فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل احمدی صفحات 1-25
    دعوای جلب شخص ثالث یکی از مصادیق دعاوی طاری است که طرفین دعوا به موجب آن می توانند، علیه شخص ثالث اقامه دعوا کنند. هر چند قانون گذار ایران در مواد قانونی مربوط به این دعوا، شرایط اقامه دعوای مذکور را ذکر نکرده، ولی با توجه به ماده 17 قانون آیین دادرسی مدنی، باید دعوای جلب با دعوای اصلی «مرتبط» یا «هم منشا» باشد تا دادگاه بتواند به آن ها یکجا رسیدگی نماید. نتیجه «مرتبط یا هم منشا بودن» دعوای جلب با دعوای اصلی این است که خواسته دعوای جلب می تواند متفاوت از خواسته دعوای اصلی باشد. در قواعد آیین دادرسی مدنی فدرال آمریکا سازوکارهای قانونی متفاوتی برای توام نمودن دعاوی پیش بینی نموده که سه مورد آن ها به نحوی شبیه مقررات جلب ثالث در حقوق ایران است که عبارتند از: الحاق (قواعد 19 و 20) ، جلب ثالث (قاعده 14) ، دعوای موازی (قاعده 13). مبنای مطالعه حقوق ایران است، هرچند که بررسی تطبیقی با قواعد آیین دادرسی فدرال آمریکا نیز انجام خواهد شد.
  • محمود جلالی ، علیرضا آرش پور، مهسا نوابی فرد صفحات 27-55
    تجارت آزاد مفهومی است که تلاش شده است در قالب اسناد بین المللی تعریفی معین و الزام آور به خود بگیرد. اسناد تجاری بین المللی، موافقتنامه هایی هستند که در پی روابطی چند جانبه در سطح جهانی و منطقه ای ایجاد شده اند. بهترین سند تجاری چند جانبه بین المللی در حال حاضر، موافقتنامه سازمان تجارت جهانی است. مقررات این سازمان و هم چنین مقررات گات 1947 در شناخت مقررات تجاری بین المللی بسیار حائز اهمیت است. مقوله ی محیط زیست و حفاظت از آن هر چند به طور خاص فاقد یک موافقتنامه در نظام سازمان تجارت جهانی است اما توجه به ان به عنوان یک استثنای مهم در تجارت آزاد محسوب می شود که در غالب بندهای "ب و ز" ماده 20 گات ارزیابی می شود. بعلاوه، موافقتنامه های تجاری سازمان تجارت جهانی از جمله تریپس، گتس، موافقتنامه کشاورزی، موافقتنامه موانع فنی فراروی تجارت، موافقتنامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی دارای مقرره هایی خاص در جهت حفظ محیط زیست و منابع تجدید ناپذیر هستند. در اسناد تجاری منطقه ای همچون اتحادیه اروپا، مقررات نفتا و مرکوسور نیز حمایت از محیط زیست و توسعه ی پایدار از جمله اهداف اساسی متولیان آن اسناد به حساب می آیند. این مقاله جایگاه محیط زیست در اسناد تجاری بین المللی اعم از جهانی و منطقه ای و نقاط ضعف و قوت این اسناد در راستای تعالی احترام و عمل به مقررات و استاندادرهای زیست محیطی در تجارت را تحلیل می نماید.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، اسناد تجاری بین المللی، سازمان تجارت جهانی، گات
  • محمدجعفر حبیب زاده ، سید درید موسوی مجاب، عرفان خرمی عراقی صفحات 57-82
    قاعده درا، مهم ترین قاعده کاربردی در قواعد فقه جزایی است و در گستره حدود و سایر مجازات ها، نقش عمده ای ایفا می کند. مفاد قاعده که منطبق با شاخصه های جهان شمول حقوق بشر، اصل کرامت ذاتی انسان و ضامن دادرسی عادلانه است، گویای آن است که هرگاه اصل وقوع جرم، انتساب بزه به متهم یا وجود سایر شرایط اثبات اتهام مورد تردید و شبهه قرار گیرد، دادرس می باید مقررات را به نفع متهم تفسیر نماید.
