فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • نقدی بر روش شناسی تحقیقات جغرافیایی توسعه شهری در ایران مورد: رساله های دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه های دولتی تهران
    حسن بهنام مرشدی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، الهه شاکری منصور صفحات 1-34
    یکی از مهم ترین عناصر راهبردی در تحقیقات علمی به کارگیری فرایند روش شناسی مناسب با مساله پژوهش است. با توجه به این که توسعه شهری از حوزه های مهم تحقیقات جغرافیا و برنامه ریزی شهری است، واکاوی روش شناسی این تحقیقات در به کارگیری یک فرآیند نظام مند ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بر این اساس واکاوی روش شناسی پژوهش های علمی همراه با رهیافت انتقادی و با ارزیابی ملاک های روش شناسی پژوهش (فرایند انجام پژوهش) هدف این تحقیق محسوب می شود. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای (چک لیست بیانیه پریزما) و شیوه خبره محور است. جامعه آماری پژوهش شامل 16 مورد از رساله های رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه های دولتی تهران در زمینه توسعه شهری است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در فرایند روش شناسی پژوهش با توجه به نظر کارشناسان به ترتیب شاخص های بیان مساله، پرسش های پژوهش و روش شناسی اهمیت بیشتری داشته و در اولویت های نخست قرار دارند، در صورتی که رساله های مورد بررسی از این حیث دچار کاستی بوده و موارد دیگری از جمله شاخص های منابع، تبیین هدف و آیین نگارش نمره بالاتری را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: نقد، روش شناسی، توسعه شهری، رساله دکتری، بیانیه پریزما
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • علی احمدآبادی، طیبه کیانی، پرستو غفورپور عنبران صفحات 35-55
    انجام عملیات آبخیزداری مناسب ترین گزینه جهت کنترل سیلاب با توجه به شرایط و استعداد حوضه آبریز است که تاثیرات مختلفی را در عوامل هیدرولوژیکی اعم از میزان تولید رواناب سطحی، میزان رسوب ویژه و میزان نفوذپذیری در حوضه آبریز دارد. هدف تحقیق حاضر شبیه سازی و برآورد تغییرات میزان تولید رواناب سطحی، میزان رسوب ویژه و میزان نفوذپذیری با استفاده از مدل نیمه توزیعی SWAT در دو مقطع قبل و بعد از عملیات آبخیزداری در حوضه آبریز عنبران چای است. نتایج تحقیق نشان می دهد میزان رسوب ویژه در قسمت بالادست پیش از عملیات 14/22 تن در هکتار بوده و پس از عملیات، مقدار رسوب به میزان 84/1 تن در هکتار کاهش یافته است، همچنین نتایج نشان داد میانگین CN 68/75 پیش از عملیات به 24/61 در حال حاضر تغییر کرده است که در نتیجه آن افزایش در نفوذپذیری و جریان های زیرقشری مشاهده می شود. قابل ذکر است میزان تبخیر و تعرق پتانسیل برای حوضه آبریز عنبران چای 4/157 میلی متر برآورد شده است. تغییرات در چرخه هیدرولوژی حوضه بیشترین تاثیرات را در بخش دشت رسوبی منطقه به جای گذاشته است. به نظر می رسد مدل SWAT به خوبی توانسته فرایندهای چرخه هیدرولوژی را شبیه سازی نماید و اطلاعات ارزشمندی برای مطالعات ژئومورفولوژی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز عنبران چای، شماره منحنی CN، عملیات آبخیزداری، مدل نیمه توزیعی SWAT، واحدهای پاسخ هیدرولوژیکی (HRU)
  • علی پورعزیزی، زهرا احمدی پور، ابولفضل مشکینی صفحات 57-78
    بازار زمین یکی از اصلی ترین مکانیسم های تاثیرگذار بر چگونگی تخصیص زمین بین کاربردها و کاربران مختلف است. مطالعات بسیاری مبتنی بر نقش بازار در ارتقاء کیفیت تخصیص زمین صورت گرفته است. پیش شرط بازار زمین را چون سایر کالاهای معمول در نظر می گیرد، ولی با بررسی ماهیت زمین می توان به ویژگی هایی اشاره کرد که بر عملکرد بازار در حوزه زمین تاثیرگذار است. از سوی دیگر در تحلیل عملکرد بازار زمین باید ویژگی ها و شرایط خاص اقتصادی منطقه را نیز مورد توجه قرار داد. از این رو مقاله حاضر در صدد تحلیل اثرات فضایی بازار زمین بر ناپایداری اقتصاد کشاورزی است. داده های حاصل از پرسش نامه گویایی این واقعیت است که منبع سرمایه موجود در بازار زمین منطقه در سطح ملی ناشی از