فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • علی اکبر تقیلو، ناصر سلطانی، احمد آفتاب صفحات 1-28
    نقش و جایگاه روستاها در فرایندهای توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در مقیاس محلی، منطقه ای، ملی و بین المللی و پیامدهای توسعه نیافتگی مناطق روستایی چون فقر گسترده، افزایش فاصله طبقاتی، بیکاری، مهاجرت و... موجب توجه به توسعه روستایی شده است. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با رویکرد آینده پژوهی، پیشران های تاثیرگذار در توسعه روستاهای ایران را ارائه نماید. روش تحقیق مبتنی بر روش دلفی است.در ابتدا،با استفاده از رویکرد تحلیل پنج نیروی پورتر[1] برای محیط خرد و تحلیل STEEP (اجتماعی، تکنولوژیکی، اقتصادی، محیط زیست و سیاسی) برای محیط کلان، عوامل کلیدی، رویدادها و پیشران های موثر در توسعه روستایی توسط کارشناسان گروه دلفی انتخاب شدند سپس برای تعیین پیشران های اصلی از نظر اهمیت، میزان تاثیر گذاری و فقدان قطعیت از تحلیل تاثیر متقابل پیشران ها و مدل تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. براساس نتایج بدست آمده مهم ترین فاکتورهای کلیدی به ترتیب اهمیت؛ مشارکت، سرمایه گذاری و کار آفرینی، تربیت نیروی انسانی متخصص، منابع طبیعی، درآمدزایی، طرح هادی روستایی، مالکیت منابع، تکنولوژی، خدمات و گردشگری است. بر اساس نظر کارشناسان پنج عامل اول در توسعه روستایی از اهمیت زیادی برخودار می باشند که قطعیت و عدم قطعیت پیشران های آنها به بحث گذاشته شده تا اقدامات مناسب برای کنترل و هدایت آن ها در راستای توسعه روستایی ایران برنامه ریزی گردد.
    کلیدواژگان: کلید واژگان، توسعه روستایی، آینده پژوهی، پیشران
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 29-59
    تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات درباره ی سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی روستاییان شهرستان مشگین شهر از این رو اهمیت دارد که جامعه ی روستایی به عنوان جامعه ی درحال گذار طی نیم قرن گذشته، دست خوش دگرگونی در شیوه ی زندگی و ارزش های بنیادی فرهنگی شده است؛ در حالی که در تحلیل های جغرافیایی بدان توجه نشده است. هدف این مقاله تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات درباره ی سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی روستاییان شهرستان مشگین شهر است. این تحقیق ازلحاظ هدف، توسعه ای، و ازلحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل تمام روستاهای دارای دفاتر ICT روستایی شهرستان مشگین شهر است. برای برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد استفاده شده است. روش گردآوری داده ها برای پاسخ گویی به پرسش های تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی(داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان تایید شد. مطالعه ی راهنما در منطقه ی مشابه جامعه ی آماری با تعداد سی پرسش نامه صورت گرفت و با داده های به دست آمده و استفاده از فرمول ویژه ی کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه ی تحقیق 76/0 الی 82/0 به دست آمد. درنهایت نتایج تحقیق نشان داد که به جز متغیرهای تغییرات مذهبی و الگوی تغذیه بین تمامی متغیرهای تحقیق و بهره گیری از خدمات ICT رابطه ی معنی داری وجود دارد. درنهایت، باتوجه به نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی، سبک زندگی روستایی، شهرستان مشگین شهر
  • هاشم داداش پور*، محبوبه کارشکی، مجتبی رفیعیان صفحات 61-90
    امروزه کرویدورهای ارتباطی یکی از اجزای مهم اقتصاد ملی محسوب شده و ازطرف دیگر، به دلیل نقش آن در تمرکز و توزیع جمعیت و فعالیت، نقش غیرقابل انکاری در شکل گیری ساختار فضایی مناطق برعهده دارند؛ از این رو، هدف این پژوهش، تحلیل نقش کریدورهای ارتباطی بر ساختار فضایی جمعیت و فعالیت (در اینجا صنعت و معدن) در استان خراسان رضوی است. روش تحقیق کمی بوده و رویکرد آن توصیفی- تحلیلی است. به منظور جمع آوری داده ها از شیوه ی اسنادی و برای تحلیل داده ها، از روش های موران و رگرسیون وزنی جغرافیایی با استفاده از نرم افزار GeoDa و ArcGIS استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که بین تراکم شبکه ی ارتباطی و ساختار فضایی جمعیت و فعالیت در استان رابطه ی مستقیم و مثبتی وجود دارد. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهد که استان خراسان رضوی باوجود ظرفیت های مختلف در فرایند توسعه ی خود، از الگوی فضایی قطبی پیروی کرده و تمرکز شدید فعالیتی و جمعیتی در مرکز استان آشکارا به چشم می خورد؛ بنابراین، ایجاد و تقویت کانون های توسعه در محورهای اصلی ارتباطی می تواند از شدت تمرکز آن کاسته و به تقویت تعادل فضایی آن کمک کند.
