فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • حسن اسماعیل زاده، لطفعلی کوزه گر، مهدی علیان*، علی اصغر آدینه وند صفحات 1-40
    در سال های اخیر با مشخص شدن ناکارآمدی ابزار و شیوه های سنتی اداره جوامع شهری، اهمیت الگوهای گذار از حکومت شهری متمرکز و سلسله مراتبی، به حکمروایی خوب، غیرمتمرکز و مردم سالار روند فزاینده ای به خود گرفته است. رشد، تعدد و تنوع پژوهش های علمی منتشر شده در این حوزه نیز یکی از نشانه های قابل اتکا برای ضرورت توجه به این مفهوم است. بر این اساس پژوهش حاضر با بهره گیری از روش فراتحلیل و با رویکردی بازنگرانه و کالبدشکافانه، به بازخوانی مطالعات علمی حوزه حکمروایی خوب شهری در راستای برجسته سازی قوت ها و رفع نواقص و ضعف های آن مبادرت کرده است. قلمرو پژوهش حاضر، پژوهش های تدوین شده در قالب مقالات علمی- پژوهشی و علمی- ترویجی در حوزه حکمروایی خوب شهری در داخل ایران است. نتایج حاصل نشان می دهد پژوهش های حوزه حکمروایی شهری که با روش شناختی توصیفی آغاز شده، اغلب از منظر ماهیت در رده پژوهش های توسعه ای و کاربردی بوده و همین امر این پژوهش ها را به نظریه آزمایی رهنمون کرده، همچنین غلبه روش های کیفی و توصیف و تحلیل درصد استفاده از روش های استنباطی را در فرآیند تحلیل بالاتر برده است. به طور کلی تحولات پژوهش های حوزه حکمروایی شهری با روش شناختی توصیفی آغاز شده و دوره تحلیل های کمی را هرچند به صورت محدود در شهرهای بزرگ کشور تجربه کرده است. حال اگر این پژوهش ها بخواهد برای شهرها و نظام های اداره آن ها مفید واقع شده و مشکلات آن ها را برطرف کند، هرچند نتایج و پیشنهادات خلاقانه و کاربردی را نیز تاکنون شاهد بوده ایم، اما ضروری است در سایه اتکا به نظریه ها و اندیشه های اجتماعی و فلسفی و الگوهای تبینی و آینده نگرانه به رویکردی بوم محور روی آورد.
    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، حکومت شهری، کنشگران شهری، فراتحلیل
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • کمال امیدوار *، رضا ابراهیمی، احمد مزیدی صفحات 41-64
    هدف از این پژوهش پهنه بندی ایران برحسب درجه ساعت های نیاز گرمایش و سرمایش در دهه های آینده است. به منظور واکاوی اثرگرمایش جهانی بر درجه ساعت های گرمایش وسرمایش ایران نیاز به داده های دمای ساعتی شبیه سازی شده است. داده های اولیه ازپایگاه EH5OM واقع در سایت مرکز فیزیک نظری عبدالسلام (ایتالیا) استخراج شد. اینداده هاازتاریخ2015تا2050وتحتسناریو A1 B هیاتبین المللیتغیراقلیم[1] اجراشدند. جهت ریزمقیاس نمایی از نسخه چهارم مدل RegCM4 استفاده شده است. داده های ساعتی دمای هوا (برای هر 3 ساعت) ریزکردانی شده با ابعاد 27/0×27/0 درجه طول و عرض جغرافیایی است که حدودا نقاطی با ابعاد 30×30 کیلومتر مساحت ایران را در بازه زمانی36 ساله (2050 -2015) پوشش می دهند. درجه ساعت گرمایش و سرمایش با آستانه های دمای 3/18 و 9/23 درجه سانتی گراد برای تمامی ساعت ها محاسبه و سپس جمع میانگین ماهانه درجه ساعت ها بر ماتریسی به ابعاد 2140×96 به دست آمد که سطرها مربوط به میانگین درجه ساعت هر یک از ساعت های هشت گانه طی دوره مورد مطالعه و ستون ها یاخته هاست. در نهایت جمع میانگین درجه ساعت گرمایش و سرمایش هر ماه ایران محاسبه و نقشه های آن ترسیم شد. نتایج نشان داد که در دهه های آینده بیشترین درجه ساعت های نیاز گرمایش مربوط به ماه ژانویه و فوریه در بخش های کوهستانی شمال غرب و زاگرس مرکزی به میزان 6000-5000 درجه ساعت است. از نظر نیاز سرمایش در ماه های ژوئن، ژولای و اوت بخش های کوهستانی شمال غرب و بلندی های کشور کمترین درجه ساعت سرمایش 500-0 و سواحل جنوبی به ویژه جلگه خوزستان بیشترین درجه ساعت سرمایش را دار است. ایران برحسب درجه ساعت گرمایش و سرمایش به پنج پهنه اقلیمی کوهستانی ، کوهپایه های داخلی، چاله ها، کوهپایه های بیرونی و سواحل خزر و در نهایت سواحل و جلگه های جنوبی قابل تقسیم است.
