فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1398)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی رنجبر *، مرتضی زارع صفحات 13-32
    با بررسی زندگی نادر در می یابیم که وی همیشه در حال جنگ بوده یا در حال آماده سازی لشکر جهت حمله به نقطه ای به سر می برده؛ از این رو، توجه به نحوه شکرکشی های نادر و به خصوص مباحث مربوط به پشتیبانی و تدارکات نظامی و غیرنظامی نادر در طی لشکرکشی هایش، بسیار حائز اهمیت است که در این مقاله به عنوان یک موضوع کلی مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از مشخصات بارز و قابل توجه جنگ های نادر، سرعت عمل درجابجایی و انتقال لشکر از نقطه ای به یک منطقه دور دست در مدت زمان کم می باشد؛ که این موضوع مستلزم داشتن تدارکات کافی و پشتیبانی کامل می باشد. تدارکات نظامی در زمان نادرشاه افشار، را از نظر نوع کاربرد به سه دسته می توان تقسیم نمود:1. ملزومات انفرادی و شخصی مانند لباس، خوراک، لوازم خواب و رفاه و بهداشت و درمان
    2. لوازم نظامی و جنگی مانند توپ، خمپاره، زنبورک، تفنگ فتیله ای و چخماقی و تپانچه و گلوله های مورد نیاز
    3. حیوانات جنگی و باری و علوفه و لوازم مورد نیاز
    نادر شاه در نقاط مختلف ایران، ازجمله بندرعباس، بوشهر، مازندران و... کارگاه هایی برای ساختن توپ، باروت و گلوله دایر کرده بود و دراغلب لشکرکشی های خود غله مورد نیاز و نیز خوراک سربازان خود را از طریق رکن اصلی ارتش خود که آماد و پشتیبانی را بر عهده داشتند، تامین می نمود. وی هم چنین تلاش نمود تا اقتدار ایران در خلیج فارس و حفاظت از مرزهای دریایی جنوبی را با ایجاد یک نیروی دریایی قوی بازیابد. وی برای این کار اولا لطیف خان حاکم فارس را مامور به تهیه و خرید کشتی های جنگی نمود و از سوی دیگر، به راه اندازی یک کارگاه کشتی سازی در بندر نادریه -بوشهر- و تهیه و ارسال چوب های لازم برای این کارگاه از مازندران و نیز ساختن یک کارگاه توپ سازی و ریخته گری برای مجهز کردن کشتی ها به توپ های جنگی در بندرعباس اقدام نمود.
    کلیدواژگان: نادرشاه، افشاریه، تدارکات نظامی، ایران
  • سحر فریدونی * صفحات 33-43
    مدائن به عنوان تختگاه اصلی ساسانیان هم زمان با فتوحات اسلام به عنوان هدف اصلی مسیر گسترش اسلام به شرق توسط اعراب مسلمان برگزیده شد. آنچه باعث فتح سریع تر و راحت تر این ابرشهر توسط مسلمانان گشت همراهی برخی ایرانیان با پیروان آیین جدید بود.برای نمونه، هنگام ورود سپاه اسلام به مدائن، مردم شهرهای مدائن را تقریبا خالی کرده بودند و هیچ گونه مقاومتی ازخود نشان ندادند و در بعضی موارد، گروه هایی از ایرانیان به سپاه اسلام پیوستند و سپاه اسلام را در موارد گوناگون، مانند دعوت مردم به اسلام و هم-چنین تشویق آن ها به صلح یاری کردند. چنین به نظر می رسد که از بررسی روند رخدادهای تاریخی این دوره می توان چنین استنباط کرد که در کنار حضور نظامی اعراب مسلمان اقدامات ایرانیان در قالب افراد طبقات مختلف جامعه ی عصر ساسانی نظیر نخبگان(سلمان فارسی)، جنگاوران(اسواران) و طبقه ی دهقان(شیرازاد) نیز امری قابل تامل است. در این پژوهش چگونگی و چرایی حضور ایرانیان در جریان این رویداد مورد کنکاش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدائن، سلمان فارسی، شیرازاد دهقان، اسواران
  • سیده معصومه فهندزسعدی *، محمد کاظم کاوه پیشقدم صفحات 45-55
