فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • ارسلان قربانی، محسن کشوریان آزاد * صفحات 15-40
    این مقاله به بررسی جنبش های اجتماعی خاورمیانه در سال 2011 از منظر نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت می پردازد و در پی آن است تا نشان دهد که چگونه نظریه انتقادی متاثر از مکتب فرانکفورت قادر به تحلیل مسائل نظام بین الملل ازجمله جنبش های اجتماعی منطقه ی خاورمیانه می باشد. بنابراین با به کارگیری و کاربست اصول، مفروضه ها و مفاهیم این نظریه تلاش می شود به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت چگونه می تواند جنبش های اجتماعی خاورمیانه را تحلیل کند؟ به سخن دیگر آیا می توان نظریه انتقادی را به عنوان چارچوب مفهومی و نظری برای تحلیل خیزش های مردمی خاورمیانه به کار برد؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش مطرح می شود عبارت است از اینکه؛ نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت با تاکید بر مفاهیمی همچون تغییرپذیری و دگرگونی از طریق عمل انسانی، آگاهی بشر و نقش سوژه اجتماعی، رهایی، کاهش نابرابری، برقراری عدالت، بهبود زندگی اجتماعی، محرومیت و گفتگو در عرصه عمومی برای نیل به هدف؛ که همه این عوامل مستلزم کنش انقلابی است، می تواند الگوی تحلیلی مناسبی برای جنبش های اجتماعی خاورمیانه باشد. نوع تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی است و با توجه به ماهیت و نوع موضوع مورد مطالعه، گردآوری اطلاعات از روش های گوناگون و به طور کلی بر مبنای روش اسنادی صورت پذیرفته و تجزیه و تحلیل یافته ها نیز عمدتا با شیوه تحلیل کیفی انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت، تحولات 2011 خاورمیانه، حوزه عمومی، تغییر پذیری، نقش سوژه اجتماعی
  • سیداصغر کیوان حسینی، مریم چاووشی قمی صفحات 41-64
    موضوع تحول در موقعیت و منزلت قدرت های بزرگ ، همواره یکی از مهمترین مباحث سیاست بین الملل بوده است. در این ارتباط ، مباحث نظری گوناگونی به ویژه از منظر مباحث رئالیستی مورد توجه قرار گرفته که نظریه «گذار یا تحول قدرت« یکی از این موارد می باشد. از سوی دیگر، در طول چند دهه گذشته ، آینده پیش روی امریکا و سناریوهای متصور برای نقش و موقعیت آن در مواجهه با تحولاتی چون خیزش قدرت های جدید و بروز کانون های جدید تهدید، به یکی از حساسیت های تحلیلگران سیاست جهانی تبدیل شده که ماحصل بررسی ها ی مربوط را می توان در حداقل سه رویکرد افول گرائی ، امریکا ستیزی و جهان پیش رو مشاهده کرد.در این نوشتار ، بر مبنای جهت گیری نظری ، چگونگی ارتباط یابی میان مبحث گذار قدرت و ترجمان نظری آن در قالب سه رویکرد یاد شده مدنظر است. سوال محوری عبارتست از اینکه : دیدگاه های آینده نگر مربوط به موقعیت و نقش امریکا کدامند و چگونه می توان میان آنان تعامل و همپیوندی نظری برقرار کرد؟ و فرضیه اینکه: رویکرد های نظری مربوط به چگونگی تداوم یا انتقال پذیری موقعیت و نقش امریکا در جهان پیش رو در سه الگوی مفهومی «مکتب افول گرایی» ، « آمریکا ستیزی»و «جهان پسا آمریکا» قابل شناسایی است. این سه در بستر تحولات بین المللی(جنگ سرد و پس از آن) ، به نوعی چارچوب تعاملی شکل داده اند که به تقویت ادبیات معطوف به گذار قدرت منجر شده است.
