فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 29 (بهار 1398)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 29 (بهار 1398)

  • 122 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین ستایش *، عیسی کریمی پور صفحات 5-16
    حسابداری خارج از ترازنامه یکی از مهمترین چالش های حرفه حسابداری کنونی به شمار می رود. مدیران بنا به دلایلی از قبیل افزایش جریانهای نقدی، بهبود نسبت های مالی اهرمی، کاهش هزینه های استقراض و مدیریت مالیات درگیر فعالیت های حسابداری خارج از ترازنامه می شوند. روش های حسابداری خارج از ترازنامه به چهار گروه کلی روش ارزش ویژه، حسابداری اجاره ها، حسابداری مزایای بازنشستگی و واحدهای تجاری با اهداف خاص تقسیم می شود و برای تامین مالی خارج از ترازنامه نیز ابزارهایی مانند اجاره های عملیاتی، فروش حساب های دریافتنی، تامین مالی پروژه های خاص، برونسپاری و تبدیل دارایی ها به اوراق بهادار استفاده میشود. حسابداری خارج از ترازنامه پیامدهای زیانباری همچون کاهش مطلوبیت گزارشگری مالی، کاهش صلاحیت حرفه حسابداری، تضعیف بازار سرمایه و وقوع بحران های مالی را به دنبال دارد. برای مقابله با این پیامدها، بازنگری و بسط تعاریف دارایی ها و بدهی ها، توجه به رجحان محتوا بر شکل استانداردها و فعالیت های تجاری، افزایش دامنه تلفیق صورت های مالی و توسعه دامنه افشای اطلاعات پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حسابداری خارج از ترازنامه، تامین مالی خارج از ترازنامه، انگیزه های حسابداریخارج از ترازنامه، روش های حسابداری خارج از ترازنامه، پیامدها و راهکارهای حسابداری خارج ازترازنامه
  • ابراهیم عباسی *، میثم کاویانی صفحات 17-35
    نتایج پژوهش های تجربی در بازار سرمایه بیانگر آن است که قیمت گذاری اوراق بهادار به گونه ای است که کسانی ریسک بیشتری پذیرفته اند، در بلندمدت بازده بیشتری نیز به دست می آورند. از اینرو تاکنون مدل های مختلفی جهت تبیین رابطه بین ریسک و بازده مطرح بوده که در راستای این مدل ها، مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای اصلاح شده (MACPM) به عنوان دیگر مدل های قیمت گذاری و همچنین به عنوان یکی از نسخه های مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) مطرح شده است. از این رو پژوهش حاضر به بررسی آزمون تجربی این مدل در بورس تهران گام برداشته که نتایج نشان می دهد مدل MCAPM قدرت توضیح دهندگی بیشتری در مقایسه با CAPM سنتی در رابطه با بازده سهام داشته است. به عبارتی دیگر افزودن یک متغیر در مدل سنتی منجر به بهبود آن گردیده است.
    کلیدواژگان: بازده، CAPM، MCAPM
  • حسن همتی، محمدعلی دهستانی، علی فاضل یزدی * صفحات 37-52
    در این تحقیق به بررسی فلسفی مساله فرصت طلبی مدیریتی و تشریح پارادوکس مدیر اجرایی فرصت طلب در زمانی که مدیرعامل را بتوان "مجرم آینده"درنظر گرفت، پرداخته می شود. همچنین بررسی خواهد شد که مکانیزم های حاکمیتی تا چه اندازه در جلوگیری از فرصت طلبی مدیریتی به ویژه از طریق بسته های جبران خدمات "هویج های مالی"سهم دارند. سپس، دیدگاه الیور ویلیامسون در زمینه فرصت طلبی تجزیه و تحلیل خواهد شد، زیرا تئوری وی شیوه تعریف فرصت طلبی مدیریتی در تئوری های نمایندگی را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار داده است. در ادامه شکاف موجود در بررسی سه نوع اصلی فرصت طلبی (خودگرای اسمیتی، خودگرای هابزی و خودگرای ماکیاولی) بررسی گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که خودگرای اسمیتی تلاش می کنند به تعادلی میان منافع شخصی و شفقت و دلسوزی دست یابد، درحالی که خودگرای هابزی توسط منافع شخصی، قدرت طلبی و گرایش به احتیاط برانگیخته می شود. خودگرای ماکیاولی همواره در جستجوی قدرت و ایجاد ترس در پیروان است. در واقع اگر مدیرعامل به شیوه خودگرای اسمیتی، هابزی یا ماکیاولی عمل کند، ساختارها و مکانیزم های حاکمیتی که باید طراحی و اجرا شوند می توانند کاملا متفاوت باشند. گرایش مدیر اجرایی ارشد به ارتکاب جرایم مالی ممکن است در هریک از این حالت ها متفاوت باشد، ریسک کم (خودگرای اسمیتی)، ریسک متوسط (خودگرای هابزی) یا ریسک زیاد (خودگرای ماکیاولی). فلسفه اسمیت، هابز و ماکیاولی به این دلیل انتخاب شده است که تئوری نمایندگی گاهی اوقات هنگام تعریف مفهوم فرصت طلبی، به این فلسفه اشاره کرده است. مفاهیم فلسفی دیگری را نیز می توان تجزیه و تحلیل کرد تا مشخص شود این مفاهیم فلسفی تا چه اندازه به سوی فرصت طلبی راهگشا هستند (رای مثال اسپینوزا).