درآمدهای نفتی تزریق شده به واسطه دولت و در سطح محلی مربوط به مبادلات مرزی است. این ویژگی اصلی ترین تفاوت اقتصاد منابع محور منطقه با یک اقتصاد سرمایه داری پیشرفته است، همچنین از طریق تصاویر ماهواره ای به روزترین ورژن ArcBruTile.07 و مشاهدات دقیق میدانی نسبت به پهنه بندی معاملات صورت گرفته با در نظر گرفتن سه متغیر تقطیع زمین، تغییر کاربری کشاورزی و احداث خانه های دوم غیرقانونی در یک دوره 15 ساله 1380-1395 اقدام شده است. نتایج حاصل از این مقاله حاکی از آن است که بازار زمین بر ناپایداری اقتصاد کشاورزی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: بازار زمین، اثرات فضایی، ناپایداری اقتصاد کشاورزی زمین، بخش خاو و میرآباد
  • علی طورانی، محمدرضا پورمحمدی صفحات 81-118
    نابرابری های ناحیه ای در بسیاری از کشورها چالشی اساسی در مسیر توسعه است؛ در این راستا برنامه ریزی ناحیه ای پاسخی به نارسایی ها و کاستی ها و کوششی در جهت از میان بردن نابرابری ها و تحقق توسعه یکپارچه ناحیه ای است. هدف تحقیق حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه یکپارچه ناحیه ای با تاکید بر پیوندهای روستایی- شهری در شهرستان مینودشت بوده است؛ بنابراین ماهیت تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. در این راستا از سه تکنیک طوفان مغزی، دلفی و ماتریس اثرات متقاطع (به کمک نرم افزار میک مک) استفاده شد. با استفاده از تکنیک طوفان مغزی و دلفی 54 عامل شناسایی شد که 11 عامل در بخش کشاورزی، 4 عامل در بخش صنعت، 13 عامل در بخش خدمات، 4 عامل در بخش نیروی انسانی، 4 عامل در بخش زیربنایی، 3 عامل در بخش آموزشی، 5 عامل در بخش اجتماعی، 4 عامل در بخش منابع طبیعی و 6 عامل در بخش مدیریت و برنامه ریزی قرار گرفته اند. این عوامل با استفاده از نرم افزار میک مک تجزیه و تحلیل شدند. براساس نتایج به دست آمده سیستم مورد مطالعه از نوع ناپایدار بوده و بنابراین در آن با پنج دسته از عوامل تاثیرگذار، دو وجهی، تاثیرپذیر، مستقل و تنطیمی سروکار داریم. عوامل تاثیرگذار شامل دوازده عامل از جمله مدیریت یکپارچه ناحیه ای، برنامه محوری، زیرساخت ها، شبکه حمل و نقل ناحیه ای و... است. عوامل مستقل شامل پانزده عامل مانند کشت دانه های روغنی، جنگل ها و مراتع، شبکه های اجتماعی و سازمان های غیردولتی و... می گردد؛ عوامل دوجهی شامل شانزده عامل است که از آن جمله به کارآفرینان، گردشگری ورزشی، امنیت، تجارت الکترونیک، سرمایه های بخش خصوصی و... اشاره نمود. عوامل تاثیرپذیر نیز شامل یازده عامل می گردد که می توان در این زمینه از عواملی نظیر واحدهای خدماتی، تعاونی ها، باغداری، گردشگری فرهنگی، منابع آب و... نام برد. در سیستم مورد مطالعه عامل تنظیمی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه یکپارچه ناحیه ای، برنامه ریزی ناحیه ای، پیوندهای روستایی، شهری، شهرستان مینودشت
  • علمی پژوهشی مستقل
  • علی شمس الدینی* صفحات 119-145
    در سال های اخیر پیشرفت تکنولوژی های سنجش از دور و افزایش تنوع داده های قابل استفاده موجب شده تا ارزیابی و قابلیت سنجی داده های مختلف از اهمیت زیادی برخوردار بوده و به همین دلیل به عنوان مساله ای که کمتر در تحقیقات گذشته بدان پرداخته شده است، هدف اصلی این تحقیق قرار گیرد. در این تحقیق داده های مستخرج از تصاویر وردویو-2 و اسپات-5 شامل اطلاعات بافتی این تصاویر و نیز خصوصیات آماری مستخرج از داده های لیدار به صورت مستقل برای تخمین پارامترهای ساختاری جنگل کاج تک گونه[1] استفاده گردید و نتایج حاصل از هر داده با نتایج حاصل از داده های دیگر مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد در حالی که داده های وردویو-2 برای برآورد تراکم و قطر درختان دارای بهترین عملکرد است، داده های لیدار برای تخمین ارتفاع میانگین و حجم درختان مناسب است. در ضمن تفاوت آماری معنی داری بین داده های مختلف سنجش ازدور برای برآورد رویه سطح درختان وجود ندارد، همچنین در میان پارامترهای ساختاری، در حالی که ارتفاع میانگین و قطر درختان با خطایی قابل قبول برآورد شدند، تخمین تراکم، حجم و رویه سطح درختان با دقت کمتری انجام شد.
