فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1397)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، حمید ابهری، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی، محدثه تقی پوردرزی نقیبی صفحات 1-30
    عقد بیع به عنوان یکی از مهمترین عقود معوض، هر یک از طرفین را ملزم به انجام تعهداتی در برابر طرف دیگر می نماید. در کنوانسیون وین، بایع ملزم به انجام تعهداتی در برابر خریدار می باشد. سوال این است که آیا عرف در تعیین تعهدات بایع در کنوانسیون بیع بین المللی کالا موثر است؟ طرفین قرارداد، الزامی به پیش بینی و ذکر تمام جزئیات عقد ندارند، بلکه کافی است که راجع به ارکان و موضوع اصلی قرارداد به توافق دست یابند و این عرف و مقررات تکمیلی است که به تعیین سایر جزئیات و آثار قراردادی (تعیین حقوق وتعهدات متعاقدین وحدود آن) می پردازد. ماده 220 و 225 قانون مدنی نیز مهمترین موید این مدعا است. عرف در کنوانسیون وین نیز نقش موثری دارد؛ زیرا در کنوانسیون، متعاقدین علاوه بر اینکه ملتزم به هر گونه عرف مورد توافق و رویه معمول به میان خود هستند، فرض بر این است که به عرفی که نسبت به آن آگاه بوده اند ویا می بایست آگاه بوده باشند و آن عرف در تجارت بین الملل به نحو وسیع و گسترده ای شناخته شده است و طرفین قراردادهای مشابه در آن نوع تجارت خاص به طور منظم آن را رعایت می نمایند، به نحو ضمنی بر قرارداد خود حاکم ساخته اند. در این پژوهش به بیان تاثیر عرف و عادت در تعیین تعهدات بایع در کنوانسیون بیع بین المللی کالا خواهیم پرداخت. از استقرا در مقررات کنوانسیون، به این نتیجه کلی و شاخص دست می یابیم که در فرض عدم وجود توافق مبنی بر تعیین تعهدات بایع، با توجه به ماده 9 کنوانسیون، بدون تردید عرف ورویه معمول به میان متعاقدین، تعیین کننده تعهدات بایع خواهند بود. بنابراین در صورت عدم وجود توافق متعاقدین مبنی بر التزام به عرف خاصی ونیز فقدان رویه معمول به میان آنها راجع به تعهدات بایع، چنانچه شرایط عرف مورد اشاره در بند 2 ماده 9 کنوانسیون وجود داشته باشد، بایع ملتزم به رعایت آن خواهد بود. درنهایت درصورت عدم وجود عرف تعیین کننده بایع بر اساس مقررات تکمیلی کنوانسیون ملزم به انجام تعهدات خود است. مشابه همین وضعیت درحقوق ایران نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: عرف تجاری، بایع، تعهدات، بیع بین المللی
  • لعیا جنیدی *، مرتضی شهبازی نیا، سارا زمانی صفحات 31-56
    انعطاف ذاتی موجود در اداره ادله در داوری، طرفین و داوران را برآن داشته است در خصوص بهترین راه حل ممکن دراین فرآیند به توافق برسند، که این امرمنتج به نزدیک شدن نظام های مختلف حقوقی دراین زمینه شده است. دراین راستا، طرفین داوری سعی می کنند بهترین الگوهای کاربردی را در حوزه ارائه ادله به کاربرند و داوران نیزغالبا تمایل دارند ادله را به شیوه ای منسجم ارزیابی کنند، که این اقدام، مستقل ازملیت وخاستگاه طرفین صورت می گیرد. این عملکرد، هرچند به طورمعمول اجرا شده وبه تحریرنیزدرآمده است، اما به دلیل بیم تعارض با وصف انعطاف، هرگز به عنوان الزام مطرح نبوده است. معذلک، به نظر می رسد که نوعی استاندارد سازی منعطف، به این معنا که درصورت توافق طرفین، سکوت، اجمال وعدم مخالفت صریح، ضمنی وعرفی مرتبط با خطوط راهنما درقرارداد، آنها را حاکم برفرایند اداره ادله بدانیم- امری که با نهاد قواعد تکمیلی در نظام حقوق نوشته شباهت دارد- نهایتا داوری را قابل پیش بینی ومطلوب تر می کند. این نوشتار، تلاش های بین المللی صورت گرفته جهت استانداردسازی اداره ادله رابررسی کرده است که تا کنون الزام آورنبوده اند و در ادامه چنین تبیین شده است که با اعطای نوعی الزام به خطوط راهنما همانند قواعد تکمیلی می توان نوعی انسجام درعرصه اداره ادله ایجاد کرد که با وصف انعطاف نیز در تعارض نیست.
