فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • حسن اسماعیل زاده *، شمسی صالح پور، یعقوب اسماعیل زاده صفحات 1-34
    توسعه یافتگی از مباحثی است که در سال های گذشته میان جغرافی دانان و برنامه ریزان اهمیت ویژه ای یافته است. از آنجا که خدمات عمومی ساختاردهنده ی شکل و ماهیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و فضایی مناطق است، نابرابری در نحوه ی پراکنش و توزیع آن ها تاثیر جبران ناپذیری بر ساختار و ماهیت مناطق گذاشته و سبب پیدایش انواع سطوح توسعه شده و برای برخی مناطق، منافعی را به وجود می آورد. این پژوهش باهدف تحلیل سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان البرز انجام شده است. بر این اساس، روش انجام پژوهش مقایسه ای تحلیلی، نوع آن کاربردی، و جمع آوری داده ها به شیوه ی اسنادی و کتابخانه ای است. در این راستا پس از تعیین شاخص ها (43 شاخص) در قالب چهار بعد با بهره گیری از سه مدل TOPSIS ، SAW ، WASPAS و روش ادغام نتایج با روش میانگین رتبه ها، شهرستان های استان البرز ازنظر برخورداری از خدمات، سطح بندی شده و اولویت برنامه ریزی ها برای هر شهرستان باتوجه به پراکنش خدمات عمومی مشخص شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهرستان های کرج، ساوجبلاغ و نظرآباد ازنظر پراکنش خدمات عمومی در پایین ترین سطح توسعه یافتگی (چهارم) و شهرستان های اشتهارد و طالقان با رتبه ی 2 و 1 در بالاترین سطح توسعه یافتگی (اول) جای گرفته اند. نتایج ضریب هم بستگی پیرسون [nyh1] نیز بیانگر آن است که بین جمعیت به عنوان مهم ترین عامل در خدمات رسانی و پراکنش خدمات رابطه ی منطقی ای نیست؛ بنابراین نظام توزیع خدمات در استان البرز نیازمند برقراری ارتباط منطقی و هماهنگ بین توزیع جمعیت و پراکنش خدمات است.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، استان البرز، WASPAS، TOPSIS، _ SAW
  • احسان پاشانژاد، مجتبی رفیعیان *، سیاوش شایان صفحات 35-61
    امروزه تغییرات زیست محیطی به عنوان تهدیدی جدی از سطح جهانی تا سطوح محلی جوامع انسانی را تحت تاثیر قرار داده است. در این میان، آسیب پذیری جوامع محلی و انعطاف پذیری آن در مقابل بحران به وجود آمده، به اصلی پایدار در میان سیستم های اکولوژیکی و اجتماعی تبدیل شده است. در سال های گذشته، تغییرات ایجادشده در اکوسیستم دریاچه ی ارومیه موجبات مرگ زیستی آن و عدم تعادل اکولوژیک دریاچه را در پی داشته است. هدف این مقاله، شناسایی پهنه های آسیب پذیر (در قالب نظام تقسیمات سیاسی) در سازمان فضایی منطقه ی کرانه ی شرقی دریاچه ی ارومیه ناشی از تغییرات اکوسیستمی ایجادشده در سال های گذشته است. برای شناسایی و ارزیابی میزان آسیب پذیری از شاخص های آسیب پذیری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی استفاده شده است. برای مشخص کردن پهنه های موجود در نظام سکونت گاهی و فضایی کردن آن از نرم افزار Arc GIS و تلفیق روش های تصمیم گیری چندشاخصه (تاپسیس) استفاده شد. نتایج به دست آمده، نشان داد بیشترین میزان آسیب پذیری در سه شهرستان آذرشهر، عجب شیر و بناب است. همچنین سکونت گاه های روستایی با کمترین فاصله از دریاچه با تهدید جدی ناشی از عواقب خشک شدن دریاچه روبه رو هستند.