فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1396)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد سلطانی گیشینی، سعید وثوقی*، شهروز ابراهیمی صفحات 1-19
    تحول در فناوری و سپس تغییر در مهارت های تحلیلی افراد، جهان را با دوران جدیدی مواجه کرده است. از یک سو ظهور موضوعاتی همچون بازیگران جدید و جنگ های جدید که در چارچوب نظریات پارادایم دولت محور قابل تبیین نیستند و از سوی دیگر تکرار الگومند این تحولات که آن ها را از یک ناهنجاری صرف فراتر برده، گرایش به نظریه پردازی در فهم این مسائل را دو چندان کرده است. گروه داعش از این نمونه تحولات است. هدف این مقاله بررسی جنگ های جدید با محوریت داعش در پرتو نظریات شکل گرفته پیرامون این جنگ ها است. این که شکل گیری این بازیگر صرفا به افراط گرایی دینی محدود شود، شناخت چندانی از وضعیت دوران جدید ارائه نخواهد داد. این مقاله با روش کیفی درصدد پاسخ به این سوال است که شرایط دوران کنونی چگونه به شکل گیری گروهی مانند داعش منجر شده و نحوه عمل این گروه چطور می تواند به عنوان سرآغاز نوینی در قالب جنگ های جدید تحلیل شود؟ دوران جدید با تغییر در ماهیت قدرت سبب شکل گیری نوعی از جنگ ها شده که با جنگ های بین دولتی متفاوت است. از این رو این مقاله ضمن بررسی وضعیت گروه داعش به این نتیجه می رسد که داعش حاصل وجود این شرایط جدید است و به نظر می رسد این جنگ ها بحران آینده خاورمیانه خواهند بود.
    کلیدواژگان: تحول فناوری، قدرت، بازیگران جدید، جنگ های جدید، خاورمیانه، داعش
  • زاهد غفاری هشجین، جبار شجاعی * صفحات 21-48
    راهبرد مذاکره با کشورها و جریان های غیرهمسو با سیاست های جمهوری اسلامی ایران، طی دو دهه ی اخیر به صف بندی سیاست ها و جریان های سیاسی در داخل کشور، منجر شده و دو جریان اصول گرا و اصلاح طلب را برای تحقق سیاست های خود، رویاروی هم قرار داده است. از این رو، سوال اینجاست که نگرش هر کدام از دو جریان یادشده نسبت به این راهبرد چیست؟. کالبد شکافی ماهیت، اهداف، موانع، منابع قدرت و خصوصیات مذاکره کنندگان در این راهبرد به روش توصیفی _ تحلیلی، بیان گر این است که جریان اصول گرا، کشورهای غیرهمسو را در منظومه ی ارزشی خود تعریف کرده و معتقد است که این گفتگو، ارزش توقیتی دارد. از سوی دیگر، جریان اصلاح طلب، رایزنی دیپلماتیک را نشانی از حیات سیاسی در نظام بین الملل یادکرده و معتقد است که با مذاکره و گفتگو می توان دشمنی های شکل گرفته را از بین برد.
    کلیدواژگان: ج، ا، ایران، اصول گرا، اصلاح طلب، مذاکره، منافع ملی
  • عبدالله قنبرلو * صفحات 49-72
    ایران و ایالات متحده در چهار دهه گذشته چند بار به تعدیل موضع و همکاری بر سر برخی امور روی آورده اند که توافق هسته ای اوج آن بود. اما همکاری های مقطعی هرگز به عادی سازی روابط بین دو کشور نیانجامید. در جریان مساله فعالیت های هسته ای ایران، تهران و واشنگتن به نحو کم سابقه ای وارد گفتگو و همکاری شدند و امتیازاتی به یکدیگر اعطا کردند که برای بسیاری ناظران سوال انگیز بود. برخی به این جمع بندی رسیدند که زمان عادی سازی روابط فرا رسیده است. اما این بار نیز پس از توافق تدریجا فضای تخاصمی بازتولید شد. سوال مقاله حاضر این است که چه عوامل بنیادینی سبب شده اند که گشایش ها و همکاری های مقطعی در روابط ایران و آمریکا- که اوج آن در توافق هسته ای نمایان شد- به عادی سازی روابط بین دو کشور منجر نشوند. در پاسخ، به برخی سیاست های ریشه دار دو دولت خصوصا خط مشی انقلابی و ضدآمریکایی ایران و سیاست های ضدایرانی آمریکا اشاره خواهد شد که مانع از عادی سازی روابط می شوند. با این حال، تخاصم بین دو دولت مانع از آن نمی شود آنها تحت شرایط خاص آماده همکاری محدود شوند.
