فهرست مطالب

Research and Rural Planning - Volume:4 Issue: 1, 2015

Journal of Research and Rural Planning
Volume:4 Issue: 1, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمد تقدیسی، حمیدرضا وارثی، مهدی احمدیان، حمید عسگری صفحات 1-14
    هدف
    توسعه مطلوب صنعت گردشگری نیازمند آگاهی و شناخت کافی از مسائل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. در همین راستا، پژوهش حاضر تلاشی در جهت سنجش سطح امکانات و زیرساخت های مورد نیاز گردشگری و تحلیل عوامل موثر بر توسعه پایدار این صنعت در مناطق روستایی شهرستان جیرفت است.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای کاربردی با رویکرد توصیفی- تحلیلی است که جمع آوری اطلاعات آن با استفاده ترکیبی از روش های اسنادی و میدانی انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه مسئولین و کارشناسان امر گردشگری در شهرستان جیرفت می باشد؛ که به صورت تمام سرشماری نظرسنجی از ایشان صورت گرفته است و برای تحلیل اطلاعات گردآوری شده از تحلیل های آماری توصیفی و استنباطی آزمون تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی، رگرسیون و تحلیل عاملی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از دیدگاه متخصصان و کارشناسان حوزه گردشگری، توسعه زیرساخت ها و امکانات پیش نیاز گسترش گردشگری در مناطق روستایی شهرستان جیرفت، چندان رضایت بخش نیست و تفاوت معنی دار بین میزان رضایتمندی مشاهده شده نزد کارشناسان با میانه نظری یا میزان رضایتمندی متوسط وجود دارد. همچنین بررسی ها نشان داد هرچند بین توسعه گردشگری و توسعه اقتصادی این منطقه رابطه معنا دار وجود دارد، اما توسعه گردشگری در شرایط کنونی نتوانسته است آن گونه که باید در توسعه اقتصادی مناطق روستایی این شهرستان، موثر باشد.
    محدودیت ها/راهبردها: عمده ترین محدودیت تحقیق کمبود آمار و اطلاعات کافی در رابطه با زیرساخت ها و امکانات توریستی و آمار گردشگران منطقه است.
    راهکارهای عملی: توسعه زیرساخت های ارتباطی، تنوع بخشیدن به محل های اقامت، تبلیغ مناسب امکانات توریستی منطقه، ایجاد دهکده های توریستی و...، استخدام و به کارگیری نیروی انسانی متخصص، استفاده از مواد و مصالح محلی در احداث هتل ها و اقامتگاه ها و...، افزایش تولید اقلام غذایی محلی، گسترش تولید و فروش صنایع دستی محلی و حفاظت، نگهداری و مرمت بناها و محوطه تاریخی ازجمله راهکارهای توسعه پایدار گردشگری در این منطقه می باشد.
    اصالت و ارزش: نوآوری مقاله در تحلیل عوامل موثر و ارائه راهکارهایی در جهت توسعه پایدار صنعت گردشگری در مناطق روستایی جیرفت می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، صنعت گردشگری، مناطق روستایی، شهرستان جیرفت
  • مریم شریفی، جعفر جوان، حمید شایان، محمدرحیم رهنما صفحات 15-28
    هدف
    جهان در حال تحول است و عرصه های روستایی نیز از این اصل مستثنا نیستند. یکی از جنبه های تحول در روستاها، تغییر در ساختار جمعیتی و جمعیت پذیری روستاهای پیرامون مراکز شهری بزرگ، کلان شهرها و مادرشهرهای منطقه ای است. با توجه به این که روستاهای پیرامونی، به عنوان عرصه ای تکمیلی، در نهایت به محدوده شهر می پیوندند، علل جمعیت پذیری و ماندگاری جمعیت آن ها، برای برنامه ریزی و کنترل تغییرات صورت گرفته، ضروری می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی علل جمعیت پذیری روستای قلعه خیابان -شهرک باهنر- در حریم کلان شهر مشهد انجام گردید.
    روش
    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و اسنادی صورت گرفته است. به منظور تحلیل داده های پرسشنامه ای از نرم افزار SPSS و به منظور ترسیم نقشه از ARC GIS استفاده گردید. در تحقیق حاضر نظر 149 سرپرست خانوار مهاجر به قلعه خیابان در مورد 27 علت شناسایی شده جمعیت پذیری قلعه خیابان موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که در روش تحلیل عاملی از ترکیب 27 متغیر اولیه، هشت عامل شناسایی شده که 89.68 درصد از واریانس علل جمعیت پذیری قلعه خیابان را تفسیر می کند. از بین هشت عامل شناسایی شده، اولین و مهم ترین عامل «مسکن ارزان قیمت در حد استطاعت» بوده که حدود 21.24 درصد از واریانس را تبیین می نماید. این امر نشانگر اهمیت عامل اول نسبت به عامل های بعدی است. عامل دوم و سوم به ترتیب مربوط به «مسائل اقتصادی و اشتغال» با 18.6 و عامل «موقعیت مکانی و دسترسی» با 14.6 درصد کل واریانس است.
    محدودیت ها/ راهبردها: عمده ترین محدودیت تحقیق فقدان آمار و اطلاعات در مورد هسته های جمعیتی پیراشهری است.
    راهکارهای عملی: روستاهای واقع نواحی پیراشهری نسبتا به عنوان فضاهای در حال گذار، بیشترین زمینه های اثرپذیری و اثرگذاری بر شهر را دارند. لذا شناسایی علل جمعیت پذیری آن ها می تواند در جهت ساماندهی این فضاهای سکونتی موثر واقع گردد.
    اصالت و ارزش: نوآوری مقاله در بررسی انگیزه مهاجرین به سکونتگاه های پیراشهری در چند عامل کلی تر می باشد.
    کلیدواژگان: جمعیت پذیری، روستاهای حریم، مادرشهر مشهد، روش تحلیل عاملی
  • سیامک شهابی، اصغر صالحی، محمود سیف الهی صفحات 29-40
    هدف
    کمبود فرصت های شغلی در نواحی روستایی باعث کمی درآمد و توسعه نیافتگی مناطق روستایی شده و مهاجرت روستائیان به شهرها را به دنبال دارد. در کنار بخش کشاورزی، بخش غیرکشاورزی و به ویژه صنایع روستایی از قابلیت بالایی برای اشتغال زایی برخوردار می باشند ولی وجود برخی عوامل باعث شده امکان استفاده از تمام ظرفیت های صنایع روستایی برای اشتغال زایی میسر نگردد. در این پژوهش ضمن بررسی میزان موفقیت صنایع روستایی در اشتغال زایی، به بررسی عوامل موثر بر میزان موفقیت آن ها در اشتغال زایی پرداخته شده است.
    روش
    این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری این طرح شامل واحدهای صنعتی روستایی استان اصفهان بوده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک با 90 نفر از مدیران این واحدها مصاحبه به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد مجموعه ای از عوامل اقتصادی، فنی، سیاسی و حقوقی، اجتماعی، محیطی و زیربنایی و فردی بر میزان موفقیت صنایع روستایی در اشتغال زایی موثر می باشند.
    محدودیت ها/ راهبردها: پراکندگی صنایع مورد بررسی و دسترسی به آن ها مهم ترین مشکل پیش آمده برای این تحقیق بود.
    راهکارهای عملی: با توجه به سرمایه گذاری های عظیم انسانی و مالی برای صنایع روستایی، شناسایی عوامل موثر بر میزان موفقیت آن ها در اشتغال زایی برای ایجاد زمینه برای فرصت های شغلی جدید و کمک به بهبود درآمد معیشت روستائیان و متعادل نمودن درآمد شهری و روستایی و درنتیجه کاهش مهاجرت روستائیان می تواند تاثیرگذار باشد.
    اصالت و ارزش: نوآوری مقاله در بررسی میزان موفقیت صنایع روستایی در اشتغال زایی و عوامل موثر بر آن برای اولین بار در کشور می باشد.
    کلیدواژگان: اشتغال، اشتغال زایی، صنایع روستایی، رضایت شغلی، کارآفرینی، فرصت شغلی
  • حسن افراخته، محمد حجی پور، احمد رومیانی صفحات 41-55
    هدف
    کشاورزی در جوامع از نقش اساسی برخوردار است. کارکرد بی بدیل این بخش اقتصادی، لزوم توجه جدی به مقوله توسعه پایدار کشاورزی را می رساند. دستیابی به این مهم مستلزم اتخاذ برنامه ها و سیاست های متعددی است که بهسازی و ساماندهی الگوی کشت محصولات کشاورزی را می توان اقدامی بنیادی برای توسعه پایدار کشاورزی برشمرد. دشت سهل آباد در شهرستان نهبندان یکی از نواحی جغرافیایی شرق کشور است که با محدودیت های شدید محیط انسانی و طبیعی مواجه است. در این مقاله سعی شد تا با بهره گیری از مدل برنامه ریزی آرمانی، الگوی بهینه کشت محصولات زراعی در دشت سهل-آباد با تاکید بر بهره وری اقتصادی بنیان های طبیعی تولید هم چون آب ارائه شود.
    روش
    مقاله حاضر کاربردی است. به منظور گردآوری داده ها از مطالعات اسنادی و میدانی استفاده شده است. حجم نمونه مورد مطالعه مشتمل بر 250 بهره بردار ساکن در 28 روستا از آبادی های دشت سهل آباد بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه الگوی کشت به کمک تحلیل خوشه ایو محاسبه توابع مدل برنامه ریزی آرمانی یا چندهدفه صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کشت محصول ارزن در الگوی کنونی هم به لحاظ اقتصادی و هم زیست محیطی فاقد صرفه است. هم چنین اهداف اقتصادی در این محدوده از اولویت برتری در قیاس با اهداف زیست محیطی برخوردار است. الگو بهینه ارائه شده در هر دو ساختار برنامه ریزی آرمانی و در تمامی گروه ها سبب کاهش مصرف مقادیر نهاده های محدودکننده تولید می شود.
    محدودیت ها/ راهبردها: نبود آمار به روز از هزینه های تولید در بخش کشاورزی به ویژه زراعت در محدوده مورد مطالعه.
    راهکارهای عملی: بازدید میدانی و تکمیل پرسشنامه های هزینه / درآمدسنجی برای محصولات کشاورزی.
    اصالت و ارزش: ویژگی خاص نوشتار حاضر آن است که الگوی بهینه کشت محصولات زراعی را برای ناحیه ای ارائه می کند که از لحاظ محیطی شکنندگی و آسیب پذیری بالایی دارد و نتیجه تحقیق می تواند مورد استفاده برنامه ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار کشاورزی، الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی، دشت سهل آباد
  • شهاب میرزایی، بهروز حسن پور، صالح شاهرخی ساردو، فرزاد کریمی * صفحات 57-67
    هدف

