحقیق از طریق پرسشنامه از میان زنان متاهل روستایی شهرستان دیواندره گردآوری شد که 213 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب گردید روایی پرسشنامه از طریق پانل متخصصان امنیت غذایی و اعضای هیئت علمی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی و پایایی آن از طریق آلفای کرنباخ و پایایی ترکیبی مورد تائید قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که خانوارهای مورد مطالعه از نظر امنیت غذایی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند همچنین، نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین تمامی ابعاد توانمندی (اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی) زنان روستایی با امنیت غذایی خانوار آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج مدلسازی معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که ابعاد توانمندی زنان روستایی با ضریب تبیین 83 درصد (γ= 0.91، t= 10.90) اثر مثبت و معنی داری بر امنیت غذایی خانوار دارد.
    راهکار عملی: به دلیل ضعف مالی زنان روستایی پیشنهاد می شود درزمینه ی بهبود توانمندی زنان روستایی و دسترسی آنان به اعتبارات و منابع مالی از طریق ایجاد و توسعه تعاونی ها و موسسه های اعتباری خرد که از تامین وام های کوچک برای زنان روستایی کم درآمد حمایت می کنند بسیار توصیه می گردد.
    اصالت و ارزش: در پژوهش حاضر توانمندی های زنان روستایی در ابعاد مختلف که در بهبود امنیت غذایی تاثیرگذار است شناسایی شد نتایج این پژوهش می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه روستایی جهت بهبود وضعیت امنیت غذایی در جوامع روستایی کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، توانمندی زنان، وضعیت تغذیه، زنان روستایی، شهرستان دیواندره
  • علی اکبر عنابستانی علی قربانی صفحات 123-135
    هدف
    دهیاری ها یک نهاد عمومی غیردولتی با شخصیت حقوقی مستقل هستند که برخی از خدمات عمومی را در محدوده قانونی و خدماتی روستاها انجام می دهند. هدف اصلی از انجام تحقیق حاضر، بررسی وضعیت منابع درآمدزای محلی در سطح دهیاری های استان خراسان شمالی و عوامل موثر بر میزان درآمد محلی و درصد آن در کل درآمد سالانه هر دهیاری می باشد.
    روش
    روش تحقیق در این مطالعه، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، 678 روستای دارای دهیاری واقع در استان خراسان شمالی در سال 1392 هستند و حجم نمونه، 58 روستا است که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است.
    یافته ها
    سهم درآمدهای محلی از کل درآمد سالانه دهیاری ها، کمتر از 8/15 درصد است و در توزیع فضایی آن در شهرستان ها، بالاترین میزان درآمدزایی محلی به شهرستان شیروان با 1/28 درصد و پایین ترین آن به شهرستان تازه تاسیس و مرزی راز و جرگلان (وحدت) با ضریب 1/1 درصد اختصاص یافته است. ازبین ویژگی های مکانی و فضایی روستاهای موردمطالعه، فقط بین تعداد جمعیت و نرخ رشد جمعیت در نیم دهه 1390-1385، رابطه معناداری با شاخص های درصد درآمد محلی از کل درآمد سالانه، با ضریب 481/0 تا 622/0 و با میزان کل درآمد محلی هر دهیاری، با آماره 442/0 تا 795/0 وجود داشته است.
    محدودیت ها/ راهبردها: دست یابی به اطلاعات مالی دهیاری ها از چالش های پژوهش حاضر محسوب می شود.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته ها، راهکارهای تهیه طرح جامع راهبردی درآمدی پایدار دهیاری ها، تاسیس انواع شرکت های تعاونی و متمرکزکردن ماشین آلات دهیاری ها در آن، تعیین حریم برای روستاها برای دریافت عوارض از معادن و کارخانه ها، افزایش سهم درآمدهای جرایم راهنمایی و رانندگی و غیره پیشنهاد شده است.
    اصالت و ارزش: پژوهش حاضر از این نظر دارای اهمیت است که می توان با شناسایی سهم درآمدهای محلی، به افزابش این منابع و بالابردن ضریب توفیق دهیاری ها اقدام نمود.
    کلیدواژگان: منابع درآمد محلی، ویژگی های فردی، عوامل مکانی، فضایی، مدیریت روستایی، خراسان شمالی
|
  • Ramezan Toosi, Alireza Jamshidi, Ahmad Taghdisi Pages 1-11
    Purpose

    Creativity and innovation are the main foundations of sustainable rural development. Among other contributing factors، rural entrepreneurship particularly in agricultural sector can assist rural economic development by identifying strengths، weaknesses، opportunities and threats of the sector as well as by strategic planning.