    [1]. Pinus Radiata
    کلیدواژگان: لیدار، پارامترهای ساختاری، تصاویر اپتیک، جنگل، خصوصیات بافتی
  • علی اصغر عبدالهی، مژگان فتاحی صفحات 147-171
    گسترش سریع شهرها بیشتر کشورهای جهان را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. به طوری که نه تنها سیاست های شهرسازی، مسایل اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی بسیاری از مناطق شهری تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته است. هر چند افزایش جمعیت دلیل اولیه گسترش سریع شهرها محسوب می شود، ولی پراکندگی نامعقول آن اثرات نامطلوبی بر محیط طبیعی و فرهنگی جوامع می گذارد. تلاش های بسیاری برای برطرف ساختن اثرات منفی گسترش پراکنده شهرها به عمل آمده که می توان به «رشد هوشمند» به عنوان یک استراتژی در جهت پایداری شهری اشاره کرد. می توان رشد هوشمند را عملکردی در جهت توسعه پایدار دانست. در واقع رشد هوشمند استراتژی عاقلانه ای برای جهت دادن به پراکندگی به سمت پایداری محسوب می شود. هدف مقاله حاضر سنجش شاخص های رشد هوشمند شهری به منظور اولویت بندی مناطق شهری است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه (Elektre) ماست. نتایج به دست آمده نشان می دهد منطقه دو شهر کرمان از لحاظ شاخص های شهر هوشمند با تعداد 3 برد و 1 باخت در مرتبه نخست قرار دارد، منطقه یک با 2 برد و 2 باخت رتبه دوم، منطقه سه با 1 برد و 3 باخت رتبه سوم و منطقه چهار بدون برد و4 باخت رتبه چهارم را دارد. داده های موجود نشان دهنده تفاوت موثر و آشکار نابرابری در بین مناطق شهری شهر کرمان است که باید با توجه به پتانسیل های موجود در مناطق برنامه هایی برای پیشرفت مناطق کمتر توسعه یافته طراحی و اجراء شود.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، رشد هوشمند شهری، مدل Elektre، شهرکرمان
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • سیدعلی اکبر عظیمی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، اوا هایدج، قدیر نظامی پور، بیژن نظری، منوچهر فرج زاده، مهدی کاظم نژاد، هدایت فهمی صفحات 173-195
    به دلیل محدودیت منابع آب در سطح کشور و ضرورت های تولید داخلی گندم از منابع آب تجدیدپذیر، محور اصلی مقاله پاسخ دادن به این مساله است که میزان مصرف آب در تولید ملی گندم چگونه است؟ این پژوهش براساس روش توصیفی- مقطعی در سطح ملی، انجام محاسبات مبتنی بر نیاز خالص آبیاری گندم، اطلاعات سال زراعی 92-1391 و پرسش نامه براساس نمونه گیری هدفمند از خبرگان کشاورزی سطح کشور اجرا شد. نتیجه این که سهم مصرف خالص آبیاری برای تولید 9165176 تن گندم آبی در سال زراعی یادشده برابر با 8106.4 میلیون مترمکعب برآورد شد. با در نظر گرفتن عدد %7/44 برای میانگین کارایی کاربرد مزارع، سهم آب در تولید ملی گندم آبی رقمی بالغ بر 18135.1 میلیون مترمکعب برآورد شد. براساس قضاوت خبرگان کشاورزی هر یک از انواع سامانه های آبیاری مزارع گندم با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و طبیعی نقاط قوت و ضعفی دارند که می توان با حضور و مشارکت موثر کشاورزان خبره و تشکل های کشاورزی در جهت ارتقای کارایی و اثربخشی آن ها به انتخاب بهترین نوع سامانه آبیاری اقدام کرد تا مصرف آب در تولید ملی گندم کاهش یابد.
