فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد بشرپور صفحات 1-15
    با توجه به نقش نگرشها و باورها در نگرانی های تصویر بدنی، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط نگرانی های مربوط به تصویر بدن با باورهای غیرمنطقی و نگرشهای جنسیتی بود.در یک مطالعهتوصیفی- همبستگی، تعداد 150 دانشجوی دختر، به پرسش نامه های شکل بدنی، باورهای غیرمنطقی و نگرشهای جنسیتی پاسخ دادند.نتایج همبستگی نشان داد که نگرانی های مربوط به تصویر بدن، ارتباط مثبتی با باورهای درماندگی در برابر تغییر، توقع تایید از دیگران و بی مسئولیتی هیجانی داشت. این نگرانی هابا نگرشهای فیزیولوژیکی، کارکردگرایی ساختاری و نگرشهای فمینیسمی تندور ارتباط مثبت ولی با نگرشهای فمینیسمی آزادی خواه و جدایی طلب ارتباط منفی داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 44 درصد واریانس نگرانی های تصویر بدنی به وسیله باورهای غیر منطقی و نگرشهای جنسیتی توجیه می شود. نتایج این پژوهش نشان داد که باورهای غیرمنطقی و نگرشهای جنسیتی در نگرانی های تصویر بدنی نقش دارند.
    کلیدواژگان: نگرانی، تصویر بدن، باورها، نگرشهای جنسیتی، دانشجویان دختر
  • غلامرضا بهروزی لک، مریم شریف پور صفحات 17-34
    مشارکت سیاسی زنان امری مقبول در جهت کارآمد نمودن نظام اجتماعی و سیاسی است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر اساس مبانی فقهی نگاهی متفاوت به حقوق طبیعی زنان و حق مشارکت سیاسی- اجتماعی آنان داشته، آنها را به رسمیت شناخته و قوای حاکم را موظف به بسترسازی مقتضی جهت نیل به آن نموده است. علی رغم وجود بسترهای قانونی برای مشارکت سیاسی زنان، در عمل پاره ای از محدودیت های ساختاری بر سر راه این مشارکت وجود دارد. از آنجا که مبنای قانون اساسی فتاوای فقهی می باشد، لذا برداشت های فقهی نقش اصلی را دارند. برداشت فقهی رایج، زنان را در موضع حکومت، قضاوت و مرجعیت، از باب ولایت انتصابی متصدی نمی داند اما می توان با تکیه بر ظرفیت فقه مبتنی بر اجتهاد زمان و مکان، جایگاه زن را در باب ولایت انتخابی ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: زن، مبانی فقهی، ولایت انتخابی، حقوق سیاسی، قانون اساسی ایران
  • محمد بهشتیان صفحات 35-52
    هدف این تحقیق بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری گروهی بر اعتیاد به اینترنت دانشجویان دختر معتاد به اینترنت دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. نمونه شامل 24 دانشجوی دخترمعتاد به اینترنت بود که به تصادف از بین افراد وابسته به اینترنت دانشگاه های دولتی شهر تهران انتخاب شدند.آزمودنی ها به تصادف به دو گروه 12 نفری کنترل و آزمایش تقسیم شدند. پس از اجرای آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ (21 سوالی) برای اعضای هر دو گروه، برای اعضای گروه اول درمان شناختی رفتار گروهی به مدت 10 جلسه 2 ساعته اجرا شد. برای اعضای گروه کنترل درمانی اجرا نشد. پس از اتمام درمان و نیز پس از گذشت 6 ماه آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ مجددا برای هر دو گروه اجرا شد. نتایج با روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های تحقیق نشان داد که درمان شناختی رفتاری گروهی به طور معنی داری باعث کاهش اعتیاد به اینترنت می شود و اثرات درمانی پس از گذشت 6 ماه نیز تداوم دارد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان دختر، پی گیری 6 ماهه
  • زهرا پیشگاهی فرد، وحید کیانی * صفحات 53-74

