فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نجمه جوانبخت اول، مجتبی مرادزاده اسکندری، حمید افضلی، محمود اخوت صفحات 1-16
    قارچ فوزاریوم از بیمارگرهای عمده ی مزارع ذرت محسوب می شود که علاوه بر تقلیل کمیت و کیفیت محصول، با تولید چند نوع مایکوتوکسین از جمله فومونیزین (FUM)، موجب آلودگی مواد غذایی و تهدید سلامت انسان و دام می شود. در تحقیق حاضر نمونه برداری از دانه های ذرت دارای علائم بیماری قارچی موجود در سیلوهای دامداری و مرغداری های مختلف استان خراسان رضوی انجام گرفت. با کشت دانه های ذرت بر روی محیط کشت های PDA و WA، پس از جداسازی و خالص سازی جدایه های متعلق به جنس فوزاریوم، مجموعا تعداد 40 جدایه بدست آمده که با توجه به ویژگی های ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک آنها و مقایسه با کلیدهای شناسایی مربوطه، سه گونه Fusarium verticillioides، F. graminearum و F. proliferatum به ترتیب با فراوانی 34، 4 و 2 جدایه شناسایی شدند. به منظور تایید نتایج بدست آمده، پس از استخراج DNA جدایه ها و دانه های ذرت با استفاده از واکنش PCR و آغازگرهای اختصاصی توالی مورد نظر تکثیر شد. بعلاوه، با استفاده از واکنش PCR به همراه آغازگر اختصاصی (FUM1 F/R) 15 جدایه از گونه ی غالب F.verticillioides از نظر پتانسیل تولید فومونیزین مورد بررسی قرار گرفتند. در محصولات PCR، تولید نوارهای bp183 برای 15 جدایه مزبور مشاهده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که همه ی جدایه های مورد بررسی گونه ی F. verticillioidesاز نظر ژنتیکی از پتانسیل تولید فومونیزین برخوردار هستند، همچنین با تکنیک مبتنی بر PCR و نشانگرهای مولکولی بکار رفته در این مطالعه، شناسایی، تفکیک و ردیابی گونه های فوزاریوم همراه دانه ی ذرت مقدور می باشد.
    کلیدواژگان: گونه ی غالب، F، verticillioides، فومونیزین، آغازگراختصاصی
  • مریم حیدری، سیده عاطفه حسینی، راضیه دری صفحات 17-28
    ویروس موزائیک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) یکی از اعضای جنس پوتی ویروس می باشد که وسیع ترین دامنه ی میزبانی را در بین پوتی ویروس ها دارد. به منظور ردیابی و شناسایی این ویروس، در ماه های آبان و آذر سال 1395 از مزارع زعفران دارای علائم استان خراسان جنوبی و شهرستان های قاین، خوسف و بیرجند تعداد 175 نمونه برداشت گردید. ردیابی اولیه ی ویروس با آزمون الایزا صورت گرفت که طی آن آلودگی نمونه ها 85/10 درصد برآورد شد. سپس RNA کل استخراج و در آزمون RT-PCR با آغازگر اختصاصی ژن پروتئین پوششیTuMV ، قطعه ای به طول تقریبی 980 جفت باز تکثیر و تعداد 9 جدایه تعیین توالی شد. بررسی تبارزایی 9 جدایه ی ایرانی با جدایه های موجود در بانک ژن بر مبنای توالی کامل ژن پروتئین پوششی، نشان داد که شش جدایه در گروه Asian BR همراه با جدایه هایی از چین، ترکیه و ایران قرار می گیرند. در صورتیکه سه جدایه ی دیگر این تحقیق درکنار سایر جدایه های ایرانی این ویروس، در گروه World B نزدیک به جدایه هایی از کانادا و نیوزلند قرار می گیرند. بیشترین شباهت بین جدایه SKK10 از ایران با جدایه ی ایرانی IRNTT3 به میزان 96/98 درصد و کمترین بین جدایه ی ایرانی SKK10 با AB 093598 از ایتالیا به میزان5/84 درصد می باشد. از آنجا که جدایه های ایرانی این ویروس روی گیاه زعفران در دو گروه کاملا مجزا قرار دارند، بنابراین از اجداد متفاوتی منشا گرفته اند. تحقیق حاضر اولین بررسی ویروس مذکور روی گیاه زعفران در ایران است.
    کلیدواژگان: ایران، ویروس موزائیک شلغم، پوتی ویروس، زعفران
  • فاطمه صفرزاده، علیرضا عسگریان زاده صفحات 29-39
    مهمترین آفت درختان بیدمجنون در فضای سبز تهران، چوبخواران هستند که سبب خشک شدن شاخه ها یا مرگ کامل این درختان می شوند. در این تحقیق، مدیریت تلفیقی سوسک چوبخوار صنوبر، Melanophila picta Pall. (Col.، (Buprestidae روی بیدمجنون در دانشگاه شاهد واقع در جنوب تهران در سال 1395 بررسی شد. هفت تیمار کنترل شیمیایی، زراعی و مکانیکی در قالب طرح بلوک های تصادفی در سه بلوک پیاده گردید. برای ارزیابی اثر تیمارها از شمارش تعداد چکیده ی شیره ی تنه درخت در شهریور و درصد خشکیدگی درخت در پاییز استفاده شد. بر اساس سوراخ های خروج حشرات بالغ، اولین ظهور حشرات بالغ در اردیبهشت ماه اتفاق افتاد و اوایل خرداد ماه به اوج خود رسید. نتایج نشان داد که تیمارها اختلاف معنی دار داشته و مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمارهای: سم پاشی با کلرپیریفوس 5/1 در هزار همراه با روغن ولک دو در هزار، ترکیب سوپر جاذب آب، تیمار ترکیبی (سم پاشی و سوپرجاذب) و ترکیب دورکننده ی گریز در یک گروه قرار داشته و میزان خشکیدگی صفر بود درحالیکه در شاهد بیش از 18 درصد خشکیدگی دیده شد. در بررسی تیمارهای مختلف در جلوگیری از تخم ریزی آفت براساس تعداد چکیده ی شیره گیاه، نتایج نشان داد که تیمارهای دورکننده (ترکیب تجاری گریز)، توری پارچه ای و کود وین هیومیک بر اساس آزمون توکی مشابه بوده ولی در شاهد تعداد چکیده به طور معنی داری بیشتر بود. بنابراین کنترل آفت به وسیله ی سم پاشی درخت در زمان خروج حشره ی بالغ یا استفاده از ترکیبات دورکننده یا تقویت گیاه و یا تامین آب گیاه، نقش موثری در جلوگیری از مرگ این درختان داشت.
