فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال یکم شماره 1 (پاییز 1391)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال یکم شماره 1 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاختک طلیعی، ناصر صفایی، محمدعلی آقاجانی صفحه 1
    قارچ Macrophomina phaseolina یکی از بیمارگرهای مهم سویا و عامل پوسیدگی ذغالی در مناطق عمده کشت سویا در ایران و جهان است. در این مطالعه دو ساله، بقای M. phaseolina و سایر قارچ های همراه بقایای سویا و نیز تاثیر Trichoderma harzianum بر تغییرات جمعیت قارچ ها طی زمان، در شرایط محیطی استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. در سال اول، بقایای سویای آلوده به M. phaseolina در پاکت های پلی پروپیلنی منفذدار قرار داده شد و در سه عمق 5-0، 15-10 و 25-20 سانتی متری در دو خاک آلوده به M. phaseolina و غیرآلوده مدفون گردید. نمونه ها طی هشت ماه و در فواصل زمانی دو ماهه از خاک خارج شده و مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، درصد فراوانی جداسازی M. phaseolina، روند کاهشی خطی و کندی طی زمان داشته و بعد از هشت ماه از 3/93 درصد به 6/73 درصد رسید. هم چنین فراوانی Trichoderma spp. طی زمان به صورت خطی و به میزان شش درصد افزایش یافت. فراوانی جداسازی M. phaseolina در دو نوع خاک و در اعماق مختلف مشابه بود. در سال دوم، پاکت های محتوی بقایای سویای آلوده، در دو خاک آلوده و سترون که با زادمایهTrichoderma harzianum MKR 1321 مایه زنی شده بود (+T) مدفون گردید و با تیمار شاهد بدون مایه زنی (-T) مورد مقایسه قرار گرفت. درصد فراوانی M. phaseolina طی زمان، در تیمار +T، 5/77 درصد کاهش یافت در حالی که این میزان در تیمار -T برابر 2/11 درصد بود. هم چنین سترون یا آلوده بودن خاک تاثیری بر فراوانی جداسازی آن نداشت. فراوانی جداسازی Trichoderma spp. در تیمار +T پس از هشت ماه 9/93 درصد افزایش یافت. افزایش فراوانی جداسازی Trichoderma spp. به موازات کاهش فراوانی M. phaseolina و سایر قارچ ها رخ داد. این نتایج نشان می دهد که نقش ترکیبی T. harzianum به عنوان مایکوپارازیت و تجزیه کننده قوی مواد گیاهی، سبب کاهش بقای M. phaseolina و سایر قارچ های همراه در بقایای گیاهی مدفون در خاک می شود.
    کلیدواژگان: پوسیدگی ذغالی سویا، Macrophomina phaseolina، Trichoderma harzianum
  • مونس بخشی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابای اهری صفحه 15
    مرحله جنسی گونه Cercospora beticola تاکنون شناخته نشده است، با این وجود سطوح بالایی از تنوع ریخت شناختی، ژنتیکی و مقاومت به قارچ کش ها در بین جمعیت های این قارچ گزارش شده است. در تحقیق حاضر تیپ های آمیزشی 70 جدایه ایرانی گونه C. beticola با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تعیین و امکان تشکیل مرحله جنسی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه بررسی گردید. برای این منظور در مهر و آبان سال 1388 از مزارع چغندرقند منطقه مغان (استان اردبیل)، نمونه برداری به عمل آمد. کشت های تک اسپور به صورت مستقیم از لکه های برگی تهیه و DNA جدایه های قارچی استخراج گردید. تیپ های آمیزشی از طریق تغییرات اعمال شده درآغازگرهای طراحی شده قبلی و با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز چند-گانه تعیین شد. الکتروفورز محصولات واکنش زنجیره ای پلی مراز روی ژل آگارز 8/0 درصد، تکثیر قطعه ای به طول 800 جفت باز را تنها در جدایه های با تیپ آمیزشی MAT1-1 و قطعه ای به اندازه 440 جفت باز را تنها درجدایه های با تیپ آمیزشی MAT1-2 تایید نمود. نتایج بررسی نشان داد که تیپ های آمیزشی در این ناحیه از فراوانی مساوی برخوردار نیستند. در مجموع از 70 جدایه قارچی به دست آمده، 52 جدایه تیپ آمیزشی MAT1-1 و 18 جدایه تیپ آمیزشی MAT1-2 داشتند. در این بررسی شش روش برای القای مرحله جنسی بین جدایه های با تیپ آمیزشی مخالف مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل در شرایط آزمایشگاه و گلخانه موفقیت آمیز نبود. به نظر می رسد که فاکتورهای ناشناخته ای در القای مرحله جنسی این قارچ دخیل بوده و یا نقصان ژنتیکی در ژن های دخیل در چرخه تولید مثلی منجر به عدم تشکیل مرحله جنسی در شرایط مزرعه و یا شرایط کنترل شده می گردد.
