فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - پیاپی 4 (زمستان 1397)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خدیجه هاشمی ، سارا هاشمی صفحات 479-492
    مسجد به عنوان اولین نهاد آموزشی در جهان اسلام، همواره نقشی مهم و اساسی در پیشبرد علم و دانش به عهده داشته است. یکی از کارکردهای مهم مساجد در تمدن اسلامی، کارکرد علمی-آموزشی آن است، که هدایتگر و آغازگر بسیاری از جنبش های علمی در جامعه اسلامی بوده است. با ورود حضرت رسولصلی الله علیه و آله به مدینه در پی نیاز مسلمانان به یادگیری مبانی دینی، مسجد النبی مامنی برای آموزش و تعلیم مسلمانان گشت و به تدریج در طول سده های بعد، این نقش پر رنگ تر گردید. با گسترش مساجد جامع و آموزشی، بسیاری از علوم تخصصی در حوزه های مختلف علمی در این نهاد آموزشی محل تدریس قرار گرفت. وجود کرسی های دانش اندوزی و آزاداندیشی در کنار نگاه بدون تبعیض به علم و متعلمان و توجه ویژه به شیوه های علمی تدریس متناسب با ذوق و توانایی دانش پژوهان از شاخصه های مهم مورد توجه در این نهاد علمی بود. نویسنده در این مقاله بر آن است تا با استفاده از داده های کتابخانه ای، به بیان خط سیر حرکت علمی مساجد و هم چنین چگونگی و کیفیت روش های تدریس در آن نهاد علمی پرداخته تا بدان وسیله اندکی از نقش اعتلا بخش نهاد علمی مسجد، در حرکت علمی تمدن اسلامی آشکار گردد.
    کلیدواژگان: مسجد، آموزش، تمدن اسلامی، نهاد علمی
  • مهدی عابدی ، غلامحسن دژند صفحات 493-512
    بقاع متبرکه و مراقد امام زادگان از جمله نهادهای موثر اجتماعی و فرهنگی هستند که نه تنها در آموزه های دین اسلام و سرزمین های اسلامی بلکه در سایر ادیان و ملل نیز مورد توجه و احترامند. در این میان، منتسبان و بازماندگان خاندان رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله، بر اساس ادله متعدد نقلی و عقلی، از مصادیق شعائر الهی و اسباب تقرب به خدا دانسته شده اند. امام زادگان بیش ترین پراکندگی و توزیع را در جغرافیای تاریخی و دینی جهان اسلام و تشیع دارند، به نحوی که در بسیاری از مواقع، جوامع شیعه به نام این اماکن شناخته می شوند. از این رو، توجه به شناخت و معرفی بقاع متبرکه ی این امام زادگان به منظور حفظ و غنای فرهنگ شیعه ضروری به نظر می رسد. در این مقاله به صورت توصیفی و دانش نامه ای، بقاع متبرکه و اماکن مذهبی تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد بویژه آرامگاه امام زادگان، با استفاده از روش کتابخانه-ای و نقشه های جغرافیایی، اسناد مکتوب، شجره نامه و مصاحبه های حضوری مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، امام زاده، بقاع متبرکه، تشیع، کهگیلویه و بویراحمد
  • عیسی مولوی وردنجانی ، داود فیض افرا صفحات 513-528
    با تشکیل اسرائیل غاصب در فلسطین و ایجاد سازمان امنیتی برای انجام عملیات های اطلاعاتی- امنیتی در کشورهای ضدصهیونیستی، موساد تبحر خاصی در امور اطلاعاتی - امنیتی کسب نمود. از سوی دیگر رژیم پهلوی که بدنبال تقویت و سازماندهی سازمان امنیتی خود بود، بیش از پیش این ضعف را احساس می نمود و این درحالی بود که حوادث منطقه نیز، منافع دو رژیم ایران و اسرائیل را مورد تهدید قرار می داد. بر اساس بررسی اسناد باقی مانده از ساواک، مقاله حاضر در تلاش است به این پرسش ها پاسخ دهد که سازمان های امنیتی اسرائیل و ایران چه ارتباطی با یکدیگر داشتند و اصولا روی آوری موساد به ساواک بر اساس چه اهدافی بوده و این روی آوری چه پیامدهایی داشته است؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که موساد براساس برنامه ها و اهداف تعیین شده از سوی اسرائیل، سلسله فعالیت های اطلاعاتی را در ایران و در کشورهای منطقه در پوشش ساواک به ثمر می رسانده است؛ افزون بر این که از حضور و موقعیت یهودیان ایران در جهت اهداف اطلاعاتی خود بهره می بردند. رویکرد روش شناسانه تحقیق، تبیین و تحلیل داده های قطعی تاریخی است که بر اساس آن، اسناد، خاطرات مسئولین رژیم و تالیفات مربوط به ساواک، مورد کاوش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ساواک، موساد، حکومت پهلوی، تاریخ معاصر