    در این پژوهه، ضمن تبیین پشتوانه های حقوقی و مستندات فقهی قاعده، تعاریف و ضوابط «شبهه» بررسی می شود تا چارچوب کلی برای قاعده درا ترسیم گردد. قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قانونگذار، مفاد قاعده درا را ضمن مواد 120 و 121 بیان نموده است که شبهه در وقوع اصل جرم و شرایط آن، شبهه در ارکان جرم و شبهه در شرایط مسوولیت کیفری را شامل می شود.
    برخی از فقها، بویژه فقهای حنفی، قاعده را در دامنه وسیعی به کار گرفته اند و برخی دیگر همچون فقی هان ظاهری و امامی، از جمله ابن حزم اندلسی و محقق خویی، تاملاتی حاکی از عدم پذیرش نشان داده اند. باید دید که محتوای قاعده مقوله ای جز فرض برائت کیفری را در پی دارد یا اینکه اصولا تنها باید به پذیرش آن در حد اصول عقلایی همچون اصل برائت اکتفا نمود. بی شک محدودیت بی مورد در گستره قاعده درا که برخاسته از کرامت ذاتی غیر قابل سلب از متهمان است، پیامد های منفی در پی دارد؛ چرا که گستره قاعده، علاوه بر قوانین شکلی و ماهوی، حتی حقوقی همانند حق فرار از مجازات و حق عدم اعمال مجدد کیفر حدی را برای افراد به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: قاعده درا، کرامت ذاتی، شبهه اثبات، دادرسی عادلانه
  • علیرضا دبیرنیا صفحات 83-104
    دو رویکرد عمده در مورد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مطرح است؛ در رویکرد اول، اصول قانون اساسی، واجد ارزش واحدی نیستند بلکه برخی از اصول در جایگاه بالاتری قرار دارند و به تبع آن، سلسله مراتب حقوقی میان اصول قانون اساسی در نظر گرفته می شود. در رویکرد دوم، مجموعه اصول قانون اساسی به عنوان یک مجموعه به هم پیوسته است و اصولا تعارضی میان آن ها متصور نیست و در صورت وجود ابهام، اصل حاکمیت مردم به عنوان معیار در نظر گرفته می شود. در تقابل میان رویکردهای مذکور، دو استنباط مختلف نیز از حاکمیت مردم قابل تصور است که تحت عنوان حاکمیت دوگانه و یگانه از آن یاد می شود. بر همین اساس، میان مفهوم حاکمیت در قانون اساسی (دوگانه یا واحد) و برخورداری مردم از حق تعیین سرنوشت (کامل یا محدود) رابطه معناداری وجود دارد. سوال اصلی تحقیق این است که قانونگذار اساسی کدام مفهوم از حاکمیت (دوگانه یا واحد) را مورد شناسایی قرار داده است؟ پذیرش هر یک از دو رویکرد، چه تاثیری بر حق تعیین سرنوشت مردم دارد؟
    کلیدواژگان: حاکمیت، مشروعیت، قانون اساسی، اسلامیت، جمهوریت _
  • الناز نساری، سید قاسم زمانی صفحات 105-136
    حمایت از سرمایه گذاری خارجی و حفاظت از محیط زیست دولت میزبان دو منفعت متعارض به نظر می رسند. از یک سو، سلب مالکیت بعنوان موضوعی حائز اهمیت در حقوق سرمایه گذاری خارجی، در معاهدات سرمایه گذای و نیز رویه داوری مورد توجه قرار گرفته است، و از سوی دیگر، دول میزبان با اعمال حاکمیت و با ادعای صیانت از محیط زیست و منابع طبیعی اقدام به سلب مالکیت از سرمایه گذار خارجی می کنند. در بررسی تعارض حقوق سرمایه گذاری خارجی و حقوق بین الملل محیط زیست، در برخی معاهدات، اسناد و آرا بین المللی به اولویت حفاظت از محیط زیست اشاره شده است. لیکن رویه داوری دعاوی مرتبط با سرمایه گذاری خارجی رویکرد قابل تاملی در این خصوص دارد. دیوان های داوری ادعای دولت میزبان مبنی بر وجود خطرات زیست محیطی را مورد بررسی قرار داده اند و در صورت تحقق سایر شرایط، این ادعا را موجبی برای مشروعیت سلب مالکیت ارزیابی کرده اند و از آنجاکه پرداخت غرامت از آثار سلب مالکیت مشروع است ، به لزوم پرداخت غرامت رای داده اند. در مواردی که مستند به رویه بین المللی یا یافته های دیوان، وقوع خطرات زیست محیطی جدی و مبتنی بر یافته های علمی تشخیص داده شود، دیوان اقدام دولت میزبان را قانونی ارزیابی کرده و پرداخت خسارت منتفی شده است.
