فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت در ایران - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم آقازاده، محمد رحیم اسفیدانی، مجید قلی مطلق صفحات 1-24
  • عادل آذر، سعید نجفی توانا، حسن محمدی صفحات 25-50
    مدلسازی و تحلیل تعارض از منظر رشته های گوناگونی صورت گرفته است. روش های مبتنی بر متاگیم از جامع ترین مدلهایی است که برای مدلسازی و تحلیل تعارض مورد استفاده قرار گرفته است. مرور ادبیات پژوهش حاکی از آنست که در میدان مشترک گازی ایران و قطر، وجود منفعت مشترک و عدم وجود تعادل در قدرت طرفین باعث ایجاد تعارض بین دو کشور شده است. همچنین تاکنون مطالعه جدی در زمینه ی ابعاد دخیل در این تعارض انجام نگرفته است.
    در این پژوهش به منظور شناسایی مسائل موجود از تحلیل تقابلی و رویکرد تئوری درام بهره گرفته شده است. بدین منظور بر اساس اطلاعات جمع آوری شده حاصل از مصاحبه ها چارچوبی ارائه شده است که عوامل موثر در میدان مشترک بین ایران و قطر را نشان میدهد. اگرچه یافته های پژوهش حاکی از عدم امکان مذاکره در شرایط فعلی میباشد، اما وضعیت مثبتی را برای طرف ایرانی در آینده پیش بینی کرده است.
    این پژوهش یک استراتژی مناسب نیز پیشنهاد میکند که علاوه بر مرتفع کردن تعارض بین ایران و قطر، تسهیل ایجاد یک همکاری ثمربخش بین دو طرف را نیز در پی دارد.
    کلیدواژگان: تحقیق در عملیات نرم، متدهای ساختدهی مسئله، تجزیه و تحلیل تعارض، تئوری درام، تحلیل تقابلی
  • جعفر ترک زاده، قاسم سلیمی، فروغ سنگی صفحات 51-72
    در راستای ارتقای برایندهای فردی و سازمانی، رویکرد بهسازی منابع انسانی از راهبردهای مختلفی بهره برده است. موضوع توجه به بی تفاوتی سازمانی و کاوش راهبردها و سازوکارهایی جهت کاهش این پدیده سازمانی از جمله مباحث مدیریتی چالش برانگیز است. یکی از مکانیزم های تاثیرگذار در کاهش بی تفاوتی، طراحی ساختارهای تواناساز سازمانی است. هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی بی تفاوتی سازمانی بر اساس نوع ساختار سازمانی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان فارس (733 نفر) بود. جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی استفاده شد و بر اساس فرمول کوکران این تعداد 251 نفر محاسبه گردید. از این تعداد 230 پرسشنامه تکمیل شد و مورد تحلیل قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی وابسته، تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد ساختار سازمانی تواناساز پیش بینی کننده منفی و معنادار و ساختار سازمانی بازدارنده پیش بینی کننده مثبت و معنادار بی تفاوتی سازمانی می باشد. بر این اساس، یافته های پژوهش نشان داد که با طراحی و توسعه ساختار سازمانی تواناساز، بی تفاوتی سازمانی کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، ساختار تواناساز، ساختار بازدارنده
  • سید محمدباقر جعفری، حسن زارعی متین، شهناز جوکار صفحات 73-104
    حکمرانی الکترونیکی، بیانگر تغییر پارادایم نقش دولت وحکومت ها است که زمینه را برای مشارکت یکسان و برابر تمام شهروندان در فرآیند تصمیم گیری به صورت الکترونیکی فراهم می نماید. با توجه به شکست پروژه های پیاده سازی دولت الکترونیکی که همراه با تحمیل هزینه های گزاف بوده، بررسی دقیق این حوزه ضروری است. شهرداری ها از جمله سازمان هایی هستند که با توجه به تعاملات گسترده با شهروندان برای پیاده سازی حکمرانی الکترونیکی مناسب هستند. پژوهش حاضر بدنبال شناسایی و اولویت بندی