فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال پنجم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال پنجم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا مرشدی، نسرین منصورنیا، عاطفه دهنوعلیان صفحه 0
    مقدمه
    ارزیابی دانشجویان از میزان مهارت های بالینی خود سبب می شود تا آن ها بتوانند وظایف خود را باکیفیت مناسب انجام دهند. این مطالعه با هدف خودارزیابی دانشجویان سال آخر پرستاری از میزان توانمندی شان در کسب مهارتهای بالینی در دانشکده علوم پزشکی نیشابور درسال 1395 طراحی و اجراگردید.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 60 نفر از دانشجویان در عرصه کارشناسی پرستاری دانشکده علوم پزشکی نیشابور که به شیوه شماری انتخاب شده بودند، شرکت داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای دو بخشی شامل مشخصات فردی و ارزیابی 190 سوالی بود. روایی این پرسشنامه از طریق روایی صوری و محتوا به کمک 10 تن از اساتید و پایایی این ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 94/0 تعیین گردید(CVR: 83/0 و CVI: 96/0 ). تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spssنسخه 16 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.
    یافته ها
    از نظر دانشجویان مهارت های بالینی پرستاری در 7/66 درصد موارد عالی، 3/23 درصد خوب و 10 درصد متوسط گزارش شد . میانگین کلی نمرات مهارت های بالینی30/67± 57/347 از کل نمره 570 و در سطح خوب بود. بیشترین مهارت در حیطه دارو درمانی و کار با تجهیزات درمانی و کمترین مهارت در حیطه مراقبتهای قبل- حین و بعد از رویه های تشخیصی گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    اکثر دانشجویان توانایی بالینی خود را در سطح خوب ارزیابی می نمایند. با توجه به نتایج میتوان گفت که بایستی به خود ارزشیابی به عنوان ابزاری قوی برای تعیین نقاط ضعف دانشجو توجه بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، دانشجویان پرستاری، مهارتهای بالینی
  • فاطمه فرحبخش، عصمت نوحی، فرزانه ذوالعلی صفحات 1-7
    مقدمه
    آموزش نخستین ماموریت و کارکرد دانشگاه محسوب می شود و اخلاق آموزشی در دانشگاه حافظ امنیت ، رفاه و تعالی فردی و گروهی دانشجویان و اعضا هیئت علمی است. از آن جا که پرستاری حرفه ای حساس و انسانی است و بر پایه اخلاق استوار است و رعایت اصول اخلاقی در آموزش آن نقش بسزایی در شکل گیری ارزشهای حرفه ای و اخلاقی در دانشجویان پرستاری دارد. این مطالعه با هدف تعیین اهمیت اخلاق در آموزش و میزان رعایت آن از دید دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه ی مقطعی- تحلیلی است که 250 دانشجو ی پرستاری در مقاطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکترا در آن شرکت داشتند. اطلاعات توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته که روایی و پایایی آن محاسبه شده بود جمع آوری گردید. سپس با استفاده از نرم افزار16 spss از طریق رگرسیون خطی چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که اخلاق در آموزش از دیدگاه دانشجویان پرستاری اهمیت زیادی دارد، به طوری که میانگین نمره اهمیت اخلاق از دید دانشجویان (8/17±1/224) از 250 بود. اما میزان رعایت اخلاق در آموزش از دید دانشجویان در حد مطلوبی نبود. به طوری که میانگین نمره میزان رعایت اخلاق در آموزش (7/28±68/166) از250 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهدکه با وجود این که اخلاق در آموزش پرستاری از دید شرکت کنندگان اهمیت زیادی دارد، اما میزان رعایت آن از دید آنها در حد مطلوبی نیست. بنابراین پیشنهاد می گردد که دلایل و عوامل موثر بر این دیدگاه نسبت به رعایت موازین اخلاقی در آموزش شناسایی شود
    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش، دانشجویان پرستاری
  • شهین طاقی صفحات 9-17
    مقدمه
    رعایت کرامت انسانی بیمار، ماهیت بنیادی مراقبت های پرستاری را تشکیل می دهد. در سال های اخیر ، افزایش امید به زندگی، افزایش تقاضاهای درمانی و مراقبتی و سرعت پیشرفت علم پزشکی ممکن است مانع از آن شده باشد که پرستاران از رعایت کرامت انسانی و حریم خصوصی بیماران مطمئن شوند. هدف از این مطالعه بررسی مطالعات انجام شده در مورد رعایت کرامت انسانی بیماران می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مروری ، با کلید واژه «کرامت انسانی بیماران» در پایگاه های علمی فارسی زبان و با کلید واژه های Human Dignity، patientsو perceived human dignity در بانک اطلاعاتی PubMed مقالات موجود بین سال های 2008 تا 2016 جستجو و بررسی شدند.
