فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه کولایی*، حبیب رضازاده صفحه 9
    اسرائیل و جمهوری آذربایجان کشورهایی فاصله جغرافیایی زیادی از یکدیگر دارند و دارای تفاوت های بسیار از نظر دینی، زبانی، فرهنگی هستند، اما با یکدیگر روابط بسیار نزدیک و گسترده ای در زمینه های مختلف به ویژه امنیتی سیاسی دارند. برای فهم چرایی رابطه نزدیک و گسترده این دو کشور، در کنار توجه به منافع مشترکی که این دو کشور از رابطه با یکدیگر بهره مند می شوند؛ باید به عاملی خارجی، مانند احساس تهدید این دو کشور از جمهوری اسلامی ایران دارند، توجه کرد. درواقع اسرائیل و جمهوری آذربایجان، ایران را تهدیدی برای امنیت خود می دانند. ادراک این تهدید مشترک، آنها را به ایجاد روابط گسترده نظامی امنیتی و سیاسی اقتصادی با یکدیگر پیش رانده است. پرسش اصلی این نوشتار درباره چرایی گسترش روابط میان این دو کشور است که فاصله جغرافیایی و تفاوت های فرهنگی، دینی و زبانی در میان آنها بسیار برجسته است. نویسندگان برای پاسخ به این پرسش از نظریه واقع گرایی تدافعی بهره می جویند و بر این باورند که جمهوری آذربایجان و اسرائیل بر اساس درک خود از اشتراک منافع و احساس تهدید مشترک از سوی جمهوری اسلامی ایران، برای ایجاد موازنه در برابر آن، روابط خود را گسترش داده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، ارزیابی درونی، کیفیت آموزش و پژوهش
  • حسین دهشیار* صفحه 37
    رقابت و همکاری دو روی سکه روابط بین الملل در طول تاریخ بوده اند. رقابت به ضرورت توجه را معطوف به اهمیت ظرفیت های مادی می سازد. همکاری از نظر ماهیت، نگاه را به سوی مولفه های مترتب به کارگزار سوق می دهد. امنیت به عنوان باارزش ترین کالا در چهارچوب تئوریک ساختاری در بطن نظمی برای بازیگر حیات می یابد که او در آن از جایگاهی متمایز برخوردار است. توزیع توانمندی ها به گونه ای رقم خورده اند که برای او نفوذ را پدید آورده اند. در بطن تاکید بر اهمیت هویت کارگزار در شکل دادن به پدیده ها و حوادث، نظمی در صحنه روابط بین الملل باید حیات یابد که کمترین میزان تعارض هویتی و فزون ترین شباهت بین الاذهانی را حیات دهد. چنین نظمی بستر مساعد برای حیات یافتن نیازهای امنیتی را به 0وجود می آورد. روابط بین الملل مطلوب برای هر بازیگر محققا بستگی به آن دارد که تا چه حد امکان تحقق امنیت وجود دارد. سوال مقاله این است که مطلوب ترین چهارچوب برای شکل دادن به امنیت کدام است. با درک ماهیت چندبعدی امنیت و اینکه جنبه های مادی و اجتماعی، نقشی تعیین کننده در شکل دادن به این مقوله دارند، فرضیه مقاله تاکید دارد که محیطی با کمترین تعارض هویتی و بالاترین جایگاه برای بازیگر، محققا مناسب ترین فضای امنیتی را حیات می دهد.