    کلیدواژگان: نیاز خالص آبیاری، مصرف آبیاری گندم، آب مجازی گندم، تحلیل اطلاعات جغرافیایی، قضاوت کشاورزان خبره
  • علی جعفر موسیوند، علی شمس الدینی، ایمان اسدالهی همدانی صفحات 197-218
    آگاهی از میزان آلاینده های هوا و توزیع زمانی و مکانی آن ها اهمیت ویژه‏ای در تصمیم‏گیری و برنامه ریزی های مرتبط با سلامت، محیط زیست و برآورد کیفیت هوا در مقیاس‏های مختلف دارد. کلان شهر مشهد به دلیل موقعیت مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و جغرافیای خاص خود در برخی روزهای سال آلوده‏ترین شهر کشور است. هدف این تحقیق با فرض وجود رابطه بین حجم ترافیک و غلظت آلاینده های مختلف (PM2.5، CO، ) تخمین میزان آلاینده های هوا براساس داده های حجم ترافیک و داده های ساده جوی است. برای این هدف با استفاده از مدل‏های تجربی Baker و AERMOD، مدل رگرسیون خطی و مدل‏ غیر خطی شبکه های عصبی مصنوعی به بررسی رابطه میان تعداد وسایل نقلیه و غلظت آلاینده ها در نقاط مختلف شهر برای بازه زمانی شش ماهه پرداخته شد.
    نتایج حاکی از همبستگی پایین داده های حجم ترافیک و آلاینده های مختلف در بازه زمانی مورد مطالعه است که امکان استفاده از این مدل‏ها برای تخمین میزان آلودگی و تهیه نقشه پیوسته آلودگی این شهر را ناممکن می‏سازد. نتایج نشان می‏دهد که این همبستگی در آلاینده PM2.5 پایین‏تر از دو آلاینده دیگر است. نتایج تحلیل حساسیت مدل‏های تجربی نیز نشان داد که متغیر سرعت اتوموبیل اثرگذارترین متغیر در دو مدل تجربی مورد استفاده در تحقیق است.
    کلیدواژگان: تخمین آلودگی هوا، غلظت آلاینده های هوا، مشهد، مدل بیکر، مدل آئرمود، تحلیل حساسیت
  • حسین یوسفی، حامد حافظ نیا، فاطمه راضی آستارایی صفحات 219-242
    استان خراسان جنوبی از مناطق کمتر توسعه یافته ایران است. انتقال حامل های انرژی به این استان به دلیل فاصله زیاد با مرکز کشور و قرارگیری در انتهای شبکه های انتقال انرژی ناپایدار و پر هزینه است. با در نظر گرفتن این موارد خراسان جنوبی از مناطق مطلوب جهت استفاده از فناوری های انرژی تجدیدپذیر شناخته می شود. انرژی خورشیدی در میان انرژی های نو با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان از اولویت بالاتری برخوردار است. بدین منظور در این تحقیق مکان های بهینه برای استقرار نیروگاه فتوولتائیک در سطح شهرستان بیرجند شناسایی می شود.
    در گام نخست مجموعه ای از عوامل و معیارهای موثر در فرایند مکان گزینی نیروگاه فتوولتائیک شناسایی و تدوین شد. نواحی نامناسب از سطح شهرستان پس از آماده سازی و پردازش داده های جغرافیایی و نقشه ها حذف شد. این بخش با استفاده از مدل منطقی بولین انجام پذیرفت. دیگر اراضی براساس معیارهای فنی، اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی با به کارگیری توابع مختلف عضویت فازی ارزش گذاری و نقشه های فازی تولید شد. جهت شناسایی مکان های مناسب برای تاسیسات فتوولتائیک متصل به شبکه، نقشه های فازی توسط عملگر فازی گاما تلفیق شدند، سپس پیکسل های نقشه نهایی با توجه به ارزش فازی در پنج گروه طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که %5/0 از اراضی شهرستان بیرجند برای استقرار نیروگاه های فتوولتائیک بهینه است.