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، آسیب پذیری، دریاچه ی ارومیه، تغییرات اکوسیستمی، جامعه ی محلی
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، ابراهیم خلیفه *، مهدی پورطاهری، عبدالرضا رحمانی فضلی صفحات 61-104

    الگوی مدیریتی کنونی طرح هادی روستایی به دلیل غلبه ی رویکردبخشی و نگاه از بالا به پایین، سبب بروز چالش های مختلف (محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی) در منطقه ی مورد مطالعه (روستاهای استان تهران) شده است؛ از این رو، پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش راهبردی است که مدیریت طرح هادی روستایی«در مراحل مختلف تهیه، اجرا و ارزیابی طرح های توسعه ی آن در محدوده ی مورد مطالعه، تا چه میزان به اصول، چارچوب و فرایند برنامه ریزی فضایی توجه کرده است؟» برای پاسخ علمی به پرسش راهبردی مزبور از روش توصیفی- تحلیلی، استفاده شد. به همین منظور، داده های موردنیاز به صورت اسنادی و میدانی گردآوری شده اند. جامعه ی آماری پژوهش 129 روستای بالای بیست خانوار در سه شهرستان منتخب شمیرانات، تهران و ری است که از این تعداد، دوازده روستا به عنوان نمونه انتخاب شدند. تعداد دوازده پرسشنامه در سطح مدیران روستا (شورا/ دهیار) و 120 پرسشنامه نیز در سطح سرپرستان خانوار توزیع و تکمیل شده است.به منظور تحلیل از آزمون آماری t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که به جز موارد انگشت شماری (مانند وضعیت روستای چاله طرخان که در حد متوسط بوده است)، درکل، بین میانگین روستاهای مورد مطالعه ازنظر میزان توجه به چارچوب، اصول و فرایند برنامه ریزی فضایی در زمینه ی تهیه، اجرا و پایش و ارزیابی طرح هادی تفاوت معناداری نیست و درواقع، بیشتر روستاهای مزبور ازنظر شاخص های مورد بحث، وضعیت نامطلوبی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت برنامه ریزی فضایی روستایی، طرح هادی، توسعه ی روستایی، استان تهران
  • رضا خیرالدین*، وحید حکیم زاده اصل صفحات 105-129
    ایجاد شهرهای جدید با عملکرد غالب خوابگاهی در منطقه کلانشهری تهران منجر به گسترش حوزه تاثیر و تاثر کلانشهر تهران به فراتر از مرزهای آن شده است. حوزهتاثیرپدیدآمده،زادهوزایندهسفرهایی با هدف اشتغالاست. این سفرهای آونگی در حقیقت نشان دهنده تمرکز اشتغال و فعالیت در شهر تهران می باشد. در این بین همگرا ساختن نظام محل اسکان و محل اشتغال، هدف فراموش شده ی شهرهای جدید ازجمله شهر جدید پردیس است.
