فهرست مطالب

سازمان های بین المللی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

فصلنامه سازمان های بین المللی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

  • 212 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیرا مشیرزاده* صفحه 7
    نگرش های نظری به سازمان های بین المللی زمینه های اصلی را برای طرح پرسش های مناسب و تحقیقات معنادار و منتظم فراهم می سازند. رویکرد سازه انگاری به عنوان چارچوبی تحلیلی و مفهومی، یکی از زمینه های مناسب برای مطالعه سازمان های بین المللی است. این مقاله با تمرکز بر مبانی نظری سازه انگاری و برنامه پژوهشی آن نشان می دهد که چگونه این رویکرد می تواند هدایتگر تحقیقات در زمینه سازمان های بین المللی باشد. سازه انگاری با توجه به بحث هایی چون قوام متقابل کارگزار و ساختار ، بیناذهنیت ، رابطه میان قواعد و قیادت ، قاعده آفرینی ، بازتولید و تغییر قواعد ، هویت سازی و فرهنگ سازمانی می تواند زمینه هایی برای پژوهش در سازمان های بین المللی بگشاید. این نوشته نشان می دهد که چگونه برخی از این امکانات پژوهشی در عمل زمینه تحقیقات تجربی شده اند و در عین حال تا چه حد زمینه های ناب برای مطالعه سازمان های بین المللی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، روابط بین الملل، سازمان های بین المللی، نهادهای بین المللی
  • سیدعبدالعلی قوام*، سمیرا محسنی صفحه 37
    تجزیه وتحلیل سازمان ها و نهادهای بین المللی ، صلح و امنیت و عدالت بر اساس نظریه های متعارض در چارچوب هستی شناسی ، معرفت شناسی و روش شناسی های گوناگون می تواند به درک بهتر مفاهیم و موضوعات روابط بین الملل کمک کرده و تصویری واقعی تر از نهادها ، فرایندها و رویدادهای بین المللی به دست دهد. طبیعی است که تحلیل دقیق پدیده های مزبور به قوت و ضعف نظریه های جریان اصلی و انتقادی در تبین و توضیح بهتر و واقعی تر مقولات مزبور بستگی دارد.
    کلیدواژگان: نهادگرایی نولیبرال، واقع گرایی، نظریه های انتقادی، فمینیسم، ساختارگرایی، نهادها و سازمان های بین المللی
  • سهراب شهابی*، حسن شاه بیگ صفحه 57
    بحران جهانی 2008 دارای تاثیرات بسیاری بر مسائل مختلف جهانی ازجمله موضوع مدیریت بین المللی پول بوده است که مهم ترین آنها را می توان در اعمال برخی اصلاحات بر شیوه حکمرانی ، نظام وام دهی و منابع پولی صندوق بین المللی پول در راستای حفظ ثبات نظام جهانی مشاهده کرد. با توجه به اهمیت کشورهای درحال توسعه در این نظام و همچنین با عنایت به اقدامات صورت گرفته در راستای پاسخگویی به پیامدهای بحران 2008 ، مقاله حاضر به دنبال ارائه تصویری از جایگاه و نقش این دسته از کشورها در صندوق بین المللی پول پس از بحران مذکور است. بر این اساس ، ضمن تبیین توصیفی-تحلیلی بحران 2008 و پیامدهای مختلف آن ، به موضوع تحولات صندوق بین المللی پول پرداخته شده است و سپس با تحلیل اصلاحات مورد نظر کشورهای درحال توسعه و ارائه وضعیت های مختلف در زمینه استقلال مالی صندوق ، موقعیت کشورهای درحال توسعه در نظام مدیریت جهانی اقتصاد و رویکردهای آنها در قبال موضوع مدیریت بین المللی پول بررسی خواهد شد. نتایج تحقیق نشانگر آن است که اصلاحات صندوق بین المللی پول به ایجاد تغییرات قابل توجهی برای تمامی کشورهای درحال توسعه نیانجامیده و عمدتا چند اقتصاد نوظهور در موقعیت بهتری قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: بحران جهانی 2008، مدیریت بین المللی پول، صندوق بین المللی پول، کشورهای در حال توسعه
  • نسرین مصفا*، احمد حیدربیگی صفحه 101
    پیمان امنیتی میان سه کشور استرالیا، زلاندنو و ایالات متحده آمریکا که به اختصار آنزوس نامیده می شود، در سپتامبر 1951 درشهر سانفرانسیسکو با هدف حفظ امنیت در منظقه اقیانوسیه منعقد شد؛ چرا که مسائلی همچون گسترش کمونیسم در جنوب شرق آسیا، تهدید بالقوه نیروی نظامی ژاپن و وجود بحران های قانون اساسی کشورهای تازه استقلال یافته، ازجمله موضوعاتی بود که امنیت این منطقه پس از جنگ جهانی دوم و همچنین تحولات امنیت این سه کشور را نیز تهدید می کرد. پرسش اصلی این مقاله پیرامون زمینه پایداری این پیمان پس از تحولات پایان جنگ سرد در عرصه بین المللی است. به طور کلی، این پیمان بعد از جنگ سرد راهبرد خود را بر مقابله با سیاست های قدرت طلبانه چین و روسیه و نیز مقابله با تهدیدات بالقوه یا نفوذ این دو کشور در منطقه اقیانوس آرام بنا نهاده است.