    کلیدواژگان: سلب مالکیت زیست محیطی، حل تعارض، سرمایه گذاری خارجی، دیوان داوری
  • مسعود البرزی ورکی ، انسیه مطیعی صفحات 137-161
    انصاف برای رفع اختلاف توسط قاضی یا داور، گاه به عنوان یک اصل کلی حقوقی ("اصل انصاف") و گاه به عنوان اصول عالی اخلاقی، که می تواند قواعد حقوقی را کنار بزند ("اصول عدل و انصاف") ، مورد استفاده قرار می گیرد. فارغ از ترتب ثمره عملی بر تمایز بین این دو مفهوم، آنچه مسلم است اینکه آنها از جهات مختلف با هم متفاوتند. خاستگاه اصل انصاف در مفهوم امروزی، در حقوق داخلی به نظام رومی ژرمنی از 1625 میلادی، برگرفته از دیدگاه ارسطو در این باره، و در حقوق بین الملل به 1920 بر می گردد. حل منصفانه بر مبنای اصول عدل و انصاف در حقوق داخلی، متاثر از قواعد داوری آنسیترال، به 1967 و در حقوق بین الملل، به 1920 مربوط می شود. اصل انصاف معمولا یک هنجار قانونی است که در مقام تصمیم به عنوان بخشی از قانون مدنظر قرار می گیرد، اما ماهیت اصول عدل و انصاف یک نوع آزادی عمل در قضاوت است که قاضی، خارج از قلمرو قواعد حقوقی، تصمیم گیری می نماید. در حالیکه توسل به اصل انصاف، اغلب نیاز به رضایت طرفین اختلاف ندارد، استفاده از اصول عدل و انصاف در هرحال نیازمند چنین رضایتی است. انصاف در حقوق ایران، جز در بند 3 ماده 27 قانون داوری تجاری بین المللی، به عنوان یک اصل کلی حقوقی، آن هم غالبا به طور ضمنی، کم و بیش در قوانین و یا رویه قضایی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اصل انصاف، اصول عدل و انصاف، حقوق های ملی، حقوق بین الملل
  • اسماعیل نعمت اللهی صفحات 163-189
    در حقوق رومی ژرمنی، خسارت ناشی از نقض قرارداد در یک تقسیم دوگانه به تلف مال و فوت منفعت تقسیم می شود. اما در ادبیات کامن لایی، برای طرف قرارداد سه نوع منفعت انتظار، اعتماد و استرداد در نظر گرفته می شود. نقض قرارداد موجب می شود که زیاندیده از این سه منفعت یا برخی از آنها محروم گردد و به وی حق می دهد که خسارت متناظر با منفعت مربوطه را مطالبه کند. خسارت قراردادی به معنای واقعی، از دست دادن منفعت انتظار است. این خسارت از سابقه ای نسبتا طولانی در کامن لا برخوردار است و مهم ترین مبنای تعیین خسارت به شمار می رود. برخی از حقوقدانان کامن لایی تلاش کرده اند که در مقابل منفعت انتظار، از منفعت اعتماد جانب داری کنند. نظریه آنها در عمل مورد اقبال دادگاه ها قرار نگرفت اما تاثیر شگرفی بر ادبیات کامن لایی در باب معیار ارزیابی خسارت های قراردادی بر جای گذاشت. ادبیات حقوقی و برخی از مقررات قانونی کشورمان که عمدتا تحت تاثیر رویکرد رومی ژرمنی است، به تقسیم دوگانه خسارت توجه دارد. اما بررسی رویکرد کامن لایی نیز می تواند به فهم اهداف و انواع خسارت های قراردادی کمک وافری کند. این مقاله ابتدا به معرفی سه نوع خسارت مذکور، و سپس به بررسی آنها از دید فقه و حقوق کشورمان می پردازد.