  • فاطمه باقری ، سهیلا نادری ، کورش معصومی صفحات 529-546
    ساواک یا همان سازمان اطلاعات و امنیت ملی کشور در دوران پهلوی دوم، از مهم ترین پایه های تشکیل دهنده ی حفظ اقتدار محمدرضاشاه و مهم ترین ابزار پهلوی برای سرکوب های اجتماعی به شمار می رفت. هدف این مقاله تحلیل شیوه برخورد ساواک با جامعه در سال های 1343 تا 1356 است با توجه به اینکه ساواک یک سازمان اطلاعاتی مخفی بوده در این مقاله از مبانی نظری سازمان اطلاعات انگلیس استفاده شده است، روش تحقیق این مقاله به صورت کتابخانه ای است که با مراجعه به کتابخانه ها و اسناد و مدارک موجود در مورد ساواک به این نتیجه رسیده ایم که در تمام طول این دوران حتی در زمانی که شاه اعلام فضای باز سیاسی کرده بود ساواک به بدترین وضع ممکن به دستگیری، زندان، شکنجه، سانسور جامعه پرداخته اما در هیچ گاه موفق به فرونشاندن اعتراضات مردم نشده و نهایتا منجر به فروپاشی حکومت پهلوی شده است.
    کلیدواژگان: ساواک، سازمان اطلاعاتی، جامعه، رژیم پهلوی دوم
  • مهدی لطفی ، مهدی دلیری پور صفحات 547-570
    شورای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس که به نام «شورای همکاری دولت های عرب خلیج فارس» شناخته شده است، به دلیل برخورداری از جایگاه استراتژیک در خاورمیانه و ثروت های عظیم طبیعی، جبهه ای مهم و بانفوذ در جهان عرب محسوب می شود که تصمیماتش بر روند جریانات مختلف در خاورمیانه تاثیرگذار است. در 25می 1981م. شورای همکاری خلیج فارس با گردهمایی کشورهای بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به طور رسمی تشکیل شد. این شورا در حالی تاسیس شد که همه ی کشورهای حوزه خلیج فارس در آن حضور نداشتند. با این که ایران و عراق در حوزه خلیج فارس قرار دارند؛ اما این دو کشور در شورای همکاری خلیج فارس عضو نمی باشند. در این پژوهش درصدد پاسخ به این سئوال هستیم که شورای همکاری خلیج فارس به چه میزان در رسیدن به اهداف اعلانی خود (مخصوصا تامین امنیت) موفق بوده است؟ و راهبرد ایران در قبال آن چه می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، راهبرد، منطقه خلیج فارس، شورای همکاری خلیج فارس
  • عابد اکبری ، مجتبی اشرافی صفحات 571-596
    در این مقاله سعی شده است علت های اجتماعی بی ثباتی سیاسی با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای کیفی فازی شناسایی شود. باتوجه به این که در علوم اجتماعی از یک سو، اغلب تئوری ها جنبه تعلیلی دارند و به دنبال علت پدیده های اجتماعی هستند و از سوی دیگر شناسایی علت پدیده های اجتماعی از طریق آزمون های همبستگی آماری میسر نیست، لذا برای غلبه بر این مشکل روش تحلیل مقایسه ای کیفی فازی برای شناسایی علت پدیده های اجتماعی در سال 2008 مطرح شد. در این روش که ریشه های کیفی دارد، علت لازم و علت کافی برای بروز پدیده اجتماعی آزمون می شود. باتوجه به این که برای بی ثباتی سیاسی علت های مختلفی ذکر شده است که اغلب آن ها ریشه در توسعه و تضادهای اجتماعی دارند، در این مقاله تلاش شده است که علت های اجتماعی بی ثباتی سیاسی شناسایی شوند. بدین منظور ابتدا طیف گسترده ای از متغیرهای اجتماعی موثر بر بی ثباتی سیاسی از تئوری های علوم اجتماعی احصاء شده، سپس این متغیرها در یک مطالعه بین کشوری با مقایسه 183 کشور جهان تحت آزمون تجربی قرار گرفته و علت های اجتماعی بی ثباتی سیاسی شناسایی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در بین 31 متغیر اجتماعی، چهار متغیر جهانی شدن اجتماعی، ناکارآمدی حکومت، امید کم تر به زندگی و سختی انجام کسب و کار علت های ایجاد بی ثباتی سیاسی هستند.