    روش شناسی پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری، ساکنان شهر جدید پردیس و حجم نمونه 382 نفر از شاغلین ساکن در این شهر می باشد. روند تعادل و یکپارچگی نظام اسکان و اشتغال در شهر جدید پردیس با دو شاخص روند تغییرات مسافت و زمان سفرهای کاری و همچنین مقایسه روند تغییرات کاربری های شهری مربوط به ایجاد اشتغال و فعالیت با روند تغییرات کاربری مسکونی، مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج حاصل از تحلیل ها نشان می دهد که شهر جدید پردیس در حال حرکت به سمت تشدید عدم تعادل بین سکونت و اشتغال و واگرایی نظام اسکان و اشتغال می باشد. پایش همگرایی یا واگرایی نظام اسکان و اشتغال شهرهای جدید، می تواند رویکردهای مدیریت تحولات فضایی را تنظیم و بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: همگرایی اسکان و اشتغال، یکپارچگی بخشی، منطقه کلانشهری تهران، شهر جدید پردیس
  • محمدحسین رضایی مقدم *، مهدی هاتفی اردکانی صفحات 131-155
    نیازبشر به انرژی به طور مداوم در حالا فزایش، و منابع انرژی فسیلی در حال کاهش است. استفاده بی رویه از سوخت های فسیلی با آلودگی محیط زیست، حیات را بر روی زمین تهدید می کنند. امروزه یکی از راه کارها برای حل بحران انرژی علاوه بر اصلاح مصرف، استفاده از انرژی های تجدید پذیر می باشد. انرژی خورشیدی یکی از انرژی های تجدید پذیر است. در این مطالعه استفاده از GIS در ارزیابی انرژی خورشیدی برای تامین سیستم های روشنایی بزرگ راه زنجان - تبریز توسط تابع تحلیلگر خورشیدی (Solar Analyst) پرداخته شده است. در این مقاله از داده های ماهوارهای DEMASTER منطقه مورد مطالعه در محیط نرم افزار ArcGIS جهت محاسبه تابش خورشیدی رسیده به سطح زمین برای شش ماه (میتا اکتبر) استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که منطقه مورد مطالعه با توجه به تنوع توپوگرافیاز تابش متنوعی برخوردار بوده و امکان استفاده از سیستم های خورشیدی فتوولتائیک برای تامین روشنایی بزرگراه زنجان - تبریز را تایید می کند. و در بحث تعیین مهم ترین عامل موثر بر تابش دریافتی در سطح، تابع Solar Analyst بیش ترین هم بستگی را با عامل ارتفاع و کم ترین همبستگی را با عامل جهت شیب دارد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، GIS، DEM، SolarAnalyst، فتوولتاویک
  • هوشنگ سرور، مهدی پور طاهری صفحات 155-178
    جهانی شدن اقتصاد موجب توسعه صنایع و خدمات پیشرفته درکلانشهرهای فعال در شبکه شهرهای جهانی شده است. از مهمترین پیامدهای فضایی فرایند جهانی شدن اقتصاد در کلانشهرها می توان به افزایش اشتغال بخش خدمات پیشرفته نسبت به فعالیتهای صنعتی ، تمرکز و جایگزینی این نوع فعالیتها در مناطق مرکزی و کم تراکم جمعیتی و به موازات آن انتقال صنایع سنگین به مناطق پیرامونی اشاره نمود. این تحقیق با چنین پیش فرضی به بررسی نوع فعالیتهای خدماتی و نحوه مکان گزینی آنها در مناطق 22 گانه کلانشهر تهران در طی یک دوره 8 ساله و براساس سرشماری کارگاهی( 1381-1373) پرداخته است. نتایج بررسی نشان می دهد که 20 درصد و یا یک پنجم از کل کارگاه های ایجاد شده تهران در این مدت از خدمات پیشرفته بوده و 80 درصد از نوع فعالیتهای بخش صنعتی می باشد. از طرفی در طی این 8 سال، مکان گزینی بیش از 50 درصد کارگاه های از نوع خدمات پیشرفته فقط در مناطق مرکزی شامل 11،12، 6و7 بوده و البته گرایشی بطئی به مکان گزینی در مناطق شمالی کم تراکم 1الی 5 به دلیل دسترسی بهتر به خدمات و امکانات پیشرفته این مناطق ملاحظه می شود. در مجموع با توجه به تداوم جذب فعالیتهای عصر صنعتی و گرایش اندک به فعالیتهای خدمات پیشرفته ، اقتصاد فضایی حاکم بر کلانشهر تهران کماکان اقتصاد صنعتی بوده است.