ارزش های حکمرانی الکترونیکی در شهرداری ها می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، مدیران و کارشناسان سیستم های خدمات الکترونیکی در شهرداری قم می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش جزء تحقیقات توصیفی- پیمایشی می باشد، که برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردیده است. تحلیل داده ها با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که در بین ارزش های شناسایی شده، ارتقای سطح خدمات بر اساس توسعه متوازن شهری، ارتقای امنیت شبکه اطلاعات و گسترش عدالت اجتماعی از طریق ارائه فرصت های برابر برای دسترسی به اطلاعات به صورت الکترونیکی از اولویت بیشتری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، حکمرانی الکترونیکی، دولت الکترونیکی، مشارکت الکترونیکی، دموکراسی الکترونیکی
  • مصطفی سالاری برون، مصطفی زندیه صفحات 105-126
    فروشگاه های اینترنتی در چند سال گذشته از رشد چشم گیری برخوردار بوده اند. این فروشگاه ها جهت حداکثرسازی استفاده از منابع و نزدیک تر شدن هر چه بیشتر به اهداف، نیازمند سنجش عملکرد می باشند تا از این طریق بتوانند ضمن شناسایی نقاط قوت و ضعف خود با حداقل نمودن منابع ورودی وضعیت موجود را بهبود ببخشند. مدل تحلیل پوششی داده ها یک روش ناپارامتریک برای اندازه گیری کارایی فنی و عملکرد مجموعه ای از واحدها است. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت سنجش کارایی فروشگاه های اینترنتی و با استفاده از مدل CCR مضربی ورودی محور، درصدد است تا کارایی فروشگاه های اینترنتی را اندازه گیری نماید. در این مطالعه فرآیند خدمت دهی فروشگاه های اینترنتی به دو مرحله عرضه پذیری و سودآوری تقسیم شده است. بنابراین برای محاسبه کارایی از یک مدل دو مرحله ای تحلیل پوششی داده ها استفاده می شود. بر اساس داده های جمع آوری شده، کارایی 37 فروشگاه اینترنتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده، شامل کارایی کلی فروشگاه های اینترنتی و کارایی مراحل عرضه پذیری و سود آوری می شود. با مشخص شدن کارایی مراحل عرضه پذیری و مرحله سودآوری، نقاط ناکارآمد فروشگاه مشخص شدند و راه کارهایی برای بهبود آن پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کارایی نسبی، تحلیل پوششی داده ها، فروشگاه های اینترنتی، فرآیند عرضه پذیری، فرآیند سودآوری
  • سید محمد عرب، سید محمود زنجیرچی صفحات 127-148
    آموزش عالی موتور محرکه اقتصاد دانش بنیان در کشور هاست. دانشگاه ها، مهد تولید علم و ثروت را درکشور هستند. تولید علم و دانش با نگارش پایان نامه های باکیفیت و کاربردی حاصل می آید. اما امروزه بنا بر دلایلی پایان نامه های مقطع تحصیلات تکمیلی بدون استفاده در کتابخانه ها و دفاتر اساتید، خاک می خورند. محقق می کوشد تا با الگو گرفتن فرآیند تفکر از تئوری محدودیت ها، در پی کشف گلوگاه های موجود بر سر راه این فرآیند کلیشه ای در تحصیلات تکمیلی دانشگاه یزد، محدوده ی زمانی بهار و تابستان 1393 برآید. به منظور گردآوری داده ها، مصاحبه با 3 پنل خبرگان دستور کار قرار گرفت و با شناخت جامع ومانع موردمطالعه، نتایج را استنتاج کرد. مهم ترین ویژگی نامطلوب، انتخاب نامناسب موضوع حاصل آمد و با اتفاق آرا، مشکل اساسی، اسناد بالادستی انتخاب شد. همچنین ورودی نامرغوب از دانشجویان در این مقطع از یک طرف و پروسه انتخاب موضوع از طرفی دیگر، مهم ترین گلوگاه ها بر سر راه فرآیند انجام پایان نامه های کارشناسی ارشد دانشگاه یزد قلمداد شد.
