فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1396)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عباس عراقچی *، فائزه جنتی محب صفحات 15-50
    با توجه به تحولات جامعه بین المللی و پدیدار شدن چرخش نسبی از مادی گرایی و امنیت محوری به گفتمان مبتنی بر فرهنگ، "فرهنگ" و "روابط فرهنگی" به عنصری حائز اهمیت در سیاست خارجی کشورها تبدیل شده است. بر همین اساس، "دیپلماسی فرهنگی" بخشی از اولویت های اصلی سیاست خارجی کشورها در نظر گرفته می شود. اتخاذ دیپلماسی فرهنگی توسط دو دولت ایران و ژاپن و انجام فعالیت های فرهنگی به منظور حفظ و توسعه روابط فی مابین در شرایط ناشی از تحریم های هسته ای ایران، نمایانگر اهمیت روابط فرهنگی در زمانی است که روابط سیاسی و اقتصادی دچار نقصان می شود. دو کشور ایران و ژاپن با انجام تبادلات فرهنگی مختلف در شرایط سخت ناشی از تحریم ها، سعی در تلطیف فضای منفی ایجاد شده و باز نگاه داشتن کانال های ارتباطی نمودند تا در زمان فراهم شدن شرایط، روابط سیاسی و اقتصادی قابلیت بازگشت سریع به شرایط عادی را داشته باشند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، روابط سیاسی و اقتصادی، ایران، ژاپن، دوران تحریم
  • علی آدمی * صفحات 51-78
    باتوجه به جایگاه صلح در زندگی بشری، مکاتب و نظریه های مختلف کوشیده اند تا ضمن تفسیر و تبیین مفهوم صلح، ضرورت و کاربرد آن را در زندگی بشری با توجه به مبانی انسان شناسی و هستی شناسی به تصویر بکشند. اسلام نیز به عنوان مکتب آسمانی و جهان شمول نگرشی غایت انگارانه و اصالت مدار به صلح دارد و آن را مساله ای اصیل و ریشه دار با فهم خاص انسان و هستی شناسانه قلمداد می کند؛ در صورتی که مکاتب غربی با مبنا قرار دادن اصالت جنگ یا حداکثر نگرش قدرت محورانه که در نهایت به جنگ می انجامد، فهمی متفاوت از هستی شناسی و انسان شناسی صلح ارائه می دهند. در این مقاله کوشش خواهد شد تا به این سوال پاسخ دهد که این مبانی از دیدگاه اسلام و غرب چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند و کدام فهم و ایده از نظام خلقت و انسان به صلح واقعی نزدیک تر و واقعی تر است تا این تفاوت در پاسخ به سوال آشکارتر شود که کلیت مکاتب غربی با نگرش اومانیستی و ابزارانگارانه و نه غایت انگارانه در خدمت قدرت و الزامات آن به نظریه پردازی پرداخته اند و مفهوم صلح با توجه به سوابق تاریخی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و یا در هدف و یا در عمل تنها مستمسکی برای اندیشه قدرت محور و نسبیت گرای غرب تئوریزه شده است.
