فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1396)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • مریم ثقفی، علیرضا یزدانیان*، محمود جلالی صفحات 1-36
    تعهد ایمنی مبنایی جدید و مستقل در مسئولیت مدنی محسوب می شود که می توان خاستگاه آن را نظام حقوقی فرانسه قلمداد کرد. این نظریه که ابتدا در قلمرو قراردادهای حمل و نقل مطرح شد به تدریج در رویه قضایی توسعه یافت و به قراردادهای دیگر نظیر قرارداد کار نیز تسری پیدا کرد تا بدان جا که اگر امروزه بیان شود قلمرو تعهد ایمنی محدود به اعمال حقوقی و قراردادها نبوده، وقایع حقوقی را نیز در بر می گیرد، صحیح است. تعهد ایمنی به عنوان یکی از مبانی مسئولیت بدون تقصیر صرفا با اثبات قوه قاهره سبب معافیت می گردد و با وجود نیاز به ارکان مسئولیت مدنی، اثبات عدم تقصیر متعهد تاثیری در کاهش مسئولیت او ندارد. از آن جا که ضرورت حفظ تمامیت جسمی و سلامت انسان ها به عنوان یکی از شاخص ترین حقوق بشر است، بررسی تعهد ایمنی در حوزه پزشکی و تعهدات پزشک بیش از هر حوزه دیگری حایز اهمیت است. لذا تعهد ایمنی به عنوان تعهد پزشک بر قرارداد درمان حاکم است، خواه طرفین به این تعهد تراضی کنند، خواه از آن بی اطلاع باشند. تعهد ایمنی به عنوان یک مبنا متضمن این تعهد است که اقدامات درمانی پرشک عاری از ایراد ضرر برای بیمار است. لازم به ذکر است که تعهد اصلی پزشک برای درمان و بهبودی بیمار، تعهد به وسیله است و طرح این نظریه در تعهد مذکور تاثیری ندارد، بلکه نظریه تعهد ایمنی درصدد بیان این مطلب است که پزشک تعهد می کند درد و رنج مضاعف بر بیماری بر بیمار تحمیل نکند.
    کلیدواژگان: تعهد، تعهد ایمنی، قرارداد درمان، مسئولیت پزشک
  • علی رضایی* صفحات 37-74
    چنانچه شرکتی با تملک اکثریت سهام شرکت دیگر، به نوعی کنترل و نظارت آن شرکت را به دست گیرد، شرکت اول را شرکت مادر و دیگری را شرکت تابع نامند. ایجاد رابطه تبعیت و وابستگی میان دو شرکت که اغلب با هدف کسب حداکثر سود صورت می پذیرد، در مواردی هم می تواند منجر به سوءاستفاده گردد. در چنین مواردی و با توجه به اصل استقلال شخصیت حقوقی شرکت ها، آیا شرکت مادر پاسخگوی اقدامات زیانبار شرکت تابع است یا خیر؟ نظام حقوقی انگلیس به ویژه با توسل به قاعده «خرق حجاب شخصیت حقوقی شرکت»، شرکت مادر را مسئول قلمداد می کند. در ایران، رویه ای در این خصوص مستقر نشده، ولی با استناد به قاعده فقهی «من له الغنم فعلیه الغرم» و دیگر اصول، می توان به مسئولیت شرکت مادر حکم کرد.
    کلیدواژگان: کنترل، نظارت، مسئولیت نیابتی، حقوق رقابت، خرق حجاب شخصیت حقوقی شرکت
  • حبیب رمضانی آکردی، محمد عیسایی تفرشی* صفحات 75-108
    با توجه به اهمیت ورشکستگی شرکت های تجاری، قانونگذار درصدد است تا به گونه ای اقدام کند که کم ترین اثر منفی بر اشخاص مختلف درگیر در ورشکستگی تحمیل شود. در این زمینه رویکردهای اقتصادی به دنبال به حداکثر رساندن ارزش اموال شرکت تجاری ورشکسته اند. یکی از راهکارهای حداکثرسازی ارزش دارایی ورشکسته، طرح نظریه «تعمیق ناتوانی شرکت تجاری در پرداخت دین» است. هدف از اعمال این نظریه این است که از استمرار مصنوعی حیات شرکت متوقف و در نتیجه ورود ضرر «کسری دارایی» به شرکت جلوگیری شود. اعمال این نظریه در رویه قضایی ایالات متحده آمریکا با اختلاف آرا مواجه شده است. برخی آن را به عنوان سبب مستقل اقامه دعوا و برخی به عنوان نظریه ای در مسوولیت مدنی پذیرفته اند. در مقابل، برخی آن را فاقد وجاهت قانونی دانسته و رد کرده اند.