    کلیدواژگان: درجه ساعت گرمایش، درجه ساعت سرمایش، مدل اقلیم منطقه ای، ایران
  • علمی پژوهشی مستقل
  • فرهاد برندک*، لیلی محمدی اصل اجیرلو صفحات 65-88
    درپی تعالی و تکامل دانش بشر، مفهوم کارایی، توسعه یافته و اندازه گیری مفهوم کارآیی بر اساس نظریه های مختلف امکان پذیر شده است. خدمات شهری به عنوان ابزار مدیریت توسعه شهری و عامل اصلی تداوم حیات شهری است که بدون آن زندگی شهروندان از فعالیت باز می ماند و ضعف کارکردی آن به نداشتن رفاه شهروندان منجر می شود. به دنبال گسترش روزافزون شهرها و جمعیت شهری تقاضا برای استفاده از خدمات شهری نیز افزایش می یابد که رعایت تناسب بین مولفه های تاثیرگذار توسعه شهری و خدمات شهری را امری اجتناب ناپذیر می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش تناسب بین مهم ترین مولفه های فضایی و اجتماعی- اقتصادی و خدمات شهری موجود در شهرهای استان اردبیل در قالب مفهوم کارآیی نسبی است. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز تکنیک تحلیل پوششی داده ها (کلاسیک) و براساس برنامه ریزی آرمانی (برای نگرش آرمان خواهانه و تفکیک بیشتر کارآیی) است. نتایج کلی نشان دهنده کارآیی (نسبی) 11 شهر براساس مدل CCR-O و 15 شهر در مدل BCC-O است. در ارزیابی کارایی مقیاس شهرها، از بین شهرهای استان اردبیل تنها شهر گرمی دچار ناکارآمدی مقیاس شدید است که بیانگر نداشتن فعالیت شهر در اندازه بهینه است. سرانجام می توان استنباط کرد که براساس تحلیل های صورت گرفته و همچنین نگرش آرمانی تحلیل پوششی داده ها، شهرهای سرعین و جعفرآباد دارای بالاترین کارآیی (نسبی) بین شهرهای استان اردبیل است.
    کلیدواژگان: کارآیی، تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی آرمانی، توزیع خدمات شهری، شهرهای استان اردبیل
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • حسین بهرامی*، حسن وقارفرد، آرش ملکیان، حمید غلامی صفحات 89-114
    تخریب سرزمین حاصل تاثیر منفی شرایط طبیعی و یا فعالیت های انسانی بر محیط زیست است، هنگامی که تاکید بر اثرات نامطلوب فعالیت های انسانی باشد تا خشکی و کم بارشی واژه تخریب سرزمین بر بیابان زایی ترجیح داده می شود. فرسایش شدید خاک، تغییر کاربری جنگل ها و مراتع، خشک شدن تالاب ها و کم آبی رودخانه ها از جمله نشانه های وقوع پدیده تخریب سرزمین در حوضه آبخیز کارون است. در این تحقیق اطلاعات 27 متغیر طبیعی- اقلیمی و اقتصادی– اجتماعی مرتبط با تخریب سرزمین در حوضه آبخیز کارون به وسیله تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر ویژه و واریانس متناظر با هر عامل نشان داد که شش عامل نخست در مجموع 270/83 درصد تغییرات را پوشش می دهند. بنابر نتایج در تعریف و وزن دهی معیارهای ارزیابی تخریب سرزمین در حوضه آبخیز کارون، خاک مهم ترین معیار است و پس از آن به ترتیب معیارهای توپوگرافی، پوشش گیاهی، اقلیم، وضعیت اقتصادی– اجتماعی و زمین شناسی در اولویت های بعدی است. معیار آب به دلیل نبود معضل شوری گسترده آب در حوضه ومساحت نسبی کم آبخوان ها نسبت به سایر معیارها نقش کمتری در تخریب سرزمین در این حوضه آبخیز دارد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، حوضه آبخیز کارون، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل عاملی، بیابان زایی
  • علمی پژوهشی مستقل