    کلیدواژگان: بهبود کیفیت، گلوگاه یابی پایان نامه، فرآیند تفکر، تئوری محدودیت
  • عباسعلی رستگار، بهنام گلشاهی صفحات 149-170
    با شروع دوره فراطلاعات و شکل گیری شرکت هایی با ساختار دانش بنیان، نیاز به جذب کارکنان دانشی بیش از گذشته احساس گردیده و تلاش سازمان ها برای خلق محیطی جذاب در جهت حفظ و نگهداشت افراد مستعد دو چندان شده است. دراین راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عناصر بسته پاداش فراگیر موثر در جذابیت شغلی درک شده و با درنظر گرفتن اثر تعدیل کننده سن کارکنان دانشی بر مبنای رویکردی ترکیبی و تحت مطالعه ای توصیفی-همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان شرکت های دانش بنیان فعال در پارک های علم و فناوری استان تهران به تعداد 1095 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها در مرحله اول مصاحبه نیمه ساختاریافته با رویکرد دلفی برای شناسایی عناصر بسته پاداش فراگیر و در مرحله دوم پرسشنامه 28 سوالی برای سنجش روابط بین متغیرها در مدل ساختاری پژوهش بوده است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که سن کارکنان دانشی در طراحی عناصر بسته های پاداش موثر در جذابیت شغلی نقش تعدیل کننده ایفاء می نماید. به عبارت دیگر برای کارکنان جوان، قرار دادن ترکیبی از عناصر مالی و غیرمالی در قالب بسته پاداش فراگیر بیشترین میزان جذابیت شغلی را به همراه خواهد داشت، این درحالی است که عناصر غیرمالی پاداش عامل اصل ایجاد انگیزش در کارکنان باتجربه جهت تلاش بیشتر در محیط کاری بوده است.
    کلیدواژگان: بسته پاداش فراگیر، جذابیت شغلی، شرکت های دانش بنیان، کارکنان دانشی
  • احسان مرزبان، مهدی محمدی صفحات 171-204
    آینده نگاری و تبیین بدیل ها و سناریوهای محتمل در زمینه آینده مدیریت انرژی برق در کشور و بررسی امکان های تمرکززدایی و مشارکت شهروندان (مصرف کنندگان برق) در تامین و توزیع برق، هدف اصلی این پژوهش بوده است.
    سوال محوری پژوهش این است که سطح دموکراتیزه شدن تعاملات در عرصه مدیریت انرژی تا به کجا و تحت چه شرایطی می تواند پیش برود و چه امکان ها، چالش ها و فرصت هایی در این مسیر وجود دارد. در این پژوهش، پس از مروری بر ادبیات مدیریتی و اقتصادی در حوزه خدمات و کالاهای عامالمنفعه، کوشش شده است با بهره گیری از روش پنل خبرگان، مفاهیم و عوامل کلیدی موثر در شکل گیری بدیلهای آینده مدیریت انرژی در کشور شناخته شود؛ سپس، با بهره گیری از روش سناریونویسی بر مبنای مدل استنتاجی، طیفی از سناریوهای مرتبط با آینده تامین و توزیع انرژی برق در کشور (شامل دولتی، شبه خصوصی، خصوصی و خودحکمرانی) در مسیر تحولات اقتصادی-اجتماعی آینده، تصویر و بازشکافی شده است.
