فهرست مطالب

مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند - پیاپی 26 (زمستان 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 26 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود سیم خواه، الهه محمدخانی* صفحات 5-35
    در بازارهای رقابتی امروز، شرکت ها به طور فزاینده ای از اجتماعات برند آنلاین به عنوان ابزار بازاریابی استفاده می کنند. آن ها به منظور حفظ مشتریان وفادار، با هم خلقی ارزش برند بین خود و به ویژه مشتریانشان در این جوامع تلاش دارند. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش میانجی تعهد به اجتماع برند آنلاین در ارتباط بین هم خلقی ارزش در اجتماع برند آنلاین و وفاداری به برند است. جامعه آماری مشتریان برند عضو شبکه های اجتماعی و نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 392 نفر در نظر گرفته شد. پرسشنامه های الکترونیک با استفاده از نرم افزارهای "ایموس" و "اس پی اس اس" تحلیل گردید. نتایج نشان داد که هم خلقی ارزش در اجتماع برند آنلاین بر وفاداری به برند با میانجی گری جزئی تعهد به اجتماع برند آنلاین تاثیر معنادار دارد و 1/21 درصد از اثر کل توسط متغیر میانجی تبیین شد. تعهد به اجتماع برند آنلاین بر وفاداری به برند تاثیر معنادار دارد. همچنین اثرات میانجی تعهد به برند و کیفیت رابطه برند مورد تایید قرار نگرفتند.
    کلیدواژگان: تعهد، اجتماع برند آنلاین، وفاداری، هم خلقی ارزش
  • محمد مهدی قوچانی خراسانی*، داود حسین پور، ابراهیم محمودزاده، سید مهدی الوانی صفحات 37-70
    تغییر و تحولات سریع در حوزه فناوری، افزایش هزینه های نوآوری و رقابت روزافزون در محصولات و خدمات جدید منجر به افزایش نیاز سازمان به تعامل با محیط و ذینفعان خارجی شان شده است که این امر منجر به باز شدن مرزهای سازمان و استفاده از پارادایم نوآوری باز در توسعه روندهای داخلی نوآوری و گسترش بازار برای استفاده خارجی از نوآوری شده است؛ از متغیرترین فناوری های روز، فناوری های مربوط به فضای سایبری و امنیت آن است؛ که حفظ امنیت سایبری از مسائل مهم در امنیت ملی کشور محسوب می شود و دستیابی به محصولات بومی امنیت سایبری در کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مقاله با هدف شناسایی عوامل توسعه نوآوری باز در نهادهای تحقیقاتی امنیت سایبری، به دنبال شناسایی آن ها با توجه به شرایط محیطی ایران و ارائه راه حل هایی برای توسعه این عوامل در نهادهای تحقیقاتی امنیت سایبری است.در این تحقیق با استفاده از روش نظریه داده بنیاد این عوامل شناسایی شده است. بدین منظور 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان این موضوع صورت گرفته است. با تحلیل داده ها در فرایند کدگذاری باز با کمک نرم افزار مکس کیو دی ای 10 منجر به تولید 11 مقوله فرعی در قالب 3 مقوله اصلی شده است. مدل ارائه شده در این مقاله با رویکرد خود ظهور به دست آمده است و نتایج آن به صورت گزاره های تئوریک تبیین می شود.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، نهادهای تحقیقاتی، امنیت سایبری، نظریه داده بنیاد
  • رهرا وظیفه*، محمد مهدی، نادیا وکیلی صفحات 71-99
    امروزه، اطلاعات نقش سرمایه یک سازمان را ایفا می کند و حفاظت از اطلاعات سازمان یکی از ارکان مهم بقای آن است. از طرفی مشکلات و موانع امنیتی یکی از اساسی ترین موضوعات مطرح در زمینه سیستم های اطلاعاتی است. از دیرباز، امنیت یکی از اجزای اصلی زیرساخت های فناوری اطلاعات شمرده می شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و در آن از روش فراترکیب استفاده شده است. محقق با استفاده از روش فراترکیب، بازنگری دقیق و عمیق در موضوع انجام داده است و یافته های پژوهش های کیفی و کمی مرتبط را ترکیب کرده است. در این راستا 118 پژوهش در زمینه مدیریت امنیت اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی ارزیابی شد که در پایان 55 پژوهش انتخاب و با تحلیل محتوای (اسنادی- کتابخانه ای) آن ها، ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت و اولویت هریک با استفاده از آنتروپی شانون تعیین شد. بر اساس یافته های تحقیق، اطلاع از میزان ارزش اطلاعات، قابلیت بازیابی اطلاعات، استفاده صحیح از منابع و همزیستی اطلاعات و نرم افزارها بیشترین ضریب اهمیت را در بین ابعاد ده گانه دارد. درنهایت، پس از طی گام های پژوهش، الگوی تعیین و استقرار اثربخش سیستم مدیریت امنیت اطلاعات در سه لایه شناسایی، ساختار اجرا و طراحی برنامه حمایتی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات ارائه شد.