    کلیدواژگان: جمهوري اسلامي ايران، آمريکا، همکاري هاي مقطعي، توافق هسته اي، نظام بين الملل، انقلابي گري، بازتوليد تخاصم
  • سعیده کوزه گری، سید مسعود موسوی شفایی*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 73-93
    تغییرات گسترده و سریع در حوزه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی، دگرگونی سریع ساختارها و نهادها در نظام جهانی، ضعف و ناتوانی دولت ها در عرصه روابط بین الملل، قدرت گرفتن بازیگران غیردولتی، گسترش ارتباطات و وابستگی متقابل روزافزون میان کشورها، چند بعدی شدن مفهوم تهدید و امنیت، رفتار نظام بین الملل را به شدت پیچیده و غیرقابل پیش بینی کرده است در چنین شرایطی پارادایم ها و نظریه های رایج به دلیل سیطره تفکر نیوتنی در مطالعات روابط بین الملل و با تکیه بر روش های تحلیل «خطی» در تبیین و تفسیر این رویدادها با محدودیت های شدید مواجه شده اند. چرا که در این روش ها، روابط بین علت و معلول ساده، روشن و خطی در نظر گرفته می شود و موقعیت فعلی یا وضع موجود، آینده را تعیین می کند.این مقاله با بررسی رویکرد نیوتنی موجود در نظریه های روابط بین الملل معتقد است ناکارآمدی این نظریه ها به دلیل سلطه رویکرد نیوتنی است و با تاکید بر شکسته شدن مفروضات اصلی این پارادایم در عرصه علمی، به این نتیجه می رسد که واقعیت نظام بین الملل مبتنی بر تعاملات غیرخطی، بسیارپیچیده و غیرقابل پیش بینی بوده و با روش های خطی و ساده شده نیوتنی نمی توان به درک روشن و کاملی از تحولات بین الملل رسید. بنابراین برای توضیح رفتار نظام بین الملل نیازمند تفکری فراتر از رویکرد نیوتنی هستیم
    کلیدواژگان: تفکر نیوتنی، روابط بین الملل، نظم، تقلیل گرایی، قطعیت، تعاملات خطی
  • حسین هرسیج، علی ابراهیمی*، مجتبی محمدی نودهکی صفحات 95-123
    عموما استدلال می شود انقلاب هایی که در کشورهای عربی در جریان بیداری اسلامی خودنمایی کرده اند، به واسطه خواسته ها و انتظاراتی بود که مردم از هیات حاکمه درخواست کرده و ناکام مانده اند. مقاله حاضر درصدد است تا به واکاوی و تحلیل انقلاب مصر از منظر جنبش های اجتماعی جدید و تله بنیانگذار بپردازد تا نمایان سازد که این تحول، برآمده از اقدامات و جهت گیری های کلی حاکمان بوده است. بدین سان، مقاله پیش رو تلاش می کند تا به روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، به این پرسش پاسخ دهد که با در نظر گرفتن بحران تله بنیانگذار، وقوع تحولات انقلابی در مصر تا چه اندازه با نظریه جنبش های اجتماعی جدید مطابقت می کند؟ نتایج تحقیق نشان می دهد حکومت مصر در تله بنیانگذار گرفتار شده و بهره گیری از جنبش های اجتماعی جدید یکی از دلایل اصلی تحولات صورت گرفته در این کشور بود که وجود مطالبات و تقاضاهای موجود در میان مردم را پوشش داده و به عرصه ای جهت وقوع انقلاب متعین گشت. هر چند با توجه به واقعیت های موجود، اقتصاد سیاسی در نظریه جنبش های اجتماعی جدید در تحولات انقلابی مصر با فقر تئوریک مواجه است.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی جدید، تله بنیانگذار، مطالبات مردم، انقلاب مصر
  • هادی دولت آبادی*، حجت الله ایوبی صفحات 125-142
    این مقاله که سعی در بررسی ویژگی ها و پیدایش دوگانه ی راست و چپ در جهان سیاست دارد، ابتدا به تبیین این مفاهیم جهان شمول در زندگی انسان می پردازد. برتری دست راست نسبت به دست چپ در فرهنگ ها و نیز نسبت دادن این دوگانه به زوج مرد و زن با ارائه ی مثال های در ادبیات کهن فارسی بخش دیگری از این پژوهش است. پژوهشگر سپس به حضور و اهمیت این دوگانه در مذهب و متون مقدس می پردازد و شباهت رویکرد مذاهب مختلف در قبال این دو مفهوم با برتری بخشیدن به جهت راست و نسبت دادن آن به نیکان و سمت چپ به بدان را به تصویر می کشد. پس از بررسی حضور این دوگانه در سیاست در طی انقلاب کبیر فرانسه در جریان جلسات مجلس موسسان فرانسه و قرار گرفتن طرفداران قدرت بی حد و حصر شاه در سمت راست و طرفداران مردم و انقلابیون در سمت چپ، به اهمیت نقش جراید از سال 1815 به بعد در عمومی کردن این واژگان در عرصه ی سیاسی فرانسه می پردازد. ساده، تغییر پذیر و قابل فهم بودن این مفاهیم برای بیگانگان با دنیای سیاست به عنوان دلائل موفقیت این واژگان در سیاست معرفی می شوند
    کلیدواژگان: راست و چپ، دوگانه، انقلاب فرانسه، واژگان سیاسی، ادبیات سیاسی
|
  • Mohammad Javad Soltani Gishini, Saeed Vosoughi *, Shahrouz Ebrahimi Pages 1-19
    The evolution of technology and then the change in the analytical skills of individuals have brought the world to a new era. On the one hand, the emergence of issues such as new actors and new wars that cannot be explained within the framework of the state-driven paradigm theory and, on the other hand, Repeating these transformations as a model that surpasses them from a mere maladjustment has doubled the tendency for theorizing to understand these issues. ISIL is an example of these developments. The purpose of this article is to investigate new ISIL-centered wars in light of the views expressed about these wars. That the formation of the actor is limited to religious extremism will not provide much knowledge of the state of the new era. This paper, by descriptive-analytical method, seeks to answer the question of how the new era has helped shape ISIS-led new wars. With the change in the nature of power, the new era has led to the formation of a kind of war that is different from intergovernmental wars. Hence, this article, while analyzing the status of the ISIL group, concludes that ISIS is the result of these new conditions, and these wars seem to be the future crisis of the Middle East.
