فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 27 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • عبدالرضا باقی، احمدرضا شاه علی، فاطمه زهرا تصدیقی صفحه 9
    امروزه اکثر دانشمندان به دنبال الگویی برای مدیریت بحران های سیاسی- اجتماعی می باشند. ولی از آنجا که اصول و راهبردهای ارائه شده آنها اغلب خاستگاه غربی و غیربومی دارد، با روش و سبک مدیریتی ائمه معصومین (علیهم السلام) متفاوت می باشد. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که اصول و راهبرد مدیریتی حضرت امام علی(ع) در حل بحران های سیاسی و اجتماعی زمان خود چه بوده است؟ و در این راستا فرضیه مقاله عبارت است از اینکه امام علی(ع) با مدیریت بر قلوب و اصلاح رابطه خود با خود و خود با خدا و با توجه به شرایط و موقعیت زمان با سبکی از مدیریت آرام، متعادل و پیشگیرانه و مهارکننده به رفع بحران های سیاسی و اجتماعی زمان خود پرداخته است. در این مقاله فرضیه مذکور به انضمام اصول مدیریتی حضرت علی(ع) با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس بررسی اطلاعات کتابخانه ای و سخنان و سیره حضرت در نهج البلاغه و تطبیق آن با نظریات موجود در مورد مدیریت بحران ثابت شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اصول مدیریت بحران، بحران های سیاسی اجتماعی، نهج البلاغه، امام علی (ع)
  • ابوالفضل امیری، حمید نفاوی صفحه 51
    کنش های آشوبگرانه شهری، اغلب دارای بار هیجانی و احساسی شدید و فاقد جهت گیری خردورزانه است، گرچه اغلب مدت استمرار این کنش ها کوتاه است، اما دامنه اثرات روانی و سیاسی آنها شدید می باشد. این مقاله به منظور بررسی و تحلیل کارکرد های عملیات روانی در کنترل کنش های اعتراض آمیز و تجمعات بحران زا می باشد. روش مقاله، توصیفی، پیماشی و از نوع کاربردی است. در این مقاله با طرح تعدادی فرضیه وآزمون آنها در بین فرماندهان و پرسنل نیروی انتظامی تهران بزرگ (گروه اول) وکارشناسان و نخبگان آشنا به عملیات روانی وبحرانهای شهری (گروه دوم) به ترتیب 350 و 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای افراد در دسترس انتخاب شدند. سپس نظرات آنان پیرامون انواع کارکردهای عملیات روانی، میزان اثربخشی روش های مختلف در مهار وکنترل تجمعات اعتراض آمیز، با بهره گیری از یک مقیاس اندازه گیری دارای پایائی 8480/0 مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که به نظر کارشناسان، فرماندهان و پرسنل ناجا با بهره گیری روشمند و از پیش تدبیرشده عملیات روانی، می توان کنش ها و تجمعات اعتراض آمیز را مهار کرد. در ضمن بین نظرات گروه های مورد بررسی اثربخشی عملیات روانی در کنترل تجمعات اعتراض آمیز تفاوت آماری معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، رفتار جمعی، کنترل اجتماعات، اغتشاشات و بحران
  • عوامل بحرانی موفقیت در سازمان های پروژه محور / مورد مطالعه: شرکت های حوزه (ICT)
    محمود شجاعی، احمد ودادی صفحه 83
    این مقاله به منظور شناسایی عوامل بحرانی موفقیت در سازمان های پروژه محور حوزه ICT و بررسی اقدامات صورت گرفته برای پیاده سازی آن عوامل در اینگونه سازمان ها انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران و کارشناسان خبره سازمان های پروژه محور حوزه ICT داخل کشور می باشند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش های آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن استفاده شد. عوامل بحرانی موفقیت شناسایی شده در سه گروه عوامل درون سازمانی، برون سازمانی و عوامل پروژه ای طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که این عوامل از لحاظ سطح پیاده سازی دارای رتبه های متفاوت در سازمان های پروژه محور می باشند. در میان کلیه عوامل بحرانی موفقیت شناسایی شده در این تحقیق از لحاظ اقدامات صورت گرفته و سطح پیاده سازی در سازمان های پروژه محور، عامل شایستگی مدیران پروژه ها بالاترین رتبه و عامل محیط سیاسی کمترین رتبه را کسب نمودند. از دیگر مشاهدات رابطه معنادار تخصیص منابع انسانی و منابع مالی با سطح پیاده سازی عوامل بحرانی موفقیت در سازمان های پروژه محور می باشد. طبق یافته های تحقیق، شدت رابطه تخصیص منابع انسانی با پیاده سازی عوامل بحرانی موفقیت، نسبت به تخصیص منابع مالی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل بحرانی موفقیت، سازمان های پروژه محور، شرکت و عامل شایستگی مدیران