    یافته ها
    مهمترین نیاز بیماران درمان با احترام و رعایت کرامت انسانی می باشد. عوامل موثر بر احساس کرامت بیماران عبارتند از: رعایت حریم خصوصی، رازداری، ارتباط مناسب، ارائه اطلاعات کافی، حق انتخاب، مشارکت دادن بیمار در مراقبت و احترام. ارتباط نامناسب و منتظر گذاشتن بیماران به مدت طولانی برای دریافت مراقبت ها، احساس کرامت را در آنان کاهش می دهد. بیماران وقتی که احساس می کنند نادیده گرفته شده اند، پرسنل درمانی اطلاعات لازم را ندارند و همچنین قابل اعتماد نیستنند، فشار زیادی تحمل کرده و کرامت انسانی خود را در معرض تهدید می بینند. عذر خواهی از بیماران و خانواده های آنها برای اشتباهات درمانی می تواند به حفظ کرامت انسانی آنان کمک کند.
    نتیجه گیری
    تعامل مناسب با بیمار، ایجاد حس اعتماد، همدردی و گوش دادن به سخنان بیمار در ایجاد احساس کرامت موثر است. پرستاران
    می بایست رعایت کرامت انسانی بیماران را وظیفه خود دانسته و با توسعه احساس کرامت در آنان وظایف حرفه ای خود را به شایستگی انجام دهند.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، بیمار، پرستار
  • سید اسماعیل مناقب، فروزان رحیم پور صفحات 19-26
    مقدمه
    سلامت معنوی یک از مهمترین ابعاد چهارگانه تعریف سلامتی می باشد. یافته ها نشان می دهد اعتقادات معنوی سبب تسهیل مواجهه بیماران با اثرات منفی بیماری می شود، این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه بیماران نسبت به سلامت معنوی در شهرستان جهرم طراحی شد.
    روش کار
    این یک پژوهش مقطعی- تحلیلی بود که بر روی321 نفر از بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی بیمارستانهای شهرستان جهرم که بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، در سال 1391 انجام شد. پرسشنامه ای حاوی 10سوال که روایی آن توسط چهار نفر از کارشناسان بصورت روایی صوری تایید شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ 87% محاسبه گردید، پرسشنامه ها توسط بیماران تکمیل گردید و اطلاعات حاصل از آن با نرم افزار spss16 در سطح آمار توصیفی و با استفاده از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد، بر اساس میانگین نمره دیدگاه بیماران، نمره 30 و یا کمتر به عنوان دیدگاه منفی و بیشتر از 30 به عنوان دیدگاه مثبت تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره بیماران از 4.7± 36.5 در افراد بیسواد تا 5.2±37.6 در افراد لیسانس متفاوت بود. میانگین نمره دیدگاه بیماران نسبت به سلامت معنوی با جنس و نوع بیماری ارتباط وجود دارد(000/0p=). بین دیدگاه بیمار به سلامت معنوی با بخش بستری ارتباط معنادار وجود نداشت(09/0p=). همچنین با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه ارتباط بین دیدگاه بیماران با سطح تحصیلات مشاهده شد (000/0p=) .