  • مهدی پورطاهری، احدالله فتاحی*، رضا نعمتی، اسماعیل ادینه وند صفحات 115-140
    همان گونه که شناخت پدیده های دنیای پیرامون، بیان واقعیت های طبیعی– انسانی و سیستم های فضایی برمبنای یک تئوریک قوی استوار هستند استفاده از مدل ها و روش های کمی به عنوان ابزاری قوی برای شناخت بهتر آن ها نیز ضروری است. امروزه در راستای قانون مند شدن علوم انسانی استفاده از ارقام و تکنیک های آماری و ریاضی در تحقیقات این علوم متداول شده است هدف این پژوهش تبیین مزیت های استفاده از مدل ترکیبی تصمیم گیری WASPASاست. تکنیک تولید وزنی یک تکنیک بسار دقیق و ماتریس تصمیم گیری آن بر پایه داده های عینی استو برای تصمیم گیری در زمینه مسائل بسیار حساس کاربرد دارد. براین اساس در این پژوهش تاکید بر اولویت بندی روستاهای گردشگری با استفاده از تکنیک WASPASاست، بنابراین شاخص های انتخابی مبتنی بر شاخص های مکانی است. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی است. برای شناسایی شاخص های روستاهای هدف گردشگری از مطالعات مرتبط با حوزه تخصصی گردشگری بهره گرفته شد. بر این اساس، 13 معیار و 48 زیر معیار شناسایی و مبنایی برای گردآوری اطلاعات مربوط به روستاهای گردشگری شد. جهت به دست آوردن امتیاز هر معیار که دارای چند زیر معیار است از روش شاخص مرکزیت استفاده و نمره هر معیار با توجه به زیر معیارهای آن محاسبه شد، سپس با استفاده از مدل ارزیابی تولید وزنی تجمعی به اولویت بندی روستاهای گردشگری پرداخته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که روستاهای درب گنبد، بیشه و ولیعصر به ترتیب قابلیت بیشتری برای توسعه و سرمایه گذاری فعالیت های گردشگری دارند و روستاهای شول آباد، حشمت آباد و ونایی به نسبت قابلیت توسعه کمتری دارند، به گونه ایی که خروجی حاصل از مدل به خوبی با واقعیت های موجود منطبق است.
    کلیدواژگان: تکنیک های تصمیم گیری، تکنیک WASPAS، اولویت بندی روستاهای هدف گردشگری، استان لرستان
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • جواد خوشحال دستجردی*، عبدالقدیر نظری، حسین علی فلاحی، عبدالعظیم قانقرمه صفحات 141-169
    حیات، ممات و تمام فعالیت های بیولوژیک گیاه در فازهای مختلف به شرایط محیطی و به ویژه شرایط آب و هوایی دارد. با کاربرد داده و تکنیک های هوا و اقلیم شناسی کشاورزی در زراعت می توان کارایی فعالیت های زیستی گیاه را به بیشینه رساند و بازده کمی و کیفی محصول را در واحد سطح به بالاترین میزان خود ارتقاء داد. هدف از تحقیق حاضر تعیین واحدهای حرارتی مورد نیاز گندم دیم رقم کوهدشت در فصل رشد و هر یک از فازهای فنولوژیک آن و نیز برآورد طول این فازها در سال های متفاوت برای ارائه یک تقویم زراعی بوده است. برای انجام آن پس از گردآوری داده ها از مراکز تولید داده، مزرعه ای آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان تاسیس و به مدت 4 سال در آن هم زمان با برداشت های آب و هوایی اقدام به دیده بانی های فنولوژیک گردید، سپس داده های حاصل به کمک نرم افزارهای اکسل، SPSS و GIS تحلیل و نتایج آن استخراج شد.
    یافته ها
    طول فصل رشد و میزان متوسط عملکرد محصول در طی سال های تحقیق به ترتیب 183 روز و 5/3116 کیلوگرم بوده است.جالب ترین نتیجه حاصل از این تحقیق اهمیت بالاتر جمع ساعات آفتابی نسبت به جمع واحدهای حرارتی و یا میزان آب در اختیار گیاه بوده است.