    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، خدمات پیشرفته، مکان گزینی، جهانی شدن اقتصاد
  • مظفر صرافی، علیرضا محمدی* صفحات 181-209
    طی سال های 1389- 1394، موج جدید اقتصاد اطلاعاتی و دانش بنیان، به شکل گیری شرکت های دانش بنیان در جغرافیای کلان شهر تهران انجامیده است؛ اما مسئله این است که مکان گزینی این شرکت ها، اغلب تابع قوانین بازار آزاد بوده و از چارچوب ها، هنجارها و اسلوب برنامه ریزی فضایی پیروی نکرده است؛ از این رو، بررسی و تحلیل فضایی این پدید ه ی نوظهور به منظور ارائه ی سیاست های برنامه ریزی فضایی ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی این پژوهش، شناخت الگوهای فضایی توزیع شرکت های دانش بنیان و ارتباط فضایی آن ها با مولفه های محیطی، اجتماعی، اقتصادی، زیرساختی و آموزشی و پژوهشی در کلان شهر تهران است. در این پژوهش، داده های بیش از نهصدوسی شرکت ثبت شده تا پایان سال 1394 در محیط GIS پیاده شده و با استفاده از روش های آمار فضایی تجزیه و تحلیل شده اند. یافته ها نشان می دهد که الگوی فضایی پراکنش شرکت های دانش بنیان تهران ازنوع خوشه ایاست و ارتباط عمیقی بین زیرساخت های پایه، همانند خدمات حمل ونقل و نیز عناصر آموزش و پژوهش عالی وجود دارد. در پایان پیشنهاداتی برمبنای یافته های پژوهش مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اقتصاد دانش بنیان، شرکت دانش بنیان، کلان شهر تهران، تحلیل فضایی
  • جمیله توکلی نیا *، سعید ضرغامی صفحات 211-239
    فرآیند جهانی شدن با یکپارچه ساختن بسیاری از اقتصادهای ملی سبب به وجود آمدن اقتصادی جهانی و شبکه ای از شهرهای جهانی شده است. کلانشهرها برای بقاء در چنین فضای رقابتی نیازمند ارتقای رقابت پذیری و توسعه زیرساخت ها، ظرفیت ها و توانمندی های متناسب می باشند. لذا سنجش جایگاه کلانشهرها و تعیین نقش آنها در اقتصاد جهانی می تواند در برنامه ریزی برای بهبود جایگاه آن ها در جهانی رقابت گرا موثر واقع شود. بدین منظور این پژوهش به مقایسه عملکرد دو کلانشهر تهران و استانبول در فرآیند جهانی شدن و همچنین تآثیرات این فرآیند بر ساختار فضایی آنها پرداخته است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی و تحلیل داده ها بر مبنای تحلیل ثانویه می باشد. نتایج پژوهش گویای آن است که در بررسی عملکرد اقتصادی، بیشترین اختلاف میان شاخص میزان فعالیت شرکت ها با سرمایه خارجی و کمترین آن مربوط به ضریب نفوذ اینترنت می باشد. بررسی ساختار فضایی در دو شاخص چند هسته ای شدن مناطق داخلی کلانشهر و جذب سرمایه در ابرپروژه های شهری گویای تغییرات در ساختار فضایی کلانشهر تهران است. اما ساختار فضایی کلانشهر استانبول در تمامی شاخص های مورد بررسی دگرسانی هایی را تجربه نموده است. در نهایت می توان گفت که در تمامی شاخص های نمایانگر نقش کلانشهر در اقتصادی جهانی، عملکرد استانبول از تهران مناسب تر بوده و در کلانشهر تهران تغییرات به صورت محدود رخ داده است. این در حالی است که کلانشهر استانبول بر مبنای بایستگی های اقتصاد جهانی به صورت اجتناب ناپذیر، بازساخت فضایی و اقتصادی را تجربه می کند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، ساختار فضایی کلانشهر، تهران، استانبول
