فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آمنه بختیاری، فاطمه بدوی، مریم سادات هاشمی فشارکی، بهاره نصیری صفحات 1-22
    برای توسعه و سامان دهی جریان تحقیقات در حوزه «زن و خانواده» از وضعیت موجود به سوی وضعیت مطلوب، لازم است معضلات و کمبودهای پژوهشی در این زمینه، به لحاظ کمی، بررسی و ارزیابی شود. از این رو، مجریان پژوهش حاضر ضمن بررسی همه جانبه 133 نشریه علمی پژوهشی مصوب وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری در گروه علوم انسانی (از سال 1379 تا 1390)، مبادرت به ایجاد یک بانک اطلاعاتی شامل 1990 مقاله با موضوع زن و خانواده کردند. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا و بررسی کلیه متغیرهای موجود در متن مقالات اعم از گرایش و روند موضوعی مقالات، روند رشد مقالات بر اساس سال انتشار، فراوانی آن ها در فصل نامه ها، تعداد نویسندگان و جنس و سطح تحصیلات آن ها، مبانی نظری مقالات، و کلیدواژه ها صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: خانواده، علوم انسانی، مقاله علمی، پژوهشی، نشریات علمی، پژوهشی، تحلیل محتوا
  • کبری خسروی صفحات 23-46
    دکتر نجیب الکیلانی، نویسنده و شاعر معاصر مصری، فردی متعهد به اصول اسلامی است و تمام هنرش را در راه تبلیغ اندیشه های اسلامی و اخلاقی به کار گرفته است. الکیلانی را، به علت کثرت و تنوع آثار، از پیش تازان ادبیات اسلامی معاصر به شمار آورده اند زیرا بیش از 80 عنوان کتاب در زمینه های رمان، داستان کوتاه، شعر، نقد، و پزشکی نوشته است. در این میان، رمان ها و داستان های کوتاه وی در ترویج مفاهیم اخلاقی در دنیای داستان های عربی نقش موثری داشته اند. الکیلانی، در برخی از رمان هایش، یا محور و موضوع اصلی را به مسائل زنان اختصاص می دهد یا توجهش به زن در خلال پرداختن به دیگر شخصیت ها نمود می یابد. سوال پژوهش این است که «زن در رمان های نجیب الکیلانی چه جایگاهی دارد و چه ویژگی هایی از زن مورد توجه وی بوده است؟» مطالعه رمان های نجیب نشان می دهد که زن مدنظر الکیلانی، ضمن حفظ شئونات اسلامی، در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، دفاع از وطن، و خانواده حضوری پررنگ دارد. نجیب الکیلانی در ارائه تصویری اسلامی از زن مسلمان تا حد زیادی موفق عمل کرده است؛ او به دنبال ارائه توصیفات مبتذل از زن نیست و هرجا از ویژگی های جسمانی زن سخن گفته به قدر کفایت و ضرورت بوده و آن خصوصیات را در هاله ای از عفت و قداست تصویر کرده است.
    کلیدواژگان: تبیین جایگاه زن، نجیب الکیلانی، رمان معاصر عربی، اندیشه های اسلامی، تصویر زن مسلمان
  • مریم صانع پور صفحات 47-58
    جنبش فمینیستی غرب در اعتراض به فرهنگ مردسالارانه دوره روشنگری شکل گرفت. نگارنده مقاله حاضر با توجه به مستندات علمی معتقد است باورهای مردسالارانه مدرنیته تحت تاثیر اسطوره پردازی های یونان باستان بوده است؛ زیرا نظریه پردازی های دوره روشنگری مسبوق به رنسانس اروپاست و شعار رنسانس بازگشت به عصر طلایی یونان باستان بوده است. بر این اساس، رویکرد مردسالارانه اسطوره پردازان یونانی؛ یعنی هومر و هزیود در نظریه های فلسفی اجتماعی دوره روشنگری تاثیر گذاشت و درنتیجه، زنان را موجوداتی فرعی و تبعی معرفی کرد که حضورشان منحصر به حوزه خصوصی است و از حضور در عرصه های عمومی و اجتماعی محروم اند.