    کلیدواژگان: بید مجنون، سوسک چوبخوار صنوبر، کنترل آفت، تهران
  • هرمز سلطانی، حسین فرازمند، علیرضا براتی صفحات 41-55
    این پژوهش در دو باغ انگور آلوده در شهرستان ملایر، روستاهای بابا رییس و میشن با بافت خاک متفاوت و یک باغ بدون آلودگی در ایستگاه انگور ملایر انجام شد. جهت بررسی زیست شناسی آفت، در ایستگاه مذکور تعداد 15 درخت هم سن انگور بدون آلودگی با قفس توری دار پوشانده شده و پنج جفت زنجره ی نر و ماده در هر قفس رها شد. تاریخ ظهور پوره ها، اوج ظهور، تغییرات جمعیت و میزان آلودگی با شمارش پوستک ها و سوراخ خروجی پوره ها بررسی شدند. نتایج نشان داد، که میانگین عمر حشره ی ماده، 11 روز، دوره ی تفریخ تخم ها یک ماه و اولین تاریخ خروج پوره ها نیمه اول مرداد ماه بود. پرواز حشرات کامل اواخر خرداد تا اواخر مرداد ماه و اوج خروج پوره ها اوایل مرداد بود. در باغ با بافت خاک سبک آلودگی کمتر و در خاک سنگین بیشتر بود. بررسی تاثیر عوامل آب و هوایی روی بیولوژی آفت نشان داد هنگاهی که دمای هوا و دمای عمق 30 سانتیمتری خاک در نیمه اول مرداد بیشترین میزان یعنی 34 درجه ی سانتیگراد بود، خروج پوره ها به اوج خود رسید. هنگامی که مجموع درجه- روز در نیمه ی اول خرداد ماه به حدود 408 درجه ی سانتیگراد رسید، خروج پوره ها از خاک شروع و در نیمه ی اول مرداد ماه که مجموع درجه- روز حدود 1342 درجه ی سانتیگراد رسید. خروج پوره ها به اوج خود رسید. اوج خروج پوره ها از خاک با میزان تبخیر رابطه ی مستقیم و با درصد رطوبت نسبی هوا رابطه ی معکوس داشت. میزان پارازیتیسم تخم ها در منطقه ی بابارییس و میشن به ترتیب 16/1 و 78/0 درصد بود.
    کلیدواژگان: انگور، بیواکولوژی، درجه روز رشد، بافت خاک، پوره
  • موسی صابر، صمد وجودی، میلاد فرخی، اکرم احمدی صفحات 57-67
    بالتوری سبز Chrysoperla carnea (Stephens) یکی از مهمترین عوامل کنترل زیستی است. در این مطالعه، اثرغلظت های توصیه شده ی مزرعه ای و دو برابر آن غلظت ها از حشره کش های زیست سازگار امامکتین بنزوات و اسپینوسد روی فراسنجه های زیستی این شکارگر مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های زیست سنجی روی لاروهای سن دو به روش تماس با باقیمانده ی سموم در اتاقک رشد با شرایط دمایی 1 26، رطوبت نسبی 5 70% و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی صورت گرفت. نتایج زیست سنجی ها نشان داد که حشره کش های مورد آزمایش در غلظت توصیه شده ی مزرعه ای سمیت ناچیزی روی لاروهای سن دو بالتوری سبز داشتند و براساس طبقه بندی سازمان بین المللی کنترل زیستی، امامکتین بنزوات و اسپینوسد در گروه حشره کش های بی ضرر قرار گرفتند. مقادیر 50 و 240 میلی گرم ماده ی موثر بر لیتر حشره کش های امامکتین بنزوات و اسپینوسد (دو برابر غلظت توصیه شده ی مزرعه ای) طول دوره ی لاروی را به ترتیب 7/7 و 5/15 درصد و طول دوره ی شفیرگی را به ترتیب 6/7 و 4/11 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. این حشره کش ها باعث افزایش معنی دار مرگ و میر در طول مرحله ی لاروی شدند ولی اثر معنی داری روی مرگ و میر مرحله ی شفیرگی بالتوری سبز نداشتند. از نظر باروری، درصد تفریخ تخم ها و طول عمر حشرات بالغ بالتوری سبز بین شاهد و تیمارهای حشره کشی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. براساس نتایج به دست آمده، حشره کش های امامکتین بنزوات و اسپینوسد تاثیر سوء خیلی کمی روی بالتوری سبزداشتند، بنابراین می توان از این حشره کش ها همراه با بالتوری سبز در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات استفاده نمود.