  • صدیقه لطفی *، مجتبی شهابی شهمیری صفحات 241-267
    در دهه های اخیر بازتاب فضایی تحولات اقتصاد پسافوردیستی، اشکال نوینی از شهرنشینی را به وجود آورده که ناکارآمدی پارادایم سلسله مراتب را آشکار کرده است. بدین ترتیب، با گذار از منطق سازمانی قلمرویی به منطق سازمانی شبکه ای، صرفه های مقیاس به صرفه های بیرونی شبکه ، پیوندهای سلسله مراتبی و یک سویه به پیوندهای هم افزا و متقابل بسیاری از مفاهیم سنتی، نه تنها به لحاظ تحلیلی و توصیفی بلکه حتی بیشتر با رویکردی هنجاری، در ماهیت و قالب جدیدی قرار گرفتند که نیازمند چارچوب بندی و تعریفی دوباره هستند. هدف این مقاله تبیین گذار از مفاهیم برنامه ریزی مبتنی بر سلسله مراتب به سمت برنامه ریزی براساس ساختارهای منطقه ای شبکه ای-چند مرکزی است. روش تحقیق براساس رویکردهای توصیفی استوار بوده و با مرور و بازبینی ادبیات انتشار یافته در این حوزه به تحلیل گزاره های مربوطه می پردازد. نتایج بررسی این تحقیق نشان داد که نظریه سلسله مراتبی راهبرد خاصی را ارائه نمی کند اما نظریات شبکه، چارچوب منسجمی از همکاری ها را بین شهرها و در مقیاس های فضایی مختلف پیشنهاد می دهد که می تواند به موقعیت رقابتی شهرها و مناطق با توجه به افزایش روز افزون اهمیت آنها در رقابت های بین المللی و نقش کلیدی آنها در جذب منابع متحرک منجر شود.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب، شبکه شهر، مکان مرکزی، چندمرکزی، صرفه های اقتصادی
  • قویدل رحیمی یوسف*_هادی ظرافتی_منوچهر فرج زاده ی اصل صفحات 269-286
    هدف این پژوهش، تحلیل سینوپتیک و بررسی ساختار امواج گرمایی استان خوزستان است. برای شناسایی ساختار گردش جو، هنگام وقوع موج گرما در این منطقه، از بررسی های آماری، سینوپتیک و ریزگردانی استفاده شده است؛ بدین منظور داده های خام روزانه بیشترین دمای دوره ی گرم سال (ژوئن- سپتامبر) 13 [nyh1] ایستگاه سینوپتیک در منطقه ی جنوب غرب ایران با طول دوره ی آماری مختلف از سازمان هواشناسی کشور دریافت و استفاده شده است. براساس نتایج بررسی های آماری، روز 1 [nyh2] جولای 2000 به عنوان گرم ترین روز در گرم ترین موج دوره ی آماری به منظور انجام بررسی های دقیق تر و ریزگردانی انتخاب شد. نتایج تحلیل سینوپتیک نشان داد که از یک سو در سطح زمین به دلیل وجود شرایط وضعیت کم فشار با منشا کم فشارهای حرارتی گنگ و شبه جزیره ی عربستان و پرارتفاع مستقل غرب آسیا در تراز 500 هکتوپاسکال و از طرف دیگر به دلیل انتقال هوای گرم، از عرض های پایین و هم از مناطق خشک داخل ایران به سوی منطقه ی مورد مطالعه، گرمای شدید روز یادشده به وقوع پیوسته است. نتایج خروجی از ریزگردانی مدل RegCM4 نشان داد که در سطح زمین بر زاگرس کم فشار قوی[nyh3] و در ترازهای بالای جو یک پرارتفاع دقیقا بر آن منطبق شده است که این پرارتفاع سبب نزول بی درو[nyh4] هوای خشک شده و گرمای شدیدی را ایجاد کرده است. در این مطالعه معلوم شد که نقش پرارتفاع زاگرس در وقوع و تشدید امواج گرمایی خوزستان کاملا بارز است.