    پژوهش حاضر به تحلیل سازه های اجتماعی درون سازمانی موثر بر مشارکت کشاورزان در تعاونی های تولید روستایی می پردازد تا از این رهگذر بتوان برنامه ریزی های توسعه روستایی را بهبود بخشید.

    روش

    بدین منظور از روش توصیفی-همبستگی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش، تعاونی های تولید روستایی شهرستان بویراحمد بودند که جمعا 1809 نفر عضو دارند و با استفاده از جدول پاتن و روش نمونه گیری طبقه ای به صورت متناسب 317 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه است که محقق تهیه نموده است و برای تعیین اعتبار آن از روش تحلیل عاملی و به منظور تعیین پایایی آن از همسانی درونی به روش آلفا کرونباخ استفاده شد. آماره KMO (0/513 تا 834/ 0) و ضریب آلفای کرونباخ (54/ 0 تا 91/ 0) به دست آمده، از بهینگی پرسش نامه حکایت می کند. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و رگرسیون لجستیک استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است 6/ 57 درصد از افراد مورد مطالعه مشارکت متوسط به پایین دارند که در گروه کسانی که مشارکت نیمه فعال دارند قرار گرفتند، همچنین 4/ 42 درصد نیز مشارکت خوب و عالی دارند که در گروه مشارکت کنندگان فعال قرار گرفتند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که سازه های میزان رضایت از خدمات ارائه شده از سوی تعاونی، مسئولیت پذیری هیئت مدیره؛ دانش و آگاهی اعضا از اصول و قوانین تعاونی، سرمایه اجتماعی هیئت مدیره و نگرش اعضا به تعاون و کار گروهی، تعیین کننده های مشارکت کشاورزان در تعاونی های تولید شهرستان بویراحمد می باشند.
    محدودیت ها/ راهبردها: عمده ترین محدودیت هزینه ی بالای جمع آوری اطلاعات و پر کردن پرسش نامه های موردنیاز و گستردگی منطقه ی موردمطالعه است.
    راهکارهای عملی: بنابراین، از نتایج مدل رگرسیون لجستیک چنین استنتاج می گردد که در صورت بهبود وضعیت مولفه های مورد بررسی می توان انتظار داشت که مشارکت کشاورزان عضو تعاونی های تولید روستایی بیشتر شود.