    کلیدواژگان: گذار قدرت، مکتب افول گرائی، امریکاستیزی، جهان پسا امریکا
  • سید حسن میرفخرایی، امید رحیمی صفحات 65-90
    آغاز بحران سوریه نقطه عطفی در روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به حساب می آید. دو کشور پیش از این نیز در بحران های امنیتی منطقه ای در افغانستان و تاجیکستان همکاری داشته اند، اما همکاری های اخیر دو کشور در سوریه به لحاظ سطح و عمق در تاریخ روابط دو کشور منحصر به فرد است. با توجه به ابعاد، پیچیدگی ها و تحولات نوین روابط بین الملل، و نیز پیش زمینه های تاریخی و تعینات ساختاری روابط ایران و روسیه، الگوهای سنتی روابط میان کشورها از قدرت تحلیل و تبیین روابط نوین ایران و روسیه برخوردار نیستند. در این میان الگوی مشارکت راهبردی، الگوی نوینی است که با انطباق سه معیار اساسی آن از جمله عدم قطعیت محیطی(خیزش های مردمی خاورمیانه)، انطباق راهبردی(سازگاری و مکمل بودن منابع و منافع ایران و روسیه) و اصل سیستمی(مخالفت با نظم نوین هژمونیک ایالات متحده و تلاش برای استقرار نظم مطلوب در خاورمیانه) بر روابط ایران و روسیه، قابلیت های تحلیلی و تبیینی بیشتری را ارائه می دهد. انعطاف پذیری این الگو و ماهیت غیررسمی آن که باعث کاهش هزینه های تعهد (در مقایسه با اتحادهای رسمی) می شود، در کنار زمینه محور بودن آن که برای هر رابطه ای ویژگی های منحصر به فردی می یابد، موجب استقبال سیاستمداران و تحلیل گران روابط بین الملل از این الگو شده است. در پژوهش حاضر شرایط انطباق و ویژگی های منحصر به فرد الگوی مشارکت راهبردی در روابط ایران و روسیه در مرحله شکل گیری تجزیه و تحلیل شده و نگارندگان در پی آن هستند زمینه های اجرایی شکل گیری این الگو و بایسته های سیاستگزارانه آن را برای تامین حداکثری منافع جمهوری اسلامی ایران ارائه دهند.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، مشارکت راهبردی، بحران سوریه، انطباق راهبردی، اصل سیستمی، عدم قطعیت محیطی
  • سید امیر نیاکویی، ویدا حاجی صفحات 91-120
    جنبش های موسوم به بهار عربی تاثیرات قابل توجهی بر روابط کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای داشته و سیال تر شدن ائتلاف ها و الگوهای دوستی و دشمنی در منطقه را موجب شده است. روابط ایران و ترکیه به عنوان دو قدرت تاثیرگذار و پراهمیت در منطقه خاورمیانه نیز از تحولات اخیر متاثر بوده است. این دو کشور علاوه بر داشتن منابع سخت افزاری قدرت، دارای قدرت نرم قابل توجهی بوده و داعیه دار رهبری و داشتن جایگاه الگویی در منطقه هستند. الگوی روابط ایران و ترکیه پس از خیزش های عربی موضوعی پیچیده، چندلایه و سیال است که از عوامل مختلفی متاثر بوده و در دوره های مختلف نمودهای متفاوتی داشته است. این پژوهش به دنبال آن است تا با مطالعه عوامل مختلف موثر بر روابط دو کشور پس از خیزش های عربی به این پرسش پاسخ دهد که خیزش های عربی چه تاثیری بر الگوی روابط ایران و ترکیه داشته است؟ برای پاسخ به پرسش فوق از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده و روش گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در ابتدا خیزش های عربی زمینه گسترش رقابت ایران و ترکیه برای الهام بخشی در منطقه و نفوذ ژئوپلیتیکی در عراق و سوریه را ایجاد نمود و با تقویت گفتمان فرقه گرایی مذهبی بر روابط دو کشور تاثیرات سویی نهاد، با این حال روندهای سیال تحولات و ائتلاف ها در منطقه به ویژه شکاف ترکیه و آمریکا در بحران سوریه و نقش آفرینی فعال روسیه که موازنه قوا در منطقه را تغییر داد، در کنار منافع مشترک امنیتی و اقتصادی میان ایران و ترکیه، زمینه بازیابی روابط دو کشور را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، بهار عربی، خاورمیانه، واقع گرایی
  • محمد جواد هراتی، سید محمد جواد قربی صفحات 121-148
    فعالیت گروه تروریستی-تکفیری داعش در عراق، محیط راهبردی ایران را تحت تاثیر قرار داد و به دلیل قرار گرفتن ایران و عراق در یک مجموعه امنیتی، حضور مجدد این جریان تروریستی بر ابعاد امنیتی جمهوری اسلامی ایران تاثیرات منفی خواهد داشت. مقاله حاضر با در نظر گرفتن این موضوع و با بهره گیری از چارچوب نظری «مجموعه امنیت منطقه ای» سعی در پاسخ به این سوال داریم؛ تهدیدات امنیتی ظهور مجدد داعش در کشور عراق برای جمهوری اسلامی ایران چه خواهد بود؟ برخی از یافته های تحقیق نشان می دهند که ظهور مجدد گروهک تروریستی داعش در کشور عراق منجر به بروز تبعات امنیتی نظیر؛ تضعیف گفتمان شیعی در عراق، تغییر موازنه قدرت در منطقه، حضور نظامی آمریکا در منطقه، احتمال همسویی نظم جدید در کشور عراق با رژیم صهیونیستی، تاثیرپذیری گروه های تجزیه طلب در نواحی مرزی ایران، افزایش تسلیحات و نیروهای نظامی غربی در منطقه، کاهش توجه کشورهای اسلامی به موضوع رژیم صهیونیستی، درگیری داخلی بین گروه های اسلامی و تغییر الگوهای دوستی و دشمنی در محیط امنیتی آسیای غربی، تخریب عمق استراتژیک و توانمندی الهام بخشی جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه و... برای جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، امنیت منطقه ای، داعش، الهام بخشی، کشور عراق، تسلیحات نظامی، گفتمان شیعی، رژیم صیهونیستی