    کلیدواژگان: امنیت اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، فراترکیب
  • هادی خان محمدی، ایمان رئیسی وانانی*، سحر ملک محمدی صفحات 101-136
    توجه به استقرار و توسعه دولت الکترونیکی در ایران یکی از برنامه های جدی تمامی دولت ها در نظام جمهوری اسلامی است. در حقیقت تمامی برنامه های دولت در حوزه اصلاح نظام اداری به اهمیت و ضرورت و تدوین برنامه های اجرایی برای توسعه آن مبادرت ورزیده اند. درهرحال استقرار دولت الکترونیکی دچار فراز و نشیب هایی است که تحقق و شیوع آن را با مشکل روبرو می سازد. هرچند که در سال 2018 رتبه دولت الکترونیکی ایران 20 رتبه ارتقا یافته و به رتبه 86 رسیده است؛ بنابراین در این مقاله به دنبال شناسایی الگوی تاثیر و تاثر چالش ها و مسائل راهبردی توسعه دولت الکترونیکی با بهره گیری از تکنیک دیمتل هستیم. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است و از میان 15 پرسش نامه توزیع شده میان خبرگان حوزه دولت الکترونیکی، 12 پرسشنامه بازگردانده شده است. عدم رقابت موثر در زیرساخت های ارتباطی فناوری اطلاعات و انحصار نسبی در دولت، مشکل اصلی دولت الکترونیک بوده است. وجود زیرساخت ناقص شبکه دسترسی پرسرعت و البته ارزان برای بیشتر مردم کشور از موارد با اهمیت تلقی شده است. عدم دسترسی برخط به برخی پایگاه های اطلاعاتی پایه کشور و عدم رقابت موثر در زیرساخت های ارتباطی فناوری اطلاعات و انحصار نسبی دولت نیز از مهم ترین عوامل اثرگذار و اثرپذیر بوده اند. درنهایت، راه حل اساسی، وجود دیدگاه مناسب و اعتقاد راسخ به فناوری اطلاعات بین مدیران و کارشناسان سازمان های دولتی و خصوصی کشور و استفاده راهبردی از آن در جهت بهبود دولت الکترونیک تعیین شده است.
    کلیدواژگان: روابط شبکه ای، آسیب های راهبردی، دولت الکترونیکی
  • محمدرضا سعدی*، یوسف محمدی مقدم، جعفر عباس پور، حیدر عباس پور صفحات 137-160
    رشد پژوهش های مختلف در زمینه موانع بانکداری الکترونیک و مواجهه با نوعی پراکندگی اطلاعات در این حوزه، انجام پژوهش های ترکیبی که عصاره پژوهش های انجام شده در این موضوع را به شیوه نظام مند و علمی فراروی پژوهشگران قرار دهد، اهمیت فراوانی دارد. پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه موانع بانکداری الکترونیک در ایران و با استفاده از روش فرا تحلیل و نرم افزار جامع فرا تحلیل (CMA2) تعداد 19 مقاله را مورد بررسی قرار می دهد. درمجموع تعداد 10 مطالعه بر اساس معیارهای درون گنجی انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه فرا تحلیل در زمینه موانع بانکداری الکترونیک 7 متغیر نشان می دهد که موانع مدیریتی با اندازه اثر 751/0، موانع فرهنگی با اندازه اثر 598/0 و موانع قانونی با اندازه اثر 579/0 و موانع فنی با اندازه اثر 544/0 و موانع اقتصادی با اندازه اثر 518/0 دارای بیشترین اثر بازدارندگی در استقرار و توسعه بانکداری الکترونیک بوده است.
