فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • عادل ابراهیم پور اسنجان*، سید نصرالله ابراهیمی، محمود باقری صفحات 1-26
    شرط پذیرش مسوولیت و[1] جبران خسارت با توجه به اهمیت و کاربردی بودن آن در قراردادهای صنعتی دارای جایگاه ویژه ای است. این نهاد بنا بر مطالعاتی کلی که صورت گرفته برخاسته از عرف شکل گرفته بین تجار است که به مرور زمان در حقوق انگلستان و سایر نظام های حقوقی مورد شناسایی قرار گرفته است. ویژگی این نهاد در حقوق کامن لا و تطبیق آن با نظام های حقوق نوشته از جمله با مبانی موجود در فقه امامیه و حقوق موضوعه ایران از مسائلی است که تاکنون به قدر کافی بدان پرداخته نشده است. شروط قراردادی همواره صراحتا دلالتی بر ایجاد تعهد برای طرف مقابل ندارند، بلکه مواردی وجود دارد که فرد با درج آن ها در قرارداد درصدد است که ذمه خود را از مسوولیت مبرا ساز، و بر مسوولیت طرف مقابل بیفزاید. این دسته از شروط که تحت عنوان شرط پذیرش مسوولیت و جبران خسارت (که در مواردی صدق عنوان شرط عدم مسوولیت نیز بر آن صحیح است) از آن ها یاد می شود، از لحاظ نظری اختلافاتی را در بین حقوقدانان ایجاد کرده اند؛ به نحوی که در اکثر موارد قیودی در جهت تحدید گستره آن ها لحاظ می گردد و مطلق این شروط در جهت عدم مسوولیت مورد قبول قرار نمی گیرند. این موضوع در قرارداد های پیچیده صنعتی از اهمیت بسزایی برخوردار است و به عنوان یکی از اصلی ترین شروط قراردادی مطرح است که بیش ترین زمان را در طول دوره مذاکرات قراردادی به خود اختصاص می دهد. از جمله نهادهای مشابه در حقوق ایران و فقه امامیه با این شرط می توان به ضمان جریره و تبری از عیوب اشاره کرد که در این مقاله به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شرط پذیرش مسوولیت و جبران خسارت، شرط عدم مسوولیت، ضمان جریره، تبری از عیوب
  • سید حسن وحدتی شبیری، مرضیه افضلی مهر* صفحات 27-55
    تعیین قانون حاکم بر قراردادها در نظام های حقوقی مختلف با استفاده از یکی از دو ضابطه عمده عینی (نوعی) و ذهنی (شخصی) انجام می شود. در حالی که مبنای ضابطه شخصی، اصل حاکمیت اراده است، مبنای ضابطه نوعی، اقتدار دولت ها در ایجاد و برقراری نظم اجتماعی است. لکن در دکترین حقوقی عصر حاضر، ما شاهد تغییر مفاهیم دو ضابطه عینی و شخصی هستیم. در واقع امروزه با پذیرش فراگیر اصل حاکمیت اراده در تعیین قانون حاکم بر قرارداد، این اصل با اعمال دو ضابطه عینی و شخصی، قلمرو متفاوتی پیدا می کند. حقوقدانانی که قائل به حداکثر آزادی برای متعاملین در انتخاب قانون حاکم بر قرارداد هستند، ضابطه شخصی را برای تفسیر موسع اصل آزادی اراده متعاملین به کار می برند. از طرف دیگر مخالفان آزادی بی حد و حصر اراده متعاملین، در پی ارائه تفسیری مضیق از این اصل بوده و حق انتخاب متعاملین را در قلمرو محدودی به رسمیت می شناسند. در حقوق اکثر کشورها، علمای حقوق و دادگاه ها اصول مختلفی را در جهت تحدید اصل حاکمیت اراده، با اعمال معیار عینی ارائه داده اند. این اصول عبارتند از: نظریه ی جلوگیری از تقلب نسبت به قانون، لزوم رعایت شرط ارتباط عینی قرارداد با نظام حقوقی منتخب، و نیز رد قانون منتخب در موقع تعارض این قانون با قواعد آمره ی قانون کشوری که ممکن است از جهات دیگری نسبت به قرارداد لازم الاجرا شود. لذا پیشنهاد می شود که ماده ی 968 قانون مدنی با ملحوظ کردن هر دو ضابطه، در جهت همگام شدن با تحولات کنونی، اصلاح شود.
