فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1394)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1394/07/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد آقاسی، فاطمه فلاح مین باشی صفحات 1-21
    در جامعه جوان ایرانی موضوع های مرتبط با حوزه جوانان مسئله ای اجتماعی تلقی می شود؛ زیرا حدود یک سوم جامعه ایرانی کشور، یعنی بیش از 24 میلیون نفر را جمعیت جوان 20 تا 35 ساله تشکیل می دهند که در نهاد مهم اجتماعی ایرانی، یعنی خانواده، موثرند. جامعه شناسان ازدواج را قراردادی اجتماعی، ضامن بقای نسل انسان و سبب آرامش و امنیت در جوامع دانسته اند. هم چنین نهاد خانواده از مهم ترین نهادهای اجتماعی به شمار می رود. امروزه با افزایش سن ازدواج و کاهش نرخ ازدواج، همسرگزینی و تشکیل خانواده جوانان اهمیت به سزایی یافته است. جوانان به دلایل مختلف از مبادرت به ازدواج دوری می کنند و پدیده تاخیر در سن ازدواج نه در حکم امری شخصی، بلکه به منزله مسئله ای اجتماعی نمود یافته است. در این مقاله، یافته ها دیدگاه مثبت بیش تر جوانان را به ضرورت داشتن امر ازدواج تایید می کنند؛ به رغم افزایش سن ازدواج، جوانان سن مطلوب ازدواج را برای خانم ها 2/ 23 و برای آقایان 6/ 27 بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: خانواده، جوانان ایرانی، نگرش به ازدواج، سن مطلوب ازدواج، تاخیر در ازدواج
  • محمدرضا جوادی یگانه، سعیده زادقناد صفحات 23-46
    تحقیق حاضر به مطالعه مسائل زنان ایرانی از پیش از اسلام تا انقلاب اسلامی از نگاه سفرنامه نویسان پرداخته و مشکلاتشان را در کنار رفتارهای منفی شان بررسی و موقعیت سفرنامه نویسان را در انعکاس وضعیت زن ایرانی مطالعه می کند.
    این پژوهش بر مبنای تحلیل تماتیک تنظیم شده و با دسته بندی وضعیت زنان در سه مقوله، گزاره هایی مبنی بر «خلقیات منفی زنان» و «ظلم به زنان» را استخراج کرده است.
    طبق نتایج، با وجود برخی گزاره های انکارناپذیر، در مواردی فقدان درک درست سفرنامه نویس از جامعه ایران در گزارشش موثر بوده است؛ بنابراین فهم سفرنامه نویسان از مسائل زنان از سه منظر درخور بررسی است: نخست آن هایی که بدون دسترسی به زنان و از روی خیال پردازی یا اقتباس از سفرنامه های دیگران درباره زنان ایرانی اظهار نظر کرده اند. دوم، مردانی که به زنان دسترسی داشته اند و سوم سفرنامه نویسان زن که با زنان ایرانی در ارتباط بوده اند. تنوع مشاهده و تفاوت میان سه دسته مذکور نشان می دهد که شناخت زنان ایرانی از نگاه سفرنامه نویسان، نیازمند احتیاط و توجه به میزان دسترسی آن ها به جامعه زنانه است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، زنان، خلقیات منفی، ظلم به زنان
  • زهرا خیری دوست، بهاره نصیری صفحات 47-65
    در مقاله حاضر، توسعه انسانی با تاکید بر شاخص تعدیل شده مبتنی بر جنسیت در ایران ارزیابی و با کشورهای همسایه آن مقایسه شده است. روش به کار رفته روش تطبیقی و اسنادی با استفاده از داده های گزارش توسعه انسانی سازمان ملل در سال 2013 است.
