فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت در ایران - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی حاجی غلام سریزدی، علی رجب زاده *، علینقی مشایخی، علیرضا حسن زاده صفحات 1-26
    تعریف مساله حیاتی ترین و مهم ترین گام رویکرد پویایی های سیستمی است که پایه و اساس سایر گام های مدل سازی دینامیکی و یکی از شروط اصلی اثربخشی مدل سازی و موفقیت آن است. با این وجود ادبیات کمی درباره فرایند تعریف مساله، ویژگی ها و شاخص های یک مساله دینامیکی وجود دارد. این مقاله با هدف تبیین فرایند تعریف مساله به صورت سیستماتیک و ساختارمند با استخراج شاخص ها و عوامل تعیین کننده یک مساله دینامیکی به ایجاد چارچوب مساله دینامیکی پرداخته است. برای این منظور ابتدا از طریق مرور سیستماتیک ادبیات موضوع به استخراج شاخص ها و عوامل تعریف و تعیین کننده مسائل دینامیکی پرداختیم. در این مرحله تمام مقالات پذیرفته شده در دو دور اولیه کنفرانس تحقیقاتی پویایی های سیستمی در سال 1976 و 1981 و 33 دور کنفرانس پویایی های سیستمی از سال 1983-2015 و همچنین مقالات مجله سیستم داینامیک ریویو (SDR) و پایگاه های علمی الزویر، وایلی، اسپرینگر و امرالد مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت چارچوبی با 6 گروه شاخص شامل ساختار مساله، ذی نفعان مساله، مرز مساله، پیچیدگی مساله، پویایی مساله و ماهیت مساله طراحی شد که روی هم رفته دربرگیرنده 24 شاخص است. ارائه چهارچوب جامع در تشخیص مساله پویا و مناسب برای رویکرد پویایی های سیستمی یافته اصلی این تحقیق محسوب می شود.
    کلیدواژگان: رویکرد پویایی های سیستمی، مسئله دینامیکی، چارچوب
  • مهدی حقیقی کفاش*، محمدرضا اسماعیلی، محمود محمدیان، محمدرضا تقوا صفحات 27-46
    امروزه تاثیر فعالیت های فرهنگی در تولید ناخالص ملی، رشد اقتصادی، رفاه اجتماعی و گسترش مبادلات بین المللی بسیار قابل توجه است، به گونه ای که فعالیت های فرهنگی را به یکی از شالوده های اساسی نظام اقتصادی دنیا تبدیل کرده است. بر این اساس ضروری است با توجه به غنا و ثروت عظیم کشور از حیث محصولات فرهنگی به آن ها با نگاهی متفاوت نگریسته شود و با شناسایی مولفه های موثر بر تقاضای این نوع از محصولات در جهت نظام مند کردن ساختار عرضه و بهبود اقتصاد فرهنگ کشور اقدام شود. در این راستا پژوهش حاضر با هدف انشاء و دسته بندی عوامل موثر بر تقاضای محصولات فرهنگی ایرانی در بازار داخلی انجام شده است. پژوهش به روش کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد، با استفاده از ابزار مصاحبه از 30 نفر از هنرمندان، خبرگان و فعالان فرهنگی شهر تهران و با روش نمونه گیری گلوله برفی صورت پذیرفت. تحلیل محتوای مصاحبه ها براساس مدل توسعه یافته فرآیند اجرای گراندد تئوری انجام و 182 مفهوم در قالب چهار بعد «برانگیختن نیاز»، «ایجاد تقاضا»، «تامین تقاضا» و «تکرار تقاضا» مدل سازی شد. ضمن این که پایایی کدگذاری با درصد پایایی بازآزمون معادل 52/1 تایید شد.
