فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1397)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم انصاری*، رضا معبودی نیشابوری صفحات 1-27
    امروزه داور در داوری تجاری بین المللی می تواند در جریان رسیدگی به دعوا قرارهای تامینی مختلفی صادر کند. اهمیت برخی از این قرارها به اندازه ای است که در صورت تصمیم گیری نادرست داور درباره آنها، صدور رای به نفع یکی از طرفین نیز نمی تواند نتیجه مدنظر محکوم له را تامین کند. قرار تامین هزینه ها از زمره قرارهای مزبور است که به درخواست خوانده دعوا یا خوانده دعوای متقابل علیه خواهان صادر می شود تا در صورت صدور حکم بر بی حقی خواهان، هزینه هایی که خوانده در راستای دفاع از دعوا متحمل گردیده جبران نشده باقی نماند. در کنار معایبی که برای قرار مزبور بیان گردیده منافع صدور آن به اندازه ای قابل توجه است که امکان صدور چنین قراری در اغلب مقررات داوری به طور صریح یا ضمنی پذیرفته شده است. با توجه به عدم ذکر این قرار در قانون داوری تجاری بین المللی ایران، این نوشتار درصدد است تا اولا مفهوم و ماهیت چنین قراری را بررسی و ثانیا با رویکردی تطبیقی، امکان صدور چنین قراری را در حقوق داوری تجاری بین المللی واکاوی کنیم.
    کلیدواژگان: قرار تامین هزینه های داوری، داوری تجاری بین المللی، هزینه های داوری، دعوای واهی، دستور موقت
  • ام البنین حسینی، محمد عیسایی تفرشی* صفحات 29-63
    این مقاله به واکاوی معناشناسانه استرداد دارایی‎های نامشروع و نسبت آن با مفاهیم مشابه می‎پردازد. در این مقاله، استرداد در معنای مطلق «تخلیه ید شخص از دارایی‎هایی که وی بدون‎سبب مشروع و قانونی، تحصیل نموده» آمده است و به «بازگرداندن عین مال به مالک قانونی» محدود نمی‎شود.
    بر این اساس، برای صدق مفهوم استرداد، نه‎تنها وجود مدعی‎خصوصی - که تحصیل نامشروع به زیان وی باشد - ضروری نیست؛ بلکه بدل عین نیز، ذیل مفهوم استرداد جای می‎گیرد. قاعده «حرمت اکل مال به باطل» و گستردگی مفهوم «مال حرام» در فقه اسلامی نیز موید این معناست.
    در حقوق انگلیس نیز، مطابق جدید‎ترین دیدگاه ها، برای تحقق ‎‎“restitution”، نیازی نیست که دارا شدن نامشروع به‎زیان خواهان یا هر شخص ثالثی باشد؛ بلکه محورآن است که بر دارایی هیچ شخصی بدون‎سبب افزوده نشود.
    در ادبیات حقوقی ایران و انگلیس، این مفهوم از استرداد (تخلیه ید شخص از دارایی‎های نامشروع) با مفاهیم مشابه به‎ویژه «مصادره اموال» آمیخته شده و نوعی تشتت معنایی را به ‎وجود آورده‎است. مقاله، با استناد به رویکرد اصالت معنا و تقدم آن بر لفظ، تلاش می‎کند برای برون‎رفت از این آشفتگی و ناهمگونی پیشنهادی ارائه کند.
    کلیدواژگان: دارایی‎های نامشروع، استرداد، مصادره، آشفتگی معنایی
  • محمدرضا دشتی، مرتضی شهبازی نیا*، محمد عیسیایی تفرشی صفحات 63-94
    در علم حقوق، وثیقه صرفا به عنوان پشتوانه ای جهت بازپرداخت وام و یا انجام تعهد محسوب می شود درحالی که وثیقه در اقتصاد، کارکردهای گوناگونی دارد. در این نوشتار با بررسی کارکردهای اقتصادی وثیقه، نقش وثیقه در اقتصاد خرد و کلان تبیین گردید. کارایی اقتصادی معاملات باوثیقه با تمسک به تحلیل اقتصادی و نظریه نقض کارآمد قرارداد ارزیابی و مشخص شد که نظام جامع معاملات باوثیقه می تواند اسباب تخصیص کارآمد کالاها و خدمات و نهایتا کارایی اقتصادی را فراهم آورد. مطالعه این نهاد معاملاتی با رویکرد اقتصادی، نقش کلیدی معاملات باوثیقه را در توسعه اقتصادی از طریق افزایش دسترسی به اعتبار و کاهش هزینه های جذب آن، نمایان می نماید. در راستای کارایی اقتصادی معاملات باوثیقه و ایفای نقش مطلوب این نهاد حقوقی، اعمال اصلاحاتی در مقررات قانونی ضروری است امری که در گزارش های متعدد بین المللی در خصوص نظام اقتصادی ما، بدان اشاره شده است و بسیاری از کشورها ضمن درک لزوم اصلاح آن، نسبت به اصلاح نظام حقوقی خود اقدام کرده اند.