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که دیدگاه بیماران نسبت به سلامت معنوی دیدگاهی مثبت بوده و به عقیده بیماران معنویات تاثیر مثبتی بر درمان و سیر بهبود بیمار دارد. بیماران خواهان رسیدگی و برآورده شدن نیازهای معنوی و مذهبی خود هستند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، باور معنوی، باورهای مذهبی، سلامتی
  • صدیقه فرضی، فریبا حقانی، صبا فرضی صفحات 27-33
    مقدمه
    در فرآیند یاد دهی- یادگیری، دانشجویان از نظر میزان دستیابی به بر آیندهای مورد انتظار ارزشیابی می شوند. دیدگاه دانشجویان به عنوان یکی از صاحبان اصلی فرایند یاد دهی- یادگیری از عوامل موثر در بهبود این فرآیند می باشد. مطالعه حاضر با هدف آشکار شدن چالش های ارزشیابی بالینی و راهکارهای بهبود آن از دیدگاه دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه با رویکرد کیفی و روش توصیفی در سال 1394 انجام شده است. مشارکت کنندگان،20 نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری اصفهان بودند. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف، تا رسیدن به اشباع داده ها انجام شد. روش گردآوری داده ها مصاحبه های فردی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا مرسوم استفاده شد.
    یافته ها
    2 طبقه اصلی به همراه 8 زیر طبقه که بیان گر دیدگاه دانشجویان در زمینه ارزشیابی بالینی بود، از مصاحبه ها استخراج گردید. طبقات اصلی عبارتند از” ارزشیابی بالینی ناکارآمد با زیر طبقات: برجسته بودن ارزشیابی تراکمی، کم توجهی به مهارت های عملی دانشجو، معیار ارزشیابی ناهماهنگ، عملکرد نامناسب مدرس بالینی“ و طبقه” ارزشیابی بالینی جامع با زیر طبقات: پروتکل ارزشیابی همگون، ارزشیابی مبتنی بر آموزش ها، تحلیل محیط بالینی و ارزشیابی غیرمستقیم“ بود.
    نتیجه گیری
    چالش های بیان شده توسط مشارکت کنندگان از جمله کم توجهی مدرس بالینی به مهارت عملی دانشجو و عدم وجود برنامه و معیار مشخص و هماهنگ در ارزشیابی بالینی، ضرورت توجه و در صورت لزوم بازنگری در فرآیند جاری ارزشیابی را مطرح می نماید و راهکارهای ارایه شده از سوی دانشجویان می تواند جهت بهبود فرآیند ارزشیابی بالینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، دانشجو، پرستاری، چالش، مطالعه کیفی
  • وحید زمان زاده، منصور غفوری فرد صفحات 51-55
    مقدمه
    یکی از چالش های اخلاقی مهم در تحقیقات و چاپ مقالات علمی، سوء رفتار علمی است که به منزله عدم رعایت قوانین و مقررات علمی معرفی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی پدیده سوء رفتار علمی انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه ی حاضر به روش مروری نقلی و به منظور کاوش در زمینه سوء رفتار علمی نگاشته شده است. برای جمع آوری داده ها، واژه های scientific misconduct، fabrication، falsification، plagiarism، ethic در عنوان و یا چکیده مقالات در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، ISI Web of Science، Scopus، EMBASE، Elsevier Iran-Medex، مورد جستجو قرار گرفت و مقالات مرتبط انگلیسی و فارسی که از سال 2000 تا 2015 به این موضوعات پرداخته بودند انتخاب شدند. برای جستجو از استراتژی «and» و «or» استفاده گردید. جستجو توسط هر دو نویسنده انجام شد و در جستجوی اولیه تعداد 96 مقاله مرتبط یافت شد. سپس 9 مقاله به علت تکراری بودن، 14 مقاله به دلیل عدم دسترسی به متن کامل، و 17 مقاله به علت عدم ارتباط با موضوع تحقیق از مطالعه حذف شدند. در مجموع 56 مقاله مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که سه نوع شایع سوء رفتار علمی شامل جعل، تحریف و سرقت علمی می باشد که سرقت علمی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. بر اساس مرور متون حدود 14 نوع مختلف از سرقت علمی معرفی گردیده است.
    نتیجه گیری
    آشنایی پژوهشگران با مصادیق سرقت علمی و پایبندی آنها به رعایت اخلاقیات در نشر مقالات و استناد دادن صحیح به منابع، و استفاده از نرم افزارهای تشخیص سرقت علمی می تواند در پیشگیری از این سوء رفتار علمی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار علمی، سرقت علمی، اخلاق در نشر
|
  • Z. Morshedi, N. Mansorniya, A. Dehnaoaliyan Page 0
    Introduction
    Students’ evaluation of their clinical skills allows them to carry out their duties with proper quality. This study was designed and conducted with the aim of senior nursing students’ self-assessment of their ability in clinical skills in Medical Sciences Faculty of Nishapur in 2016.
