فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت در ایران - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نبی الله الیاسی، اسدالله کردناییج*، سید حمید خدادادحسینی، پرویز احمدی صفحات 1-28
    بررسی ها نشان می دهد علی رغم وجود رابطه بسیار نزدیک میان توسعه اقتصادی و توسعه بخش مالی، تجاری سازی دانش و فناوری در حوزه علوم انسانی، از رشد مناسبی برخوردار نبوده است. پژوهش حاضر با توجه به نقصان ادبیات تجاری سازی فناوری های نرم به ویژه خدمات، به دنبال طراحی الگوی تجاری سازی خدمت مالی است. روش شناسی پژوهش، از نوع کیفی، با استفاده از کثرت گرایی است. بدین منظور برای شناسایی مفاهیم اولیه و مراحل تجاری سازی، از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان دانشگاهی و متخصصان صنعت و برای سطح بندی مراحل و استخراج مدل تجاری سازی، از پرسشنامه نیمه ساختار یافته با یک سوال باز استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در گام اول، به صورت ترکیبی از تحلیل ساختاری و تحلیل تفسیری و در گام دوم، از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد. یافته های پژوهش در گام اول شامل مراحل دوازده گانه: تدوین استراتژی کسب و کار؛ خلق ایده خدمت، غربالگری، تجزیه و تحلیل تجاری خدمت، کسب مجوز رسمی پروژه، تشکیل تیم چند وظیفه ای، طراحی خدمت و فرایندها، طراحی سیستم ارائه خدمت، آموزش و توانمند سازی شبکه فروش و مشتریان، معرفی و عرضه آزمایشی خدمت، عرضه خدمت در مقیاس کامل، ارزیابی و بهبود عملکرد خدمت و در گام دوم تجویز مدل فرایندی تجاری سازی خدمات مالی نوآورانه در بازارهای مالی، است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، خدمات مالی، الگوی فرایندی
  • محمد امری اسرمی، محمدعلی آقایی* صفحات 29-63
    گروه های صنعتی، تعاملات درون گروهی و برون گروهی دارند. در این مطالعه برای بررسی پویایی خطی اطلاعات، از دوازده گروه صنعتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. از دو معیار اندازه گیری محافظه کاری شامل معیار «نسبت جمع قیمت به جمع ارزش دفتری سهام» و «نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری» استفاده شده است. برای اصلاح آثار عوامل خاص در صنعت، این نسبت روند زدایی شد و همچنین جهت کنترل آثار هر صنعت، تورم و عوامل موثر بر شاخص های صنایع مختلف در دوره های زمانی مورد مطالعه از دو معیار- میانگین سالیانه تفاضل ارزش بازار و ارزش دفتری و شاخص هر صنعت- استفاده شد. نتایج تحلیل صنعت نشان می دهد که معیار «نسبت جمع قیمت به جمع ارزش دفتری» دارای همبستگی قوی می باشد و در نقطه مقابل با به کارگیری میانگین نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری روند زدایی شده نتایج همبستگی قوی تر می شود. درنهایت استانداردکردن متغیرها براساس شاخص هر صنعت در مقایسه با استاندارد کردن براساس میانگین سالیانه تفاضل ارزش بازار و ارزش دفتری منجر به نتایج قوی تری در ضرایب مدل های ارزش گذاری براساس صنعت می شود. بنابراین برای ارزیابی و تحلیل پویایی خطی اطلاعات در گروه های صنعتی به همراه گنجاندن عوامل محیطی همچون، سیاست های محافظه کاری در حسابداری، نوع صنعت، شاخص های بازار بورس، نرخ هزینه سرمایه، نرخ تورم، سیاست های توزیع سود نقدی، ارزش دفتری و قیمت های گذشته و حال اوراق بهادار می توان مدل های ارزش گذاری مبتنی بر سود باقیمانده را به کار رفت.