    کلیدواژگان: وثیقه، معاملات باوثیقه، اقتصاد خرد و کلان، کارایی اقتصادی، نقض کارآمد
  • سید ناصر سلطانی*، محمد منصوری بروجنی صفحات 95-117
    دادخواهی دسته جمعی یا دعوای گروهی از جمله ابزارهای قابل اعتنای توانمندسازی حقوقی و روشی برای تجمیع قدرت متضرران پرشمار اما کم قدرت علیه طرف قدرتمند یک منازعه است. قانونی سازی این ابزار و استفاده از آن در نظام حقوقی ایران نیازمند پاسخگویی به برخی ایرادات نظری است. یکی از ایرادات زوال خودمختاری فردی در طرح دعوا و وابستگی فرد به گروه است، به نظر می رسد به رغم این ایراد در نظر نخست، دادخواهی گروهی به نحو مطمئن تری منافع دادخواه را تامین می کند. شکل گیری مصالحه های غیرمنصفانه یا نوعی باج خواهی قانونی توسط طرف دادخواهی کننده از جمله مشکلات این دعواست. اگرچه برای این معضل باید اندیشه ای کرد، اما فقه شیعه صلح بر باطل را باطل نمی داند. سومین اشکال، فضولی بودن، یعنی طرح دعوا توسط نماینده گروه و ایجاد اثر حقوقی برای افراد غیر دخیل در جریان دعوا است. تفسیر غایی نهاد معامله فضولی نشان می دهد زمینه مناسبی برای بهره گیری از مفهوم کفایت نمایندگی در دادخواهی گروهی وجود دارد. تحلیل درست این ایرادات نشان می دهد هم چنان وجود این ابزار، گزینه بهتری از نفی کلی آن و استفاده از گزینه های رقیب است. مقاله اگرچه بر آن است که منع نظری در بهره گیری از این ابزار وجود ندارد، اما باور دارد چنان چه در صدد استفاده از دادخواهی دسته جمعی در نظام حقوقی کشورمان هستیم، باید برای گروه و گروه پیوندی جایگاه مطمئن تری فراهم آوریم.
    کلیدواژگان: دادخواهی دسته جمعی، گروه، کفایت نمایندگی، صلح بر باطل، گروه پیوندی
  • اسماعیل شایگان*، مجید غمامی صفحات 119-162
    در اغلب نوشته های حقوقی، اجرای فوری قوانین آیین دادرسی به عنوان استثنایی بر قاعده عطف به ماسبق نشدن قوانین در گذشته مورد مطالعه قرار گرفته است. رویه قضایی نیز در برخی از آرای خود از جمله رای وحدت رویه شماره 743 دیوان عالی کشور همین رویه را اتخاذ نموده است. این در حالی است که اثر فوری قوانین دادرسی مطابق قاعده بوده و استثنایی بر قاعده مذکور در ماده 4 قانون مدنی (ممنوعیت تاثیر قانون در گذشته) محسوب نمی شود. ضرورت تمیز قاعده عطف به ماسبق شدن از قاعده اثر فوری قانون، یکی از مبانی اصلی مطالعه حقوق تعارض قوانین در زمان است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. بر پایه تفکیک مزبور، قواعد حل تعارض زمانی قوانین دادرسی به منظور ارائه «نظریه عمومی» مطالعه شده و بر اساس معیارهای این نظریه، رای وحدت رویه شماره 743 مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تعارض قوانین در زمان، اثر فوری، عطف به ماسبق نشدن، تاثیر قانون در گذشته
  • حمیدرضا عباسی منش، محمود صادقی*، محمدباقر پارساپور، طیبه صاحب صفحات 163-190
    با توجه به رشد روز افزون صنعت نرم افزار و ارزش مالی آن، موضوع استفاده از نرم افزار به عنوان وثیقه، برای تامین مالی و کسب اعتبار مورد توجه قوانین کشورها قرار گرفته است. در الحاقیه راهنمای قانونگذاری معاملات با وثیقه آنسیترال (در خصوص توثیق اموال فکری) و ماده 9 قانون متحدالشکل تجاری آمریکا، توثیق نرم افزار پذیرفته شده؛ اما قابل استناد بودن حق وثیقه در مقابل اشخاص ثالث، منوط به ثبت آن گردیده است. به این منظور الحاقیه راهنمای قانونگذاری آنسیترال ایجاد دفتر ثبت عمومی حق وثیقه را پیش بینی کرده است. در حقوق آمریکا، استقرار حق وثیقه در نرم افزارهای مشمول حق مولف، چنانچه حق مولف ثبت شده باشد؛ از طریق ثبت در دفتر فدرال حق مولف و در غیر اینصورت ثبت در دفتر ایالتی انجام می شود. در مورد نرم افزارهای اختراعی رویه ی کنونی ثبت دوگانه ی حق وثیقه در دفتر ایالتی و دفتر ثبت علائم و اختراعات فدرال است.