    کلیدواژگان: جرایم مالی، آدام اسمیت، تئوری نمایندگی، فرصت طلبی مدیریتی، نیکولو ماکیاولی، توماس هابز
  • فاطمه صراف *، حسین روخ چکار، پارسا پرتوی صفحات 53-70
    سود گزارش شده از جمله اطلاعات مالی مهم است که در هنگام تصمیم گیری توسط افراد در نظر گرفته می شود. تحلیل گران مالی عموما سود گزارش شده را به عنوان یک عامل برجسته در بررسی ها و قضاوت های خود مدنظر قرار می دهند. هدف این پژوهش مطالعه اثر مدیریت ریسک و حاکمیت شرکتی بر نوسان سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش انجام شده در حیث هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی می باشد. انجام پژوهش در چارچوب استدلالات قیاسی - استقرایی صورت گرفته است و برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از تحلیل پانلی کمک گرفته شده است. براساس اطلاعات گردآوری شده از 157 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 الی 1394 فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفت نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از وجود رابطه معنی دار و مثبت بین عدم اطمینان محیطی و نوسان بازده بوده ولی بین حاکمیت شرکتی و نوسان بازده رابطه ای وجود ندارد. همچنین عدم اطمینان محیطی بر رابطه ای حاکمیت شرکتی و نوسان بازده اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، حاکمیت شرکتی و نوسان سود
  • جواد نیککار * صفحات 71-88
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر رقابت بازار محصول بر کارایی سرمایه گذاری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور چهارفرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مورد 1394تا 1386 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دورهی زمانی بین سالهای 118مربوط به تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تلفیقی، بررسی و آزمون شد. نتایج نشان داد که، معیارهای در نظر گرفته شده در این پژوهش شامل، شاخص هرفیندال و هیرشمن، شاخص لرنر، شاخص موانع ورود به صنعت و شاخص کیوتوبین تاثیر منفی معناداری بر کارایی سرمایه گذاری شرکت دارد. افزون بر این، به دلیل اینکه شاخصهای بیان شده معیاری معکوس برای رقابت است میتوان ادعا کرد، رقابت در بازار محصول با توجه به تاثیری که در ایجاد شفافیت در محیط اطلاعاتی و تصمیمگیری شرکت دارد، سبب ایجاد تاثیری مثبت و معنادار بر کارایی سرمایه گذاری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میشود.
    کلیدواژگان: رقابت بازار محصول، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری و کارایی سرمایه گذاری
  • نرجس کمال? کرمان? * صفحات 89-102
    در این پژوهش به بررسی تاثیر بکارگیری موسسان و متولیان واحد تجاری در سمت عناصر سرپرستی و تصمیمگیر واحد اقتصادی تحت تملک خود بر قیمتگذاری سهام آن واحدها در زمان ورود به بورس اوراق بهادار تهران، پرداخته میشود. به بیانی دیگر تحقیق حاضر، تاثیرپذیری قیمتگذاری سهام عرضه شرکت دولتی 127 اولیه از مبدا و منشا ارکان راهبری را مورد بررسی قرار میدهد. نمونه پژوهش شامل است. یافته های 1395تا 1382و غیردولتی عرضه اولیه شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی تحقیق حاکی از عدم تاثیرپذیری کمترقیمتگذاری سهام شرکتهای عرضه اولیه در بورس اوراق بهادار تهران از عضو هیات مدیره بودن موسسان، حضور موسسان در ارکان راهبری و اندازه هیات مدیره است. نتیجه پژوهش عملکرد مناسب جایگاه نظارتی بورس رادرارزشگذاریحقوقمالکانوحفظ آن نشان میدهد.
