فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • عباس اسدی، محمد باقر پارساپور *، مرتضی شهبازی نیا، حسن بادینی صفحات 1-28
    امروزه در حقوق برخی از کشورها ازجمله آلمان، حقوق اساسی (حقوق بنیادین) تاثیرگذاری به سزایی در حقوق قراردادها دارند. به نحوی که مفاد قراردادها و نیز قواعد مربوط به حقوق قراردادها نباید مغایرتی با آن ها داشته باشند. حق حیات، آزادی بیان، حق برابری و آزادی اشتغال ازجمله مهم ترین حقوق اساسی محسوب می شوند.
    در حقوق این کشورها تاثیرگذاری حقوق اساسی در حقوق قراردادها با بکارگیری روش های مختلف صورت می پذیرد. در روش تاثیر افقی مستقیم، یک ادعا یا دفاع به طور مستقیم بر مبنای حقوق اساسی به طرفیت طرف دیگر مطرح می گردد. در تاثیر افقی غیرمستقیم هر چند ادعا یا دفاع بر پایه مقررات حقوق قراردادها است ؛ ولی این مقررات در پرتو حقوق اساسی تفسیر می شوند. این نحو از تاثیر، گاه قوی و گاه ضعیف است. گذشته از تاثیر افقی مستقیم و غیرمستقیم در بعضی موارد خود دولت مورد خطاب حقوق اساسی قرار می گیرد و موظف می شود که از حقوق اساسی حمایت کند. این روش، وظیفه دولت نسبت به حمایت از حقوق اساسی نامیده می شود.
    در حقوق ایران نیز حقوق اساسی در حقوق قراردادها تاثیرگذارند. چنانکه اشخاص نمی توانند از طریق قراردادهای خصوصی حقوق اساسی خود را سلب نمایند.
    در یک جمع بندی ازآنچه در این مقاله مطرح شده است می توان گفت که در نظام حقوق قراردادهای ایران تاثیر افقی حقوق اساسی به نحو تاثیر غیرمستقیم قوی می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق اساسی، تاثیر افقی حقوق اساسی، تاثیر افقی مستقیم، تاثیر افقی غیرمستقیم، وظیفه دولت به حمایت از حقوق اساسی
  • حسن بادینی، افروز صمدی* صفحات 29-58
    حقوق کار در اغلب کشورها به عنوان رشته ای مستقل شناخته شده است. هدف خاص این شاخه یعنی حمایت از کارگر آن را از دیگر شاخه ها متمایز کرده و وجود برخی مقررات را الزامی نموده است. لذا در قوانین کار برخی نهاد ها وجود دارد که در قوانین دیگر ذکری از آن ها به میان نیامده است. یکی از این نهادها، «تعلیق» قرارداد است. تحت شرایطی چه از طرف کارفرما و چه از طرف کارگر، تعهدات طرفین معلق می شود بدون اینکه عمر قرارداد خاتمه یابد. این وصعیت زمانی است که قرارداد نرمده است ولی معلق شده است. با غور در قواعد عمومی دریافت می شود که ابداع این نهاد برای اولین بار توسط قانون کار صورت نپذیرفته است و مصادیقی از آن در قانون مدنی به چشم می خورد. این مقاله با رویکردی تطبیقی ابتدا تعلیق قرارداد را از منظر قواعد عمومی مورد بررسی قرار داده و سپس به جایگاه آن در قوانین خاص پرداخته است. در نهایت به تبیین تعلیق به عنوان قاعده ای عام پرداخته است.