در حقوق ایران با توجه به ماهیت غیرمادی نرم افزار، توثیق آن مورد تردید است. در مقرراتی مانند دستورالعمل توثیق اوراق بهادار مصوب 29/3/1389، اوراق بهادار و سهام شرکت ها عین تلقی و توثیق آن ها ممکن شده است. اوراق مالکیت نرم افزار نیز به موجب دستورالعمل سپرده گذاری و معامله اوراق مبتنی بر دارایی فکری در فرابورس ایران، اوراق بهادار می باشند. بنابراین اوراق مالکیت نرم افزار نیز مانند سایر اوراق بهادار عین هستند و با قبض فیزیکی یا پیش بینی نظام ثبت حق وثیقه، وثیقه گذاری آن ها امکانپذیر است.
    کلیدواژگان: توثیق نرم افزار، ایجاد حق وثیقه، استقرار حق وثیقه، حق مولف، حق اختراع
  • مهدی غلامپور، محمد فرجیها*، محمود صابر، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 191-219
    طبیعت نوعا پوشیده و دور از دید عموم زندان و بازداشتگاه از سویی و در نگاه مقامات این مکان ها، بی (یا دست کم، کم) اهمیتی افرادی که در آنها نگهداری می شوند؛ موجد گونه ای احساس مصونیت و ناپاسخگویی است که حقوق ابتدایی محبوسین را در معرض خطری گاه غیرقابل جبران قرار می دهد. نبود سازوکاری مستقل و واقعی برای نظارت و بازرسی از بازداشتگاه و زندان و رسیدگی به شکایات محبوسین، به توسعه گرایش طبیعی این محیط ها به ماندن در وضعیت ناشناختگی[1] و ابهام، و پرهیز از شفافیت می انجامد. برعکس، سعی در ایجاد شفافیت و پاسخگو نمودن مقامات زندان از مجرای نظارت و بازرسی های منظم و مستقل بر طرز سلوک آنها با افراد دربند و رسیدگی منصفانه به شکایت های آنها، هم سو با اهداف درنظرگرفته شده برای مجازات حبس یا قرار بازداشت موقت، ریسک سوءاستفاده از قدرت در این محیط ها، توسل به زور در آنها، بی توجهی به دادخواهی بازداشت شدگان و زندانیان، احساس مصونیت و بی کیفرمانی ناشی از آن را کاسته و حقوق بنیادین افراد بازداشت شده یا زندانی را از تضمینی قوی تر برخوردار می سازد. مقاله پیش رو، با بهره گیری از ادبیات موجود در بحث های نظارت و بازرسی از بازداشتگاه و زندان، ضمن نمایاندن استاندارهای بین المللی موجود در این موارد می کوشد با تحلیل اسناد و مدارک و گفتمان رسمی موجود در این زمینه، به این پرسش پاسخ دهد که سازوکارهای نظارت بر بازداشتگاه و زندان از چه ویژگی هایی برخورداند.در نظام عدالت کیفری ایران به رغم تلاش هایی برای نظارت پذیر کردن محیط های حبس، بیشتر اقدامات در سطحی از نظارت درون سیستمی باقی مانده است که آن نیز در عمل، به صورت موردی/واکنشی و نه دائمی/کنشی و منظم، نوعا پس از رسانه ای شدن وقوع اتفاقی در این محیط ها، در پاسخ به افکار عمومی و با طی تشریفاتی متعدد و اعمال بیشترین سطح از محدودیت صورت پذیرفته است. وجود برخی بازداشتگاه های خارج از نظارت سازمان زندان ها دست کم در برهه هایی از زمان، عدم پذیرش نظام نظارت مستقل بر بازداشتگاه و زندان ها و ایجاد چالش هایی در مسیر اعمال نظارت های موردی خارج از نظام قضایی، سازوکارهای نظارت بر این محیط ها را فاقد اثر بخشی لازم کرده است.