    کلیدواژگان: فرا تحلیل، اندازه اثر، بانکداری الکترونیک، سازمان های ایرانی
  • محمدهادی خراشادیزاده، حسن مهرمنش*، جلال حقیقت منفرد صفحات 161-191
    اهمیت دانش و فعالیت های دانش محور در عصر کنونی بر هیچ سازمانی پوشیده نیست؛ تمامی سازمان ها در درون خود انبوهی از اطلاعات را دارا هستند اما لزوم کارآمد اطلاعات منوط به داشتن نیروهای انسانی کارآمد و متخصصی است که قابلیت کار با داده های اطلاعاتی سازمان جهت کسب اهداف سازمان را دارا باشند. مطالعه حاضر ضمن توجه به اهمیت دانش در گستره فعالیت های کنونی سازمانی؛ به دنبال شناسایی عواملی است که به تسهیم دانش در گروه های پروژه ای تاثیرگذار هستند. مطالعه حاضر از طیف مطالعات کیفی است که روش تحقیق مورد استفاده از نوع اکتشافی، پیمایشی است، جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه متخصصین شاغل در گروه شرکت های همکاران سیستم بود. روش نمونه گیری در تحقیق حاضر غیر تصادفی و از نوع گلوله برفی است. حجم نمونه با استفاده از این روش و رسیدن به حد اشباع 17 نفر تعیین گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش نظریه داده بنیاد و از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. بر اساس داده های تحلیل شده 23 کد به عنوان مقوله های محوری انتخاب شدند که مشارکت در برنامه تسهیم دانش به عنوان مقوله و کد محوری در مدل مدنظر قرار گرفت. نتایج تحقیق در قالب مدل پارادایمی به تحلیل عوامل 23 گانه شناسایی شده از روند پژوهش جهت تبیین مدل تسهیم دانش پرداخته است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، تحلیل کیفی، پروژه، شرکت همکاران سیستم _
|
  • Masoud Simkhah, Elaheh Mohamadkhani * Pages 5-35
    In today’s competitive markets, companies are increasingly using online brand communities as marketing tools. In order to maintain loyal customers, companies are trying to co-create values between themselves and in particular their customers in these communities. The purpose of this survey is to explain the mediating role of online brand community commitment in the relationship between online brand community value co-creation and  brand loyalty. The statistical population consisted of brand customers of social network members. Using simple random sampling technique, 392 people were selected. The electronic questionnaires were analyzed by AMOS and SPSS. The results showed that online brand community value co-creation had a significant effect on brand loyalty with a partial mediation of online brand community commitment and 21.1% of the total effect was explained by the mediating variable. Also, online brand community commitment had a significant effect on brand loyalty. However, the effects of the mediating variable on brand commitment and brand quality were not confirmed.   In today’s competitive markets, companies are increasingly using online brand communities as marketing tools. In order to maintain loyal customers, companies are trying to co-create values between themselves and in particular their customers in these communities. The purpose of this survey is to explain the mediating role of online brand community commitment in the relationship between online brand community value co-creation and  brand loyalty. The statistical population consisted of brand customers of social network members. Using simple random sampling technique, 392 people were selected. The electronic questionnaires were analyzed by AMOS and SPSS. The results showed that online brand community value co-creation had a significant effect on brand loyalty with a partial mediation of online brand community commitment and 21.1% of the total effect was explained by the mediating variable. Also, online brand community commitment had a significant effect on brand loyalty. However, the effects of the mediating variable on brand commitment and brand quality were not confirmed.
    Keywords: Commitment, Online Brand Community, Loyalty, Value Co-creation
  • Mohammad Mehdi Ghouchani Khorasani *, Davod Hosseinpour, Ebrahim Mahmudzadeh, Seyed Mehdi Alvani Pages 37-70
    Rapid technological change, increased cost of innovation and increased competition in new products and services have caused organizations to interact with the environment and its external stakeholders. This has led to the opening up of the organization's boundaries and the use of open innovation paradigms in developing internal trends in innovation and market expansion for external use of innovation.  Cyber security technology is one the most changeable technologies. Preserving cyber security is one of the key issues in the country's national security, and access to native cyber security products is very important as well. The aim of this study is to identify the factors of development of open innovation in cyber security research institutes of Iran and provide solutions for developing these factors in cyber security research institutes. In this research, these factors are identified using Grounded Theory approach. To this end, 16 semi-structured interviews were conducted with experts. By analyzing the data in the open coding process with the help of the MAXQDA10 software, 10 sub-categories were produced in the form of 3 main categories. The model presented in this article is based on emerging design approach and the results have been explained as theoretical propositions
    Keywords: Open Innovation, Research Institutes, Cyber Security, Grounded Theory
  • Zahra Vazife *, Mohammad Mahdi, Nadia Vakili Pages 71-99
    Today, information plays the role of capital of the organization and the protection of corporate information is one of the important pillars of its survival. On the other hand, security issues and barriers are one of the most important issues in the field of information systems. For a long time, security was considered as one of the main components of information technology infrastructure. This study is an applied research in which meta-synthesis approach has been used for analysis. This research has been carried out using a meta-synthesis approach with a thorough and in-depth review of the subject and combines the findings of qualitative and quantitative research. In this regard, 118 articles on information security and information systems management were evaluated and 55 articles were selected. Then, by analyzing content analysis the relevant dimensions and codes were extracted and the importance and priority of each dimension was determined using Shannon entropy. Based on the findings of the research, knowledge about the value of information, the ability to retrieve information, the correct use of resources, and the coexistence of information and software has the highest importance among the 10 dimensions. Finally, following the research steps, a model for determining and deploying an effective information security management system was presented in three layers of identification, implementation structure, and design of the support system of the information security management system.