    کلیدواژگان: کریدورهای ارتباطی، ساختار فضایی، جمعیت، فعالیت، استان خراسان رضوی
  • حجت الله رحیمی * صفحات 91-114
    یکی از الزامات اساسی برای توسعه مردم و مکان های جغرافیایی طرح نظریه های برنامه ریزی فضایی زمینه محور و نقد عناصر تشکیل دهنده این نظریه ها است. براساس این چشم انداز اولیه، رویکرد پویش ساختاری - کارکردی نخستین گام یعنی صورت بندی یک رویکرد بدیل را در برنامه ریزی فضایی و در ارتباط با محتوای جغرافیای اجتماعی ایران برداشته است. نوشتار حاضر در پی آن است تا با روش تحلیلی، بر نحوه صورت بندی دو مفهوم کلیدی انسان و فضا در رویکرد فوق متمرکز شود و امکانات مفهومی آن را در برنامه ریزی فضایی ایران تحلیل کند. همانطور که نوشتار حاضر استدلال می کند مفاهیم فضا و انسان در رویکرد پویش ساختاری -کارکردی بدون ارتباط با یکدیگر مفهوم سازی شده اند. در واقع، مفهوم فضا بدون توجه به الزامات روش شناسی آن برای مفهوم انسان صورت بندی شده است. در نتیجه، در حالی که رویکرد پویش ساختاری-کاکردی از یک سو عینیت گرایی، برنامه ریزی نخبه گرایانه، رهیافت از بالا به پایین، مفهوم آستانه در اقتصاد نئوکلاسیک، شهرنشینی شتابان و جستجوی قوانین عام را از زاویه دید انسانگرایی نقد می کند، ولی از سوی دیگر، به واسطه تاکید بر جغرافیای پوزیتویستی و اقتصاد نئوکلاسیک، همان موارد موردنقد را باز تولید می کند. فائق آمدن بر گسستگی های مفهومی در رویکرد پویش ساختاری-کارکردی مستلزم باز تعریف تعاملی مفاهیم انسان و فضا است. اما پیش از بازتعریف این مفاهیم، بهتر است هویت جغرافی دانان و برنامه ریزان برمبنای تجارب گذشته و چشم انداز پیش روی برنامه ریزی فضایی در ایران باز تعریف شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، رویکرد پویش ساختاری، کارکردی، انسان گرایی، جبرگرایی فضایی، ایران
  • محمدحسین شریف زادگان *، پویا جودی گل لر صفحات 115-137
    سنت ها و سیستم های برنامه ریزی فضایی، فرایندهای توسعه در شهرها و مناطق و انگاشت های برنامه ریزی و تصمیم سازی همواره تحت تاثیر بسترها و پس زمینه ی فرهنگی عاملان درگیر در فرایند برنامه ریزی قرار دارند. علی رغم چرخش فرهنگی و بازشناخت روزافزون فرهنگ و تاکید صاحب نظران بر اهمیت آن، نظریه های برنامه ریزی به ندرت از فرهنگ به عنوان عاملی مهم برای تحلیل و قیاس اصول، اهداف، سیستم ها و فرایندهای برنامه ریزی یاد می کنند؛ از این رو با علم به نقش فرهنگ در برنامه ریزی فضایی، این مقاله با مروری انتقادی بر رهیافت های پیشین و با به کارگیری رهیافت نهادباوری عامل-مدار، مدل نظری برنامه ریزی مبتنی بر فرهنگ را به عنوان ابزاری به منظور بازجست جنبه های فرهنگی برنامه ریزی فضایی معرفی می کند؛ به عبارتی هدف این مقاله ردیابی نقش فرهنگ در برنامه ریزی فضایی و واکاوی این نقش با رهیافت نهادباوری عامل-مدار است. این پژوهش با معرفی مدل برنامه ریزی مبتنی بر فرهنگ، رابطه ی بین برنامه ریزی و فرهنگ اجتماعی گسترده تر را تشریح کرده و لیکن تکمیل وجه تبیین گر این مدل را در گرو توجه بیشتر به تحلیل غنی تر چارچوب های شناختی در برنامه ریزی فضایی می داند. چارچوب انگاشتی پیشنهادی در این مقاله با ارائه ی رهیافت نظری جدید دربردارنده ی ابعادی ازجمله چارچوب شناختی برنامه ریزان و نهادهای برنامه ریزی، بستر نهادی، سیستم برنامه ریزی، کدهای فرهنگی و باورها، ادراک و ارزش های اجتماعی تاثیر گذار بر برنامه ریزی است که به تبیین پدیده ی دیرپای فرهنگ و اثرات آن بر کاربست های برنامه ریزی فضایی و تحلیل و مقایسه ی ویژگی های خاص این کاربست ها برمبنای مجموعه ای سازگار از معیارها کمک می کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ برنامه ریزی، بستر فرهنگی، رهیافت نهاد باوری عامل، مدار، نظریه ی برنامه ریزی
  • احدالله فتاحی، مهدی پورطاهری *، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 139-174