    کلیدواژگان: مکان بهینه، نیروگاه فتوولتائیک خورشیدی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، بیرجند
  • محمد شریفی کیا، سیاوش شایان، سید مروت افتخاری، امیر کرم صفحات 243-263
    سدسازی فعالیت عمرانی نسبتا فراگیر است که در برخی مقاطع زمانی در ایران به عنوان یکی از زیرساخت های اصلی و محوری توسعه در نظر مدیران برنامه ریزی کشور محسوب می شد. واقعیت آنکه حاکمیت رژیم خشک و نیمه خشک بر ایران و الزامات تامین منابع آبی، احداث بسیاری از سدها در مناطق بعضا نامناسب را توجیه پذیر ساخت. این نکته نیز پذیرفته است که سدسازی به طور طبیعی و تا حدودی جبری تغییراتی در مورفولوژی ناحیه احداثی (سرآب و پایاب) ایجاد می نماید، لذا آگاهی از تغییرات مورفولوژیکی رودخانه ای در دو حوضه بالادست (سرآب) و پایین دست (پایاب) سد در راستای مدیریت منطقه ای و کاهش خسارت به سازه ها، زیرساخت ها و مخزن سد دارای اهمیت فراوان است. بر مبنای این ضرورت، در تحقیق حاضر استخراج تغییرات مورفولوژیکی رودخانه ای در حوضه بالادست سد طالقان، بر پایه تفاضل سنجی زمانی داده های سنجش ازدور، هدف گذاری شده است. بدین منظور از سه سری عکس های هوایی در مقاطع 1334، 13350، 1380 (قبل از احداث سد) برای استخراج و بررسی ویژگی های مورفولوژی بهره گرفته شده و در مرحله بعد همین ویژگی ها از تصاویر پانکروماتیک ماهواره Cartosat-1 مربوط به 1388 سال های، 1390، 1394 مجددا استخراج و علاوه بر آن تغییرات مورفولوژیکی سطح با روش تفاضلی از دو مدل رقومی تولیدی اخذ و تحلیل گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد قریب 58 درصد عرصه موردمطالعه واجد تغییر منفی ارتفاعی بوده که مقادیر حداکثری آن به رقم 31.2 سانتی متر می رسد. درعین حال تغییرات ارتفاعی مثبت با نرخ 1 سانتی متر تا حداکثر 12 متر عرصه محدودتری داشته (35 درصد محدوده) که بخش عمده آن در قسمت انتهای بستر رودخانه اصلی و نواحی پشت سد اتفاق افتاده که انباشت رسوب عامل ایجابی آن می باشد. همچنین نیم رخ های طولی تهیه شده از مدل های رقومی قبل و بعد از احداث سد نشان می دهد بستر رود از مصب سد تا 14 کیلومتری علیای آن (روستای جوستان) قبل از احداث در حال عمیق شدن بوده و وضعیت مرفولوژیکی نسبتا نامنظمی را معرفی می نموده، درحالی که در بعد از احداث این وضعیت از نظم نسبتا بهتری برخوردار شده است. همچنین تغییر در فرم نیم رخ های عرضی از حالت U بسته به حالت مشابه U باز محسوس می باشد. نکته دیگر اینکه فعالیت فرسایشی از حالت حفر بستر به فرسایش کناری تغییر کرده و پیچان رودهای اولیه در حال گسترش می باشد. درمجموع مستند به یافته های تحقیق روشن گردید که در این بخش از رودخانه شاهرود، به دلیل تغییر مثبت سطح اساس، موجب بالا آمدن بستر شرایط برای ورود به مرحله تحول یافتگی شده است؛ نتیجه ضمن تخریب سازه های حاشیه رود، شرایط انتقال رسوبات بیشتر را از دامنه های سست مجاور به مخزن سد را فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: سدسازی، تغییرات مرفولوژیکی، سنجش ازدور، تفاضل سنجی، طالقان
|
  • A Critical Review on the Methodology of Geographical Research in Urban Development in Iran (Case study: The Doctoral Theses of Geography and Urban Planning of State Universities of Tehran)
    Hassan Behnammorshedi, Abdollreza Roknedine Eftekhari Pages 1-34
    Applying a methodology relevant to the research question is one of the most fundamental elements of scientific research. Due to the importance of urban development in geographical and urban planning research, the examination of the employed methodologies in a systematic process of scientific inquiry is an inevitable necessity. Hence, critical review of the methodologies of scientific research and evaluation of methodological criteria (the process of doing research) is the purpose of this study. This is a descriptive-analytical research with emphasis on library resources (the PRISMA statement checklist) and expert-based method. The sample of this research includes sixteen theses in geography and urban planning on urban development in state universities of Tehran. Results show that while in experts’ opinion, problem statement, research questions and research methodology are the most important indices, the examined theses had shortcomings in these aspects and paid more attention to resources, goal description and composition skills.