    کلیدواژگان: اداره دلائل، استانداردسازی منعطف، خطوط راهنما، داوری تجاری بین المللی، قانون تکمیلی
  • سید محمدرضا حسینی * صفحات 57-90
    حاکمیت شرکتی در مقام تعریف به معنای نظامی از مقررات گذاری و نظارت بر عملیات شرکت به منظور تعادل بخشی به منافع ذینفعان به منظور اطمینان از رفتار مسوولانه شرکت و اطمینان از دستیابی به حداکثر سطح کارآیی و سودآوری برای شرکت به کار رفته است. در این معنای موسع حاکمیت شرکتی، حقوق شرکت ها برابری می کند. در معنای مضیق حاکمیت شرکتی، الزاماتی در اداره و حسابرسی شرکت های سهامی است که پس از رسوایی های شرکت های بزرگ آمریکایی در اوایل قرن 21 و با تصویب قانون ساربنز_اکسلی معرفی شد. جمع بندی مطالعات در موضوع نشان می دهد که مجموعه این الزامات با تفسیر مضیق را می توان در سه گروه الزامات ناظر بر ارکان اداره شرکت، الزامات ناظر بر حسابرسی از شرکت و الزامات حمایت از سهام داران طبقه بندی کرد.
    در این مطالعه، ضمن شمارش الزامات ناظر بر ارکان اداره و حسابرسی شرکت، حقوق کشورهای ایران، ایالات متحده آمریکا و انگلستان با یکدیگر مقایسه شده است. نتیجه تحقیق در مورد حقوق ایران نمایانگر این نکته است که اگرچه در مقررات ناظر بر شرکت های سهامی عام ثبت شده در سازمان بورس اوراق بهادار، برخی از الزامات پیش گفته دیده شده است، اما برای ارتقای نظام حقوقی کشور به سمت حاکمیت شرکتی کارآمد بسیاری از قواعد حقوقی از جمله تعریف استقلال مدیر، لزوم اکثریت اعضای مستقل در هیات مدیره، لزوم ایجاد کمیته های هیات مدیره، ایجاد حسابرسی داخلی، درنظرگرفتن شرایط استقلال برای حسابرس و بازنویسی وظایف بازرس در قانون تجارت نیازمند تغییر است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مطالعه تطبیقی، اداره شرکت های سهامی، تحلیل اقتصادی حقوق، حقوق و اقتصاد
  • رضا خشنودی*، مینا حسینی صفحات 91-118
    رعایت اصول دادرسی عادلانه در رسیدگی به رفتارهای ضد رقابتی یکی از مهم ترین موضوعات حقوق شکلی است. اهمیت موضوع به این جهت است که مراحل تحقیقات و رسیدگی توسط حکومت صورت می گیرد و بنگاه اقتصادی تحت تعقیب، نقشی در آن ندارد؛ از این رو در بیشتر نظام های حقوقی برای مشتکی عنه، حقوقی از جمله، حق دسترسی به پرونده، حق مورد استماع واقع شدن و حق برخورداری از نمایندگی قانونی و برای نهاد رقابتی نیز تکالیفی مانند حفظ محرمانگی، رسیدگی به پرونده در مهلت منطقی و ارائه دلیل تصمیم در رسیدگی رقابتی پیش بینی شده است.