    Keywords: Information Security, Information Systems, meta-synthesis
  • Hadi Khan Mohammadi, Iman Raeesi Vanani *, Sahar Malek Mohammadi Pages 101-136
    The focus on the establishment and development of electronic government in Iran is one of the serious plans of all governments in the Islamic Republic. Indeed, all government programs in the field of reforming the administrative system have dealt with the importance and urgency of developing executive programs for its development. Currently, the establishment of electronic government has experienced ups and downs which making it difficult to be actualized and generalized. However, according to UN statistics, Iran has fallen in the ranking. Thus, the paper tries to identify the pattern of the effect - and being affected - of the challenges and strategic issues of e-government development using DEMATEL. Data collection tool was a questionnaire. Out of 15 questionnaires distributed among e-government experts, 12 questionnaires were returned. The results showed that from among the 9 challenges, the lack of effective competition in information technology (IT) infrastructure and the relative monopoly in the government were the major problems. Furthermore, the existence of an appropriate view and firm belief in IT between managers and experts of government agencies and private sectors of the country greatly contributes to the development of electronic government. Ultimately, online access to the databases of the country is of great significance
    Keywords: Network Relationships, Strategic Damage, Electronic Government
  • Mohammadreza Saadi *, Yousef Mohamadi Moghadam, Jafar Abbaspour, Heidar Abbaspour Pages 137-160
    Due to various studies accomplished regarding barriers to Electronic Banking and facing kind of dispersed information in this context, performing combinational studies which would provide researchers with the extract of current studies related to this subject in a scientific and systematic way, is highly mattered. This study reviews and discusses 19 articles aiming for merging quantitative results of studies related to barriers to Electronic Banking in Iran using meta-analysis method and comprehensive meta-analysis software (CMA2).A total of 10 studies are selected and reviewed based on Inclusive criteria. The results of meta-analysis regarding barriers to Electronic Banking of 7 variables indicates that: administrative barriers with the effect-size of 0.751, cultural barriers with the effect-size of 0.598, regulatory barriers with the effect-size of 0.579, technical barriers with the effect-size of 0.544 and economical barriers with the effect-size of 0.518, have the greatest preventive effect on Electronic Banking establishment and development.
    Keywords: : Meta-analysis, Effect-size, Electronic Banking, Iranian organizations
  • Mohammad Hadi Khorashadizadeh, Hasan Mehrmanesh *, Jalal Haghighatmonfared Pages 161-191
    The importance of knowledge and knowledge-based activities in the present era is quite clear for any organization. All organizations have a large amount of information, but efficient use of information depends on the availability of efficient and specialized human resources capable of working with the organization's information in order to achieve the organization’s goal. Focusing on the importance of knowledge in realm of current organizational activities, the current research aims to identify the factors affecting the knowledge sharing in project teams. The present study is a qualitative research that uses exploratory and survey research method. The statistical population of the study consisted of all experts working in Hamkaran System Group companies. Sample size was determined to be 17 using simple snowball non-randomized sampling method.  For data analysis, Grounded Theory approach and 3 stages of open, axial and selective coding were used. Based on the analyzed data, 23 codes were selected as axial categories. Involvement in the knowledge sharing program was considered as a key code or category in the considered model. The paradigmatic model was used to analyze the 23 factors identified in order to explain the knowledge sharing model.
    Keywords: Knowledge Sharing, qualitative analysis, Project, Hamkaran System Company