    Methodology

    For reaching this goal، a combination of methods (descriptive - analytical) is used. The statistical population is the villagers living in the Township located in the Golestan province in Minoodasht (10613 = N). Then 170 members of this population were chosen as sample members by random sampling method based on Cochran’s sampling formula. A self-administrated questionnaire was used to collect data and its validity was examined and confirmed by faculties and also its reliability was examined and confirmed by Cronbach’s Alpha in the pretest phase. Data were analyzed using SPSS Software.

    Finding

    The results of the study revealed that based on the obtained scores، the villagers can be categorized into four types in terms of rural entrepreneurship: traditional، fairly traditional، flexible، and leading. Discriminant analysis also indicated that، according to Wilkes lambda values، risk factors، income from main employment، entrepreneurship and the level of education compared to other variable can predict the level of rural entrepreneurship in Minoodasht Township better than other factors. Research limitation: One of the main challenges in this study is to access the information of the status of rural entrepreneurship in the area. Practical implications: Regarding the findings، strategies such as field visits and activities of successful entrepreneurs، entrepreneurship courses and creativity and so on، have been proposed. Original/value: The importance of this research is that recognizing the variables such as risk taking status، rural income، knowledge and awareness of entrepreneurs can help to innovate and creates new job opportunities. population، villagers living in the Township are located in the Golestan province Minoodasht (10613 = N). Then 170 members of this population were chosen as sample members by random sampling method based on Cochran’s sampling formula. A self-administrated questionnaire was used to collect data and its validity was examined and confirmed by faculties and also its reliability was examined and confirmed by Cronbach’s Alpha in the pretest phase. Data were analyzed using SPSS software. The results of the study revealed that villagers can score at four categories of rural entrepreneurship to traditional، fairly traditional، flexible، and leading villagers’ categories. Discriminant analysis also indicated that، according to Wilkes lambda values، risk factors، income from main employment، entrepreneurship and the level of education compared with other variable، better able to predict the level of rural entrepreneurship Minoodasht Township are.

    Keywords: Rural development, employment, rural entrepreneurship, Minoodasht County
  • Hamid Barghi, Hamze Rahimi, Mohammad Reza Boshaq, Mohammad Pages 13-24
    Purpose

    The current paper is intended to assess effective factors of residents’ satisfaction of their quality of living environment from Miandeh rural-ship residents’ view in Fasa County. Accordingly، with regard to conceptual literature of quality of environment، 16 selected factors taken from conceptual framework، have been assessed and evaluated.

    Methodology

    In terms of the objective of the research، the method is applied and، in case of the method، it is descriptive-analytic. The sample size was calculated 384 cases for study area using Cochran’s formula. To analyze data، one sample t-test، Spearman correlation coefficient، Phi and Cramer tests have been used. In addition، to complete the analysis، both fuzzy multi-criteria techniques and cluster analysis were used. Generally، the ultimate score of residents’ satisfaction level of their living environment were classified into three classes including: High satisfaction، Medium satisfaction، low satisfaction.

    Finding

    The lowest satisfaction rate of residents is corresponded to rural areas such as: Bisheh Zard، Rahim abad، Goharab and Abuzar abad which the obtained satisfaction rate is lower than average. In this case، promotion of access، physical condition of the roads، creation، expansion، anticipated range of leisure facilities in slums، improving rural waste and disposal collection، revitalization the around rural spaces specially in Rahimabad and Bisheh zard could be enumerated as approaches that have been proposed based on the results. Research limitation: The limitation of the research was about time، financial issues and the attitude of the rural population and the questions related to issues such as social or financial affairs. Practical implication: The present study has emphasized on the strategy that to create a favorable environment considering environmental potentiality of rural areas a codified program should be developed for the residents which has the characteristics of life satisfaction. Enhancing the environment quality of life in rural areas helps village''s stability. Original/ value: The value of this research is having different look and provided residents views to quality environment life is in rural areas of Iran.

    Keywords: Quality of living environment, satisfaction, rural areas, fuzzy multi, criteria techniques, Miandeh Dehestan
  • Mahdi Pourtaheri, Abdolreza Roknedin Eftekhari, Leila Mahdipour Roshan*, Elahe Anzaei Pages 25-36
    Purpose

    Today، the urban and rural areas cannot continue to exist apart from each other. According to geographical viewpoint، the study of a town is not limited to the city itself. Because a town with its surroundings، the surrounding villages and other neighbor towns has a strong geographical link.