    کلیدواژگان: ایزدبانو، زئوس، هکات، آفرودیت، پاندورا، پرومته
  • فردین علیخواه، احسان باباتبار، امین نباتی شغل صفحات 59-87
    هدف اصلی این مقاله نوع مواجهه با زن به منزله سوژه شناسا در سه اثر سینمایی اخیر اصغر فرهادی در چهارچوب گفتمان های غالب اجتماعی حاکم بر جامعه ایران است. بدین منظور با بهره گیری از نظریات میشل فوکو در باب سوژه و قدرت و همچنین نظریات گفتمان لاکلا و موف سعی شده است تحلیلی جامعه شناختی از این سه فیلم ارائه شود. فوکو تاکید دارد که گفتمان با روابط قدرت پیوند خورده است و برای بررسی روابط آدمیان در فضای جامعه، باید به مطالعه گفتمان های اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی مسلط بر آن پرداخت تا بدین وسیله بتوان به شناخت مناسبات قدرت در میان افراد دست یافت. روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف چهارچوبی برای تحلیل متون سینمایی این مقاله بوده است.
    سه فیلم منتخب برای این پژوهش به زندگی روزمره اقشار گوناگون جامعه ایرانی نگاهی آسیب شناسانه دارند و بخشی از گفتمان های گوناگون حاکم بر جامعه معاصر ایرانی را منعکس می کنند. همچنین از خلال روابطی که میان پرسوناژ های فیلم ها در جریان است سلطه و استیلای مراجع قدرت بر زندگی فردی و اجتماعی زنان طبقات گوناگون جامعه به تصویر کشیده شده است.
    درنهایت، از این تحلیل نتیجه گیری می شود که در فیلم های فر هادی زنان در مناسبات اجتماعی نقش پررنگی دارند. او زنان را در سیطره و انقیاد گفتمانی حاکم بر جامعه می بیند که تصمیمات و کردار های فردی و اجتماعی شان، چه در عرصه عمومی و چه در عرصه خصوصی، تحت تاثیر این شبکه گفتمانی است. فر هادی جامعه ایرانی را تحت تسلط روابط و گفتمان قدرت مردانه به تصویر می کشد و جهان تصمیمات و اعمال زنان را از پیش مردانه و منفعلانه می داند؛ به حدی که فردیت و سوژگی شان در سایه این گفتمان حاکم به چالش کشیده می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان قدرت، سوژه، فردیت، هویت، زنان
  • محمدعلی فیض پور، گلسا صالحی فیروزآبادی، بابک ده موبد صفحات 89-109
    سند چشم انداز ج.ا.ا در حکم بالاترین سند پس از قانون اساسی، ایجاد فرصت های برابر و توزیع مناسب درآمد را یکی از اهداف چشم انداز در افق 1404 قلمداد کرده است که این مهم نیز در گرو توسعه موزون بازار کار است و از این رو، بررسی سطح توسعه این بازار به تفکیک جنسیت هدف اصلی این مقاله است. برای تعیین سطح توسعه بازار کار از میان شاخص های متعدد این بازار، چهار شاخص نرخ بیکاری، سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص، سهم شاغلان بخش صنعت و سهم شاغلان بخش خصوصی در سال های 1384 تا 1390 انتخاب و برای تلفیقشان از روش برترین پیشنهاد از راه حل ایده آل استفاده شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در دوره مذکور سطح توسعه بازار کار به تفکیک جنسیت دچار دوگانگی و به نفع بازار کار مردان بوده است. در مقایسه سال های آغازین و پایانی این دوره نیز این تفاوت نه فقط در راستای اهداف برنامه های کلان کشور کاهش نیافته، بلکه روندی صعودی را طی کرده است.
    کلیدواژگان: توسعه بازار کار، بازار کار زنان، شاخص های بازار کار، روش برترین پیشنهاد از راه حل ایده آل
  • سید بیوک محمدی صفحات 112-137
    تغییرات اجتماعی ناشی از انقلاب صنعتی با ایجاد تغییر در نقش های اجتماعی زنان و مردان به دگرگونی در ساختار قدرت در خانواده ها نیز انجامیده است. شرایط موجود نظام مردسالاری سنتی را مطرود دانسته و در جست وجوی هرچه بیش تر برابری قدرت میان زن و مرد است. این خواسته تا حدی برآورده شده است و روابط خانواده بیش تر به سوی «دموکراتیزه شدن» پیش رفته است. همچنین نظام سنتی مردسالاری رو به تضعیف نهاده است. این تحقیق بر آن است تا با استفاده از روش تحقیق کیفی و با اتکا به داده های میدانی گردآوری شده به شیوه عمدتا مصاحبه نشان دهد که نابرابری میزان قدرت در میان همسران الزاما به استثمار نمی انجامد. اظهارات بسیاری از مصاحبه شوندگان حاکی از این است که تبعیت از هنجار های سنتی روابط زن و شوهر در مواقعی که سوء استفاده از قدرت وجود ندارد و به میزان صمیمتی که میان آنان برقرار است به رضایت از زندگی زناشویی می انجامد. اصولا در چنین الگوهای سنتی از خانواده، نابرابری مشروع قدرت میان آنان مسئله به شمار نمی رود.
