فهرست مطالب

روانشناسی بالینی و شخصیت - سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن شفیعی، فرهاد شقاقی صفحات 1-12
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پردازش کلی چهره ای و اضطراب خصلتی در سوگیری توجه کودکان نسبت به طرح های کلی چهره های هیجانی(خشمگین، شاد، خنثی) طبیعی و درهم ریخته صورت گرفت. آزمودنی ها بر اساس نمرات آزمون اضطراب خصلتی کودکان اسپیلبرگرو انجام یک مصاحبه نیمه ساختار یافته به دو گروه دارای اضطراب خصلتی بالا و پایین تقسیم شدند.30 کودک دارای اضطراب خصلتی بالا و30 کودک دارای اضطراب خصلتی پایین نسخه تصویری آزمایه اصلاح شده دات پروب را کامل کردند. ازتحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر برای تحلیل نتایج استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کودکان دارای اضطراب خصلتی بالا نسبت به چهره هیجانی طبیعی خشمگین گوش بزنگی توجهی نشان می دهند در حالی که کودکان دارای اضطراب خصلتی پایین نسبت به همین چهره اجتناب توجهی نشان می دهند. این یافته فقط در چهره هیجانی خشمگین طبیعی مشاهده گردید و در چهره های هیجانی درهم ریخته هیچ اثری از سوگیری توجه مشاهده نگردید. یافته های این پژوهش همسو با مطالعات قبلی در زمینه ارتباط بین اضطراب و سوگیری توجه به تهدید در کودکان بوده و تایید کننده دیدگاه پردازش کلی چهره ای در بازشناسی چهره نیز می باشد.
    کلیدواژگان: پردازش کلی چهره ای، چهره های هیجانی، اضطراب خصلتی، سو گیری توجه، آزمایه دات پروب
  • خانم رزیتا امانی، آقای محمدرضا مجذوبی صفحات 13-24
    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی سبک های هویت بر اساس سبک های دلبستگی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ی این مطالعه شامل 130 نفر از دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا بودکه با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند. سبک های دلبستگی به وسیله مقیاس دلبستگی بزرگسال هازن و شاور و سبک های هویتی به وسیله پرسشنامه سبک های هویت برزونسکی سنجیده شد. یافته ها نشان داد که رابطه ی معنی داری بین سبک های دلبستگی و سبک های هویت وجود دارد. رابطه ی معنی داری بین جنس و سبک هویت وجود دارد، اما رابطه ی معنی داری بین جنس و سبک دلبستگی وجود ندارد. رابطه معنی دار و مثبتی بین سبک دلبستگی ایمن و سبک هویت اطلاعاتی و رابطه معنی دار و منفی بین سبک دلبستگی ایمن و سبک هویت هنجاری وجود دارد. بین سبک دلبستگی ایمن و سبک هویتی سردرگم نیز رابطه معنی-دار و منفی وجود دارد. سبک دلبستگی ایمن توان پیش بینی سبک هویت اطلاعاتی را دارد. این یافته ها بار دیگر نقش بنیادی و پویای کیفیت پیوندهای عاطفی نخستین بین کودک و مادر را در شکل گیری، استقرار و تداوم اعتماد اساسی، پیوندجویی، اکتشاف گری، تجربه آموزی، قدرت مواجهه، حل مساله و به ویژه هویت برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، سبک های هویت، دانشجو
  • پریسا یاسمی نژاد، علی اکبر سیف، محسن گل محمدیان صفحات 25-36
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارتهای زندگی بر کاهش تعلل و افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهرستان اسلام آباد غرب صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهرستان اسلام آباد غرب تشکیل می داد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایانجام گرفت. بدین منظور از جامعه مورد نظر دو برابر و نیم ظرفیت انتخاب شدند. سپس پرسشنامه تعلل روی آنها اجرا و افرادی را که واجد شرایط بودند و بیشترین میزان تعلل را داشتند انتخاب شدند. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و گواه، ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون اجرا شد و نسبت به اخذ معدل نیمسال اول آنها اقدام گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تعلل شوارزر و شمینتز و دیهل (2000)بود. پس از اجرای پیش آزمون مداخله آزمایشی(آموزش مهارت های زندگی خود آگاهی،حل مسئله،مدیریت زمان و تصمیم گیری)برای گروه آزمایشی در طی 10 جلسه اجرا گردید ولی به گروه گواه هیچ آموزشی داده نشده. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و معدل نیمسال دوم نیز گردآوری شد. برای اجرای این پژوهش از طرح آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس تک و چند متغیری نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی باعث کاهش تعلل دانش آموزان دختر گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه می شود. اما این آموزش بر پیشرفت تحصیلی آنان تاثیر معنی داری نشان نداد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، تعلل، پیشرفت تحصیلی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، حسین شکر کن، طیبه محتشمی صفحات 37-48