    کلیدواژگان: حشره کش های زیست سازگار، مدیریت تلفیقی آفات، Chrysoperla carnea
  • فرزانه لک، ابوالفضل سرپله، داریوش شهریاری صفحات 69-83
    بیماری پژمردگی فوزاریومی ناشی از قارچ Fuarium oxysporum f.sp. melonis متداول ترین و گسترده ترین بیماری در طالبی و خربزه در ایران و چند کشور جهان محسوب می شود. هدف از این تحقیق بررسی تنوع ژنتیکی بیمارگر در ایران بود. در این تحقیق از 50 جدایه قارچ که از مناطق عمده ی خربزه کاری ایران جمع آوری شده بودند، استفاده شد، پس از خالص سازی، شناسایی و آزمون بیماری زایی، بررسی تنوع ژنتیکی انجام شد.بررسی تنوع ژنتیکی جدایه ها به روش rep – PCR و با پرایمرهای ERICو BOXانجام گردید. نتایج آزمون بیماری زائی نشان داد بین جدایه های مناطق مختلف، از نظر درصد وقوع بیماری، شدت بیماری و شاخص های رشدی (وزن تر ریشه و اندام های هوایی) در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. بیشترین درصد وقوع بیماری در بوته های مایه زنی شده با جدایه های 605، Race1-2،606 و609مشاهده شد و بیشترین شدت بیماری توسط جدایه های607، H2، F-186-4وF-186-6 ایجاد گردید. جدایه های F-186-1، F-66-4، F-186-4وH9 بیشترین تاثیر را بر کاهش وزن تر ریشه و جدایه های F-186-6، F-66-4 و501بیشترین تاثیر را بر کاهش وزن تر اندام های هوایی داشتند. نرم افزار NTSYS-pc جدایه ها را در ضریب تشابه 63% به 4 گروه A، B،C و Dتقسیم کرد. نتایج نشان داد تنوع ژنتیکی بین جدایه های Fom در ایران بالاست. بین گروه های بیماری زایی و جدایی جغرافیایی جدایه ها با گروه های rep ارتباطی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: Fuarium oxysporum f، sp، melonis، تنوع ژنتیکی، rep، PCR
  • مریم رضایی*، رضا جوان نژاد صفحات 85-97

    کنه ی شکارگر Neoseiulus californicus (McGregor)، از شکارگرهای مهم بسیاری از آفات از جمله کنه ها و حشرات کوچک است. به منظور بررسی روش های پرورش انبوه کنه ی شکارگر، از بسترهای گیاهی مختلف (برگ لوبیا، توت فرنگی، توت و خیار)، بسترهای مصنوعی (طلق پلاستیکی)، برخی رژیم های غذایی تخمKoch Tetranychus urticae، پوره و بالغ کنه ی انباری Tyrophagus putrescentiae (Schrank) و تخم پروانه Anagasta kuehniella (Zeller) و گرده های گیاهی مختلف (گرده های گردو، آفتابگردان، ذرت، خرما و گرده جمع اوری شده توسط زنبورعسل) در ظروف پرورش روی اسفنج مرطوب حاوی 15 کنه ی ماده ی شکارگر استفاده شد. تعداد کنه های شکارگر پس از 5، 10 و 14 روز شمارش شد. در آزمون های دیگری با حذف تخم، درصد زنده مانی کنه ها، طول عمر و میزان تخم گذاری مورد مقایسه قرار گرفت. بهترین گزینه برای پرورش انبوه کنه ی شکارگر، بسترهای حاوی آگار است که با تغذیه ی کنه ی شکارگر از کنه ی Tyrophagus روی این بستر، طول عمر (50/18 روز) و میزان تخم ریزی (10/34 تخم) کنه ی شکارگر نسبت به سایر تیمارها بیشتر است (05/0P<). بستر مصنوعی (طلق) نیز تا حدودی شرایط مناسبی برای کنه ی شکارگر فراهم می کند. دربین گرده های مورد آزمون، گرده ی گردو و خرما به دلیل وجود ترکیبات مغذی تر برای کنه ی شکارگر، بهترین گزینه است. پوره و بالغ کنه ی انباری Tyrophagus به عنوان شکار، مناسب تر است و به دلیل اقتصادی تر بودن و به صرفه بودن کنه ی انباری، استفاده از آن توصیه می شود. مواد مصنوعی نظیر آگار جهت بستر پرورش و مواد غذایی نظیر گرده ی گیاهی جهت پرورش انبوه کنه ی شکارگر، استفاده از این کنه ی شکارگر را در کنترل آفات مهم و کلیدی هموار می کند.

    کلیدواژگان: Anagasta kuehniella، گرده و کنترل زیستی، Anagasta kuehniella، Tyrophagus putrescentiae
  • عزیز شیخی گرجان، مرضیه رحمانی، سهراب ایمانی، مهران جوادزاده صفحات 99-108
    بیدگوجه فرنگی یکی از آفات جدید و مهم گوجه فرنگی در ایران است. کنترل شیمیایی از جمله اجزای اصلی مدیریت این آفت در شرایط طغیانی است. در این تحقیق، تاثیر پنج حشره کش جدید علیه این آفت مورد آزمایش قرار گرفت. زیست سنجی حشره کش ها روی لارو سن سوم بید گوجه فرنگی در آزمایشگاه انجام گرفت. آزمایش ها در شرایط گلخانه نیز با شش تیمار و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای گلخانه ای شامل اسپینوساد با غلظت 25/0 در هزار، تیوسیکلام یک در هزار، امامکتین بنزوات 3/0 در هزار، مخلوط کلرانترانیلی پرول+ آبامکتین، 5/0 درهزار و فلوبن دیامید2/0در هزار، از فرمولاسیون تجارتی حشره کش ها، و شاهد (آب پاشی) بود. نتایج زیست سنجی نشان داد که حشره کش های آبامکتین+کلرانترانیلی پرول (LC50=0.01 mg ai/L) و تیوسیکلام (LC50=29.9 mg ai/L) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را روی لارو سن سوم بید گوجه فرنگی دارند. همچنین، ارزیابی تاثیر حشر کش ها در سطح گلخانه آلوده به بید گوجه فرنگی نشان داد همه حشره کش های مورد آزمایش در غلظت های فوق الذکر درصد کارایی قابل قبولی دارند و تیمارهای ولیوم تارگو و فلوبن دیامید در 10 و 13 روز بعد از سمپاشی از بیشترین کارایی برخوردار هستند. نتایج همچنین حاکی از آنند که حشره کش های مورد آزمایش دارای توانایی بالایی برای کنترل بید گوجه فرنگی هستند.