    کلیدواژگان: قدرت در خانواده، خانواده سنتی، مردسالاری، نابرابری قدرت، کاردکرد هنجارهای سنتی
  • سیده راضیه یاسینی صفحات 139-162
    اسلام و از نگاه ادیبان و عارفان مسلمان است که منبع الهام هنرمندان نگارگر قرار گرفته است. سیمای زن در نگاره ها مبین توجه نگارگر به حقیقت زیبایی معنوی او و مبتنی بر توصیفات ادبی و عرفانی از اوست. این تصویر زیبا، گذشته از وجه ظاهری، کنایتی از معنای عرفانی این توصیفات نیز است؛ چنان که ترسیم چشم زیبا مصور مقام نظاره حق، و لب زیبا نشان دهنده مقام حکایت دل و بیان سر درون، با تمسک به گفت وگو یا تبسم است.
    این مقاله با بررسی اشعار فارسی و مصادیقی از آثار نگارگری اصیل ایران، زمینه مطالعه در چگونگی انطباق معیارهای زیبایی شناسانه نگارگران با تعاریف ادبی و عرفانی از وجود زن را فراهم می آورد و نشان می دهد که نگارگران چگونه درصدد بیان تصویری خصایص مطلوب در وجود زنان بر مبنای تفکر اسلامی جاری در ادبیات ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: تصویر، زن، نگارگری ایرانی، نگارگران، ادبیات
|
  • Ameneh Bakhtiyari, Fatemeh Badvi, Maryam Al-Sadat Hashemi Fesharaki, Bahareh Nasiri Pages 1-22
    To develop and organize the current status of research on women and family towards a desirable condition، problems and deficiencies in this area are quantitatively studied and evaluated. To this end، in designing the present research titled «Thematic Content Analysis of Scientific Research Papers in ''the Field of Women and Family''» in scientific research journals approved by the Ministry of Sciences، Researches and Technology (Department of Human Sciences، 2000-2011)، all variants (the number of authors، the gender of authors، the thematic orientations of the papers، the frequency of papers in journals، publication year، the education level of the authors of the papers) were thoroughly investigated by establishing a data bank of 1990 scientific research papers from 133 journals. The methodology of the present study is a thematic content analysis of all papers in the field of women and family cited in scientific research journals that were approved by the Ministry of Sciences، Researches and Technology. This way، the thematic prioritization of studies in this area and their existing deficiencies were identified، and ground for the enhancement of studies ahead was set، and the prevention of repetition in future research studies was observed. As a result of this، these factors led to the offering of effective strategies in the field of women and family.
    Keywords: Family, human sciences, scientific research papers, journals, content analysis
  • Kobra Khosravi Pages 23-46
    Dr. Najib al-Kilani، a contemporary Egyptian writer and poet، is committed to Islamic principles and has applied all his art in the propagation of Islamic and ethical thoughts. Al-Kilani is considered a pioneer in contemporary Islamic literature as far as the frequency and variation of works are concerned. He has written over 80 books in the areas of novels، short stories، poetry، reviews، and medicine. Among them، his novels and short stories have taken effective steps to propagate ethical concepts in the world of Arabic stories. In some of his novels، al-Kilani either chooses issues related to women as the theme or focuses on women while talking about other characters. The research question is what status do women have in Najib''s novels and what characteristics of theirs are attended by him? The study of Najib''s novels shows that women have a very colorful role in numerous spheres including politics، defending one''s hometown، society and family while preserving Islamic dignity. Najib has been largely successful in presenting an Islamic image of Muslim women. He has never sought to present a vulgar image of women، and wherever there were discussions of women''s physical features، they were no more than the necessary amount، and، of course، all those features were placed in an aura of sanctity and chastity.
    Keywords: woman, Najib al Kilani, contemporary Arabic novel
  • Maryam Sane Pour Pages 47-58
    The feminist movement in the West was shaped in protest against the patriarchal culture of the Enlightenment period. On the basis of scientific evidence، the author of this article maintains that the patriarchal beliefs of the modernity have been affected by the myth-makings of Ancient Greece، because the theories of the Enlightenment period preceded the European Renaissance، the slogan of which was returning to the Golden Age of ancient Greece. On this basis، the patriarchal attitude of Greek theoreticians، such as Homer and Hesiod، affected the philosophical-social theories of the Enlightenment period، and introduced women as secondary and subordinate individuals، the participation of whom is confined to only the private sphere، and are deprived of taking part in social and public spheres.