    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاسی، توسعه و تضاد، تحلیل مقایسه ای کیفی فازی، علت لازم، علت کافی
|
  • Khadijeh Hashemi , Sarah Hashemi Pages 479-492
    The mosque, as the first educational institution in the Muslim world, has always played a major role in advancing science and knowledge. One of the important functions of the mosques in Islamic civilization is its  scientificeducational work, which has been the initiator and guide of many scientific movements in Islamic society. With the arrival of prophet Mohammad (PBUH) in Medina, the Islamic mosque was dedicated to teaching Muslims, following the needs of Muslims to learn the religious foundations, and gradually became more vital over the next few centuries. With the expansion of comprehensive mosques, many specialized science specialties were taught at this educational institution. The presence of knowledge and freedom of thought along with the viewpoint of non-discrimination towards science and students, and the special attention to teaching methods tailored to the taste and ability of scholars were among the important points of interest in this scientific institution. In this paper, the author intends to use the library data to describe the course of the scientific movement of the mosques, as well as the content and quality of the methods of teaching in that scientific institution, in order to show a bit of increasing institutional role of the mosque in The scientific movement of Islamic appearance.
    Keywords: mosques, education, Islamic civilization, scientific institution.
  • Mahdi Abedi , Gholam Hossein Dejand Pages 493-512
    Holy places and descendants of imams tombs, is one of the most influential social and cultural institutions that are not only recognized and respected in the teachings of the Islamic religion and the Islamic lands, but also in other
    religions and nations. In the meantime, the volunteers and survivors of the Prophet's family of Islam (PBUH) have come to the conclusion, based on various rational reasons, that they are aware of the divine traditions and the
    methods of approaching God. Imams descendants have the most dispersal and distribution in the historical and religious geography of the Islamic and Shia worlds, so that in many cases Shiite communities are known as these places. Hence, attention to the knowledge and understanding of the glory of these Imams descendant’s holy places in order to preserve the profound Shiite culture seems necessary. In this article, the descriptive and encyclopedic  form  of the religious and historical monuments of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, especially the Tomb of Imams descendants, has been explored using library and geographical maps, written documents, genealogy and presentations.