    کلیدواژگان: محصول فرهنگی ایرانی، عوامل موثر بر تقاضا، تقاضای فرهنگی، مصرف
  • رضا سپهوند*، زینب امیری، مجتبی فرخی، یدالله امیری صفحات 47-68
    با وجود این که در دوره ای از تاریخ برخی اندیشمندان مذهب را عامل عقب ماندگی جوامع می دانستند، باید گفت مذهب الهی پیش برنده سرمایه ای است که برای فرد و اجتماع حاصل می شود و انباشت آن موجب بهبود وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه می شود. از این رو می توان مذهب را در دو بعد سرمایه مذهبی فردی و سرمایه مذهبی اجتماعی عامل محرک و برانگیزاننده توسعه جامعه تلقی کرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه مذهبی بر رفتار شهروندی سازمانی است. جامعه آماری شامل 270 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان است. حجم نمونه آماری به روش تصادفی ساده و براساس جدول گرجسی و مورگان 159 نفر تعیین شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته سرمایه مذهبی و پرسش نامه رفتار شهروندی سازمانی نصراصفهانی و همکاران (1394) استفاده شد. روایی پرسش نامه ها براساس روایی محتوا و پایایی براساس آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفت که مقدار ضریب پایایی برای پرسش نامه ها به ترتیب 76/0 و 82/0 به دست آمد. آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos انجام شد. نتایج نشان داد که سرمایه مذهبی با ضریب مسیر46/0 بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر دارد، همچنین براساس نتایج فرضیات فرعی ابعاد سرمایه مذهبی شامل احکام، عقاید و اخلاقیات به ترتیب با ضریب مسیر 52/0، 39/0 و 47/0 بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: دین، سرمایه، سرمایه مذهبی، رفتارشهروندی سازمانی
  • نسرین علینقیان، علی نصر اصفهانی *، علی صفری صفحات 69-88
    این پژوهش در نظر دارد تاثیر عوامل فردی و ماهیت خطا بر افشاگری را شناسایی و مورد بررسی قرار دهد. روش مورد استفاده به صورت ترکیب رویکرد کیفی و کمی است. در رویکرد کیفی، با به کارگیری تکنیک دلفی مولفه های مربوط به هر عامل شناسایی شدند. این تکنیک با نظر متخصصین طی چهار مرحله با ضریب هماهنگی 433/0 پایان یافت، سپس در رویکرد کمی براساس نتایج تکنیک دلفی پرسش نامه ای تهیه شد و روایی آن با استفاده از معیارهای CVI و CVR مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه نیز با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. بر این اساس پرسش نامه در جامعه مورد نظر توزیع و تعداد 274 مورد توسط کادر درمانی و اداری بیمارستان تکمیل و براساس داده های گردآوری شده الگوی معادلات ساختاری مورد نظر برازش شد. نتایج برازش الگو نشان داد که نکویی برازش خوب است و مدل برازش شده انطباق خوبی با داده های تجربی دارد. در بررسی تاثیر دو عامل ماهیت خطای رخ داده و عوامل فردی، تاثیر عوامل مربوط به ماهیت خطا پذیرفته شد، اما تاثیر عوامل فردی مورد پذیرش قرار نگرفت و رابطه معنا دار نبود.
    کلیدواژگان: افشاگری، عوامل فردی، ماهیت خطا
  • حسین کرمی، علی محمدی*، حبیب الله رعنایی کردشولی، عباس عباسی صفحات 89-112
    با توجه به اهمیت صنایع به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی، شناسایی منابع رشد سرمایه گذاری صنعتی از نظر سیاست گذاری و برنامه ریزی حایز اهمیت و شکل گیری موسسات کوچک و متوسط یکی از مقوله هایی است که تاثیر آن بر سرمایه گذاری با ابزارهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است، ولی از سویی هر کدام از این مطالعات از زاویه دیدی خاص این مقوله را تحت بررسی قرار داده اند و گاهی به نتایج متفاوتی دست یافته اند. از سوی دیگر در انجام این مطالعات بیشتر از رویکردهای آماری استفاده شده و راه کارهایی که محققان ارائه داده اند نتوانسته است اثرات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت را به صورت هم زمان بررسی کنند؛ بنابراین برای رفع این نقیصه در این مقاله از رویکردی کل نگرانه (تفکر سیستمی) برای بررسی تاثیر شکل گیری موسسات کوچک و متوسط بر رشد سرمایه گذاری استفاده شده است. ابزاری که برای اجرایی کردن تفکر سیستمی در این مقاله به کار گرفته شده رویکرد پویایی شناسی سیستمی است تا بتوان از توانمندی های آن در مدل سازی سیستم های پیچیده استفاده کرد و نتایج مناسبی را از طریق شبیه سازی این مدل ها به دست آورد. جامعه مورد مطالعه استان فارس و بازه زمانی مورد بررسی سال های 1360-1410 است. نرم افزاری که برای مدل سازی و شبیه سازی استفاده گردید نرم افزار ونسیم است. نتایج حاصل از شبیه سازی مدل طراحی شده نشان گر رابطه مستقیم و متعامل دو متغیر موسسات کوچک و متوسط و سرمایه گذاری است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، موسسات کوچک و متوسط، تفکر سیستمی، پویایی شناسی سیستم ها، حلقه های بازخوردی
