فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال ششم شماره 3 (پاییز 1396)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لاله ابراهیمی*، محمدرضا شیری صفحه 1
    به منظور مقایسه ی اثرات کشنده ی آبامکتین و پروپارژیت و همچنین ماندگاری این اثرات روی گیاه لوبیا، افراد بالغ Tetranychus urticae در آزمایش های جداگانه مورد تیمار قرار گرفتند. از روش آغشته کردن قطعه ی برگی و قرار دادن آن روی بستر مرطوب، برای تیمار کنه ها استفاده شد. پنج غلظت از هر ترکیب شیمیایی تهیه و برای هر غلظت در هر تکرار از 20 کنه ی بالغ استفاده گردید و آزمایش حداقل سه بار تکرار شد واحد تکرار شامل یک پتری دیش با درپوش دارای تهویه و کفپوشی از پنبه مرطوب، حاوی قطعه ی برگ (به طول و عرض دو سانتی متر) آلوده به ترکیب شیمیایی بود که 20 کنه ی بالغ روی آن قرار داشت. ثبت مرگ و میر 48 ساعت پس از تیمار انجام شد. برای بررسی کارایی باقیمانده ی کنه کش ها، گیاهان لوبیا با یک بیستم دوز توصیه شده ی مزرعه ای تیمار شدند. در فواصل زمانی یک، سه، هفت، 10 ، 14 و 21 روز پس از تیمار، از برگ ها قطعه های برگی تهیه و 20 کنه ی بالغ روی هر قطعه منتقل و پس از 48 ساعت تلفات ثبت گردید. آزمایش برای هر ترکیب سه بار تکرار شد و از آب مقطر به عنوان شاهد استفاده گردید. تجزیه ی پروبیت داده های آزمایش کشندگی نشان داد که مقادیر غلظت کشنده ی 20 درصد، 50 درصد و 90 درصد برای آبامکتین به ترتیب 108/0، 417/0و 26/3 پی پی ام و برای پروپارژیت به ترتیب 657/0، 26/2 و 90/14 پی پی ام از فراورده ی تجاری بود. نتایج بررسی کارایی باقیمانده ی کنه کش ها روی گیاه لوبیا نشان داد که آبامکتین منجر به تلفات 100 درصد کنه در یک روز پس از سمپاشی با غلظت یک بیستم دوز توصیه شده ی مزرعه ای گردید که این مقدار به 62/55 درصد در 21 روز پس از سمپاشی کاهش یافت. این مقدار برای پروپارژیت یک روز پس از سمپاشی 81 درصد بود که 21 روز پس از سمپاشی به صفر درصد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تجزیه پروبیت، دوز توصیه شده مزرعه ای، Tetranychus urticae
  • فریبا حیدری، مجید اولیا* صفحات 11-22
    در این تحقیق اثر تلفیقی و جداگانه قارچ i2375 Trichoderma harzianum و کود آلی ورمی کمپوست روی مهار بیماریزایی نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica در شرایط گلخانه ای ارزیابی گردید. با استفاده از ویژگی های ریخت شناسی، نماتد ریشه گرهی و جدایه ی قارچ، مورد شناسایی قرار گرفتند. در شرایط گلخانه ای اثر کاربرد تلفیقی و جداگانه ی ورمی کمپوست و قارچ T. harzianum روی عوامل رشدی گیاه گوجه فرنگی و عوامل جمعیتی نماتد، دو بار مستقل از هم در دو زمان برداشت 90 و 120 روز در فصل بهار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایشات نشان داد که استفاده ی همزمان ورمی کمپوست و قارچ تریکودرما، علاوه بر مهار نماتد ریشه ی گرهی، عملکرد رشدی گیاه گوجه فرنگی از جمله طول و وزن تر اندام هوایی را افزایش داده که این نشان از توانایی مهار نماتد ریشه ی گرهی با کاربرد تلفیقی دو عامل زیستی بوده است. تعداد گال در کاربرد تیمار تلفیقی دارای کمترین تعداد بوده و جمعیت نماتد در شرایط گلخانه تا 6/78 درصد توسط کاربرد هم زمان قارچ و ورمی کمپوست مهار گردید، که تفاوت آنان با شاهد در سطح 5 درصد معنی دار بود. نوع تیمار اعمال شده با توجه به میزان کنترل نماتد نشان از نقش بسزای استفاده همزمان ورمی کمپوست و قارچ تریکودرما در کاهش شاخص های آلودگی و جمعیتی نماتد داشته است.