    مسکن روستایی به طور طبیعی تجلیگاه شیوه زیستی- اقتصادی-اجتماعی- روستایی به شمار می رود و الگو و عملکردهای آن در پیوند با عرصه مکانی- فضایی، به مثابه دریچه ای است به شناخت چشم انداز و روندهای حاکم بر زندگی و فعالیت روستا. هدف این پژوهش ارزیابی مولفه های پایداری مسکن در استان لرستان است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. در این راستا برای انتخاب حجم نمونه با توجه به وسعت منطقه مورد مطالعه در گام نخست برای مشخص نمودن مناطق همگن از تحلیل عاملی استفاده شد،نتایج آزمون تحلیل عاملی مشخص نمود که اقلیم منطقه حاصل تعامل 3 مولفه مختلف یعنی(مولفه حرارتی ، مولفه رطوبت و مولفه بارش ) می باشد. این عوامل با مقادیر ویژه بیش از 1 حدود 35/73 درصد از کل واریانس را توجیه می کنند. سپس با استفاده از روش تحلیل خوشه ایوارد[1] به خوشه بندی شهرستانها پرداخته شد. بر اساس تحلیل خوشه ایشهرستان های استان در 3 پهنه اقلیمی قرار گرفتند. پس از مشخص شدن مناطق همگن اطلاعات مربوط به تعداد خانوار، موقعیت طبیعی و فاصله هر روستا تا مرکز شهرستان دسته بندی گردید و وارد محیط GIS شد. در هر پهنه بر اساس این سه عامل به تعداد حالتهای ایجاد شده در محیط GIS (query) گرفته شد و فراوانی روستاهای هر دسته در پهنه های همگن مشخص شد. در مجموع تعداد 50 روستا به صورت نمونه انتخاب گردید. برای شناسایی شاخص های سنجش مسکن پایدار و نماگرهای مرتبط با آنها با تاکید ویژه مناطق روستایی از مطالعات مرتبط با حوزه تخصصی بهره گیری شد و بر این اساس 4 قلمرو 13متغیر و 73 گویه مطرح در این زمینه شناسایی گردید و مبنای طراحی پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی تحقیق در مطالعات میدانی- قرار گرفت جامعه آماری شامل خانوارهای ساکن در روستاهای استان لرستان می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 500 سرپرست خانوار انتخاب گردید و به همین تعداد 500 پرسشنامه تکمیل گردید. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از مطالعات میدانی، از دو روش آمار توصیفی و استنباطی(آزمونT و آزمون تحلیل واریانس) استفاده شد. نتایج حاصل آمار توصیفی نشان می دهد که تفاوت هایی میان فضاهای مسکن و مشخصات آنها در پهنه های مختلف به لحاظ ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون های T تک نمونه ای نشان می دهد که در مجموع سطح پایداری ابعاد مسکن در پهنه های مختلف پایین می باشد همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس نشان می دهد که به لحاظ بعد کالبدی پهنه نیمه مرطوب باتابستان گرم و زمستان معتدل و پهنه نیمه خشک باتابستان بسیار گرم و زمستان نسبتا سرد در یک طبقه قرار می گیرند و وضعیت مناسب تری نسبت به پهنه نیمه مرطوب باتابستان معتدل و زمستان سرد دارند. همچنین به لحاظ بعد اقتصادی روستاهای استان در دو طبقه قرار گرفته اند یعنی پهنه نیمه مرطوب باتابستان معتدل و زمستان سرد وضعیت مناسبتری به سایر پهنه ها دارد ، همچنین به لحاظ بعد اجتماعی روستاهای مورد مطالعه در دو طبقه قرار گرفته اند نتیجه آزمون نشان می دهد که پهنه نیمه خشک باتابستان بسیار گرم و زمستان نسبتا سرد وضعیت نامناسب تری نسبت به سایر پهنه ها دارد. در نهایت به لحاظ بعد زیست محیطی چون هر سه پهنه در یک طبقه قرار گرفته اند، نشان می دهد وضعیت هر سه پهنه یکسان می باشد و تفاوتی با هم ندارند.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، مسکن پایدار، پهنه بندی، تحلیل خوشه ای، استان لرستان
  • زهره فنی*، حسینعلی خلیل اللهی، ژیلا سجادی، محمود فال سلیمان صفحات 175-200