  • علی فقیه حبیبی * صفحات 149-174
    امروزه حقوق بشر و راهکارهای بهبود و حفاظت از آن به یکی از رویه های اصلی در روابط بین الملل تبدیل شده است. دکترین مسئولیت حمایت که به عنوان یک نظریه در آغاز قرن بیست و یکم مطرح شده است، نیز در این راستا قرار می گرد. از طرف دیگر، به نظر می رسد که رویکرد دکترین مسئولیت حمایت برای مداخلات بشر دوستانه، حاکمیت ملی را در چهارچوب جدیدی قرار داده است. در این راستا، این پژوهش با یک رویکرد جامع به دنبال بررسی تاثیر دکترین مسئولیت حمایت در یک چهارچوب تاریخی بر مرزهای حاکمیت ملی است. به عبارتی، این پژوهش بدنبال بررسی این سوال اساسی است که، دکترین مسئولیت حمایت در قالب مداخلات بشر دوستانه در یک چهارچوب تاریخی، چه تاثیری بر ماهیت حاکمیت داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد از پایان جنگ سرد، فروپاشی نظم دو قطبی منجر به اولویت یافتن حقوق بشر شده ، که در مداخلات بشر دوستانه در دهه 1990 میلادی نمود پیدا کرده است. از طرف دیگر، به نظر می رسد که دکترین مسئولیت حمایت و رویه های مداخلات بشردوستانه در عرصه روابط بین الملل در عصر پسا جنگ سرد، باعث خدشه دار شدن اصل اساسی منشور ملل متحد بر مبنای برابری وتساوی حاکمیت اعضا در عرصه نظام بین الملل شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و اینترنتی می باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت ملی، دکترین مسئولیت حمایت، حقوق بشر، مداخلات بشر دوستانه
  • عباسعلی طالبی *، رضا جلالی، بیژن نیری، امیر ساجدی صفحات 175-207

    در این مقاله سعی می گردد پیرو تحولات عمیق و گسترده ای که در دهه های اخیر در صحنه روابط بین الملل به وقوع پیوسته و سوالات فراوانی را پیش روی جامعه بشری قرار داده، موضوع حقوق بشر را در چارچوب مکانیسم های نظارتی و تاثیر آن بر حاکمیت ایران و عربستان با تاکید بر تئوری های نوین حاکمیتی مورد بررسی قراردهیم، بدین معنی که مساله حقوق بشر به عنوان متغیر مستقل و حاکمیت ایران و عربستان به عنوان متغیر وابسته تلقی گردیده و تحدیدات مختلف آن برای دو کشور تبیین گردد. البته چنین رویکردی به هیچ وجه تحدید محوری تلقی کردن صرف مساله حقوق بشر در روابط دو کشور در مناسبات جهانی محسوب نمی گردد، بلکه متناظر بر نقش آفرینی این پدیده نوظهور و مورد توجه افکار عمومی در جهان امروز می باشد. مقوله ای که به لحاظ گستردگی حوزه صلاحیت و دخالت و به لحاظ تعهدات الزام آور بین المللی دولت ها، کلیدی ترین ارکان حاکمیت ملی دولت ها را با تحدید مواجه کرده است و سوال این است این چالش ها و تحدیدات حاکمیتی آن برای ایران و عربستان کدامند و حقوق بشر با توجه به تئوری های نوین چه محدودیت هایی بر حاکمیت ایران و عربستان ایجاد می کند؟

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حاکمیت دولت ها، مکانیسم های نظارتی، ایران، عربستان
|
  • Arsalan Ghorbani, Mohsen Keshvarian Azad * Pages 15-40
    This article studies the Middle East social movements in 2011 according to Critical Theory of the Frankfurt, seeking to demonstrate how Critical Theoryof the Frankfurt School is able to analyze the issues of the international system, including Middle East social movements. Making use of principles, assumptions and concepts of this theory, we attempt to address this basic question as to how Critical Theory of the Frankfurt School can analyze the Middle East social movements. In other words, is it possible to employ Critical Theory as a conceptual and theoretical framework in analyzing civil uprisings in Middle East? An assumption which is taken into account to address this inquiry involves: Is Critical Theory of any avail in being a proper analytical model for social movements in Middle East, regarding the fact that Critical Theory of the Frankfurt School emphasizes on concepts such as variability and transformation by virtue of human action, human knowledge and role of the social subject, liberty, diminishing inequality, upholding justice, improving the social life, deprivation, and public dialogue as to achieve the goal, all of which require revolutionary action. The type of this study is descriptive-analytical. Considering the nature and type of the study, information is compiled through several ways, generally speaking, based on library and internet method. Results are mainly obtained using qualitative analysis.