    کلیدواژگان: مهار زیستی، گوجه فرنگی، گلخانه، نماتد ریشه گرهی، _ Trichoderma harzianum
  • مهرداد حنیفه ئی، حمید دهقانی*، رجب چوگان صفحات 23-39
    بیماری پژمردگی آوندی ناشی از Fusarium oxysporum f. sp. melonis یکی از بیماری های مهم خربزه است. به منظور یافتن منبع مقاومت به نژاد 2.1 فوزاریوم، واکنش تعداد 18 توده خربزه جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران در آزمایش گلخانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه ی تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مورد ارزیابی قرار گرفتند. ریشه های گیاهچه های هر چهار توده در مرحله یک تا دو برگ حقیقی در 50 میلی لیتر سوسپانسیون اسپور Fusarium oxysporum f. sp. melonis با غلظت 106 اسپور در میلی لیتر به مدت 2-1 دقیقه قرار گرفتند و به سینی های کشت برگردانده شدند. توده های ایزابل مقاوم، سوسکی نیمه مقاوم، قصری حساس و شادگانی بسیار حساس جهت اندازه گیری ترکیبات فنل کل و تعیین میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه برداری ها از قسمت ریشه گیاهان در مراحل زمانی دو، چهار، شش و هشت روز بعد از مایه زنی برای بررسی تغییرات فعالیت آنزیمی و فنل کل انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در طی روزهای مختلف در توده های مختلف اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. در روز چهارم و ششم حداکثر فعالیت آنزیم به ترتیب در توده های مقاوم و بسیار حساس ایزابل و شادگانی ثبت شد. تغییرات ترکیبات فنلی در طی روزهای چهارم، ششم و هشتم با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند. در روز شاهد (روز صفر) بیشترین مقدار فعالیت در توده شادگانی (توده بسیار حساس) ثبت گردید در حالیکه پس از گسترش عامل بیماری بیشترین مقدار آن در روز چهارم پس از مایه زنی در توده مقاوم ایزابل بدست آمد. در این بررسی میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان ترکیبات فنلی به منزله پنج عامل اساسی دفاع بیوشیمایی در برهم کنش توده های مختلف خربزه با عامل پژمردگی آوندی افزایش می یابند.
    کلیدواژگان: خربزه، پژمردگی آوندی، فعالیت آنزیمی، ترکیبات فنلی
  • فاطمه شبانی، عبدالحسین جمالی* صفحات 41-52
    پنبه (Gossypium hirsutum) از گیاهان مهم صنعتی و استراتژیک به شمار می رود که پژمردگی ورتیسیلیومی از مخرب ترین بیماری ها ی آن است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سه نوع کمپوست (حاصل از ضایعات شهری، بقایای گیاهی و فراورده ی سیلوی دامپروری) بر پیشرفت بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه رقم ورامین در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در تیمارهای مختلف، میکرواسکلروت های Verticillium dahliae (پاتوتیپ غیربرگ ریز) به نسبت های صفر، پنج و ده عدد در هر گرم خاک، و کمپوست مورد نظر به نسبت 35 درصد وزنی، قبل از کشت با خاک مخلوط شد. نتایج نشان داد که کمپوست های به کار رفته شاخص پژمردگی بوته ها را کاهش و وزن تر اندام هوایی را افزایش داده اند. مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمار بقایای گیاهی و فراورده ی سیلو پژمردگی بوته ها را نسبت به شاهد کاهش معنی دار داده و در یک گروه آماری قرار گرفتند، درحالی که تیمار کاربرد کمپوست ضایعات شهری از این نظر در گروه شاهد قرار گرفت. هم چنین وزن تر اندام هوایی در کاربرد هر سه کمپوست افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. برآورد جمعیت قارچ در خاک بیانگر کاهش بقای قارچ با کاربرد کمپوست ها بود. بررسی های آزمایشگاهی نشان دهنده ی کاهش رشد ریسه های قارچ در محیط کشت حاوی عصاره کمپوست بقایای گیاهی بود. در مقایسه ی سه کمپوست، اثر دو کمپوست بقایای گیاهی و فراورده ی سیلو بر شاخص پژمردگی، وزن تر اندام هوایی و جمعیت نهایی قارچ در خاک اختلاف آماری نشان نداد. بر اساس این نتایچ کاربرد دو کمپوست بقایای گیاهی و فراورده ی سیلو برای کاهش خسارت پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه در قالب مدیریت تلفیقی بیماری مفید و مستلزم تحقیقات بیشتر است.
    کلیدواژگان: پنبه، سیلوی دامپروری، کمپوست بقایای گیاهی، Verticillium dahlia
  • سعید قاسمی اسفهلان، مهدی ارزنلو*، اسدالله بابای اهری صفحات 53-66
    گونه های جنس Trichoderma از پراکنش جهانی بر خوردار بوده و مایکوبیوتای غالب خاک های مناطق مختلف می باشند. گونه های تریکودرما علیرغم این که از پتانسیل ساپروفیتی قوی برخوردار می باشند، دارای فاز اپیفیتکی قابل توجهی بوده و از پتانسیل نفوذ به بافت های داخلی میزبان گیاهی بدون ایجاد خسارت و صدمه به میزبان برخوردار هستند. در سال های اخیر، توجه ویژه ای به شناسایی و برهمکنش گونه های تریکودرمای اندوفیت با میزبان های گیاهی معطوف گردیده است، با این وجود، اطلاعات چندانی در مورد تنوع زیستی گونه های تریکودرمای اندوفیت در ایران وجود ندارد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی گونه های تریکودرمای اندوفیت درختان بلوط در جنگل های ارسباران انجام گردید. برای این منظور در تابستان سال 1393 از قسمت های تنه و سرشاخه ی درختان بلوط سالم و درختان دارای علایم زوال در مناطق حاتم بیگ )مشگین شهر) و کلیبر نمونه برداری شد. در مجموع، 23 جدایه ی تریکودرما از مناطق نمونه برداری شده جداسازی و خالص سازی گردید. هویت جدایه ها بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و داده های توالی ناحیه ITS-rDNA، Trichoderma atroviride، T. citrinoviride، T. harzianum، T. longibrachiatum و T. polysporum تعیین گردید. در تبار نما ی ترسیم شده براساس توالی ناحیه ITS-rDNA، جدایه های مربوط به هر یک از گونه های شناسایی شده به همراه توالی نمونه ی تیپ هریک از گونه ها، با اعتبار سنجی بالا گروه بندی شدند. کلیه ی گونه ها برای اولین بار از جنگل های ارسباران گزارش می شوند و بلوط سیاه (Quercus macranthera) به عنوان میزبان جدید برای تمامی گونه های شناسایی شده در این تحقیق معرفی می شود. گزارش این گونه ها از روی بلوط سیاه برای دنیا جدید می باشد. با شناسایی این گونه ها امکان ارزیابی کارایی این گونه ها در کنترل زیستی بیمارگرهای گیاهی و تقویت رشد گیاهان فراهم خواهد شد.