    Keywords: Criticism, Methodology, Urban Development, Doctoral Thesis, PRISMA Statement
  • Pages 35-55
    The most appropriate option for flood control in accordance with environmental conditions is watershed management, which has different effects on the hydrological factors, including the amount of surface runoff, sedimentation rate and the permeability in the watershed. The purpose of this study is to simulate and assess changes in surface runoff, sedimentation rate and the permeability using semi-distributed SWAT model in two periods before and after watershed management in the Anbaranchay Watershed. The results showed that the rate of sedimentation in the upstream before watershed management was 22.14 T/ha and after watershed sediment yield per hectare has decreased to 1.84T. Also, the simulation results showed that the amount of CN has changed from 75.68 to 61.24 in watershed and an increase in permeability and the flow lateral is observed. The SWAT model estimated the evapotranspiration 157.4 mm to Anbaranchay watershed. Changes in the hydrological cycle in plain sedimentary region has left the greatest impact. It seems that the SWAT model is able to simulate the hydrological cycle processes and geomorphological studies and provide valuable information.
    Keywords: Anbaranchay watershed, curve number (CN), watershed management, semi-distributed model SWAT, Hydrological Response unit (HRU)
  • Ali Pourazizi, Zahra Ahmady, Abolfazl Meshkini Pages 57-78
    Land market is one of the most important mechanisms that affects the allocation of land to different uses and users. Several studies have investigated the role that market can play in improving the quality of land allocation. Market precondition considers land as a common commodity. However, investigating the nature of land reveals some features that affect market in the land domain. On the other hand, in the analysis of the performance of land market, specific economic features and conditions of the region should also be taken into account. Therefore, the present article aims at analyzing the spatial effects of land market on agricultural economics instability. The data gathered through questionnaires point to the fact that the source of the available capital in the land market of the area is the oil income injected by the government at the national level and border trades at the local level. This is the main difference between the area’s resource-based economy and a developed capitalist economy. Moreover, through satellite images, the most recently updated version of ArcBruTile.07, and careful field observation, the transactions for a period of 15 years from 1380 to 1395 were zoned, taking into account the three variables of land fractioning, agricultural land use change, and the construction of illegal second houses. The results of this study indicate that land market has been impacting the instability of agricultural economy.
    Keywords: Land market, spatial effects, instability of agricultural economy, Khaw, Mirabad districts
  • Pages 81-118
    Areal inequalities are the main challenge to development in many countries. In this context, areal planning is a response to shortcomings and an attempt to eliminate inequalities and to achieve areal integrated development. Aim of this study was to identify and analyze affecting factors in areal integrated development with emphasis on rural-urban linkages in Minoodasht township. This is an applied research in its nature and its method is descriptive-analytic. Three techniques were used in this study: Brainstorming, Delphi and Cross-impact matrices (using Mick Mac software). Using brainstorming and Delphi, 54 factors were identified comprising 11 factors in the agricultural sector, 4 factors in the industrial sector, 13 factors in the service sector, 4 factors in the in the manpower, 4 factors in the infrastructure sector, 3 factors in the education sector, 5 factors in the social sector, 4 factors in the natural resources sector and 6 factors in administration and planning sector. These factors were analyzed using Mick Mac software. Based on the obtained results, the system is unstable and therefore it has five categories of factors. The affecting factors contain twelve factors such as areal integrated management and areal transportation network. The independent factors contain fifteen factors such as oilseeds cultivation, forests and meadows. The planar factors contain sixteen factors such as sports tourism, entrepreneurs and e-commerce. The influenced factors contain eleven factors such as service units and cooperatives. There is not adjustment factor in the system under study.