    کلیدواژگان: اسپینوساد، امامکتین بنزوات، تیوسیکلام، فلوبن دیامید، ولیوم تارگو®
  • مهدی داوری، احمد شهریاری، مهدی بهنامیان، سارا دژستان، فاطمه علی حسین زاده صفحات 109-121
    با توجه به اهمیت بالای قارچ خوراکی دکمه ای سفید (Agaricus bisporus) به عنوان منبع غذا و پروتئین، شناسایی و کنترل بیماری های مرتبط با این محصول در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. در استان اردبیل چندین واحد تولیدی قارچ دکمه ای فعالیت می کنند. در این تحقیق، نمونه های آلوده از واحدهای پرورش این محصول در شهرهای اردبیل، نمین، سرعین، مشگین شهر و پارس آباد جمع آوری شد. پس از جداسازی و خالص سازی قارچ های بیمارگر از قارچ های خوراکی و خاک پوششی آلوده، از ویژگی های ماکروسکوپی و میکروسکوپی شامل مشخصات پرگنه روی محیط کشت MEA و PDAو اندازه و شکل کنیدیوم ها و کنیدیوم برها برای شناسایی اولیه با استفاده از کلیدهای معتبر استفاده شد. سپس جدایه ها با توالی یابی ناحیه ژنی ITS-rDNA مورد تایید نهایی قرار گرفتند. در این پژوهش از بین 72 جدایه شناسایی شده، گونه های Lecanicillium fungicola عامل بیماری حباب خشک،Trichoderma harzianum وT. virens عوامل بیماری کپک سبز،Mycogone perniciosa عامل بیماری حباب تر و mycophilum Cladobotryium عامل بیماری تارعنکبوتی به ترتیب با فراوانی 49، 18، 14، 14 و پنج درصد شناسایی شدند. این اولین مطالعه ی بیماری های قارچی قارچ دکمه ای در استان اردبیل محسوب می شود. این نتایج می توانند پس از تحقیقات تکمیلی، برای به کار گیری راهبردهای مناسب جهت پیشگیری و کنترل بیماری های قارچی در مراکز پرورش قارچ دکمه ای مور استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: قارچ خوراکی، Trichoderma، Mycogone، Lecanicillium، Cladobotryium
  • ستاره حبیب زاده، فرید بیگی صفحات 123-134
    Penicillium digitatum، عامل بیماری کپک سبز مرکبات، یکی از مهم ترین بیمارگرهای ایجاد کننده پوسیدگی میوه در مرکبات می باشد که خسارت قابل توجهی به محصول وارد می سازد. متاسفانه استفاده مکرر از ترکیبات شیمیایی، ضمن ایجاد اثرات مخرب بر روی انسان و محیط زیست سبب بروز جدایه های مقاوم بیمارگر نیز می شود. امروزه، استفاده از آفت کش های زیستی نظیر آنتاگونیست ها و ترکیبات طبیعی گیاهی، جایگزینی بادوام برای کنترل بیماری های پس از برداشت می باشد. در این بررسی، توانایی عصاره های حاصل از تعدادی از گیاهان بومی که در شمال کشور پراکنش نسبتا خوبی دارند به عنوان یک آفت کش طبیعی در کنترل بیمارگر P. digitatum، مورد ارزیابی قرار گرفت. از عصاره های متانولی این گیاهان برای بررسی های آزمایشگاهی و گلخانه ای به ترتیب بر روی محیط کشت1 (PDA) با روش دیسک کاغذی و روی میوه ی پرتقال رقم واشنگتن ناول با روش غوطه ور نمودن در عصاره ها، استفاده شد. نتایج نشان داد با وجود اینکه در روش آزمایشگاهی، تعدادی از عصاره های گیاهی ناحیه بازدارندگی از رشد را در اطراف دیسک کاغذی، ایجاد کردند، اما در شرایط انباری، تنها گیاه سرخاب کولی بود که به طور معنی داری مانع از تولید اسپور توسط قارچ P. digitatum شد. با جداسازی اجزاء عصاره ی سرخاب کولی با استفاده از ستون کروماتوگرافی و با کمک حلال های غیر قطبی هگزان، نیمه قطبی دی اتیل اتر و قطبی متانول و تعیین خلوص آن ها با کمک2 (TLC)، 11 جزء خالص حاصل شد. نتایج میزان تاثیر هر جزء بر بیمارگر کپک سبز در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که عامل موثر در این عصاره را می توان با کمک حلال قطبی متانول استخراج نمود.