    کلیدواژگان: اندوفیت، بلوط سیاه، تریکودرما، ITS، rDNA
  • سعید دارابی*، محسن بذرافشان، بابک بابایی، سیدباقر محمودی صفحات 67-82
    بیماری ریزومانیا در حال حاضر یکی از مهم ترین بیماری های چغندرقند در دنیا است. عامل این بیماری ویروس رگبرگ زرد نکروتیک چغندرقند(Beet necrotic yellow vein virus) است. این بیماری انتشار جهانی دارد. در مطالعه ی حاضر تاثیر بیماری ریزومانیا بر عملکرد و ویژگی های کیفی ارقام چغندرقند شامل عملکرد ریشه، درصد قند، عملکرد شکر، ضریب استحصال شکر و میزان ناخالصی های غیرقندی (سدیم، پتاسیم و نیتروژن آمینه) بررسی شد. بدین منظور تعداد 12 رقم چغندرقند تک جوانه شامل شش رقم تجاری مقاوم به ریزومانیا، سه رقم متحمل و سه رقم حساس به بیماری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار تحت دو شرایط مزرعه ی عاری از ریزومانیا و مزرعه ی دارای آلودگی طبیعی به بیماری کشت شدند. این آزمایش به مدت دو سال در ایستگاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان فارس (زرقان) انجام شد. نتایج نشان داد بیماری ریزومانیا با تاثیر منفی بر عملکرد ریشه و درصد قند باعث کاهش عملکرد شکر می شود. میانگین مقدار کاهش عملکرد شکر در اثر بیماری برای ارقام مقاوم تجاری، ارقام متحمل و ارقام حساس به ترتیب 25، 54 و 90% بود. در شرایط آلوده به ریزومانیا میزان سدیم در تمامی ارقام به طور میانگین 165% افزایش یافت ولی میزان نیتروژن آمینه به طور میانگین 43% کاهش نشان داد. تشکیل نشانه های بیماری بر روی ارقام مقاوم تجاری و نیز کاهش عملکرد آن ها در شرایط آلوده به ریزومانیا نشان داد ژن Rz1 قادر به القاء مقاومت کامل در برابر بیماری نیست.
    کلیدواژگان: آزمایش های مزرعه ای، تحمل، رقم، مقاومت ژنتیکی، ویروس رگبرگ زرد نکروتیک چغندرقند
  • علی الماسی*، آرش راسخ، مهدی اسفندیاری، مجید عسکری سیاهویی، معصومه ضیایی صفحات 83-95
    شته ی جالیز Aphis gossypii یکیاز آفات خسارت زای مهم در مزارع و گلخانه های صیفی و سبزی است. بررسی شاخص های زیستی مرتبط با کارایی دشمنان طبیعی یکی از راه کارهای کنترل کیفی عوامل بیولوژیک قبل از رهاسازی محسوب می شود. در این مطالعه ویژگی های زیستی (نرخ پارازیتیسم، نرخ ظهور و نسبت جنسی) جمعیت جنسی زنبور Lysiphlebus fabarum روی سنین مختلف رشدی شته ی جالیز بررسی شد. همچنین شاخص های مهم در شایستگی نتاج (اندازه ی بدن، طول دوره ی رشدونمو، میزان باروری و طول عمر) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده زنبور L. fabarum قادر بود تمام سنین پورگی شته ی جالیز را به خوبی پارازیته کند. در تمام شاخص های زیستی مورد بررسی به جز اندازه ی تخم، اختلاف معنی داری بین زنبورهای حاصل از چهار سن پورگی مشاهده شد به صورتی که رشد و نمو زنبور در پوره های سن دوم و سوم میزبان باعث تولید نتاج با ویژگی های زیستی مطلوب تری نسبت به سایر مراحل رشدی شته شد. درمجموع نتایج پژوهش حاضر این نوید را می دهد که بتوان از این پارازیتویید در برنامه های کنترل بیولوژیک شته ی جالیز استفاده نمود؛ هرچند این نتایج باید در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اندازه ی بدن، سنین پورگی، کنترل کیفی، گیاه خیار، ویژگی های زیستی
  • سویل نعمت اللهی*، نعمت سخندان، فرشاد رخشنده رو، حمیدرضا زمانی زاده صفحات 97-108
    ویروس موزائیک خیار یکی از مهمترین ویروس های آلوده کننده ی گیاهی در ایران می باشد. به منظور بررسی فنوتیپ آلودگی جدایه های مختلف این ویروس در سال 1390 تعداد 342 نمونه ی گیاهی مشکوک به آلودگی با این ویروس از گیاهان خیار، کدو، خربزه و گوجه فرنگی از مناطق مختلف شمال غرب کشور جمع آوری و با آزمون الایزا 91 نمونه ی آلوده به CMV ردیابی شد. از بین جدایه ها هشت جدایه که توالی ژنومی و موقعیت تبارزایی آن ها مشخص گردیده بود، برای مقایسه ی خصوصیات بیولوژیکی و مطالعات بیشتر انتخاب شدند. شاخص بیماری برای این جدایه ها روی کدو