    کلیدواژگان: تقویم زراعی، درجه، روز رشد، فازهای فنولوژیک، گنبدکاووس و گندم رقم کوهدشت
  • مجتبی رفیعیان*، زهرا خدایی، هاشم داداش پور، علی اکبر تقوایی صفحات 169-190
    مکان علاوه بر بعد مادی، از بعد غیرمادی نیز برخوردار بوده و احساساتی در ساکنان خود ایجاد می کند. به واسطه این احساسات نوعی دلبستگی به مکان در افراد ایجاد شده که منجر به شکل گیری هویت مکانی می شود. هدف اصلی این پژوهش تبیین دلبستگی به مکان در نوجوانان ساکن در محله های منتخبی از شهر تهران است. این حس دلبستگی مکانی بر ظرفیت اجتماعی با تاکید بر سرمایه اجتماعی و ظرفیت مکانی با تاکید بر کیفیت محیط سکونت تاثیر می گذارد که در این فرآیند تحلیل می شود، همچنین کاربرد مدل های ساختاری (به دلیل چند بعدی بودن ابعاد بررسی و وجود متغیرهای مکنون) در حوزه مطالعات شهری معرفی می شود.
    دراینتحقیقتحلیلیوهمبستگی،نمونه ای 475نفریاز نوجوانان محله های مناطق 17، 10، 8، 1 شهرتهران که به روش طبقه ای سیستماتیک انتخاب شده بودند، گردآوری شدهریکازمتغیرهایپنج گانه تحقیق شاملظرفیت اجتماعی، ظرفیت مکانی، امنیت اجتماعی، دسترسی به خدمات و خاستگاه اقتصادی- اجتماعی با استفادهازروش «مدل سازی معادلات ساختاری»و تکنیک «تحلیل مسیر» موردبررسیقرارگرفت.سپسسهمدلازچگونگی روابط متفاوتمیانمتغیرهاتهیهشدکهنتایجآن هانشانمی دهد مدل تاثیرگذاری حس دلبستگی به مکان در میان نوجوانان، از طریق متغیرهای ظرفیت مکانی و دسترسی به خدمات بهتر از دیگر روابط را آشکار می کند. بیشترین اثر علی را بر متغیر دلبستگی به مکان داشته و در مجموع 73 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند. بر مبنای یافته های پژوهش هر چهار متغیر اصلی تحقیق یعنی: «ظرفیت مکانی»، «ظرفیت اجتماعی»، «دسترسی به خدمات»، «امنیت اجتماعی» و متغیر جانبی «خاستگاه اقتصادی- اجتماعی» با متغیر وابسته «میزان دلبستگی به مکان» رابطه معنی داری داشته اند (p<.01) و این نتایج با ضریب اطمینان 99 درصد قابلیت تعمیم به نوجوانان ساکن در محله های منتخب است.
    کلیدواژگان: دسترسی به خدمات، دلبستگی به مکان، شهر تهران، ظرفیت اجتماعی و مکانی، نوجوانان
  • علمی پژوهشی مستقل
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، لیلا دیانی، احسان افتخاری صفحات 191-250
    امروزه حق برخورداری از توسعه (حق توسعه یافتگی، حق شهروندی و...) در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، کالبدی/ زیست محیطی به طور هم زمان و هم وزن حق غیرقابل انکار هر شهروند است. پارادایم توسعه پایدار با رویکرد نوین در حقوق شهروندی (رویکرد نظام مند و همه جانبه) تلاش دارد به موازات نهادینه کردن حقوق همه جانبه انسان ها و مکان ها، حقوق گروه های هدف (زنان، کودکان، فقرا و مانند آن) را نیز در اولویت قرار دهد. شهروند در منابع حقوقی و توسعه ای به افرادی گفته می شود که تابعیت و اقامت (دائم و موقت) کشوری را داراست و به تبع این وابستگی از حقوق و مزایایی برخوردار می شوند که در قانون اساسی و سایر قوانین عادی در آن کشور به رسمیت شناخته شده است. در این راستا پرسش اساسی این است که جمهوری اسلامی در برنامه خود به چه میزان به حقوق شهروندی روستایی توجه کرده است؟ برای پاسخ علمی به پرسش، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه تحلیل محتوا با نگاه نظام مند و همه جانبه به حقوقشهروندی روستایی در برنامه های پنج گانه توسعه جمهوری اسلامی ایران است. یافته ها نشان می دهد که در نظام برنامه ریزی کشور توجه به مقوله حقوق شهروندی روستایی چه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم در برنامه ها (هر چند به صورت بسیار اندک) شده است و از برنامه اول تا پنجم (به جزء برنامه دوم که حقوقی مورد نظر نبوده) به لحاظ فراوانی اهداف، سیاست ها و اقدامات از یک روند تکاملی برخوردار است، ولی از کاستی های ساختاری به لحاظ ایده، برنامه ریزی و مدیریت برخوردار است.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، برنامه های توسعه، روستا، ایران