    Keywords: Areal integrated development, Areal planning, Rural-urban linkages, Minoodasht Township
  • Pages 119-145
    Remotely sensed data are used to estimate structural parameters in order to reduce the cost and time required for forest inventory. Nowadays, due to the launch of numerous remote sensing systems, a variety of remotely sensed datasets including LiDAR, radar, and optical images are available in different spatial and spectral resolutions. Therefore, it is important to evaluate and compare the performance of these datasets in retrieving structural parameters. Such comparison, however, has rarely been conducted in previous studies. Consequently, this study aims to compare different remotely sensed datasets used for structural parameter estimation. For this purpose, textural information extracted from Worldview-2 (WV-2) and SPOT-5 images and statistical attributes calculated for LiDAR-derived data were individually utilized to model the structural parameters of a Pinus radiata plantation. Comparing the results, while the WV-2 data are suitable to estimate stocking and mean diameter at breast height (DBH), mean height and stand volume were estimated more accurately by LiDAR-derived data. Meanwhile, there was no significant difference among remotely sensed datasets for basal area estimation. Finally, it was shown that the mean height and mean DBH were estimated more accurately than density-related structural parameters comprising of basal area, stand volume and stocking with more than 20% estimation error.
    Keywords: LiDAR, structural parameters, optical images, plantation, textural attributes
  • Pages 147-171
    Due to rapid expansion of cities, most countries are faced with numerous problems. In many urban areas, not only socioeconomic and environmental issues, but also urban development policies have been affected by this phenomenon. Although population growth is the primary cause of the rapid expansion of cities, unreasonable dispersion of population is the phenomenon that leaves adverse effects on natural environment and cultural communities. Many attempts are made to eliminate the negative effects of the widespread expansion of cities, one of which is “smart growth” which can be considered as a strategy for urban sustainability that might result in sustainable development. In fact, smart growth strategy attempts to align expansions towards sustainability. This study aimed to assess smart urban growth indicators in order to prioritize urban areas. The research method is descriptive and analytical using Multiple Attribute Decision Making (ELEKTRE) technique. The results show that the region 2 of Kerman city ranks first in terms of smart city indices with 3 wins and 1 loss. Region 1, with 2 wins and 2 losses, ranks second and region 3, with 1 win and 3 losses, ranks third. Finally, region 4 ranks fourth with no wins and 4 losses. Available data shows apparent inequalities among urban areas of Kerman. Development programs should be devised and implemented based on the potentials of each area to improve the conditions of less developed regions.
    Keywords: Ranking, Smart urban growth, ELEKTRE model, Kerman city
  • Eva Haidej, Qadir Nezamipoor, Manoochehr Farajzade, Mahdi Kazem Nejad, Hedayat Fahmi Pages 173-195
    There are currently about 1.2 billion people, nearly a fifth of the global population faced to physical water scarcity, and 500 million by 2025 will be encountered to such status. Of these, 1.6 billion people, nearly a quarter of the world's population face economic water shortages. According to Iran's geographical position in semi-arid and dry region, and share of irrigated agriculture in water resources consumption, some researchers, policy makers and NGO's are thinking that national wheat production consume the bulk of the renewable water resources. So they propose some limitation for national wheat production. The main point of this article is to answer this question: What is the amount of water consumption trough the national wheat production in a crop year? To answer this question, ArcGIS , wheat production at 401 regional scale and wheat net irrigation information at 620 watershed scale are organized. Furthermore the farm system irrigation efficiencies are estimated by referring to water and agricultural expert's judgment. According to the results net water consumption for 9165176 tons irrigated wheat production is 8106.4 million m3, weighted average of farm irrigation system efficiencies is estimated 44.7 percent, so national water consumption for irrigated wheat national production is 18135.1 million m3, and according weighted average of wheat net irrigation trough the 620 water basin 2907.1 m3/h, it is estimated about 11628.02 million m3, green water was used for 4000006 tons dry land wheat production.