    کلیدواژگان: کشاورزی، بویراحمد، رگرسیون لجستیک، تعاونی تولید روستایی
  • قدیر فیروزنیا، رویا تیموریان صفحات 69-83
    هدف
    شناخت نقش ویژگی های مهارتی مدیران محلی در توسعه روستایی و همچنین شناسایی راهکارهای ارتقای ویژگی های مهارتی مدیران محلی، هدف تحقیق حاضر می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع کاربردی، توسعه ای و روش آن توصیفی – تحلیلی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات و داده های موردنیاز از روش اسنادی و میدانی استفاده شده و ابزار گردآوری داده ها شامل فیش و پرسشنامه می باشد. قلمرو تحقیق بخش مرکزی شهرستان ایلام است که دارای دو دهستان میش خاص و ده پایین می باشد. در این پژوهش، پرسشنامه ای در قالب 22 گویه در طیف لیکرت برای سنجش تاثیر ویژگی های مهارتی همچون (قدرت نفوذ و متقاعد کردن مردم و روابط عمومی قوی، توانایی انجام وظایف، قانون گرایی، تحصیلات دانشگاهی مرتبط، تجربه و اطلاعات، قدرت تصمیم گیری و برنامه ریزی، قدرت جذب منابع مالی، قدرت بیان، تعامل با سازمان های دولتی، ارائه گزارش به مردم روستا) طراحی گردید. طراحی گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که ازنظر اعضای جامعه نمونه اکثر مدیران روستایی، روستاهای مورد مطالعه از ویژگی های مهارتی لازم برای تصدی مسئولیت مدیریت روستای خود برخوردار بوده اند. از سوی دیگر یافته ها نشان داد که تمامی ویژگی های مورد بررسی در توسعه روستایی تاثیرگذار هستند. ازنظر جامعه نمونه بین ویژگی های مهارتی مدیران روستایی و توسعه روستایی رابطه معنی داری وجود دارد.
    محدودیتها/ راهبردها: با توجه به کوتاه بودن طول عمر مدیریت نوین روستایی در کشور، تحقیق و پروژه های که در این زمینه صورت گرفته است محدود بوده و در این منابع تنها به بررسی یکی از انواع مدیرت محلی پرداخته شده است و علاوه بر آن عدم حمایت نهادهای دولتی مربوطه از محدودیت های اساسی این تحقیق می باشند.
    راهکارهای عملی: انتخاب افراد شایسته و توانا به عنوان مدیران روستا، برگزاری دوره های آموزشی برای افزایش مهارت های اکتسابی موردنیاز مدیران محلی و همچنین درزمینه افزایش توانمندی مدیران روستایی، باید برنامه مدون و منسجمی با مشارکت کلیه سازمان های ذی ربط در زمینه توسعه روستایی، مردم و مدیران محلی تدوین شود.
    کلیدواژگان: شورای اسلامی روستا، مدیریت روستایی، توسعه روستایی، شهرستان ایلام
  • علیرضا خواجه شاهکوهی، علی اکبر نجفی کانی، زینب وصال صفحات 85-95
    هدف
    امروزه با توجه به ضرورت آگاهی زیست محیطی روستاییان، پژوهش حاضر به شناسایی و تبیین عوامل موثر بر آگاهی-های زیست محیطی روستاییان ساکن در دهستان جاغرق واقع در شهرستان بینالود پرداخته است.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است که با شیوه پیمایشی اطلاعات گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 1477 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی ساکن در دهستان جاغرق می باشند که براساس فرمول کوکران، نمونه ای به تعداد 160 نفر از سرپرستان خانوار انتخاب گردیده اند که نحوه نمونه گیری طبقه ای و دسترسی به نمونه ها، به صورت تصادفی سیستماتیک بوده است.
    یافته ها
    در تجزیه وتحلیل آماری داده های پژوهش از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تحلیل همبستگی، کروسکال والیس، یومان ویتنی و رگرسیون گام به گام استفاده گردیده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که میزان آگاهی روستاییان از مسائل زیست محیطی پیرامون خود با (78/2 درصد) در حد متوسطی می باشد. از سویی دیگر نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق بیانگر آن است که بین عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی با آگاهی زیست محیطی روستاییان رابطه معناداری در سطح 99 درصد وجود دارد. همچنین بر اساس تحلیل رگرسیون گام به گام، 23 متغیر مستقل موثر بر آگاهی های زیست محیطی روستاییان وارد معادله رگرسیون گردیدند که تنها هفت متغیر(پتانسیل های محیطی، ارتباط با نهادها، تعامل با دیگران، دسترسی به عوامل تولید، مخاطرات محیطی و موقعیت جغرافیایی) باقی ماندند که این هفت متغیر بیشترین تاثیر را بر میزان آگاهی زیست محیطی افراد ساکن در منطقه موردمطالعه داشته اند.
    محدودیت ها و راهبردها: عمده ترین محدودیت تحقیق کم بودن سابقه پژوهش مرتبط در زمینه آگاهی زیست محیطی در عرصه روستا بوده است.
    راهکارهای عملی: به منظور افزایش آگاهی روستاییان باید زمینه های تعامل، مشارکت، آموزش را برای مردمان محلی در مسائل مربوط به محیط زیست، در همه سطوح، به ویژه در مورد مدیریت، طراحی، اجرا و ارزیابی طرح های مربوط به محیط زیست را فراهم کرد.
    اصالت و
    روش
    نوآوری مقاله در بررسی میزان و عوامل تاثیرگذار بر آگاهی های زیست محیطی در چند عامل کلی تر می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی های زیست محیطی، نواحی روستایی، دهستان جاغرق
  • محمد ظاهری، محسن آقایاری هیر، کلثوم ذاکری میاب صفحات 97-111
    بلایای طبیعی و از آن جمله وقوع زلزله در اغلب موارد تاثیرات مخربی بر سکونتگاه های انسانی داشته و تلفات سنگین مادی و معنوی بر ساکنان آن وارد می سازد. ساختمانها و زیرساخت های سکونتگاه های انسانی توسط بلایای طبیعی تخریب شده و عوارض نامطلوب اقتصادی و اجتماعی پردامنه ای بر آنها تحمیل می شود. سکونتگاه های روستایی به عنوان بستر زندگی و فعالیت انسان، پدیده ای فضایی است. زیر ساخت های نامناسب واحدهای سکونتگاهی روستایی و نابرابری های اجتماعی- اقتصادی موجود میان شهرها و روستاها باعث نابسامانی فضایی در شبکه سکونتگاهی کشور شده و آسیب-پذیری آنها را در مقابل بلایای طبیعی به علت تمرکز جمعیت و فعالیت در نواحی وسیع و متراکم و امنیت نابسامان سکونتگاه ها، به طور مداوم افزایش داده است. با توجه به موقعیت کشور و وضعیت روستاها در نقاط آسیب پذیر از لحاظ زلزله، ضرورت دارد این مساله مورد توجه قرار گیرد. در این میان آگاهی از میزان آسیب پذیری یک سکونتگاه روستایی پیش از بحران، در تعیین جهت گیری های توسعه آتی همان سکونتگاه و جلوگیری از خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف این مطالعه و تحلیل آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان مرند می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل 74 روستای بخش مرکزی شهرستان مرند است که به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مسیر استفاده از تکنیک TOPSIS و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) مورد استفاده قرار گرفت. همچنین روش AHP برای وزندهی لایه ها استفاده شد. محاسبه آسیب پذیری روستاها در منطقه مورد مطالعه نشان می دهد که 73/ 29 درصد روستاها آسیب پذیری متوسط و 54 /40 درصد روستاها آسیب پذیری بالا و بسیار بالا دارند. ارزیابی آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی منطقه مورد مطالعه، بیانگر آسیب پذیری بالا و خیلی بالا در بیش از 40 درصد روستاهای محدوده مورد مطالعه بوده و این تهدیدی جدی برای افزایش خطر در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: آسیب پذیری، زلزله، روستا، شهرستان مرند
  • ژیلا کلالی مقدم صفحات 113-132
    هدف
    در حال حاضر تغییر بی رویه اراضی کشاورزی یکی از چالش های مهم بخش کشاورزی ایران است. تغییر کاربری اراضی سالیانه بخش عمده ای از اراضی کشاورزی را از چرخه تولید خارج می کند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی در شهرستان رشت و ارائه راهکارهای مناسب می باشد.
    روش
    روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی– تحلیلی است که بر اساس متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و طبیعی به عنوان عوامل موثر بر تغییر کاربری اراضی زراعی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش بر اساس نمونه گیری خوشه ای(کلاستر) از 294 روستای شهرستان رشت تعداد 50 روستای دشتی و کوهپایه ای که بیشترین تغییر کاربری اراضی را طی دهه اخیر داشته اند، انتخاب و سپس بر اساس جدول مورگان از خانوارهای هر روستا تعدادی برحسب نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است که مجموعا 150 خانوار موردبررسی و پرسشگری قرار گرفته اند.
    یافته ها
    بررسی ها نشان می دهد که روند تغییر کاربری در اراضی زراعی، باغی و جنگلی شهرستان رشت طی سال های اخیر به ویژه از سال 1369 آغاز شده است. بر اساس اطلاعات تصاویر ماهواره ای طی سال های 1382 الی 1392 معادل 35042 هکتار از اراضی زراعی که مستعدترین زمین های شهرستان بوده و نیز 4832 هکتار از جنگل ها و مراتع تغییر کاربری داده است. عوامل موثر بر این تغییر کاربری در قالب متغیرهای اقتصادی (گرانی نهاده های کشاورزی، پایین بودن قیمت محصولات زراعی، و...)، اجتماعی (بی سوادی و کم سوادی زارعین، عدم تخصص، و...)، طبیعی (فرسایش خاک و...) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مسئله تغییر کاربری اراضی کشاورزی در این شهرستان عمدتا متاثر از عوامل اقتصادی می باشد تا سایر عوامل، بنابراین با شناخت این عوامل سعی شده راهکارهای مناسب در این خصوص ارائه شود.
    محدودیت ها/راهبردها: مهم ترین محدودیت این پژوهش عدم وجود آمار و اطلاعات دقیق از میزان تغییرات کاربری اراضی کشاورزی جنگلی در شهرستان رشت توسط سازمان های ذی ربط بوده است.
    راهکارهای عملی: نتایج مشاهدات میدانی و پرسشگری از بهره برداران بیانگر آن است که مهم ترین عامل تغییر کاربری اراضی زراعی، جنگلی مرتعی عوامل اقتصادی می باشد. مهم ترین راهبرد در این پژوهش اصلاح سیاست های اقتصادی دولت در بخش کشاورزی، اعمال سیاست های حمایتی هدفمند کردن یارانه نهاده ها در بخش تولید حمایت از تولید داخلی می باشد.
    اصالت و ارزش: نوآوری مقاله از این جهت است که طی دهه های اخیر با استفاده از پردازش تصاویر ماهواره ای در دو مقطع زمانی و نیز تحلیل عوامل موثر بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی و جنگلی در شهرستان رشت تحقیق جامعی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، کشاورزی، روستا، شهرستان رشت
  • حمدالله سجاسی قیداری، طاهره صادقلو، حمیده محمودی صفحات 133-148
    هدف
    مسکن به عنوان فضایی که انسان بیشترین وقت خود را در آن می گذراند همواره در نظر برنامه ریزان جایگاه خاصی داشته و از دیدگاه های مختلفی به آن پرداخته شده است. در دوره رشدگرایی به جهت غلبه تفکر کمی گرایی با محوریت پوزیتیویسم منطقی، کمی گرایی در مسکن مورد تاکید قرار می گرفت اما با تغییر در رویکرد نظری به سوی توسعه پایدار، توجه به جنبه های کیفی مسکن افزایش یافت. مساکن روستایی به جهت تبعیت از الگوهای مرسوم ساخت وساز با توجه به شرایط محیطی، پیوند با معیشت روستایی و... دارای ویژگی های منحصربه فردی می باشد؛ اما به لحاظ کیفیت نیازمند تقویت برای ارتقای سطح زندگی روستاییان می باشد. در این راستا هدف مطالعه حاضر، تحلیل کیفیت مسکن روستایی و تفاوت های آن در دهستان کنویست شهرستان مشهد می باشد.
    روش
    برای این منظور با روش شناسی کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی، 25 روستا از منطقه به عنوان روستاهای نمونه و تعداد 362 خانوار از طریق نمونه گیری از مجموع 4499 خانوار روستایی، برای مطالعه انتخاب گردید تا پرسشنامه های تدوین شده از طریق شاخص های تحقیق تکمیل گردد. برای دستیابی به هدف پژوهش، از روش های آماری و مدل تصمیم گیری چندمعیاره ویکور استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که باوجوداینکه به طورکلی سطح کیفی مسکن در بین روستاهای منطقه پایین هست اما روستاهای 25 گانه مورد مطالعه به لحاظ سطح کیفیت مسکن نیز با هم تفاوت دارند و روستاهای خیرآباد، کنارگوشه و فرخ آباد دارای کوتاه ترین فاصله از ایده آل مثبت و دورترین فاصله از ایده آل منفی است.
    محدودیت ها/ راهبردها: ضعف در داده های آماری رسمی در ارتباط با مسکن روستایی به ویژه کیفیت مساکن ازجمله محدودیت های پژوهش می باشد.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته های به دست آمده می توان توجه به جنبه های کیفی مسکن روستایی در زمینه های امنیت مسکن، استحکام مسکن، بهداشت و سلامت، تسهیلات زیرساختی و ساختمانی، آسایش و رفاه، میزان همجواری، فرم مورد تاکید می باشد.