  • مراد کاویانی راد*، مصیب قره بیگی صفحات 227-296
    نظریه و روش اکولوژی به سبب برخورداری از نگرش کل نگر، زمینه مناسبی برای واکاوی تعامل انسان و طبیعت فراهم می کند. جغرافیا نیز به مثابه دانش بررسی تعامل انسان و طبیعت، اینهمانی1[1]زیادی با اکولوژی دارد و می تواند سویه های معنایی، ساختاری و کارکردی آن را مشخص کند. نظریه پساساختارگرایی که بر مفاهیمی چون رابطه گرایی، تکثر، تفاوت، «دیگری»، اهمیت فزاینده به «طبیعت» و اهمیت «قدرت- سیاست» پای می فشارد، اشتراکات فراوانی با مفهوم اکولوژی دارد، تا به اندازه ایی که اکولوژی را باید کانون پساساختارگرایی دانست. بر پایه مفهوم پساساختارگرایانه از اکولوژی، می توان به اینهمانی گسترده ای میان اکولوژی سیاسی و جغرافیای سیاسی دست یافت. پژوهش پیش رو که ماهیتی بنیادی دارد با بهره گیری از روش کتابخانه ای به تبیین نسبت اکولوژی و دموکراسی در نظریه پساساختارگرایی و کاربست آن در جغرافیا می پردازد. نتایج به دست آمده از این پژوهش، نشان داد که اکولوژی را می توان از نظر ساختاری به سه دسته «ذهنی، محیطی و سیاسی» دسته بندی کرد، که «اکولوژی سیاسی» به مثابه حلقه پیوند تمام ساختارهای اکولوژیک به شمار می آید. بر بنیاد نظریه پساساختارگرایی، «اکولوژی سیاسی» یا «اکوپلیتیک» می تواند زمینه های نوعی از دموکراسی را تقویت کند که با عنوان «ژئودموکراسی» یا «اکودموکراسی» از آن یاد می شود. از این رو در تعریف انسان از دیدگاه جغرافیا می توان بیان کرد که «انسان جغرافیایی، موجودی اکولوژیک است که بر پایه اکودموکراسی، به شناخت و مدیریت قلمروهای انسان- طبیعت می پردازد».
    کلیدواژگان: اکولوژی، دموکراسی، ژئودموکراسی، پساساختارگرایی، انسان و جغرافیا
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • سیاوش شایان*، هدیه دهستانی صفحات 251-276
    اغلب روش شناسی را به عنوان فرایندی هنجاری یا تجویزی از چگونگی انجام تحقیق توسط جامعه علمی مطرح می کنند. در عین حال هر روش شناسی که نتواند با واقعیات عملی در صحنه طبیعیت و یا جامعه مرتبط شود به احتمال مطلبی غیر علمی و فاقد ارزش تلقی می شود. این پژوهش با استفاده از منابع اسنادی– کتابخانه ای داخلی و خارجی تهیه شده، انواع برداشت ها از روش شناسی در ژئومورفولوژی و خلط آن با تکنیک ها و یا مراحل انجام تحقیق مورد بحث، بررسی، مقایسه، نقد و تحلیل قرار گرفته است. همچنین تلاش شده ضمن بیان شرایط و عوامل موثر در یک تبیین موفق و مناسب با استفاده از نوشته ها و نظرات روش شناسان و صاحبان نظر روش شناسی در قلمرو ژئومورفولوژی به بیان روش های پژوهش و مطالعه در ژئومورفولوژی پرداخته و این روش ها در یک چهارچوب کلی دسته بندی شود. در این تحقیق به دلیل گستردگی دامنه قلمروهای مطالعاتی ژئومورفولوژیک، ادبیات ژئومورفولوژی جریانی (رودخانه ای) مورد تاکید و بررسی قرارگرفته است. یافته های تحقیقنشانگر غلبه نگرش ها و روش های نخبگان ژئومورفولوژی بر سایرین (مدگرایی و نخبه سالاری در پژوهش های ژئومورفولوژیک)، تشتت در بهره گیری از روش های منطق علم و اختلاط اندیشه های فلسفی و بی توجهی به دامنه معرفتی– منطقی و کلامی مفاهیم توسط ژئومورفولوژیست های داخلی و خارجی است.