    تغییر اقلیم یکی از مهم ترین چالش های بشر در سده جاری است. حوادث طبیعی ناشی از آن مانند خشک سالی ها، طوفان، سیل های شدید، گرما، سرماهای بی موقع، بالا آمدن سطح آب دریاها، شدت آفات و بیماری های گیاهی، نابودی جنگل ها، مراتع و... خسارات جبران ناپذیری را در سطح کره زمین سبب شده است. خشک سالی پدیده ای خزنده و پیچیده است که ناشی از کمبود بارش و افزایش درجه حرارت بوده و برخلاف سایرحوادث، پیش بینی ابتداء، مدت و انتهای آن نیز دشوار است. استان خراسان جنوبی از سال 1377 تاکنون باخشکسالی مواجه بوده است. هدف اصلی این تحقیق تحلیل داده های هواشناسی، تعیین مدت خشکسالی، طول دوره، نواحی دارای استعداد بالای خشکسالی براساس شاخص بارش استاندارد (SPI)، شاخص درصد نرمال و شاخص دهک ها و خصوصیات آماری بارش ماهانه ایستگاه های سینوپتیک استان خراسان جنوبی و شهر بیرجند در فاصله سال های 1368 تا 1395 و سپس بررسی دلایل و پیامدهای اقتصادی– اجتماعی و زیست محیطی و ارائه راه کار بوده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در طول این دوره شدیدترین خشکسالی در سال های آبی 1380- 1378، مرطوب ترین سال منطقه، سال آبی 1370- 1369 و از سال 1377 تاکنون میزان بارندگی استان نزدیک به نرمال و یا خشکسال بوده و در بین شهرستان های استان، بیشترین میزان خشکسالی به ترتیب مربوط به ایستگاه های قائن، خوسف، بشرویه، طبس و فردوس است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، خراسان جنوبی، بیرجند، شاخص استاندارد (SPI)، درصد نرمال ودهک ها
  • مرتضی قبادی*، معصومه احمدی پری صفحات 201-226
    هدف از این پژوهش، مکان یابی و آمایش صنایع پتروشیمی از دیدگاه برنامه ریزی محیط زیست با استفاده از روش تلفیقی پرومته و فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی در استان لرستان است. پردازش و تحلیل داده ها به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی و براساس ده معیار مهم از نظر کارشناسان محیط زیستی شامل طبقات ارتفاع، طبقات شیب، فاصله از مناطق حفاظت شده، قابلیت کاربری اراضی، فاصله از رودخانه ها، فاصله از گسل، فاصله از نقاط روستایی، فاصله از نقاط شهری، فاصله از صنایع موجود و فاصله از راه ها صورت گرفته است. در این پژوهش از روش پرومته برای رتبه بندی آلترناتیوها و از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای تعیین وزن هریک از معیارها استفاده شد. برپایه ی نقشه وزن بندی نهایی، از مجموع مساحت منطقه، شانزده درصد (45 هزارو207 کیلومتر مربع) برای توسعه ی صنایع پتروشیمی مناسب هستند. نتایج تجزیه و تحلیل حساسیت مدل نیز نشان داد که بخش زیادی از مکان های با توان نسبتا مناسب و مناسب نقشه ی نهایی، منطبق بر کلاس های کاملا مناسب هریک از مشخصه های ورودی در مدل بوده است و این امر رضایت بخش بودن مدل به کار رفته را در مطالعات مکان یابی صنایع پتروشیمی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی محیط زیست، مکان یابی و آمایش سرزمین، صنایع پتروشیمی، پرومته، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • فیروز مجرد *، لیلا نادری، بهمن فرهادی، مریم حافظ پرست صفحات 227-255
    یکی از رویکردهای مهم در مطالعات آب و هواشناسی بررسی اثر تغییر عناصر اقلیمی بر عملکرد محصولات کشاورزی در عرصه های جغرافیایی است. این مطالعه با هدف پیش بینی عملکرد محصول ذرت تحت تاثیر پدیده تغییر اقلیم در استان کرمانشاه به انجام رسیده است. از مدل CGCM3 تحت سناریوی A1B و روش ریزمقیاس نمایی[1] و نیز مدل کشاورزی WOFOST با بهره گیری از آمار روزانه عناصر آب و هوایی چهار ایستگاه استان شامل دماهای حداقل و حداکثر، بارش، رطوبت نسبی و ساعات آفتابی در یک دوره 28ساله (2009-1982) استفاده شده است. داده های پایه (2009-1982) و آینده (2050-2023) از سایت سناریوها و داده های اقلیمی کانادا اخذ و میزان تغییر هر یک از پارامترهای اقلیمی پس از ریزمقیاس نمایی بررسی و نتایج وارد مدل شبیه سازی کشاورزی WOFOST شد. نتایج تحقیق نشان داد دماهای حداقل و حداکثر ایستگاه ها در دوره 28ساله آتی به ترتیب به طور میانگین 3/1 و 7/1 درجه سلسیوس افزایش پیدا خواهد کرد. بارش با وضعیت های افزایشی و کاهشی روبه رو خواهد شد. با وجود افزایش طول دوره رشد ذرت آبی در منطقه به دلیل افزایش دما، مقدار عملکرد پتانسیل محصول در آینده به دلیل کاهش بارندگی در بخش هایی از منطقه و نیز کاهش رطوبت نسبی به طور چشمگیری تا میانگین %22 کاهش پیدا خواهد کرد. بیشترین کاهش عملکرد متوجه منطقه سرپل ذهاب در ناحیه پست و گرمسیری غرب استان به میزان %7/28 خواهد بود.