  • یعقوب ممبینی*، محمد دوستار، مهشید گودرزی صفحات 113-135
    نقش موثر هوش سیاسی مدیران و رهبران در تغییر و تحولات بنیادی سازمان انکارناپذیر است. هوش سیاسی هوشی است که رهبران می توانند با استفاده از آن اعمال نفوذ برای تغییرات مناسب در سازمان را ایجاد کنند. هوش سیاسی یکی از مهارت های اجتماعی است که یک رهبر تحول آفرین باید آن را به درستی شناخته و در تغییرات سازمانی برای اثربخشی بیشتر استفاده کند. فرهنگ هر سازمان نقش مهمی در پذیرش تغییر از سوی کارکنان و آمادگی کارکنان برای تغییر دارد. رهبران از طریق یک فرآیند نفوذ اجتماعی فرهنگ سازی کرده و با اثر گذاری بر کارکنان، آنان را به سمت تحقق اهداف متعالی سازمان هدایت می کنند. در این مقاله تاثیر هوش سیاسی بر تغییر سازمانی در سازمان های دولتی استان گیلان بررسی شده و همچنین نقش تعدیل گر فرهنگ سازمانی در رابطه بین هوش سیاسی و تغییر سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. داده های پژوهش از سازمان های دولتی استان گیلان گردآوری شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است که اطلاعات با استفاده از پرسش نامه گردآوری شده و برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هوش سیاسی بر تغییر سازمانی تاثیرگذار است و فرهنگ سازمانی رابطه بین هوش سیاسی و تغییر سازمانی را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: هوش سیاسی، تغییرسازمانی، فرهنگ سازمانی، سازمان های دولتی
  • سید محمد میرمحمدی، محمد رحیمیان*، مریم عابدینی صفحات 137-155
    بسیاری از نظریه پردازان مدیریت بر بهبود عملکرد درون نقشی و عملکرد فرانقشی کارکنان به منظور افزایش اثربخشی سازمان تاکید دارند. تحقیقات مختلفی در جهت بهبود عملکرد فرانقشی و درون نقشی کارکنان انجام شده است که می توان به ادراک از مسئولیت اجتماعی و نگرش های کاری کارکنان اشاره کرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر ادراک از مسئولیت اجتماعی با عملکرد فرانقشی و درون نقشی با توجه به نقش میانجی نگرش های کاری است. جامعه آماری این تحقیق را 1640 نفر از مدیران و کارکنان ستادی بانک تجارت تشکیل می دهند. داده های این تحقیق از طریق پرسش نامه و نمونه ای متشکل از 314 نفر به روش تصادفی ساده گردآوری و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. روایی پرسش ها تحقیق با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن نیز به وسیله آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج مدل معادلات ساختاری به جز یک فرضیه دیگر فرضیات تحقیق را تایید می کند، همچنین نشان داده شد نگرش های کاری به عنوان متغیر میانجی اثر کامل در رابطه بین ادراک از مسئولیت اجتماعی و عملکرد کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از مسئولیت اجتماعی، نگرشهای کاری، عملکرد فرانقشی، عملکرد درون نقشی
  • سمیه نعمتی، احمدعلی خائف الهی*، حسن دانایی فرد صفحات 157-178
    در سال های اخیر عملکرد بخش دولتی و تلقی مردم از ارزش هایی که توسط این بخش به واسطه خدمت رسانی عمومی خلق می شود، دغدغه بسیاری از پژوهشگران حوزه مدیریت دولتی شده است. در این میان پژوهش های فراوانی در خصوص تدوین سنجه هایی برای اندازه گیری عملکرد بخش دولتی در بسترهای مطالعاتی مختلف انجام شده است؛ بر این اساس هدف پژوهش حاضر در رویکردی کاربردی تدوین مدل اندازه گیری عملکرد بخش دولتی تحت ارزش های عمومی خلق شده توسط این بخش است. به این منظور پژوهشی کمی مبتنی بر پیمایش انجام گرفت که در آن پس از مطالعه ادبیات موجود در حوزه ارزش عمومی فهرست به نسبت جامعی از ارزش های عمومی مشتمل بر چهار دسته اخلاقی، حرفه ای، انسانی و دموکراتیک شناسایی شد که روایی صوری و محتوایی آن ها توسط پنل خبرگان مورد تایید قرار گرفت. در مرحله بعد پرسش نامه ای براساس ارزش های احصا شده مرحله نخست تهیه شد و در اختیار نمونه آماری متشکل از ارباب رجوع های بانک های دولتی (ملی، سپه و کشاورزی) قرار گرفت. در این مرحله خروجی نرم افزار SPSS و نتایج تحلیل عاملی روایی سازه ارزش ها را مورد تایید قرار داد. در گام نهایی برای سنجش مدل اندازه گیری ارزش ها از روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار PLS استفاده شد و ارزش هایی که بار عاملی کمتر از 4/0 داشتند، از مدل اندازه گیری حذف شدند. در نهایت 18 ارزش باقی مانده در چهار دسته برشمرده در مدل اندازه گیری عملکرد مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزش آفرینی منابع انسانی، ارزش عمومی، بخش دولتی، مدل اندازه گیری