    کلیدواژگان: پویایی اطلاعات، ارزشگذاری سهام، محافظه کاری حسابداری، سودهای حسابداری، صنعت
  • طیبه امیرخانی، سعید نانی*، مریم عبدالملکی صفحات 65-91
    بدبینی سازمانی از جمله مشکلاتی است که سازمان های معاصر به شدت با آن دست به گریبان هستند و آثار منفی فردی و سازمانی گوناگونی را در بر دارد؛ با توجه به این امر، بررسی راه های کاهش بدبینی سازمانی اهمیت زیادی دارد. از این رو با توجه به نقش مهم اخلاق در سازمان ها در این مقاله تاثیر رهبری اخلاقی بر کاهش بدبینی با مطالعه نقش میانجی جو اخلاقی بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری شهر زنجان هستند و داده های حاصل از پرسشنامه با روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شده است. نتایج حاکی از این است که تاثیر منفی مستقیم رهبری اخلاقی بر کاهش بدبینی سازمانی معنادار نیست، از این رو در صورتی که رهبری اخلاقی منجر به تقویت جو اخلاقی در سازمان شود، می تواند منجر به کاهش سطح بدبینی سازمانی شود. ضمن اینکه تاثیر مثبت رهبری اخلاقی بر جو اخلاقی نیز تایید می شود.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، جو اخلاقی، بدبینی سازمانی
  • امیر بابااکبری ساری، محمد قهرمانی*، کوروش فتحی واجارگاه، علیرضا موتمنی صفحات 93-119
    پژوهش در حوزه‏ مدیریت دارای ذینفعان متعدد بوده و به منابع مالی و انسانی بسیار زیادی نیاز دارد. الگوهای ارزشیابی اثر پژوهش می‏تواند به ذینفعان کمک کند تا از آثار سرمایه‏گذاری ها و اقدام های پژوهشی خود اطمینان حاصل کنند. هدف این پژوهش ارائه الگو برای ارزشیابی اثر پژوهش‏ها در حوزه مدیریت است، بر این اساس 20 الگو با جستجو موضوعی و استنادی شناسایی و به تناسب موضوع، ده الگو انتخاب و از نظر شاخص‏ها، نوع اثر، عناصر، ابزار، زمان و سطح ارزشیابی مورد مقایسه قرار گرفته‏اند و عناصر الگو به وسیله مرور ادبیات استخراج و با مصاحبه، توزیع پرسشنامه و انجام فرایند تحلیل سلسله مراتبی و بر اساس معیارهای «میزان اهمیت»، «در دسترس بودن»و «قابلیت اندازه‏گیری» اولویت‏بندی و شاخص‏های هر عنصر بر اساس میانگین وزنی نظرات انتخاب و معرفی شدند. این پژوهش از روش‏های کمی و کیفی استفاده کرده و از نظر هدف تصمیم‏گرا و در دسته تحقیقات کاربردی می‏باشد و تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس روش تحلیل گسترش یافته چانگ انجام شده است. بر اساس نتایج مصاحبه ها و با توسعه مدل‏های پرکاربرد،‏«الگوی ارزشیابی آثار پژوهش‏های مدیریتی» بر اساس نگرش سیستمی ارائه شده است. الگوی مذکور دارای 36 شاخص می‏باشد که بر اساس وزن نهایی در چهارچوب 6 عنصر خروجی های علمی و آکادمی (0.237 )، پیامدهای سازمانی (0.219)، خروجی های آموزشی (0.198)، پیامدهای مالی و اقتصادی (0.126)، استفاده در عمل یا فناوری (0.111) و آثار نمادین یا برندینگ (0.081) طبقه بندی شده‏اند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی پژوهش، خروجی پژوهش، آثار پژوهش، پیامد پژوهش، مدیریت
  • مهدی افخمی اردکانی، جبار باباشاهی*، حمیدرضا یزدانی، رضا طهماسبی صفحات 121-150
