فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 10 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن مهرآرا*، آرزو غضنفری صفحه 7
    تورم، به دلیل آثار محسوسی که بر زندگی آحاد جامعه و سایر متغیرهای کلان اقتصادی دارد، همواره مورد توجه پژوهشگران اقتصادی بوده و بررسی عوامل تعیین کننده تورم از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس، در پژوهش حاضر با به کارگیری روش میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)، اثر 13 متغیر اقتصادی بر رشد تورم، طی دوره زمانی 1391-1338 مورد بررسی قرار گرفته است؛ نتایج به دست آمده نشان می دهد که متغیرهای رشد قیمت انرژی و شاخص عدم تعادل پولی (وقفه لگاریتم نسبت پول به تولید اسمی) با احتمال 100 درصد، تاثیری مثبت و حتمی بر تورم داشته اند و عوامل اصلی رشد تورم در اقتصاد ایران محسوب می شوند.
    در رتبه بندی این 13 عامل، که براساس احتمال حضور آنها در مدل به دست آمده است، متغیرهای رشد قیمت انرژی، شاخص عدم تعادل پولی، رشد حجم پول و رشد نرخ ارز بازار آزاد به ترتیب، رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. اثر رشد تولید بر تورم در کوتاه مدت بااهمیت نیست، ولی در بلندمدت و به طور تدریجی از کانال عدم تعادل پولی آن را تحت تاثیر قرار می دهد. به علاوه بخش زیادی از اثرات ضد تورمی ناشی از کاهش حجم پول در اقتصاد ایران، طی دوره جاری تخلیه نشده و اثر آن با وقفه ظاهر می شود. این نتایج دلالت بر تسلط متغیرهای پولی یا پولی بودن تورم در اقتصاد ایران و بضاعت پایین عوامل فشار هزینه بر نوسانات قیمتی دارد. متغیرهای درآمد نفتی و واردات نیز تنها از کانال نرخ ارز، رشد تولید و رشد حجم پول بر تورم تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: تورم، اقتصاد ایران، میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)
  • اکبر کمیجانی*، حسین عباسی نژاد، طاهره بیژنی صفحه 39
    سیاست پولی مناسب و اجرای موثر آن اقتضا می کند که بانک مرکزی نسبت به فرایند انتقال و اثرگذاری آن به دیگر متغیرهای اقتصادی آگاهی داشته باشد. از مهم ترین این مسائل، تاثیر سیاست های پولی بر قیمت دارایی ها، به عنوان یکی از مکانیسم های انتقال سیاست پولی است. در همین راستا این مقاله به بررسی تاثیر سیاست پولی بر قیمت دارایی های طلا، ارز، مسکن و سهام در اقتصاد ایران پرداخته است.
    به دلیل مشکلاتی از قبیل هم زمانی اجرای سیاست پولی و تغییر قیمت دارایی ها و متغیرهای مفقوده ای که بر سیاست پولی و قیمت دارایی ها اثرگذارند، برآورد واکنش قیمت دارایی ها به سیاست پولی با مشکلات فراوانی روبه رو می شود. به گونه ای که این دو مسئله، شناسایی و تشخیص این واکنش را از طریق روش های مرسوم مشکل می سازد. به همین دلیل این تحقیق از تکنیک تشخیص از طریق واریانس ناهمسانی شوک های سیاست پولی که توسط ریگبون و ساک (2004) معرفی شد، استفاده می کند. برآوردها برای آمارهای ماهانه در دوره زمانی 1391-1378 حاکی از تاثیر مثبت سیاست پولی انبساطی بر مسکن، سهام و طلا و تاثیر منفی بر نرخ ارز است.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، قیمت دارایی ها، گشتاورهای تعمیم یافته
  • تیمور محمدی*، عباس شاکری، مهنوش عبدالله میلانی، علی شهابی صفحه 69
    هدف اصلی این مقاله مقایسه شاخص قیمت مصرف کننده و شاخص واقعی هزینه زندگی برای خانوارهای مناطق شهری در اقتصاد ایران برای سال های 90-1370 است. به این منظورابتدا مدل سیستم تقاضای مستقیما جمع پذیر ضمنی برای بدست آوردن مقادیر حداقل معیشت با استفاده از نرم افزار GAMS و حل کننده Minos5 برآورد شده و با بکارگیری برآوردهای پارامتر مورد نظر، ضرایب انگل در سیستم مخارج خطی برای 12 گروه کالایی، با استفاده از تکنیک رگرسیون های به ظاهر نامرتبط برآورد شده است. با استفاده از نتایج تخمین های قبلی شاخص های تغییرات رفاهی و شاخص هزینه زندگی برای تغییرات قیمتی اتفاق افتاده در سال های مزبور محاسبه و با شاخص قیمت مصرف کننده بر مبنای سال پایه 1383 مقایسه شده است. یافته ها حاکی از آن است که در دوره مورد بررسی شاخص قیمت مصرف کننده برآورد اریب داری از شاخص هزینه زندگی است و شاخص هزینه زندگی دوره زمانی90-1384 را، بجز برای سال 1387، کمتر از حد و برای بقیه سال ها بیش از حد برآورد می کند. به عبارت دیگر شاخص قیمت مصرف کننده برای سال های 1370 تا 1382 دارای تورش به سمت بالاست و برای بقیه سال ها بجز سال 1378 هزینه زندگی را کمتر از حد برآورد می کند. بعلاوه یافته های این مطالعه نشان می دهد شاخص هزینه زندگی دهک های هزینه ای تفاوت معناداری با شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری دارد.