    ورود دیدگاه ها و نظریات فمینیستی به ایران دارای پیشینه ای مبسوط می باشد. اما به طور معمول می توان رگه های این تفکر را در دوران معاصر، از زمان پهلوی بررسی و تحلیل نمود. به طوری که شاخص های اصلی آن از جمله پرداختن به مسائل زنان و گرایش به رفع نابرابری نزادی و اقتصادی و محدود کردن نابرابری های جنسیتی قابل تطبیق بر عملکرد یکی از زنان اشراف آن دوره یعنی اشرف پهلوی می باشد. چنان چه فعالیت ها و سازمان های مستقل از حکومت، فمینیستی و یا سازنده جنبش زنان به حساب می آمدند. هم چنین تشکیل سازمان های زنان که اوج آن سازمان زنان ایران بود نیز نشان از وجود فمینیسم آن دوره دارد. این پ‍‍ژوهش می کوشد شاخص های اصلی ایده فمینیسم را بر عملکرد این شخص تطبیق دهد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مدل الگوی تطبیقی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، پهلوی، زن، اشرف پهلوی
  • اسدالله خرم * صفحات 57-83
    موضوع بنیادگرایی اسلامی یکی از مهم ترین مسائلی است که در حال حاضر جهان اسلام با آن مواجه است. پاکستان یکی از کشورهایی است که در سطحی گسترده گرفتار این مسئله است. گروه های بنیادگرایی افراطی در این کشور فعال می باشند که از لحاظ ایدئولوژی و اعتقادی متاثر از تفکرات وهابیت، به شدت فرقه گرا و ضدشیعی می باشند. تضاد در ایدئولوژی سیاسی این فرقه با مذهب تشیع و همسایگی این کشور با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور شیعی مذهب بر اهمیت موضوع و نقش وهابیت در پیدایش و گسترش بنیادگرایی مذهبی پاکستان که هدف این مقاله می باشد افزوده است. نتایجی که در این پژوهش بدست آمده است گویای تاثیر تفکرات وهابیت در ایجاد و بنیادگرایی مذهبی در پاکستان بوده است که با پشتیبانی های مالی عربستان سعودی و نفوذ روحانیون مذهبی وهابی در جامعه دینی پاکستان به ویژه مدارس دینی این کشور این پدیده تشدید شده است و آن را به سمت فرقه گرایی و خشونت های مذهبی سوق داده است؛ به گونه ای که اکنون پاکستان شاهد بیش ترین درگیری های فرقه ای و مذهبی می باشدکه این موضوع هم عرصه داخلی این کشور و هم محیط پیرامون به ویژه کشور های همسایه را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: پاکستان، وهابيت، بنيادگرايي اسلامي، جنبش هاي بنيادگرا، فرقه گرايي، ديوبنديه، بريلويه
  • هادی صادقی اول *، سید یحیی حسینی اصیل صفحات 85-108
    دیرزمانی است که منطقه خاورمیانه که مهد ادیان توحیدی بوده است، درگیر منازعات مختلف قومیتی، سیاسی و دینی است که با ورود و یا دخالت قدرت های فرامنطقه ای این مساله بیش تر پررنگ شده است. با توجه به این مساله این پژوهش درصدد است تا با بهره گیری از انگاره های جامعه شناسی سیاسی و با تاکید بر نظریه شکاف های اجتماعی، چگونگی شکل گیری و زایش تفکر یکی از مهم ترین گروه های جدید متخاصم در منطقه خاورمیانه را که همانا گروه داعش می باشد بررسی کند. بر این اساس یافته های این پژوهش نشانگر آن است که اگرچه تفسیر ایدئولوژیک از دین و کنار زدن عنصر عقل در گفتگو و فهم دین نقش مهمی در شکل گیری تفکر داعش داشته است؛ اما اگر بخواهیم از منظر جامعه شناسانه و با تکیه بر نظریه شکاف های اجتماعی به بررسی این مهم بپردازیم می توان گفت برخی عناصر جامعه شناختی و منطقه ای نظیر بحران دولت- ملت سازی، قومیت گرایی، منازعه ژئوپلتیکی و...، موجب تطمیع داعش در منطقه برای ایجاد بحران های مخاصمه آمیز شد.