    در حقوق ایران، نهاد حقوقی «به تاخیر انداختن ورشکستگی» شبیه نظریه یادشده است، اما قانونگذار در نهاد پیشگفته راجع به مسوولیت مدنی ساکت است. با وجود این، با توجه به مقررات عام مسوولیت مدنی می توان عامل ضرر را مسوول جبران خسارت ناشی از تعمیق ناتوانی درپرداخت دین شناخت.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، تعمیق ناتوانی در پرداخت دین، سبب مستقل اقامه دعوا، نظریه خسارت
  • عبدالحسین شیروی *، فریده شعبانی صفحات 109-124
    انعقاد قراردادهای طولانی مدت مستلزم انعطاف پذیری آن ها در مقابل حوادث و وقایع متغیر آتی است. طرفین قراردادهای سرمایه گذاری به دلیل خصیصه طولانی مدت بودن آن ها ناگزیر به تعدیل روابطشان در طول حیات قرارداد هستند. یکی از سازوکارهای تعدیل و بازبینی قراردادهای سرمایه گذاری، مذاکره مجدد است که از طریق درج شرط آن می توان امکان سازگار کردن قرارداد با شرایط و اوضاع و احوال جدید را فراهم کرد. از جمله بحث های جدی مذاکره مجدد، فرایند و جنبه شکلی آن است. اصولا این شروط در بردارنده حوادثی است که در صورت بروز سبب آغاز فرایند مذاکره می شوند. به موجب شروط مذکور طرفین قرارداد متعهد به مذاکره با حسن نیت براساس شرایط مقرر شده هستند؛ اما شروط مذاکره مجدد آن ها را ملزم به حصول توافق نمی کنند. از این رو، پیش بینی مداخله شخص ثالث در صورت ناکامی مذاکرات می تواند انعطاف پذیری قرارداد را تقویت کند.
    کلیدواژگان: قراردادهای سرمایه گذاری، شرط مذاکره مجدد، فرایند مذاکره مجدد، حسن نیت
  • محمد صادقی، سید نصرالله ابراهیمی* صفحات 125-154
    بورس و اوراق بهادار، از حوزه های محل مناقشه در إعمال قواعد حقوق بین الملل خصوصی است. این مهم، از سویی به عدم قاعده همسان حل تعارض در تعیین قانون حاکم بر اوراق بهادار به سبب وجود اختلافات اساسی، و از جهت دیگر، به وجهه دوسویه بورس در کشاکش حقوق خصوصی- عمومی و تمایل کشورها به إعمال نفوذ قوانین داخلی بازمی گردد. چنین ویژگی هایی تعیین قاعده واحد در مطلق اوراق بهادار را دست نیافتنی کرده است. موضوع دیگر، وجود ابزارهای متعدد توصیف نسبت به این اوراق است که همگی از ماهیت یا مالکیت محل نزاع آن نشات می گیرد. پیداست که برای نیل به این هدف، لازم است با نظر به خصایص اوراق بهادار و صور مختلف تعارض، توصیف مناسب را انتخاب نمود. نتیجه ای که در نهایت احراز خواهد شد، آن است که فارغ از حکم خاص نسبت به هر یک از مصادیق اوراق بهادار، بر اساس تفکیک اوراق بهادار به واسطه ای و غیر آن، در عرصه جهانی دو رویکرد توافقی و واقعی سعی بر تعیین قاعده در این خصوص دارند؛ به نحوی که اراده طرفین و یا قانونی که بورس یا نهاد واسط اوراق بهادار در آنجا استقرار دارد (یا قانون محل نگهداری اوراق نزد واسط) معرف قانون حاکم باشد. این در حالی است که در کشورمان قانون حاکم (متناسب با ماهیت و مالکیت اوراق بهادار) تبیین نشده و قواعد عمومی حل تعارض نیز به تمام و کمال پاسخگوی این کاستی نمی باشد.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار، تعارض قوانین، بورس، قاعده حل تعارض، توصیف، واسط
  • سماء فرخنده نژاد*، علیرضا آرش پور، لیلا رئیسی صفحات 155-184
    جهانی شدن عصری توام با تضادها است که تغییرات سریع و مشکلات مستمری را برای جامعه بشری و در ابعاد مختلف به همراه داشته است. این امر به معنای رشد وابستگی متقابل میان اقتصادها و جوامع از طریق جهانی سازی اطلاعات، فناوری ، خدمات، عامل سرمایه و سرمایه گذاری است که ظرفیت سنتی دولت ها برای کنترل این پدیده را به چالش کشیده است. سرعت زیاد یکپارچگی اقتصادی به شکل گیری بازارها و اقتصادهای به هم وابسته جهانی منجر گردیده و مقابله با آثار منفی این امر نیازمند همگام سازی سیاست های حقوقی در ابعاد مختلف گردیده است. یکی از ابعاد این هماهنگی در زمینه حقوق محیط زیست و به واسطه علایق و منافع مشترک جامعه جهانی در حمایت حقوقی از آن است. لذا هدف از این مقاله بررسی آثار جهانی شدن بر مقوله حقوق محیط زیست با رویکرد حمایتی و همچنین ارائه راهکارهای لازم برای کاهش آثار منفی فرایند جهانی شدن بر محیط زیست، مانند توجه ویژه به توسعه پایدار، حمایت از فناوری های دوستداران حقوق محیط زیست، اصلاح الگوی مصرف انرژی و تشویق به استفاده از انرژی های تجدید پذیر و غیره است.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، جهانی شدن، سازوکار جهانی محیط زیست