    کلیدواژگان: موج گرما، تحلیل سینوپتیک، ریزگردانی دینامیک، مدل اقلیمی RegCM4
|
  • Hassan Esmaeilzadeh *, Shamsy Salehpour, Yaghoub Esmaeilzadeh Pages 1-34
    Nowadays, development is one of issues that have been important among geographers recently. Whereas public services stablish economic, social, cultural, physical and spatial form and nature of regions, thus inequity in their distribution and dispersion manner creates irreparable effect for regions structure and form, and appearance cause of types of development levels, and creates advantages for some regions. This reaearch aims analyzing development level of Alborz provinces counties. Thus, research method is comparative- analytical method, research type is practical, and data gathering is library way. Therefore Alborz counties have been categorized in having services aspect after nominating indicators (43 indicators) in 4 dimensions using TOPSIS, SAW, WASPAS, and Combinatorial (scores median) models, then plans priorities have been characterized according to public services dispersion for every county. Research findings show that Karaj, Sawojbolagh and Nazar Abad counties have the least development level, and Eshtehard and Taleghan have the highest development level (by scores 1 and 2) in public services distribution aspect. Result of pearson correlation analysis shows that there is a logical relationship between population (as the most important factor in developing sercices) and sercices dispersion. Therefore, system of services distribution in Alborz province needs to create rational and harmonic relationship between population and services distribution.
    Keywords: Development, Alborz province, WASPAS, TOPSIS, SAW
  • Aahsan Pashanzhad, Mvjtby Rafieian *, Siavash Shayan Pages 35-61
    Recently, environmental change is a main concern in sustainable science. That can be affected human society in the global, national, regional and local scale. According to the sustainability paradigm, the relationship between human and environmental system is a global discourse. Global environmental change research has seen increased attention to the concept of vulnerability. In this sense, environmental change as a characteristic of social-ecological systems linked to resilience. In the recent years Urmia Lake ecosystem has been effected by many drivers (climate change, dam construction, irrigated farm land expanse and irregular utilization of groundwater). Therefore, the main aim of this paper is identification of vulnerable spheres and nods on the Urmia Lake eastern spatial organization. In this paper we used social, economic and physical index for identification and determination of vulnerability ecosystem change. We used multi attribute decision making GIS- based for ordering the vulnerability spheres. Moreover, the chosen model of multi attribute decision making was TOPSIS. According to the result, the most vulnerable spheres are in Azarshar, Ajabshir and Bonab counties. This paper also indicates the most rural population density is in Bonab, Malekan and Ajabshir counties which main activity of these regions is agriculture. Hence, rural settlements of aforementioned counties are in the serious threat with minimum distance of Urmia Lake.
    Keywords: Spatial Organization, Vulnerability, Urmia Lake, Ecosystem changing, Local Society
  • Abdoreza Rokn E. Ddin Eftekhari, Ebrahim Khalifeh*, Mehdi Pourtaheri, Abdoreza Rahmani Fazli Pages 61-104

    Current management pattern of the rural development plan, has caused to the different challenges (environmental, socio, economic, and physical) in the case study region (villages of Tehran Province) because of the Up-down and sector approach dominance. Thus, this study seeks to answer this strategic question that “how much management of the rural development plan has considered to the principles, framework and process of spatial planning in various stages of preparation ,implementation and evaluation of development plans in the study area,? " To answer that strategic question, descriptive-analytical method has been used. The required data have been collected by documentary and field methods. The study population is 129 village with more than 20 households in Shemiranat, Tehran and Rey Towns, that 12 villages were selected.The number of 12 questionnaires at the level of village's administrators (The Council /Rural manager) and 120 questionnaires at the level of heads of households have been distributed and filled. The statistical t-test is used to analyze. results showed that, with the exception of a few cases (like Chaleh-Tarkhan village that was average), generally, there is no meaningful differences between case study villages in terms of the amount of attention to the framework, principles and process of spatial planning in the preparation, implementation and monitoring and evaluation stages of the rural development plan and actually, most of the villages have undesirable situation in discussed indicators.

    Keywords: rural spatial planning management, rural development plan, rural development, Tehran Province
  • Reza Kheyroddin *, Vahid Hakimzadeh Asl Pages 105-129
    Establishment of mainly residential new towns in Tehran metropolitan region has led to expand Tehran’s functional area beyond its political borders. This new functional area, is created by and creates job-targeted travels. These commutes, in fact, represent the spatial relationships created by the distribution of employment and housing opportunities, which indicate the concentration of employment and jobs in Tehran metropolitan region. Meanwhile, Jobs-Housing Balancing is the forgotten aim of new towns including Pardis new town.