    کلیدواژگان: شاخص هزینه زندگی، تورش، شاخص قیمت مصرف کننده، سیستم مخارج خطی، سیستم تقاضای جمع پذیر مستقیم ضمنی
  • سعید عیسی زاده*، محبوبه طبرسی صفحه 113
    ایران در شمار کشورهایی است که در طول دهه های اخیر، نرخ بالا و ماندگار بیکاری را تجربه کرده اند. بررسی روند بیکاری در ایران نشان می دهد که در طول سال های اخیر، این متغیر بدون تمایل به همگرا شدن به مقداری منحصربه فرد، به طور دائمی در سطح بالایی قرار گرفته است. این موضوع ما را بر آن داشت که به بررسی فرضیه وجود اثر تاخیری در نرخ بیکاری اقتصاد ایران بپردازیم. عبارت اثر تاخیری، به معنای وابستگی به تاریخ گذشته است؛ بنابراین، اثر تاخیری در بیکاری دلالت بر وابستگی نرخ بیکاری به تاریخ گذشته اش دارد. با وقوع این اثر، تمام شوک ها اثر دائمی بر مسیر بیکاری خواهند داشت و اقتصاد هیچ گاه به تعادل بلندمدت نمی رسد؛ زیرا تعادل بلندمدت مدام درحال تغییر است. این مقاله با استفاده از داده های سری زمانی و روش های سنتی و نوین آزمون ریشه واحد در اقتصاد سنجی که شکست های ساختاری را به طور برون زا و درون زا درنظر می گیرند، به بررسی وجود اثر تاخیری در نرخ بیکاری اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1390-1338 می پردازد. نتایج، وجود این اثر در نرخ بیکاری را مورد تایید قرار می دهند. این نتیجه بیانگر آن است که در ایران، طی دوره مورد مطالعه، نرخ طبیعی بیکاری مسیر نرخ بیکاری جاری را دنبال کرده است؛ بنابراین، سیاست گذاران باید در اعمال سیاست های طرف تقاضا بسیار محتاطانه عمل کنند و این موضوع را درنظر بگیرند که نرخ بیکاری بالا، اگر به حال خود رها شود، ممکن است ماندگار و دائمی شده و مشکلاتی جدی در اقتصاد ایجاد کند.