    کلیدواژگان: صلح و امنیت، انسان شناسی و هستی شناسی، اصالت صلح و جنگ، فهم تعالی محور و قدرت محور
  • محمدرضا شرافت پیما *، جعفر کاملی صفحات 79-104

    یکی از تعهدات بایع، به موجب مقررات کنوانسیون بیع بین المللی کالا، این است که بایع باید کالایی به مشتری تسلیم نماید که دارای مقدار و کیفیت (جنس) و وصف مقرر در قرارداد باشد، و به عبارت دیگر، مبیع باید مطابق قرارداد تحویل شود (ماده 35 کنوانسیون) ، و در صورت عدم انطباق مبیع با قرارداد، مشتری طبق بند دوم ماده 46 کنوانسیون، حق تعویض و طبق بند سوم ماده مرقوم، حق تعمیر و اصلاح مبیع را با لحاظ شرایطی خواهد داشت. در قانون ایران، اگرچه صریحا به موضوع حق رفع عیب اشاره نشده، ولی با بررسی قوانین، می توان گفت در مورد مبیع کلی، به استناد مواد 414 و 482 قانون مدنی، خریدار می تواند کالای معیوب را به فروشنده مسترد دارد و تسلیم کالای جانشین را درخواست کند. وقتی مشتری حق درخواست تعویض کالای معیوب را دارد، در نتیجه می تواند حق رفع عیب را نیز دارا باشد. در ضمن اگرچه در کنوانسیون حق تعویض و تعمیر کالا، به عنوان ضمانت اجراهای عدم تطابق کالا با قرارداد، به نفع خریدار پیش بینی شده، ولی با توجه به تخییری بودن مقررات کنوانسیون، طرفین می توانند با توجه به اصل حاکمیت اراده، ضمانت اجراهای مذکور را ساقط و به جای آن، ضمانت اجراهای دیگری را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: مطابقت کالا، ضمانت اجرا، تعهد بایع، حق تعمیر، حق تعویض
  • حمید صالحی * صفحات 105-122
    هستی شناسی در پی اموری است که موجودیت آنها مسلم است. هر انسان به فراخور محیطی که در آن قرار دارد، نسبت به پیرامون خود شناخت پیدا می کند. شناختی که شخص از پیرامون خود به دست می آورد هستی شناسی گفته می شود. از آنجایی که از نظر برخی نظریه پردازان غیراسلامی مفهوم صلح در برابر مفهوم جنگ تجلی پیدا می کند، بررسی هستی شناسی صلح یکی از ضروریات بشریت و جامعه بین المللی است که همواره در مسیر رسیدن به آن تلاش کرده و سودای وصال آن را در سر می پرورانده است. از منظر نظریه پردازان، امروزه پرداختن به موضوع صلح و اساسا تعلیم و تربیت مبتنی بر صلح کار بسیار پیچیده وحائز اهمیتی است. از این رو پرداختن و توجه به صلح کارویژه های فراوانی را می طلبد. کشور ژاپن که دارای یکی از شاخص ترین تمدن هاست، در جهان امروز توانسته در حوزه های مختلف ایفای نقش کند و از آنجایی که دارای عملکردهای ویژه در موقعیت های فراوان در عرصه های اقتصادی، فرهنگی ،سیاسی و اجتماعی بوده است، باعث شده تا همواره مورد توجه اندیشمندان و نظریه پردازان قرار گیرد. در این نوشتار، تغییرات اساسی و بنیادی کشور ژاپن را، علی رغم سابقه پرتنش و تنازع برانگیز در عصرهای گذشته و داشتن مولفه های ایجاد منازعه، بعد از اتمام جنگ جهانی دوم (حادثه تلخ بمباران هسته ای شهرهای هیروشیما و ناکازاکی در آگوست 1945) مورد واکاوی قرار گرفته شده است. چرا که این کشور در این خصوص یک تجربه موفق و دارای اهمیت را به نمایش گذاشته و جهانیان را متحیر کرده است. سوال این پژوهش حاکی این است که ژاپن جنگ طلب چگونه سیاست های صلح طلبی را دنبال کرده و مکانیسم، شاخص ها، سیاست ها و راهبردهای صلح طلبی آن مبتنی بر چه استراتژی های کلانی است؟ و چگونه بهره کافی و وافی را از این سیاست ها برده و توانسته به این جایگاه در سطح بین المللی دست یابد؟ آنچه در این نوشتار مورد توجه و بررسی قرار گرفته شده است راهکارها و راهبردهای عملی و اجرایی صلح طلبانه کشور ژاپن در خصوص نظام تعلیم و تربیت صلح طلبانه است، به طوری که به توان از این راهبردها، سیاست ها، راهکارها و مکانیسم ها در دیگر محیط های علمی- آموزشی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هستی شناسی صلح، نظام آموزشی، کشور ژاپن، استراتژی های صلح طلبانه
  • احمد اعتماد، حسین رحمت اللهی * صفحات 123-156