    کلیدواژگان: تعارض قوانین، قانون حاکم، قرارداد، ضابطه عینی، ضابطه شخصی
  • مصطفی بختیاروند *، مهسا تدین سعدی صفحات 57-83
    چاپ سه بعدی فرایند ساخت دقیق اجسام سه بعدی از یک فایل دیجیتالی در کوتاه ترین زمان و با کم ترین هزینه است که در صنایع مختلف کاربرد دارد. این فرایند به کمک چاپگرهای سه بعدی انجام شده و باعث ایجاد سرعت و تنوع تولید محصولات می شود. فناوری چاپ سه بعدی به لحاظ ویژگی های منحصربفرد و پیچیدگی خود قابلیت حمایت در نظام حقوق مالکیت فکری را دارد؛ بگونه ای که هر جزء این فناوری را می توان در قالب یکی از انواع مختلف حقوق مالکیت صنعتی یا حقوق مالکیت ادبی-هنری مورد حمایت قرارداد. بعلاوه، چاپ سه بعدی با گسترش روزافزون خود می تواند موجب بروز مسائل مختلفی درزمینه نقض حقوق مالکیت فکری شده و بصورت مستقیم و غیرمستقیم منجر به نقض حقوق انحصاری مالکان حق گردد که می توان با اتخاذ تدابیر مناسب قانونی و مدیریت صحیح همچون پیش بینی مسوولیت غیرمستقیم واسطه ها به توسعه مطلوب این فناوری کمک کرد.
    کلیدواژگان: چاپ سه بعدی، چاپگر سه بعدی، حقوق مالکیت فکری، نقض حق
  • ایمان رحیمی پور، محمد جعفر حبیب زاده*، مصطفی محقق داماد، محمد فرجیها صفحات 85-110
    نظام عدالت کیفری ایران بعد از انقلاب اسلامی، در راه مقابله با سوء مصرف مواد مخدر به کنش ها و واکنش های متعددی متوسل شده، اما هیچکدام منتهی به کاهش میزان مصرف نگردیده است. از این رو در سال های اخیر دولت بر استفاده از رویکرد کاهش آسیب های سوء مصرف متمرکز شده تا حداقل بتواند از آسیب هایی که به مصرف کننده و جامعه وارد می شود، جلوگیری نماید. لکن با مرور مقررات ایران، در این زمینه، برنامه جامعی مشاهده نمی شود. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیل و با استفاده از تجربه کشورهای پرتغال و کانادا به عنوان نمونه هایی مشابه با وضعیت فعلی ایران (از جهت میزان مصرف کننده و در خطر بودن جامعه نوجوانان)، و البته موفق، پیشنهاد می کند «لایحه جرم زدایی از قانون مواد مخدر و درمان مبتلایان به سوء مصرف مواد مخدر» و اصلاح آن در دستور کار قرار گیرد تا بدین وسیله اولا استفاده از برخی مواد مخدر کم خطر، جرم زدایی شود تا مسوولین مربوطه با آزادی عمل، سیاست کاهش آسیب را اجرا نمایند و ثانیا از رفتار کلیه مصرف کنندگان مواد مخدر، قضا زدایی صورت بگیرد تا دسترسی به این افراد تسهیل گردد. ثالثا به دلیل کاهش سن مصرف، نوجوانان نیز در برنامه های کاهش آسیب، مدنظر سیاست گذاران قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کاهش آسیب، جرم زدایی، قضازدایی، نوجوان
  • علیرضا دبیرنیا* صفحات 111-135
    تضمین حقوق بنیادین در جامعه مستلزم وجود مبانی، اصول و ساختارهای دموکراتیک است. از یک سو پذیرش آراء مردم در حوزه های متعدد از حقوق بنیادینی است که می تواند از حق حاکمیت مردم محافظت نماید و نظام نمایندگی را به یک سیستم واقعی و کارآمد تبدیل کند. از سوی دیگر این حق نباید و نمی تواند در چهارچوب ساختار رسمی یا نظام حقوقی محدود شود. حاکمیت در مفهوم مدرن مستلزم این است که؛ اولا ظرفیت انعکاس اراده مردم از مجاری متعدد وجود داشته باشد و ثانیا در صورت تعارض میان اراده مردم با ساختارهای رسمی یا نظام حقوقی، ضرورت دارد رفع تعارض به نفع اراده مردم صورت گیرد. در یک نظام دموکراتیک، سندی به نام قانون اساسی نمی تواند با اراده مردم در تعیین خیر مشترک و سرنوشت فردی آنان مغایرت داشته باشد.