    در پژوهش حاضر، رابطه نقش جنسیتی (مردانگی و زنانگی) با سلامت روانی و مولفه های آن در زنان شاغل شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، نمونه ای متشکل از 500 زن شاغل در ادارات، سازمانها و شرکتهای دولتی شهر تهران با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. کلیه آزمودنی ها به کلیه گویه های پرسشنامه سلامت روانی گلدبرگ (1972) و مقیاس نقش جنسی بم فرم کوتاه (1981) پاسخ دادند. جهت تحلیل آماری داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که زنانگی و مردانگی با یکدیگر همبستگی مثبت معنی دار دارند. همچنین، زنانگی با سلامت روانی، مولفه اضطراب، مولفه اختلال در عملکرد اجتماعی و مولفه افسردگی همبستگی ساده معنی دار دارد؛ اما با مولفه نشانه های بدنی همبستگی معنی داری ندارد. مردانگی با سلامت روانی و مولفه اختلال در عملکرد اجتماعی همبستگی ساده معنی دار دارد؛ اما با مولفه های نشانه های بدنی، اضطراب و افسردگی همبستگی معنی داری ندارد. علاوه بر آن، نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادند که وقتی متغیرهای زنانگی و مردانگی با هم در تحلیل رگرسیون وارد می شوند، تنها متغیر زنانگی توان پیش بینی سلامت روانی و برخی از مولفه های آن را دارد و متغیر مردانگی در این پیش بینی نقشی ندارد. محدودیتهای نتایج این پژوهش، بررسی و تحقیق بیشتری را در مورد نقش جنسیتی در کشور ما ایجاب می کنند.
    کلیدواژگان: زنان شاغل، سلامت روانی، نقش جنسیتی (مردانگی و زنانگی)
  • الهام راشدی، فرامرز سهرابی، جمال شمس صفحات 49-64
    مطالعه اثربخشی درمان شناختی رفتاری در جلوگیری از عود اختلال دوقطبی. طرح پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه هدف شامل بیماران سرپایی بهبود یافته از اختلال دوقطبی نوع І مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین تهران بودند که با وجود تجویز تثبیت کننده های خلقی دچار عودهای متناوب بودند. از این بین با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 14 بیمار دوقطبی نوع I، به طور تصادفی در گروه درمان شناختی رفتاری یا گروه گواه قرار گرفتند. هر دو گروه درمان و گواه تثبیت کننده های خلقی دریافت می کردند. به علاوه، گروه درمان به طور میانگین 14 جلسه درمان شناختی رفتاری دریافت کردند. از مقیاس های مانیای یانگ، افسردگی و اضطراب همیلتون و پایبندی دارویی موریسکی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از کواریانس و آزمون t جفتی تحلیل شد. گروه آزمایش در علائم افسردگی و اضطراب کاهش قابل ملاحظه نشان دادند. در علائم مانیا و پایبندی دارویی تفاوت معناداری میان دو گروه وجود نداشت. افزودن درمان شناختی رفتاری به دارودرمانی به بهبود علائم در بیماران دوقطبی منجر می شود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، جلوگیری از عود و درمان شناختی رفتاری
  • صدیقه حیدری نژاد، مهناز مهرابی زاده هنرمند، ایران داودی، کارشناس ارشد مهرانگیز پاینده صفحات 65-74
    سبک های انتخابی مدیران برای حل تعارض در سازمان تحت تاثیر ویژگی های منحصر به فرد آنان نظیر شخصیت، نگرش ها و جنسیت قرار می گیرد. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مدیریت تعارض بر روی مدیران اداره های تربیت بدنی استان خوزستان به تعداد 118 نفر در سال 1388 انجام شد. این تحقیق توصیفی تحلیلی و با استفاده از پرسشنامه های استاندارد ویژگی های شخصیتی نئو فرم کوتاه و مدیریت تعارض رابینز انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی ساده و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. یافته های تحقیق بین ویژگی-های خوشایندی، برون گرایی و روان رنجورخویی با راهبردهای عدم مقابله و کنترل رابطه مثبت معنی دار نشان داد. تحلیل رگرسیون چندگانه به روش ورود و مرحله ای نشان داد وجدانی بودن بهترین پیش بینی کننده برای راهبرد عدم مقابله، و برون-گرایی و خوشایندی بهترین پیش بینی کننده ها برای راهبرد راه حل گرایی می باشند. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود در انتخاب مدیران ورزشی ویژگی شخصیتی آنان به عنوان یکی از ملاک های مهم مدنظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، راهبردهای مدیریت تعارض، مدیران اداره های تربیت بدنی