    Methodology

    This study is applied and method descriptive-analytical. The study population consisted of 32 villages around the city of Babol. To determine the sample size in the household questionnaire، a total of 7،288 households in villages، according to the formula Cochran، 745 households were selected as an example of the questionnaire village to village councils Dehyary and dedicated approach. Data collected by tests Chi-square، Friedman، Single-sample T، T dependent two group''s testes of computer SPSS software.

    Finding

    This study is showed that the relationship between Babol and the surrounding villages have been non-organic in the economic domains variable rural cost and income in the town، rural supply and demand in the town، the transactions related to buying and sale of land، diversity in employment and rural tourism، in the social values and beliefs and access to services and in the field of environmental. Research limitation: To achieve a balanced and organic pattern، space research، such as the field of interaction and links people، goods، money، capital، information and materials separately، with the aim to identify problems and gaps in the relationship further deliberation and villages around the city of Babylon trying to provide a balanced and organic model is recommended. Practical implication: The relationship between Babol and the surrounding villages، planning field of urban tourism development in the villages around the of Babol city، the creation of additional industrial activities and processing of agricultural products، with the aim of increasing and diversifying employment، management of transactions related to the purchase and sale of land، with the aim of preventing optimal management and control land speculation and the influx of irregular field of population and housing officials are placed in villages surrounding the Babol city in the area studied is provided. Original/ value: The study of the social and economic dimensions of urban rural relations، the regional integrated network approach that the optimal approach in relations between the city and the village، is a concern.

    Keywords: Rural – urban relationship_organic_non_rural settlement_Babol
  • Amir Ahmadpour, Mastaneh Alizadeh, Hadi Moumenihelali Pages 37-49

    Porpuse: This study aims to identify factors affecting rural women''s participation in educational- extension programs of the Jihad- Agriculture service centers in Amol township، in order to be able to take positive steps in facilitating and accelerating the process of rural and agricultural development، as the result of the improvement in their level of participation.

    Methodology

    Considering the aims of the study، the present study is applied research and descriptive-correlational in nature. To collect data، library research and field survey were used. The data collection instrument used in this study was a questionnaire، which reliability and validity has been confirmed by the use of the Cronbach''s alpha test (86/0> α> 78/0) and the related experts’ opinions. The research population consisted of 67،488 (N= 67488) rural women in Amol township; from which، based on Cochran formula، 384 subjects (N=384) were selected using proportional stratified sampling. SPSS16 software was also used for data analysis.

    Findings

    Descriptive results of this study demonstrated that rural women''s participation in educational-extension programs is on a good level. The analytical results showed that there is a significant positive relationship between rural women’s age، education level، monthly income، the extent of information sources’ use، social characteristics، attitudinal characteristics، and economic characteristics on one hand; and the extent of their participation in educational-extension programs on the other hand. The results of multiple regression analysis also revealed that the economic characteristics، educational level، income level، attitudinal factors، age and the extent of using information sources، explain 37. 10% of the variations in participation rates of rural women in educational-extension programs. Research limitation: Access to rural women and gaining the needed information، were the major challenges in the present study. Practical implications: According to the research results، conducting gender analysis to provide information in order to clarify the role and the significance of rural women’s education in sustainable agriculture and rural development، educational promotion of rural women، improving women''s attitudes and etc. can be considerably effective in increasing the participation of rural women in educational- extension programs. Original/value: Considering the fundamental role of rural women in agricultural and rural development -especially in the northern regions of Iran-، identifying factors that affect the extent of their participation in educational-extension programs of Jihad-Agriculture service centers which facilitate agricultural and rural development، is so necessary.

    Keywords: Participation, educational, extension programs, rural women, Amol County
  • Mojtaba Ghadiri Masuom, Naser Aligholizadeh Firozjaei, Morteza Mehralitabar Firozjaei Pages 51-63
    Purpose

    One component of human rights is suitable housing. Certainly after the air، food and clothing، suitable housing is among the most basic necessities for living with honor and human dignity and it is one the most important standards for a desirable living and a perquisite to achieve social justice.

    Methodology

    This study is applied - developmental and the methodology is «descriptive - analytic». it aims to assess the health status of rural housing and the factors influencing it. The population of this research is the forest – mountainous villages in eastern region of Bandpey in Babol County. Among the 235 forest - mountain villages، 36 villages was chosen as the sample of the study based on systematic random sampling method. The data was collected through questionnaires، semi-deep interview and from health center. The data was analyzed by the use of Excel and the SPSS statistical software.