    در یک رویکرد مدرن به حاکمیت، هر شکلی از قدرت سیاسی می بایست خود را با اراده سیاسی مردم تطبیق دهد تا از مشروعیت برخوردار گردد.
    کلیدواژگان: حاکمیت، قدرت سیاسی، حقوق اساسی، قانون اساسی، نمایندگی
  • مهرداد صادقیان ندوشن*، محمود باقری صفحات 136-163
    شرکتها به عنوان نهاد قدرتمند اقتصادی ذی نفعان متعددی دارند. حالت بهینه شرکت زمانی است که منافع این ذی نفعان متعادل بوده و رفاه جمعی حاصل گردد، اما موارد مختلفی مانند منفعت طلبی و خطر پذیری ذی نفعان مانع این تعادل شده و ایجاد تعارض منافع می کند. این تعارض بین ذی نفعان یک دسته ویا میان ذی نفعان دسته های متفاوت به وجود آمده و مشکلات فراوانی هم چون هزینه های نمایندگی، بی اعتمادی به نهاد شرکت و در نتیجه عدم توانایی جذب سرمایه های خرد را به دنبال دارد.
    تحقیق حاضر با تکیه بر یافته های کتابخانه ای و داده های آماری که عمدتا منابعی به روز می باشند به رشته تحریر درآمده و تحلیل های حقوقی و اقتصادی شاکله آن را تشکیل می دهد.
    ماحصل پژوهش حکایت از آن دارد که حقوق شرکتها با بکارگیری مقررات نظارتی و اهرم های کنترلی هزینه های نمایندگی را کاهش داده است؛ هم چنین با اعطای حق به سهام داران اقلیت در مواد گوناگون از ایشان حمایت کرده و در نهایت با پیش بینی مقررات امری، همه ذی نفعان را در زیر چتر حمایتی خویش قرار داده است، با این وجود برخی از این مقررات با توجه به شرایط دهه حاضر، کارایی گذشته خود را از دست داده اند.
    کلیدواژگان: شرکت، نمایندگی، ذی نفعان، تعارض منافع، کارایی
  • داود کاظمی، ولی رستمی* صفحات 164-199
    حق دادخواهی مالیاتی از ابعاد مهم حق دادخواهی عام شهروندان است. در حقوق ایران و انگلستان این حق مورد شناسایی قرار گرفته و مبانی خود را از اصول و مفاهیم قانون اساسی اخذ می کند. علاوه بر این در حقوق انگلستان حق دادخواهی مالیاتی از اصول سنتی و بنیادین نظام کامن لا و دکترین عدالت طبیعی و انصاف رویه ای نیز منتج می شود. در این کشور پیشرفت های حاصل در نظریه حاکمیت قانون و شناسایی اصولی مانند انتظارات مشروع، تناسب، الزام به ارائه دلایل و مبانی تصمیم و دکترین خروج از صلاحیت به نحو مطلوبی تضمین کننده حق دادخواهی مودیان مالیاتی است. در حقوق ایران اصل 34 قانون اساسی مهم ترین مبنای حق دادخواهی مالیاتی است، اما در چارچوب نظریه حاکمیت قانون برخی مفاهیم موجود در حقوق انگلستان در حقوق ایران ناشناخته است وضرورت دارد تا نظام حقوقی با شناسایی آن ها به نحو احسن تضمینگر حقوق مودیان مالیاتی در مقابل دستگاه مالیاتی کشور باشد. در مجموع به نظر می رسد مبانی حق دادخواهی مالیاتی در حقوق انگستان در کنار قواعد قانون اساسی، مفهوم باستانی عدالت طبیعی است که با دو شاخصه بنیادین بیطرفی و حق استماع تضمینگر حق دادخواهی مالیاتی شهروندان است. در حالی که این حق در حقوق ایران از نظریه بنیادین حاکمیت قانون و در قالب اصل 34 قانون اساسی قابل استنتاج بوده، به نسبت حقوق انگلیس قدمت کم تری دارد.