    کلیدواژگان: رقابت، همکاری، ظرفیت مادی، ظرفیت هنجاری، امنیت
  • محمدعلی بصیری*، مینا احسانی فرید، میرهادی حسینی کندلجی صفحه 61
    صنعت گردشگری عامل موثر در توسعه فرهنگی در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی به شمار می رود و در ایجاد صلح و ثبات منطقه ای و بین المللی و افزایش تعاملات علمی، رشد تولیدات اقتصادی، اجتماعی، وحدت جوامع، تحول و تکامل ارزش ها و آداب و سنن موثر است. گردشگری به عنوان وسیله ارتباطی و ابزار دیپلماسی فرهنگی، نقش موثری در تعامل بین فرهنگ ها ایفا می کند. ازآنجایی که گردشگری می تواند فضایی پدید آورد که صلح میان ملت ها و حفظ و تکریم هویت های فرهنگی هرچه بیشتر صورت پذیرد، این مقاله با هدف تعیین نقش گردشگری دینی در دیپلماسی فرهنگی و وحدت جهان اسلام نگارش شده است تا از این طریق مقدمه ای برای توسعه گردشگری در میان کشورهای اسلامی و به طبع آن ایجاد و تقویت صلح و دوستی و همگرایی فرهنگی از یک طرف و ارتقای همکاری دولت ها در ایجاد و توسعه امنیت و تبادلات فرهنگی به عنوان پیش درآمد همکاری های اقتصادی و سیاسی باشد. در این مقاله نویسنده در پی پاسخ به این سوال است که نقش گردشگری دینی در دیپلماسی فرهنگی و وحدت جهان اسلام چیست؟ محقق در این مقاله فرض را بر این خواهد گذاشت که گردشگری دینی می تواند نقش موثری در دیپلماسی فرهنگی کشورها، همگرایی و وحدت جهان اسلام ایفا کند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای و بانک های اطلاعاتی اینترنتی انجام گرفته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری دینی، دیپلماسی فرهنگی، تعامل فرهنگی، جهان اسلام
  • عنایت الله یزدانی*، سامان محمدی صفحه 83
    با وقوع حوادث 11 سپتامبر سیاست خارجی ایالات متحده بیش از گذشته تحت تاثیر پدیده تروریسم قرار گرفت و باعث شد تا تروریسم بیش ازپیش مورد توجه سیاست مداران امریکایی قرار گیرد. بر همین اساس بسیاری برآنند که اقدامات تروریستی 11 سپتامبر، سرفصل نوینی در سیاست خارجی ایالات متحده امریکا محسوب می شود. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که تروریسم پس از حوادث 11 سپتامبر چه تاثیری بر سیاست خارجی ایالات متحده داشته یا به عبارتی دیگر چه تغییر رویکردی در سیاست خارجی ایالات متحده پس از حوادث تحت تاثیر پدیده تروریسم صورت گرفته است؟ این مقاله، دگرگونی رویکرد و الگوی رفتاری زمامداران امریکایی در برخورد با تروریسم را در دو دوره جرج بوش و باراک اوباما مورد توجه قرار می دهد و به اینکه تروریسم توانست فرصتی را برای سردمداران این کشور فراهم کند تا بتوانند با اتخاذ راهبردهای نوین و متفاوت، ایده تثبیت هژمونی امریکا را در عرصه بین الملل دنبال کنند، اشاره می کند. لازم به ذکر است که روش پژوهش براساس روش تحلیلی مقایسه ای است.
    کلیدواژگان: تروریسم، سیاست خارجی، ایالات متحده، یازده سپتامبر، هژمونی، قدرت
  • سید امیر نیاکویی*، فرامرز میرزازاده صفحه 111
    منافع ملی قدرت های کوچک و منطقه ای همواره تحت تاثیر رقابت قدرت های بزرگ بوده اند. رقابت استراتژیک قدرت های بزرگ در سطح بین المللی از جمله در منطقه دریای خزر، منافع ملی جمهوری اسلامی نیز را تحت الشعاع خود قرار داده است. حضور قدرت های فرامنطقه ای در حوزه دریای خزر باعث شده که رقابت آشکار و پنهان آنها، منافع ملی کشورهای موجود در این منطقه را یا به چالش کشانده یا وابسته به خود سازد. بدیهی است که روسیه به عنوان میراث دار اتحاد جماهیر شوروی سابق از حضور قدرت های فرامنطقه ای ناخشنود باشد و برای حفظ منافع خود عمل کند. روسیه با استفاده از امکانات و ظرفیت های داخلی، منطقه ای و جهانی خود به دنبال احیای موقعیت از دست رفته اش است؛ ازاین رو تلاش دارد با حفظ و تقویت شرایط خود در زمینه انرژی، موقعیت امنیتی و استراتژیک خود را ارتقا دهد و از قدرت و نفوذ ایالات متحده در منطقه بکاهد. این مقاله در چهارچوب نظریه نوواقع گرایی بر این باور است که روسیه توان بازمعنایابی و درنتیجه احیای قدرت ازدست رفته خود را دارد و در رقابت استراتژیک با امریکا از سایر کشورها از جمله ایران به عنوان متحد مقطعی و منقطه ای بهره می برد. در این چهارچوب، روسیه نه تنها از ظرفیت های ایران به نفع خود بهره می برد، بلکه مانع برآورده شدن و ارتقای منافع ملی ایران نیز شده است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، چندجانبه گرایی، منافع ملی، روسیه، ایران، امریکا
  • نبی الله ابراهیمی* صفحه 137
    پس از وقوع انقلاب های عربی یکی از مباحث مهم در مطالعات خاورمیانه، تحلیل موضوعی و تجربی این تحول شگرف از رهگذر نظریه ها است. چگونه با رویکردی جدید ودر قالب نظریه پسااستعمارگرایی یا رویکرد سعیدی (ادوارد سعید) می توان تحولات سال 2011 و 2012 جهان عرب را مطالعه کرد؟ درواقع با خیزش های مردمی سال های 2010 و2011 در جهان عرب و رخداد انقلاب های عربی، سیمای جدیدی از آرایش قدرت، حکومت و نیروهای اجتماعی و سیاسی در منطقه عربی ترسیم شده است. به تبع این مفصل بندی جدید، تاثیری مستقیم بر ارائه وشکل نوینی از نظم و امنیت منطقه ای را در پی خواهد داشت؛ بنابراین این نوشتار نیز از همین زاویه تاثیر انقلاب های عربی را بر نظم های جدید منطقه خاورمیانه، به ویژه بر نظم امنیت انتقادی مطالعه می کند.