    کلیدواژگان: کپک سبز، سرخاب کولی، مرکبات، واشنگتن ناول، عصاره گیاهی
  • خدیجه موسی، رضا درویش زاده، مسعود ابرین بنا صفحات 135-150
    پوسیدگی اسکلروتینیایی یقه ساقه و ساقه که توسط قارچ های Sclerotinia sclerotiorum و S. minor ایجاد می شود، یکی از بیماری های مخرب و مهم آفتابگردان است. استفاده از ارقام مقاوم به عنوان مهم ترین روش کنترل این بیماری در نظر گرفته می شود، ولی بکارگیری و توسعه ی این ارقام، مستلزم وجود اطلاعاتی در زمینه ی قدرت تهاجمی بیمارگر در منطقه و برهمکنش جدایه های قارچ با ژنوتیپ های میزبان است. در این تحقیق ابتدا قدرت تهاجمی 15 جدایه S. sclerotiorum و 14 جدایه S. minor جمع آوری شده از مزارع آفتابگردان در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی، روی رقم فرخ بررسی شد. قدرت تهاجمی جدایه های S. sclerotiorum از کم تا زیاد متغیر بود ولی تنوع قدرت تهاجمی کمی در بین جدایه های S. minor مشاهده شد و اغلب آنها بسیار مهاجم بودند. سپس برهمکنش بین سه جدایه منتخب از هر گونه قارچ و 40 لاین آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. مقاومت اختصاصی جدایه نسبت به دو بیمارگر در بعضی از لاین های مورد بررسی شناسایی گردید و دو لاین 15031 و ENSAT-699 نسبت به هر سه جدایه S. minor مقاوم بودند. در بین لاین های مقاومی که در این تحقیق شناسایی شد، لاین ایرانی 110 با مقاومت به دو جدایه از هر کدام از دو گونه بیمارگر و نیز میانگین آلودگی کل (44/79%) کم، جزو مقاوم ترین لاین ها بود. از منابع مقاومت جدید که در این تحقیق شناسایی شد، می توان در برنامه های به نژادی آفتابگردان استفاده کرد و با ترکیب مقاومت های اختصاصی جدایه، ارقامی با طیف مقاومت وسیع نسبت به هر دو بیمارگر ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: اثر متقابل جدایه × لاین، پوسیدگی یقه ی ساقه اسکلروتینیایی، گیاهان روغنی، مقاومت اختصاصی جدایه، مقاومت نسبی
  • ابوالفضل نرمانی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابای اهری صفحات 151-169
    بیماری نوار برگی انگور که قبلا تحت عنوان بیماری مرکب اسکا شناخته می شد، یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های تنه ی انگور به شمار می رود. قارچ Phaeoacremonium minimum به عنوان یکی از عوامل اصلی دخیل در این بیماری شناخته شده است. کنترل بیماری نوار برگی انگور با استفاده از ترکیبات شیمیایی مشکل بوده و در عین حال استفاده از عوامل کنترل زیستی در مدیریت این بیماری نسبتا موثر شناخته شده است. در تحقیق حاضر، پتانسیل بازدارندگی سه گونه Trichoderma شامل T. harzianum (جدایه تجاری (T22،T. longibrachiatum و T. brevicompactum (جدایه های درون زی) روی چهار جدایه Pm. minimum با دو تیپ آمیزشی متفاوت با استفاده از روش های کشت متقابل، تاثیر متابولیت های فرار و متابولیت های غیر فرار ارزیابی گردید. نتایج به دست آمده از این مطالعه، نشان داد که تمامی جدایه های آنتاگونیست در مقایسه با شاهد تاثیر معنی داری بر رشد شعاعی Pm. minimumدارند. در روش کشت متقابل، T. harzianum T22 با 53/76 درصد بازدارندگی رشد پرگنه در مقایسه با دو آنتاگونیست دیگر از پتانسیل بالاتری در بازدارندگی از رشد Pm. minimum برخوردار بود.همچنین ارزیابی اثرات کنترلی ترکیبات فرار این آنتاگونیست ها حاکی از آن بود که اختلاف معنی داری بین این سه گونه آنتاگونیست وجود ندارد. ترکیبات غیر فرار T. brevicompactumبا 75.46 درصد بازدارندگی از رشد پرگنه بیمارگر پتانسیل کنترلی بالاتری را نسبت به دو گونه ی دیگر دارا بود.ترکیبات غیر فرار دو گونه T. longibrachiatum و T. harzianum T22 به ترتیب 93/46 و 67/17 درصد بازدارندگی داشتند. همچنین بررسی اثرات کنترلی این آنتاگونیست ها روی دو تیپ آمیزشی Pm. aleophilum نشان داد که ترکیبات فرار T. longibrachiatumاثرات کنترلی بیشتری روی تیپ آمیزشی MAT1-1 (74/48 درصد) نسبت به MAT1-2 (10/35) دارند. در حالت کلی، نتایج این بررسی نشان داد که گونه T. brevicompactum به عنوان یک گونه آنتاگونیست با قابلیت بالا درکنترل زیستیPm. minimum مطرح می باشد، بنابراین بررسی های تکمیلی در مورد ویژگی های کنترل زیستی و کارایی این گونه در کنترل بیمارگرهای دخیل در این بیماری در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: آنتاگونیست، بیماری نوار برگی، تیپ آمیزشی، کنترل زیستی
|
  • Najmeh Javanbakhat Aval, Mojtaba Moradzadeh Eskandari, Hamid Afzali, Mohmud Okhuvat Pages 1-16
    Fusarium, a phytopathogenic fungus in fields of corn, not only reduces the quality and quantity of crops but also causes food contamination and endangers people s health by producing some mycotoxins such as Fumonisin (FUM). In the present study, samples were collected from fungal disease symptoms- showing corn from different livestock and poultry storage in Khorasan-Razavi province. Having placed the corn on PDA and WA, isolates belonging to Fusarium genus were isolated and purified. As a result, a total of 40 isolates were obtained among which three species were identified as Fusarium verticillioides, F. graminearum and F. proliferatum with isolated frequencies of 34, 4 and 2, respectively. To support these results, DNA was extracted from the isolates from corn seeds and the fungal ribosomal DNA was amplified using PCR with species- specific primers. In addition, using PCR with the specific primers (FUM1 F/R) 15 isolates of F. verticillioides, as the prevalent species were examined for fumonisin production. The results indicated that all of the examined F. verticllioides isolates gave the expected fragment with 183 bp in size. Therefore, this study demonstrated that F. verticllioides isolates genetically have a potential for fumonisin-production. It also showed that the PCR-based technique can be used for the identification, distinction and detection of the Fusarium species.