    کلیدواژگان: حق دادخواهی، مالیات، عدالت، حاکمیت قانون، انصاف، بیطرفی، حق استماع
|
  • Adel Ebrahimpoor Asanjan *, Dr. S. N. Ebrahimi, Mahmood Bagheri Pages 1-26
    Indemnity clause due to its importance and being applicable in industrial contracts, in specially oil and gas contracts have a significant role. According to researches, this clause was firstly incorporated in English marine merchant transportation contracts, which has been gradually recognized in England legal system and courts and other countries; legal systems. Because there is no adequate researche about the comparison of indemnity clause features in Common Law and Civil Law, specially Iran law (or Islamic law), it was necessary to study about.
    Contractual terms do not always doesn’t explicitly imply an obligation to-the contract party, so there are some terms implying the discharge of-liability from one party and increasing the other party’s liabilities, the clause which is named indemnity clause, has created some disputes about this scope in judicial decisions. Because of this, negotiations on indemnity clause is so time consuming and controversial.
    Keywords: Indemnity clause, Limiting liability, Scope of indemnity, Jererah guaranty, Acquittal of defects
  • Seyed Hasan Vahdati Shobeyri, Marzieh Afzalimehr * Pages 27-55
    Determination of applicable law in contracts is done with two main
    Methods
    objective and subjective. Objective theory in a new consideration results in restrictive comment of party autonomy. Objective test, which is recognized as the legal positivism, declares the solely privilege of the rule of government, which is the source of rights and assignment of parties, controls the contract, and determines the validity or nullity of the contracts too.
    On the other hand, there are national conflicts of rules that confer the freedom of choice to the parties and determine the frames of this freedom by making specific limitations to protect the fundamental interest of the government or the weaken contracting party. Base of this limitation is also the superiority of governments for making the order of society by regulating the mandatory, protective and supervisory rules, which in some cases are not able to tolerate the foreign law, in conflict of fundamental interest and goals of the society. From economic aspects, in contracts, which are the economic tools of transfer of investment, it is important to pay attention to the economic gravity center of the contract. It would be possible by applying the objective theory in determination of the proper law, which has the closest connection with the contract.
    Keywords: Conflict of laws, Applicable law, Contract, Objective theory, Subjective theory
  • Mostafa Bakhtiarvand *, Mahsa Tadayon Saadi Pages 57-83
    3D printing is the process of accurate manufacture of 3D things from a digital file in the shortest time and with the least cost, which is applied in different industries. This process is performed via 3D printers and makes product the manufacturing rapid and diverse. Given its unique characteristics, the 3D printing technology is protectable in the intellectual property law system. In the mean time, it may bring about different issues as far as this system is concerned, and leads, directly and indirectly, to the infringement of the owner's exclusive rights. Hence, there is resistance from big companies to the spread of 3D printing. (because the offer of fake and infringing product, due to their incompatibility of the raw materials of printers that are not of the original products quality). Confronts the big companies with economic downturn. On the other hand, it results in the loss of consumer's confidence and even injuries. In order to provide a definitive solution to these unique issues, adopting proper legal measures and correct management to contribute to the development of this technology is an undeniable necessity.
    Keywords: 3D printing, 3D printer, Intellectual property rights, Infringement
  • Iman Rahimipoor, Mohammad Jafar Habibzadeh *, Mostafa Mohaghegh Damad, Mohammad Farajiha Pages 85-110
    Public protection has become a key theme of much recent criminal justice legislation and policy aiming at the effective management of high-risk offenders. Harm reduction is a health-centered approach that seeks to reduce the health and social harms associated with drug use, without necessarily requiring the users to abstain. It is a non-judgmental response that meets users “where they are” with regard to their substance use rather than imposing a moralistic judgment on their behaviors. As such, the approach includes a broad continuum of responses, from those who promote safer substance use, to those who promote abstinence.