  • محمدعلی اصغری مقدم، پروین دیباج نیا، مریم مقدسین صفحات 75-94
    پژوهش ها نشان داده است که خشم مزمن و مستمر و شیوه های بیان و کنترل آن بر سیر اختلالات خلقی و اضطرابی و نیز بر برآیند درمان آنها تاثیر منفی برجا می گذارد. به همین دلیل ارزیابی معتبر و پایا از تجربه خشم و شیوه های بیان و کنترل آن به یکی از ضروریت های فعالیت روان شناسان بالینی تبدیل شده است. بااین همه، پرسشنامه ای که بتواند به ارزیابی خشم و شیوه های بیان و کنترل آن در جمعیت بالینی ایرانی بپردازد، وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف وارسی اعتبار ملاک و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه حالت صفت بیان خشم(STAXI-2) (اسپیلبرگر، 1999) در یک جمعیت بالینی ایرانی انجام شده است. در این پژوهش، اطلاعات به دست آمده از دو نمونه بالینی و غیربالینی که نسخه فارسی STAXI-2 را تکمیل کرده بودند، مورد استفاده قرار گرفت. این پرسشنامه از 6 مقیاس و 5 خرده مقیاس برای ارزیابی حالت خشم، صفت خشم و نیز شیوه های بیان خشم و کنترل آن تشکیل شده است. نمونه بالینی از 451 بیمار مبتلا به اختلالات روان شناختی با میانگین سنی 2 /31 سال (انحراف معیار= 7 /9 سال) تشکیل شده است. این بیماران توسط روان شناس بالینی و روان پزشک مورد بررسی قرار گرفتند و براساس ملاک های تشخیصی چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روانپزشکی آمریکا (متن تجدید نظر شده) در یکی از 4 گروه تشخیصی اختلالات اضطرابی، اختلالات افسردگی، رخداد مانیا و اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال کنترل تکانه جای گرفتند. نمونه غیربالینی از 1071 نفر از جمعیت عمومی جامعه با میانگین سنی 28 سال (انحراف معیار= 1 /10 سال) تشکیل شده است. همچنین، به منظور بررسی پایایی آزمون طی زمان، یک نمونه فرعی از گروه بالینی (22 (n = پرسشنامه را با رعایت فاصله زمانی 14 روز دو بار تکمیل کردند. در مجموع، نتایج این مطالعه اولیه حاکی از پایایی (بازآزمایی و همسانی درونی) مطلوب و اعتبار ملاک نسخه فارسی پرسشنامه حالت-صفت بیان خشم در جمعیت بالینی مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: تجربه خشم، بیان خشم، کنترل خشم، پایایی و اعتبار ملاک
|
  • Mr Hassan Shafiee, Dr Farhad Shaghghi Pages 1-12
    This study was performed to examine the effect of holistic face processing and trait anxiety on children’s attentional biases toward schematic natural and jumbled emotional faces (angry، happy، neutral). The participants were entered into study considering their scores in Trait anxiety inventory for children (Spielberger، 1973) and the results of a semi-structured interview. 30 high-and 30 low anxious children completed pictorial version of the modified dot-probe task. Data were analyzed by a repeated measures design procedure. The results showed that High trait anxious children show attentional bias toward angry faces (vigilance). In contrast، low trait anxious children show attentional bias away from angry faces (avoidance). These finding was observed only in natural angry emotional face and on trace of attentional bias was observed in jumbled emotional faces. The study findings consistent with previous studies in the relationship between anxiety and attentional bias to threat in children and confirmed view of the Holistic face processing in the recognition of faces.