    نیروی انسانی دانش مدار مهم ترین عضو سازمان ها در قرن بیست و یکم محسوب می شود. از این رو مدیریت صحیح کارکنان دانشی یکی از اصول مدیریت موفق سازمان های دانشی می باشد. یکی از گام های اولیه و اساسی در مدیریت کارکنان دانشی، شناسایی مشاغل دانشی است. هدف این پژوهش مطالعه کار دانشی و ارائه یک ابزار برای سنجش و شناسایی مشاغل دانشی می باشد. در این مطالعه جایگاه مشاغل در یک فضای دو بعدی از معیارهای «شدت کار دانشی» و «الزامات شغلی» مشخص می شود. پژوهش حاضر با رویکرد آمیخته انجام شده است که در مرحله کیفی از استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد و در مرحله کمی از استراتژی پیمایش استفاده شده است. ابزار مورد استفاده در مرحله کیفی، اسناد و داده های متنی و در مرحله کمی، پرسشنامه می باشد. جامعه مورد مطالعه، مشاغل صفی پژوهشگاه صنعت نفت می باشد که به روش سرشماری انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و MATLAB تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به معیار «شدت کار دانشی» و «الزامات شغلی» ابزار تهیه شده قابلیت شناسایی و سنجش مشاغل دانشی را داراست و از اعتبار قابل قبولی برخوردار می باشد. نتایج مطالعه کمی چهار خوشه شغلی را در بین مشاغل پژوهشگاه صنعت نفت شناسایی نمود که تفاوت معناداری بین آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: کار دانشی، کارکنان دانشی، مشاغل دانشی، رویکرد آمیخته، تحلیل تم
  • عظیم زارعی* صفحات 151-176
    با تشدید رقابت حفظ مشتری هزینه ای به مراتب کمتر از جذب مشتری جدید دارد. بر اساس نتایج مطالعات بانک ها و موسسات مالی به طور میانگین سالیانه حدود 25 درصد از مشتریان خود را از دست می دهند. درنظام بانکی کشور ما نیز به دنبال خصوصی سازی، گسترش موسسات مالی، تنوع ارائه خدمات بانکی و آسانی جابه جایی برای مشتری، یکی از دغدغه های اصلی مدیران ریزش مشتری می باشد. کاهش 1 درصد نرخ ریزش مشتری منجر به 6 درصد افزایش در میزان سود می شود. هدف پژوهش حاضر تبیین علی عوامل موثر بر ریزش مشتری بانکی است که از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری مشتریان بانک های منتخب شهر سمنان است که با استفاده از روش نمونه گیری اتفاقی طبقه بندی شده با سهمیه برابر تعداد 384 نفر نمونه انتخاب شد. داده ها با پرسشنامه استاندارد گردآوری و به کمک نرم افزار ویژوال پی ال اس تحلیل شدند. نتایج نشان داد کیفیت نتیجه با ضریب مسیر855/. بیشتر از سایر متغیرها بر ادراک نامطلوب از بانک تاثیر داشته است. همچنین تاثیر مثبت و معنادار نارسایی خدمات، کیفیت تعامل و پاسخگویی بر ادراک نامطلوب مشتریان از بانک تایید شد. ادراک نامطلوب از طریق میانجی گری متغیر خشم مشتری (با ضریب مسیر 713/0) منجر به ریزش مشتری از بانک (با ضریب مسیر 819/0) گردید.
    کلیدواژگان: ریزش مشتری، خشم مشتری، ادراک نامطلوب، کیفیت، پاسخگویی
  • سعید صفری، رضا عباسی، سجاد مرادی دولیسکانی*، علی زمندی صفحات 177-200
    در این پژوهش ابزاری برای ارزیابی آمادگی سازمان در راستای مهندسی مجدد فرایندهای کسب وکارارائه شده است. برای این منظور در ابتدا با بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق 16معیار اصلی و 104 زیر معیار مرتبط شناسایی و سپس با نظر خبرگان مورد پالایش و دسته بندی قرارگرفت . در نتیجه این فرایند 9 معیار اصلی و 18 زیر معیار به عنوان مهم ترین عوامل انتخاب شد. سپس با استفاده از روش دیمتل روابط میان معیارهای اصلی و فرعی تحلیل و مشخص شد از بین عوامل شناسایی شده عامل مدیریت ارشد موثرترین معیار است.در ادامه با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای وزن هر یک از عوامل محاسبه و معیار منابع انسانی بیشترین وزن را به خود اختصاص داد. در نهایت براساس عوامل مذکور، ابزاری جهت سنجش آمادگی برای اجرای مهندسی مجدد فرآیندها در سازمان طراحی و به سنجش آمادگی در یک سازمان (بانک ملت) پرداخته شد. نتایج آزمون ها نشان داد که سازمان مورد مطالعه از آمادگی لازم برای پیاده سازی مهندسی مجدد فرآیندهای کسب و کار برخوردار است.