    کلیدواژگان: خودحکمرانی، مشارکتگرایی، تمرکززدایی، سناریونویسی، انرژی برق
|
  • Hashem Aghazade, Mohammad Rahim Esfidani, Majid Gholimotlagh Pages 1-24
    Applying ethics issues into decision making process is effective for ethics enforcement in society. Normative ethics researches through determining the criteria of good and bad actions, try to guide people by presenting ethical norms for certain situations. Also ethical decision making measuring scales cause knowledge for improvements on this (however these scales are mainly based on psychological aspects rather than ethical theories). In this research the Islamic moral doctrine is used as the base for developing a Personal Selling Ethical Assessment Scale. Using Grounded Theory strategy with some modifications, 12 semi-structured interviews with Islamic ethics and marketing experts is done. And by open-coding analysis in Atlas.ti software, the ethical criteria: Committing Anti-Religious, Halal but Anti-Ethical Actions, Breach of Trust and Abuse of Trust, Lying, Bribes & Gifts, Behaviors causing Immorality in future like Reciprocity, Dishonesty and Special Treatment, Lack of Adherence to Commitments and Overpromising, Deception and Conflict of Interest, Scarcity and Inside Information, Creating a Monopoly, Hiding about the product to the customer, Price Discrimination, Manipulation, Abuse of Customer Unawareness, Cheating, Misleading and Puffery, Causing Coercion like Forcing Samples on Buyer and Limiting the Autonomy are extracted. This research focuses on the ethical actions of personal selling in relation to customers and presents some criteria for preventing unethical acts.
    Keywords: Islamic Ethics, Ethical Assessment Scale, Marketing, Personal Selling, Grounded Theory
  • Adel Azar, Saeed Najafi Tavana, Hassan Mohammadi Pages 25-50
    Conflict modeling and analysis have been investigated within many disciplines. Metagame based methods are the most comprehensive models that have been used for conflict modeling and analysis. The literature review outlines that common interest in the gas field shared between Iran and Qatar and lack of power balance between the two parties have caused conflict. Moreover, no serious study has been done on the aspects involved in the conflict.
    In this research we acknowledge the lack of a comprehensive study on the gas field shared. We employed confrontation analysis and drama theory to shed light on the potential issues involved in this case. Based on the data collected from several in-depth interviews, we present a framework depicting influential factors on the case of shared field between Iran and Qatar. While research findings show that negotiation under the current circumstances is impossible, a positive situation for Iranian side in the future is predicted.
    The research also suggests an appropriate strategy not only to resolve the conflict in Iran-Qatar partnership, also facilitate the creation of fruitful collaboration between the two parties.
    Keywords: Soft Operation Research, Problem Structuring Method, Conflict Analysis, Drama Theory, Confrontation Analysis
  • Jafar Torkzadeh, Ghasem Salimi, Forough Sangi Pages 51-72
    Human resources development approach has used various strategies to improve the individual and organizational outcomes. Considering the organizational indifference and exploring strategies and mechanisms to reduce this organizational phenomenon is a challenging issue. One of important mechanisms for reducing the organizational indifference is designing of enabling organizational structure. The purpose of the present study was to predict organizational indifference based on the organizational structure. The research population of the study included the personnel of Shiraz Agricultural Jihad organization (N=733). The order proportional stratified sampling was used and the 251 employees was calculated using Cochran formula. Out of 251 questionnaires 231 were analyzed. For analyzing the data the dependent t-test, one sample t-test, repeated measures analysis and multiple regressions were used. The results indicated that enabling structure directly was significant negative predictor, and hindering structure was significant positive predictor of the organizational indifference. Based on the findings of this study, by designing and developing of enabling organizational structure, organizational indifference will be reduced.
    Keywords: Organizational structure, Organizational indifference, Hindering structure, Enabling structure
  • Seyed Mohammadbagher Jafari, Hassan Zarei Matin, Shahnaz Jokar Pages 73-104
    E-governance represents a paradigm shift regarding the role of government and its interaction with citizens. It calls for more citizens participation in the decision-making process provided in electronic forms. Due to the high failure rate of the e-government projects implementation, more attention to this issue is required. Municipalities are organizations that have extensive interaction with citizens. This study seeks to identify and prioritize values of e-governance in municipalities. The e-governance values were extracted from literature via comprehensive literature review. In order to confirm and prioritize these values, the data were collected via questionnaire from experts in the municipality of the city of Qom. The research population was managers and experts of electronic services. Data analysis was performed using analytic hierarchy process (AHP). The findings showed that among the extracted values from literature, promoting the balanced development of urban services, improving network security and social justice by providing equal opportunities for access to information in electronic form have the highest priority.