    کلیدواژگان: فورس ماژور، شرایط عمومی پیمان، حقوق فرانسه و انگلیس
  • میرقاسم جعفرزاده، محمد مهدی حسن پور* صفحات 59-82
    در این مقاله نگارندگان تلاش نموده اند ضرورت وضع ماده 44 قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی و علایم و نام های تجاری 1386 یعنی کنترل کیفیت در قراردادهای مجوز بهره برداری از علایم تجاری را بررسی نمایند.در این ماده نتیجه قصور در کنترل کیفیت توسط مجوز دهنده بی اعتباری قرارداد مجوز بهره برداری اعلام شده است.فلسفه این حکم کارکرد تمایزبخشی علامت در نظر مصرف کنندگان و اهمیت عدم گمراهی یا سردرگمی مصرف کنندگان می باشد.مطالعه تطبیقی قوانین کشورهای مختلف نشان می دهد که اگرچه عمده قوانین فاقد مقرره مشابهی می باشد اما موضع کشورهای اقلیت چون ایران و آمریکا منطقی تر بوده و مورد استقبال وایپو نیز قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تحقیق مقرره ماده 44 قانون موصوف سیاست تقنینی مناسبی برای کشورمان بعنوان یک کشور در حال توسعه می باشد. با این حال خصوصا در ارتباط با قراردادهای مجوز بهره برداری تبلیغی این حکم قانونی نیازمند تعدیل می باشد چرا که در این نوع قراردادها عموما مصرف کنندگان کنترل کیفیت را از دارنده علامت تجاری انتظار ندارد . نگارندگان در نهایت با لحاظ طرح حمایت از مالکیت صنعتی مقرره ای مناسب جهت حمایت موثر از مصرف کنندگان و الزام موثر مجوزدهندگان به کنترل کیفیت پیشنهاد نموده اند.
    کلیدواژگان: قرارداد مجوز بهره برداری، کنترل کیفیت، لیسانس تبلیغی، نظریه مبدا، نظریه مالکیت
  • جلال سلطان احمدی* صفحات 83-108
    شرط مکتوب بودن ابراز اراده یکی ازشروط استاندارد به ویژه در قراردادهای تجاری است. به موجب این شرط، ابراز اراده در رابطه طرفین از قبیل تغییر، تمدید یا اصلاح قرارداد به شکل خاص ومعمولا کتبی منحصر شده، ابراز غیر کتبی اراده نامعتبر اعلام می گردد. اعتبارو اثر شرط، مسایل این تحقیق است. دلیل و هدف شرط ممانعت از اصلاح شفاهی نیست، بلکه ممانعت از ادعای تغییر نا معمول و بی پایه و تضمین قابلیت پیش بینی و اطمینان وتسهیل اثبات است.این شرط گاه به عنوان شکل انحصاری ابراز اراده های طرفهای قرارداد تلقی می شود که در این صورت، یکی از طرفها نمی تواند به نحو دیگری اراده ی خود را ابراز نماید؛ البته طرف ها می توانندباتوافق صریح یا ضمنی شرط را ساقط نمایند وابراز غیر کتبی را معتبر سازند. گاه این شرط تنها یک شرط اثباتی است وبه عنوان اماره ای بر عدم توافق تلقی می شود که خلاف آن قابل اثبات است. ممکن است طرفها همواره مطابق قرارداد مکتوب عمل نکنند. برخی تغییرات وتخلفات به ویژه در قراردادهای مستمر، ممکن است مورداعتراض طرف مقابل قرارنگیرد، این ضرورتا به معنی اصلاح و تغییر قرارداد نیست. شرط درنظامهای بررسی شده معتبر ودارای یکی از دوماهیت فوق می باشد، اما همواره توافق بعدی طرفها برپذیرش ابراز غیر مکتوب، برتوافق قبلی حاکم است. در برخی از نظامها به استنادقاعده ی منع رفتار معارض واتکای یکطرف به رفتار طرف دیگر، حسن نیت، عدالت و انصاف، ابراز غیرکتبی اراده ی یکطرف با وجود شرط مکتوب بودن نیز معتبر است.
    کلیدواژگان: قرارداد، شرط، ابراز کتبی اراده
  • طیبه صاحب* صفحات 109-128
    تعیین مالکیت اختراعات حاصل از پژوهش های انجام شده در دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی ، بنا به دلایل مختلفی از جمله لزوم تجاری سازی هر چه بیشتر اینگونه اختراعات ، در عین فراهم کردن انگیزه لازم در مخترعان ، موضوع سیاستگذاری در حوزه حقوق مالکیت فکری بوده است . در این خصوص ، چهار ساختار مالکیت متفاوت پیشنهاد شده است : 1) مالکیت دانشگاه 2) مالکیت مخترع 3) ورود به قلمرو اموال عمومی و 4) مالکیت مشترک مخترع و دانشگاه .