    اصالت و ارزش: این مطالعه از جهت تاکید بر رویکرد شاخص های کیفی گرا در مطالعات و برنامه ریزی مسکن روستایی دارای اهمیت می باشد. زیرا مساکن روستایی به لحاظ کیفی تفاوت های بسیاری با مسکن در نواحی شهری داشته و از سطح آسیب پذیری بالایی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: مسکن، ارزیابی کیفیت، مناطق روستایی، دهستان کنویست
  • حمید بلالی، حشمت الله سعدی، سارا قزوینه صفحات 149-159
    هدف
    این تحقیق ازنظر ماهیت یک تحقیق کاربردی است و هدف اصلی آن تعیین اولویت بندی سرمایه گذاری در پروژه های مختلف درزمینه صنایع تبدیلی کشاورزی در شهرستان همدان می باشد. قطعا با تعیین اولویت های مختلف سرمایه گذاری درزمینه صنایع تبدیلی برنامه ریزی جهت توسعه این صنعت تسهیل و هدف دار گردیده و مانع از هدر رفت عامل سرمایه خواهد شد.
    روش
    تحقیق حاضر باهدف اولویت بندی سرمایه گذاری برای توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی با استفاده از رهیافت دلفی صورت پذیرفته است. جامعه آماری تحقیق متخصصین صنایع تبدیلی در شهرستان همدان بوده و جمع آوری داده های تحقیق بر اساس مراجعه حضوری و میدانی صورت گرفته است. پس از طراحی پرسشنامه ها توسط تیم طراح و تحلیل گر، اطلاعات و داده های تحقیق از طریق گروه دلفی این تحقیق که مجموعه ای مرکب از 39 نفر بوده که همگی از متخصصان و کارشناسان و افراد صاحب نظر درزمینه صنایع تبدیلی بخش کشاورزی منطقه بوده اند، تدارک گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهند که تمامی فرآوری های محصول سیب زمینی در این اولویت بندی جزء اولویت های اصلی قرارگرفته اند، که این نشان دهنده استراتژیک بودن این محصول به دلیل تولید بالای سیب زمینی و وابسته بودن درصد زیادی از جمعیت کشاورز ساکن در شهرستان به این محصول می باشد. همچنین بر اساس نتایج تحقیق، صنایعی همچون تولید روغن آفتابگردان، تولید الکل و شربت ذرت و مارمالاد میوه ای با در نظر گرفتن همه شاخص ها از اولویت پایینی برخوردار بوده و کمتر ضروری به نظر می رسند.
    محدودیت ها/ راهبردها: بررسی اولویت بندی سرمایه گذاری صنایع تبدیلی با بهره گیری از روش های محاسباتی و اقتصادی از پیشنهاد ها این تحقیق می باشد.
    راهکارهای عملی: توجه به معیارهای مدت زمان بازگشت سرمایه، نرخ بازگشت اقتصادی و سرمایه اولیه پروژه در اولویت بندی سرمایه گذاری و همچنین در اولویت قرار دادن سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی محصولات سیر و سیب زمینی در منطقه مورد مطالعه.
    اصالت و ارزش: نوآوری این مقاله اولویت بندی سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی با بهره گیری از روش دلفی و در نظر گرفتن نظرات متخصصین این صنعت می باشد که نتایج حاصل از آن به طور گسترده و موثر قابل استفاده توسط سازمان های زی ربط در استان و حتی در مورد برخی نتایج در سطح کشور می باشد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی سرمایه گذاری، صنایع تبدیلی کشاورزی، روش دلفی، شهرستان همدان
  • حسین فراهانی، سوران منوچهری * صفحات 161-172
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل وضعیت گردشگری روستاهای هدف گردشگری غرب شهرستان مریوان با رویکردی جامع می باشد تا بدین وسیله شناختی جامع از موانع، مشکلات و محدودیت هایی که موجب عدم توسعه و گسترش مطلوب گردشگری در میان روستاهای هدف گردشگری منطقه علی رغم پتانسیل های فراوان گشته اند، حاصل آید و این شناخت همه جانبه وضع موجود، زمینه ساز اتخاذ برنامه های هدفمند جهت رفع موانع و توسعه صنعت گردشگری در میان روستاهای موردمطالعه گردد.
    روش تحقیق: تحقیق کمی –کیفی حاضر به لحاظ نوع کاربردی بوده و به لحاظ روش توصیفی -تحلیلی است. داده های حاصل از مشاهده مستقیم و مصاحبه نیمه ساختاریافته با چهار گروه مسئولین، آگاهان روستایی، گردشگران و صاحبان خدمات مرتبط با گردشگری که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی گردآوری شدند، با استفاده از تکنیک تئوری بنیانی تجزیه وتحلیل گردیده است. در مرحله بعدی موانع و مشکلات توسعه گردشگری منطقه شناسایی شدند سپس جهت تایید و تعمیم نتایج و تهیه مدل نهایی پژوهش پرسشنامه هایی در میان 30 نفر از مسئولین، 261 نفر از ساکنین محلی (فرمول کوکران) و 100 نفر از گردشگران توزیع و داده های حاصله با آزمون های کمی t تک نمونه ای و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهند که کیفیت پایین خدمات رسانی، امکانات موجود و ضعف در زیرساخت ها، ضعف ساختارهای حمل ونقل، کمبود تبلیغات، اطلاع رسانی و آموزش در کنار معضلات مربوط به جاذبه های منطقه در بخش عرضه، تمایل و انگیزه کم بازدیدکنندگان برای توقف چندروزه در بخش تقاضا و در بخش عوامل خارجی تاثیرگذار، عدم مشارکت مردم و نارسایی هایی که از سوی سازمان های دولتی عنوان شده، مهم ترین موانع و مشکلات پیش روی پویایی روستاهای هدف گردشگری منطقه هستند. تمامی این موانع و محدودیت ها مورد تائید گروه های نمونه قرار گرفته و مدل نهایی پژوهش نشان می دهد که عدم توجه و نظارت مطلوب دولت بیشترین تاثیر را در عدم توسعه و پویایی گردشگری روستاها دارد.
    محدودیت ها: در منطقه موردمطالعه هنوز به مفهوم گردشگری به عنوان مجموعه ای متشکل از عناصر و بازیگران مختلف توجه نشده است. همین عامل موجب گردیده که تنها به جنبه هایی از مجموعه گردشگری توجه گردد و سایر عناصر، اجزا و ارتباطات آن ها فراموش شوند که نتیجه این امر هم عدم پویایی و توسعه مطلوب گردشگری در میان روستاهای مورد مطالعه بوده است.
    راهکارهای عملی: اتخاذ دیدی سیستمی و همه جانبه نگرانی در مدیریت گردشگری روستاها و تشکیل نهادی واحد مرکب از تمامی مسئولین و نهادهای مرتبط با توسعه روستایی و گردشگری منطقه.
    اصالت و ارزش: این مطالعه به دلیل اینکه دارای رویکردی جامع و سیستمی در تحلیل وضعیت گردشگری روستاها بوده است؛ جدید می باشد و محققان دیگر می توانند از روش طی شده و یافته های آن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تئوری بنیانی، نمونه گیری گلوله برفی، روستاهای هدف گردشگری غرب شهرستان مریوان
  • سیداسکندر صیدایی، سیدجابر علویون * صفحات 173-183
    هدف