    نظام حقوقی اسپانیا که به دلیل وجود تفاوت های قومی، فرهنگی، زبانی و مذهبی ازیک سیستم باز عدم تمرکز و در قالب نظام منطقه ای با اعطای خودمختاری به مناطق مختلف هفده گانه اداره می شود، می توان یک دولت بسیط محسوب کرد که تمرکززدایی آن هم سطح دولت های مرکب نیست. در مقابل صیانت ازتمرکززدایی منطقه ای و آزادی واحدهای محلی، قانون اساسی اسپانیا محدودیت تجزیه ناپذیری ملت اسپانیا را به مانند چراغ قرمز از نظر دور نداشته است. برای تضمین و صیانت از این اصول نقش نهادهای دولت مرکزی ازجمله دادگاه قانون اساسی اسپانیا از همه نهادها در برهه های زمانی مختلف، مخصوصا در سال های اخیرکه احساسات استقلال طلبانه در کاتالونیا به اوج خود رسیده پررنگ تر و آشکار است. باتوجه به مناقشات حادث شده بین دولت مرکزی و نهادهای منطقه خودمختارکاتالان، عملا دادگاه خود را در مواجهه با دو اصل مهم می بیند؛ یکی اصل مشروطه خواهی که بر حفظ حاکمیت قانون اساسی و اصول مهم آن از جمله؛ یکپارچگی ملت تاکید دارد و دیگری حق تعیین سرنوشت، که برخلاف مفهوم حقوقی آن که بیانگر آزادی عمل و استقلال اداری مناطق خودمختار است، در مفهوم سیاسی به سمت تجزیه طلبی گرایش پیداکرده است. نفوذ دادگاه بر نظم سیاسی در وهله نخست از ایفای نقش داوری بین دولت مرکزی و واحدهای مستقل محلی برمی خیزد و دادرس اساسی تلاش می کند تنش ها را کاهش داده و تعادل لازم بین خودمختاری مناطق ویکپارچگی ملت به وجود آورده، به نحوی که هم ضامن یکپارچگی وحاکمیت مستقل ملت اسپانیا باشد و هم ازخودمختاری مناطق، صیانت اساسی کند.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، یکپارچگی ملت، تجزیه طلبی، استقلال، خودمختاری
  • اصغر عالم تبریز، اکبر عالم تبریز، محمد طالقانی، رضا سیمبر، یونس رنجکش کیسمی * صفحات 157-178
    عصر حاضر که دوران انفجار اطلاعات و شکوفایی دانش و گسترش رسانه های جمعی نام گرفته، آبستن حوادث و اتفاقات بی شمار است. توانمندسازی و تواناکردن کارکنان رسانه با توجه به مسئولیت خطیری که در شفاف سازی و برجسته کردن مسائل مهم دارند، می تواند مورد بحث قرار گیرد. بحران های زیست محیطی در سطح بین الملل نیازمند فشارهای همه جانبه برای در اولویت قرارگرفتن برنامه های کاری کشورها می باشد. تغییرات محیطی و افزایش رقابت جهانی، موضوع توانمندسازی کارکنان را در کانون توجه مدیران قرار داده است. چرا که سازمان ها با داشتن کارکنان توانمند، متعهد، ماهر و باانگیزه، بهتر خواهند توانست خود را با تغییرات وفق داده و رقابت کنند. بر این اساس، محققان در این مقاله با تاکید بر نقش توانمندسازی کارکنان رسانه در مدیریت بحران های زیست محیطی بین المللی به دنبال کاهش اثرات منفی بحران های زیست محیطی بر دریای خزر می باشند. چنین به نظر می رسد که رسانه ها از طریق ایجاد بسترهای فرهنگی و اجتماعی مناسب در راستای آگاهی و ایجاد حساسیت نسبت به این مساله حیاتی می توانند نقش مهمی داشته باشند و با ارائه راهکارهای ویژه، هم در جهت پیشگیری از بحران و هم در جهت کاهش عوارض ناشی از این بحران ها در منطقه از طریق آگاه سازی و هم از طریق اطلاع رسانی به مسئولان نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، بحران های زیست محیطی، تغییرات محیطی، رسانه، دریای خزر
|
  • Ali Adami * Pages 51-78
    Considering the status of peace in the human life, different schools of thought and theories, while interpreting and explaining the concept of peace, have endeavored to depict its necessity and application on the basis of anthropology and ontology. Islam also as a divine and universal school of thought considers a teleological perspective on peace and takes it as an original and deep-rooted issue with a special perception of human and ontological understanding. While the Western Schools of thought by putting the originality of war or ultimately the power-based perspective which would eventually lead to the war, offer a different conception of anthropology and ontology of peace. This paper is an attempt to address the main questions as to how these principles are different with each other from Islamic and Western Perspectives? and which perception and idea of the creation and human are closer and more realistic to the real peace? so that the difference in the answer to the questions is more clear that the generality of the Western schools of thought with humanist and means-based perspective rather than teleological approach have theorized to the purpose of the power and its requirements.