    به رغم جدیت ارزنده و تلاش و همبستگی زنان برای حضور قدرتمند درصحنه های مدیریتی، اقتصادی و اداری، حضور زنان در عالی ترین جایگاه قانون گذاری کشور یعنی مجلس شورای اسلامی در طی سال های گذشته در فراز و نشیبی مبهم روند نزولی داشته است. مقاله حاضر با روش توصیفی – تحلیلی به پویش جغرافیای نمایندگی زنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخته است. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که سهم زنان از کرسی های مجلس شورای اسلامی در مناطق شهری بزرگ نسبت به مناطق شهری کوچک و روستاها بیشتر بوده و همچنین در حوزه های چند عضوی نسبت به حوزه های تک عضوی شانس زنان بیشتر است. مقاله حاضر علاوه بر آسیب شناسی این مسئله در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، به بعد جغرافیایی مسئله نیز پرداخته و مناطق طرفدار زنان را بر روی نقشه های جغرافیایی به تصویر کشیده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، مشارکت سیاسی، نمایندگی زنان، مجلس شورای اسلامی، دموکراسی
  • شمس سادات زاهدی صفحات 75-96
    از میان گونه های متعدد نظام های مدیریتی و حکومتی، دو گونه در موفقیت سازمان ها و جوامع از یک سو و در اضمحلال آنها از سوی دیگر بسیار تاثیرگذار بوده اند. این دو گونه عبارتند از: ناشایست سالاری یا کاکیستوکراسی و شایسته سالاری یا مریتوکراسی. در تحقیقی چند مقطعی، نگارنده وضعیت چند دانشگاه کشور را از منظر گزینش مسوولان رده های مدیریتی و همچنین جو فرهنگی حاکم بر آنها مورد بررسی قرار داده است. سه دانشگاه تهران، شهید بهشتی، و علامه طباطبایی در یک دوره بیست ساله بررسی شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که چنانچه کاکیستوکراسی و مریتوکراسی را در دو سر یک پیوستار قرار دهیم، ثقل گزینش ها فاصله قابل تاملی با قطب مریتوکراسی داشته است.
    به نظر می رسد چنانچه انتخاب ها بدون سوگیری های خاص صورت می گرفت، شتاب پیشرفت دانشگاه ها افزایش می یافت و توسعه متعادل نظام دانشگاهی و به تبع آن کل کشور، عملی تر می شد. در انتهای مقاله پیشنهادهایی مطرح می شوند که امید است با کاربست آنها فاصله موجود در نظام دانشگاهی با قطب مریتوکراسی کاهش یابد و کشور از توانمندی های نیروی انسانی متخصص خود به درستی بهره مند شود.
    کلیدواژگان: زنان دانشگاهی، کاکیستوکراسی، مریتوکراسی، تبعیض جنسیتی، ساختار هرمی، ساختار ذوزنقه ای
  • سعیده عباس زاده صفحات 97-130
    یکی از موثرترین روش های بهبود وضعیت زنان، بررسی جایگاه آنان در برنامه های توسعه کشورهاست تا بتوان جایگاهی را ترسیم کرد تا هم زنان از فرایند توسعه منتفع باشند و هم توسعه کشورها از حضور زنان بهره کافی را ببرد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی جایگاه زنان در برنامه های توسعه پس از انقلاب و با تاکید بر عدالت جنسیتی در آموزش عالی، به بررسی برنامه های توسعه پرداخته و با روشن نمودن وضعیت آموزش عالی زنان و مقایسه آن با شاخصهای جهانی، جایگاه ایران را نشان داده است. نتایج نشان می دهد که برنامه ریزی پیرامون دستیابی به ایده آل رابطه جنسیت و توسعه در ایران از برنامه سوم، به صورت رسمی اما به نحوی شتابزده به دغدغه مسئولان تبدیل گشته است. همچنین نتایج نشان داد که اگرچه زنان در حوزه آموزش علیرغم طی مسیرهای علمی به لحاظ آمارهای «کمی» رشد چشمگیری را داشته اند، اما در تامین معیارهای مطلوب «کیفی» بازدهی مطلوبی نداشته و لذا اثربخشی برنامه های توسعه باید با حرکت به سمت الگوهای کیفی آن را جبران نماید.
    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، زنان، عدالت جنسیتی، آموزش عالی
  • نعیم عموری، رقیه منصوری مقدم صفحات 131-152
    زن در طول تاریخ مورد ستم ها قرار گرفته، دین مبین اسلام به زن و حقوق آن توجه ویژه ای نمود و در اوایل قرن بیستم روشنفکران در تلاش بودند تا ندای مظلومیت زن را به گوش همگان برسانند از بین این روشنفکران نجیب محفوظ می باشد، وی در آثارش و به ویژه در رمان های واقع گرایانه اش از مظلومیت زن و اجحاف حقوق وی سخن گفت. پژوهشگر در این مقاله درتلاش است تا با استفاده از نقد فمینیستی و در چهارچوب عناصر فمینیستی، نگاه نجیب محفوظ بر زن در رمان بدایه و نهایه که یکی از رمان های مرحله ی واقعگرایانه ی خود می باشد را مورد بررسی قرار دهد همچنین بر اساس نقد فمینیستی ارتباط بین شخصیت های اصلی رمان و عنوان رمان«بدایه ونهایه» مورد بررسی قرار گرفته شد.