  • محمد ولی پور خطیر، عادل آذر *، محمدرضا امینی صفحات 179-198
    لزوم تغییر ساختار بودجه ریزی از برنامه ای به عملکردی سبب شد تا مطالعات بسیاری درپی ‏الزامات این تغییر صورت پذیرد. با بررسی ادبیات موضوع مدل بودجه ریزی که در آن عملکرد ‏به مفهوم تعالی و کارایی وجود داشته باشد مشاهده نشد. از این رو ایده اصلی این ‏تحقیق در ارائه مدل بودجه ریزی بر مبنای عملکرد به گونه ای است که ضمن در نظر داشتن ‏سیاست های کلی دانشگاه علوم پزشکی تهران در تخصیص بودجه به بیمارستان های ‏زیرمجموعه، تعالی و کارایی بیمارستان ها را نیز در نظر بگیرد و از سوی دیگر از کارایی مدل های ‏ریاضی در تخصیص بودجه استفاده کند. مدل تعالی ‏EFQM‏ مبنای ارزیابی تعالی ‏بیمارستان ها قرار گرفت و به منظور خوشه بندی بیمارستان ها در سطحی بالاتر، بیمارستان ها بر‏اساس شباهت در ابعاد تعالی خوشه بندی شدند و برای ارزیابی کارایی بیمارستان ها نیز از مدل ‏متعارف تحلیل پوششی داده ها استفاده شد.‏
    در راستای محقق شدن هدف اصلی تحقیق یعنی اثربخشی تخصیص بودجه به بیمارستان ها، ‏ابتدا مدل قطعی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد با شش آرمان (تعالی، کارایی و ضریب اشغال تخت هر یک ‏در دو سطح متوسط خوشه و درون خوشه) طراحی شد و سپس با هدف پاسخ گویی بهتر در مواجه با شرایط نامطمئن، این مدل با بهره گیری از مباحث فازی و ‏استواری، استوار گردید، ‏همچنین برای تحلیل دقیق تر قابلیت مدل های استوار از شبیه سازی مونت کارلو استفاده شد که نتایج نشان از قابلیت بسیار بالای مدل استوار- فازی نسبت به مدل قطعی در پاسخ گویی به ‏عدم قطعیت موجود در پارامترهای مساله دارد.‏
    کلیدواژگان: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، ارزیابی عملکرد، مدل استوار - فازی
|
  • Ali Haji Gholam Saryazdi, Ali Rajabzadeh Ghatari *, Ali Naghi Mashayekhi, Alireza Hasanzadeh Pages 1-26
    Problem definition is the most vital and important step in system dynamics approach. It is the basis for other steps of dynamic modeling and one of the main conditions in the effectiveness of modeling and its success. Considering its importance, there is scant literature on process of problem definition and attributes as well as indicators of dynamic problems. With aims to explain the problem definition, this article creates problem definition framework through the systematic and structured process by extracting the indicators and factors that determine a dynamic problem. At this point all the articles listed at the first two rounds of system dynamics research conferences in 1976 and 1981 and also 33 around of the system dynamics conference from 1983 to 2015 as well as the Journal of System Dynamics Review (SDR) and scientific databases include Elsevier, Wiley, Springer and Emerald were examined. Finally, a framework was designed with 6 indicators including structure of the problem, problem`s stakeholders, border of problem, problem complexity, dynamics and nature of the problem, which altogether consists of 24 indexes. A comprehensive framework for the diagnosis of dynamics problem is main finding of this paper.
    Keywords: System Dynamics Approach, dynamic problem, framework
  • Mehdi Haghighi Kaffash *, Mohammad Reza Esmaili, Mahmmod Mohamadian, Mohammad Reza Taghva Pages 27-46
    Nowadays the effect of cultural industries on GDP, economic growth, social welfare and development of international exchanges is very significant. Therefore cultural activities are to become one of the most fundamental principles of the world economic system.