    کلیدواژگان: ارکان راهبري، حاکميت شرکتي، عرضه اوليه و کمتر قيمتگذاري سهام
  • ابراهیم محمدی، بهزاد سلطانکریمی، مصطفی کاظم نژاد * صفحات 103-120
    درحالی که یافته های برخی مطالعات حاکی از معایب چکلیست های حسابرسی است، نتایج سایر پژوهش ها مزایای استفاده از چکلیست ها در اجرای حسابرسی را تایید میکند. با توجه به تضاد بین برخی از دیدگاه های منفی نسبت به چکلیست ها در ادبیات حسابرسی و شواهد موجود در سایر رشته ها مبنی بر دیدگاه های مثبت و استفاده موفق از چکلیست ها، شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی چکلیست های حسابرسی ضرورت دارد. بررسی ادبیات استفاده از چکلیست های حسابرسی و سایر رشته ها بیانگر آن است که بهبود طراحی و بکارگیری چکلیست ها، منجر به افزایش اثربخشی آنها میشود. با توجه به اهمیت شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی چکلیست های حسابرسی، در مقاله حاضر براساس مرور و تحلیل ادبیات استفاده از چکلیست ها در حسابرسی و سایر رشته ها، چارچوبی برای استفاده اثربخش از چکلیست ها شامل ماهیت کار حسابرسی، طراحی چکلیست، به کارگیری چکلیست و عوامل زمینه ای ارائه می شود. در این مقاله ابتدا به بیان مفاهیم علائم هشداردهنده تقلب، چکلیست ها، مزایا و معایب استفاده و انواع چکلیست ها پرداخته میشود. در ادامه، عوامل موثر بر اثربخشی چکلیست ها تشریح خواهد شد. در خاتمه نیز، نتیجه گیری و پیشنهادهایی در راستای افزایش اثربخشی چکلیست ها ارائه میشود.
    کلیدواژگان: علائم هشداردهنده، چکلیستهای حسابرسی، اثربخشی
|
  • Mohammad Hossein Setayesh *, Issa Karimipoor Pages 5-16
    Off-balance sheet accounting is one of the most important challenges facing the accounting profession today. Management are involved with off-balance sheet accounting because of some reasons such as increasing cash flow, improving financial leverage ratios, reducing borrowing costs and tax management. Offbalance sheet accounting methods could divided into four groups: the equity method, accounting for leases, accounting for retirement benefits and special purpose entity. To off-balance sheet financing, also some tools such as operating leases, factoring, specific projects financing, outsourcing and securitization has been used. Off-balance sheet accounting have damaging consequences such as reducing the utility of financial reporting, threatening the integrity of the accounting profession itself, weakening the capital market and happening financial crisis. To cope with these consequences, revising and expanding the definitions of assets and liabilities, concentrating further on the content preference on shape of accounting standards and business operations, increasing the scope of financial statement’s consolidation and extending of disclosure scope are proposed.
    Keywords: Off-Balance Sheet Accounting, Off-Balance Sheet Financing, Off-Balance Sheet Accounting’s Motivation, Off-Balance Sheet Accounting’s Methods, Off-Balance Sheet Accounting’s Consequences, Solutions
  • Ebrahim Abbasi *, Meysam Kaviani Pages 17-35
    The result of empirical research in the capital market indicates that the pricing of securities is such that those who are more risk-takers will gain more returns in the long run. So far, various models have been proposed to explain the relationship between risk and returns. In line with these models, the modified capital asset pricing model (MCAPM) as other pricing models and It is also proposed as one of the CAPM asset pricing models. Therefore, the present study attempts to examine the empirical test of this model in Tehran Stock Exchange, which shows that the MCAPM model has more explanatory power than traditional CAPM in relation to stock returns. In other words, adding a variable in the traditional model has improved.
    Keywords: Return, CAPM, MCAPM
  • Hasan Hemmati, Mohammadali Dehestani, Ali Fazel Yazdi * Pages 37-52
    The purpose of this paper is to philosophically address the issue of managerial opportunism and to describe the paradox of the opportunistic executive, particularly when the CEO could be considered as a “criminal-to-be”. Also, It will be seen to what extent governance mechanisms really contribute to prevent managerial opportunism, particularly through compensation packages (“financial carrots”). Then, Oliver Williamson’s viewpoint will be analyzed on opportunism, as his theory has largely influenced the way agency theories actually define managerial opportunism. The gap in exploring three basic types of opportunism (the Smithian egoist, the Hobbesian egoist and the Machiavellian egoist) will be filled. The results indicate that The Smithian egoist tries to reach equilibrium between self-interest and compassion, while the Hobbesian egoist is motivated by self-interest, desire of power and the attitude of prudence. The Machiavellian egoist is always searching for power and makes followers’ fear arising. The way governance mechanisms and structures should be designed and implemented could be quite different if the CEO actually behaves as a Smithian, Hobbesian or Machiavellian egoist. CEO’s propensity to commit financial crime could largely vary from one type to another: low risk (Smithian egoist), medium risk (Hobbesian egoist) or high risk (Machiavellian egoist). Smith’s, Hobbes’ and Machiavelli’s philosophy was chosen because the agency theory sometimes refers to it, when defining the notion of opportunism. Other philosophies could also be analyzed to see to what extent they are opening the door to opportunism (for example, Spinoza).