    Keywords: Holistic face processing, Emotional faces, Trait anxiety, Attentional bias, Dot, probe task
  • Mrs Rozita Amani, Mr Mohammad Reza Majzoobi Pages 13-24
    Current study performed to predict of identity styles through attachment styles. The method of this study was descriptive in kind of correlation. The study sample included 130 students from Bu Ali Sina University، were selected using multistage cluster sampling. Attachment styles were evaluated by Hazan & shaver Adult Attachment Scale (AAS) and identity styles evaluated by berzonsky identity style inventory. Findings indicated that there is significant relation between attachment styles and identity styles. There is a significant relationship between gender and identity styles، but there is no significant relationship between gender and attachment styles. There is significant and positive relation between secure attachment style and informative identity style، significant and negative relation between secure attachment style and normative identity style، significant and negative relation between secure attachment style and diffusion /avoidant identity style as well as. Secure attachment style is able to predict informative identity style. These findings highlighted the basic and dynamic role of child-mother first affective bonds quality in formation، settlement، and continue of fundamental trust، affiliation، experience training، exploration، power of problem facing، solution and especially identity.
    Keywords: Attachment style, identity styles, student
  • Parisa Yaseminejad, Aliakbar Saif, Mohsen Golmohammadian Pages 25-36
    The present study has been an endeavor to determine the effect of life skills training in procrastination and school achievement of female third grade guidance school students. The related population of this study includes all third year guidance school girl students in Islamabadgharb city. The sample includes 30 students how were selected randomly according to multistage sampling method. The experimental-control، with pretest-post test was used in this study. The materials used in this research were: Schwarzer، Schmitz and Diehil procrastination scale، student''s average (academic achievement) and life skills training guide. The experimental group was provided with the 10 sessions training. Data Analyzing through MANOVA & ANOVA revealed that life skills training can decrease student''s procrastination. Moreover results indicate that life skills training can not enhance school achievement.
    Keywords: life skills training, procrastination, school achievement
  • Dr Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Dr Hossain Shokrkon Pages 37-48
    In the present study، the relationship of gender role (masculinity and feminity) and mental health has been investigated. The aim of present research is to identify the relationship between gender role (masculinity and feminity) and mental health and it`s Components (somatic symptoms، anxiety، dysfunction and depression) in Employed Women in Tehran. To this purpose، a sample consisted of 500 employed women in administrations، organizations and administrative companies of Tehran city were selected through random stratified sampling. All subjects answered to all items of (Goldberg، 1972) `s General Health Questionnaire (GHO) and (Bem، 1981) `s sex role inventory (short form). These three tests have high reliability and validity. To analyze data statistically، Pearson`s correlation coefficient and multiple regression analysis were employed. The results of the research indicated that feminity and masculinity have significantly positive correlation with each other. Feminity has also a negative correlation with problem in mental health، anxiety، dysfunction and depression but has no correlation with somatic symptoms. Masculinity has significantly a negative correlation with mental health and dysfunction has no significantly correlation with somatic symptoms، anxiety and depression. In addition، the results of regression analysis showed that masculinity has no significant role in explanation of the variance of mental health and it`s components (somatic symptoms، anxiety، dysfunction and depression). The limitations of results of this research point to the need for more research about gender role in Iran.