    Keywords: Prevalent species, Fusarium verticillioids, Fumonisin, Specific Primer
  • Maryam Hedari, Atefeh Hoseini, Raziyeh Duri Pages 17-28
    Turnip mosaic virus is a member of the genus Potyvirus in the family Potyviridae and has the broadest host range in the family. In order to detect and characterize local isolates of TuMV, 175 saffron samples were collected from Birjand, Khosf and Ghaen in South Khorasan between October and November 2016. Infections with TuMV were detected by ELISA in 10.85 percent of samples. Total RNA was extracted and subjected to RT-PCR with the virus coat protein (CP) specific primers. As a result, full-length CP gene (980 bp) was amplified from nine samples and sequenced. Phylogenetic analysis of these isolates and 30 GenBank TuMV isolates showed that six Iranian isolates fell in Asian BR group with other isolates from Iran, China and Turkey. Three Iranian isolates fell in World B group with the isolates from Canada and new Zealand. Homology matrix showed the highest similarity between SKK10 and IRNTT3 and the lowest between SKK10and AB093598 from Italy (98.96 and 87.2%, respectively). The phylogenetic analysis showed that TuMV isolates from saffron plant in Iran were classified in different groups; therefore, they may have derived from different ancestors. This is the first investigation of TuMV on saffron in Iran .
    Keywords: Iran, Turnip mosaic virus, Potyvirus, Saffron
  • Fatemeh Safarzadeh, Alireza Askariyanzadeh Pages 29-39
    The most important pest of weeping willow trees in landscape of Tehran are wood borers that cause damage to branches or tree. In this research, integrated pest management of the metallic wood-boring beetle, Melanophila picta Pall. (Col., Buprestidae) on Babylon weeping willow trees in the campus of Shahed University campus was studied during year 2016. A Randomized Complete Block Designs (RCBD) was adopted to evaluate effect of seven treatments chemical, mechanical, cultural and three replications, in regarding of number of ooze out of the tree trunk (in September) and the death rate of the trees (during autumn). Based on adult emergence holes, first emergence of the adult insects occured in early May and at during May to late May it reached to peak. The effect of different treatments on the wood borers showed a significant difference between them. Comparison of means showed that spraying the trunks and branches with 1500 ppm Chlorpyriphos plus 2000 ppm Volk oil, applying of super absorbent polymer, combined treatment (spraying and super absorbent) and repellent getaway were in one group with no tree was died. Mortality followed by control with more than 18 percent mortality. Also, results showed that getaway repellent, mesh fabric and Vienna humic acid fertilizer were similar in preventing oviposition of poplar borer beetle while oozing was significantly higher in control. So, spraying the trunk at adult emergence (June) or using repellent substances or avoiding water stress of the plant, have effective role in preventing damage.
    Keywords: Babylon weeping willow, Melanophila picta, Pest control, Tehran
  • Hormoz Soltani, Hosein Farazman, Alireza Barati Pages 41-55
    In this study, two grape orchards infected by vine cicada were selected in Baba-raees and Mishen villages of Malayer, with different soil structure and an uninfected one in Malayer station. The biology of the pest studied by encaging 15 grape trees in the uninfected orchard and releasing five mature male and females of the vine cicada in each cage. The developmental stages of the insect thus onset and the peak of emerging nymphs, the trends of population fluctuation and infection rate were determined observing exuviae and emerging holes. The adult longevity was 11 days and the hatching duration of eggs was about one month. The adult cicadas flied late June to late August and the nymphs were emerged from the soil late August. Compared to the orchards with relatively heavy texture, the severity of infection was higher in orchards with relatively light texture soil. It was found that the peak of the nymph emergence was happened when both air and soil temperatures at the depth of 30 cm, reached to maximum of, 34°C. Moreover, the onset and peak of the nymph emergence Occurred when 408 and 1342 Growth Degree Day (GDD) was accumulated for vine trees respectively. In addition, the peak had a negative and a positive correlation with relative humidity and evaporation, respectively. Furthermore, the rate of egg parasitism was 1.16% and 0.78% in Baba-raees and Mishen respectively.
    Keywords: Grape, Bio ecology, Growth degree Day (GDD), Soil Texture, Nymph
  • Moosa Saber, Samad Vojudi, Milad Farukhi, Akram Ahmadi Pages 57-67
    The common green lacewing, Chrysoperla carnea (Stephens) is known as an important biological control agent. In this study, the effects of field recommended concentrations of emamectin benzoate and spinosad were evaluated on the biological parameters of C. carnea. Bioassay tests were done on second instar larvae of green lacewing by contact residue method at 26±1 , 70±5% RH and a photoperiod of 16:8 h. (L:D) The results showed that the tested insecticides at recommended field concentration had negligible toxicity on second instar larvae of green lacewing and according to IOBC standard method, emamectin benzoate and spinosad were classified as harmless. Fifty and 240 mg a.i./l of emametin benzoate and spinosad (twice recommended field concentration) increased larval duration by 7.7 and 15.5 % and pupal duration by 7.6 and 11.4 % compared with control, respectively. These insecticides increased larval mortality rate significantly compared with control but they did not affect pupal mortality rate. Fecundity, fertility and adult longevity were not affected significantly by tested insecticides compared with control. Results showed that tested insecticides had low adverse effects on the green lacewing. Therefore, the tested insecticides and green lacewing as biological control agent can be used in integrated pest management programs.
