فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 23 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 23 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکترسید حسین سجادی، رحیم بنایی قدیم* صفحه 5
    درراستای حرکت از گزارشگری مالی بر اساس بهای تمام شده تاریخی به سمت گزارشگری بر اساس ارزش های منصفانه، آزمون کاهش ارزش، یک رویه احتیاط جدیدی می باشد. اطلاعات منتشر شده در صورتهای مالی درصورتی که گزارش کننده کاهش ارزش دارایی ها نباشد، برای تصمیم گیری استفاده کنندگان مفید نخواهد بود.هدف پژوهش حاضر ارائه یک دیدگاه نظری و تئوریک نسبت به دلایل و اهمیت گزارشگری کاهش ارزش دارایی ها در قالب تئوری های نمایندگی، علامت دهی و مشروعیت می باشد و همچنین شواهد بازار نسبت به پیامدهای گزارشگری کاهش ارزش دارایی ها از بعد ارتباط ارزشی، گزارشگری به موقع، حق الزحمه حسابرسی،مدیریت سود، بازده های غیرعادی و صحت پیش بینی تحلیلگران، مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس آنچه که از نتایج تحقیقات استنباط شده است، گزارشگری کاهش ارزش دارایی ها هم می تواند بستری برای اعمال قضاوت بیشتر مدیریت در قالب دستکاری فعالیت ها و رخدادهای واقعی باشد و هم می تواند از بعد پیامدهای انگیزشی استانداردهای حسابداری و مشکلات نمایندگی موجود، به دلیل انعطاف موجود در استاندارد مربوطه،ایجاد کننده انگیزه کافی در مدیریت برای مواجه با شرایط پیچیده و پیش بینی نشده باشد.
    کلیدواژگان: کاهش ارزش، تئوری نمایندگی، تئوری مشروعیت، تئوری علامت دهی، مدیریت سود
  • غلامرضا کردستانی، امیرهادی معنوی مقدم * صفحه 17
    مدیریت مالی بخش عمومی همه فعالیت های دولت ازجمله جریان درآمدها، تخصیص آن به فعالیت های مختلف، مخارج و حسابداری برای وجوه مصرف شده را در برمی گیرد. درحالی که بسیاری از کشورهای درحال توسعه در این زمینه قوانین و مقررات متقنی دارند که با استانداردهای بین المللی مطابقت می کند، ولی اجرای ضعیف یک مشکل متداول است. این مقاله نگاهی گذرا به تئوری، نحوه عمل و رویکردهای مختلف اصلاحات در مدیریت مالی بخش عمومی دارد و با ذکر نوآوری ها و رویه های جدید مطرح شده، استدلال می کند که توانمندسازی مدیریت مالی بخش عمومی می تواند توسعه بیشتر به ازای هر واحد پول به دست آمده و خرج شده را در بر داشته باشد. با نگاهی به سیر تاریخی و کنکاش درباره مقصد موردنظر، با بیان مثال هایی عینی از مشکلات موجود در کشورهای پیشگام، موانع و چالش های فراروی اصلاحات در سیستم های مدیریت مالی بخش عمومی در کشورهای درحال توسعه بحث می شود. درنهایت راهبردهای اصلاحات مدیریت مالی بخش عمومی، روند و پیش نیازهای آن و همچنین ابزارهای تشخیصی اندازه گیری قدرت سیستم های مدیریت مالی بخش عمومی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت مالی بخش عمومی، راهبردهای اصلاحات، ابزارها و روش های تشخیصی
  • غلام حسن تقی نتاج، محمد مهدی مومن زاده *، محمد هادی مومن زاده صفحه 31
    تجدید ارزیابی، جایگزینی ارزش منصفانه دارایی های ثابت در تاریخ های تجدید ارزیابی به جای ارزش تاریخی آن هاست. از آنجا که گزارش دارایی ها به بهای تمام شده تاریخی سبب می شود ارزش جاری دارایی های شرکت با ارزش دفتری آن ها تفاوت قابل ملاحظه ای داشته باشد، تجدید ارزیابی دارایی ها می تواند به شفافیت و مربوط بودن صورت-های مالی کمک نماید. در سال های اخیر افزایش سرمایه بنگاه های اقتصادی، ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های آن ها از شمول مالیات معاف اعلام شده است. به دلیل نوظهور بودن این نوع افزایش سرمایه در بازار سرمایه کشور ابعاد، پیامدها و اثرات آن به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله چارچوب تحلیل بنیادی مبنای بررسی و تحلیل افزایش سرمایه از این محل قرار می گیرد. تحلیل بنیادی نشان می دهد، گرچه افزایش سرمایه از این محل مزایایی همچون افزایش نسبت مالکانه و افزایش ظرفیت استقراضی را به همراه دارد اما کاهش بسیاری از نسبت های مالی، کاهش نرخ رشد شرکت اعم از نرخ رشد داخلی و نرخ رشد قابل تحمل (پایدار)، کاهش ارزش ذاتی سهم و کاهش نسبت P/E، در کنار افزایش ریسک و بازده مورد انتظار سهامداران از جمله پیامدهای آن است.