    کلیدواژگان: صلح، خشونت، داعش، خاورمیانه، عراق
  • علی جان مرادی جو * صفحات 109-130
    بی تردید، مولفه فرهنگی، بنیادی ترین مولفه قدرت نظام برآمده از انقلاب اسلامی ایران بوده و هست؛ چنانکه اینک پس از گذشت سه دهه از انقلاب، فرهنگ همچنان بارزترین و برجسته ترین چهره نظام به شمار می رود؛ اما باوجود ابتنای نظام بر مولفه قدرت فرهنگی، پس از انقلاب (به ویژه پس از دفاع مقدس) آسیب هایی متوجه آن شده است که انقلاب را در رسیدن به اهداف و آرمان های ترسیم شده توسط مقام معظم رهبری با کندی و در جاهایی این مولفه برجسته در تولید و بازتولید فرهنگی به حالت سکون در آمده است. در این پژوهش با نگاهی درون گرایانه ضمن توجه به اهداف، آرمان ها و ماهیت انقلاب اسلامی ایران، آسیب هایی که از لحاظ فرهنگی، انقلاب اسلامی و مبانی اساسی آن را تهدید می کنند و روند و حرکت انقلاب اسلامی را کند می نمایند، به روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده اند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ناآگاهی و غفلت از تهاجم فرهنگی، نبود بینش آینده نگری، عدم تمدن سازی فرهنگی و توقف در عرصه سیاسی و اجتماعی، تداخل وظایف و فعالیت های موازی نهادهای فرهنگی و به روز نبودن نهادهای فرهنگی و...؛ از مهم ترین تهدیدها و آسیب های فراروی انقلاب اسلامی می باشند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فرهنگ، انقلاب اسلامی ایران، آسیب شناسی فرهنگی، مقام معظم رهبری
|
  • Mohammad Ali Ranjbar *, Morteza Zare Pages 13-32
    By studying the Nader shah life, we find that he was always in war or preparing a military unit to attack a point; Hence, it is very important to consider how Nader Shah battle movements, especially those related to the rare military and civilian support and procurement during their campaigns made, which are discussed in this paper as a general issue. One of the remarkable characteristics of the Nader Shah wars is the speed of action in moving and delivering a division of army from a point to a remote area in a short time; which requires adequate logistics and full support.
    Nader Shah in various parts of Iran, including Bandar Abbas, Bushehr, Mazandaran and other places had workshops to build artillery, gunpowder and bullets and in most of its troops movements, they supplied the grain needed as well as feeding through the main pillar for their army, which were preparing and supporting by themselves. He also sought to restore Iran's authority in the Persian Gulf and protect the southern frontier by building a strong naval force.
    In order to do this, firstly he ordered Latif Khan the Fars province ruler to purchase and purchase warships and artillery needs, on the other hand, set up a shipyard in Bandar Nadariyah -Booshehr-and provided and sent the wood for this workshop from Mazandaran and Also, artillery and casting workshop was launched to equip the ships with ballistic guns in Bandar Abbas.
    Keywords: Nader Shah, Afshariyeh, Military Procurement, Iran
  • Sahar Fereydouni * Pages 33-43
    Ctesiphon was chosen as the main Sassanid podium coeval with the conquests of Islam as the main target of the spread of Islam to the East by Muslim Arabs. What made Muslims quicker and easier to conquer this megalopolis was the companionship of some Iranians with the followers of the new ritual. For example, when the Islamic Revolutionary Guards arrived in Ctesiphon, the people almost emptied the cities of Ctesiphon and did not show any resistance, and in some cases, groups of Iranians joined the Islamic Corps and the Islamic Corps in various cases, such as inviting people to Islam, as well as encouraging them to contribute to peace. It seems that the study of the historical events of this period can be deduced that along with the military presence of the Arab-Arabs, the actions of Iranians in the form of various classes of the society of the Sasanian society, such as elite (Salman Farsi), warriors (Esvarans) and peasant classes (Shirazad) is also worth considering. In this research, the how and why importance of presence of Iranians during this event is being discussed.