    کلیدواژگان: قرارداد، خسارت، منفعت انتظار، منفعت اعتماد، منفعت استرداد
|
  • Khalil Ahmadi Pages 1-25
    Impleader is one of the ancillary suits that parties to the dispute according to it can claim against third party. Although Iran’s legislator in the laws related to this claim has not specified conditions of mentioned claim, according to article 17 of civil law, it should be related or have the same origin with main claim, so that the court can hear and decide them altogether. The result of being related or having the same origin of impleader with main claim is that relief of impeder can be different from relief of main claim. American’s Federal Rules of Civil Procedure has provided different legal mechanisms for aggregation of claims that three of them are similar to regulations of impleader in Iran’s law which are as follow: joinder (rules of 19 and 20), impleader (rule 14), cross claim (rule 13). The basis of study is Iran’s law, even though comparative study with American’s Federal Rules of Civil Procedure will be done as well
    Keywords: Impleader, ancillary suit, having same origin, related to
  • Dr. Mahmoud Jalali , Alireza Arashpoor , Mahsa Navvabifard Pages 27-55
    Free trade is a concept that has been attempted to formulate international documents with a definite and binding definition. International commercial documents are agreements that seek to establish multilateral relations at the global and regional level. The best multilateral international trade document is currently the WTO. The provisions of this organization as well as the provisions of GATT 1947is very important to recognition of the headquarters of international trade. The environment and its protection, although not specifically covered by an agreement In the WTO system But considering it as an important exception in free trade Which is evaluated in most of the paragraphs "b and e" of Article 20 of the GATT. In addition, the trade agreements of the World Trade Organization Including the TRIPS, Gats, the Agricultural Agreement, the Technical Barriers to Trade Agreement, Agreement on Health Measures and Plant Health have specific regulations for protecting the environment and non-renewable resources. In regional trademarks such as the EU, The NAFTA and Mercosur Regulations also support the environment and sustainable development are the main goals of the custodians of those documents. This article describes the status of the environment in Both global and regional commercial documents and analyzes The strengths and weaknesses of these documents in the direction of respect for excellence acting on environmental regulations and standards in trade
    Keywords: environmental law, international trade documents, WTO, GAT
  • Mohammad Ja’far Habibzadeh , Doraid Mouavi Mojab Seyed, Erfan Khorami Iraqi Pages 57-82
    The obviation rule is the most applied rule in penal jurisprudential rules and plays a significant role in the scope of specified punishments (Hudud) and other punishments. The rule significance -which coincides to global criterion of human rights, the principle of human dignity, and guarantees the fair trial- explains that whenever the committing crime, the attribution of crime to the defendant or existence of other circumstances in proving the charge lies in doubt, the judge must interpret the laws in favor of the defendants.
    In this article, moreover explaining the legal foundations and jurisprudential predicates of the rule, the definitions and the criterion of doubt is also studied to draw a framework for the rule. The legislator in Islamic Penal Act 2013 has stated the rule’s significance in s. 120 & 121 that contains the doubt in committing the crime and its’ circumstances, doubt in crime’s elements and the conditions of criminal responsibility.