  • عمید محمدی*، محمد صالحی مازندرانی، مهدی زاهدی صفحات 185-214
    ویژگی های اشخاص مشهور می تواند از طریق پیوستن به محصولات مختلف مورد بهره برداری تجاری قرار گیرد. امروزه روش رایج برای اشخاص مشهور این است که به سرمایه گذاران اجازه می دهند تا ضمن ارائه کالاها و خدمات به مصرف کننده، از نام و تصاویرشان به منظور تبلیغ کالا استفاده کنند. چنین رویکردی در استفاده از شهرت، تجارت رو به رشدی است که عملا آن را به یک صنعت مبدل کرده است و می تواند درآمدهای هنگفتی را به همراه آورد. با این حال، بهره مندی از شهرت شخصیت های مشهور بدون رضایت آنان برای اهداف بازرگانی منجر به نارضایتی شان و طرح دعاوی حقوقی گردیده است. گسترش حمایت های قانونی به حق شهرت در ذیل حقوق مالکیت فکری می تواند از حقوق صاحبان این حق پشتیبانی کند.
    این مقاله تلاش می کند با تبیین شاخصه های شهرت و بررسی مقررات حاکم بر نظام های حقوقی پیشرو، ظرفیت این نظام ها را برای حمایت از شخصیت های مشهور مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و با استفاده از تجارب نظام های حقوقی راهکار مطلوب حقوقی به منظور نظام بخشی به حقوق مالکیت فکری ایران پیشنهاد کند. گفتنی است در کشورهای پیرو حقوق کامن لا با استفاده از اصول کلی ناظر بر مالکیت های فکری و ایجاد تاسیسات نوین حقوقی، حق شهرت مورد حمایت قرار گرفته است. در نظام حقوقی ایران، به دلیل فقدان مقررات حداقلی ناظر به این حق، رویه قضایی کفایت و کارآمدی لازم را در مواجه با نقض حق شهرت نداشته است.
    کلیدواژگان: حق شهرت، حق حریم خصوصی، تجارت شخصیت، تضعیف علامت تجاری، سوءاستفاده از حق شهرت
|
  • Maryam Saghafi, Alireza Yazdanian *, Mahmood Jalali Pages 1-36
    Duty of Care is counted as a new and independent basis in civil liability that originates in French legal system. At first, this theory was addressed in transportation contracts domain and gradually it finds its way in the judicial precedents and other forms of contracts like labor contracts so far that it can be said that today Duty of care is not limited to the legal activities and contracts but also it can be applicable in Torts.the only defenses in regard to Duty of care as one the basis of the strict liability is force majeure and lack of fault cannot result to reduction of the undertaker's liability. Because of the necessity of human healthcare as on the the most important human rights, duty of care analysis in Medical obligation Domain is more than ever necessary. So duty of care as the physician's obligation rule on treatment contracts regardless of any contractual compromise or the parties lack of knowledge about its existence. Duty of care implies that medical treatment should be without any implication of harm to the patient. It should be said that physician's obligation is obligation to means and this has no effects on duty of care theory. Because duty of care only means the no physicians should bring in no unnecessary harms to patient and nothing more.
  • Ali Rezaee * Pages 37-74
    If the Company earns the acquisition of a majority share in another company, takes over the control and supervision of the company, the first company is called parent company and another is subsidiary. Subordination relationship between the two companies is often done to earn maximum profit, in some cases, it can lead to abuse. In such cases, and according to the principle of independent legal personality of companies, Is the parent company responsible for the harmful actions of its subsidiary or not? In English legal system, especially by resorting to the principle of "piercing the corporate veil", the parent company is responsible. In Iran, the procedure in this case is not settled, but according to the juridical rule, "everyone gains benefit, should tolerate losses" and other principles, can be ruled the responsibility of the parent company.