    کلیدواژگان: ذرت، تغییر اقلیم، استان کرمانشاه، شبیه سازی رشد گیاه، مدل WOFOST
  • حسین نظم فر*، احمد آفتاب، ناهید نظام پور، علی مجنونی توتاخانه صفحات 259-286
    تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی – تحلیلی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل های تحلیل شبکه ای، تاپسیس، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل پرسشنامه استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش، مناطق پنج گانه ی شهر سنندج و شاخص های تحقیق شامل بیست ویک زیرشاخص شهر خلاق در قالب چهار شاخص کلی است. نتایج به دست آمده از مدل ANP نشان می دهد معیار نوآوری با 063/0 بیشترین تاثیر را در حرکت یک منطقه به سمت منطقه ی خلاق در شهر سنندج دارد. در این میان، شاخص های تعداد محققان با 116/0 و تعداد اختراعات با 088/0 در تحقق شهرخلاق سنندج بیشترین نقش را دارند. منطقه ی سه با میزان تاپسیس 9596/0 در رتبه ی اول و منطقه ی چهار با میزان تاپسیس 2851/0 در رتبه ی آخر از لحاظ سطح خلاقیت قرار گرفته اند. محاسبه ی رابطه ی مولفه های شهر خلاق و وضعیت موجود این مولفه ها نشان می دهد که 7/63 درصد از تغییرات تحقق مناطق خلاق سنندج ناشی از بهبود و افزایش به کارگیری مولفه های شهرخلاق است. براساس تحلیل آماری پرسشنامه، شاخص سرمایه ی انسانی بیشترین تاثیر را با میزان (24/4) درصد و کیفیت زندگی با میزان (82/3) کمترین تاثیر را در حرکت یک منطقه به سمت منطقه ی خلاق در سنندج دارند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، نوآوری، تحلیل شبکه، مدل تاپسیس، مناطق شهر سنندج
|
  • Ali Akbar Taghilo, Naser Soltani, Ahmad Aftab* Pages 1-28
    The role And place of rural development in Economic, social and political processes in local, regional, national , international and the consequences of undeveloped in rural areas such as widespread poverty, rising inequalities, rapid population growth, unemployment, immigration and urban margins the cause is attention to rural development and even its priority to urban development. In this regard, the present study is to Future approach, to offer influential propellants in the development of rural areas of Iran. The research method is based on the Delphi technique. At first, by using Porter's five forces analysis for micro environment and analysis STEEP (social, technological, economic, environmental and political) for the macro environment, Events and effective propellants in the rural development were selected by experts of Delphi Group. Then, for determining the main drivers of the importance, the impact and the lack of certainty of cross-impact analysis propellants and hierarchical analysis model is used. According to the Finding results, the most important key factors regarding to degree of importance importance; respectively are partnership, investment and entrepreneurship, training skilled manpower, natural resources, income generation, the rural guide plan, ownership of resources, technology, services and tourism. According to the opinion of experts the first five factors are very important in rural development. That certainty and uncertainty of propellants is discussed to planning appropriate actions for controlling and directing them towards Iran rural development.