    Keywords: Net water irrigation, wheat water irrigation, wheat virtual water, analysis of geographical information, farmer's tacit knowledge
  • Alijafar Mousivand, Ali Shamsoddini, Iman Asadollahi Pages 197-218
    Rapid urbanization and population growth has resulted in increased traffic congestion and consequently air pollution in most major cities, in particular, in the developing countries. Knowledge on the amount of different air pollutants and their spatial and temporal concentrations is of great importance for decision makers on health, environment and air quality estimation in different scales. Mashhad, as a metropolitan, due to its specific religious, socio-cultural and geographical role in the region is declared as one of the most polluted cities of the country.
    Given that there is a direct relationship between traffic volume data and air pollutants (PM2.5, CO and ), this study attempts to estimate the amount of each pollutant based on traffic volume and some primary weather data. We used empirical models proposed in the literature, such as Baker model and AERMOD, as well as linear regression and nonlinear neural network methods to explore the correlation between traffic volume and air pollutants over a period of six months in the city of Mashhad.
    The results showed low correlation coefficients between traffic volume and air pollutants in all models, indicating that such models may not be suitable to further estimate air pollutants using only traffic volume and primary weather data. Correlation coefficients were lowest for the pollutant PM2.5 over the time period of the study. Sensitivity analysis demonstrated that vehicle average velocity is by far the most influential variable in the empirical models used.
    Keywords: Air pollution estimation, Baker model, AERMOD model, Mashhad, Sensitivity analysis
  • Hossein Yousefi Pages 219-242
    South Khorasan is a less developed region in Iran and due to long distance to the center of the country and being located at the endpoint of energy transmission networks, energy transfer to this province is unstable and expensive. Hence, South Khorasan is a suitable region for the deployment of renewable energy (RE) technologies. Solar energy has a higher priority among other RE-based resources in this province because of the climatic and geographical conditions of this region. In this research, the optimal sites for PV power plants in Birjand County are determined.
    First, the set of factors and criteria influencing the site selection of PV power plants was defined. Having prepared and processed spatial data and maps, unsuitable areas were eliminated using Boolean logic model. Remaining areas were rated based on technical, socio-economic, and environmental criteria by means of different fuzzy membership functions. Then, these rated areas were mapped. To identify the optimal sites for the on-grid installations of PVs, fuzzified maps were overlaid by fuzzy gamma operator. Finally, the pixels of the final map were classified into five groups based on their fuzzy values. The results show that 0.5 percent of Birjand County areas are optimal for the establishment of PV power plants.
    Keywords: optimal site, solar PV power plants, geographical information system (GIS), Birjand
  • Mohammad Sharifikia, Siavash Shayna, Seyed Morovat Eftekhari, Amir Karam Pages 243-263
    Dam construction is a wide civil activity which appeared as main necessary infrastructure of development for Iranian planning managers. Because Iran is located in a dry and semi dry region and the necessity of need to water resources, the construction of many dams is justified in inappropriate areas. Dam construction creates some changes in the area, so being aware of morphological changes in both upstream and downstream area is the most important factor for regional management, Reducing damages to structures, infrastructure and reservoir dam. Because of this necessity, the present study is deal with extraction of morphological changes in Taleqan dam upstream as a result of dam construction, applying time deferential remotely sensing data. For this purpose, three set of aerial photos relate to years 1334, 1350, 1380 (before dam construction) is used for extraction of morphological changes. In the next step, panchromatic images (Cartosat-1 satellite) related to years 1388, 1390, 1394 (after dam consternation) are collected. The results show that nearly 58 percent of the study area has negative change in elevation (max 31.2 cm). Whereas the positive elevation changes at a rate of 1 cm to a maximum 12 meters have covered more limited areas (35% range) in the end of main river bed and dam back areas, which is mainly due to sediment deposition. The result of extracted longitudinal profiles before and after construction from DEMs show significance changes in river bed. Also, change in the profile from the U-close to the similar U-open state is appreciable. Another point is that erosion activity is changed from bed to lateral erosion, and the primary cutoffs are expanding. According to the results, due to base level positive change in this part of Shahrud River, it is raised the conditions for entering into the transformation stage. So in addition to destroying the marginal structures, the conditions for transferring of more sediments from the loose slopes adjacent to the dam reservoir is prepaired.
    Keywords: Dam construction, Morphological changes, Remote Sensing, Extraction, Taleqan Dam