    Keywords: Biorational insecticides, Chrysoperla carnea, Integrated Pest Management, Sublethal effects
  • Farzaneh Lak, Abolfazel Sarpeleh, Darush Shahriyari Pages 69-83
    Fusarium wilt caused by Fuarium oxysporum f.sp. melonis is one of the most important disease of melon in Iran and some countries around the world. The purpose of this study was to investigatethe genetic diversity of this pathogen in Iran. In this study, 50 isolates of F. oxysporum were collected from melon plants(cantaloupe and muskmelon) with wilt and yellowing symptomsacross Iran. The isolates were identified using morphological criteria and their pathogenicity was confirmed. Genetic diversity of the isolates was then determined by rep-PCR technique using ERIC and BOX primers and NTSYS software. The results of pathogenicity testshowed that there were significant differences at the 1% level probability among the isolates in disease incidence, disease severity and plant growth parameres (fresh weight of roots and shoots). The highest disease incidence was observed in plants inoculated with isolates Race1-2,605, 606and 609and the highest disease severity was induced by isolates 607, H2, F-186-4 and F-186-6. Isolates F-186-1, F-66-4, F-186-4and H9had the highest and isolates F-186-6, F-66-4 and 501 had lowest effects on decrease of fresh weight of roots and shoots, respectively. Genetic diversity test divided the isolates into 4 groups A, B, C and D in 63% similarity level. This study showed that the genetic diversity among the isolates of F. oxysporum f. sp. melonis is high in Iran. There was no correlation among Rep groups, pathogenicity and geographic distribution of the isolates.
    Keywords: Fuarium oxysporum fast. melonis, Genetic diversity, Pathogenicity, Rep-PCR
  • Maryam Rezaei*, Reza Javan Nejad Pages 85-97

    The predatory mite, Neoseiulus californicus preys on phytophagous mites and small insect pests. Different methods were investigated for studying of mass rearing methods of this predatory mite. We used different host plants (lima bean leaves, strawberry leaves, mulberry leaves, cucumber leaves) and artificial plates as arena and different diets (Tetranychus urticae Koch eggs, Tyrophagus putrescentiae (Schrank) nymphs and adults, and Anagasta kuehniella (Zeller) eggs), plant pollens (walnut pollen, sun flower pollen, bee pollen, corn pollen and date pollen). In each rearing container, 15 female predatory on exciseted sponge used. The number of predatory mites were counted after 5, 10 and 14 days. In another test, we investigated the survival and fecundity rate with removeing the eggs of predatory mite in each container. The best choice for mass rearing of this predatory mite is agar beds with feeding on Tyrophagus mite. The longevity (18.50 days) and fecundity (34.10 eggs per female) of the predatory mite on agar were more than other treatments (P

    Keywords: Anagasta kuehniella, Tyrophagus putrescentiae, Pollen, Biological control
  • Aziz Shekhi, Marzieh Rahmani, Sohrab Emani, Mehran Javadzadeh Pages 99-108
    Tomato leafminer moth (TLM), Tuta absoluta (Meyrick), is a serious new pest in field and greenhouse grown tomatoes in Iran. Chemical control is an important component of this insect pest management in outbreak conditions. This study investigates the effectiveness of five new insecticides against TLM. Bioassays were conducted on 3rd instar larvae of TLM in laboratory conditions. Also, efficacy of insecticides was evaluated in a Completely Randomized Design (CRD) with six treatments and three replications in the greenhouse. The treatments included thiocyclam (Evisect® SP 50%) with concentration of 1gl-1, flubendiamide (Takumi® WG 20%, 0.2 gl-1), chlorantraniliprole abamectin (Voliam Targo® SC 6.3%, 0.8 g l-1), emamectin benzoate (Proclaim® SG 5% 0.3 g l-1), Spinosad (Tracer® SC 24%, 0.25 g l-1) and control (water spray). The bioassay results showed that chlorantraniliprole abamectin (LC50=0.01 mg ai l-1) and thiocyclam (LC50=29.9 mg ai l-1) had the highest and the lowest toxicity on the TLM larvae, respectively. Also, the greenhouse results showed that all of the insecticides had acceptable efficacy at the tested concentrations on the TLM larvae. Voliam Targo® and Takumi® had the best efficacies against TLM on 10 and 13 days after treatment and followed by the rest insecticides. All tested insecticides had a high potential toxicity against TLM.