    The research method is descriptive-analytical including both documentary and empirical analysis. The sample is the residence of Pardis new town including 382 of workers residing in this town. In this study, the process of balancing and integration of jobs-housing in Pardis new town are assessed based on two indicators: alteration process of time and distance in business trips and also the comparison between alteration process of employment-related urban land-use changes and alteration process of residential land-use changes.
    The results show that Pardis new town is leading to a resonant lack of integration between jobs-housing balance and divergence in the jobs-housing system. Therefore, jobs-housing crisis exit strategies are proposed. Divergence and convergence monitoring of job-housing system will lead to improve and adjust spatial development management approaches.
    Keywords: Jobs-Housing Balance, Integration, Tehran Metropolitan Region, Pardis New Town
  • Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam *, Mahdi Hatefi Ardekani, Graduated Pages 131-155
    The human need to energy is increasing constantly and fossil energy sources is decreasing. The indiscriminate use of fossil fuels pollute the environment and threaten life on Earth. Today in addition to modifying consumption, use of renewable energy is one of the ways to solve the energy crisis. The Solar energy is one of the renewable energies. In this study the application of GIS in the Assessment of using solar energy to supply lighting systems of Highway Zanjan - Tabriz by function of Solar Analyst has been studied. In this article, the DEM ASTER satellite’s data of the study area in the Arc GIS software were used to calculate the solar radiation reaching the Earth's surface for six months (May and October).The results of this investigation showed that the study area due to variation of topography has different surface radiation and confirmed the possibility of using solar photovoltaic systems to supply lighting systems of Highway Zanjan - Tabriz. In the matter of the most important factor which affects the received radiation to surface, function of Solar Analyst has the most correlation with the height and the lowest correlation with the slope aspect.
    Keywords: solar energy, GIS, DEM, Photovoltaic, Solar Analyst
  • Hooshang Sarvar *, Mahdy Poortaheri Pages 155-178
    Globalization of the economy has caused the development of industries and advanced services in active metropolises in the world cities network. The increase of occupation, advanced services sector rather than industrial activities, centralization and replacement of these activities in central and low population density regions and along with it transfer of heavy industries to surrounding regions are the most important spatial consequences of globalization of the economy process in metropolises. This study -based on this assumption- investigates the type of service activities and the method of their site selection in 22 regions of Tehran metropolis during a period of 8 years using workshop census (1381-1373). The results show that 20 percent or one-fifth of the workshops established in Tehran in this period is advanced services and 80 percent is activities of industrial sector. On the other hand during this 8 years, the site selection of more than 50 percent of advanced services workshops are just in four regions including 6,7,11 and 12 and there is a gradual tendency towards site selection in low density northern regions, namely 1 and 5 because of suitable access to advanced services and facilities in these regions. Therefore, as for continuation of industrial era activities attraction and low tendency to advanced services activities, prevailing spatial economy in Tehran metropolis has been industrial economy.
    Keywords: Tehran metropolis, advanced services, site selection, globalization of the economy
  • Mozaffar Sarrafi, Alireza Mohammadi * Pages 181-209
    Between 2010 and 2015, a new wave of information and knowledge based economy, leads to the formation of knowledge intensive firms in geography of Tehran metropolis. In most cases, these firms selected sites which are not in compliance with spatial planning frameworks, norms and rules and they were located following the market-driven factors. Therefore, reviewing and analyzing this new geographic phenomenon is important for recommending spatial planning policies in Tehran. The main objective of this research is to understand the spatial distribution patterns of these knowledge intensive firms and their spatial relationships with environmental, social, economic, educational, research and infrastructure factors in Tehran metropolis. In this study, the data of more than 930 registered companies till 2015 have been pinpointed in GIS, using spatial statistics methods to be analyzed. The findings show that spatial distribution pattern of knowledge intensive firms is cluster type which is highly related to basic infrastructures such as public transport network and also, with research and educational institutions. At the end, suggestions based on the results of the research have provided. At the end, suggestions based on the results of the research have provided.