    Keywords: rural development, future studies, propellants
  • Vakil Heidari Sarban * Pages 29-59
    This paper aims to analysis the effects of information and communication technology on social and economic life style in the rural Areas of the Meshkinshar County. This study is developmental in based on objective, descriptive and survey in based on nature and causal-comparative and analytical in based on method. The Statistical society includes all villages that have had ICT office and the sample size was estimated 377 people based on the Cochran formula which were distributed relatively in proportion to the population of villages. On the basis of review of the literature, a questionnaire was developed to collect the necessary data. The tool used in measuring the questionnaire was made by the researcher. Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.76-0.82). For data analysis, SPSS software was used. For data analysis, SPSS software was used. The results of research showed that there was a statistically significant positive relationship between all variables of research (except of religion changes and nutrition pattern) and using of ICT services. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Information, communication Technology, Social, Economical Life Style, Rural Life Style, Meshkinshar County
  • Hashem Dadashpoor *, Mahboobeh Kareshki, Mojtaba Rafieian Pages 61-90
    Nowadays, transport corridors are considered as significant elements of national economy. On the other hand, due to their role in concentration and distribution of population, they have an undeniable role in the formation of spatial structure of regions. Hence, the aim of this paper is to study the impact of the transport corridors on spatial distribution of population and activity in Khorasan-e Razavi province.
    The method of the research is quantitative and its approach is descriptive-analytical. Data have mainly been collected by Statistical Center of Iran through the second sources and spatial analysis of data have been carried out using ArcGIS tools, e.g. GWR, and Geo Da software. The results show that there is a direct and positive relationship between density of transport corridors and spatial distribution of population and industrial activity in the area under the study. In addition, the results indicate that despite various potentials in its development process, Khorasan-e Razavi still follows a polarized and centralized spatial pattern and is clearly seen an excessive concentration of activity and population in the center of the province. Thus, despite a direct relationship between the transport network and population and activity centers, the impact intensity of development corridors on the spatial organization of the area is negligible. However, because of the capabilities of the province at regional and trans-regional levels, the strengthening of axes and growth of centers distant from the provincial capital can result in a decrease in the intensity of concentration and enhancing spatial balance.
    Keywords: Transport Corridor, Spatial Organization, Population, Activity, Khorasan-e-Razavi Province
  • Hojatolh Rahimi * Pages 91-114
    Developing context-based spatial planning theories and criticizing their key components are an essential requirement in the development of people and places. Along this perspective, Structural-Functional Dynamics approach (SFD) has taken the first step toward formulating an alternative approach to spatial planning in relation to the Iranian context of social geography. As another step forward, this article focuses, through a critical engagement, on how two key concepts of man and space are conceptualized by SFD approach. As this paper argues, space and man are separately conceptualized in SFD approach. In fact, the concept of space has been formulated in a manner that its methodological consequences to the concept of man are explicitly neglected. As a result, SFD approach inevitably reproduces the same assumptions that it criticizes through the lens of Humanism, assumptions such as objectivism, elitist planning, top-down approach, threshold concept of neoclassical economies, rapid urbanization, and universal principles of human behavior, which underlay positivist geography and neoclassical economies. To overcome such conceptual mismatch within SFD approach requires interactional redefinition of concepts of space and man. Yet before redefining these concepts, geographers and planners’ identity should be rearticulated with regards to past and future experiments of spatial planning in Iran.