    کلیدواژگان: روش شناسی و منطق علم، ژئومورفولوژی، روش های پژوهش، ژئومورفولوژی رودخانه ای
|
  • H. Esmaeilzadeh, L. Kouzegar, M. Alian*, A. A. Adinehvand Pages 1-40
    In recent years, due to inefficiency of tradition tools and methods of urban management, the importance of models of transition from centralized and hierarchical government to good, decentralized and democratic governance models have increased. Growth, abundance and variety of published scientific researches in this field is another indication of the need for further research in this field. Therefore, this research reviews scientific researches in the field of good urban governance using meta-analysis method and revisal approach in order to emphasis on their strengths and overcome their weaknesses. The domain of the current research spans researches published in Iranian scientific journals on good urban governance. Results show that researches on good urban governance using descriptive methodology are developmental and applied, thus these researches have been steered to theory-testing. Moreover, the abundance of qualitative and descriptive-analytical methods has increased the use of deductive methods in the analysis process. In conclusion, the evolution of research in urban governance was initiated by descriptive methodology and in a limited scale, have experienced a period of quantitative analysis in metropolises of Iran. Thus, in spite of some applicable and creative proposals in published papers, it is necessary to use local approaches along with emphasizing on social and philosophic theories, and explanative and providential models, if we want these researches to be effective for cities and their management.
    Keywords: Urban Governance, Urban Government, Urban Actors, Metaanalysis
  • K. Omidvar*, R. Ebrahimi, A. Mazidi Pages 41-64
    The aim of this study is zoning Iran according to degree-hours of heating and cooling need for next decades. To analyze the effect of global warming on heating and cooling degree-hours of Iran, simulated hour temperature data are required. The primary data were drawn from EH5OM, the website of the Abdus Salam International Theoretical Physics Center (Italy). These data were run from 2015 to 2050 under A1 B scenario by the Intergovernmental Panel on Climate Change. For downscaling purposes, the fourth version of RegCM4 was used. Hourly temperature-data (for every 3 hours) are downscaled with the geographical dimensions of 0.27*0.27 the length and width of which would approximately cover points with dimensions of 30*30 km area of Iran in a 36- year (2015-2050) period of time. Heating and cooling degree-hours with 18.3°C and 23.9°C temperature thresholds were calculated and then sum of monthly means of degree-hours were obtained on a matrix with 96*2140 dimensions, in which rows are the mean degree-hours of each octoploid hours during the aforementioned period, and the columns are the cells. Finally, the sum of monthly-means of heating and cooling degree-hours of Iran were calculated and their maps were drawn. The results show that the highest needed heating degreehours belongs to January and February in northwest mountainous parts and Central Zagros with 5000-6000 degree-hours in the next decades. With regards to the cooling need in June, January, and August, northwest mountainous parts and country heights have the lowest cooling degree-hours of 0-500, and the highest cooling degree-hour belongs to southern coasts, especially Khuzestan plain. According to heating and cooling degree-hours, Iran can be divided into five climatic zones of mountain, interior foothills, pits, external foothills, Caspian coasts, and southern coasts and plains.
    Keywords: Heating Degree, hour, Cooling Degree, hour, Regional Climatic Model, Iran
  • F. Barandak*, L. Mohammadi Asl Ajirlo Pages 65-88
    As a result of excellence and evolution of human knowledge, the concept of efficiency has developed and its evaluation has become possible according to different theories. Utilities is a tool in management of urban development and a major factor in the continuity of urban life without which lives of citizens lose activeness and reduction in its efficiency causes reduced welfare of citizens. In fact, following the extension of cities and the growth of urban population, demand to use utilities also increases which makes the observation of the consistency among efficient components of urban development and utilities inevitable. The present study aims to assess the consistency among present utilities and important spatial and socio-economic components in towns of Ardabil Province in the form of relative efficiency. For the analysis purpose, Data Envelopment Analysis (classic) based on goal programming (for a goal-seeking view and more separation of efficiencies) are employed. Results show that the (relative) efficiency of 11 cities are based on CCR-O Model and the efficiency of 15 cities follow BCC-O Model. Among towns of Ardabil Province, only Germi Town suffers from intense scale efficiency that indicates that this town does not operate in its optimal scale. Finally, it can be inferred that according to the conducted analyses and goal seeking view of DEA, Sarein and Jafarabad have the highest (relative) efficiency among towns of Ardabil Province.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Goal Programming, Distribution of Urban Services, Cities in Ardebil Province
  • H. Bahrami*, H. Vagharfard, A. Malekian, H. Gholami, P. Tahmasebi Pages 89-114
    While desertification is the negative effect of nature on the environment, land degradation is the results of the negative impact of human activity. Karoon watershed erosion and sediment yield are 20 ton/ha and 25 million ton per year, respectively. This issue has led to desertification and land degradation. Hence, identification of degradation indicators, prioritization and evaluation of their effects are important in the study of land degradation. In this study, natural, climatic and socio-economic factors (27 factors) were collected in Karoon watershed. The Factors converted to raster and the pixel data converted to text data (ASCII format). The relationship between variables was analyzed using factor analysis. Factor analysis can distinguish and classify internal relationships of variables. The eigenvalues and variance of the data showed that the first seven components cover 83.27% of the changes. Soilerosion, land use, and soil depth account for the highest amount of variation. Topography, climate change, socio-economic components are the next in the list in components analysis. Water quality layer has the lowest effect in the land degradation. Therefore, the results showed that in the issue of soil erosion, land use in land degradation is more important than geology information.