    Keywords: Technology transformation, power, new actors, new wars, Middle East, ISIL
  • Zahed Ghafari, Jabbar Shojaei * Pages 21-48
    The strategy of negotiating with countries and currents incompatible with the policies of the Islamic Republic of Iran has led to the quarreling of political policies and political movements within the country over the past two decades and has led two fundamentalist and reformist movements to realize their policies, Confronted. Hence, the question is, what is the attitude of each of the two strands to this strategy?.
    The autopsy of the nature, goals, barriers, power sources, and characteristics of the negotiators in this strategy by descriptive-analytic method indicates that the principled flow defines non-cohesive countries in its value system and believes that this dialogue is a value Pending. On the other hand, the reformist trend points to diplomatic advocacy as a sign of political life in the international system, and believes that negotiation and dialogue can eliminate hostilities.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, fundamentalist, Reformist, Negotiation, National
  • Saeed Kouzehgari, Masoud Shafaee *, Abou Mohmmad Asgarkha Pages 73-93
    The vast and rapid changes in the various aspects of human individual and social life, swift transformations of the structures and institutions of the global order, states weaknesses and failures in international relations, strengthen of non-state actors, expanded communications and increasing interdependence among countries, the multidimensional concept of threat and security, has made the international system behavior strongly complex and unpredictable. In such circumstances the current paradigms and theories have been faced with severe restrictions in the study of international relations as the result of Newtonian thinking domination which rely on linear analyzing methods in interpreting these events. As in this methods, the relation between the simple cause and effects are to be considered simple, clear and linear, and the current situation are determining the future. In present article, by studying existing Newtonian approaches in international relation theories, were are to show that international systems are based on non-linear, complex and unpredictable interactions, and complete and clear understanding of international developments couldn’t be reached based on these linear, simplified Newtonian methods. In this regard in order to interpret international system behavior a thinking beyond Newtonian approaches are needed.
    Keywords: Newtonian Thinking, International Relations, Order, Reductionism, Linear Interactions
  • Hoosein Harsij, Ali Ebrahimi *, Mojtaba Mohammadi Pages 95-123
    Popular uprisings in the current Islamic awareness or Arab spring led to demands articulated by different sections of Tunisian society, and new social movements paved the way for the occurrence of disorderly behaviors. Indeed, domino like changes led to the formation of Tunisian revolution, as a result of general orientations of Arab rulers, on one hand, which can be called as a problem of "Founder's Trap", and as an importance of new social movements in the explanation of changes in the northern Africa, on the other hand, which faced with research gap prior to that. By utilizing qualitative method and descriptive-analytical approach, this study, with the purpose of filling a part of the existing gap, is aimed at replying to this main question: to what extent, by considering Founder's Trap crisis, the occurrence of revolutionary developments in Tunisia, does adopt with the theory of new social movements? Findings of this research show: first, Founder's Trap crisis in the country under study is among important reasons responsible for the formation of new social movements. Second, exploiting new social movements is one of the main factors in the changes happened in this country, which covers requests and demands of the people, and determines the occurrence of the revolution. Finally, theory of new social movements encountered theoretical fault once faced with revolutionary changes and current realities of the Arab world. This, in turn, necessitates considering the subject of political economy in reviewing, development, and more efficacy of the theory.
    Keywords: New Social Movements, Founder's Trap, People's Demands, Revolution, Egyptian
  • Hadi Dolatabadi *, Hojatollah Ayoobi Pages 125-142
    This article, which seeks to explore the characteristics and emergence of the right and left dualities in the political world, first explains these universal concepts in human life. The superiority of the right hand to the left hand in cultures, as well as the attribution of this duality to male and female couple by giving examples in ancient Persian literature, is another part of this research. The researcher then looks at the presence and importance of this two words in religion and the holy texts, and explains the similarity of the approach of different religions to these two concepts by attributing the right side to good people and the left side to evils. The presence of this duality in politics during the French Revolution in the constituent assembly of France is the explained. The place of the king immense power supporters on the right and the supporters of the people and the revolutionaries on the left, the importance of the role of newspapers from 1815 in these words in the French political scene. The simple, changeable and comprehensible characters of these concepts for those who ignore the politics are introduced as the reasons for the success of these words in politics.
    Keywords: Right, Left, Duality, French Revolution, Political words, Political discourse