    کلیدواژگان: ساز و کار نظارت، بازرسی، دادخواهی، بازداشتگاه، زندان
|
  • Azam Ansari*, Reza Maboudi Neishabouri Pages 1-27
    Nowadays, the arbitrator can issue various protective orders in the arbitral process in international commercial arbitration. Some of these orders are so important that if the arbitrator makes decision incorrectly about the order, the award on the merits will be ineffective for winning party. The order of security for costs in arbitration is one of the above-mentioned orders. The respondent in the claim or the respondent in counter-claim requests the arbitrator to grant an order against the plaintiff for paying the sum of money. If the arbitrator’s final decision on the merits is not favor of the plaintiff, the costs of respondent for defending the frivolous claim will compensate from money. There are both advantages and disadvantages for ordering security for costs, but the advantages of this order are so much that the possibility of granting this order whether expressly or implicitly is accepted in most arbitration laws. With considering non-mentioning of security for costs in Iran’s International Commercial Arbitrations Law, the essay first is trying to study the concept and nature of security for costs order and second survey the possibility of ordering of it under Iran’s International Commercial Arbitrations Law.
    Keywords: International Commercial Arbitration, Arbitration Costs, Frivolous Claim, Interim Measure, Law of Arbitral Seat
  • Omolbanin Hosseini, Mohammad Issaei Tafreshi* Pages 29-63
    The article deals with a semantic scrutiny into the meaning of "restitution" of illegally possessed property and its relation to similar concepts. Here "restitution" has been used in its absolute meaning, i.e. "dispossession of a person from property obtained without legitimate and legal cause", and not limited to "returning of the object to its legal owner". Based on this, to establish the truthfulness of the concept of "restitution, there is no need for a private plaintiff to exist - contrary to whose interest such illegal possession runs, rather, the Substitute Asset is classified under the concept “restitution”. The Arabic rule "حرمت اکل مال به باطل" (meaning: prohibition of eating the wrong property) and wide scope of concept of “مال حرام” in the Islamic jurisprudence also supports this Opinion. In British Law, according to the most recent viewpoints, in order for the "restitution" to take effect the illegal possession should not necessarily be to the detriment of the plaintiff or any other third person; rather the axial fact is that nobody’s property is expected to increase unduly. In the Iranian and British legal texts, this meaning of restitution (dispossession of a person from illegally obtained property) has been mixed with similar concepts especially "confiscation", and has created a kind of Semantic confusion. Relying on the priority of meaning over the apparent wording, the article seeks a suggestion to this existing confusion and disparity.
    Keywords: illegitimate assets, restitution, confiscation, meaning confusion
  • Mohammadreza Dashti, Morteza Shahbazinia*, Mohammad Issaei Tafreshi Pages 63-94
    In Legal Terminology, Collateral is as back of loan repayment or for obligation responsibility. Despite that Collateral in economics has different functions. In this paper we focus on Economic functions of Secured Transaction, and its role in Microeconomics and Macroeconomics.The Economic efficiency of the collateral is cleared by economic analysis and the theory of efficient breach that comprehensive secured transaction is able to make efficientallocation of goods and services and finally strong economic functions. In studying this collaterally Institution we get that this formality can effect on positive role in economic development by access to credit easily. So for  increasing Economic officiency of secured Transaction, we need to revise  our laws and regulations that have been mentioned in international reports about this approach.