محاسبه گردید. براساس علایم، جدایه ها در دو گروه متمایز شدند. بررسی بیان ژن پروتئین پوششی و سرکوب گر خاموشی RNA ((2b با استفاده از تکنیک RT-PCR نیمه کمی، نشان داد که غلظت جدایه ها در گیاهان محک متفاوت می باشد. جدایه های ایرانی زیر گروه IB علائم شدیدتری را بر روی گیاهان محک نسبت به جدایه های زیر گروه IA نشان دادند. بنابراین به نظر میرسد که بین ویژگی های ژنوتیپی و خصوصیات بیماری زایی جدایه ها ارتباط معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک خیار، خصوصیات بیولوژیک، تبار زایی، زیر گروه
  • شعبان کیا، کامران رهنما*، حسن سلطانلو، ولی الله بابایی زاد، محمدعلی آقاجانی صفحات 109-124
    بیماری لکه برگی سپتوریایی گندم ناشی از Zymoseptoria tritici، از مهم ترین بیماری های گندم در جهان و ایران به شمار می رود. مقاومت ژنتیکی مهم ترین و اقتصادی ترین راهبرد برای کنترل این بیماری می باشد. بنابراین پایش مداوم جمعیت قارچ بیمارگر برای بررسی اثر بخشی ژن مقاومتStbدر برابر جدایه هایZ. tritici ضروری است. در این پژوهش، الگوی پرآزاری پنج جدایه ی مختلف روی ارقام افتراقی گندم حاوی ژن های مقاومت و اثر بخشی این ژن ها در برابر جدایه ها در مرحله ی گیاهچه ای و در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جدایه های BK94 و BK95 پرآزارترین جدایه بودند که روی تعداد بیشتری از ارقام افتراقی بیماریزایی داشتند و در مقابل، جدایه ی BK56 کم ترین پرآزاری را روی ارقام افتراقی نشان داد. ارقام M3 و Arina در برابر تمام جدایه های مورد بررسی مقاوم بودند. ارقام Riband، TE9111 وFlame به ترتیب در برابر چهار، سه و دو جدایه ی مورد بررسی مقاومت نشان دادند. بقیه ی ارقام افتراقی در برابر جدایه های مورد بررسی حساس بودند.ژن هایStb15، Stb16 و Stb17 موثرترین ژن های مقاومت در برابر همه ی جدایه ها بودند، بنابراین ارقام محتوی این ژن ها، می توانند به عنوان منابع مقاومت موثر در برنامه های اصلاح ارقام جهت مقاومت در برابر لکه برگی سپتوریایی گندم مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گندم، ارقام افتراقی، پرآزاری، STB، AUDPC و Zymoseptoria tritici
  • سهیلا دشتیاری*، سید اسماعیل رضوی، ناصر باقرانی، سید جواد صانعی صفحات 125-136
    علف کش ها به طور وسیعی در مزارع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند اما مکانیسم فعل و انفعلات ممکن بین علف کش ها و بیمارگرهای گیاهی به خوبی شناخته نشده است. یکی از مهم ترین بیماری های سویا، پوسیدگی ذغالی است که عامل آن قارچ Macrophomina phaseolina ، می باشد. علف کش های ایمازتاپیر، تریفلورالین و متری بیوزین به صورت کاربرد خاکی در کشت سویا کاربرد دارند. به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف علف کش های مذکور بر سرعت رشد قارچ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شش تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. برای هر یک از علف کش ها، غلظت های صفر تا 7000 میلی گرم در لیتر در محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار (س. د. آ.) در نظر گرفته شد. دیسک قارچ در مرکز پتری دیش های نه سانتی متری قرار داده شد و میزان رشد طولی میسلیوم به طور روزانه اندازه گیری گردید. میزان سرعت رشد با استفاده از معادله دز - پاسخ لجستیک چهار پارامتره برازش داده شد. نتایج حاصل از تاثیر استفاده از غلظت های علف کش در محیط کشت نشان داد که بین جدایه ها تفاوت معنی داری وجود دارد. علف کش های تریفلورالین با غلظت های 4320 و 5760 میلی گرم در لیتر، ایمازتاپیر در غلظت های 2300 و 7000 میلی گرم در لیتر و هم چنین متری بیوزین در غلظت های 5000 و 7000 میلی گرم در لیتر تقریبا به طور کامل موجب توقف رشد قارچ شدند. علف کش های ایمازتاپیر، متری بیوزین و تریفلورالین به ترتیب بیشترین تاثیر را روی کاهش سرعت رشد جدایه های M. phaseolina در محیط کشت س. د. آ. داشتند.