    پژوهش های زیادی پیرامون تاثیرات دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) روستایی از دیدگاه روستاییان انجام شده است؛ اما کمتر تحقیقی به بررسی دیدگاه و دغدغه مدیران دفاتر پرداخته است. هدف مطالعه حاضر شناسایی متغیرهای موثر بر ارائه خدمات توسط مدیران دفاتر ICT روستایی گیلان می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر به روش توصیفی- همبستگی تلاش دارد متغیرهای مرتبط با رضایت را اولویت بندی، عوامل موثر بر رضایت شغلی را با تحلیل عاملی تعیین و نقش هر عامل را در تبیین رضایت شغلی محاسبه نماید. برای این منظور 223 دفتر ICT روستایی با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری از جامعه 553 دفتر ICT روستایی گیلان انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای اعتبار اجتماعی دفاتر بین روستاییان، مهارت انجام وظایف دفتری، تناسب کار با توانایی فردی و تاثیر مثبت دفاتر در روستا بالاترین میانگین را داشتند و در انتهای جدول رتبه بندی، رضایتمندی مدیران از درآمد دفتر و بیمه پایین ترین میانگین را به خود اختصاص دادند. بر اساس یافته های تحقیق، بیش از 80 درصد نگرانی شغلی مدیران دفاتر در ارتباط با درآمد کم (60 درصد) و امنیت شغلی (20 درصد) می باشد. همچنین هفت عامل موثر بر رضایت شغلی خلاصه شدند که در مجموع توانستند 88 درصد از واریانس رضایتمندی را تبیین کنند که شامل عامل اجتماعی، شخصیتی، اقتصادی، پست بانک، امکانات روستا، ستادی و جغرافیایی بودند.
    راهکارهای عملی: با توجه به این که الویت نارضایتی شغلی مدیران دفاتر روستایی مربوط بیمه بازنشستگی هست، تشکیل صندوق بیمه دفاتر توسط کارگروه های هر بخش از شهرستان ها و توافق به همکاری در واریز مبلغ بیمه خود اختیاری، به همراه ارائه وکالت به نماینده کارگروه جهت پیگیری، یکی از گزینه های پیش رو در شرایط فعلی است.
    اصالت و ارزش: دفاتر ICT روستایی نقش مهمی در کاهش شکاف دیجیتال ایفا می کنند و یافته های این تحقیق می تواند موردتوجه مسئولین و برنامه-ریزان ICT روستایی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دفاتر ICT روستایی، رضایت شغلی، استان گیلان
|
  • Ahmad Taghdisi, Hamid Reza Varesi, Mehdi Ahmadian, Hamid Asgari Pages 1-14
    Purpose
    the tourism industry, its development requires adequate knowledge and understanding of the economic, social and cultural issues and factors.: The present study has an effort to evaluate the facilities and infrastructure that needs to development of tourism. It also identify and analysis the factors that affecting in sustainable development of tourism industry in rural area of Jiroft.
    Methodology
    This research is an applied study that has been done whit descriptive - analytical approach. Data and information in this study is collected with the both documentary and field methods.
    Finding
    The results showed that the views of experts, the development of infrastructure and facilities that tourism development are needed them, in the rural area of Jiroft have not been satisfactory and the difference of between the average satisfaction levels and the level of expert’s satisfaction is significant. It also showed that the development of tourism and economic development in this region there have a significant relationship. But the development of tourism in the current situation it has not been able to affect in economic development of this region as it should be. Research limitation: The main limitation of this study is the lack of adequate data and statistics of infrastructure and tourist facilities. Practical implications:The development of communication infrastructure, diversify in residence places, appropriate advertising, creation of tourism villages and etc., employing the skilled manpower, The use of local materials in the construction of hotels and resorts, the increasing of local production of food items, expand production and sale of local handicrafts and conservation and restoration of monuments and historical sites, Including the strategies for sustainable development of tourism in this region. Original/value: The article innovations are in the analysis factors and offering the guidelines for tourism sustainable development in rural areas of Jiroft.
    Keywords: Sustainable development, tourism industry, rural areas, Jiroft County
  • Maryam Sharifi, Jafar Javan, Hamid Shayan, Mohammad Rahim Rahnama Pages 15-28
    Purpose
    The world is constantly changing and rural areas are not exempted from this rule. Changes in the demographic structure and population absorption of the villages surrounding large city centers, metropolises and regional cities is considered as one aspect of rural development. Given that the surrounding villages, as supplementary arenas, eventually join to the city boarders, it is essential to identify the causes of population absorption and its sustainability to control the following changes. The present study aimed to investigate the causes of population absorption in Qala Khiaban- Bahonar state surrounding Mashhad metropolis.
    Methodology
    This research was based on descriptive- analytical methods, and the data were collected using both documentary and field studies. The questionnaires were analyzed using SPSS software and ARC GIS was used in order to create the maps. The study considered 149 migrant households of Qala Khiaban village in view of 27 identified causes of immigration.
    Findings
    The results of factor analysis showed that, of combination of 27 primary variables, eight factors consisted 89.68% of the variance of population absorption reasons. Among eight identified factors, the first and most important was "cheap and affordable housing" which was about 21.24% of the variance. This shows the importance of first factor than other agents. Second and third factors were "employment and economic problems" and "location and access" with 18.6% and 14.6% of the total variance, respectively.Research limitation: The major limitation of the study is the lack of information about core population of suburban areas.Practical implications: As transitional communities, Villages around metropolises have more affecting and impressible roles than other factors. Therefore, identifying the causes of their vulnerability can be useful in organizing the residential areas.Original/value: the present work is original in view of analysis on some more general motivations of migrants toward suburban settlements.
    Keywords: Population absorption, surrounding villages, Mashhad metropolitan, factor analysis
  • Siamak Shahabi, Asghar Salehi, Mahmoud Seifolahi Pages 29-40
    Purpose
    The shortage of employment opportunities is the main reason of some problems such as low income, under-development and immigration to cities in the rural areas. Along with agricultural sector, non-agricultural sector and, specially, rural industries also have high potential to raise labor employment in such areas. However, there are some factors that restrict to employ all potentials of rural industries for employment generation. This study shows how the rural industries could success to create employment under effects of environmental, structural, individual, economical, technical, social, cultural political and legal factors.
    Methodology
    The conceptual framework of this study was built base on a literature review, statistical data and interview with scholars and expertise. These materials helped us to design and modify a questionnaire which was the main element for data gathering. A systematic random sampling method was used in which a sample size of 90 firms, calculated by Cochran formula, was selected to this propose.
    Findings
    Economically, capital amount, The amount of working capital, early studies, demand for products, places where raw materials are produced, quality and cost of competing products have effect on increasing employment. Research limitation: One of the most important research problems distribution industry professionals surveyed had access to them.Practical implications: Identify factors that influence the success of rural industries to create jobs for new job opportunities and help improve the livelihoods of rural income and balancing urban and rural incomes and thus reduce rural migration can influence.Original/value: For the first time in the country at this level of success in job creation and rural industries have been investigated factors.
    Keywords: Employment, employment generation, rural industries, job satisfaction, entrepreneurship, employment opportunity
  • Hassan Afrakhteh, Mohammad Hajipour, Ahmad Romiani Pages 41-55
    Purpose
    Agriculture has a fundamental role in societies. The unique performance of this section of economic is the reason for strict attention to sustainable development in agriculture. Achieving this important matter needs various programs and policies which include optimizing and organizing patterns for cultivating agricultural products as a fundamental action for sustainable development in agriculture. Located in Nehbandan, Sahl-Abad Plain is one of the geographical regions in east part of the country which has severe restrictions for human and natural environment. By using goal programming model, in this study we tried to present optimized patterns for cultivating agricultural products in Sahl-Abad plain emphasizing on economic efficiency of natural basics for production such as water.
    Methodology
    This study is an applied research. For data collection, we used documentary research and fieldwork. A sample size of 250 producers living in 28 villages in Sahl-Abad plain was studied. Data analysis together with presenting patterns for cultivation has been done by cluster analysis and calculating functions of goal programming model or multiple goals.
    Findings
    the results show that cultivating millet by current pattern is not economically or environmentally affordable. In this context, economic goals have priority to environmental goals too. The optimized pattern which is presented in both structures of goal programming and also in all groups leads to decrease in consumption of measures of production limiting agents. Research limitation: Lack of up to date statistics of production costs in agriculture section especially farming in studied regions. Practical implications: Field visits and completing questionnaires about costs/ income survey for agricultural products.Original/value: the special characteristic of this study is that it presents optimized pattern for cultivating agricultural products for a region that is fragile and vulnerable environmentally and the results of this study could be used by programmers.
    Keywords: Sustainable development in agriculture, optimized pattern for cultivation, goal programming, Sahl, Abad Plain
  • Shahab Mirzaei, Behrooz Hassanpour, Saleh Shahrokhi Sardo, Farzad Karimi Pages 57-67
    Purpose