    کلیدواژگان: آنزوس، پیمان امنیتی، منطقه اقیانوس آرام، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، نیوزیلند
  • عنایت الله یزدانی*، روح الله زمانیان صفحه 123
    در سال های اولیه بعد از جنگ جهانی دوم، تقسیم قدرت در شورای امنیت سازمان ملل به عنوان مسئول اولیه حفظ صلح و امنیت بین الملل، با توجه به قدرت سیاسی ، اقتصادی ، نظامی و جمعیتی میان پنج کشور عضو دائم و مساعی آنها در جهت شکل دادن به این نظم تا حد زیادی عادلانه بود. با گذشت زمان و با توجه به تغییرات بنیادی که در شکل و ساختار نظام بین الملل صورت گرفت و با عنایت به افزایش قدرت بعضی کشورها و افول قدرت کشورهای دیگر از جمله اعضای دائم شورای امنیت ، به نظر می رسد نظم فعلی حاکم بر ساختار این شورا ناعادلانه و غیردموکراتیک است که این امر ، لزوم اصلاح ساختار شورای امنیت از طریق مشارکت دادن قدرت های جهانی و منطقه ای تاثیرگذار بر ساختار نظام بین الملل را ضروری ساخته است. مقاله حاضر با هدف ارائه الگویی کثرت گرایانه در جهت اصلاح ساختار شورای امنیت با توجه و تاکید بر رشد قدرت های منطقه ای و جهانی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، حق وتو، الگوی کثرت گرایی، صلح و امنیت بین المللی، منشور سازمان ملل
  • رضا موسی زاده*، هادی گلریز صفحه 147
    روابط ایالات متحده آمریکا با دیوان کیفری بین المللی آمیزه ای از تقابل و تنش در ابعاد گوناگونی ازجمله ملاحظات حقوقی- سیاسی، دغدغه های ملی و امنیتی و منافع استراتژیک است. تنش های موجود در روابط با دیوان کیفری بین المللی در برهه ای از زمان فزونی یافته و در همین راستا ایالات متحده فعالانه به رویارویی و تقابل با موجودیت دیوان پرداخته است. با این حال، ایرادات مقامات این کشور به دیوان کیفری بین المللی دیری نپایید و در پایان دوران ریاست جمهوری جورج بوش و با آگاهی از ظرفیت ها و ارزش های ذاتی موجود در تاسیس و لزوم تداوم دیوان کیفری بین المللی، این تقابل و رویارویی به نفع تعامل سازنده به تدریج کنار گذاشته شده است. در سال های اخیر- به ویژه در دولت باراک اوباما- رفتار و مواضع ایالات متحده آمریکا در قبال دیوان کیفری بین المللی دستخوش تغییری بنیادین و همه جانبه شده و ایالات متحده درصدد است تا با جبران اقدامات گذشته، تعامل و همکاری خود را با دیوان کیفری بین المللی افزایش داده و موجودیت و اهلیت دیوان را به عنوان یکی از موثر ترین نهادهای قضایی بین المللی برای تعقیب و رسیدگی به جنایات و جرائم خشونت بار بین المللی مورد شناسایی قرار داده و روابط خود را با دیوان کیفری بین المللی از سر بگیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل کیفری، دیوان کیفری بین المللی، ایالات متحده آمریکا، باراک اوباما، تعامل سازنده
  • علی صباغیان*، ابراهیم باقری صفحه 171
    اتحادیه اروپا در سال2014 ، 7/19 درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص داده است. این اتحادیه با 1794 میلیارد یورو واردات، 1687 میلیارد یورو صادرات و جذب 523 میلیارد یورو سرمایه گذاری مستقیم خارجی، جایگاه نخست را در این زمینه ها از آن خود کرده است. اتحادیه اروپا این حجم بزرگ تجارت را در چارچوب یک سیاست تنظیم کننده به نام سیاست تجاری مشترک انجام می دهد. اکنون که اروپا به بزرگ ترین قدرت تجاری جهان تبدیل شده است، این پرسش ها مطرح می شود که راهبردهای سیاست تجاری اتحادیه اروپا چیست؟ ابزارهای پیشبرد ، سازوکار ها و ساختارهای تصمیم گیری این سیاست کدام است؟ اهداف اصلی اتحادیه از سیاست تجاری مشترک چیست؟ با توجه به اهمیت شناخت دقیق ابعاد سیاست تجاری اتحادیه اروپا برای جمهوری اسلامی به عنوان یکی از شرکای آن ، این مقاله ضمن پاسخ به پرسش های بالا ، درصدد شناخت و تحلیل چگونگی اجرای سازوکار های سیاست مشترک تجاری اتحادیه اروپا و بررسی ابعاد مختلف آن است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که از روش شناسی استنباطی جهت نیل به اهداف استفاده می کند.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، سیاست تجاری مشترک، ارزش های اروپایی، ترجیحات تجاری، سیاست استراتژیک تجاری