    Keywords: E, governance, E, government, E, participation, E, services, E, democracy
  • Mostafa Salari Boron, Mostafa Zandieh Pages 105-126
    In recent years internet shops have had considerable growth. Performance measures are needed for these shops to maximize the use of resources and getting closer to the aims, to provide the identification of strengths and weaknesses along with minimizing resource inputs to improve the situation. Data Envelopment Analysis (DEA) method is a nonparametric method for measuring technical efficiency and performance of a set of units. This study given the importance of assessing the performance of internet shops and using multiple input-oriented CCR model, measure the performance of internet shops. In this study, internet shop production process is divided into two stages: marketability and profitability. So to calculate the efficiency, a two-stage model of data envelopment analysis is used. Based on the data collected, the efficiency of 37 Internet stores evaluated. Results include overall efficiency and efficiency of marketability and profitability stages. After determining the efficiency of marketability and profitability stages, inefficient stages were identified and solutions were proposed to improve it.
    Keywords: Relative efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA), internet shops, marketability process, profitability process
  • Seyed Mohammad Arab, Seyed Mahmud Zanjirchi Pages 127-148
    Higher education is the engine of knowledge-based economy in the country. Universities, the cradle of science and wealth of each country. Production of knowledge achieved with the thesis quality and functional. But today the reasons thesis of graduate without the use of libraries and faculty offices, soil again. The researcher tries to model the thinking process of the theory of constraints, bottlenecks in the way of this process stereotypically Graduate University in Yazd, around the time of spring and summer of 2015 to explore and investigate. In order to collect data, interviews with three panels of experts with knowledge of the agenda and Comprehensive study, the results to be deduced. The most important feature is undesirable, inappropriate choice of subject was unanimous, the basic problem, was elected documents. The poor quality of student input in this stage of the selection process on the one hand and on the other hand, The most important bottlenecks in the way the process was considered a master of Yazd University.
    Keywords: Improve quality, The bottleneck thesis, Thinking Process, Theory of Constraints
  • Abbas Ali Rastegar, Behnam Golshahi Pages 149-170
    At the beginning of Meta information period, organizations were made by knowledge structure need to absorb knowledge workers more than before and organization efforts have been increased in order to create an attractive environment to keep and maintain capable person. In this guard this paper has been done based on a hybrid approach under a correlational- descriptive study to identify the elements of total reward package and investigate its role on perceived job attraction with moderator effect of knowledge employee's age. The statistical population of this paper is 1095 employees of knowledge based companies in science and Technology Park in Tehran.The instrument of data gathering in the first step was a semi structured interview by Delphi approach to identify the elements of total reward package. In the second step a 28 questions questionnaire has been used for measuring the relationship among variables in structural model. The results showed that the employee's age is a moderator variable in designing the elements of total rewards packages. In other words a mixed financial and nonfinancial element has the most job attraction for young employees. While non-financial elements is the key factor to create motivation for experience employees.
    Keywords: total reward package, job attraction, knowledge based companies, knowledge employee
  • Ehsan Marzban, Mehdi Mohammadi Pages 171-204
    Promotion in providing public utilities usually needs to implement reforms in governance and management structures. This reforms and changes focus on soft direction, organizational dimension and institutional aspects of of managerial systems.
    This paper aims to foresight and depicts the various probabilities of our country’s power management structure in four widely known models as four scenarios and tries to clarify the possibilities of the people’s participation in power distribution management.
    In depicting the four scenarios, this paper is strongly determined to find the proper answer to this critical question:”What is the best probable optimized level of democratization, citizen’s participation and interaction- in energy management and what is its pros and cons?” To achieve this aim, scenario writing method-based on inductive model- is used, demonstrating the four macro energy management (governmental, quasi privatized, privatized and self-governance) models.
    it is obvious that the findings and consequences of the research, would be an appropriate way in policy and decision making for public sector strategic management.
    Keywords: Self Governance, Decentralization, Participation, Power Distribution, Scenario