  • علی کریم زاده، حمیدرضا ابراهیمی صفحه 103
    امنیت در فضای سایبری تابع دو عنصر کلیدی انسان و فضای سایبر است. کنش و تعامل کنشگران این دو عامل، موجب شکل گیری فضای تهدیدزایی شده که ابعاد گسترده و متنوعی را در حوزه امنیت شکل می دهد. در این میان پرداختن به موضوعات مربوط به فرهنگ در فضای سایبری نقشی اساسی در افزایش آگاهی های عموم مردم و بالا بردن امنیت روانی در جامعه در بر دارد. لذا مقاله حاضر به منظور بررسی تاثیر فضای سایبری بر امنیت روانی دانشجویان به عنوان قشری مهم و تاثیرگذار در جامعه انجام گرفت. نمونه آماری این پژوهش که به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه امنیت روانی مازلو و پرسشنامه ای محقق ساخته انجام گرفت 149 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد را تشکیل می دهد. به منظور پاسخگویی به سئوال های پژوهش داده های حاصل از تحقیق براساس روش توصیفی– پیمایشی و به کمک نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های t تک نمونه و آنالیز واریانس و نمودارهای هیستوگرام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتیجه تجزیه و تحلیل یافته ها ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی فضای سایبری بر امنیت روانی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: فضای سایبری، امنیت روانی، فرهنگ، اینترنت
  • علیرضا عرفانی، حجت الله مرادی صفحه 129
    هدف اصلی این مقاله بررسی عملکرد شورای هماهنگی مدیریت بحران در زلزله استان آذربایجان شرقی سال 1391 بوده است. روش مورد استفاده در این تحقیق تلفیقی از روش کمی و کیفی بوده است. بر این اساس در این مقاله سعی شده است تا ضمن ارائه ادبیات موضوع و توصیف حادثه زلزله سال 1391، عوامل ایجاد و شکل گیری بحران های ناشی ازاین حادثه و عملکرد اعضاء شورای هماهنگی مدیریت بحران در مقابله با این بحران مورد بررسی واقع شود. گویه های مرتبط به وسیله پرسشنامه ای به قضاوت جمعی از صاحب نظران و نخبگان منطقه گذاشته و پاسخ های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بررسی های صورت گرفته تمامی شاخصه های عوامل ایجاد و شکل گیری بحران های ناشی از حادثه مورد تایید قرار گرفت، همچنین بررسی عملکرد سیستم مدیریت بحران منطقه نشان داد که تمامی نقاط ضعف و قوت مطرح شورای هماهنگی مدیریت بحران مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: عملکرد سیستم مدیریت بحران، زلزله، نقاط قوت و نقاط ضعف شورای هماهنگی مدیریت بحران
  • سید محمد حامد حسینی صفحه 163
    نافرمانی مدنی و تهدیدنرم در ادبیات سیاسی دهه اخیر به عنوان جنگ نرم مطرح شد. این نوع جنگ با فروپاشی شوروی شروع و تاکنون ادامه دارد و متکی بر تهدید و قدرت نرم است. آمریکایی ها با استفاده از این نوع جنگ تاکنون موفق به تغییر چندین رژیم سیاسی در کشورهای مورد نظر شدند. انقلاب های رنگی که در چندین کشور بلوک شرق و شوروی سابق رخ داد، نمونه ای از جنگ نرم است. با توجه به شکست و ناکامی دشمن در برخورد سخت با جمهوری اسلامی، غرب پروژه براندازی نرم را در دستور کارخود علیه جمهوری اسلامی قرار داد. چرا که امروزه شیوه های براندازی سخت به دلایل مختلف کارایی چندانی ندارد. از این رو برخی از گروه های اپوزیسیون مردم ایران را با روش های مختلف به نافرمانی مدنی تشویق می کنند. این پروژه ها در چندین کشور به مرحله اجرا گذاشته شد، برخی موفقیت آمیز و برخی با شکست مواجه گردیده اند. در این مقاله با استفاده از مرور منابع و بررسی مفهوم شناسی نافرمانی مدنی و مطالعه تطبیقی آن در کشورهای گرجستان، اوکراین، قرقیزستان با جمهوری اسلامی ایران پرداخته است؛ و نتیجه بررسی چنین است که با عنایات حق تعالی، هوشیاری مردم و پیروی از رهبری، می توان تهدید ها را پشت سر گذاشت. و تجربه هم نشان داده است که مردم در برابر چنین حوادثی با هوشیاری و استفاده از قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران می توانند دشمن را در موضع انفعال قرار دهند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، براندازی نرم، نافرمانی مدنی و جمهوری اسلامی
  • نایجلاوانز، ساراالفیک ترجمه: ایرج فرجی صفحه 191