    Keywords: Financial Crime, Adam Smith, Agency Theory, Managerial Opportunism, Nicolo Machiavelli, Thomas Hobbes
  • Fatemeh Saraf *, Hosein Rokhchekar, Parsa Partovi Pages 53-70
    The reported Profit include important financial data That's when Decisions are taken by individuals. Financial analysts generally consider reported earnings as a prominent factor in their own judgments and judgments. The purpose of this study was to investigate The relationship between risk management and corporate governance is based on the fluctuation of earnings of companies listed in Tehran Stock Exchange. This research has three hypotheses. The research done in terms of target type is a part of applied research and the research method is correlated in terms of content and content. The research has been conducted within the framework of deductive-inductive arguments And for analyzing the hypotheses, panel analysis has been used Based on information gathered from 157 accepted companies in Tehran Stock Exchange the years 2009 to 2015 , The hypotheses were tested. At the end of the test, the hypotheses 1 showed that there was a significant and positive relationship between environmental uncertainty and volatility, and tested the hypotheses of the two markers The indicator showed that corporate governance has no effect on the fluctuation of returns. On the other hand, considering the third hypothesis, in the presence of uncertainty, corporate governance will have a significant effect on the fluctuation of returns.
    Keywords: Risk Management, Corporate Governance, Profit Fluctuations
  • Javad Nikkar * Pages 71-88
    The aim of this study is the effect of the product market competition on Investment efficiency in the Tehran Stock Exchange. For this purpose Four hypotheses are developed and data on the 118 companies in Tehran Stock Exchange for the period between the years 2008 to 2015 were analyzed. This regression model using Pooled Data, reviews and tests. The results showed that the measures considered in this study included the Herfindahl index and Hirschman, Lerner index, the index entry barriers to the industry and Tobin's Q index has a negative impact on investment efficiency. In addition, the indicators expressed as an inverse measure for the competition can be claimed, competition in the product market Regarding the effect of which has to create transparency in information and decision-making, Causing a significant positive impact on the Investment efficiency in companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Product Market Competition, Over Investment, Under Investment, Investment Efficiency
  • Narjes Kamali Kermani * Pages 89-102
    The purpose of this paper is to investigate the effect of employing founders and trustees of business unitsas supervisors and decision makers ofthe economic unit on the pricing of stocks at the time of entry into Tehran Stock Exchange. In other words, the present studyaims to examine the impact of governing elements on stock price. The research sample includes 127 state and private companies publicly offered in Tehran Stock Exchange from 1382 to 1395. Findings indicate that lower pricing of shares in the stock companies in Tehran Stock Exchange is not affected by the presence of founders in the board of directors, the presence of founders in as governing elements and the size of the board of directors. The results of the research show the proper functioning of the stock exchange's regulatory position in valuing and protecting the owners' rights.
    Keywords: Underpricing Of Stocks, Governing Elements, Initial Public Offering, Corporate Governance
  • Ebrahim Mohammadi, Behzad Soltankarimi, Mostafa Kazemnezhad * Pages 103-120
    While results of some studies indicating dysfunctional outcomes of audit checklists, other research confirm the benefits of checklists in auditing. Regarding the contrast between some of the negative views of checklists expressed in the extant audit literature and a considerable body of evidence on the successful use of checklists in many other fields, identifying the affecting factors on audit checklists effectiveness is important. Literature review of checklist research in auditing and other fields suggests that improvements to checklist design and to checklist application methods can make checklists more effective. Regarding the importance of audit checklists effectiveness, in this article based on a review and synthesis of the literature on the use of checklists in auditing and other fields, a framework for effective use of checklists that incorporates the nature of the audit task, checklist design, checklist application, and contextual factors were offered. This article, first present concepts of red flags, checklists, their benefits and drawbacks and the types of checklists. The effectiveness of checklists is then considered. Finally, conclusion and several ways to enhance effectiveness of checklists are given.
    Keywords: Red Flag, Audit Checklists, Effectiveness