    Keywords: Secured Transactions, economic efficiency, Economic analysis, Efficient breach, Economic development
  • Seyyed Naser Soltani*, Mohammad Mansouri Boroujeni Pages 95-117
    Collective litigation is a proper tool which can empower vulnerable people by collecting the power of numerous and affected but disempowered people against a powerful party. Before importing the procedure in our legal we need to respond some theoretical problems. First is the dependence to group and disappearing personal autonomy in a collective litigation, however the procedure can ensure the litigant interests in the best way. Second is the promotion of unfair compromises -or in other words- legalized blackmail. It's really a defect in the procedure, but Shiite's Fiqh validates a conciliation that based on an untrue claim. Finally, the third is the intervention of an unauthorized representative. We may solve this problem by the concept of adequacy of representation on the context of a functional red of unauthorized representative. Explanation of these main problems shows us that using of the procedure still is better than ignoring. The peper concludes that utilizing this procedure need to promote the groups' position in our legal system.
    Keywords: Collective Litigation_Group_Adequacy of Representation_Reconciliation on a False Claim_Voluntary Organizing
  • Esmaeil Shayegan*, Majid Ghamami Pages 119-162
    Most legal commentaries consider the rule of 'prompt application of new law' as an exception to the traditional doctrine of 'law is prospective and not retroactive' with regards to the procedural rules and conclude that any new procedural law has the retroactive effect. The Iranian Supreme Court opted the same view in its unifying judgment No. 743. However, the prompt application of new law is a part of the rule of 'law is prospective and not retroactive' (as formulated in article 4 of Iranian Civil Code) and cannot be considered as an exception to the latter accordingly. The distinction between the two parts of the rule is to be taken into account: i) law is prospective which refers to the prompt application of new law on all situations of the same nature and ii) law is not retroactive which means the new law would not govern the past legal relations. These topics are mainly discussed in a branch of law called 'transitional law' (Droit Transitoire). In this article the unifying judgment No. 743   of Supreme Court is commented from the view point of transitional law having a view on French legal system for the purpose of comparison.
    Keywords: prompt effect of law, retroactive effect of law, transitional law
  • Hamid Reza Abbasi Manesh, Mahmoud Sadeghi*, Mohammad Bagher Parsapoor, Tayebeh Saheb Pages 163-190
    Due to the increasing growth of the software industry and its financial value, the issue of using software as collateral has been taken into consideration by the laws of the countries for financing. Security interest in software as a financing instrument in the UNCITRAL Legislative Guide on Secured Transactions (Supplement on Security Rights in Intellectual Property) and Article 9 of the US Uniform Commercial Code is adopted. However, effectiveness against third parties, is subject to registration. if registered, must be filed in the Federal Copyright Office, otherwise the security right must be filed in the secretory State’s Office. In the case of invented software, the current procedure is the dual registration of security interest in the secretory State’s Office and the Federal Patent and Trademark Office.In Iranian law, collateralization of software has been questioned Because of the intangible nature of it. Some regulations such as Securities Collateral Directive, dated 6/19/2010, securities and shares considered as tangible asset and collateralization of them has been possible. Also, software Proprietary Bonds are securities under the Directive of deposition and transaction of intellectual property bonds. Thus, these securities, like all other securities, are objective, and it is possible to collateral them with physical delivery or prediction of a security right registration system.
    Keywords: Security right in software, Creation of security right, Perfection of security right, Copyright, Patent
  • Mahdi Gholampour, Mohammad Farajiha*, Mahmood Saber, Mohammad Jafar Habibzadeh Pages 191-219
    The typically covered prison’s nature in the one side,and in the perspective of authorities of these settings,insignificance or at least being low importance of people held within there in other side,creates some type of sense of immunity that sometimes expose the basic rights of detainees in an irrecoverable risk.Lack of an independent mechanism of oversight of prison/custody as well as inmates’ complaints,led to expansion of natural tendency of these settings to remain at anonymity and non-transparency.On the contrary,trying for transparency and accountability of prisons’ authorities through regular & independent oversight of their treatment with detainees, decrease the risk of power misuse in this settings,use of force within them (sometimes in serious and even fatal degree),Sense of immunity and being immune of punishment and guarantee the basic rights of who deprive of their liberty.In prison system of Iran,despite of some efforts for oversight of detention settings,most acts stayed at a level of within-system oversight and in fact had also been done in a reactive not active or regular manner,generally after media disclosing of some event within them,in response to public opinion and after numerous formality and most degree of restrictions.Using the related sources about oversight of prison/custody and inspection of them,this paper meanwhile examining the international standards in these issues,studies the challenges and solutions of US and UK tries to along with examining the accepted mechanism in Iranian prison system tries to analyse the content of documents and formal discourse in these issues,examine the applying of these mechanism in fact.
    Keywords: oversight, inspection, complaints, custody, prison.