    گردشگری به طور خاص در معرض رخدادهای بیرونی بوده و به طور طبیعی غیر قابل پیش بینی می باشد و نیازمند بررسی فرآیندهای موثر مدیریت بحران است. این مقاله برای کمک به مدیران در طرح ریزی راهبردی چنین وقایعی، ضمن مرور ادبیات مرتبط با مدیریت بحران در صنعت گردشگری، چندین مدل تهیه شده را شناسایی و به بوته نقد می گذارد. حملات تروریستی یازده سپتامبر به عنوان نمونه ای از حوادث بیرونی که می تواند در صورت عدم اقدام به موقع و قاطع مدیران صنعت گردشگری به بحران منجر شود. این مقاله واکنش های مجریان گردشگری پیشرو انگلستان نسبت به حملات تروریستی را مورد بحث قرار داده و ضمن ارائه یک مطالعه موردی، واکنش یک شرکت خاص به حادثه یازدهم سپتامبر را بررسی می نماید تا از این طریق، راهبردهای «بازگشت» مورد استفاده را مرور کند. فرآیند این مدل «مدیریت بحران »با اقدامات انجام شده در این شرکت مورد تطبیق و بررسی قرار گرفته است. بدیهی است که تجربیات گسترده تری برای صنعت گردشگری وجود دارد، از جمله نیاز است به: یکپارچه سازی مدیریت بحران با فرآیندهای طرح ریزی راهبردی، ارائه برنامه های مرتبط با حوادث به صورت مفصل، تعریف نقش ها و مسئولیت های تصمیم گیری، حفظ میزانی از انعطاف پذیری مبادرت ورزید.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، تروریسم، مجریان گردشگری
|
  • Dr. Abdul, Reza Baqi, Dr. Ahmad, Reza Shah Ali, Fatemeh, Zahra Tasdiqi Page 9
    Today, most scientists are looking for a model to manage sociopolitical crises. However, since the principles and strategies offered by them often have Western and non-native origin, they are not compatible with the management style and method of the infallible Imams (a.s.). This article seeks to answer this main question: ‘What principles and strategies did Imam Ali (a.s.) employ to manage socio-political crises of his own time?’ Accordingly, the hypothesis of the study is: Imam Ali (a.s.) managed socio-political crises by capturing hearts, improving his relationship with himself and with God, considering the conditions of the time (contingency management) and using a serene, moderate, preventive and harnessing method. In the present article, this hypothesis as well as Imam Ali’s (a.s.) management principles is verified using the descriptive-analytic method, library studies and exploration of his sayings and life style in Nahj al-Balagha and comparing them against the modern theories on crisis management.
    Keywords: Crisis management, crisis management principles, sociopolitical crises, Nahj al Balagha, Imam Ali (a.s.)
  • Dr. Abolfazl Amiri, Hamid Naffavi Page 51
    Violent actions in civil centers are often emotionally charged and lack logical orientation. Although they are often short-lived, they have intense psychological and political impacts. This article is aimed at analyzing the role of psychological operations in controlling the protest actions and violent gatherings. This is an applied research work and the method is survey. Developing a number of hypotheses and testing them among the commanders and the staff of the Law Enforcement Force of the Grand Tehran (the first group) and the experts familiar with psychological operations and civil unrest (the second group), 350 and 30 subjects were selected from among them, respectively. Then, their views on various functions of psychological operations, the effectiveness of different methods of containing and controlling protest gatherings were assessed using a measurement scale with a reliability index of 0.8480. The results revealed that, from the viewpoint of experts, the commanders and staff of the Law Enforcement Force, protest actions and gatherings can be contained using systematic and predevised psychological operations. Meanwhile, it was observed that the views of the groups on the effectiveness of psychological operations in controlling protest gatherings were significantly different.