|
  • Homeira Moshirzadeh* Page 7
    A Constructivist Study of International Organizations Homeira Moshirzadeh Associate Professor of International Relations, Faculty of Law and Political Science; Tehran University Theoretical attitudes to international organizations provide a basis for presenting suitable questions and meaningful and systematic research. Constructivist approach as an analytical and conceptual framework, is a suitable basis for studying international organizations. This article while focusing on the theoretical foundations of constructivism and its research plan indicates that how this approach can guide research on international organizations. Constructivism can pave the way for further research on international organizations, given the issues such as interrelationship between agent and structure, inter subjectivity, relationship between rules and leadership, rule-setting, reproducing and changing rules, identity-building and organizational culture. This article shows that how some of these research possibilities have been exploited in research projects and what subjects could be explored in studying international organizations.
    Keywords: Constructivism, International relations, International, organizations, International institutions
  • Seyed Abdolali Ghavam*, Samira Mohseni Page 37
    The analysis of international organizations and institutions, peace, security and justice based on contending theories, in different ontological, epistemological and methodological frameworks, can help us to achieve a better understanding of the concept of international relations and demonstrates a more realistic picture of international institutions, processes and events. Obviously, the precise analysis of phenomena and events largely depends on the above strengths and weaknesses of mainstream and critical theories in explaining the above mentioned concepts.
    Keywords: Neoliberal Institutionalism, Realism, Critical Theory, Constructivism, Feminism, International Organizations, Institutions, Peace, Security, Justice
  • Sohrab Shahabi*, Hassan Shahbeig Page 57
    The global financial crisis of 2008 has had many effects on different global issues, especially on international monetary management. These effects manifested themselves in applying some reforms in governance, borrowing system and monetary resources of the International Monetary Fund. Considering the importance of developing countries in this system, and because of the measures being taken to respond to the consequences of the crisis, this article is going to depict the place and role of such countries in the post-crisis IMF.Therefore, while explaining the crisis of 2008 by a descriptive-analytical method and its different global consequences, we study the post crisis developments in the IMF. Then, by analysing the envisioned reforms in the system by developing countries and illustrating different situations regarding the financial independence of the IMF, we examine the position of developing countries in global economic management system and their approaches toward international monetary management. The analysis of the post-crisis measures shows us that the reforms in IMF have not made substantial changes in the favour of developing countries and in the process mostly some emerging economies have gained a better position.