    کلیدواژگان: بیکاری، اثر تاخیری، ریشه واحد، شکست ساختاری، اقتصاد ایران
  • رضا مکنون*، جلیل سلیمی، محسن بهرامی صفحه 137
    با وجود اینکه حدود 65 سال از شروع برنامه ریزی و حرکت در مسیر توسعه در ایران می گذرد، اما همچنان در زمره کشورهای درحال توسعه قرار داشته و حجم عظیم منابع انسانی، مالی و طبیعی مصرف شده، با دستاوردهای به دست آمده تناسبی ندارد؛ ازاین رو، ضرورت دارد رویکرد حاکم بر نظام برنامه ریزی کشور مورد کنکاش و بررسی تحلیلی و انتقادی قرار گیرد و آسیب های آن شناسایی شود. البته تاکنون مطالعات مختلفی در این زمینه انجام شده است ولی باوجود ضرورتی که در نظم دهی به ابعاد مختلف آسیب های برنامه های توسعه و بررسی آنها در قالب یک مدل جامع وجود داشته است، بررسی پارادایم های حاکم، اغلب به طور پراکنده و محدود به یک یا چند بعد خاص بوده است. در این مقاله، ابتدا تجربه نزدیک به 6 دهه برنامه ریزی در ایران از حیث پوشش موضوعی، افق زمانی، نحوه برخورد با فضا (آمایش سرزمین)، پوشش جغرافیایی، روش تهیه و روش اجرای دیده مان غالب برنامه ها و تجربه برنامه ریزی بررسی می شود. سپس آسیب شناسی جامعی از مشکلات برنامه ریزی در کشور انجام شده و با نظم دهی به ابعاد مختلف آسیب ها، آسیب ها در قالب مدلی سه سطحی، در سه سطح پیش از برنامه ریزی، برنامه ریزی و پس از برنامه ریزی بیان می شود. این مقاله با به کارگیری روش فراتحلیل، سعی کرده است با جمع آوری و ترکیب اطلاعات از پژوهش های پیشین و با نظم دهی به ابعاد مختلف آسیب ها، مخاطبان را در درک و رفع آنها یاری کند. نتیجه کار، مدل جامعی است که به صورتی منظم، مشکلات مختلف در برنامه ریزی توسعه در کشور را نشان می دهد و می تواند کمک شایانی به دست اندرکاران در راستای رفع این مشکلات ارائه دهد. درنهایت راهکارهایی برای رویارویی با آسیب های مختلف نیز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، آسیب شناسی، برنامه توسعه، برنامه ریزی، آینده پژوهی
  • محمدنقی نظرپور*، محمدرضا یوسفی شیخ رباط، فائزه فروزان صفحه 169

    در اواخر قرن بیستم با روی کار آمدن اقتصاد دانایی محور، چارچوب برنامه های توسعه تغییر کرده و برمبنای مولفه های دانایی تنظیم شده است؛ ایران نیز برای دستیابی به توسعه اقتصادی در این عصر، برنامه های چهارم و پنجم توسعه خود را برمبنای دانایی تنظیم کرده است. در این عصر، سرمایه اجتماعی به عنوان یک پیش نیاز حیاتی برای تشکیل فرایند تولید، توزیع و کاربرد دانش و ایجاد مولفه های دانایی ضروری است؛ لذا این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که در تدوین برنامه ششم توسعه، برای ایجاد سرمایه اجتماعی مورد نیاز اقتصاد دانایی محور چه رهیافتی باید اعمال شود. نتایج بررسی متن برنامه چهارم توسعه کشور نشان می دهد که به ایجاد اعتماد و مشارکت در فعالیت های پژوهشی توجه کامل شده است. اما در مورد هنجارها و شبکه های پژوهشی کاستی هایی وجود دارد. در متن برنامه پنجم نیز تنها در قالب یک ماده به هنجارهای علم گرایی، مشارکت و ایجاد شبکه های پژوهشی پرداخته شده و تمام مواردی که منجر به اعتماد می شود، درنظر گرفته نشده است. لذا در برنامه ششم، دولت می تواند با انجام اقدامات لازم ازجمله اصلاح نظام آموزشی (به منظور ایجاد هنجارهای علم گرایی و ایجاد روحیه نوآوری)، تدوین قوانین و نظارت بر اجرای آنها (مانند حقوق مالکیت فکری)، سرمایه گذاری در بخش های دانش محور، سرمایه گذاری در فعالیت های R&D، ایجاد شبکه های اجتماعی علمی و پژوهشی و نظام جامع اطلاعاتی، برقراری ثبات سیاسی و اقتصادی و ایجاد زیرساخت های ICT، سرمایه اجتماعی مورد نیاز دانایی را ایجاد و ترمیم کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اقتصاد دانایی محور، برنامه چهارم توسعه، برنامه پنجم توسعه، برنامه ششم توسعه
  • مرتضی عزتی* صفحه 205
    هدف اصلی این نوشتار تدوین شاخص ترکیبی عدالت اجتماعی و سنجش آن برای یک دوره هشت ساله است. اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و داده ها و اطلاعات آماری به روش اسنادی جمع آوری و تحلیل محتوا می شود. نشانه ها برای ساختن شاخص از قانون اساسی استخراج می شود و پس از استخراج اولیه اجزای مفهومی عدالت بر پایه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، این اجزا به وسیله یک پیمایش بین نخبگان منتخب ارزیابی می شوند. شمار این نخبگان 15 نفر بوده است. در مرحله بعد پس از جمع بندی نتایج پیمایش اول، برای وزن دهی بین اجزای مختلف شاخص نیز از پرسش نامه و پیمایش دوباره بین این افراد استفاده می شود تا ترکیب مورد نظر بر پایه دیدگاه نخبگان یادشده باشد.