    استفاده از تجارب سایر نظام ها و رعایت اصول دادرسی منصفانه توسط شورای رقابت، می تواند به ارتقا حقوق رقابت در ایران کمک کند. این مقاله در دو بخش، حقوق آیینی بنگاه های اقتصادی و تکالیف نهاد رسیدگی کننده را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، دادرسی منصفانه، رسیدگی رقابتی
  • ام البنین رمضان زاده *، محمد عیسایی تفرشی صفحات 119-142
    خسارت مشترک دریایی که در برابر خسارت خاص قرار می گیرد مبین مفهومی است که بیان می کند: خسارت یا ضرری که به صورت عامدانه و عاقلانه به منظور امنیت مشترک همه اعضای سفر، به اموال موجود در یک سفر دریایی مشترک، وارد می آید باید در میان همه اشخاصی که از این عمل منتفع شده اند، تسهیم شود که به مجموع این عملیات تعدیل یا ارزیابی خسارت مشترک می گویند. تعدیل خسارت مشترک شامل سه بخش شناسایی عمل خسارت مشترک، ارزیابی خسارات وارده و در نهایت تقسیم و تسهیم آن میان سایرین می باشد. پس از اینکه عمل خسارت مشترک محقق شد وکار تنظیم صورتحساب خسارت مشترک به ارزیاب واگذار شد، او باید پس از احراز وقوع عمل خسارت مشترک به ارزیابی خسارت مشترک و تنظیم صورتحساب خسارت مشترک اقدام کند. برای تنظیم صورتحساب خسارت مشترک دریایی، ابتدا به ارزیابی زیان وارده به اموال پرداخته می شود. زیان عبارتی است که هم خسارات و هم ضررهای وارده را تحت پوشش قرار می دهد. اموالی که در معرض خسارت مشترک دریایی هستند شامل کشتی، محموله و کرایه بار است که زیان وارده به آنان مورد بررسی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: خسارت مشترک دریایی، ارزیابی خسارت مشترک، مقررات یورک آنتورپ 2016
  • محمدصالح عطار *، علیرضا ابراهیم گل صفحات 143-174
    متعاقب ظهور پدیده ها، جوامع و هنجارهای فراملی، این پدیدارهای نسبتا نو توسط گروهی از نظریه پردزان ذیل «نظریه حقوق فراملی» به نظم درآمده و نظریه مند شده اند. نظریه حقوق فراملی به مثابه نظریه ای با سابقه نه چندان طولانی از زمان طرح، مسایل و مباحث زیادی را پیرامون خود به همراه داشته است. در این میان، ارزیابی دستاورد این نظریه در قلمرو چیستی مفهوم حقوق فراملی، یکی از مسائل مهم و شاید اولیه در بررسی ظرفیت های نظریه حقوق فراملی است که مطالعه آن مبنای نظری لازم را در اختیار اندیشمندان قرار می دهد تا به مدد آن بتوانند نوآوری این نظریه را در تشریح چگونگی ورود فرآورده های هنجاری حقوق فراملی در نظم حقوقی موجود و مستقر ارزیابی نمایند.
    مبانی نظری که به تشریح چگونگی مفهوم پردازی حقوق فراملی می پردازند را می توان جدید ترین دستاوردهای نظری حقوق قلمداد نمود که تلاشی در راستای نوکردن ردای حقوق و نشاندن نقش حقوق فراملی بر آن هستند. غنی ترین و قوی ترین این مبانی نظری را می توان در مکتب فلسفه حقوقی پوزیتیویسم حقوقی و جامعه شناسی حقوقی قلمداد نمود. در این مقاله ضمن بررسی دیدگاه این دو مکتب در زمینه چگونگی ورود حقوق فراملی به نظم حقوقی موجود، تلاش شده است تا با استخراج وجوه ممیزه و دستاوردهای این دو مکتب در این خصوص، جایگاه هر یک را در قلمرو مطالعه حقوق فراملی تعیین کنیم.