    کلیدواژگان: تولید مثل جنسی، ژن های تیپ آمیزشی، واکنش زنجیره ای پلی مراز چندگانه، MAT1، 1، MAT1، 2
  • داود کولیوند، نعمت سخندان بشیر، سویل نعمت الهی صفحه 29
    ویروس موزاییک خیار Cucumber mosaic virus (CMV)، از جنس Cucumovirus و خانواده Bromoviridae می باشد. ختمی (Althaea officinalis) گیاهی یک ساله و خودرو از تیره پنیرکیان است که گل، میوه و ریشه آن مصارف دارویی دارد. در این تحقیق، پنج نمونه مشکوک به آلودگی با CMV از گیاه ختمی جمع آوری و وجود CMV با آزمون های سرولوژیکی از جمله DAS-ELISA، از نمونه ها ردیابی شد. از بین آن ها، جدایه Ta-alth انتخاب و پس از استخراج RNA کل از گیاه آلوده به آن، با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ناحیه ژن پروتئین پوششی، RT-PCR انجام و قطعه 675 جفت بازی تکثیر شد. قطعه تکثیر شده درون پلاسمید pTZ57R/T همسانه سازی و سپس تبدیل سلول های مستعد Escherichia coli سویه DH5α انجام گردید. جهت حصول اطمینان از قرارگرفتن قطعه موردنظر درون حامل، تجزیه تحلیل پلاسمید نوترکیب خالص سازی شده با استفاده از آنزیم های برشی انجام و توالی قطعه تکثیری تعیین گردید. توالی به دست آمده با استفاده از برنامه GeneDoc با توالی های متناظر سایر جدایه های CMV از ایران و نقاط دیگر دنیا (موجود در بانک ژن) مقایسه و درخت تبارزایی با استفاده از روش Neighbor-Joining(NJ) و برنامه TREECON رسم گردید. تجزیه تحلیل ترادف ژن پروتئین پوششی جدایهTa-alth نشان داد که این جدایه متعلق به زیرگروه IB ویروس موزاییک خیار می باشد. این اولین گزارش از آلودگی ختمی به CMV در ایران است.
    کلیدواژگان: تجزیه تحلیل تبارزایی، ختمی، ویروس موزاییک خیار، همسانه سازی
  • زهرا نوزاد بناب، شهزاد ایرانی پور صفحه 41
    زنبور پارازیتویید Trissolcus grandis (Thomson) یکی از مهم ترین پارازیتوییدهای تخم سن گندم است که به راحتی در آزمایشگاه و در طبیعت روی تخم برخی سن های دیگر از جمله گرافوزوما پرورش می یابد. در مطالعه حاضر دو میزبان Graphosoma lineatum (L.) و (F.) G. semipunctatum از نظر تاثیری که در دماهای مختلف بر نشوونما و زادآوری زنبور پارازیتویید تخم سن گندم T. grandis دارند، مقایسه شده اند. این تحقیق در شرایط دمایی 23، 26 و 1±29 درجه سانتی-گراد، رطوبت نسبی 10±50 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی در شبانه روز انجام شد. آستانه دمایی و ثابت دمایی زنبورها روی تخم های G. semipunctatum برای افراد نر به ترتیب C ̊17/11 و 97/09 درجه- روز و برای افراد ماده C ̊82/16 و 89/109 درجه- روز و روی تخم های G. lineatum برای افراد نر به ترتیب C ̊82/18 و 33/76 درجه- روز و برای افراد ماده C ̊47/18 و 74/91 درجه- روز به دست آمد. اندازه گیری محتوای پروتئین کل تخم این دو میزبان و سن گندم نشان داد که مقدار پروتئین موجود در تخم های G. lineatum بیش از تخم های G. semipunctatum و آن هم بیش از سن گندم می باشد. همین متغیر به تنهایی بیش از 99 درصد تغییرات نشوونمایی این حشره را در بین میزبان ها توجیه کرد. خطوط رگرسیون سرعت نشوونمای زنبور در سه میزبان در حدود 5/26 درجه سانتی گراد باهم تلاقی نمودند که ممکن است نشان دهنده دمای بهینه نشوونما باشد که در آن اثر میزبان حذف شده و پارازیتویید در تمام میزبان ها سرعت رشد مساوی دارد. بیشترین زادآوری این زنبور روی تخم های G. semipunctatum، 65/12 ± 4/109 تخم بود که در C ̊26 به وقوع پیوست. بیشترین زادآوری روی تخم های G. lineatum نیز 36/10 ± 9/91 بود که در C ̊29 اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: اثر میزبان، محتوای پروتئین، نشوونما، نیاز دمایی، Trissolcus grandis، Graphosoma lineatum، G، semipunctatum
  • حسین عظیمی صفحه 57