    داده های آماری مورد نیاز برای اندازه گیری شاخص ترکیبی نیز شامل اطلاعات مختلفی می شود که اغلب توسط مرکز آمار ایران یا نهادهای جهانی گردآوری و در منابع منتشرشده توسط آنها درج شده اند. دوره زمانی بررسی در این پژوهش سال های 1383 تا 1390 است که داده های آن در دسترس است. اندازه گیری و بررسی شاخص ها، پس از جمع آوری داده ها و محاسبه شاخص ها، با استفاده از روش های آماری توصیفی انجام می شود.
    کلیدواژگان: عدالت، شاخص، قانون اساسی، ایران
|
  • Mohsen Mehr Ara*, Arezoo Ghazanfari Page 7
    Due to the significant impact of inflation on macro-economic variables, researchers pay tremendous amount of attention to inflation determinants. Accordingly, the present research investigates the impact of 13 variables on inflation during 1959 and 2012 by using Bayesian Model Averaging (BMA) method. The ranking of the 13 explanatory variables were obtained based on the probability of their inclusion in model. The results show that price of energy and money imbalance (Lag ratio of money to nominal output) have expected and positive effects on the inflation rate with a probability of 100 % and they are the key explanatory variables in inflation equation. The energy price, currency imbalance measure, money growth and market exchange rate growth are the first four determinants of inflation in Iran. The impact of the output growth on inflation is not significant in the short-run but it gradually influences the inflation through money imbalance channel in the long-run. In addition, most anti-inflation effects appear with delay due to a decrease in the money supply. These results imply the dominance of monetary variables or monetary inflation in the Iranian economy and the cost push factors not having significant impact on the prices. Also, variables such as oil revenues and imports can have an impact of inflation only if they are channeled through the exchange rate, output growth and money velocity.
    Keywords: Inflation, Iranian economy, Bayesian Model Averaging (BMA)
  • Akbar Komijani*, Hossein Abasinejad, Tahere Bijani Page 39
    To fully accomplish monetary policy، the awareness of central bank about transmission process and the impact of it on the other economic variables is critical. One of the most important mechanisms is the impact of monetary policy on asset prices. This paper surveys the impact of monetay policy on some asset prices such as Gold، Exchange rate، Real estate and Stock market in Iran. Estimating the response of asset price variation on monetary policy would be felt with some difficulties، problems such as implementation of both monetary policy and asset price change، also some missing variables which have affected the monetary policy and asset price، together. These two issues make identification and diognosing of this reaction harder. So، this research uses the diagnosing techniques through heterogenons variance of monetary policy shocks which have been introduced by Rigbon and Sock (2004). Our monthly estimates during 1999-2012 indicate that expansionary monetary policy has positive impact on Real state، Stock market and Gold price while it has negative impact on Exchange rate.
    Keywords: Monetary Policy, Asset Prices, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Teymor Mohammadi*, Abbas Shakeri, Mahnoush Abdollah Milani, Ali Shahabi Page 69
    The main objective of this paper is to compare consumer price index (CPI) with true cost of living index (COLI) of Iran’s urban households from 1991 to 2011. In order to determine the minimum subsistence level, An Implicitly Directly Additive Demand System (AIDADS) was estimated using GAMS and Minos5. Then with help of those estimations, the Engle coefficients for a linear expenditure system were estimated using the seemingly unrelated regressions (SUR) econometric technique for 12 commodity groups. Using the results of previous estimates, welfare measures and true cost of living index were calculated and compared with the prices of the base year (2004=100). The results indicate that during the period of study, the consumer price index (CPI) is a skewed estimate of the cost of living index and, with the exception of 2008, underestimates it for the period between 2005 and 2011 while overestimating it for rest of the period. In other words, for the period between 1991 and 2003, it displays an upward bias while for the others, it is downward. Results also show that the cost of living indices for expenditure deciles are significantly different from the CPI in urban areas.