    کلیدواژگان: مبنای نظری، حقوق فراملی، پوزیتیویسم حقوقی، جامعه شناسی حقوقی
  • همایون مافی *، علی صداقتی صفحات 175-196
    اعتبار اسنادی از زمان پیدایش تا کنون دستخوش تحولاتی در عرصه دکترین و آرای قضایی بوده است. محل بیشتر این مباحث و نظریه ها پیرامون دامنه ی استقلال این سند از قرارداد پایه ی موجد آن و استثنائات وارد بر این استقلال می باشد. اصل استقلال اعتبار اسنادی در جهت سرعت بخشیدن و اعتماد سازی در روابط تجاری بین المللی به وجود آمده است، لکن این تنها یک بعد قضیه است. در بعد دیگر امکان سو استفاده از این اصل همواره وجود داشته است. چه بسا اسنادی را که ذی نفع جهت مطالبه به بانک ارائه می نماید تقلب آمیز و باطل باشد؛ چه بسا قرارداد پایه از اساس باطل بوده و نوعی سوء استفاده و مطالبه بلاوجه از طریق اعتبار اسنادی صورت گیرد. نخستین گام ها در مسیر محدود نمودن دامنه اطلاق اصل استقلال اعتبار اسنادی از طریق به رسمیت شناختن استثنای «تقلب» و « عدم مشروعیت» برداشته شد. ولی قید و بندهای این اصل تنها به این دو بحث محدود نماند. پیدایش استثنائی جدید همچون «بطلان» محل اختلاف نظر و تضارب آرا در میان رویه قضایی و دکترین بوده است.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، اصل استقلال، استثنای تقلب، استثنای بطلان، استثنای عدم مشروعیت
|
  • Fakhrodin Asghary Aghmashhadi, Hamid Abhary, Mohammadhosein Taghipoor Darzi Naghibi, Mohadese Taghipoor Darzi Naghibi Pages 1-30
    The Contract of Sale as one of the most exchanged contracts requires each parties to perform The Obligations against the other Party. According to the Vienna Convention, the Seller is required to perform the Obligations against the Buyer. The question is that whether Usage is effective in determining of The Obligations of the Seller based on the Convention on the International Sale of Goods? Parties to the contract are not required to predict and specify all details of the contract, It is sufficient to reach an agreement on the elements of the subject matter of the contract and Usage and Supplementary law determine other details and the effects of contract (specifying the rights and obligations of the parties about it). Article 220 and 225 of the Civil Code confirms this claim. Usage also have an important role based on the Vienna Convention 1980, because, in the Convention on the International Sale, in addition to being, the parties are bound by any usage to which they have agreed and by any practices which they have established between themselves, are considered, unless otherwise agreed, to have impliedly made applicable to their contract or its formation a usage of which the parties knew or ought to have known and which in international trade is widely known to, and regularly observed by, parties to contracts of the type involved in the particular trade concerned. In this Research will examine the effect of Usage and Practice in determining the Obligations of the Seller. By induction under the provisions of the Convention, we get the general result that, in the assumption of the absence of an agreement on the determination of sellers obligations, according to Article 9 of the Convention, Usage and Practice will undoubtedly determine the sellers obligations.Therefore, in the absence of an agreement between the parties on the commitment to certain Usages and the lack of Practice among them regarding the Sellers obligations, if the conditions of the Usages referred to in paragraph 2 of Article 9 of the Convention exist, the seller will be obliged to comply with it. Finally, in the absence of decisive rules, the Seller is bound to fulfill its obligations, In accordance with the Supplementary Provisions of the Convention. The same situation exists in the Iranian law.
    Keywords: Trade Usage, Seller, Obligations, International Sale
  • Laya Joneidi *, Morteza Shahbazinia, Sara Zamani Pages 31-56
    The inherent flexibility exists in the administration of proof in arbitration has led parties and arbitrators to reaching an agreement on the best possible solution to this process, which has resulted in approaching various legal systems together in this regard. Concerning this subject, the parties of arbitration usually endeavor to apply the best practices in the field of rendering proof, and the arbitrators are tending to evaluate the evidence provided in a coherent manner, regardless of the nationality and origin of the parties. This function, although typically performed and written, has never been a requirement as a result of conflict with the description of flexibility. However, the enforcement of guidelines in a manner consistent with the institution of supplementary rules in the legal system of law seems to be the appropriate solution that will ultimately make arbitration more predictable and more favorable. This paper has considered the international efforts made to standardize administration of proof, which have not yet been mandatory. Thereafter, it has been explained that these guidelines, if agreed by the parties, kept silent, or being brief, and not explicitly, implicitly, or customarily objected to the guidelines in the contract, govern the administration of proof. This function seems to create a kind of coherence in the administration of proof, and is not in conflict with the description of flexibility.
    Keywords: Administration of proof, Flexible Standardization, Guidelines, International Commercial Arbitration, Supplementary rules
  • Seyed Mohammadreza Hosseini * Pages 57-90
    Corporate governance has defined as a set of regulations and assessment of corporate operation to balance between stakeholder's interests and to guide company's policies toward maximum level of efficiency and profitablity. In this broad sense, corporate governance complies with rules governing running firms.in the narrow sense, corporate governance refers to requirements for governing and accounting public companies that has been introduced after major American corporates scandal which resulted to ratification of Sarbanes-Oxley Act in 2002. Studies show, corporate governance requirements can be categorized in three groups: requirements for governing corporation, requirements for accounting and requirements for protection of minority shareholders.