    کلیدواژگان: ایمازتاپیر، تریفلورالین، متری بیوزین، بیماری خاک برد
  • مژگان حیدری، محسن یزدانیان*، علی افشاری صفحات 137-150
    تغذیه ی حشرات کامل شب‏پره های انباری جنس Ephestia از آب و محلول های قندی، و نیز کیفیت و کمیت رژیم غذایی لاروها بسیاری از ویژگی های زیستی حشرات کامل را تحت تاثیر قرار می دهند. در این تحقیق، اثر تغذیه ی لاروهای شب پره ی مدیترانه ای آرد (Ephestia kuehniella Zeller) از گلیسرول و آب نوشیدن حشرات کامل بر طول عمر و زادآوری حشرات کامل بررسی شد. لاروها روی دو رژیم غذایی: جوانه ی گندم، مخمر آبجو و گلیسرول (10 به 1 به 2)، و جوانه ی گندم و مخمر آبجو (10 به 1) پرورش داده شدند. برخی حشرات کامل پیش از جفتگیری به مدت دو روز آب نوشیدند و برخی به آب دسترسی نداشتند. اثر تغذیه ی لاروها از گلیسرول در صورت آب ننوشیدن حشرات کامل نر و ماده روی طول عمر ماده ها معنی دار بود ولی آب نوشیدن یک و یا هر دو جنس باعث عدم تاثیر آن شد. آب نوشیدن هر دو جنس، بسته به تغذیه یا عدم تغذیه ی لاروها از گلیسرول، به ترتیب باعث کاهش معنی دار و غیرمعنی دار طول عمر ماده ها شد. اثر تغذیه ی لاروها از گلیسرول روی طول عمر نرها نیز معنی دار بود ولی برخلاف ماده ها، آب نوشیدن نرها نبود گلیسرول را جبران نکرد. حشرات کامل حاصل از رژیم غذایی دارای گلیسرول، زادآوری بالاتری داشتند. آب نوشیدن یا ننوشیدن یک جنس، آب نوشیدن جنس دیگر را روی زادآوری تحت تاثیر قرار داد. تغذیه از گلیسرول درصد تفریخ تخم ها را افزایش داد و اثر جفتگیری نرها یا ماده های آب نوشیده یا ننوشیده با هم، روی درصد تفریخ تخم ها متفاوت بود. به طور کلی، گلیسرول رژیم غذایی و آب نوشیدن حشرات کامل باعث افزایش طول عمر و زادآوری آن ها شد و درصد تفریخ تخم ها تحت تاثیر گلیسرول رژیم غذایی و آب نوشیدن حشرات کامل نر قرار داشت.
    کلیدواژگان: زادآوری، طول عمر، شب پره ی مدیترانه ای آرد، گلیسرول، نوشیدن آب
  • عاطفه حسینی*، خدیجه سالاری صفحات 151-161
    ویروس موزاییک رگه ای گندم (WSMV) Wheat streak mosaic virus از ویروس های خسارت زای غلات مربوط به خانواده Potyviridae و جنس Tritimovirus است. در این تحقیق، NIa-Pro که یکی از مهم ترین پروتئینازهای این ویروس می باشد، مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور 116 نمونه ی علائم دار گندم از مزارع خراسان شمالی، خراسان جنوبی و آذربایجان غربی جمع آوری و به منظورشناسایی اولیه، کلیه ی نمونه ها با آزمون الایزا آزمایش گردیدند و تعداد 10 نمونه در مقابل آنتی بادی اختصاصی WSMV واکنش مثبت نشان دادند. این 10 نمونه مثبت در گلخانه روی گیاه گندم تکثیر و با آغازگر اختصاصی مربوط به توالی کامل NIa-Pro در آزمون RT-PCR سنجش شده و قطعه ای به طول 732 جفت باز تکثیر گردید. سپس دو جدایه متفاوت از نظر جغرافیایی مربوط به آذربایجان غربی و خراسان شمالی، همسانه سازی و تعیین ترادف شد. در مقایسه ی ترادف های به دست آمده در این تحقیق با ترادف های موجود در ژن بانک، دو گروه تشکیل شد. جدایه های ایرانی مربوط به این مطالعه در گروه یک، زیر گروه IB و مجزا از جدایه های اروپایی و جدایه ایرانی که در تحقیقات پیشین تعیین توالی شده بود و نزدیک به جدایه آمریکایی (NC-001886)، بودند قرار گرفتند. بررسی مکان های برشی در ژن NIa-Pro نشان داد که مناطق برش، در این پروتئین حفاظت شده است، جایگزینی تعدادی اسید آمینه در مکان های حفاظت شده نظیر توالیGKSH در محل 124-121، A/T در جایگاه 154و گلوتامین با آلانین در جایگاه 208 در جدایه های ایرانی مشهود بود. تحقیق حاضر اولین بررسی جدایه های ایرانی در ناحیه ی کد کننده مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: الایزا، غلات، واکنش زنجیره ای پلیمراز، تبارزایی
|
  • L. Ebrahimi*_M. R Shiri Page 1
    For assessing the lethal effects of abamectin and propargite on Moghan Population of Tetranychus urticae and persistence of their lethal effects on the bean plants, adult mites were treated in separated experiments. Leaf disks of bean plant were prepared and leaf dipping method was used for bioassays. Five concentrations of each acaricide were provided and 20 adult mites were used for each concentration in each replication and the experiment was replicated three times for each acaricide component. Unit of replication was a Petri dish including a bean leaf piece (2 cm ×2 cm) treated with acaricide concentration with ventilated lid which lined with water soaked cotton and 20 mites were placed on the leaf piece. Mite mortality was recorded 48 h post treatment. For evaluating the persistence of lethal effects of the acaricides on bean plants against T. urticae, bean plants were sprayed with concentration of twentieth of recommended field dose of each acaricide component, separately. Leaf disks were prepared from treated plants in different time intervals including 1, 3, 7, 10 and 21 days after treatments. 20 adult mites were transferred on each of the leaf disks and their mortality was recorded 48 h post transfer. The experiment was repeated three times and distilled water was used as control. Probit analysis of lethal experiment data revealed that LC20, LC50 and LC90 values were 0.108, 0.417 and 3.26 ppm for abamectin and 0.657, 2.26 and 14.90 ppm of commercial material for propargite, respectively. Evaluating the persistence of lethal effects of the acaricides on the bean plants revealed that mite mortality was 100% at 1 day after plant spraying for abamectin which decreased to 55.62% in 21 days after spraying. While, mite mortality was 81% in 1 day after plant spraying for propargite which decrease to 0% in 21 days after spraying.