    Materials And Methods
    In this analytical, cross-sectional study, 60 undergraduate nursing students of Medical Sciences Faculty of Nishapur that were selected by the census sampling method participated. For data collection, a two-part questionnaire including demographic characteristics and a 190-item evaluation was used. The validity of the questionnaire was determined through face and content validity with the help of 10 professors and the reliability of this tool was measured 0.94, by calculating Cronbach's alpha coefficient (CVR: 83/0 CVI: 96/0). Data analysis was done using SPSS 16 software and descriptive and analytical statistics methods.
    ResultsFrom the students’ viewpoint, clinical skills in 66.7 percent were reported excellent, in 10 percent good and in 3.23 percent average. Overall mean scores of clinical skills was 347/57 ± 67/30 out of the total score of 570, which was good. The highest level of skill was reported in the field of drug-therapy and work with medical equipment and the lowest level of skill was reported in cares before, during and after diagnostic procedures.
    Conclusion
    Most of the students assess their physical abilities as good. According to the results, it can be said that self-assessment, as a powerful tool to determine the student's weaknesses, should be of more attention.
    Keywords: Self-assessment, nursing students, clinical skills
  • F. Farahbakhsh, E. Nohi, F. Zolali Pages 1-7
    Introduction
    Education is the first mission and performance of universities and educational ethics at the University warrants security, welfare and prosperity of individuals and groups of students and faculty members. Since nursing profession is a highly sensitive and humanistic filed and is based on ethics and ethics in nursing education plays an important role in the formation of moral values in nursing students, this study aimed to determine the importance of ethics in education and the level of complying with it from the perspective nursing students of Kerman University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study in which 250 nursing students in educational levels bachelor, master and Ph.D. participated. Data were collected by a researcher-made questionnaire that its validity and reliability were calculated. included demographic information and educational ethics. Data were analyzed by using software SPSS version 16 and descriptive statistics and regression coefficient.
    Results
    The results of this study showed that ethics in education is very important from the perspective of nursing students to the extent that the mean score of the importance of ethics in education from the vantage point of students was 224/1±17/8 out of 250
    Conclusion
    The results of this study show that although ethics in nursing education was important from the perspective of the participants, the level of complying with it was not desirable. So, it is recommended that the reasons and factors affecting this perspective towards abiding ethical principle in education are identified
    Keywords: Ethic, Education, Nursing Students
  • Sh Taghi Pages 9-17
    Introduction
    Respect for patients’ dignity makes up the fundamental nature of nursing care. In recent years, increased life expectancy, rising health care demands, and rapid advancement in medical sciences may have prevented the nurses from ensuring their conformity and respect for patient’s dignity and their privacy. The present study aims to evaluate the performed studies on respecting the patients’ dignity.
    Materials And Methods
    In this review, the articles between 2008 and 2016 were searched and examined using "dignity of patients" as a keyword in scientific databases in Persian language and the keywords such as "Human Dignity", "patient" and " perceived human dignity" in the Pubmed database.
    Results
    The most important patients’ need is a treatment accompanied with respect and considering human dignity. Factors contributing to feeling dignity in patients include: privacy, confidentiality, appropriate communication, providing sufficient information, choice, patients’ participation in care and respect. Inappropriate relationship and making patients wait for a long time to receive care will decrease the sense of dignity in them. When patients feel they have been ignored, medical personnel lack the necessary information and they are not reliable, endured great pressure and their human dignity is believed to be threatened, too. Apologizing patients and their families for medical errors can help to preserve their human dignity.
    Conclusion
    Appropriate interaction with patients, creating a sense of trust, empathy and listening to patients are effective in creating a sense of dignity. Nurses must consider respecting the human dignity of patients as their duty and perform their professional duties duly by developing a sense of dignity in their patients.