    Keywords: Goddesses, Zeus, Hecate, Aphrodite, Pandora, Prometheus
  • Fardin Alikhah, Ehsan Baba-Tabar, Amin Nabati Shoghl Pages 59-87
    The main purpose of this paper is to show the way women are dealt with as a knowing subject in the latest three cinematic works by Asghar Farhadi within the framework of dominant social discourses ruling over the Iranian society. To this end، the theories of Michel Foucault on the subject and power and the theories of Laclau and Mouffle were used to offer a sociological analysis on these three films. Foucault emphasizes that discourse has been intertwined with power relations; thus، to study relations among people in society، one needs to investigate social، cultural، and political discourses that govern it، so that power relations among people are learned. Laclau and Mouffe’s discourse analysis method was used to analyze the cinematic texts of this paper. The three selected movies for this research have a pathological approach towards the daily life of Iranians from different strata of society، reflecting part of the various discourses that govern Iranian contemporary society. In addition، within the relations among the personages in the movies، dominance and control of authorities on women''s private and social lives from different social levels are illustrated. As the findings of this research، one can argue that in Farhadi''s movies، women have more colorful roles in social relations. He views women affected by the dominating discourse in the society، and their individual and social decisions and functions in both public and private arenas are affected by this discourse network. Farhadi displays the Iranian society under the domination of relations and discourse of men''s power; he also views the world of women''s decisions and functions masculine and passive، to the extent that he challenges their individuality and subjectivity under the shadow of this dominant discourse.
    Keywords: Power discourse, subject, individuality, identity, Women
  • Mohammad Ali Feizpour, Golsa Salehi Firouzabadi, Babak Dehmobed Pages 89-109
    The vision statement of the Islamic Republic of Iran، as the most important document after the Constitution، has considered the provision of equal opportunities and proper distribution of income as one of the goals of its vision in 2025. This important issue is possible only through the development of a balanced market; therefore، the investigation into the development level of job market across genders forms the main goal of this article. To determine the development level of job market، four indices of this market including the rate of unemployment، the proportion of the partially unemployed population، the proportion of those employed in the industrial sector، and the proportion of those employed in the private sector during the years between 2005 and 2011 were selected. To modulate them، the best proposal method with the most ideal solution was used. The results of this study indicates that during the whole period studied، the development level of job market across genders was in favor of men''s job market، and in comparing the initial and final years of this period، the differences have not only not decreased in line with the macro-plans of the country، but they have also gone through a rising trend.
    Keywords: job market development, women's job market, job market indices, the best proposal with the most ideal solution method
  • Sayyed Buyook Mohammadi Pages 112-137
    Social changes that resulted from industrial revolution changed the social roles of women and men، and led to revolutions in the power structure within families. The present conditions have rejected the traditional patriarchy system، seeking more equality of power between men and women. This demand has been materialized to a certain extent، and relations within families have progressed towards «democratization». In addition، the traditional system of patriarchy has weakened. Using qualitative research method and relying on field data gathered mainly through interview technique، this research attempts to show that inequality of power between spouses does not necessarily lead to exploitation. Comments by a large proportion of the interviewees suggest that abiding by traditional norms vis-à-vis husband and wife relations brings about happiness in marital life as long as there is no power abuse and there is also some extent of intimacy between the spouses. In such traditional models of family، the so-called legitimate inequality of power is not considered as an issue between the spouses.
    Keywords: Traditional model, Iranian families, power structure
  • Sayyedeh Razieh Yasini Pages 139-162
    The estheticism of the image of women in Iranian painting has originated from the status of women from the viewpoints of Islam and Muslim men of literature and mystics، who have been the source of inspiration to Iranian painters. The image of women in paintings indicate the attention of the painter to the truth of her spiritual beauty and is based on literary and mystical descriptions of her. This beautiful image، in addition to its superficial dimension، is an irony of the mystical meaning of these descriptions; the image of beautiful eyes illustrate the supervising position of justice، and that of the beautiful lip illustrates the position of the stories of the heart and the expression of the inner secrets، which resort to dialogue and smile. This article investigates Iranian poems and examples of Iranian original painting work pieces، and sets the ground for the study of ways to coordinate esthetic standards of painters with literary ad mystical definitions of the identity of women. It also shows how painters have tried to illustrate desirable features in women on the basis of Islamic school of thought present in Iran''s literature.
    Keywords: image, woman, Iranian painting, painters, literature