    Accordingly, due to the richness and wealth of Iran in terms of cultural products, it is necessary to look at this matter in a different manner and to identify factors which affect the demand for this type of product in order to systematically improving structure of supply and the economy of culture.
    This study aimed to carry out the composition and classification of factors which affect the demand for products of Iranian culture in domestic market. A qualitative study based on grounded theory, using interviews of 30 artists, scholars and cultural activists with snowball sampling method were conducted. Data analysis were done according to the developed grounded process model. Then, 182 concepts in 4 aspects of: "Stimulating the demand", "creating the demand", "supplying of the demand" and "repeating the demand" were modeled. The reliability of coding was verified with retest reliabilty percentage of 1.52.
    Keywords: Iranian Cultural Product, Factors Affecting Demand, Cultural Demand, Consumption
  • Reza Sepahvand *, Zeynab Amiri, Mojtaba Farokhi, Yadolah Amiri Pages 47-68
    Although at some period of history some religious scholars believed religion
    was the reason for backwardness of communities, divine religions are drivers for individual and social capital accumulation and improving economic, cultural and social community. Therefore, religion can be considered in two dimensions of individual religious capital and social religious capital, which can be resulted in development of society as a motivating factor.
    The purpose of this study was to investigate the religious capital impact on organizational citizenship behavior. The population consisted of 270 employees of Social Security Organization in Isfahan. The sample size of 159were determined randomly and according to the Grjsy and Morgan. For data gathering religious capital and organizational citizenship questionnaire was used. Validity and reliability of questionnaire confirmed using content validity and Cronbach's alpha reliability coefficient of respectively 82.0, 76/0. For testing hypotheses Structural equation modeling using Amos software was conducted. Results showed that the religious capital has significant impact on organizational citizenship behavior with path coefficient of 0.46. Subsidiary hypothesizes of religious capital factors (include rulings, beliefs and morality) impacts on corporate behavior were significant with path coefficient of 0/52, 0/39 and 0/47 respectively.
    Keywords: Religion, capital, Religious capital, organizational citizenship behavior
  • Nasrin Alinaghian, Ali Nasr Isfahani *, Ali Safari Pages 69-88
    This research intends to identify and assess effect of personal factors and materiality of wrongdoing on whistle-blowing. Combination of qualitative and quantitative methods is applied and in qualitative method, Delphi technique used to identify each factor components in 4 stages applying Kenad’s coefficient which was 0/433. Then, in quantitative method, based on result of Delphi technique, a questionnaire was provided and its validity confirmed by CVI and CVR measures. Reliability confirmed by Cronbach’s alpha of 0/766. Therefore, questionnaire was distributed in target population and 274 were completed by medical staff and hospital administration in Alzahra Hospital of Isfahan. Gathered data was analyzed using Structural Equation Modeling. Results showed that goodness of fit and the model has reasonable adaption with experimental data. In appraising two factors of Personal and Materiality of Wrongdoing. Effect of Materiality of wrongdoing was accepted, but the effect of personal factors was not accepted.
    Keywords: Whistle-blowing, Individual Factors, Materiality of Wrongdoing
  • Hossein Karami, Ali Mohamadi *, Habibollah Ranaee, Abbas Abbasi Pages 89-112
    It is important to identify sources of industrial investment growth from policy planning perspective, due to importance of manufacturing industries as the engine of economic development. SME formation is one of these sources that its impact on investment process with various methods has been studied. However, each of these studies used their specific angle and in some cases, these studies have reached different conclusions. On the other hand, many of the previous studies have applied statistical approaches and short-term, medium-term and long-term consequences of the solutions that have proposed by these studies has not considered at the same time. Therefore to address this deficiency, the holistic approach (system thinking) used to study impact of SME formation on investment growth. System Dynamics (SD) method used as a tool for implementing system thinking approach in order to use its capabilities in complex systems modeling and for achievng suitable results from simulation model. The population is Fars province in Period of 1360-1410. Vensim software has used for modeling and simulating. The results from the simulation of designed model showed, there is direct and interactive relationship between SME formation and amount of industrial investment.