    Keywords: employed women, mental health, gender role (masculinity, feminity)
  • Pages 49-64
    This study aims to investigate the efficacy of cognitive behavior therapy (CBT) in relapse prevention of bipolar disorder. This study has a quasi-experimental design with pre/post test and control group. The population consisted of bipolar I patients، suffering from frequent relapses despite the prescription of commonly used mood stabilizers who referred to Imam hossein hospital، Tahran، Iran. 14 patients were included in the study by in-access sampling، and were randomized into a cognitive behavior therapy (CBT) group or a control group. Both the control and the CBT group received mood stabilizers. In addition، the CBT group received، on average، 14 sessions of CBT. The Young Mania Rating Scale، Hamilton Depression/ Anxiety Rating Scale and Morisky Medication Adherence Scale were used. The data were analyzed with covariance and paired T-test. The results showed that the CBT group had significant reduction in depression and anxiety symptoms. There is no difference in mania symptoms and adherence to medication in both groups. In conclusion، it can be said that adding CBT to medication is feasible and is associated with symptom improvement in bipolar patients.
    Keywords: Bipolar Disorder, Relapse Prevention, Cognitive Behavior Therapy
  • Dr Sedighe Heydarinejad Pages 65-74
    Manager’s selective styles for conflict solution in organization have been affected by their unique characteristics like personality، attitudes and gender. The purpose of this study was investigation the relationship between personality traits and conflict management strategies which was done by field study on the 118 managers and assistants of physical education of Khuzestan’s physical education headquarter in 1388. Methodology of this research was descriptive analytical. Instruments for gathering data were short form of NEO personality traits inventory and، Robbins conflict management questionnaire. For data analyze descriptive statistic، Pearson correlation coefficients and multiple regression (enter and stepwise) was used. The result indicated positive significant relationship between agreeableness، extraversion and neuroticism traits with non-confrontation and controlling strategies. Result of multiple regression analysis indicated conscientiousness trait was best predictor for non-confrontation strategy also extraversion and agreeableness were best predictor for solution- orientation strategy. Regarding to the result of study we suggest for choosing competent managers، must pay special attention to their personality traits.
    Keywords: personality trait, conflict management strategy, physical education offices, managers
  • Asghari Moghaddam, Moghaddasin, M. Dibajnia Pages 75-94
    This paper reports the results of a preliminary study، which examined the criterion validity and reliability of a Farsi version of the State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI-2) amongst a clinical sample with psychological disorders. Four hundred and fifty-one patients with the mean (SD) age of 31. 2 (9. 7) years who met the DSM-IV-TR criteria for only one of the following disorders: anxiety disorders (n = 144)، depressive disorders (n = 203)، manic episode (n = 26)، antisocial personality disorder and intermittent explosive disorder (n = 51) completed the Farsi version of STAXI-2. The instrument was also completed by non-clinical sample (n = 1071). The mean (SD) age of the non-clinical sample was 28 (10. 1) years. In order to examine the stability of the Farsi STAXI-2 over time، the instrument was re-administered to a sub sample of 22 psychiatric patients after two weeks from the first assessment. Significant differences were found between the clinical and non-clincal samples in the proposed directions. Compared to the clinical sample، non-clinical people scored significantly lower in all scales and subscales of the Farsi STAXI-2 with the exception of Anger Control-In and Anger Control-Out. On the other hand، the non-clinical sample scored significantly higher on Anger Control-In and Anger Control-Out، compared to the clinical sample. Finally، the results of the present study revealed that the scales and subscales of the Farsi STAXI-2 are reliable، as measured in terms of internal consistency and test-retest reliability. These results provide preliminary support for the use of the Farsi STAXI-2 amongst clinical population in Iran.