    اثر بیکربنات پتاسیم در مدیریت بیماری سفیدک پودری جالیز، با هدف استفاده از مواد بی خطر و سازگار با محیط زیست روی میزبان خیار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در شرایط گلخانه ای طی سال های 1388 و 1389 بررسی گردید. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم های مختلف سم پاشی با قارچ کش های کروزکسیم متیل (استروبی WG 50%) از گروه استروبیلورین، تتراکونازول (دومارک EC 10%) از گروه تریازول و بیکربنات پتاسیم (کالیبانSP 85%) همراه با سولفور (تیوویت WG 80%) به عنوان قارچ کش استاندارد و شاهد بدون سم پاشی بودند. نتایج حاصل، امکان استفاده از بیکربنات پتاسیم با غلظت پنج درهزار را به عنوان جزئی از رژیم سم پاشی در مدیریت بیماری سفیدک پودری خیار در شرایط گلخانه تایید کرد. هم چنین استفاده از قارچ کش های کروزکسیم متیل و تتراکونازول به تناوب و با فاصله سم پاشی هفت روزه بیماری را نسبت به شاهد تا 29/94 درصد کاهش داد. دو نوبت استفاده از بیکربنات پتاسیم پس از تتراکونازول و کروزکسیم متیل به عنوان سم پاشی های سوم و چهارم و یا سم پاشی های دوم و چهارم به ترتیب باعث کاهش 86/87 و 43/86 درصد در میزان بیماری نسبت به شاهد بدون سم پاشی گردید. سه نوبت استفاده از بیکربنات پتاسیم، پس از سم پاشی با کروزکسیم متیل و یا با تتراکونازول به عنوان سم پاشی های دوم، سوم و چهارم به ترتیب موجب 71/75 و 29/74 درصد کاهش مقدار بیماری نسبت به شاهد بدون سم پاشی شد.
    کلیدواژگان: استروبی، تریازول، دومارک، کالیبان، Sphaerotheca، Erysiphe
  • محمدعلی آقاجانی صفحه 67
    بادزدگی فیتوفترایی ناشی از Phytophthora infestans یکی از بیماری های مهم سیب زمینی در دنیا و ایران، به ویژه در استان گلستان می باشد. با توجه به فراهم بودن شرایط آب و هوایی مساعد در فصل بهار، تقریبا هر سال در اردیبهشت ماه این بیماری در مزارع شهرستان گرگان شیوع زیادی داشته و انجام سمپاشی های گسترده برای کنترل آن ضروری می باشد. برای پیش بینی احتمال وقوع همه گیری بیماری، از اطلاعات ثبت شده همه گیری بیماری طی 10 سال اخیر و داده های آب وهوایی اطراف گرگان استفاده شد. برای این منظور، 24 متغیر آب و هوایی طی شش دوره زمانی (تمام فروردین ماه، دهه اول، دهه دوم، دهه سوم، بیست روز اول و بیست روز آخر آن) با استفاده از روش های آماری رگرسیون لجستیک و تجزیه تابع تشخیص مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از مقایسه مدل های آماری ساخته شده، مشخص گردید که استفاده از اطلاعات تمام فروردین ماه نسبت به سایر دوره ها برای مدل سازی مناسب تر است و چهار مدل دو متغیره با استفاده از متغیرهای میزان بارندگی (P)، تعداد روزهای بارانی (R)، حداکثر نسبی درجه حرارت هوا (Tax) و حداکثر نسبی رطوبت نسبی هوا (RHax) به دست آمد که از صحت کلی 100-80 درصد و ضریب تبیین 99/99 درصد برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: بادزدگی، پیش آگاهی، تجزیه تابع تشخیص، رگرسیون لجستیک، سیب زمینی، متغیرهای آب و هوایی
|
  • F. Taliei, N. Safaie, Ma Aghajani Page 1
    Macrophomina phaseolina, the causal agent of soybean charcoal rot is an important pathogen in soybean growing regions of the world, including Iran. Survival of M. phaseolina and associated mycobiota on soybean residual was studied every two months over a eight-month period, for two years, under environmental conditions of Golestan province, Iran. In the first year, root segments colonized by M. phaseolina were placed into polypropylene-mesh bags and buried in depths of 0-5, 10-15, and 20-25 cm at M. phaseolina infected and uninfected soil in the field microplots. The percentage of isolation frequencies for M. phaseolina showed a slow decrease linear trend over time, from 93.3% before burial to 73.6 %, eight months later. Trichoderma spp. were isolated at positive slow linear trend and was increased 6% over time. Isolation frequencies of M. phaseolina were similar among the three soil depths over all sampling dates at both soil types. In the second year, mesh bags, included M. phaseolina colonized residual, were buried in the field microplots at infected and sterile soil treated with Trichoderma harzianum MKR 1321 inoculum, in comparison to