    The general objective of the study was to examine the social structure of organizational member's participation in cooperatives in the central part of Boyerahmad County.

    Methodology

    A survey research method was used in this study. Research population consisted of the members of Boyer-Ahmad RPCs members (N=1809) that included about 317 ones of they were selected as research sample based on random sampling table and stratified sampling technique. Data collecting tool was a researcher developed questionnaire that its validity was verified using Factor Analysis technique and its reliability was also verified using Cronbach’s Alpha internal consistency scales. The KMO scores (from 0.513 to 0.834) and Alpha Coefficient Scores (from 0.536 to 0.91) show proper optimality of the prepared questionnaire. Finally, some statistical analysis techniques such as Pearson Correlation Coefficient, Independent Samples t-test and Logistic Regression were used to analyze data.

    Finding

    the results indicate that about 57.6 % of the sample categorized as lower-middle participation that who were involved as a semi-active participant group, and 42.4% categorized as good and excellent participation in the group who were active participants. In addition, The results indicate that the majority of members of the cooperative were semi-active participation the affairs of rural production cooperatives (RPCs) are examined Logistic regression results showed that the factors such as satisfaction with the services provided by cooperative, board accountability, knowledge and awareness of members about the principles and laws of the cooperative, social capital of board, and attitudes to cooperation and teamwork are the factors affecting farmer's participation in RPCs in Boyerahmad County.Research limitation: One of the main challenges in this study is high costs of completing the questionnaire, according to the extent of the study area, the main challenges facing researchers in this study.Practical implication: It is concluded that the improvement of the factors mentioned can be expected to increase the participation of members in RPCs.

    Keywords: Agriculture, Boyerahmad, logistic regression, RPCs
  • Ghadir Firoznia, Rouya Teymorian Pages 69-83
    Purpose
    Understanding the characteristics of local management skills in rural development as well as identify ways to improve the characteristics of local management skills, purpose of this is study.
    Methodology
    Research method is analytical-descriptive. We used documentary and field method for collecting required information and data. Tools of gathering data were index card and questionnaire. Research domain is central region of Ilam city that includes two rural districts of Mishlkhas and Dehpaeen. In this research questionnaire includes 22 items in Likert range that evaluate the skill characteristics including influence, power and persuading people strong public relations the ability of conducting duties low-abiding related university education experience and information planning and decision making power, The power of attracting financial resources, interaction report to village people.
    Findings
    The results of research showed that most of rural managers of studied villages have had necessary skill characteristics for accepting management responsibility of their village. On the other hand the findings showed that all studied characteristics influence rural development. The results showed that there is a meaningful relationship between skill characteristics of rural managers and rural development but the extent of this relationship is weak.Research Limitation: Considering the short life span of the new rural management, research and projects in this regard is limited and the resources to investigate only one of the local management as well as the lack of support relevant governmental agencies from the structural limitations of this are study.Practical Implications: Selection of ccompetent and capable as local managers, training courses to increase Acquired skills required local managers, as well as the capacity of rural managers to program and consistent with the participation of all relevant organizations in the field of rural development, people and local managers published.
    Keywords: Village Islamic council, rural management, rural development, Ilam County
  • Alireza Khajeshahkoohi, Aliakbar Najafikani, Zeynab Vesal Pages 85-95
    Purpose
    Given the importance of environmental awareness of villagers, this study seeks to identify and explain the factors affecting the environmental awareness of villagers in Jaghargh village in Binalud County.
    Methodology
    a descriptive – analytical research method based on survey has been used in this study. The statistical population consists of 1477 heads of households living in Jaghargh village. According to Cochran formula, a sample of 160 subjects was selected from the population using stratified sampling. A systematic-random selection method was adopted to access the subjects.
    Findings
    Data analysis was conducted using SPSS software, statistical correlation analysis, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U test and stepwise regression. The findings suggest that the villager's awareness of environmental issues is at the desirable level (2.78%). On the other hand, the results of hypotheses testing suggest social, economic and environmental issues are significantly related to environmental awareness of villagers at the significance level of 99%. Based on stepwise regression analysis, 23 variables affecting the environmental awareness of rural population were included in the regression equation, out of which only seven variables (environmental potentials, communication with institutions, interaction with others, access to production factors, environmental hazards and geographical location) were maintained. These seven variables have the most significant effect on environmental awareness of people living in the studied region. Research Limitation: The main limitation of this study is the poor literature on environmental awareness in rural areas.Practical Implications: To increase the awareness of villagers, attempts should be made to prepare the ground for the engagement, interaction, participation and education of local people about environmental issues at all levels, particularly in management, design, implementation and evaluation of projects related to the environment.Original/value: The novelty of this paper lies in examining the factors influencing the environmental awareness amid more general factors.
    Keywords: Environmental awareness, rural areas, Jaghargh Dehestan
  • Mohammad Zaheri, Mohsen Aghayari Hir, Kolsoum Zakeri Miab Pages 97-111
    Purpose
    Natural disasters including earthquakes often have devastating effects on human settlements and make heavy losses of material and spiritual on its inhabitants. Inappropriate infrastructures in rural settlements and social inequalities between cities and villages is caused spatial ravages in the settlement network of country and continually have increased their vulnerability against natural disasters. According to country location and village's situation in vulnerable areas of the earthquake, it is necessary to be considered. The purpose of this study is analysis of rural settlements vulnerability in the central district of Marand county.
    Methodology
    This study is an applied research and with descriptive-analytic was performed.The statistical population of this study is 74 villages of Central District of Marand County. The vulnerability indexes were determined and were weighted with the survey of elites by using AHP technique. Then evaluate and ranking the vulnerability of rural settlements in study area, TOPSIS technique was used. Data processing, extraction of some of the indicators and showing results was used of geographic information systems (GIS).
    Findings
    The results showed that there are high and very high vulnerability in more than 30 percent of the study area villages and from physical-spatial dimension, 33.29% of villages and socio-economic dimension, 44% villages have high and very high vulnerability.Research Limitation: Incomplete data about the villages is one of the challenges of the present study.Practical implications: With regard to the vulnerability of the study area is most affected by the vulnerability of physical-space thus this requires a change in the physical- spatial properties for improvement in study area to reduce vulnerability.Original/Value: The present study compared to studies done provides appropriate model for calculating the vulnerability based on the fuzzy approach by using indexes of physical and socio-economic dimensions.
    Keywords: Natural disasters, vulnerability, rural areas, TOPSIS technique, Marand County
  • Zhila Kalali Moghaddam Pages 113-132
    Purpose
    Now a day uncontrolled land use changing is one of the major challenges in agricultural section in Iran. Hence a big part of agricultural lands turned out of production cycle. Rasht County as one of prepared agricultural areas of Iran faces the same challenges. The main objective of this investigation was to recognize effective factors affecting land use changing in that area and to propose some proper solutions.
    Methodology
    The study method was analytical and descriptive method which analyzed economic, social, and natural variables as effective factors on land use changing. In this study, 50 villages out of 294 ones in Rasht township which were located in both highlands and lowlands and experienced the largest land use changing during last decade were chosen on the basis of cluster sampling method. In every village some families were selected randomly on the basis of Morgan table hence 150 families were summarizing total population.
    Findings
    Rasht Township has begun in recent years, especially from 1990. According to the satellite data, from 2003 to 2013, 35042 hectares of agricultural lands which were of the most prepared agricultural lands, and also 4832 hectares of forests and pastures have been changed. Effective factors on land use changing reviewed by economic variables framework (such as expensive agricultural inputs, low market price of agricultural productions, etc.), natural (such as topography, physical and biological degradation of soil, etc.) were analyzed. According to the results, the land use changing problem in this township is mostly affected by economic factors therefore when we recognized these factors we can provide suitable solutions. Research Limitation: The most important limitation in this study was the lack of detailed information and statistics of the amount of land use changing have done by the governmental organizations in Rasht County.Practical implications: No overall study of agricultural and forests land use changing in Rasht township was conducted using satellite data and analyzing effective factors like this study during recent decades. Original/Value: Innovation of this paper is that in recent decades by processing satellite images in two time periods and as well as analysis of the factors affecting the agricultural and forest land in the city of Rasht, comprehensive research has been done
    Keywords: Land use, agriculture, village, Rasht County
  • Hamdollah Sojasi Ghidari, Tahereh Sadeqlu, Hamideh Mahmoodi Pages 133-148
    Purpose
    House as a most spending time space of human, has a special position from planners attitude and had been analyzed from different views. In the develop mentalists age, cause of quantitative based and positivist thoughts overcoming, quantity of house had been emphasized as a growth measures, but with changing in theorical approaches toward sustainable development approach, quality of home improving, was introduced. Rural home has unique features because of their common pattern that are adopted with environmental conditions, rural livelihoods linkages and …in this study; we have tried to analyzing the rural house quality and differences in Kenvist rural district.
    Methodology
    For this regard, with descriptive- annalistic methodology, 25 rural of area had been selected as a sample rural and 362 questionnaires had been completed in these rural for measure assessment. We also used of statistic methods and VICORE Technique as a one of the multi criteria decision making technique for ranking the rural point based on house quality measures.
    Findings
    The result shows that, Kheyrabad, Kenar Gushe and Farah abad rural has a best condition in quality of housing among 25 samples rural. Research Limitation: Lack of official statistical data regarding the rural housing, particularly quality of housing, is the limitations of this research.Practical implications: According to the results obtained, attention to the qualitative aspects of rural housing in the areas of housing security, housing strength, health, and infrastructure facilities construction, welfare, the Neighboring of form is emphasized.Original/Value: This study from viewpoint of qualitative indicator-oriented approach to the study of rural housing and planning is important. Because rural housing qualitatively is very different from the housing in urban areas and have high level of vulnerability.
    Keywords: House, quality assessment, rural area, Kenvist Dehestan
  • Hamid Balali, Heshmatollah Saadi, Sara Ghazvineh Pages 149-159
    Purpose
    This study aims to determine the nature of an applied research and prioritize investment in various projects in the field of agriculture processing industry is in the city of Hamedan. Certainly a priority of investing in industries and purposeful planning to facilitate the development of this industry and will prevent the loss of capital.
    Methodology
    The present study aimed to prioritize funding for the development of agricultural processing industries using Delphi approach has been done. The population in the city of Hamedan processing industry and research experts gather research data on the person and the field has been made. The questionnaire was designed by the designer and analyst, Delphi Group survey data research through the collection consists of 39 members who are all professionals and experts in the field of agriculture, the processing industry have been preparing.
    Findings
    Our findings suggest that all processes in the prioritization of the key priorities have been potato product, which represents the strategic nature of this product because of the large percentage of the population dependent on the potato and farmer living in the city are to this product. According to research, industries such as manufacturing sunflower oil, corn syrup and marmalade fruit alcohol production and taking into account all the variables of lower priority and look less essential.Research Limitation: Evaluation of investment priority industries by using computational methods and recommendations of this study is economic.Practical implications: the standards for the return on investment return on economic capital investment projects in priority. And also giving priority to investment in products, garlic and potato processing industry in the region.Original/Value: This prioritize investment in innovative industries by using the Delphi method and consider the views of experts in the industry the results of which are widely and effectively used by the relevant agencies in the province and even with some results in the country.
    Keywords: Prioritize investment, agricultural processing industry, Delphi approach, Hamedan County
  • Hosain Farahani, Soran Manoochehri Pages 161-172
    Purpose