    Keywords: Prioritization, Factor Analysis, Karoon Watershed, Desertification
  • M. Pourtaheri, A. Fatahi*, R. Nemati, E. Adinehvand Pages 115-140
    As the recognition of phenomena in the surrounding world, expression of natural-humanistic realities, and spatial systems are based on a strong theoretical foundation, the use of quantitative methods and models is regarded as an essential and powerful tool for the better identification of them. Today, the use of numerical and statistical techniques has become customary in the research domain of these sciences. This study is an attempt to explain the advantages of using Weighted Aggregated Sum Product Assessment integrated decision-making technique. WASPAS is a very precise technique whose decision matrix is based on objective data and has applications in decision-making on critical issues. Therefore, this study has put its emphasis on prioritization of tourism-targeted villages by means of WASPAS technique. For this reason, selection criteria are based on spatial indexes. A descriptiveanalytic method is employed for the conduct of this research. To this end, studies pertinent to the specialized field of tourism were used in order to identify the indexes of tourism-targeted villages. Accordingly, 13 criteria and48 sub-criteria were identified and were used as a foundation for data collection on rural tourism. The centrality index was used to calculate the score of each criterion each of which consists of a number of sub-criteria. In fact, the score of each criterion was calculated according to its sub-criteria. Thereafter, the evaluation model of WASPAS was used to prioritize tourist villages. The results of this study show that Darb Gonad, Bisheh, and Valiasr are the villages with the highest capability for the development of and investment in tourism activities. In contrast, Scholl Abad, Heshmat Abad, and Vanaii are equipped with a relatively lower potential for development in this regard. In fact, the output of the model matches the existing reality well.
    Keywords: Decision, making Techniques, WASPAS Technique, Prioritization of Tourism, targeted Villages, Lorestan Province
  • J. Khoshal Dastjerdi*, A. Gh. Nazari, H. A. Fallahi, A. A. Ghangharmeh Pages 141-169
    Plants’ lives as well as all of their biological activities in various phases depend on environmental conditions, especially weather conditions. It is possible to maximize the efficiency of plants’ biological activities and improve the quality and quantity of product yield per unit as much as possible by means of data and techniques of weather forecasting and agro-climatology in agriculture. The goal of the present study is to determine thermal units required for Kuhdasht dry land wheat in its growing season and all phenological phases. Furthermore, the study aims at estimating the longitude of the phases within various years in order to provide an agricultural calendar. Therefore, having collected relevant data, an experimental field was established in the Kuhdasht’s Agricultural Studies Center and weather mapping and phenological monitoring were carried out simultaneously in a 4- year period. Afterwards, the data were analyzed by Excel, SPSS and GIS software packages and the results were extracted. It was found that the length of growing season and the average performance of the product within the studied period were 183 days and 3116.5 Kgs, respectively. The most interesting result of this study was the higher significance of the total sunny hours to the total thermal units or the amount of water accessible to the plant.