    Finding

    The results indicate that the major health challenges of the rural houses are mice and other harmful animals، not having a fire fighting capsule، the electrical and fire hazards and the unsanitary disposal of household waste are the most important home health variables that need special attention. The safety of roof and floor and the foundation of the building and the stairs guard، walls and windows are the second priority. The home lighting، kitchen، toilet، bathroom and garden area as well as the lack of an emergency door is the next priority. The economic factors (income)، occupation، education and the property status have direct and significant relationship with housing health and also the family size factors، distance from the city، distance from the road and the age have inverse and significant relationship with housing health. Research limitation: Data collection and lack of research resources about the topic of this research are the main challenges of this study. Practical implications: Institutional cooperation between the agencies involved in improving housing quality، enhancing economic power of rural household، increasing participation and awareness of rural villagers including practical implementation of practical programs of health promotion for rural housing. Original/value: This article investigated the health status of housing in forest-mountain villages which are in specific conditions، have been considered. This study can be helpful for national and local authorities، housing agencies، healthcare organizations and other institutions involved in rural health issues in general and housing health in particular.

    Keywords: Health, housing, forests villages, sustainable development, Bandpey East
  • Mohammad Amin Khorasani, Mehdi, Zeynab Pages 65-78
    Purpose

    Quality of life is a concept that in recent years، due to his role in mental health، has gain importance. Low living conditions in rural areas results in rural migration to the big cities، have followed many social، economic and environment problems in rural areas and in the cities. The role of rural development in the economic، social، political aspects in various regional scales is evident.

    Methodology

    The main objective of this study was to evaluate the quality of rural life in Khodabandeh Township which has been done with economic، social، cultural elements. Objectives of the review are detailed below: How villagers are satisfied with the quality of life in rural areas? The reliability of the questionnaire، approved by pre-test of 30 questionnaires was completed in the study area and the alpha level of 950 / 0 was obtained. After completing questionnaires، the results were compiled and analyzed by SPSS software. To measure quality of life in rural areas T-Test was used.

    Results

    Examining components of quality of life in the villages showed that belonging to place has the highest average in fact represent the interest of the villagers to living in these areas. Employment and income are in the latest ranking. In fact، in most rural areas، the situation is good because it can be considered in the development of agricultural and animal husbandry activities. Limitations: There are several ways to measure the quality of life that the lack of appropriate data، limits the researcher on the use of objective methods for measuring the quality of life. Practical: The most important management strategy for these villages is to improve rural infrastructure and services aimed improving the quality of life in the villages. Originality and value: This article can be another step towards the development of rural quality of life literature in geographical and planning sciences.

    Keywords: Measuring, evaluating, quality of rural life, Khodabandeh County
  • Maryam Alinaghipour, Eisa Pourramzan Pages 79-92
    Purpose
    Guiding plan for the village is among rural development projects that has a fundamental role in the comprehensive development in rural areas. Hence، this article tries to check the effects of implementing the guiding plan on improving the life quality of villagers.
    Methodology
    The research method is descriptive - analytical and data is collected from library and field studies. Statistical population of this research are villages of central city of Rasht which are shown in two groups: implemented guiding plan villages and currently having guiding plan، and then according to ranking population، four villages were selected through random sampling. By using Morgan tables the number of samples was determined (378 samples) and distributed between noted villages by using rational method.
    Finding
    The collected data were analyzed using the t-test، Mann-Whitney test and regression. The results showed that the implementation of the guiding plan have a positive impact just on the economic dimension of quality of life in the villages of central city of Rasht but has no significant impact on the social، physical and environmental dimensions. During the investigation، it was found that informing the villagers of the implementation of the guiding plan was a positive step in improving the quality of life and the quality of life is different between implemented guiding plan villages and currently having guiding plan. Research limitation: Achieving Information and checking the quality of rural life were among the challenges of this study. Practical implications: According to the obtained results، attending to all dimensions of quality of life and also awaring villagers is very important in creating a sense of participation and life quality Original/value: Evaluation of the implementation of guiding plan is an important topic that can lead to be aware of the views and the opinions of experts، identification of strengths and weakness of designs and rural development programs.
    Keywords: Village, guiding plan, quality of life, central section, Rasht Country
  • Ahmad Romyani, Heydar Salehi, Mishani Pages 93-106
    Purpose

    This study aims to study the role of management in rural development to cope with earthquake hazards in Zaghe village-khoram Abad city. Thus، management and planning to prevent and secure these hazards and its dangerous effects were among the goals of this research.