    کلیدواژگان: افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها، تحلیل بنیادی، نسبت های مالی، ارزشیابی سهام
  • مریم سلمانیان، رویا دارابی * صفحه 47
    به دلیل وجود پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی با اهمیتی که پدیده ورشکستگی بر گروه های مختلفی از جامعه تحمیل می کند؛ ورشکستگی شرکت ها همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران اعتبار دهندگان و دولت ها مطرح بوده است، به نحوی که تشخیص به موقع شرکت هایی که در شرف ورشکستگی قرار دارند، می تواند تا حد زیادی از زیان های احتمالی ذینفعان جلوگیری نماید. توسعه مدل های پیش بینی ورشکستگی به عنوان یک موضوع مهم، همواره مورد توجه جامعه دانشگاهی و بنگاه های اقتصادی بوده است و توجه ویژه ای از محققان را به خود جلب کرده است. تحقیقات مرتبط با پیش بینی ورشکستگی از سال 1960 میلادی صورت جدی به خود گرفته است، به طوری که امروزه شاهد وجود تکنیک های متعدد و متنوعی برای پیش بینی ورشکستگی هستیم. هدف این مطالعه مروری برمبانی نظری ورشکستگی، ارائه مدل های غیر بومی و روش های پیش بینی ورشکستگی مالی می باشد
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، مدل های درماندگی مالی، دلایل درماندگی مالی
  • دکترسید علی حسینی *، مریم فرخنده دیسفانی صفحه 65
    کسب و کار ها و محققان دانشگاهی نشان داده اند در طول سال های اخیر سطح علاقه به مسئولیت اجتماعی شرکتی افزایش یافته است. گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکتی یکی از راه هایی است که از طریق آن شرکت ها می توانند تعهدات خود را نسبت به مسئولیت اجتماعی نشان دهند. حسابرسی اجتماعی اشاره به ارزیابی ادعاهای گزارش مسئولیت اجتماعی سازمان دارد. هدف این مقاله ارائه مفهوم حسابرسی مسئولیت اجتماعی است. روش های مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات شامل جستجوی اسناد، وب سایت ها و نشریات در اینترنت می باشد. حسابرسی اجتماعی می تواند به شرکت ها در ایجاد، بهبود و حفظ یک تصویر مثبت از روابط اجتماعی خوب کمک کند. برای جامعه مفید است که در کنار روابط صنعتی ، مسئولیت اجتماعی شرکتی نیز توسعه پیدا کند، زیرا کارفرمایان و اتحادیه های کارگری بهتر است پیرامون نیازها ی مردم و بازار کار آگاهی داشته باشند. توافق کمی در مورد تعریف و استفاده از معیارهای ارزیابی تاثیر اجتماعی وجود دارد. در حال حاضر هیچ استاندارد نظارتی برای حمایت از این مفهوم وجود ندارد. این مطالعه نهادهای مقررات گذار حسابداری را به نیاز برای قاعده سازی و اجرای سیاست های استاندارد فرا می خواند.
    کلیدواژگان: حسابرسی، مسئولیت اجتماعی شرکتی، حسابرسی اجتماعی
  • رضیه علی خانی *، مهدی مران جوری، ندا آقایی صفحه 79
    شواهد موجود در ادبیات حسابداری نشان می دهد که سرمایه گذاران جریان های نقدی و اقلام تعهدی را بر ارزشیابی حقوق صاحبان سرمایه و رشد شرکت مفید می دانند. در همین راستا پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین رشد شرکت و قیمت گذاری اقلام تعهدی اختیاری پرداخته است. نمونه آماری پژوهش شامل 146 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1388 تا 1392 می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews و از مدل رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شرکت های با رشد بالا در مقایسه با شرکت های با رشد پایین، حساسیت بازده سهام نسبت به اقلام تعهدی اختیاری بیشتر است.