    کلیدواژگان: ابزار ارزیابی، آمادگی سازمانی، مهندسی مجدد فرآیند های کسب وکار، عوامل حیاتی موفقیت و شکست
  • منوچهر منطقی، محمد نقی زاده، عاطیه صفردوست*، محسن باقرصاد صفحات 201-221
    اثربخشی انتقال فناوری، میزان یا سطح تحقق اهداف از قبل تعیین شده در سازمان تعریف شده است. فرهنگ سازمانی با تاثیر از فرهنگ ملی کشورها می تواند زمینه ساز موفقیت یا عدم موفقیت فرایند انتقال فناوری شود. به این منظور در پژوهش حاضر نقش فرهنگ ملی و فرهنگ سازمانی بر اثربخشی انتقال فناوری مورد بررسی قرار می گیرد. بر این اساس و به منظور بررسی مدل پژوهش، مدیران و صاحبنظران شرکت های فناوری محور که دارای تجربه مشارکت در انتقال فناوری به خصوص در سطح بین المللی هستند به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. تعداد 89 نفر از مدیران و کارشناسان در حوزه های مختلف انتقال فناوری به عنوان نمونه پژوهش بررسی شدند. یافته های به دست آمده از بررسی فرضیه های پژوهش نشان دهنده نقش ابعاد فرهنگ ملی و سازمانی بر انتقال فناوری (تعیین میزان موفقیت و عدم موفقیت) است. همچنین یافته ها نشان داد که فرهنگ سازمانی در رابطه بین فرهنگ ملی و اثربخشی انتقال فناوری نقش متغیر میانجی را دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ملی، فرهنگ سازمانی، انتقال فناوری، اثربخشی انتقال فناوری
|
  • Nabiollah Elyasi, Asadollah Kordnaiej *, Seyed Hamid Khodadadhosseini, Parviz Ahmadi Pages 1-28
    Reviews have revealed that commercialization of science and technology in humanities has not had proper growth despite close relationship between economic development and development of financial sector. Therefore; lack of literature on commercialization in services point this study toward identifying commercialization processes of financial services. Research methodology in this study was qualitative and by using Triangulation. To identify basic concepts and commercialization phases, library research and semi-structured interviews with academic experts and industry specialists were used. Moreover, semi-structured questionnaires with an open-ended item were employed to sort the phases and extract the commercialization model. To analyze data at the first and the second phases; a combination of structural analysis and interpretation as well as the Interpretive Structural Modeling (ISM) were applied, respectively. Findings at the first phase included twelve steps: business strategies formulation, service ideas generation, screening, business analysis, project authorization, multi-tasking team formation, design of services and processes, design of service delivery system, sales and customer network training and empowering, pilot launch, full-scale launch, and service performance evaluation and improvement. The second phase also contained the prescription of the commercialization process model of innovative financial services in financial markets.
    Keywords: Commercialization, Financial Services, Process Model
  • Mohammad Amri-Asrami, Mohammad-Ali Aghaei * Pages 29-63
    Industrial groups have interactions within and outside groups. In this paper, twelve industrial groups of companies listed in Tehran Stock Exchange are reviewed in order to evaluate linear information dynamics. Conservatism measures of “ratio of sum of price to sum of book value” and “mean of price-to-book ratio” are considered. In sample periods, in order to remedy the effects of special factors in sample industries, later ratio is de-trended. For controlling effects of each industry, inflation, and some other factors on the various industry indices, two measures of “average annual difference between price and book value” and “each industry index” are considered. Industry analysis shows that "sum of price to sum of book value" criterion has a significant correlation with the average of market value to book value and the correlation would be stronger if using the de-trended criteriun.
    Finally, comparing scaled variables on the average annual difference between price and book value, it concluded that scaled variables based on the index of each industry led to a much stronger coefficient of valuation models.
    Therefore, for assessment and analysis of linear information dynamics in industrial groups (including environmental factors such as conservatism in accounting policies, industry, stock market indices, cost of capital rate, inflation, the policy of dividend distribution, past and present of book value and securities) can be used for developing residual income valuation models.
    Keywords: information dynamics, stock valuation, accounting conservatism, accounting earnings, Industry
  • Tayebe Amirkhani, Saeed Nani *, Maryam Abdolmaleki Pages 65-91
    Organizational cynicism as one of the main problems of current organizations, has many negative consequences for the organizations in personal and organizational level. Therefor studying solutions for diminishing this phenomenon, is vital. Considering importance of ethical concerns in organizations, this paper studies the impact of ethical leadership on decreasing organizational cynicism directly and through the ethical climate. Cultural Heritage and Tourism Organization of Zanjan form the research population. Data gathered by standard questionnaire has been analyzed using structural equation modeling. Results show that there is not significant (direct negative) effect between ethical leadership and organizational cynicism, but if ethical leadership set the stage for flourishing ethical climate, it can decrease organizational cynicism. In this regard, the positive direct impact of ethical leadership on ethical climate has been confirmed.
    Keywords: ethical leadership, organizational cynicism, Ethical Climate
  • Amir Babaakbarisari, Mohammad Ghahremani *, Kourosh Fathi Vajargah, Alireza Moatameni Pages 93-119
    Research in management involves many people and needs great fund resources. Research impact assessment models can help to ensure positive impacts of their investments and researches. This research intends to identify, compare, and classify extant research impact assessment patterns and finally present a pattern for investigating the impact of researches in management.
    20 assessment patterns for research impacts were identified using literature review and 10 subject-related patterns were compared for aspects of indexes, type of the work, elements, tools, time and assessment level. The elements of the model were deciphered from the literature and were prioritized through interviews, distribution of questionnaire, and analytical hierarchy process regarding criteria of “significance level”, “accessibility”, and “measurability”. Indices of each element were selected and presented based on weighted mean of opinions.