    In this study, we introduce requirements for corporate governance (in the narrow sense) and compare Iranian laws and regulations with US and UK. As a result, we found that although there is some regulation for registered public companies in Iran's capital market in this issue, but Iranian law hasnt fulfilled all necessary requirements for better corporate governance. Hence, we suggested some modifications in Iranian commercial code.
    Keywords: corporate governance, comparative study, public companies, economic analysis of law, law, economics
  • Reza Khoshnodi *, Mina Hosseini Pages 91-118
    Observance of fair trial principles in the competition infringement proceeding is one of the most important issues in procedural law. The importance of the issue lies in the fact that the process of investigation and prosecution held by the sovereignty and the accused economic undertaking does not play a role in it; hence, in most legal systems, in competition proceeding, the accused party has some rights including the right to access to the file, the right to be heard and the right to have legal representative and the competition authority has some duties as wellº such as the duty to confidentiality, the duty to act within reasonable time and the duty to give reason.
    Using the experience of other legal systems and the observance of fair trial principles by Competition Council can help to promote the competition law in Iran. This article reviews the procedural rights of economic undertakings and the duties of competition authority in two separate parts.
    Keywords: Competition law, Fair Trial, Competition Proceeding
  • Omolbanin Ramzanzade *, Mohammad Isaee Tafreshi Pages 119-142
    General average which is against particular average ýexpresses a concept that any loss or damage has been intentionally and ýreasonably made or incurred for the common safety to properties in a common maritime ýadventure should have been contributed among all those who have been benefited from this act. ýGeneral average adjustment concludes recognition of general average act, adjustment of losses and finally contributing of ýthe loss among others. After that General average act occurred and the Adjusting work granted to the ýAdjuster, he shouldþ þissue the General average adjustment after certifying thatþ þthe General ýaverage act had been occurred. For setting up the General average adjustment, he should first ýadjust the Losses. Losses would cover both damages and losses. ýproperties which are subject to damage are the ship, cargo and freight that their loss is investigated. loss of freight in this chapter will be included in losses to cargo.
    Keywords: General Average, General Average Adjustment, York Antwerp Rules 2016
  • Alireza Ebrahimgol, Mohammad Saleh Attar * Pages 143-174
    Following the emergence of transnational phenomena, societies and norms, these relatively new phenomena organized and articulated by a group of theoreticians under the term of "theory of transnational law". The theory of transnational law as a theory with not a long history has raised many issues. While evaluatting the results of this theory pursuant the presenting the concept of transnational law, one of the most important issues, and perhaps earliest one is to study the theoretical basis which are necessary and help the scholars in describing how to face the normative products of transnational law in existing legal orders.
    The theoretical foundations that explain how transnational law is conceptualized can be regarded as the most recent theoretical achievements of law, an attempt to wear the law new camouflage by transnational law.The richest and most powerful of these theoretical foundations can be considered in two schools of legal philosophy- legal positivism and legal sociology. In this paper, while examining the views of these two schools on how to transpose international law into the existing legal order, it has been attempted to determine the status of each in the field of study of transnational law by extracting the distinct aspects and achievements of these two in this regard.
    Keywords: theoretical foundations, transnational law, legal positivism, legal sociology
  • Homayoun Mafi *, Ali Sedaghati Pages 175-196
    Letter of credit, since its emergence, has undergone various transformations regarding doctrines and legal procedures, the majority of which revolves around the domains of autonomy from the underlying contract and exceptions to these rules. The principle of autonomy of letter of credit aims to facilitate and build trust for the international trades, it is, however, one aspect of this principle. On the other hand, this principle can be subject to abuse. It is possible that the beneficiary hands in forged documents to banks, or maybe the underlying contract itself is illegal and therefore null which can lead to an unjust enrichment. To limit the abuse of this principle, the first step is to recognize the exceptions of fraud and illegibility. However, its stipulations are not limited to this domain. Emergence of new exceptions l, like ‘nullify’, has raised controversies in legal procedures and doctrines.
    Keywords: Letter of credit, Autonomy principle, Fraud exception, Nullity exception, Illegality exception