    کلیدواژگان: رمان، بدایه و نهایه، نجیب محفوظ، فمینیستی
  • ناهید موید حکمت صفحات 153-169
    در این مقاله شناسایی «تصورات قالبی جنسیتی در سطح شهر تهران» مورد بررسی قرار می گیرد.اهمیت شناسایی تصورات قالبی جنسیتی از آن روست که شناخت آنها به مثابه جزشناختی نگرش از شیوه های موثر فهم رفتارهای غالب افراد در جامعه است. مساله اصلی نگارنده این است که، تصورات قالبی جنسیتی در این تحقیق نسبت به تحقیقات پیشین از چه روندی پیروی می کنند؟ گسست یا تداوم. در این راستا هدف اصلی، شناسایی تصورات قالبی جنسیتی شهر تهران است. روش تحقیق کمی و از نوع پیمایش است. گرد آوری اطلاعات این پژوهش، از طریق مراجعه به متون و تکمیل پرسشنامه در میان 300 پاسخگو به صورت تصادفی و تحلیل آن از طریق بهره گیری از آمار های توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ویژگی های «مهربان»، «حساس»، «ملایم»، «هیجانی»، «پیرو» و«ضعیف» به ترتیب به عنوان ویژگی های غالب زنانه و در مقابل، ویژگی های «با ثبات»، «مقتدر»، «با کفایت»، «رهبر»، «چیره دست»، «خشن» و «پرخاشگر»، به عنوان خصوصیات غالب مردانه صرف نظر از متغیرهای مستقل تحقیق معرفی شده اند. افزون بر این یافته های تحقیق مزبور در جهت تداوم داده های سایر تحقیقات، در زمینه تصورات قالبی جنسیتی موجود است.
    کلیدواژگان: جنسیت، تصورات قالبی، تصورات قالبی جنسیتی
|
  • Sajjad Basharpour Pages 1-15
    Given the significance of attitudes and beliefs in worries about body images، the present paper aims at studying the relation between worries about body images and illogical beliefs and gender-relatedattitudes. In a descriptive-correlational study، 150 female university students were asked to respond to a questionnaire about body images، illogical beliefs، and gender-related attitudes. The results of correlations showed that the worries about body images have a positive relation with feeling too desperate to change، expecting approval from others، and emotional irresponsibility. Such worries had positive relations with physiological attitudes، structural functionalism، and radical feministattitudes، but had negative relations with liberal feminist and separatist attitudes. The results of the regression analysis revealed that 44% of variance of worries about body images can be justified by illogical beliefs and gender-related attitudes. The results of the study show that illogical beliefs and gender-related attitudes are effective in worries about body images.
    Keywords: Worries, Body images, Beliefs, Gender, relatedattitudes, Female University students
  • Gholamreza Behroozilak, Maryam Sharifpour Pages 17-34
    Political cooperation of women is an acceptable issue inimproving the efficiency of socio-political systems. TheConstitution of Islamic Republic of Iran, based on its jurisprudential principles, looks differently at women natural rights and their right of socio-political cooperation. It legitimizes such rights and enforces the governing powers to prepare the necessary foundations for achieving such rights. Despite the presence of legal grounds for women political cooperation, there are a number of structural obstacles on the way of enacting such cooperation. Since the Iranian legal Constitution is based on fatwas issued by religious jurists, jurisprudential interpretations play the key role. The common jurisprudential interpretation does not entitle women to have a key role in states of governance, jurisdiction, religious reference, as well as appointed guardianship. However, through relying on potentials of jurisprudence based on time-space diligence, we can enhance women status concerning elected guardianship.
    Keywords: Woman, Jurisprudential principles, Electedguardianship, Political rights, The Constitution of Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Beheshtiyan Pages 35-52
    The aim of this research was to investigate the effectiveness ofcognitive behaviortherapy(CBT) oninternet addicted girl students.Participants of the study were 24 addicted girl students who randomly selected from internet addicted students of Tehran universities.Participants randomly placed in two 12 groups. After applyingYoung Internet AddictionInventory (YIDI) for both group, Group CBT was used forone group in 10(each session 2 hours) sessions. The control group received no treatment. After the end of therapy and 6 month later YIDI was performed for both groups. Data was analyzed by Covariance analysis.Results showed that CBT significantly improve addiction.After 6 month, the effectiveness of therapeuticintervention was persistent. Resultsof this research showed that CBT can improve internet addiction.