    کلیدواژگان: رشد شرکت، قیمت گذاری اقلام تعهدی اختیاری، بازده سهام
  • شیوا حسن پور، مهدی عربی* صفحه 95
    استانداردهای حسابداری پیش بینی سود هر سهم را در گزارشگری مالی الزامی نموده است. هر چه انحراف پیش بینی سود توسط مدیریت کمتر باشد، اعتماد سهامداران به سرمایه گذاری در شرکت بیشتر می شود. پژوهش های پیشین نشان داده اند که رعایت بیشتر محافظه کاری در حسابداری منجر به کاهش انحراف پیش بینی سود می شود. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر شرایط عدم اطمینان بر رابطه ی محافظه کاری و انحراف پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت است. برای اندازه گیری محافظه کاری از مدل باسو (1997) استفاده شده است. انحراف پیش بینی سود هر سهم نیز به صورت تفاوت بین اولین سود پیش بینی شده توسط مدیریت و سود واقعی گزارش شده تعریف شده است. شرایط عدم اطمینان در شرکت می تواند در برآوردهای مدیریت خلل ایجاد کند. در این پژوهش، اثر عدم اطمینان محیطی با شاخص نوسان سود و طول چرخه ی عملیاتی بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، داده های مربوط به 162 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه ی آماری طی دوره ی زمانی 1391-1381 به روش تحلیل داده-های ترکیبی (پانل) به کار برده شد. برای برآورد مدل های مناسب در داده های ترکیبی از آزمون های چاو و هاسمن استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این بوده است که با اعمال بیشتر حسابداری محافظه کارانه، انحراف پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت کاهش یافته است. افزون بر این، در یک محیط با عدم اطمینان بالا، تاثیر محافظه کاری بر انحراف پیش بینی سود هر سهم افزایش می یابد. با افزایش طول چرخه ی عملیاتی نیز، تاثیر محافظه کاری بر انحراف پیش بینی سود هر سهم افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، انحراف پیش بینی سود، عدم اطمینان محیطی، طول چرخه ی عملیاتی
|
  • Seiiedhossein Sajadi, Rahim Bonabighadim * Page 5
    In order to move to the fair value based financial reporting from historical cost based, impairment testing, is a new cautious approach. Information reported in the financial statements if the Impairment of assets not reported, will not be useful for decision making by users. The present study aims to provide a theoretical survey of the reasons and importance of reporting the Asset Impairment in terms of agency theory, signaling theory andlegitimacy theory. Also the market evidences of the consequences of reporting the Assets Impairment from view of the Value relevance, Timely reporting, audit fees, earning management, future returns and Analyst forecast accuracy is examined. What is inferred from the results, reporting a decrease in the value of assets would be admitted to the exercise of management's judgment in manipulation of activities and real events, as well as from view the motivational impact of accounting standards and agency problems, due to the flexibility that exists in this standard, Can be cause sufficient incentives for management to deal with complex and unexpected situations.
    Keywords: Assets Impairment, Agency Theory, Signaling Theory, Legitimacy Theory, Earning Management
  • Gholam Reza Kordestani , Amir Hadi Manavi Moghadam* Page 17
    PFM underlies all government activity. It encompasses the mobilization of revenue; the allocation of these funds to various activities; expenditure; and accounting for spent funds. While many developing countries have relatively robust PFM laws and regulations that conform to international standards, weak implementation is a common problem. This paper discusses literature, the theory and then different approaches that engage with the challenges of reforming a PFM system. It provides an overview of the budget cycle architecture and discusses PFM reform strategies, tools for measuring the strength of a PFM system, how such tools can help to inform reform efforts, and some recent evaluations of PFM reform progresses. With some practical examples, this paper discusses some issues regard to leading pack developed countries and challenges of reform in PFM for developing countries. It discusses that strengthening PFM causes to more development per dollar that the governments are spending. Considering high quality accounting by governments as a journey, questions like what is the destination of this journey; where we are now; who is in this journey with us; and what are the obstacles of the journey will be answered.