    کلیدواژگان: ادوراد سعید، امنیت منطقه ای، انقلاب های عربی، پسااستعماگرایی، سعیدیسم، امنیت انتقادی
  • ضیاء الدین صبوری*، تاج الدین صالحیان صفحه 161
    سیاست خارجی برای کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای دارد. به تبع آن، بررسی و کنکاش ابعاد مختلف سیاست خارجی هم برای دولتمردان و هم اندیشمندان این عرصه اهمیت زیادی دارد. یکی از مهم ترین راه های بررسی سیاست خارجی کشورها، به کار بستن نظریه های گوناگون به واسطه چهارچوب ها و مبانی مختلفی است که این نظریات ارائه می کنند. اصول و مبانی متفاوت این نظریه ها سبب شده است تا نتایج حاصل از این کاربست ها، کاملا متفاوت از هم باشند. تاکنون نیز نظریه های مختلفی جهت تبیین ماهیت، فرایند و اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته شده است، اما به دلیل سیطره نظریات مادی گرایانه و واقع گرایانه در این زمینه، این نظریات معمولا از تحلیل واقعی ماهیت و روند تصمیم گیری و اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عاجز بوده اند. به نظر می رسد ظهور نظریات جدید از جمله سازه انگاری با قابلیت نظری اش که اعتنا به ابعاد غیرمادی و هویت داخلی کشورها است، زمینه بهتری را جهت تبیین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که ابعاد معنایی و هویتی آن دارای برجستگی ممتازی است، به وجود آورده است. در این مقاله سیاست خارجی ایران در دولت نهم و دهم را بر اساس مبانی و اصول نظریه سازه انگاری بررسی می کنیم. فرض ما نیز این است که نظریه سازه انگاری، توانایی تحلیل سیاست خارجی ایران را در این دوره تا حدود زیادی دارد. لازم به ذکر است که به جز نوع رابطه ایران و روسیه، سایر محورهای سیاست خارجی ایران در دوره موردنظر از نگاه سازه انگاری قابل تحلیل است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سازه انگاری، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی دولت نهم و دهم
|
  • Elaheh Koolaee*, Habib Rezazadeh Page 9
    Israel and Republic of Azerbaijan as countries with a large geographical distance and great religious, language and cultural differences have close and extensive ties in various fields particularly security- political. To understand the reason of these close and extensive ties, in addition to common interest of two countries from this relationship, it’s necessary to notice an external factor that is Iran and their common perception of threat from the Islamic Republic of Iran. In Fact Israel and Republic of Azerbaijan perceive Iran as a threat to their interests. Perception of this common threat leads them to shape extensive military- security and political- economic ties. This is the main question of the article: why in spite of geographical distance and cultural, religious and language differences there are considerable ties between the two countries? To answer this question the authors use defensive realism theory. They believe that Republic of Azerbaijan and Israel based on a common understanding of interest and concern of common threat from Islamic Republic of Iran extend their ties to create a balance of power against it.
    Keywords: Defensive realism, common threat, republic of Azerbaijan, Israel, Iran
  • Hossein Daheshiar* Page 37
    Competition and cooperation have been two sides of the coin of international relations within the length of time. Competition necessarily draws attention to the importance of material capacity. Naturally, cooperation leads vision to the agent-based components. Security as the most valuable commodity in the structure of theoretical framework vitalizes within the discipline for the actor who has a distinct position and distribution of capabilities has marked influence for him. Emphasizing the importance of the agent's identity in shaping phenomena and events, a discipline should be manifested in international relations which provides the lowest identity conflicts and the most intersubjective similarity. Such a discipline creates the auspicious context to vitalize all security requirements. Optimal international relations for each player certainly depends on the issue that “to what extent the security will be achieved?” Paper question is “what is the best framework to security shaping?” Given the multidimensional essence of security and that the material and social aspects have a decisive role in shaping the mentioned issues, the hypothesis of paper is focused on the environment with minimal conflict of identity and highest position for the player which is certainly the appropriate secure environment.