untreated one. Percentage of isolation frequencies for M. phaseolina decreased 77.5% over time in T. harzianum treated soil compared to 11.2% in untreated soil regardless of soil type. Isolation frequencies of Trichoderma spp. was also increased 93.9% in treated soil. The increase of Trichoderma spp. paralleled with the decreasing in isolation frequencies of M. phaseolina and other fungi. These findings suggest that the combined role of Trichoderma spp. as strong tissue degraders and mycoparasites may lead to reduce the survival of the pathogen M. phaseolina and other associated fungi in burial debris.
    Keywords: Soybean charcoal rot, Macrophomina phaseolina, Trichoderma harzianum
  • M. Bakhshi, M. Arzanlou, A. Babai, Ahari Page 15
    Sexual stage of Cercospora beticola has not yet been discovered; however, high levels of phenotypic and genetic diversity as well as resistance against fungicides have been reported in different populations of C. beticola. In present study, mating types of 70 Iranian isolates of C. beticola were determined using specific primer sets and formation of sexual reproduction cycle was evaluated under laboratory and greenhouse conditions. For this purpose, C. beticola isolates were recovered directly from sugar beet plants showing leaf spot disease symptoms in fields of Moghan region, Ardabil province. Pure cultures were established using a single spore technique and subsequently subjected to DNA extraction. Mating types were determined by a modification made in the already designed protocol using a multiplex PCR assay. Analysis of PCR products revealed a 400 bp amplicon specific only for Mat1-2 and an 800 bp amplicon specific for Mat1-1 isolates only. Six different methods were used to induce sexual structures by crossing opposite mating type strians under laboratory and greenhouse conditions. The results for the induction of sexual stage using different crossing protocols were unsuccessful. It seems that some unknown factors are involved in sexual induction or failure in other genes involved in sexual reproduction result in lack of sexual reproduction under field or controlled conditions.
    Keywords: Mat1, 1, Mat1, 2, Mating type genes, Multiplex PCR, Sexual reproduction
  • D. Koolivand, N. Sokhandan Bashir, S. Nematolahi Page 29
    Cucumber mosaic virus (CMV) belongs to the genus Cucumovirus in the family Bromoviridae. Althaea officinalis, commonly known as hollyhocks in the family Malvaceae, is an annual plant whose fruit, flower and root are used as medicinal products. In this study, five samples of hollyhocks leaves with viral symptoms were collected and CMV was detected using DAS-ELISA from the samples. Ta-alth isolate was selected and total RNA extracted. The PCR reaction was performed using CMV-CPF and CMV-CPR primer pair corresponding to the CP region of CMV and as a result, a 675 bp band was amplified. The amplified fragment inserted into pTZ57R/T and transformed into competent cells of E. coli strain DH5α. Extracted recombinant plasmid was analyzed by restriction analysis then sequencing. The GeneDoc was used to compare the generated CP sequence with the counterpart segment of previously reported CMV isolates from Iran and other parts of the world available in GenBank. A phylogenetic tree was generated with Neighbor-Joining (NJ) method in TREECON program which showed that the Ta-alth isolate belonged to subgroup IB of CMV. This is the first report of CMV from Althaea officinalis in Iran.