    Some jurists, specially the Hanafi jurists, have extensively applied the rule and others, such as Zaheri and Imami jurists, for example Ibn-e-Hazm Andolosi and Ayatollah Khoyee, have shown indecisions which are signify non acceptance. It must be studied that the rule significance has other thing than innocence presumption or not, or essentially we must suffice to it up to rational principles such as innocence principle. The undue limitation in obviation rule’s scope which arises from inherent human dignity of the defendants will have negative impacts undoubtedly, because the scope of the rule, moreover the procedural and substantive laws, establishes the right of evasion of punishment and the right of non-applying the specified punishment again for persons
    Keywords: The obviation rule, Inherent Dignity, Doubt of Establishment, Fair Trial
  • Alireza Dabirnia Pages 83-104
    There are two main approaches in the constitution of the Islamic Republic of Iran; In the first approach, equal value to the principles of the constitution has not been considered and some of the principles are in a higher position so that the hierarchy of constitutional principles is considered. In the second approach, the constitution is regarded as integrated collection and no one has superiority over another and in case of any ambiguity, all the principles should be interpreted according to the principle of popular sovereignty. As a result, two different conception of popular sovereignty is conceivable that sometimes argued as different sovereignties; dual and single. There is a meaningful relationship between the notion of sovereignty in the constitution and the people's right to self-determination. The main research question is that, which concept of the sovereignty to be recognized by the constitution; dual or single? What is the impact of the recognition of each approache on the people's right to self - determination?
    Keywords: Sovereignty, legitimacy, constitution, Islamism, Republicanism
  • Elnaz Nesari , Seyed Ghasem Zamani Pages 105-136
    There seem to be conflict of interests between protecting environment and supporting foreign investment. On one hand, expropriation is mentioned in investment agreements and arbitration practice. On the other hand, host states emphasize on states sovereignty and expropriate foreign investor by claiming environmental and natural resources protection. To solve the conflicts between foreign investment law and international environmental law, some international agreements, instruments and awards mentioned the priority of environmental protection. Foreign investment arbitration practice has a considerable approach in this regard. Arbitral tribunals assessed the claim of environmental risk as a cause of legitimate expropriation. Since compensation is a result of legitimate expropriation, arbitral tribunals mentioned it in their awards. In some cases, according to international practice or findings of the tribunal, as occurrence of environmental risks seems to be serious, the tribunal assessed the host state approach as a legal act and the compensation is excluded.
    Keywords: Environmental Expropriation, Conflict Solving, Foreign Investment, Arbitral Tribunal
  • Masoud Alborzi Verki , Ensieh Motiei Pages 137-161
    Equity, for resolving disputes by a judge or an arbitrator, is sometimes used as a general principle of law ("equity") and sometimes as the high moral principles that can put aside the law ("ex aequo et bono"). A part from the practical effects of distinction between these concepts, it is settled that they are different from each other in several aspects. The origin of equity, in its present sense, dates back in national laws to the Roman Germanic system of law to 1625, on the basis of the Aristotle's thoughts in this regard, and in international law to 1920. Equitable solution, on the basis of ex aequo et bono relates, in domestic law, under the influence of Uncitral Arbitration Rules, to 1976 and, in international law, to 1920. Equity is usually a legal norm which, in decision making, is taken into consideration as a part of law. While the nature of ex aequo et bono is a judicial discretion on the basis of which the judge, disregarding the law, decides about the matter. There is often no need to the consent of disputing parties regarding equity, but use of ex aequo et bono, in any case, requires the consent of the parties. Equity in the law of Iran, except within the context of Art.27 (3) of the International Commercial Arbitration Act, has been used as a general principle of law, often implicitly, in the law and legal precedents
    Keywords: Equity, Ex aequo et bono, National laws, International law
  • Esmail Nematollahi Pages 163-189
    In civil law systems, damages for breach of contract are divided into loss suffered and loss of profits. But in Common law systems, a party to the contract is regarded to have three interests: expectation, reliance and restitution. Breach of contract deprives the aggrieved party from one or more of these interests and entitles him to claim the related damages. Contract damages in proper sense include expectation damages. It has a relatively long background in Common law systems and is regarded as the most important basis for determining contract damages. In the face of expectation interest, some Common law experts attempted to support reliance interest. Although their theory could not satisfy the courts, in practice it has deeply affected Common law literature on the criterion for assessing contract damages.
    Following civil law approach, Iranian legal literature as well as some Iranian Acts adopted the twofold division of damages, but study of Common law approach could help in the understanding of the aims and types of contract damages too.
    This article tries to introduce these three interests and damages and study the position of Imamyyah fiqh and Iranian law in this regard
    Keywords: contract, damages, expectation interest, reliance interest, restitution interest