    Keywords: Human Dignity, Patients, Nurse
  • Sayed Esmaeil Managheb, Forouzan Rahimpour Pages 19-26
    Introduction
    Spiritual health is one of the most well-defined four aspects of health. The findings suggest that spiritual beliefs help patients to face negative effects of chronic diseases.This study were designed to survey the viewpoints of the patients toward the spiritual health in Jahrom.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study on 321 hospitalized patients of internal and surgery wards of the hospitals in the city of Jahrom who were selected by available sampling, in the year 1391. A questionnaire containing 10 questions, which was narratived by 4 professors and its validity was calculated with Chronbachalpha 87%, delivered to the patients personally and the information analysed by Spss16 software in descriptive statistics level and by t-test and oneway anova test and the average score for the patientsview by 30 or less considerd as a negative view and more than 30 as a positive one.
    Results
    The average score of viewpoints was varied from 36.5±4.7 in illiterate individuals to 37.6±5.2 in licensed ones. Average score of Viewpoint of patients toward the spiritual health was associated with gender and disease (p=0.00). But, there was no significant association between Average score of viewpoint of patients toward the spiritual health with hospital ward (p=0.09). Also using one-way ANOVA test was observed significant association between Average score of viewpoint of patients toward the spiritual health with the level of education (p = 0.000).
    Conclusion
    According to the average score obtained, it was seen that patients had a positive perspective towards spritual health. Patients believe spirituality has a positive impact on the treatment and recovery process. Patients want their spiritual needs are addressed and met. Physicians must to take care of their patient's religious beliefs. And they can play an important role in the spiritual support of their patients.
    Keywords: Spiritual Health, Spiritual belief, Religious Belief, Health
  • S. Farzi, F. Haghani, S. Farzi Pages 27-33
    Introduction
    In learning-teaching process, students are evaluated in terms of achieving the expected outcomes. Students’ perspective, as one of the main participants in learning- teaching process, is a key factor in improving the process. This study has been carried out with the aim of revealing the challenges of clinical evaluation and the approaches to improve it from the perspective of nursing students.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out with a qualitative approach in 2015. The participants were 20 B.A students from the Nursing faculty of Isfahan. Purposive sampling was conducted until data saturation. Method of data collection was individual interview. Data were analyzed by the conventional content analysis.
    Results
    2 Main categories and 8 sub-categories representing student's experiences of the clinical evaluation were extracted from the interviews. The main categories included the “inefficient clinical evaluation including sub-categories: the significance of Summative evaluations, Inattention to the practical skills of students, Inconsistent evaluation criteria, Poor performance of clinical instructor” and the category of “Comprehensive clinical evaluation including sub-categories: Coordinated evaluation protocol, Evaluation based on training, Analysis of the clinical setting and indirect evaluation”.
    Conclusion
    Challenges expressed by participants including clinical instructor’s inattention to the students’ practical skills and the absence of clear and coordinated criteria in the clinical evaluation program raises the need to reconsider, if necessary to revise, the current process evaluation. Strategies provided by the students can be used to improve the current process evaluation.
    Keywords: Clinical Evaluation, Student, Nursing, Challenge, Qualitative Study
  • Mohsen Hojat Pages 41-44
  • Vahid Zamanzadeh, Mansour Ghafourifard Pages 51-55
    Introduction
    One of the most important ethical challenges in research and academic writing is the scientific misconduct which is defined as violation of scientific regulations. The aim of this study was to review scientific misconduct as an unethical phenomenon.
    Materials And Methods
    This study was conducted by using narrative review strategy in which a total of 56 papers was selected via search in databases such as PubMed, ISI Web of Science, Scopus, EMBASE, Elsevier, and Iranian National Medical Digital Library (INMDL) according to the objective of the study.
    Results
    First, we overlooked on scientific misconduct, meaning of plagiarism, the causes of plagiarism, its category, and penalties for plagiarism. The results showed that there is main three type of scientific misconduct including falsification, fabrication, and plagiarism which the latter is the most comment. We found fourteen type of plagiarism according to the literature review. Then, some online and offline software for detection of plagiarism cases were proposed. Finally, some practical strategies presented for prevention of plagiarism.
    Conclusion
    We conclude that using another’s idea without appropriate acknowledging is considered as plagiarism which could have negative consequences and punishment for the perpetrator.
    Familiarization of researchers with cases of plagiarism and their commitment on ethical regulations and correctly acknowledgment of references and using software could be helpful in preventing this problem.
    Keywords: Scientific misconduct, plagiarism, publication ethics