    This article, by employing descriptive-analytical method, describes the implementation of harm reduction policy according to successful policies of Portugal and Canada. Then compares harm reduction policy between Iran and those two governments. This paper proposes that the "bill of decriminalizing from drug law and treatment of drug abuse," and its amended should be put on the agenda. Firstly, policy-makers should decriminalize the use of some low-risk drugs because relevant authorities can implement harm reduction policy with freedom of action and secondly, the behavior of all drug users should be diverted to access to drug user. Thirdly, since the age of drug users descends, thus policy-makers should be consider youth in harm reduction programs.
    Keywords: Harm reduction, Decriminalizing, Diversion, Youth
  • Alireza Dabirnia* Pages 111-135
    Guarantee of the fundamental rights in a society requires democratical principles and structures. On the one hand, accepting the popular vote in multiple domains is considered to be as of fundamental rights that could protect the sovereignty of the people and promote representation system to a real and efficient structure. On the other hand, this right should not and can not be limited in the framework of formal structure or legal system. Sovereignty in the modern sense requires that, first, the capacity of reflection of the will of the people through multiple channels, and second, if a conflict happens between people and formal structures or legal system, it is necessary to resolve the conflict in favor of the people. In a democracy, the constitution should not be contrary to the will of the people in order in determining their common good and individual self-determination.
    In a modern approach to governance, any form of political power should be adopted with the will of the people to be legitimate.
    Keywords: Sovereignty, Political power, Fundamental rights, Constitution, Representation
  • Mehrdad Sadeghian Nodoushan *, Mahmood Bagheri Pages 136-163
    Companies as a powerful economic entity have many stakeholders. The optimal situation of the company is the time that the stakeholders, interests are balanced and the welfare of all of them is achieved, but different factors such as the stakeholders’ risk-taking and self-interest prevent this equilibrium and create a conflict of interests. The conflicts may arise between the stakeholders of one group or between the stakeholders of different groups, and cause many problems like agency costs, distrust to company entity and inability to absorb the minority wealth.
    This study relies on the library research findings and up-to-dated statistical data. The legal and economic analyses are the base of this paper.
    The results imply that the Company Law tries to reduce the agency costs by giving supervision regulation and control tools to the stakeholders. Furthermore, it supports some stakeholders by granting right to the minority shareholders in several articles, and finally, includes all of the stakeholders under its support by setting out mandatory regulations; however, some of these provisions have not past efficiency in accordance with the circumstances of this decade.
    Keywords: Company, Agency, Stakeholders, Conflict of interests, Efficiency
  • Davood Kazemi, Vali Rostami Rostami * Pages 164-199
    The right to tax complaint is an important aspect of the general right of citizens to petition. This right is recognized in both Iran and English legal systems and its foundations are taken from the concept and principles of Constitutions. Furthermore, in English law, the right to complaint results from the traditional and fundamental principles of the Common Law, and the Theory of Natural Justice and Procedural Fairness too. Moreover, advances in Theory the Rule of Law and recognizing principles such as Legitimate Expectations, Proportionality, Obligation to state reasons and theory of Ultra Vires are favorably is guaranteed the right to tax complaint. In the Iranian legal system, the most important basis of the right to tax complaint is Article 34 of the Constitution; however, some concepts in English law, are unknown in Iranian law in the framework of the Rule of Law and it is necessary that, the legal system identify them, and guarantee the rights of tax payers in the country's tax system as well. It seems that, totally the right to tax complaint in English law (in addition to the rules of the constitution), takes its foundations-from the ancient concept of Natural Justice by two fundamental traits: Impartiality and Hearing, while in Iranian law, this right can be derived from the fundamental idea of the Rule of Law and within the framework of Article 34 of the Constitution, and has less antiquity than English law.
    Keywords: Right to complaint, Tax, Justice, Rule of law, Fairness, Impartiality, Hearing