    Keywords: Ctesiphon, Salman Farsi, Shiraz Dehghan, Eswaran
  • Masoumeh Fahandejsadi *, Mohammad Kazem Kaveh Pishghadam Pages 45-55
    The entrance of feminist views and Theories introduction to Iran has had a long history. But it is usually possible to analyze the veins of this thinking in contemporary times since Pahlavi. So that its main indicators, including addressing women's issues, and the tendency to eliminate economic inequality and limit the gender inequalities that can be applied to the performance of one of the most prominent women of that period, is Ashraf Pahlavi. As if the activities and organizations independent of the government were either feminist or the organizers of the women's movement. The formation of women's organizations, which was the culmination of the women's organization in Iran, also shows the existence of feminism of that period. This research tries to adapt the main indicators of feminist ideas to the performance of this person. This paper has been done by descriptive-analytical method and using a comparative model.
    Keywords: Feminism, Pahlavi, woman, Ashraf Pahlavi
  • Asadollah Khoram * Pages 57-83
    The issue of Islamic fundamentalism is one of the most important issues currently faced by the Islamic world. Pakistan is one of the countries that is at large involved with this issue. Extremist fundamentalist groups are active in the country, ideologically and believingly influenced by Wahhabi, highly sectarian and anti-Shia thinking. The contradiction in the political ideology of this cult with the Shi'a religion and its neighboring country with the Islamic Republic of Iran as a Shiite country of religion has added to the purpose of this article the importance of Wahhabi's role and role in the emergence and expansion of religious fundamentalism in Pakistan. The findings in this study indicate the impact of Wahhabi's ideas on religious creation and religious fundamentalism in Pakistan, which has intensified with financial support from Saudi Arabia and the influence of Wahhabi religious clerics in Pakistan's religious community, especially its religious schools. Has led it to sectarianism and religious violence, so that now Pakistan is witnessing the most sectarian and religious conflicts, which both take into account both the internal arena of the country and the surrounding environment, especially the neighboring countries Affects.
    Keywords: Pakistan, Wahhabism, Islamic fundamentalism, fundamentalist movements, sectarianism, Deobendia, Brillouille
  • Hadi Sadeghi Aval *, Yahya Hosseini Asil Pages 85-108
    It is a long time that the Middle East, which has been the cradle of monotheistic religions, is involved in various ethnic, political and religious conflicts, which have become more and more highlighted by the arrival or interference of trans-regional powers. With this in mind, this research seeks to utilize the notions of political sociology and emphasize the theory of social cleavages, the formation and growth of thinking of one of the most important new intruding militant groups in the Middle East, which is ISIS Group is to review. Accordingly, the findings of this study indicate that although the ideological interpretation of religion and the removal of the element of reason in dialogue and understanding of religion have played a significant role in shaping ISIS thinking, but if we want to study this importance from sociologically view and relying on gap theory then Social issues can be considered so It could be concluded that Some sociological and regional elements such as the state-nation-state crisis, ethnicity, geopolitics, and so on, have led ISIS to devastate the region to create conflicting crises.
    Keywords: Peace, Violence, ISIS, Middle East, Iraq
  • Ali jan moradi joo * Pages 109-130
    Undoubtedly, the cultural component is the most fundamental component of the power of the system derived from the Islamic Revolution of Iran, as now, after three decades of revolution, culture is still the most prominent and the most highlighted figure of the system, but despite the existence of the system on the component of cultural power, After the Revolution (especially after the sacred defense), this prominent component has been damaged which made slow down in the revolution successes in order to achieving the goals and ideals drawn up by the Supreme Leader, especially in some places in the production and reproduction of culture that made it in a state of stagnation. In this research, while paying attention to the goals, aspirations and nature of the Islamic Revolution of Iran, the damage that is threatening the Islamic revolution and its fundamental principles within the process and movement of the Islamic revolution, has been studied in Descriptive-analytical method with an internal perspective. The results of the research indicate that the ignorance and neglect of cultural invasion, and the lack of vision for the future, along with the lack of acculturalization has led the halt in the political and social arena, with the interference of the tasks and parallel activities of cultural institutions and the lack of cultural institutions, etc..; which are the most important threats and injuries for Islamic Revolution.
    Keywords: Pathology, Culture, Islamic Revolution of Iran, Cultural Pathology, Supreme Leader