    Keywords: Psychological operations, collective behavior, control gatherings, riots, crisis
  • Mahmoud Shojaei, Dr. Ahmed Vedadi Page 83
    This study has been conducted to identify the critical success factors in project-based organizations in the field of ICT and to evaluate the actions taken to implement these factors in such organizations. The population includes executives and experts of the project-based organizations in the field of ICT in Iran. The data collection instrument is a questionnaire and the obtained data were analyze using the Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation and Friedman test. The identified critical success factors were classified into three groups: intra-organizational factors, extraorganizational factors and project factors. The results indicated that, in terms of implementation, these factors are rated differentlyin project-based organizations. With regard to the actions taken and implementation in project-based organizations, managers’ competence factor had the highest rate and their political environment factor had the lowest rate among the critical success factors identified in this study. Observation of a significant relationship between the allocation of human resources and financial resources and implementation of critical success factors in project-based organizations is another finding of the present study. According to the findings, the relationship between the allocation of human resources is stronger than the one between allocation of financial resources and implementation of critical success factors.
    Keywords: Critical success factors, project-based organizations, company, competence factors of managers
  • Ali Karimzadeh, Hamid, Reza Ebrahimi Page 103
    Security in cyberspace is the function of two key elements: human and cyberspace. The actions and interactions of these two factors lead to the creation of a threatening environment that constitutes a wide variety of dimensions in the field of security. Meanwhile, dealing with the issues related to culture in cyberspace has a key role in raising public awareness and enhancing psychological security in the community. Hence, the present study has been conducted to examine the impact of cyberspace on the psychological security of college students as an important and influential stratum in the society. The research sample included 149 students from Islamic Azad University and the instruments were the Maslow psychological security questionnaire and a researcher-made questionnaire. The utilized statistical analyses were one-sample t-test, analysis of variance and histograms which were conducted using the SPSS software. Based on the results, the political, economic, cultural and psychological dimensions of cyberspace impact on psychological security.
    Keywords: Cyberspace, psychological security, culture, the Internet
  • Alireza Erfani, Dr. Hojatollah Moradi Page 129
    The main objective of this study was to evaluate the performance of the Coordination Council of Crisis Management in the 2012 East Azarbaijan Province earthquake. The method utilized in thisstudy is a combination of the qualitative and quantitative methods.Accordingly, reviewing the relevant literature and describing the 2012 East Azarbaijan Province earthquake, we have made an attempt to examine the factors giving rise to the creation of the crises resulting from this event and evaluate the performance of the Coordination Council of Crisis Management in managing this disaster. A questionnaire was made and administered to the experts in the region and the collected responses were analyzed using the SPSS software. All the factors giving rise to the creation of the crises resulting from this event were confirmed and the evaluation of the performance of the crisis management system of the region revealed that all the strengths and weaknesses of the Coordination Council of Crisis Management were confirmed.
    Keywords: The performance of crisis management system, earthquake, the strengths, weaknesses of the Coordination Council of Crisis Management
  • Sayed Mohammad Hamed Hosseini Page 163
    Civil disobedience and threatened soft to soft war was known in political literature. This type of Soviet war began and has continued, and relying on soft power and soft threats to cultural and social life. With this type of war the Americans managed to change the political regime in several countries were concerned. Color revolutions that occurred in several countries of the former Soviet bloc and the East, in fact, an example of soft war. Due to hardware failure in dealing with the Islamic Republic, seeking West conflict the pattern of recent years, has been changed and the project has been soft on the agenda. Because it is hard subversivemethods will not work for various reasons. The Islamic Republicof Iran's opposition groups some different ways to encourage civil disobedience. Of course, this type of projects in several countries, including the newly independent republics of the Soviet Union was implemented, some are successful and some failed. In this study, using a review of the review of relevant documents with the concept of civil disobedience and comparative study its performance in Georgia, Ukraine, Kyrgyzstan, Iran's Islamic Republic. The result indicates that with the blessing of God, vigilance and insight of and adherence to the supreme leader, can be stacked behind the threat. And experience shows that people and countries must remain vigilant against such incidents And can be used with smart power in the passive position of the Islamic Republic of Iran was the enemy.
    Keywords: Soft war, soft overthrow, negative campaign, velvet revolution, civil disobedience