    Keywords: Spatial planning, SFD approach, Humanism, Spatial determinism, Iran
  • Mohammad Hosaen Sharifzadagan *, Pouya Joodi Pages 115-137
    Spatial planning traditions and systems, development processes in cities and regions, and planning and decision-making concepts have always been influenced by contexts and cultural background of the involved actors in the planning processes and systems. Despite the cultural turn and increased recognition of culture and emphasis of scholars on its importance, planning theories rarely mention culture as a critical factor in the analysis and comparison of principles, systems and planning processes. Hence, through a critical review of the latest approaches and using actor-centered institutionalism approach, this paper introduces a theoretical model based on culturized planning model to investigate important cultural dimensions of spatial planning. In other words, this paper aims to explore the role of culture in spatial planning and analyze this role by the actor-centered institutionalism approach. This research has delineated the relation between planning and societal culture by introducing the culturized planning model. The explanatory aspect of this model, however, needs a more comprehensive analysis of cognitive frames in spatial planning. This conceptual framework, which demonstrates a new theoretical approach, includes dimensions that affect planning such as cognitive framework of planners and planning institutions, institutional context, planning system, cultural codes and beliefs, and societal values. Such a consistent collection of criteria enhances the explanation of culture and its effects on spatial planning practices.
    Keywords: Planning culture, Cultural context, Actor-centered institutionalism approach, Planning theory
  • Mehdi Pourtaheri *, Abdul Reza Efetkharaa Pages 139-174
    Rural housing is naturally regarded as the manifestation of biological and socio-economic rural methods and its model and performance acts as a window towards the identification of prospects and trends dominant over rural life and activities. The aim of this study is to evaluate the spatial-physical zoning of sustainable rural housing in Lorestan Province. To this end, a descriptive-analytic research method was employed. In this regard, factor analysis was used to select the sample size and identify homogeneous areas according to the scope of the study. The results of factor analysis showed that the climate of the obtained area is the result of the interaction of three different components, i.e. thermal domain, humidity, and raining components. These factors with eigenvalues higher than one account for about 73.35 percent of the total variance. Thereafter, cities were clustered using Ward’s cluster analysis. Based on cluster analysis, the Province’s cities were placed in 3 climatic zones. After the specification of homogeneous regions, the data pertaining to the number of households, natural position and distance of every village to the city center were categorized and inserted into the GIS environment. In each zone, a number of queries, equal to the number of states created in GIS, were taken based on these three factors and the frequency of villages in each category was determined in homogeneous zones. Finally, a total of 50 villages were selected as the sample. The studies pertaining to areas of expertise were utilized to identify measurement indicators of sustainable housing and the parameters associated with them with special emphasis on the rural areas of studies. Accordingly, 4 domains, 13 variables, and 73 items in this area were identified and were placed as the foundation of the questionnaire development as the main instrument of the research in field studies. The rural households in Lorestan Province consisted the statistical population of this research. From this population, 500 heads of households were selected using Cochran formula and the same number of questionnaires was filled in. For the analysis of the data obtained from field studies, both descriptive and inferential statistics (T-test and ANOVA) were employed. The results derived from descriptive statistics show that there are some differences in housing spaces and specifications in various clusters in economic, social, biological, environmental, and physical domains. The results of one-tail t-tests indicate that there is generally a low level of sustainability regarding housing dimensions in different zones. Moreover, ANOVA results show that the semi-humid zone with hot summers and mild winters as well as the semi-arid zone with extremely hot summers and relatively cold winters are placed in the same category in term of physical dimension. These zones enjoy a better status than the semi-humid zone with mild summers and cold winters. Similarly, the villages of the province are categorized into two classes, that is, semi-humid zones with mild summers and cold winters are of a more desirable situation in comparison with other zones in terms of economic status. In terms of social dimension, the villages under study are grouped into two categories. It is also shown that the semi-arid zone with extremely hot summers and relatively cold winters suffer from a more unsuitable situation than other zones. Finally, it is concluded that all the three zones share the same situation in terms of the environmental dimension, as all three zones are placed in the same category.
    Keywords: Rural housing, Sustainable housing, Zoning, Cluster analysis, Lorestan Province
  • Zohreh Fanni *, Hossein Ali Khalilollahi, Jila Sajjadi, Mahmood Falsoleiman Pages 175-200
    Climate change is one of the biggest challenges in the present century. Natural forces resulting from climate change, such as droughts, storms, heavy floods, temperature rise, untimely chill, rise in sea levels, increasing plant pests and diseases, and deforestation, have caused irreparable damages to earth. Drought is a slow but growing and complicated phenomenon caused by shortage of rain and rise in temperature. Unlike other natural phenomena, it is difficult to anticipate its beginning, duration and end. South Khorasan Province has been experiencing drought since 1998. The present study aims initially to analyze the meteorological data in order to determine the time and length of drought, identify places with high risk of drought according to Standard Precipitation Index (SPI), rating percentage index and decile indices and statistical features of monthly precipitation of synoptic weather stations in South Khorasan and Birjand from 1989 to 2016, and then tries to analyze the reasons and socio-economic and bioenvironmental consequences of drought in order to propose plausible solutions. The findings show that the most severe period of drought was from 1999 to 2001. Moreover, this province had the highest amount of precipitation from 1990 to 1991 and since 1998 the precipitation has been near normal or drought in this province. Among the cities of this province, Qaen, Khusf, Boshrooyeh, Tabas and Ferdows have suffered the most severe droughts, respectively.