    در این مقاله ابتدا ، هر یک از مدل های پیشنهادی تعریف و تجربه سایر کشورها در خصوص آنها بیان می شود. سپس به منظور ارائه ساختار مالکیت متناسب با عدالت ، به معرفی اجمالی معیارهای سه گانه عدالت توسط ارسطو ، جرمی بنتام و جان راولز پرداخته می شود و تطابق هر یک از این مدل ها ی مالکیت موجود با معیارهای سه گانه عدالت سنجیده می شود. در نهایت با توجه به لزوم تعیین موردی شخصی که امکان بیشتری برای تجاری سازی اختراعات دارد ، مدل تلفیقی با عنوان « مالکیت دانشگاه با حق انتخاب مالکیت توسط مخترع » پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختراع های دانشگاهی و موسسه های پژوهشی، تجاری سازی، مالکیت دانشگاه، سنت امتیاز استادی، مالکیت مشترک، قلمرو اموال عمومی، عدالت
  • بدیع فتحی*، سید مهدی دادمرزی، مهدی ناصری دولت آبادی صفحات 129-156
    اموال دیجیتالی شامل ایمیل ها، وبلاگ ها، شبکه های اجتماعی، فیلم و عکس دیجیتالی، بازی های رایانه ای، ای بوک ها، پول های الکترونیکی، نام دامنه و... روز به روز اهمیت بیش تری می یابند. این اموال رقیب جدی اموال مادی هستند که بجز ارزش عاطفی گاه میلیون ها دلار ارزش اقتصادی دارند. استفاده رو به فزاینده از این اموال این پرسش را مطرح می کند که پس از مرگ استفاده کننده، چه بر سر این اموال می آید؟ آیا قابل وصیت هستند؟ در غیاب قانونگذاری چگونه باید رفتار کرد؟ در فقدان قانونگذاری، دو نظریه در پاسخ به این پرسش ها مطرح شده است. یک نظریه ریشه در حقوق قراردادها دارد که برابر آن قرارداد میان استفاده کنندگان از خدمات اموال دیجیتالی و ارائه دهندگان آن باید مد نظر قرار گیرد و نظریه دیگر ریشه در حقوق اموال و مالکیت دارد بر این باور است که این اموال همانند اموال مادی بعد از مرگ به ورثه و موصی له منتقل می شود. به نظر می رسد این اموال با لحاظ مسائل حاکم بر آن همچون حفظ حریم خصوصی اشخاص قابل انتقال بعد از مرگ هستند و در بسیاری از قراردادهایی که میان استفاده کنندگان از این اموال و ارائه دهندگان آن منعقد می شود و شرط عدم انتقال اموال بعد از مرگ را در آن گنجانده اند مخالف مصالح جامعه و نظم عمومی است.
    کلیدواژگان: وصیت، اموال دیجیتالی، مالکیت غیرملموس
  • حمید کبیری شاه آباد، محمد عیسایی تفرشی*، مرتضی شهبازی نیا صفحات 157-180
    نظام های حقوقی گاه با ایجاد ابزارهای متعدد توثیق براساس نوع مال،نوع دین وحتی طریقه ایجاددرصدد پاسخگویی به نیازهای مختلف متقاضیان جذب اعتبارهستند که این امرسبب پیچیدگی نظام حقوقی حاکم برمعاملات باوثیقه وغیرکاربردی شدن آن می شود وگاه تنهایک ابزار وثیقه اما باجامع نگری و انعطاف برای تامین کلیه نیازهای متقاضیان در بخش های مختلف ارائه می شود. در این مقاله دو رویکرد مزبور، کثرت گرایی و وحدت گرایی نامیده شده و بابررسی آن دردو نظام حقوقی آمریکا، انگلستان درنظام حقوقی ایران نیز به این سوال پاسخ داده شده که آیا با توجه به مقررات عقد رهن در قانون مدنی و مقررات متفرقه و متعدد موجود، به ویژه درحوزه بانکی که از مقررات عقد رهن فاصله گرفته، ابزارهای متعددی برای توثیق اموال وجود دارد وکثرت گرایی حاکم است و یاهمه موارد ذیل یک عنوان قرارمی گیرد ووحدت گرایی حاکم است. نتیجه آن که درنظام حقوقی آمریکا ودر چارچوب ماده 9 قانون متحدالشکل تجاری وحدت گرایی و در نظام انگلستان با وجود ابزارهای مختلف توثیق، کثرت گرایی حاکم است. در نظام حقوقی ایران عقد رهن تنها ابزاری است که برای توثیق وجود دارد وتمامی مقرراتی که تابه حال به تصویب رسیده، تعدیل مقررات سنتی حاکم براین ابزار است. لذا موضع نظام حقوقی کشورما وحدت گرایی است. امااین وحدت گرایی ناقص ومحدود است و باید بااصلاح مقررات فعلی، نظامی جامع وهمه جانبه نگر رابرای معاملات باوثیقه ایجادکرد تاسبب کارایی هرچه بیش تراین نظام گردد.