    Keywords: Probit analysis, Recommended field dose, Tetranychus urticae
  • F. Heidari, M. Oila* Pages 11-22
    In the present study, Integrated and separate application of Trichoderma harzianum i2375 and vermicompost on the control of root-knot nematode Meloidogyne javanica was examined under greenhouse conditions on tomato. Root-knot nematode and fungal isolate identified using morphological characters. In the green house experiment, effects of integrated and separate application of vermicompost and T. harzianum i2375 on tomato plants growth factors and nematode population, in two independent of 90 and 120 days in spring season were tested. Results indicated that integrated application of both the agents not only controlled the target nematode but also enhanced growth parameters of the host plant including fresh weight and length of tomato upper portion which shows the ability of integrated application of these two bio-agents. The number of galls in the application of the integrated treatment was the least and the nematode population in the green-house conditions was up to 78.6% with the use of integrated Trichoderma and vermicompost, which was significant in comparison with the control at 5% level. Kind of the treatment with reference to the nematode percentage control indicates key role of using of the fungal isolate along with the vermicompost in reducing nematode infection and population indices.
    Keywords: Biological control, Tomato, Greenhouse, Root-knot Nematode, Trichoderma harzianum
  • M. Hanifei, H. Dehghani*, R. Choukan Pages 23-39
    Fusarium wilt of cantaloupe caused by Fusarium oxysporum f. sp. melonis (Fom) is an important disease in the Iran and world. To find resistance source of melon, 18 landraces, collected from different parts if Iran, were evaluated against race 1.2 of fom in greenhouse experiment in a randomized complete block design with three replication in seed and plant improvement institute The root of seedlings in 1-2 true leaves stage were in 50ml spore suspension of Fusarium oxysporum f. sp. melonis with 106 concentration for 1-2 minute and were returned to trays. Between these landraces, Shadegani as most susceptible landrace and Samsuri as susceptible landrace and Suski as semi resistant landrace and Isablle as resistant landrace were selected for biochemical studies of peroxidase, poly phenol oxidase, catalase, superoxidase and the roots phenolic compounds. Root samples were taken in zero, two, four, six and eight days after inoculation, and used for study of changes enzymes activities and the total phenolic contents. Based on the results obtained, there is a significant difference in the activity of peroxidase, polyphenol oxidase, catalase and superoxide dismutase on different days and the maximum activity was recorded in the fourth and sixth day and the highest and lowest enzyme activity were in Isablle and Shadegani, respectively. Changes phenolic compounds in fourth, sixth and eighth were significant differences each other. Before infection (0 day) the greatest amount of phenolic compounds was recorded in Shadegani (very susceptible landrace), while the spread of disease agent the highest amount obtained on the fourth day after inoculation in Isablle landrace. In this study, the activity of peroxidase, polyphenol oxidase, catalase, superoxide dismutase and phenolics content increased as five factor in the interaction melon landraces with fusarium wilt.
    Keywords: Cantaloupe, Fusarium wilt, Enzyme activity, Phenolic Compounds
  • F. Shabani, Ah Jamali* Pages 41-52
    Verticillium wilt is one of the most devastating diseases on cotton. This study aimed to evaluate the effect of three types of composts (derived from municipal waste [MW], crop residues [CR], or animal husbandry silage [AS]) on development of cottonVerticillium wilt under controlled conditions. Experiments were carried out as factorial randomized complete block design with 4 replications. To inoculate Verticillium dahlia, its microsclerotia were mixed in the proportions of 5 and 10 per gram of soil. Each compost type was also mixed, in the proportion of 35% (w/w) with the soil before planting. The data of plant wilting index showed that the composts reduced the disease severity and increased fresh weight of plant foliage. The results indicated that the CR and AS composts caused a significant reduction of wilting. MW compost, however, didn’t cause significant wilting reduction compared to the control. The fresh weight of plant foliage significantly increased following application of all composts. Number of fungus microsclerotia showed a significant reduction in the soils treated with composts. In vitro studies indicated slowdown of fungi growth in culture media containing extract of the CR compost. Analysis revealed no significant differences between CR and AS composts in reducing index of wilting, and the final number of microsclerotia in the soil and also in increasing of foliage fresh weight of host plant. Based on these findings, two composts of CR and AS are useful to reduce the damage of Verticillium wilt of cotton, as a part of integrated disease management, and necessitate more investigations.