    The aim of the present study is to analyze the situation of rural tourism in the west of Marivan by a comprehensive approach. To convey a comprehensive understanding of the obstacles, problems and constraints that cause the desired expansion of tourism in the region, despite the potential for many rural tourism objectives. This comprehensive understanding of the situation, leading to the adoption of targeted feeder program for removing obstacles to tourism development in the villages.

    Methodology

    Method that already applied to the quantitative research and analytical methods are described. Data from direct observation and semi-structured interviews with four officers, informants’ village, tourists and owners of tourism-related services that recruited by using snowball sampling. By using analyzing theory this study has been done and the tourism problems and obstacles in the region have been recognized. At the end, for approval of the results, questioner sheets among 30 persons of authorities and 100 tourists distributed. Data obtained with a single-sample t-test and path analysis were analyzed.

    Findings

    The results show that the low quality of services and facilities caused weakness in structures, transportation, low in advertising, low of training and education, the low of tourism appetite for staying, the low participation of people in program are the main issues on the way of developments of tourism in this part of Marivan. The sample groups prove all these obstacles and the last model shows that the lack of good observation is the main problem. Research Limitation: In the studying region, still there is no perception of a cooperative work of players and elements. The focus is uni-dimensional for tourism, so the result is the lack of productivity of this industry in the region.Practical implications: Take a holistic view of the system and looking at the management of rural tourism and the creation of a single entity composed of all authorities and institutions related to rural development and regional tourism.Original/Value: Because this study has a comprehensive and systematic approach for evaluation of tourism, other researchers can used this study and its data.

    Keywords: Rural tourism, grounded theory, snowball sampling, rural tourism industry in the west of Marivan
  • Seyed Eskandar Seydaie, Seyed Jaber Alavion Pages 173-183
    Purpose

    There have been many researches about effects of rural information and communication technology offices (ICT) in view of villagers. However there are very few studies on the offices managers’ views and their concerns. The present research seeks to identify variables affecting on service offering by managers of the rural ICT offices in Guilan province.

    Methodology

    By correlation-descriptive method, the present research attempts to prioritize related variables with satisfaction, seeks to investigate the effective factors on job satisfaction through factor analysis and tries to compute role of each factor to explain job satisfaction. In this regard, 223 rural ICT offices were selected as a statistical sample from the society containing 553 rural ICT office of Guilan province using Cochran formula.

    Findings

    Results showed that variables such as social credit of the offices among villagers, skills to do official tasks, proprietress of a job with individual ability and positive effect of the offices in a village had the highest mean and managers’ satisfaction from the offices’ income and insurance had the least mean at the bottom of the ranking table. Based on findings, more than 80% of the managers’ work concern is related to low income (60%) and job security (20%). In addition, seven effective factors were summarized about work satisfaction which could explain 88% of satisfactory variance including social factor, personality factor, economic factor, Post bank, headquarters’, rural and geographic facilities.Practical implications: Regarding that the most job dissatisfaction of the rural offices’ managers was in relation with pension insurance, therefore, establishing offices’ insurance fund by committees of each division of cities and cooperation to deposit amount of self-employed insurance and offering legal representation to the representative of the committee to pursue the matter is one of the existing option at the present condition. Original/value: Rural ICT offices have an important role to decrease digital divide. Findings of this research may be considered by authorities and planners of the state rural ICT.

    Keywords: Rural ICT Offices, job satisfaction. Guilan Province