    کلیدواژگان: ابزار توثیق، حق وثیقه، معاملات باوثیقه، وحدت گرایی، کثرت گرایی
|
  • Abbas Asadi, Mohammad Bagher Parsapour *, Morteza Shahbazinia, Hasan Badini Pages 1-28
    Today in legal system of some countries including Germany, constitutional rights (fundamental rights) affect contract law greatly. So content of contracts and rules of contract law should not contradict with constitutional rights. Right to life, freedom of speech, equality and freedom of labour are examples of the most important constitutional rights.
    In legal system of these countries, effect of constitutional rights in contract law accomplishes through various methods. In accordance with direct horizontal effect method a claim or defense rises directly on the base of constitutional rights against the other party. In indirect horizontal effect although a claim or defense is on the base of rules of contract law but these rules interpret in light of constitutional rights. This manner divides to strong indirect horizontal effect and weak indirect horizontal effect. Apart from direct and indirect horizontal effect, according to a different method, constitutional rights address state, and state obliged to protect constitutional rights. This method called State duties to protect constitutional rights.
    Also in Iranian legal system, constitutional rights affect contract law. So persons can not devest their constitutional rights by contracts.
    In a summary of what has been proposed in this paper it can be said in Iranian contract law system, manner of effect of constitutional rights is strong indirect horizontal effect.
    Keywords: Constitutional rights, Horizontal effect of constitutional rights, Direct horizontal effect, Indirect horizontal effect, State duties to protect constitutional rights
  • Hasan Badini, Afrouz Samadi * Pages 29-58
    Labor law in almost every country is recognized as an independent branch of law. Its final goal which is summarized in protecting employees has made it distinct from other fields and required some special institutions. Therefore, there are some institutions in labor law which dont exist in other laws and codes. The suspension of contracts is one of them. In some special circumstances either employer or employee are able to suspend their obligations without terminating the whole contract. It is the time when the contract sustains but is suspended for some time. Reviewing different codes leads us to this conclusion that the labor code is not the first code which has invented this institution. In civil code we can detect some examples for suspension. Therefore, this article with a comparative point of view first defines suspension's concept in general rules and then in other codes such as labor code. eventually, the article introduces suspension as a general rule.
    Keywords: Suspension of contract, Force-majeure, general condition of contract
  • Mir Ghasem Jafarzadeh, Mohammad Mahdi Hasanpoor * Pages 59-82
    In this paper authors have tried to evaluate the necessity of enactment of Art. 44 of Patents Registration and Industrial Designs and Trademarks and tradenames 2007 i.e. quality control in trademark licenses.According to the article failure to perform quality control results in invalidation of trademark license.Philosophy behind this regulation would be trademark distinctiveness for consumers and importance of preventing confusion and misleading of consumers. According to our comparative study of different countries ”s legislations, despite majority ”s disagreement whit this kind of regulation, minorities ”s positions (like Iran and USA) is more reasonable and accurate as have been accepted by WIPO.This article ”s results show that the Art. 44 is an appropriate policy for Iran as a developing country. However this regulation should be amended especially in relation to merchandising trademark licenses, because in this kind of licenses, consumers usually do not expect quality control form trademark holder.Lastly authors, having in mind draft law of protecting industrial property, suggested appropriate article for protection of consumers and effective commitment of licensors to quality control .