    Keywords: Drought, South Khorasan, Birjand, Standard Precipitation Index, Normal Percentage, Deciles
  • Morteza Ghobadi *, Masumeh Ahmadi Pari Pages 201-226
    This study assessed the possibility of establishing petrochemical industries in Lorestan province by using a combination of PROMETHEE II and fuzzy analytic hierarchy process methods in a geographical information system (GIS) environment. Using 10 information layers including height, slope, distance from the protected areas, land use, distance from rivers, distance from faults, distance from rural areas, distance from urban areas, distance from available industries and distance from roads. PROMETHEE II method was used to rank alternatives. The weights of the criteria were determined using fuzzy analytic hierarchy process and the overlaying process was done on GIS. The results showed that about 16 % of the area of Lorestan province is most suitable for establishment of petrochemical industries. Sensitivity analysis shows that significant portions of these most suitable zones coincide with suitable divisions of the input layers. The sensitivity analysis, map classification, and factor weights showed satisfactory results for the model in petrochemical industry site selection.
    Keywords: Environmental palnning, Land suitability assessment, Petrochemical industry, PROMETHEE II, FuzzyAHP
  • Fairuz Mvjrd *, Leila Naderi, Bahman Farhadi, Maryam HafzPrst Pages 227-255
    Investigating the effect of climate change on agricultural crop yield in a geographical area is an important approach in climatologic studies. Our study aims to predict the maize yield under the impact of climate change in Kermanshah province. For this purpose, CGCM3 model under A1B scenario and Change Factor downscaling method as well as WOFOST agricultural model were employed using daily data of four weather stations in the province, including the minimum and maximum temperatures, precipitation, relative humidity and sunshine hours at a 28-year period (1982-2009). The base (1982-2009) and future (2023-2050) data were taken from Canadian Climate Data and Scenarios (CCDS). After downscaling, changes of any of the climatologic parameters were analyzed, and consequently the results were entered into the WOFOST agricultural model. The results showed that the minimum and maximum temperatures in the stations in the upcoming 28-year period will increase on average 1.3 and 1.7°C, respectively. However, precipitation will be faced with both increasing and decreasing situations. Despite the increase of growth period of maize in the region due to rising temperatures, crop’s potential yield in the future will be considerably reduced on average by 22 percent due to reduced rainfall in some parts of the region and also reduced relative humidity in all stations. The highest yield reduction will occur in low-lying and warm area of Sarpol-e-zahab in the west of province by 28.7 percent.
    Keywords: Maize, Climate Change, Kermanshah Province, Crop Growth Simulation, WOFOST Model
  • Hossein Nazmfar *, Ahmad Aftab, . Nahid Nazampour, . Ali Majnoony Tootakhane Pages 259-286
    The aim of this research Evaluating and prioritizing areas Based on parameters creative city of Sanandaj. Type of research is Practical and method used in this study is Analytical-descriptive. For analysis of data was used from the model of network analysis, TOPSIS, multivariate regression analysis questionnaire.Statistical.The statistical population Consists of the five regions in Sanandaj and The criteria research includes 21 sub-indices creative cities is in the context Including 4 overall indexes. The results of the ANP model Show innovation criteria with 0.063 the greatest impact in the region to the Creative region in Sanandaj. The index of the number of researchers at 0.116 and number of inventions with 0.088 Have the most important role in the realization of their creative city of Sanandaj. Checking status of cultural services, the region three with the topsis 0.9596 in the First place and Region four with the topsis 0.2851 were the last rank about level of creativity a level of creativity between the regions of Sanandaj. The calculation of the relationship between the creative city and the current status of these components shows 63.7 percent of the realization that the creative regions of Sanandaj city Improve and increase the application of creative city components on statistical analysis of the questionnaire, Human Capital Index with the (4.24) percent and the quality of life with a (3.82) Have greatest and less less less less impact on Movement of a Region to creative region in Sanandaj.
    Keywords: Creative City, innovation, network analysis, TOPSIS, regions of the Sanandaj city