  • Habib Ramzani Akerdi, Mohammad Issaei Tafreshi * Pages 75-108
    Due to the importance of the Corporate bankruptcy is more importance issue in subject of bankruptcy; because several groups engage in this financial crisis. The purpose of the bankruptcy legislators is to decrease negative influences of that crisis. The economic approaches in bankruptcy proceeding is maximize the value of corporate bankruptcy estate. One of the best approaches in this case is theory of “deepening insolvency”. This theory has been described as an injury to the debtors’ corporate property from the fraudulent expansion of corporate debt and prolongation of corporate life. Some courts permitted deepening insolvency to be asserted as a theory of damages and some courts held that this theory would be recognized as a cause of action and other courts rejected that.
    The legal entity of “delaying bankruptcy” is most similar to the theory of “deepening insolvency” in Iranian law. Iranian legislator not paying attention to the tort in the legal entity of “delaying bankruptcy”. Nevertheless, can be accepted that damage caused from deepening insolvency be compensated in general civil liability rules.
  • Abdolhossein Shiravi *, Farideh Shabani Jahromi Pages 109-124
    Conclusion of long term contracts needs to be flexible against subsequent events.because of the longevity of the Investment contracts, parties in such contracts needs to adjust their relationship during the execution of the contract. Renegotiation – if being stipulated – can provide such adjustment to new conditions. One of the issues of the renegotiation is its form and process. Basically such terms include the events which if happened the process of renegotiation will begin. According to such terms parties commit to renegotiate with good will in accordance with declared terms. But renegotiation terms will not force the parties to reach the agreement. Therefor intervention of the third party can be anticipated if the renegotiation failed, which can amplify the flexibility of the contract.
  • Mohammad Sadeghi, Seyyed Nasrollah Ebrahimi * Pages 125-154
    Stock Exchanges and securities, are the most important and controversial areas in the application of the rules of private international law. On the one hand there is no single formula and peer conflict resolution in determining the applicable law on securities due to fundamental differences, and on the other hand, returns to bilateral exchange in contention to face public law and private law countries which tending to influence domestic legislation. Thus, such characteristics made determining single formula in absolute securities unreachable. Another issue is the existence of multiple tools describing these stocks that all are derived from nature of conflict source. It is clear that to achieve this goal, it is necessary to choose appropriate descriptive tool considering the characteristics of securities and various forms of conflict in these cases to resolve problems as far as possible. The result will be finally established, and it is actually trying to set global approach and compromising the rule in this regard; So that the will of the parties or legal entity holding the securities intermediary where the establishment (or the law of holding stock exchanges by intermediate) reagents the governing law.
  • Sama Farkhondehnezhad *, Alireza Arashpour, Leila Raesie Pages 155-184
    The Current Globalization is intertwined with contradictions that causes rapid changes and continues problems for human society in different respects.
    This means that, the growing, reciprocal dependence of different economies and societies through globalization of information, techniques, and services is a mean of an investment that challenges the traditional capacities of governments to control this issue. The rapid flow of economic integration leads to forming new markets and economies confronting with negative effects of which needs concordance of legal policies in variety of aspects.
    On aspect of this coordination is in environmental rights and the international interests in legal protection of that.
    Hence, the aim of this article is to study the impacts of globalization on environmental rights with protective approach .in addition, taking necessary measurements’ to reduce the negative impacts of globalization on environment such as special attention to sustainable developments, protecting the technologies of supporters of environment, amending the pattern of energy consumption and motivating the use of renewable energies are among the aims of this article.
  • Amid Mohammadi *, Mohammad Salehi Mazandarani, Mahdi Zahedi Pages 185-214
    Characteristics of the celebrities can have commercial values and be in use of different products. Nowadays the common ways for celebrities in this regard is that they let the investors use their name and image to advertise a certain product. This approach toward fame is becoming a developing business and in a way it can be called an industry which can amount to a lot of revenue. However use of the celebrities fame without their consent with commercial purpose can led to their dissatisfaction and a legal complaint. Legal support extension to fame right in intellectual property rights can support these rights owners.
    This paper will analyze features of fame and reputation, developed legal system regulation in this regard and capacity of theses legal systems for supporting the celebrities. By using these legal systems experiences we will introduce useful suggestion to Iran's intellectual property law. It should be said that in common law systems with the implications of intellectual property law principles and new legal establishments, fame and reputation rights has been supported. But in Iran legal system, with the lack of the minimum regulation in regard to this matter, legal precedent doesn’t have the necessary effectiveness to act upon such matters.