    Keywords: Animal husbandry silage, Composted crop residue, Cotton, Gossypium hirsutum, Verticillium dahlia
  • S. Ghasemi Esfahlan, M. Arzanlou*, A. Babai-Ahari Pages 53-66
    Trichoderma species have a global distribution, representing dominant mycobiota of soils in different regions. Even though Trichoderma species exhibit strong saprophytic potential, they possess significant epiphytic phase and can penetrate internal tissues of plants without causing any harm to host plant. In recent years, substantial attention has been paid on the identification and interaction of endophytic Trichoderma species with plant hosts. However, there is a huge paucity of knowledge on biodiversity of endophytic Trichoderma species in Iran. The present study was aimed to characterize endophytic Trichoderma species from oak trees in Arasbaran forests. For this purpose, during August-September 2014, samples from twig and trunk of oak trees were collected in the Hatam-baig (Meshgin-Shahr) and the Kaleibar regions. A total number of 23 Trichoderma isolates were recovered from sampled areas. Trichoderma isolates were characterized based on morphological data and sequence data of ITS-rDNA region as Trichoderma atroviride, T. citrinoviride, T.harzianum, T. longibrachiatum and T. polysporum. In a phylogeny inferred based on sequence data of ITS-rDNA region, Trichoderma spp were clustered with the representative sequence of the type strain for each of the species with high bootstrap support. All five species are newly recorded from Arasbaran forests and black oak (Quercus macranthera) is reported as new host for these species. With the identification of these species, it will be possible to evaluate their efficacy in control of plant pathogens and promotion of plant growth.
    Keywords: Endophyte, Black oak, Trichoderma, ITS-rDNA
  • S. Darabi*_M. Bazrafshan_B. Babaee_S. B Mahmoodi Pages 67-82
    Rhizomania disease is one of the world's most important sugar beet diseases. The disease causal agent is Beet necrotic yellow vein virus. This disease is widespread. In this study, impact of rhizomania on sugar beet yield and qualitative characters consisting of root yield, sugar content, sugar yield, sugar extraction coefficient and amount of non-sugar impurities of root (sodium, potassium, and amino nitrogen) were investigated. For this purpose, 12 monogerm sugar beet cultivars including six commercial cultivars resistant to rhizomania, three tolerant cultivars, and three susceptible cultivars to the disease were planted in a randomized complete block design with three replicate in rhizomania non-infested and infested fields. This study was carried out in two years at Fars Agricultural and Natural Resource Research and Education Center (Zarqan). Results showed that rhizomania reduced the sugar yield by imposing a negative effect on root yield and sugar content. The average decrease in sugar yield in infected treatments, for commercial resistant, tolerant, and susceptible cultivars was 25, 54, and 90%, respectively. Under rhizomania infection conditions, sodium content of all cultivars increased, on average by 165%, but their amino nitrogen content showed an average with 43% reduction. The presence of rhizomania symptoms in resistant cultivars and yield reduction under infection conditions showed that Rz1 gene can not cause the full resistance to the disease.
    Keywords: Beet necrotic yellow vein virus, Cultivar, Field trials, Genetic resistance, Tolerance
  • A. Almasi, A. Rasekh*, M. Esfandiari, M. Askari Seyahooei, M. Ziaee Pages 83-95
    The melon aphid, Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae), is one of the most important pests causes damage to vegetable both in fields and greenhouses. The biological characteristics related to the efficiency of natural enemies are considered as quality control indices for preliminary screening, prior to release of biological control agents. In this study some biological characters including parasitism rate, emergence rate, and sex ratio of a sexual strain of the parasitoid wasp, Lysiphlebus fabarum (Marshall), was evaluated for individuals that were reared on different stages of A. gossypii. Furthermore, important factors related to offspring fitness (body length, developmental time, fecundity, and longevity) were surveyed. Results revealed that, L. fabarum could successfully parasitize all the nymphal instars of the melon aphid. With the exception of egg size, all other characteristics were significantly affected by host stage. Wasps emerged from the second and third instars had higher fitness than the other stages. Conseuently, L. fabarum may be considered as an effective biological control agent of the melon aphid, although these results need to be confirmed by further field and greenhouse studies.
    Keywords: Biological characteristics, Body size, Cucumber plant, Instar stages, Quality control
  • S. Nematollahi, N. Sokhandan Bashirm, F. Rakhshandehroo, H. Zamanizadeh Pages 97-108
    Cucumber mosaic virus (CMV) is one of the most important infectious plant viruses in Iran. For evaluating infection phenotypes of different isolates 342 samples of cucurbitaceous and tomato plants were collected from different locations in the northwest region of Iran in 2012. After screening by enzyme-linked immune sorbent assay (ELISA), 91 CMV-infected samples were identified. Eight representative CMV isolates whose phylogenetic positions had been determined were selected and compared for their pathological features in zucchini (Cucurbita pepo cv. Ps) plants. According to the determined disease indexes, the isolates were placed in two main groups. Also, evaluation of 2b (viral suppressor of RNA silencing) and CP expression with semi-quantitative RT-PCR showed different concentration of the isolates in test plants. The subgroup IB members from Iran induced more severe symptoms on the inoculated indicator test plants compared to the isolates in subgroup IA. Thus, there seemed to be a correlation between subgroup affiliation and biological properties of the CMV isolates from Iran.
    Keywords: CMV, Phylogenetic, Subgroup, Phenotype.