    Keywords: Cloning, Phylogeny, Althaea officinalis, Cucumber mosaic virus
  • Z. Nozad Bonab, S. Iranipour Page 41
    Trissolcus grandis (Thomson) is the most important egg parasitoid of sunn pest, Eurygaster integriceps Puton in Iran that easily reared on some other pentatomid eggs such as Graphosoma spp. both in laboratory and field conditions. In this study, two factitious hosts, G. lineatum (L.) and G. semipunctatum (F.) were compared in their effect on development and fecundity of T. grandis under three constant temperatures 23, 26 and 29 ± 1 ºC, 50 ± 10% RH, and 16L: 8D h photoperiod. Thermal threshold of the wasp was estimated 17.11 and 16.82 ºC for males and females reared on G. semipunctatum, and 18.82 and 18.47 ºC for those reared on G. lineatum, respectively. Moreover, thermal constant was obtained as 97.09, 109.89, 76.33 and 91.74 day-degrees for the same treatments, respectively. Titration total protein contents of the eggs in these hosts as well as target host, E. integriceps revealed that more than 99% of variations in thermal requirements of T. grandis among the hosts can be attributed to the protein content of eggs alone. Regression lines of developmental rate of the parasitoid met on temperature around 26.5 ºC that may imply this temperature provides the highest fitness for the parasitoid, as the effect of host disappears and no advantage remains among the hosts. In this temperature, the parasitoid develops by the same rate in all three hosts. The highest value of fecundity was revealed 109.4 ± 12.65 on G. semipunctatum and 91.9 ± 10.36 on G. lineatum that obtained at 26 and 29C˚, respectively.
    Keywords: Development, Host effect, Thermal requirements, Total protein, Graphosoma, Trissolcus grandis
  • H. Azimi Page 57
    Effect of potassium bicarbonate in management powdery mildew of cucurbits was evaluated to obtain environmentally safe and sound method for prevention and control of the disease. The experiment was carried out in a randomized complete blocks design (RCB) with eight treatments and four replications under greenhouse conditions during 2009-2010. The treatments were different spraying programs of kresoximmethyl (Stroby WG 50%) from strobilorins, tetraconazole (Domark EC 10%) belongs to Triazoles, sulphur (Thiovit WG 80%) plus potassium bicarbonate (Kaliban SP 85%) as well as check treatment (without spraying). The results confirmed the possibility of using potassium bicarbonate at the concentration of 0.5 percent as a part of spraying program in controlling of powdery mildew disease of cucurbits in greenhouse condition. Also, alternate application of kresoximmethyl and tetraconazole and with seven day intervals reduced disease by 94.29 percent compared to the check. Two times spraying of bicarbonate potassium alternatively with tetraconazole and kresoxim methyl as 3rd and 4th or as 2nd and 4th sprayings reduced disease by 87.86 and 86.42 percent, respectively compared to no-spraying check. Three times spraying of bicarbonate potassium following kresoximmethyl or tetraconazole sprayings as 2nd, 3rd and 4th sprayings decreased disease by 75.71 and 74.29 percent, respectively as compared to no-spraying check.
    Keywords: Domark, Kaliban, Stroby, Triazole, Erysiphe, Sphaerotheca
  • Ma Aghajani Page 67
    Late blight, caused by Phytophthora infestans, is one of the most important diseases of potato in the world and Iran, especially in Golestan province. With regard to favorable weather conditions in the spring, high prevalence of the disease and hence extensive fungicides application can be observed in potato fields of Gorgan in Ordibehesht (mid April) of nearly every year. For prediction of the probability of the disease occurrence, recorded epidemics data in recent 10 years and weather data of the region were used. In order to modeling, 24 weather variables during six different periods (all the period of Farvardin (March-April), first 10 days, second 10 days, third 10 days, first 20 days and last 20 days of the month) were studied using logistic regression and discriminant analysis methods. After developing and comparing the statistical models, it was revealed that all the periods of Farvardin (March-April) is more suitable than other durations for modeling and four bivariate models were developed using the variables: total percipitation (P), number of rainy days (R), relative maximum temperature (Tax) and relative maximum RH (RHax) which showed total correctness value of 80-100% and coefficient of determination of 99.99%.
    Keywords: Discriminant analysis, Forecasting, Late blight, Logistic regression, Potato, Weather variables