    Keywords: competition, cooperation, material capacity, normative capacity, security
  • Mohammad Ali Basiri*, Mina Ehsani Farid, Mir Hadi Hoseini Kondelaji Page 61
    Since the tourism is a Effective factor in cultural development in levels of the national, regional and international and is effective in Creating regional and international peace and stability and increase academic engagement, economic and social productivity growth, community unity, the evolution of values and traditions. Since tourism can create an atmosphere of peace among nations that maintain and respect the cultural identities more done. This Article is with aim to determine the role of Religious tourism in Cultural Diplomacy and Unity of the Islamic World. This is an introduction to the development of tourism in Islamic countries and to build and strengthen of peace and friendship and cultural integration on the one hand and promote cooperation between governments in create and development of security and cultural exchanges as an introduction to the economic and political cooperation. In this article the author seeks to answer this question that the role of religious tourism in Cultural Diplomacy and Unity of the Islamic World? This will be achieved in this article assume that religious tourism can be an effective role in Cultural Diplomacy of Countries, convergence and Unity of the Islamic World. Our method of research is analytic and descriptive with using the library means and Internet database.
    Keywords: Religious tourism, Cultural Diplomacy, cultural interaction, Islamic World
  • Enayatollah Yazdani*, Saman Mohammadi Page 83
    After the September 11 events US foreign policy was influenced by the terrorism phenomenon more than the past and lead U.S. politician's consider terrorism more and more. Accordingly, many argue that the terrorist acts of September 11 are new chapter in United State's foreign policy. This paper seeks to answer this question that what impacts terrorism after September 11 has had an on U.S. foreign policy or in other words, what changes has happened in the United States of America's foreign policy approaches following these events influenced by the terrorism phenomenon? These changes in attitude and behavior of American leaders in dealing with terrorism during the George W. Bush and Barack Obama; And that terrorism could provide an opportunity for the leaders of this country in order to adopt new strategies and different ideas to fix US hegemony in the international arena. The paper is based on analytical - comparative method.
    Keywords: Terrorism, Foreign Policy, United States, September11 Events, Hegemony, Power
  • Seyed Amir Niakooee, Faramarz Mirzazadeh Page 111
    The national interests of small and medium powers have always been influenced by competition between big powers. Meanwhile, strategic competition between big powers in Caspian see has affected Iranian interests in the region. The intervention of trans regional powers in Caspian region after the collapse of soviet union, has increased and affected national interests of Caspian states. It is obvious that Russia as heir of soviet union cannot tolerate the increasing presence of the united states and other western powers and endeavors to restore its hegemonic situation in the region by different means especially energy diplomacy. The present paper claims that Russia is able to increase its geopolitical influence in the region. However it must be noted that Russia instrumentally exploits other Caspian states especially Iran in its strategic competition with the United States. Accordingly Russia merely takes advantage of Iran’s potentials while not considering its concerns.
    Keywords: Realism, Multilateralism, National Interests, Russia, Iran, United States
  • Nabiollah Ebrahimi* Page 137
    After the outbreak of the Arab revolutions is one of the important topics in studies of the Middle East, Thematic analysis of the dramatic transformation of the passer and theories. How the new approach and the post -colonialism theory Saidism or approach (Edward said), can the Arab world developments for 2011 and 2102 study? In fact, with the rise of the popular, 2010 -2011 events of the revolutions in the Arab world, a new profile of the make-up of the Government and the power of socio-political forces, in the Arab region is presented. Consequently, the direct impact on a new articulation, offering a new regional order. Therefore this document from the angle of revolution, with the impact of Arabic on the new Middle East order, particularly the critical security order.
    Keywords: Edward said.regional security, the Arab revolutions, the post, colonialism theory, Saidis, . Critical security
  • Ziauddin Sabouri*, Tajoddin Salehiyan Page 161
    Foreign policy has an especial place for the different countries, and following it, investigation and study of the different dimensions of the foreign policy are very important both for the politicians and the intellectuals of this field. One of the most important ways of the investigation of the foreign policy of the countries is the application of the different theories because of the different frameworks and principles that these theories offer. The different principles of these theories have led to the different results that obtained from them. Also, so far, various theories have been applied for the clarification of the nature, process and execution of the foreign policy of Iran Islamic Republic. But these theories couldn’t analyze really the nature and the process of the decision- making and or execute the foreign policy of Iran Islamic Republic, because of the domination of the materialism and realistic theories in this field. It seems that with the appearance of the new theories such as the constructivism that have significant theoretic capability due to the attention to the immaterial dimensions and the internal identification of the countries, the background of the better clarification of the foreign policy of Iran Islamic Republic has been prepared. In this paper, we want to investigate the foreign policy of Iran Islamic Republic in the ninth and tenth government- based on the principles of the constructivism theory. We assume that the constructivism theory can analyze the foreign policy of Iran in this period, so that in addition to the kind of the relation of Iran and Russia, the other axes of the foreign policy of Iran in the given period can be analyzed in the constructivism point of view.
    Keywords: foreign policy, constructivism, foreign policy of Iran Islamic Republic, foreign policy of the ninth, tenth government