    Keywords: Emamectin benzoate, Flubendiamide, Thiocyclam®, Spinosad, Voliam Targo
  • Mehdi Davari, Ahmad Shahriyari, Mehdi Behnamian, Sara Dezsetan, Fatemeh Ali Hossienzadeh Pages 109-121
    Due to the importance of white button mushroom as a source of food and protein, the identification and control of its diseases are taken into consideration in the world. In Ardabil province, there are several mushroom production units. In this research, infected samples were collected from Ardabil, Namin, Sarein, Meshginshahr and Pars-Abad mushroom farms. After isolation and purification of fungicolous fungi from infected mushrooms and casing soil, macroscopic and microscopic features including colony characteristics on MEA/PDA and conidium/conidiophore size and shape were used for tentative-identification of isolates using valid keys. The results were confirmed by sequencing of ITS-rDNA region. In this study, among 72 fungal isolates, Lecanicillium fungicola, causal agent of dry buble, Trichoderma harizianum and T. virense causal agents of green mold, Mycogone perniciosa causal agent of wet bubble, and Cladobotrium mycophilum causal agent of cobweb were identified with 49, 18, 14, 14 and 5% frequency, respectively. This is the first study on mycopathogens of button mushroom in Ardabil province. The results may help to prevent and control the mycopathogenic fungi in button mushroom production units after additional research.
    Keywords: Agaricusbisporus, Lecanicillium, Mycogone, Trichoderma, Cladobotrium
  • Setareh Habibzadeh, Farid Beghi Pages 123-134
    Penicillium digitatum, the causal agent of citrus green mold, is one of the most important pathogens among citrus fruit rot agents. Unfortunately, the continuous application of chemical pesticides have serious effects on human health and environment. As well as development of resistance is a latest against their resistance to chemical pesticide. Today, research on bio-pesticides using microbial antagonists and natural plant products has become more important as viable alternatives to control postharvest diseases. In this research, some wide spread endemic plant spears were collected from North of Iran and their potential as natural bio-pesticide were evaluated. Metabolic extracts of these plants were tested on PDA medium in vitro and on citrus fruits in vivo for their efficacy to control P. digitatum when applied as disc diffusion method and soaking in plant extract suspension respectively. Results showed some plant extract produce inhibition zone around paper disc In vitro test, but in vivo test, only extract of Phytolacca americana has significant effect and inhibited spore production by Penicillium sp. Eleven Components were identified from Pytolea American extranets using eleven Chromatography by Hexane, Diethyl ether and Methanol solvents, an non-polar, semi-polar and polar solvent, respectively. And purified using thin layer Chromatography (TLC). The antifungal effects of each 11 components on P. digitatum showed only component were extracted with methanol polar solvent have the most antifungal properties.
    Keywords: Green mold, Phylolacca sp, Citrus, Whashington navel
  • Khadijeh Moosa, Reza Darvishzadeh, Masud Abrinbana Pages 135-150
    Sclerotinia basal stem and stem rot, caused by Sclerotinia sclerotiorum and S. minor, is one of the most devastating diseases of sunflower. The use of resistant cultivars is considered as the most important method to control this disease; however, the employment and development of these cultivars require information on the aggressiveness of the pathogen in the region and interaction of fungal isolates with host genotypes. In this research, aggressiveness of 15 S. sclerotiorum and 14 S. minor isolates collected from sunflower fields in different regions of West Azarbaijan province was initially studied on the cultivar Farrokh. Aggressiveness of S. sclerotiorum isolates ranged from low to high, however, low aggressiveness diversity was observed among S. minor isolates and most of them were highly aggressive. Interactions between three isolates of each fungal species and 40 sunflower lines were then evaluated in controlled condition. Isolate-specific resistances to the pathogens were identified in some studied lines and the two lines, 15031 and ENSAT-699, were resistant to the three isolates of S. minor. Among the resistant lines identified in this study, the Iranian line ‘110’ with resistance to two isolates of each of the pathogens and with low mean infection (79.44%) was among the most resistant lines. The new sources of resistance identified in this study could be used in sunflower breeding programs to develop cultivars with broad spectrum resistance to both pathogens.
    Keywords: Isolate-specific resistance_Line × isolate interaction_Oily sunflower_Partial resistance_Sclerotinia basal stem rot
  • Abolfazel Narmani, Mehdi Arzanloo, Asadullah Babei Ahrai Pages 151-169
    Leaf stripe disease (LSD) of grapevine, which was previously known as esca complex disease, is one of the most important and destructive trunk diseases of grapevines.Phaeoacremonium minimum is the principle hyphomycete associated with disease. Chemical control of LSD has proven difficult, meanwhile, application of biological control agents for disease management have been promising. The aim of present study was to evaluate inhibitory potentiol of three Trichoderma species sincluding one commercial product (Trichoderma harzianum T22) and two endophytic isolates, T. longibrachiatum and T. brevicompactum, against four isolates of Pm. minimum with opposite mating type (two MAT1-1 and two MAT1-2 isolates) using dual culture, volatile and non-volatile metabolite assays. The results of this study showed that all three species of the antagonist had significant inhibitory effect on the growth of Pm. minimum, in comparison to the control. In dual culture assay, T. harzianum T22 showed the highest potential in the inhibition of the Pm. minimum growth, with 76.53 percent growth inhibition, in comparison to the two other antagonists. In volatile metabolites assay, significant differences were observed among the antagonists in growth inhibition of the Pm. minimum. In non-volatile compounds assay, T. brevicompactum with 75.46 percent growth inhibition of pathogen, showed the highest control potential in comparison with the other two species. Non-volatile compounds of T. longibrachiatum and T. harzianum T22 showed 46.93 and 17.67 percent inhibition on colony growth, respectively. Evaluation of the inhibitory effects of these antagonists on the opposite mating types of Pm. minimum showed that volatile compounds of T. longibrachiatum were more effective on MAT1-1 (48.74% growth inhibition) compared to MAT1-2 (35.10 growth inhibition). Overall, the results of this study reveal T. brevicompactum as an effective antagonist against Pm. minimum; hence, further evaluation of its biocontrol properties and efficacy in disease control under greenhouse and field condition remain to be studied.
    Keywords: Antagonist, Leaf stripe disease, Mating type, Biological control