    Keywords: Investment, SME, System Thinking, System Dynamics, Feedback Loops
  • Yaghoob Mombini *, Mohammad Doostar, Mahshid Goodarzi Pages 113-135
    The effective role of managers and leaders’ political intelligence in organization fundamental changes are undeniable. Political intelligence is the intelligence with which the leaders can make influence over appropriate changes in organization. Political intelligence is one of the social skills that a transformational leader must know well and use it for more Effectiveness in organizational change. Each organization Culture has an important role in acceptance of change by employees and staff readiness to change. The leaders make culture through a process of social influence and with impact on employees, guiding them towards the realization of the noble objectives of the organization. In this paper, the impact of political intelligence on organizational change in government agencies of Guilan as well as moderating role of organization a culture, regarding political intelligence and organizational changes is examined. The research data has been collected from the government agencies of Guilan. This research is practical and its method is descriptive and a survey which collect information through questionnaires. For data analysis, Structural equation modeling and algorithms of partial least squares are used. Results show that the political intelligence influence on organizational change and organizational culture moderate the relationship between political intelligence and organizational change.
    Keywords: Political Intelligence, Organizational Change, Organizational Culture, Political Agencies
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi, Mohammad Rahimian *, Maryam Abedini Pages 137-155
    Many theorists of management emphasize on In-role and Extra-role performance in order to enhance effectiveness. Different studies have been done to improve the In-role and Extra-role performance of employees which include perception of social responsibility and job attitudes. The aim of this study is to evaluate perception of social responsibility effects with In-role and Extra-role performance considering job attitudes as a mediator variable. The population of the survey includes 1,640 managers and staff of Tejarat Bank. Data gathered through questionnaires and a sample of 314 randomly collected, and were analyzed using structural equation modeling. The validity of research questions confirmed using confirmatory factor analysis and reliability was approved by Cronbach's Alpha. According to The results of structural equation modeling, all hypotheses except one was proven. Also it showed that the job attitudes as a mediator in the relationship between the perception of social responsibility and employee performance has meaningful and significant effect.
    Keywords: perception of social responsibility, job attitudes, Extra-role performance, In-role role performance
  • Somayeh Nemati, Ahmad Ali Khaef Elahi *, Hasan Danaeefard Pages 157-178
    In recent years, public sector performance and public perception of the values created by this sector through public services has become a center of focus for many researchers in public administration.
    Substantial research has been conducted to develop metrics for measuring public sector performance in different contexts.
    The present study followed an applied approach to develop a model for measuring public sector performance in creating public values. To this end, after a thorough review of the existing literature, a quantitative survey-based study was conducted which resulted in identifying a fairly comprehensive list of common values in four categories: moral, professional, humanistic and democratics; the face and content validity of which were approved by a Panel of Experts.
    Subsequently, a questionnaire was developed based on the values inferred in the first stage, and handed to the sample population, consisting of the clients of state banks (Melli Bank, Sepah Bank & Keshavarzi Bank). Construct validity of the values was confirmed using SPSS software output and factor analysis. The final step was to evaluate the measurement model using partial least squares method and PLS software. At this stage, values with factor loading less than 0.4 were excluded from the measurement model and 18 remaining values were confirmed in the four above-mentioned categories.
    Keywords: HR Value Creation, Public Value, Public Sector, Measuring Model
  • Mohammad Valipour Khatir, Adel Azar *, Mohammad Reza Amini Pages 179-198
    Necessity to budget restructuring from program budgeting to performance ýbudgeting led to many studies for requirements of these changes. By ýreviewing literature budgeting models with concept of ýperformance as Excellency and Efficiency was not seen. Main idea of this research ýwas providing Performance-based budgeting model with following criteria: 1-while considering general policies of Tehran University of Medical Sciences in ýbudget allocation among subset hospitals, efficiency at overall and ýefficiency in budget allocation should be taken into account. 2- Efficiency of the ý used mathematical models should be considered.ýþ þThe EFQM Excellency model was used as a base ýof excellence assessment in hospitals. In order to classify hospitals, thoes with similarities in excellence dimensions were clustered and ý efficiency of hospitals evaluated using BCC model. ý
    In order to achieve the main purpose of the study, at the first step, crisp performance-ýbased budgeting model was designed by 6 Goal (Excellency, efficiency and Bed ýOccupancy Rate at two levels of Cluster Average and within clusters) then the ýmodel was enabled to better respond in uncertainty situation by using the fuzzy ýand robustness methods. Also, in order to analyze capabilities of ýrobust models more precisely, the Monte Carlo simulation was used. Results showed that the ýrobust-fuzzy model has more capability than crisp model reposing the uncertainty ýin parameters of problem. ý
    Keywords: performance based budgeting, performance assessment, robust-fuzzy model