    This research used qualitative and quantitative methods and it is decision-oriented in its purpose which makes it a practical research. For data analysis, Chang's extended analysis method was employed.
    According to results of interviews and by extending suitable models, the “Assessment Pattern for the Impacts of Management Researches” has been presented based on a systemic outlook. The intended pattern has 36 indices which according to the final weight are classified under 6 elements as follow: academic and scientific outputs (0.237), organizational consequences (0.219), educational outputs (0.198), financial and economic consequences (0.126), ordinary or technological application (0.111), and branding or symbolic impacts (0.081).
    Keywords: Research Impact, Research Evaluation, Research Output, Outcomes Research, Management Research
  • Mahdi Mfkhami Ardakani, Jabbar Babashahi *, Hamidreza Yazdani, Reza Tahmasebi Pages 121-150
    The knowledge workers are the most important members of organizations in the 21 century. Therefore, proper management of knowledge workers is one of the successful management principles of knowledge organizations.Identifying knowledge jobs is one of the primary and fundamental steps in managing knowledge workers. The aim of this study is to provide a tool to measure and identify knowledge jobs. Positions are determined in a two-dimensional space criteria of “knowledge intensity” and “job requirements”. Mixed method approach applied using grounded theory strategy in qualitative phase and survey strategy in quantitative phase. Documents and textual data were used in the qualitative phase and a questionnaire for the quantitative phase. The study population is RIPI line jobs that have been selected by census method. Results show that developed tool is valid and it can identify and measure knowledge jobs regarding “knowledge intensity” and “job requirement”.
    Keywords: Knowledge work, Knowledge Workers, Knowledge Jobs, mixed method, Theme analysis
  • Azim Zarei * Pages 151-176
    Increasing competition led to lesser cost of customer retention than attract new ones. Based on studies, banks and financial institutions lose about 25 percent of their customers annually. In banking system of Iran, privatization and increasing financial institutions as well as diversification of banking services and easy switching for the customer are principal concern of customer churn managers. 1% of Customer churn decreased result in a 6% increase in profit. This study aims to explain causal factors affecting banking customer churn. This paper is practical and it is descriptive-survey. Population is governmental bank customers in Semnan city which sample of 384 were selected using a stratified random sampling. Data were collected by standard questionnaire and were analyzed using Visual PLS. Results showed “weaknesses in quality of results” by a path coefficient of 0.855 which was higher than other variables effecting negative perception of bank. Also, significant and positive impact of “service failure”, “weakness in interaction” and “lack of responsibility” on “unfavorable perception of Banks’ customers” was confirmed. “Unfavorable perception” through the mediation of “customers rage” (with path coefficient of 0.713), are leading to churn of bank customers (with path coefficient of 0.819), respectively.
    Keywords: Customer churn, customers rage, negative perception, quality, Responsibility
  • Saeid Safari, Reza Abasi, Sajad Moradi Doliskani *, Ali Zamandi Pages 177-200
    This paper is aimed at developing a tool for evaluating organization readiness for business process re-engineering procedures. By reviewing the literature, 16 criteria and 104 sub-criteria were identified. These criteria and sub-criteria refined and classified with respect to experts’ opinions. As a result of this process, 9 main criteria and 18 sub-criteria were selected. Using the DEMATEL method, relationship between major and minor criteria were analyzed. The result showed that “senior management” is the most effective criterion. At the next step, using Analytic Network Process (ANP) method criteria were weighted and the “human resources” criterion had the higher weight. Based on these criteria, a tool was designed in order to assess the readiness for BPR procedures in organization. Results also showed that studied organization is ready for business process reengineering implementation.
    Keywords: Assessmenttool, Evaluating the Readiness, Business process reengineering
  • Manochehr Manteghi, Mohammad Naghizadeh, Atiyeh Safardoust *, Mohsen Baghersad Pages 201-221
    The effectiveness of technology transfer is defined as fulfillment level of organization goals. Organizational culture, which affects from national culture, can underlie the success or failure of the technology transfer process. For this purpose, this study examined national and organizational role in technology transfer effectiveness. Accordingly, in order to validate the model, managers and experts in technology-oriented companies that have related experience in international technology transfer, determined as statistical population. 89 managers and experts in various fields of technology transfer were analyzed as the study samples. Findings of the hypothesis reflect national and organizational culture role in technology transfer (to determine the success and failure). Results also showed that organizational culture has mediating role in relationship between national culture and technology transfer effectiveness.
    Keywords: national culture, Organizational Culture, Technology Transfer, technology transfer effectiveness