    Keywords: Cognitive BehaviorTherapy, Girl Students, Internet Addiction, 6 month follow up
  • Zahra Pishgahi Fard, Vahid Kiyani Pages 53-74

    Despite the worthwhile seriousness, attempts, and unity of women for influential presence in managerial, economic, and administrative scenes, the presence of women in the highest status of legislation in the country (the Islamic Consultative Assembly of Iran) has had a descending trend throughout the mysterious ebbs and flows of the last few years. The present paper, through adopting a descriptive-analytic method, aims at analyzing the geographical delegation of women in the elections of the Islamic Consultative Assembly of Iran. The results and findings of the research indicate that the ratio of parliamentary chairs taken up by women in urban areas was higher to those taken up by women in small rural areas. Furthermore, in multiple-member regions the chance of women is higher than single-member regions. The present paper considers the geographical pathology of this issue as well its economic, social, cultural, and political pathology, and illustrates women-favorite regions on geographical maps.

    Keywords: Election geography, Political cooperation, Women delegation, Islamic Consultative Assembly, Democracy
  • Sham Alsadat Zahedi Pages 75-96
    From among various types of managerial and administrative structures, two types have been effective both in the success and failure of organizations and communities. These two types arecacistocracy and meritocracy. In a cross-sectional study, the researcher studied a number of Iranian universities in terms of selection of administrative managers as well as cultural atmospheres governing them. With this end in view, these university (Tehran University, ShahidBeheshti University, and AllamehTabatabai University) were studied in a twenty-year period. Considering cacistocracy and meritocracy, as two end points of a continuum, the proportion of election was significantly distant from meritocracy endpoint. It seems that if appointments had been done unbiasedly and impartially, the advancement of the universities would have accelerated and the balanced development of university system, and consequently the whole country, would have been realized more easily. At the end of the paper, a number of suggestions are offered hoping that through their enactment the existing distance from meritocracy endpoint in universities would be shortened, and the country can take full advantage of its expert human resources.
    Keywords: University women, Cacistocracy, Meritocracy, Gender discrimination, Pyramidal structure, Trapezoidal structure
  • Saeed Abbas Zadeh Pages 97-130
    One of the most effective ways of improving women conditions is studying their status in countries’ development plans so that we can depict a status for them. As a result of that, women might be able to take the most advantage ofthe development process, and the development process would benefit from womenas well. With this end in view, the present paper aims at recognizing the status of women in the development plans of the post-Islamic Revolution, with emphasis on gender justice in higher education. It examines the development plans, elucidates the status of Iranian women in higher education, and comparesit with universal criteria. The findings of the study reveal that since the third development plan the planning for achieving an ideal relation between gender and development has turned into one of the concerns of Iranian authorities yet it has been followed hastily. The findings of the study reveal that although women education has “quantitatively” improved yet in meeting“qualitative”criteria it has not been so efficient. So, to compensate for this shortcoming, the development plans must be effectively directed towards qualitative models.
    Keywords: Development plans, Women, Gender justice, Higher education
  • Naeem Amouri, Roghayeh Mansoorimoghaddam Pages 131-152
    Woman has been under oppression throughout history. Islam pays particular attention to woman and her rights. Early at the beginning of the twentieth century, the intellectuals attempted for making the voice of the oppressed women heard. Among these intellectuals, we can name Naguib Mahfouz. In his works, particularly his realistic novels, he has talked about the women oppression and her violated rights. The researcher of this study attemptsto exploreNaguib Mahfouz’s attitude towards women in one of his realistic novels, “The Beginning and the End”,through adopting feminist criticism and within the framework of feminist elements. Furthermore, based on feminist criticism, the relation between the main characters of the novel and the title, The Beginning and the End, is examined.
    Keywords: Novel, The Beginning, the End, Naguib Mahfouz, Feminist
  • Nahid Moayedhekmat Pages 153-169
    In this article gender stereotyping is to be examined in the greater Tehran area Because of the importance of the subject matter in understanding behavior and attitude of the most people, exploring it seems necessary. The research is a quantitative one. Collecting data took place through survey method in which a questionnaire is distributed among 30 respondents of accidental sample in different districts of Tehran. In the analysis descriptive and interpretive statistics are employed. The main research question was: What are the relevant gender stereotyping? gender stereotyping is moving; are they continuing or rupturing. The findings revealed “kind”, “sensitive”, “dependent”, “emotional”, in order from the most to the milder forms of the feminine characteristics. In contrast "stable', “authoritarian "competent "”, “leadership, “violent”, and “rough, “were indicated as male characteristics, which meant a continuation of gender stereotyping. Furthermore, the independent variables like gender, age, occupation, income and the residential area did not show any meaningful impact.
    Keywords: Gender, stereotyping, gender stereotyping, male, female characteristics