    Keywords: monuments, Imams descendants, holy places, Shi’a, Kohgiluyeh, boyer-ahmad
  • Isa molavi vardanjani , Davood Feyz Afra Pages 513-528
    With the formation of the usurper Israel in Palestine and the establishment of a security organization to  carry out intelligence-security operations in anti- Zionist countries, the Mossad gained special expertise in intelligence-security  affairs. On the other hand, the Pahlavi regime, which sought to strengthen and organize its security organization, felt this weakness more than ever, in addition to regional incidents threatening the interests of the two regimes of Iran and Israel. Based on a review of the remaining  documents from SAVAK, the present article attempts to answer the questions about what the security agencies of Israel and Iran have had in common with each other, and what was the purpose and targets of the Mossad to make connection with the SAVAK and its consequences. The research findings indicate that the Mossad has made a series of intelligence activities in Iran and in the countries of the region covering SAVAK, based on the plans and goals set by Israel, in addition to the presence of the Iranian Jews They used their intelligence goals. The methodological approach of research is to investigate,  analyze and definitive historical data, based on which documents, memoirs of Pahlavi regime officials and SAVAK publications are explored.
    Keywords: SAVAK, MOSSAD, Pahlavi government, contemporary
  • Fatemeh Bagheri , Soheila Naderi, Kurosh Masoumi Pages 529-546
    SAVAK, or the National Intelligence and Security Organization of the country during the Second Pahlavi period, was one of the most important foundations for the preservation of Mohammad Reza Shah's  authority and the most important instrument of the Pahlavi regime for social repression. The purpose of this article is to analyze how the SAVAK approach to the society between the years 1343 to 1356, considering that SAVAK is a secret intelligence agency. This paper uses theoretical foundations of the British Intelligence Agency. The research method of this paper is a library researches, with that reference We have come to the libraries and documents on SAVAK that throughout this period, even when the Shah declared political open space, SAVAK was in the worst possible situation in arrest, imprisonment, torture, censorship of the community, but it Never succeeded in suppressing the protests of the people and eventually leading to the collapse of the Pahlavi  regime.
    Keywords: SAVAK, intelligence organization, society, Pahlavi II regime
  • Mahdi Lotfi , Mahdi Daliripour Pages 547-570
    The Arab Gulf Council of the regional Persian Gulf counties, known as the Arab Cooperation Council of the Persian Gulf, is considered to be an important and influential milieu in the Arab world due to its strategic position in the Middle East and its vast natural wealth, with its decisions influencing the processes of the Middle East. On May 25, 1981, the Persian Gulf Cooperation Council was formally formed with a gathering of Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates. It was established when not all Gulf states were present. Although Iran and Iraq are in the Persian Gulf, they are not members of the Gulf Cooperation Council. In this research, we are trying to answer the question of how successful the GCC has been in achieving its declared objectives (especially security)? And Iran's strategy toward it.
    Keywords: security, strategy, Gulf region, Gulf Cooperation Council
  • Abed Akbari , Mojtaba Ashrafi Pages 571-596
    In this paper, we tried to identify the social causes of political instability by using a comparative fuzzy qualitative analysis method. Considering that in the social sciences, on the one hand, most theories have a pedagogical aspect and seek the cause of social phenomena and, on the other hand, identification of the cause of social phenomena is not possible through statistical correlation tests. Therefore, in order to    overcome this problem, the fuzzy qualitative comparative analysis method to identify the cause of social phenomena was introduced in 2008. In this method, which has qualitative roots, the necessary cause and cause for social phenomenon are tested. Given that political instability has several causes, most of them rooted in development and social contradictions, this paper attempts to identify the social causes of political instability. To this end, a wide range of social variables affecting political instability have been counted from social science theories, then these variables were empirically tested in a cross-country study comparing 183 countries and the causes of social instability were identified. The results of this study showed that among the 31 social variables, the four variables of social globalization, government inefficiency, low life expectancy and difficulty in doing business are the causes of political instability.
    Keywords: political instability, development, conflict, fuzzy qualitative comparative analysis, necessary cause, enough cause.