    Methodology

    The nature of this research was applied and descriptive - analytical. The library and field work (questionnaire، interview and observation) were used for data collection. For data analysis، statistical methods such as one sample t-test، Friedman and multivariable regression were used.

    Finding

    The results show that according to one-sample t-tests of various dimensions (economic، sociality and cultural، environmental and spatial)، there was meaningful relationship between them and also their difference according to numerical utility was analyzed and determined. Friedman test also showed that the most ranged mean was spatial-environmental and the least to institutional، social and economic capacity. The results of regression test showed that there was meaningful relationship among four factors: social، economic، institutional and spatial environmental. Research limitations: In the investigated area، on the one hand، the location of the country is on track the route faults was not considered and the construction in this region is growing strongly and if earthquake happens، it will face human and economic costs. On the other hand، the people of this area are not familiar with coping methods for the disaster. Practical implications: The obtained results could be said that the route faults villages are more exposed and vulnerable before the crisis، so Losses of lives and property should be given special attention. Original/value: The importance of this study is that management could be aware of their role during the effects of the earthquake and administrative guidelines for the prevention of earthquake disaster and minimize damages in the study area.

    Keywords: Rural management, rural development, earthquake accident, Zaghe Dehestan
  • Salam Savari, Hosien Shabanali Fami, Zhila Daneshvar Ameri Pages 107-121
    Purpose

    Considering the important role of rural women in food security، the main purpose of this study is to study the rural women''s empowerment in improving household food security.

    Method

    The research data was collected through questionnaires filled out by rural married women in Divandareh County. Based on random sampling، 213 of them were selected. The validity of questionnaire was confirmed by the panel of food security experts and faculty members of management and agricultural development department in university of Tehran، and its reliability was confirmed by Cronbach''s Alpha coefficient and composite reliability.

    Results

    The results can be concluded that the rural households have not been in suitable conditions in terms of food security. Also the results of Correlation analysis showed that among all dimensions of rural women’s empowerment (economic، social & psychological) with food security of their family were significantly correlated. In addition، the results of structural equation modeling showed that dimension of rural women’s empowerment with the coefficient of determination 0. 83 (γ=0. 72، t=7. 12) had positive and significant effect on the food security of the family. Practical implications: Due to rural women'' financial weakness، it is strongly suggested that financial supports will be dedicated to improvement of rural women''s empowerment، and their access to credits through creation and development of rural credit cooperatives and microfinance institutions that provide small loans to rural poor with little income or collateral،. Original/value: In this study rural women’s empowerment in different dimensions that is contribute to improve food security were identified. The results of the study could be considerably helpful to rural development planners and policy makers for improving food security in rural communities.

    Keywords: Food security, empowerment women, nutritional status, rural women, Divandarreh County
  • Aaliakbar Anabestani, Ali Ghorbani Pages 123-135
    Purpose
    Dehyaries (Rural Mayer) a public institution with legal personality independent non-governmental that some public services and forensic services in rural areas do. The main objective of the research was to study the sources of local income in the province has Dehyaries and factors affecting local income and percentage of the total annual income of the two which is.
    Methodology
    This study is an applied research and it used descriptive - analytic method for analysis. The village has a population of 678 Dehyari North Khorasan Province in 2013 and included 58 villages on Cochran is calculated using the formula.
    Finding
    Local revenue share of total annual income of less than 15. 8 percent and Dehyaries and its spatial distribution in the Counties with the highest rate of 28. 1% in Shirvan County and a low income community to the newly founded County of border Raz & Jargalan (Unity) by a factor of 1. 1% has been allocated. Temporal and spatial characteristics of the study villages، only between population and population growth half a decade (2006-2011) with local revenue significant correlation and indices of total annual income by a factor of 0. 481 to 0. 622 and the total amount of local revenue to each of the two which the statistic 0. 422 and 0. 795 existed. Research limitation: One of the main challenges in this study is to access the information of financial Dehyaries. Practical implications: The findings، strategies include a comprehensive strategic plan for sustainable income Dehyaries، established types of companies، cooperatives and centralize the machine Dehyaries، determine the boundary for the village to receive the effects of mines and factories، increasing share of revenue traffic offenses etc. have been proposed. Original/value: This study is important in the sense that it allows identifying the share of local revenue، compared with an increase the resources and enhancing the success rate Dehyaries necessary.
    Keywords: Local revenue sources, individual factors, local, spatial factors, rural management, Northern Khorasan