    Keywords: Globalization, Knowledge-Based Economy, Knowledge intensive firms, Tehran metropolis, spatial analysis
  • Jamileh Tavakoli Nia *, Saeed Zarghami Pages 211-239
    Globalization process through consolidation of many national economies has shaped global economy and led to a network of world cities. In this context, metropolitan for surviving in such competitive environment will require appropriate infrastructures, capacities, and powers. Accordingly, the measuring position of metropolitan areas is necessary to determine the role of them in the global economy. This paper identifies the impacts of economic globalization on the spatial structure of Tehran and Istanbul metropolitans and also compare the function of these cities in the globalization process. The research method was descriptive-analytical and analyzes were based on secondary data. Findings revealed that in term of economic dimension and foreign investment, Istanbul has favorable condition compared to Tehran. However, the lowest difference was related to Internet penetration. Investigation of spatial structure based on polycentricity and investments in meta-projects indicators showed that there are transformations in the Tehran metropolitan. These changes are higher than and more multidimensional in the Istanbul. Finally, it can be argued that the position of Istanbul in the global economy is better than Tehran. Istanbul metropolitan based on necessities of the global economy, inevitably, experiences spatial restructuring.
    Keywords: Economic globalization, the spatial structure of metropolitans, Tehran, Istanbul
  • Sedigheh Lotfi *, Mojtaba Shahabi Shamiri Pages 241-267
    In the recent decades the spatial reflection of post Fordist economic transition in advanced societies has created new forms of urbanization which revealed the inefficiency of hierarchical paradigm. Thus by passing from the logic of territorial organization into logic of network organization, economics of scale to external economics of network, hierarchical links and one sided to the synergistic relationships and cross of many traditional concepts; not only in terms of analytical and descriptive but even more with a normative approach placed in a new form and nature which require re-definition and re-framing. The purpose of this paper is to explain the transition from planning concepts based on hierarchy to planning on the base of polycentric- network of regional structures. The methodology of the research is based on descriptive approach by reviewing the existing literatures regarding to these two main paradigms to analysis the relevant statements. The results showed that hierarchical theory does not offer specific strategy but network theories suggest a coherent framework of cooperation among the towns in different spatial scales which can lead to competitive position of cities and regions by increasing importance in international competitions
    Keywords: hierarchy, city network, central place, polycentric
  • Y. Ghavidel Rahimi *, H. Zerafati, M. Farajzadeh Asl Pages 269-286
    Synoptic analysis of the structure of heat waves in Khuzestan province is the main purpose of the present study. Statistical and synoptic analysis and dynamic downscaling technique were used to identify the atmospheric circulation structure in the time of the emergence of a heat wave in the area. To this end, daily maximum temperature during the warm period (June to September) for 13 synoptic stations in the southwest of Iran with different statistical length were taken from the Iran Meteorological Organization.
    Based on the statistical analysis results, 1 July 2000 was identified as the hottest day in the selected hottest heat wave in the period of study, and therefore this day was selected for exact investigation and dynamic downscaling.
    The results of synoptic analysis showed that the intense subsidence heating that occurred in the selected day had two causes: At the surface of the earth, a low pressure situation with the origin in thermal low pressures of the Gange, Arabian Peninsula and Persian Gulf and West Asians independent subtropical high pressure at 500 hpa level; and warm air advection fluxes to the study area, both in low latitudes and Iran dry areas. The RegCM4 dynamic downscaling results indicated that at the earth surface, there is a strong low pressure on the Zagros and there exists a strong typical ridge at upper levels. This strong typical ridge caused dry adiabatic subsidence and created intense heating. This study revealed that the Zagros high Pressure (ridge) has obvious role in the emergence of heat waves and intensification in Khuzestan.
    Keywords: Heat Wave, Synoptic Analysis, Dynamic Downscaling, RegCM4, Khuzestan Province