    Keywords: Peace, Security, Anthropology, Ontology, Originality of Peace, War, Power-Based, Divine-Based Understanding
  • Mohammadreza Sherafat peyma *, Jafar Kameli Pages 79-104

    According to the provisions of the Convention of the International Sale of Goods, one of the commitments of vendor is that the vendor should sale a good to the customer based on the described quantity and quality which is expressed in the contract. In other words, the goods being sold should be delivered according to the contract (Article 35 of the convention), in case of not complying with the contract, based on the second paragraph of Article 46 of the convention, the customer will have the right of substitution, and based on the third paragraph, the customer will have the right of repair and amending the goods with considering some conditions. In Iran’s Law, although it is not explicitly referred to the rights troubleshooting, but by studying the provisions, it can be mentioned that according to Article 414 and 482 of civil law, the customer can return the defected goods to the vendor and demand the substitution for it. Since the customer have the right of demanding for substitution of the defected goods, therefore, the customer will have the right of troubleshooting, too.

    Keywords: Compliance of the Product, Performance Bond, The vendor’s Commitment, The Right to Repair, The Right to Replace
  • Hamid Salehi * Pages 105-122
    Ontology in the wake of the existence of certain things. Every man according to the environment in which it is located, relative to its surrounding Myknd.shnakhty could arise where a person obtains from its surroundings is called ontology. From the perspective of theorists developed, is now addressing the issue of peace and peace is essentially a very complex task Vhayz-based education is important. economic, cultural, social and political causes has always been of interest to scholars and theorists circuiting transfer encompasses this article we seek fundamental changes in Japan, despite a history of tension and conflict in the evenings controversial past has puzzled. And how to benefit from these policies are adequate and have been able to achieve this status at the international level? used in other scientific-educational environment
    Keywords: Key words: Ontology peace, education system, Japan, The strategy of peaceful
  • Ahmad Etemad, Hossein Rahmatolahi * Pages 123-156
    The Spanish legal system, which is administered due to ethnic, cultural, linguistic, and religious differences with open decentralization system and in the form of a regional system giving autonomy to different 17th regions, can be considered as a large state whose decentralization does not have the same level of compound states. In opposite direction of maintenance regional decentralization, and freedom of local units, Spanish constitution did not disassociate the limitation of Spanish indivisibility as a red light. To guarantee and safeguard these principles, the role of central government institutions including Spanish Constitutional Court is more evident from all institutions at different times, especially in recent years when feeling of independency has reached its peak. Given the disputes occurred between central government and institutions of Catalan autonomous region, court essentially faces two important principles. One of these principles is constitutionalism that emphasizes the maintenance of constitutional sovereignty and its important principles including indivisibility of nation, and the other is self-determination right, contrary to its legal concept which expresses freedom of action and administrative of autonomous regions, has shown tendency toward secession in political concept. In the first place, the influence of court on political order arises from the role played by arbitration or judgment between central government and local autonomous units, and constitutional judgeattempts to reduce tensions and create necessary balance between autonomy of regions and integration of nation in such a way as to safeguard indivisibility and sovereignty of Spanish people and protect autonomy of regions.
    Keywords: Key words: self-determination right, indivisibility of nation, secession, Independence, self-government
  • Asghar Alamtabriz, Akbar Alamtabriz, Mohammad Taleghani, Reza Simbar, Younes Ranjkesh Kisomi * Pages 157-178
    The present age, known as the explosion of information and the flourishing of knowledge and the spread of mass media, is the birth of events and countless events. Empowering and empowering media personnel can be discussed with regard to the crucial responsibility that clarifies and highlight issues of importance. Environmental crises at the international level require comprehensive pressures to prioritize country work programs. Environmental changes and increasing global competition have put staff empowerment at the heart of the attention of managers. Due to the ability of organizations to adapt and adapt themselves to changing, empowered, committed, skilled and motivated employees, researchers in this article emphasized the role of empowerment of media personnel in managing international environmental crises Seeking to reduce the negative effects of environmental crises on the Caspian Sea. It seems that the media can play an important role by creating appropriate cultural and social platforms in the direction of awareness and sensitivities to this critical issue, and by providing specific solutions for both crisis prevention and In order to reduce the toll caused by these crises in the region through awareness-raising and through informing the authorities.
    Keywords: Employee empowerment, Environmental crises, Media, Caspian Sea