    Keywords: The 2008 Global Crisis, International Monetary Management, International Monetary Fund, Developing Countries
  • Nasrin Mosaffa*, Ahmad Heidarbeigi Page 101
    The Security treaty concluded by Australia, New Zealand and the United States (ANZUS) in September 1951 in San Francisco with the aim of ensurity securing in the Pacific. Issues such as the expansion of communism in Southeast Asia, potential threat by Japan's military power, and constitutional crises prevalent in the new independent countries were posing a threat for regional security following the World War II. The main question discussed by this article is about the survival of this treaty even after the end of the Cold War, Generally, this treaty has based its strategy on confronting hegemonic policies pursued by China, Russia and facing potential threats posed by them or increasing influence exerted by them in the Pacific region.
    Keywords: ANZUS, Security Treaty, Pacific Region, United States, Australia, New Zealand
  • Enayatollah Yazadani*, Rohallah Zamanian Page 123
    During the early years fllowing the Second World War, power sharing in the Security Council, the main responsible for maintaining international peace and security was to some extent equitable, given the Political, economic, military and demographic power of its five permanent members and their efforts to from the UN system. With the passage of time and given fundamental changes in the form and straucture of international system, and trasfor mation in the relative power of countries including the permanent members of Security Council, it seems that the present order governing the structure of the Council is unfair and undemocratic which necessitates a reform in the structure of the Security Council by incorporating influential global and regional powers. This article aims to present a pluralistic model to reform the structure of the Security Council, given the emergence of new global and regional powers.
    Keywords: Security Council, Veto Power, Pluralistic Model, International Peace, Security, UN Charter
  • Reza Mousazadeh*, Hadi Golriz Page 147
    The relationship between the United States and the International Criminal Court is a combination of confrontation and tension in various aspects, including legal considerations, political, national and security concerns and strategic interests. The existing tensions in relationship with the International Criminal Court have accentuated at some points and the United States has actively challenged the Court's existence. However, the challenges didn’t last for a long time, and at the end of George W. Bush’s presidency– recognizing the inherent values and potentialities of creating an International Criminal Court and the necessity to keep it– confrontations and tensions faded in favor of a constructive interaction. In the years which passed– especially during the administration of Barack Obama– the attitudes and the positions of the US towards the International Criminal Court have experienced a fundamental and comprehensive change and the United States is trying to compensate for the past measures, and to increase the interactions and cooperation with the International Criminal Court and to recognize its existence and capacity as an important international judicial institution in prosecuting the international violent crimes and to restart the relations with the International Criminal Court.
    Keywords: International Criminal Law, International Criminal Court, United States, Barack Obama, Constructive Interaction
  • Ali Sabbaghian*, Ebrahim Bagheri Page 171
    The European Union accounts for 19.7 percent of global trade in 2014. The EU with €1794 billion imports and €1687 billion of exports as well as absorbing some €523 billion foreign direct investments, the EU has gained the first position in these matters. The EU performs this large volume of trade in the framework of a special regulatory policy called the Common Trade Policy of the European Union. Now that the EU has been transformed into the world's largest trading power, we might ask what is the strategy of EU trade policy? What set of tools are being used to move it forward and what are its decision-making structures and mechanisms? And what are the main objectives of this policy? Given the importance of knowing the dimensions of the Europe Union's trade policy for the Islamic Republic of Iran, which is one of the EU’s trade partners, this article seeks to identify and analyze the implementation of the EU common trade policy mechanism and its various aspects. by discussing the answers to the above questions This article is a descriptive analysis and makes use of inferential research methodology to reach its objectives.
    Keywords: European Union, Common Trade Policy, European Values, Trade Preferences, Strategic Trade Policy