    Keywords: License-Quality Control- merchandising license-Source Theory- Property Theory
  • Jalal Soltan Ahmadi * Pages 83-108
    “Written Modifications clause” is a one of the most common clauses in commercial contracts. It means that any amendment had to be in writing and be signed by both parties, and that it was not open to the parties to amend the Agreement orally.The purpose of the clause is to promote certainty and avoid false or frivolous claims of a contract and to preclude all variations which are not in accordance with the formalities required by the clause. There are two main meanings to the clause. The first meaning is to interpret the clause as a formal requirement to make an amendment binding. The second alternative is to interpret the clause as a mere presumption clause which the clause establishes a strong presumption that the contract is not intended to be varied unless it is done in writing. Each one of Contract parties may not object to different perform of another party or Some oral changes especially in Continuation Contract, but it does not be considered as a modification to that contract. The clause has been said to be effective as a first line of defense when the other party alleges that the contract has been varied orally or by conduct. Despite the clause, subsequent mutual agreement even oral, overrides the clause and effects oral modification. Under many Legal systems on the basis of Estoppel, the conduct of the parties even subsequent to the conclusion of the contract, good faith and fair dealing despite the clause oral modification is valid.
    Keywords: Contract, Clause, Intention, Written, Oral
  • Tayebeh Saheb* Pages 109-128
    Due to the necessity of commercialization of inventions created in universities and research institutions and at the same time providing necessary incentive for inventors, determining the ownership of theses inventions has attracted the attention of policy makers of intellectual property law.
    Theoretically, there are four main ownership structures: 1) University ownership model, 2) Inventor ownership model 3) Joint ownership of inventor and university model 4) No ownership and entrance to public domain.
    In this paper, at first, we will briefly introduce these models and their application in practice. Then in order to provide a model consistent with the criteria of distributive justice, we explain three main criteria of justice. Then we investigate consistency of each model with three justice criteria. Finally due to the importance of determining the best person to commercialize the inventions, we propose a hybrid model of ownership titled "Initial ownership of university with ownership option of inventors ".
    Keywords: Inventions from universities, research institutions, commercialization, university ownership, professor's privilege tradition, joint ownership, public domain, justice
  • Badie Fathi *, Sayyed Mahdi Dadmarzi, Mahdi Naseri Pages 129-156
    Digital assets include an individual‘s email accounts, personal webpages, blogs, social networking sites, documents, videos, or photo storage sites. Technological innovations will most likely expand this list in the future, and digital assets are becoming more economically valuable. As more and more use social media to share personal information, privacy Issues and growing digital assets become critical to the discussion about control over user accounts after their death .There are two primary theories offered as a means for protecting a deceased person’s online privacy. The first is rooted in contract law, while the second is rooted in property law. The contract theory relies on analyzing terms of service agreements that users accept to determine the scope of their posthumous privacy rights, while the property theory evaluates whether a deceased user’s digital assets may be treated similarly to “real property” after death. Although the formation of digital asset contracts may be valid, this Article has argued that the terms prohibiting transfer after death and ignoring the testamentary intent of a testator should be unenforceable as against public policy.
    Keywords: Executor, Digital assets, Intangible property
  • Hamid Kabiri, Mohammad Issaei Tafreshi *, Morteza Shahbazinia Pages 157-180
    Legal systems occasionally strive to meet the needs of applicants who are seeking credit by creating security devices based on the type of property, type of debt and even the way the debt has been imposed upon which gives rise to complexities in the legal systems governing secured transactions and rendering them impractical and sometimes only one security device is introduced to fulfill all demands made by applicants throughout all sectors while this measure is taken with inclusiveness and flexibility. In this paper, the two mentioned approaches are called Pluralism and Unitarianism and by examining them in the two legal systems of the US and England, we’ve answered the question in the Iran’s law that whether with respect to the mortgage contract regulations in the Civil Code of Iran and other existing miscellaneous laws and rules, specifically in the banking field which is in a distance from the mortgage contract regulations, there are numerous means for collateralizing properties and hence the pluralism approach is dominant or whether all the subject matters are categorized under the same title and therefore the Unitarianism approach is dominant. The result is that in the United States legal system and within the framework of Article 9 UCC Unitarianism, and in the England system, with various devices of security, pluralism prevails. Mortgage contract is the only security device in our country’s legal system and all the regulations passed so far are in place to moderate the traditional rules governing this devices. Therefore, our country’s legal system’s position is Unitarianism. However, this state of Unitarianism is incomplete and limited and there should be created an inclusive and all-directional system for secured transactions by amending the existing regulations in order for optimizing the efficiency of the mentioned system.
    Keywords: Security device, Security interest, Secured transactions, Unitarianism, pluralism