  • Shaban Kia, Kamran Rahnama*, H. Soltanloo, V. Babaeizad, Ma Aghajani Pages 109-124
    Septoria leaf blotch (STB) disease, caused by Zymoseptoria tritici, is one of the most important diseases of wheat in all over the world and Iran. Genetic resistance is the most important and economical strategy to control this disease. Continuous monitoring of the fungus populations is indispensable to study the efficiency of Stb resistant genes. In this study, virulence pattern of five different isolates on differential cultivars of wheat with resistance genes and the effectiveness of these genes against isolates were studied at seedling stage under greenhouse conditions. The results showed that BK94 and BK56 were the most and the least virulent isolates on differential cultivars, respectively. M3 and Arina were resistant to all isolates. TE9111, Riband and Flame were resistant to three, two and two isolates, respectively. The other differential cultivars were susceptible against the tested isolates. Among the Stb genes, Stb15, Stb16 and Stb17 were the most effective resistance genes to all isolates, therefore they can be used as resistance sources to STB in breeding programs in Iran.
    Keywords: Differential cultivars, Virulence, STB, AUDPC, Zymoseptoria tritici
  • S. Dashtiary*_S. E Razavi_N. Bagherani_S. J Sanei Pages 125-136
    Herbicides are widely used in various fields, but the mechanism of all possible interactions between herbicides and plant have hot been well understood yet. Charcoal rot, caused by Macrophomina phaseolina, is one of the most important diseases of soybean. Imazethapyr, trifluralin and metribuzin herbicides are used as soil -applied herbicides in soybean. Experiment arranged as factorial in Completely Randomised Design (CRD) with 6 replications in a laboratory condition in order to study of zero to 7000 mg.l-1 concentrations of imazethapyr, trifluralin and metribuzin herbicides in Potato Dextrose Agar on medium culture phaseolina mycelium growth rate. Fungus disc was placed on the center of 9 cm petri dishes and mycelium growth was measured daily. Growth rate of mycelium was fitted using four parameters logistics dose - response equation. Results showed that different doses of herbicides have significant effect on fungal growth rate. Trifluralin at 4320 and 5760 ppm, imazethapyr at 2300 and 7000 ppm and metribuzin at 5000 and 7000 ppm concentrations completely ceased the growth of fungus. Imazethapyr showed the most inhibitory effects on M. phaseolina isolates in the PDA medium culture followed by metribuzin and trifluralin.
    Keywords: Imazthapyr, Metribuzin, Soilborn disease, Trifluralin
  • M. Heydari Taghi Abadi, M. Yazdanian*, A. Afshari Pages 137-150
    Feeding of adults of stored-product moths in the genus Ephestia from water and sugar solutions as well as quantity and quality of larval diets would affect many biological properties of adults. In this study, effects of feeding of larvae from dietary glycerol, and male and female adult access to water were evaluated in the Mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella Zeller. Larvae were reared on two different diets: wheat germ brewer’s yeast glycerol (10:1:2), and wheat germ brewer’s yeast (10:1). Some adults were allowed to drink water for two days before mating and some others had no access to water. Larval feeding from dietary glycerol, if male and female adults had no access to water, had a significant effect on female longevity, but access to water either by one or two sexes made the effect non-significant. Drinking water by the two sexes, depending on feeding of larvae from glycerol-containing or glycerol-free diets, decreased female longevity significantly and non-significantly, respectively. Presence of glycerol in larval diet had a significant effect on longevity of male adults but in contrast with females, access of male adults to water did not compensate the negative effect of glycerol-free diet. Females obtained from larval glycerol diets showed higher fecundity. Drinking water or not by one sex altered the effect of water access on fecundity by other sex. Feeding from dietary glycerol increased the percentage eggs hatched, and mating of males and females with or without access to water showed different effects on egg hatchability. In general, presence of glycerol in larval diet and drinking water by adults increased the adult's longevity and fecundity, and percentage eggs hatched was affected by larval dietary glycerol and male adult access to water.
    Keywords: cundity, Glycerol, Longevity, Mediterranean flour moth, Water drinking
  • Sa Hosseini*, Kh Salary Pages 151-161
    Wheat streak mosaic virus, a member of the genus Tritimovirus in the family Potyiviridae, is a destructive pathogen of cereals. In this research, NIa-Pro as one of the most important proteinase of WSMV was analyzed. For this purpose, 116 wheat symptomatic samples were collected from North Khorasan, South Khorasan and West Azarbayjan provinces and tested by ELISA. Ten ELISA positive samples were propagated by mechanical inoculation on wheat and were tested by RT-PCR using specific primers that were amplified a 732 bp fragment of full length NIa-Pro coding region in all of the 10 samples. Then, two isolates from Iran, according to their geographical properties, were selected, cloned and sequenced. In the phylogenetic analysis, two distinct groups were separated. The isolates from iran were placed in Group I and subgroup IB close to isolate from America (NC-001886). Iranian isolates formed a sub group separate from previously reported isolates from Iran (Saadat shahr) and Europe. Analysis of cleavage sites in NIa-Pro of the isolates from iran, showed that all of them were conserved in comparison to the isolates previously recorded in GenBank but some substitutions were observed at NIa-Pro motifs. AETT residues at position 121-124 were replaced by GKSH, alanine residue was replaced by Threonin at position 154 and Glutamin alanine at position 208. This research is the first analysis of NIa- pro in isolates of WSMV from Iran.
    Keywords: Cereal, ELISA, Phylogeny, Polymerase Chain Reaction