    Keywords: Social Movements, Critical Theory of the Frankfurt School, Middle East Upheavals in 2011, Public domain, variability, The role of the social subject
  • Seyd Asghar Keivan Hosseini, Maryam Chavooshi Ghomi Pages 41-64
    Transformation of the position of great powers has always been one of the most important issues of international politics. In this regard, various theoretical debates have been considered, especially in the context of realism, one of which is power transition theory. On the other hand, over the past few decades, the future of the United States and its possible scenarios and roles in the face of developments such as the rise of new powers and new threat centers have become one of the concerns of the analysts of international politics, which can be observed in at least three approaches including decline of power, anti-Americanism and the future world. This paper examines the connection between the topic of power transition and its theoretical reflection in the three aforementioned frameworks. The central question is: what are the prospective views of the position of the United States and how they can be theoretically integrated. And the hypothesis is that: theoretical approaches to how the position of the United States can continue or be transformed in the future world are identifiable by the conceptual models of the "decline school", "anti-Americanism" and "post-America world". These, along with international events (the Cold War and its subsequent developments) have formed an interactive framework that has strengthened the literature of power transition.
    Keywords: Power transition, School of decline, anti-Americanism, Post-America World
  • Seyed Hassan Mirfakhraei, Omid Rahimi Pages 65-90
    The Syrian Crisis is perceived as a focal point on recent Iranian-Russian relations. The two countries have already been involved together in regional security crises in Afghanistan and Tajikistan, but the recent cooperation in Syria is historically unique in terms of depth and extent. Due to the dimensions, Complexities and new developments of international relations, and also historical context along with structural determinations of Iranian-Russian relations, the traditional patterns of relationships between states cannot explain well enough the new Iran-Russia relations. Accordingly, “Strategic Partnership” is a new pattern that provide better and more facilities for analysis and explanation of Iran-Russia relations by applying its three main criteria of environmental uncertainty(uprising of masses in Middle East), strategic fit(compatibility and complementarity of interests) and system principle(opposing the new hegemonic order of the US and efforts for establishing desired order) on relations. The flexibility and the informal nature of strategic partnership with low commitment costs(as opposed to an alliance), along with being context specific that provide unique features for each relationship has made it popular for politicians and international relation scholars. This paper discusses the applying conditions and the features of Iranian-Russian strategic partnership on formation level. In this paper, we have analyzed the condition for adoption, and unique features of Iranian-Russian SP to present a practical context for formation of this pattern, and the policy making requirements for the future.