    Keywords: Agricultural Calendar, Growth Degree, day, Phenological Phases, Gonbad, e Kavous, Kuhdasht Type Wheat
  • M. Rafiean*, Z. Khodaee, H. Dadashpoor, A. A. Taghvaei Pages 169-190
    In addition to physical dimensions, place has spiritual and emotional aspects, too, and encourages emotional sense in its residents. Due to these feelings, a kind of attachment to place leads people to form a local identity. The main purpose of this research is to explain the place attachment of teenagers in selected neighborhoods of Tehran. This sense of attachment to place affects social inclusion, with a focus on social capital, and capacity of the place, with emphasis on the quality of the living environment. The analysis of these effects are the purpose of this article, and aims to introduce use of structured models (because of multi-dimensional nature of the research and the presence of latent variables) in the field of urban studies. In this correlation analysis study, a sample of size 475 of the teenagers from the communities of districts 17, 10, 8 and 1 of Tehran were selected through stratified systematic sampling, and each of the five research variables,including social inclusion, capacity, location, social security, access to services and socio-economic origin, were examined by means of “structural equation modeling” techniques and “path analysis”. Three different models of the relationships between variables were produced. The results of the models show that the sense of attachment to place among adolescents are better expressed by “spatial capacity” and “better access to services” variables. These two variables have the most causal effect on place attachment and account for 73% of variance. Based on the research findings, the four main variables: “place capacity”, “social capacity” “access to services”, “social security” and the subsidiary variable “socio-economic origin” have significant 1. This paper is derived from the first Editor’s Ph.D. thesis with the title of “explaining the community capacities (social and physical) in the view of teenagers in Tehran” and is guided by the second, and the third editors of original thesis. The entire current research is happening at the School of Art and Architecture at the University of Tarbiat Modares in the city of Tehran. relationship (p
    Keywords: access to services, attachment to place, Tehran, social, spatial capacity, teenagers
  • A. R. Eftekhari*, L. Dayyani, E. Eftekhari Pages 191-250
    In recent decade, development right having in economic, social, and environmental aspects is right of citizen everybody. In reality, sustainable development paradigm attempt with new approach at the citizenship Rights (systematic, integrated & holistic approach), priority putting target groups rights (females, children, poor and so on) in parallel integrated & holistic rights for place and humans. Citizen called people in the developmental and legal resources that have residency and nationality (temporary & permanent) a country and have rights and benefits that approved in the fundamental law and other usual laws. In this research, the key question is that “how much take rural citizenship rights into consideration in the five years development plans of IR of Iran? The method of this research is descriptive - analytical and content analyze with systematic, integrated & holistic view to the citizenship rights in the five years development plans of IR of Iran. The result indicated that rural citizenship rights there is direct and indirect (very few) in the plans and from first plan until fifth plan (with the exception of two plan that take not rights into consideration) from a frequency of purposes, political, and actions have a evolutionary process, but have structural weakness from a thought, planning and management.
    Keywords: citizenship rights, development plans, rural, Iran
  • M. Kavianirad*, M. Gharehbeygi Pages 227-296
    Ecology as a theory and a methodology has a holistic approach and provides an appropriate space for analyzing the interaction of human and nature. Geography as a science of studying the interaction of man and nature has a great identity with ecology in terms of semantic, structure and function. Post-structuralism theory’s emphasis on concepts such as rationality, diversity, difference, the “other”, importance of “nature” and “power-politics” has a lot in common with the concept of ecology to the extent that ecology should be considered as the kernel of post-structuralism. Based on the post-structuralism concepts of ecology, one can find many identities between political ecology and geopolitics. This research, which is a fundamental research by nature and uses library documents, attempts to explain the correlation of ecology and democracy in post-structuralism theory and its function in geography. The results show that ecology can be classified into three categories: intellectual, environmental and political, and “political ecology” is the link of all ecological structures. Moreover, according to post-structuralism, “political ecology” or “Eco-Politics” can improve conditions for a form of democracy known as “Geo-democracy” or “Eco-democracy”. Therefore, human from the perspective of geography is “an ecological entity that recognizes and manages the territory of human-nature based on eco-democracy.”
    Keywords: Ecology, Democracy, Geo, democracy, Post, structuralism, Human, Geography
  • S. Shayan*, H. Dehestani Pages 251-276
    Methodology is often defined as a normative or prescriptive process for doing research by the scientific community. Yet, if a methodology couldn’t relate to practical realities, it would be considered as a non-scientific and worthless subject. In this research, which is based on documentary and library sources, different takes of methodology in geomorphology and their relationship with techniques or research methods are discussed, surveyed, compared, criticized and analyzed. We also try to describe effective factors in a successful, suitable explanation. Research methods that are described in papers and viewpoints of geomorphologists and philosophers are also presented. Finally, these methods are categorized in a framework. Due to the fact that there exist many branches of research in geomorphology, we emphasize on fluvial geomorphology. Findings of the research shows that methods and viewpoints of geomorphology elites are predominant in this field. Moreover, diversity in the application of scientific logic, convolution of philosophical ideas, lack of attention to domain knowledge and methods oflogical thinking, and misunderstanding philosophical ideas are common among Iranian and foreign geomorphologists.
    Keywords: methodology, scientific logic, geomorphology, research methods, fluvial geomorphology