    Keywords: Cost of living index, Bias, Consumer Price Index, LES, AIDADS
  • Saeid Isazadeh*, Mahbobeh Tabarsi Page 113
    Iran is among the countries with high and persistent rates of unemployment. The unemployment trend in Iran shows particular feature of being permanent at high levels while indicating no convergence to a unique value. The present research examines the hysteresis hypothesis in unemployment rate in Iran. Hysteresis is dependency on the past history; therefore hysteresis in unemployment implies that unemployment rate is related to its past history. Therefore, all shocks have permanent effect on unemployment; so, economy doesn’t reach to a long-run equilibrium as it is changing constantly. This study investigates the impact of hysteresis in unemployment ratein Iran during 1959 and 2011 by using time-series data and traditional and modern method of unit root test that considers structural breaks exogenously and endogenously. Results show existence of this phenomenon in unemployment rate. Therefore, in Iran, during the period of this study, the natural rate of unemployment has followed the path of the current unemployment rate. Therefore, policymakers should be mindful of the demand side policies while considering that high level of unemployment, if not tackled, may persist permanently and continue to be a serious problem for the economy.
    Keywords: Unemployment, Hysteresis, Unit Root, Structural Break, Economy of Iran
  • Reza Maknoon*, Jalil Salimi, Mohsen Bahrami Page 137
    Even though Iran has a 65-year history of development planning, it is still considered a developing state with a huge amount of human, financial and natural resources, which have been consumed but produced less results. Therefore, it seems necessary to examine and analyze critically the dominant approach in the country’s planning regime and identify its weak and strong points. Although many studies have been undertaken to identify the weak and strong points of Iran’s planning system, more research is required. In this paper, Iran`s development plans are reviewed for almost six decades. Development plans are studied in terms of the most dominant theories of development, coverage, time horizon, spatial planning, geographical coverage and methods of preparation and implementation. Furthermore, this research investigates the practical problems of development planning. In this paper, the weak points are classified at three levels of pre-planning, planning and post-planning. This paper used Meta-Analysis Method (MAM) to combine the findings of other researches and tried to describe the weaknesses of Iran’s development plan regime clearly in a detailed and understandable manner. As a result, this paper introduces a comprehensive model that shows different aspects of Iranian development plans which could be for policy makers. Finally, different ways of addressing the weaknesses are presented and recommended.
    Keywords: Meta Analysis, Weak Points, Pathology, Development Plans, Future Studies
  • Mohammad Naghi Nazarpour*, Mohammad Reza Yousefi, Faezeh Forouzan Page 169

    In the late twentieth century, the knowledge-based economy was introduced and changed the framework of development plans which have been adjusted based on knowledge components. Iran, like many other countries, adjusted its fourth and fifth development plans based on the knowledge factors. In this respect, social capital is considered as a vital prerequisite for the formation of the production, distribution and application of knowledge and the creation of knowledge components. Considering the importance of social capital in achieving the knowledge-based economy (KBE), this study, with the descriptive-analytical approach, is trying to answer this question: what approach should be employed in order to set up a social capital for KBE in the Sixth Development Plan of Iran. The results of the examination of the Fourth Development Plan showed that due attention has been made to create confidence and participation in research activities. But there are problems in the knowledge norms and research networks. In the Fifth Development Plan, there is only one article about the creation of knowledge norms and research networks and participation while ignoring all issues which could have resulted in improved confidence. Therefore, in the Sixth Development Plan, the government can provide necessary grounds for the creation of social capital for the knowledge-based economy through reforming the educational system (to incorporate knowledge norms and promote innovation), enacting laws (such as the intellectual property law) and supervising their implementation, investing in knowledge-based economy and R&D sectors, creating scientific and research social networks and information data bank, establishing political and economic stability and founding ICT infrastructure.

    Keywords: Social Capital, Kknowledge, based Economy, Fourth Development plan, Fifth Development Plan, Sixth Development Plan
  • Morteza Ezzati* Page 205
    The main objective of this paper is to construct a composite indicator to measure social justice over the 2004-2011 period. The variables were chosen after a thorough a review of literature. Statistical data were collected through documentary method, and were analyzed according to the content analysis method. indices required for constructing composite indicator were extracted from the Constitution of the Islamic Republic of Iran. After identifying conceptual components of justice, they were evaluated by 15 selected experts under a survey framework.. In the next step, the results of the first survey were summed up in order to weigh various components, and the questionnaires were filled again to obtain a composition which supports views of experts. Statistical data required for measuring composite indicator included various data published by the Statistical Center of Iran and credible world institutions.
    Keywords: Justice, Indicator, Constitution, Survey