    Keywords: Iran, Russia, Strategic Partnership, Syrian Crisis, Strategic fit
  • Seyed Amir Niakooee, Vida Haji Pages 91-120
    The Arab uprisings have had considerable effects on the relations between regional powers in a way that a more fluid and complicated pattern of friendship and animosity is seen in the Middle East. As two influential powers in the region, Iran and Turkey both claim to have the leadership role in the Middle East. The relationship between Iran and Turkey after the eruption of Arab uprisings has been a complicated and fluid issue affected by different and various factors in different times. The present paper is to answer the following question: how has the Arab spring affected the relationship pattern between Iran and Turkey? The findings illustrate that Iran- Turkey relations at first diminished due to the regional competition over Syria and the sectarian factors (Shia - Sunni rivalry) which became increasingly dominant in the region. Moreover, Iran and Turkey claimed that the Arab uprisings were inspired by their mode of governance and discourse. However, the influential role of Russia in the Syrian crisis, the cleavage between United States and Turkey over the Syrian regime and Kurds, and finally the common security and economic interests between Iran and Turkey which increasingly became evident led to the revival of the relationship between Iran and Turkey in away that they enhanced their cooperation in regional and mutual issues. The methodology of the research is descriptive analytical approach and the data collection method is library research.
    Keywords: Iran, Turkey, Arab spring, Middle East, Realism
  • Mohammad Javad Harati, Seyed Mohammad Javad Gorobi Pages 121-148
    The activity of ISIS in IRAQ has affected the national security collection of Iran. the fact is important that Iran and Iraq both are situated in the same environmental security and reemergence of ISIS in Iraq would have negative point on national security of Iran. The present article question is “what is the affection of ISIS reemergence in Iraq on national security of Islamic Republic of Iran. This article would argue the main important affections as fallow. The ISIS reemergence in Iraq will result the weakness of Shia discourse in Iraq. The change of power balance will take place in the region. separatist group will be activated in borderline of Iran. decreasing the Islamic countries of region to Israel. increasing the western weapons in the region. Internal conflict among Islamic countries. Changing in model of ties in security environment of western Asian countries. And the other security problem for Islamic republic of Iran, are the most important result of ISIS reemergence in Iraq.
    Keywords: ISIS reemergence, Iraq, Iran, national security
  • Ali Faghih Habibi * Pages 149-174
    Human rights today, and solutions for improving and protecting it have become one of the main procedures in international relations. The doctrine of support for responsibility, which has emerged as a theory at the beginning of the 21st century, is also in this direction. On the other hand, the doctrine approach of support for humanitarian interventions seems to have placed national sovereignty in a new framework. In this regard, the study, with a comprehensive approach, seeks to examine the impact of the doctrine of responsibility for protection in a historical framework on the boundaries of national sovereignty. In other words, this research seeks to examine the fundamental question: How did the Doctrine of Responsibility for Support in the Form of Humanitarian Intervention in a Historical Framework affect the nature of governance? Findings of the research show that after the end of the Cold War, the collapse of bipolar rule has led to human rights prevalence, which has emerged in humanitarian interventions in the 1990s. On the other hand, the Doctrine of Responsibility for Protection and Procedures for Humanitarian Intervention in the Field of International Relations in the post-Cold War era seems to undermine the fundamental principle of the United Nations Charter on the basis of equality and equality of authority among members of the international system. . The method of this research is descriptive-analytic, and the method of collecting library and internet data.
    Keywords: national sovereignty, responsibility doctrine of protection, human rights, humanitarian interventions
  • Abbas Ali Talebi *, Reza Jalali, Bijan Nayeree, Amir Sajedi Pages 175-207

    Following the profound and wide-ranging developments that have occurred in the international relations scene in recent decades and have posed many questions to the human community, this article attempts to investigate the human rights issue in the framework of the monitoring mechanisms and its impact on the sovereignty of Iran and Saudi Arabia with a focus on modern theories of sovereignty. This means that the issue of human rights as an independent variable and the sovereignty of Iran and Saudi Arabia is considered as a dependent variable and the limitations for the two countries are to be explained. Of course, such an approach would in no way be a limitation of axial consideration of the human rights issue in relations between the two countries in global affairs. But corresponds to the role of this emerging phenomenon and is of interest to public opinion in today's world. A category that, in view of the widespread acceptance and interference, and in terms of the international obligations of governments, has limited the key elements of national sovereignty. And the question is, what are these challenges and their governance constraints for Iran and Saudi Arabia? And what restrictions does human rights impose on Iran and Saudi Arabia considering modern theories?

    Keywords: human rights, government Sovereignty, monitoring mechanisms, Iran, Saudi Arabia