    Keywords: Public Financial Management, Reform Strategies, Diagnostic Tools, Methods
  • Gholamhasan Taghi Nattaj, Mohammad Mehdi Momenzadeh, Mohammad Hadi Momenzadeh Page 31
    PFM Revaluation is the replacement fair value of fixed assets instead of their historical value. Since the historical cost model is causing the difference between the current value and book value of assets, revaluation of assets can help the transparency and relevance of financial statements.In recent years, Increased capital firms, due to the assets revaluation has been declared exempt from tax.because of the types of capital increases emerging capital market of the country, the consequences and implications are not been fully investigated. In this paper, the fundamental analysis framework will be based on the analysis of Capital Increase .Fundamental analysis shows that, Although the Capital Increase from the location is associated advantages such as increased equity and borrowing capacity but it Causes the decrease of financial ratios, growth rates ranging from IGR and SGR Lower than the intrinsic value of the shares and decrease the P/E, at the risk and expected return of equity implications.
    Keywords: Increase Capital from Asset Revaluation Surplus, Fundamental Analysis, Financial Ratios, Stock Valuat
  • Maryam Salmanian, Roya Darabi * Page 47
    As the phenomenon of Bankruptcy imposes important economic, social and political consequences on different groups of society, companies bankruptcy has been always considered as one of the main concerns for investors, creditors and governments, so that timely detection of companies that are about to be bankrupt, can largely prevent possible beneficiarie's losses. The development of models to predict bankruptcy has always been of interest to the academic community and businesses firms as an important issue and has also attracted the attention of researchers. Investigations related to bankruptcy predictions have taken a serious look since 1960, so today we see numerous and different techniques for predicting bankruptcy. The purpose of this research is to have a review on bankruptcy theories, provide non-native models and methods for predicting bankruptcy.
    Keywords: Financial Distress, Financial Distress Models, Financial Distress Causes
  • Seyed Ali Hosseini *, Maryam Farkhondeh Disfani Page 65
    Businesses and academic researchers have shown increasing levels of interest in Corporate Social Responsibility (CSR) during recent years. Corporate Social Responsibility (CSR) reporting is one way through which companies can demonstrate their commitments towards being socially responsible. Social auditing used herein refer to evaluation of an organization’s socially responsible reporting assertions. The purpose of this article is to present the concept of social audit.The methods used for collect data are: research of documents, websites and publications on the Internet.social audits can help companies create, improve and maintain a positive public relations image.For society it is more useful corporate social responsibility to be developed alongside industrial relations because employers and trade unions are better informed about the needs of people and the labour market.Little consensus exists about the definition and use of metrics to evaluate social impact. For now, there are no regulatory standards backing the concept. The study therefore calls on accountancy regulatory bodies on the need for formulation and implementation of standard policy.
    Keywords: Audit, Accountability, Corporate Social Responsibility (CSR), Social Audit
  • Razieh Alikhani *, Mehdi Maranjory, Neda Aghaei Page 79
    The accounting evidence shows that investors find cash flows and discretionary accruals useful on equity and company growth. The purpose of the recent research is to assess the relationship between company growth and efficient sensitiveness subject to discretionary accruals of accepted companies in Tehran Stock Exchange. The statistics samples included 146 accepted companies in Tehran Stock Exchange amongst 2009-2013. It was used econometric software Eviews and multi – variation linear regression for analyzing data for hypothesis test. The findings show that in high growth companies, share efficient sensitiveness is more than discretionary accruals.
    Keywords: Company Growth, Discretionary Accruals, Share Efficiency
  • Shiva Hassan Pour, Mehdi Arabi * Page 95
    Accounting standards have required the Forecast of earnings per share in financial reporting. The deviation is less earnings forecasts by management; investors’ confidence to invest in the company becomes greater. Previous research has shown that compliance with the more conservative accounting lead to reduced errors of the earnings forecasts. The purpose of this research is the effect of uncertainty conditions on the relationship between conservatism and errors of earnings per share forecast by management. We used Basu (1997) model for measurment of conservatism. Errors of Earnings per share forecast be defined as the difference between earnings forecast by management and reported actual earnings. The uncertainty conditions in firm can caused the damage in the management forecasts. In this research, the effect of environmental uncertainty is investigated by earnings volatility and operating cycle. To test the hypothesis, we used data on 162 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1391-1381 as the sample by Panel Data. We selected Suitable models in Panel Data by Chow and Husman tests. The results of the study indicate that the conservatism and earnings forecast error by management, there is a significant negative relationship. Furthermore, the impact of conservatism on earnings per share forecast errors; in an environment of high uncertainty have increased. By increasing the operating cycle, the impact of conservatism on earnings per share forecast error has increased.
    Keywords: Conservatism, Errors of Earnings per Share Forecast, Operating Cycle, Environmental Uncertainty