    نتایج حاکی از آن است که ایران به لحاظ شاخص های توسعه زنان در ردیف های انتهایی جدول کشورهای با توسعه انسانی بالا قرار دارد، اما ملاحظه اجزای این شاخص گویای آن است که ایران در زمینه شاخص های سلامتی و آموزش زنان از متوسط جهانی و متوسط کشورهای با توسعه یافتگی بالا بهتر عمل کرده است. از طرف دیگر، شاخص های مشارکت زنان در مجلس و بازار کار لزوما معیار خوبی برای تشخیص توسعه یافتگی زنان کشورها به شمار نمی رود و تعریف شاخص های کارامدتر برای ارزیابی موقعیت سیاسی و اقتصادی زنان در جامعه ضروری است
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، برنامه توسعه سازمان ملل، شاخص نابرابری جنسیتی، شاخص توان مندسازی، شاخص اشتغال
  • میثم شفیعی رودپشتی، فاطمه ملک شاهی صفحات 67-86
    به باور پژوهش گران، در ورای هر عمل خرید فرایند مهم تصمیم گیری نهفته است که باید بررسی شود. کاوش در رفتار مشتری به سازمان ها کمک می کند که استراتژی های بازاریابی شان را بهبود بخشند. بدین منظور در راستای طبقه بندی مشتریان، بر مبنای سبک های خرید، پژوهش های بسیاری انجام شده است که بینش عمیقی درباره ذهن مصرف کننده در اختیار پژوهش گران و مدیران سازمان ها قرار داده اند و به تدوین استراتژی های کاربردی کسب و کار منتج شده اند. در این پژوهش مبتنی بر ادبیات پیشین و با در نظر گرفتن تفاوت های فرهنگی و سپس آزمون مدل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، چهارده گونه سبک خرید مناسب با زنان تهرانی در سه بعد جانمایی شد. در مرحله بعد، به منظور بررسی وضعیت عملکردی مدل از تحلیل آماری استفاده شد که به ترتیب سبک های کیفیت گرا، راحت گرا، جمع گرا، ارزش گرا، سلیقه گرا و قیمت گرا در حکم الگوهای رفتاری خرید زنان در صنعت پوشاک شهر تهران مشخص شدند.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، سبک شناسی خرید، صنعت پوشاک، زنان
  • حنانه سادات صفوی، ماه گل مینایی صفحات 87-106
    نوجوان همسری به ازدواج افراد زیر 18 سال اطلاق می شود. یافته های تحقیق از مصاحبه های عمیق با 35 زن در شهر آران بیدگل به دست آمده و با استفاده از تحلیل تماتیک مراحل کار تدوین و نتایج به دست آمده است. از آن جا که این زنان در فرایند انتخاب همسرشان دخیل نبوده اند و به رشد کافی عقلی نرسیده بودند، ازدواجشان در حقیقت توافقی میان والدین دختر و پسر بوده است؛ بنابراین این دختران حتی تصور و شناخت درستی از ازدواج و مسئولیت های مربوط به آن نداشته اند و از نظر روابط اجتماعی و فرهنگی در جامعه و هم چنین روابط شخصی، نظیر برقراری ارتباط مناسب با همسر، فرزندان و اطرافیانشان دچار مشکلات فراوانی شده اند. از سوی دیگر، به دلیل آموزش ندیدن در زمینه مسائل جنسی، بارداری در سنین پایین زمینه ساز مشکلات جسمی و روانی برای این افراد بوده است.
    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، جامعه پذیری، تحلیل تماتیک، دختران نوجوان
  • نعمت الله فاضلی صفحات 107-132
    در این پژوهش به مناسبات زن و شهر از منظر زنانه شدن فضاهای شهری پرداخته شده است؛ زیرا فضای امروز شهر تهران زنانه شده است و زنان با پیش روی آرام حضورشان را در شهر تثبیت می کنند.
    روش تحقیق کیفی و میدان تحقیق بر اساس تجربه زیسته نگارنده در شهر تهران شکل گرفته است. شهروندان تهرانی روزانه شاهد حضور زنان در عرصه های گوناگون اداری، بازار، آموزشی و فراغتی اند. رمزگذاری و رمزگشایی شهر به دست این زنان، به زنانه شدن فضای شهر انجامیده است. هرچند این یافته ها با انتقادهایی از طیف زنان در گروه های فمینیستی مواجه خواهد شد، اما بی شک نمی توان تغییرات زنانه شدن یک صد سال اخیر در فضاهای شهری را نادیده انگاشت.
    کلیدواژگان: زنانه شدن فضاهای شهری، دیدگاه های فمینیستی، استراتژی های زنانه، چرخش فضایی
  • حسن محدثی گیلوایی، دریا فلسفی * صفحات 133-155

    این مقاله درصدد است دریابد کدام موقعیت مرتبط با کنش های روزمره زنان آن ها را بیش تر به سمت دروغ گویی سوق می دهد و چگونه می توان این موقعیت ها را دسته بندی و از هم متمایز کرد. برای این منظور بر مبنای دسته بندی مورد بحث سه نوع موقعیت در چهارچوب نظری طراحی شد تا میزان تمایل زنان به دروغ گویی در هر یک از این سه نوع موقعیت به طور کلی و نیز متناسب با موقعیت اجتماعی شان (مبنی بر خانه دار بودن، کارمند بودن، و شاغل آزاد بودن) به طور خاص مشخص شود. این تحقیق با استفاده از تکنیک پرسش نامه و در میان 280 زن ساکن و شاغل در منطقه 6، از سه گروه زنان خانه دار، کارمند و شاغل آزاد انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که به طور کلی زنان کارمند کم تر از دو گروه دیگر دروغ می گویند و زنان در موقعیت تسهیل کننده روابط اجتماعی به نسبت دو موقعیت دیگر بیش تر دروغ می گویند.

    کلیدواژگان: دروغ گویی به مثابه مفر، دروغ گویی به مثابه سلاح، دروغ گویی به مثابه گریس
|
  • Mohammad Aghasi, Fatemeh Fallahminbashi Pages 1-21
    In the young Iranian society، any issues related to the youth can be considered as a social problem، since young generation form one third of the Iranian society، i. e. there are more than 24 million people ranging from 20 to 35 years of age. Young generation can be quite influential in the family، as the main Iranian social institution. Sociologists see marriage as a social contract which both guarantees the survival of human being and brings about tranquility and security in a society. Moreover، family institution is the most important social institution. Today، with the increase in the age of marriage and reduction in the rate of marriage، the youths’ selecting a marriage partner and forming a family have become considerably important issues. The youth avoid getting married due to several reasons so the issue of marriage postponement goes beyond a personal issue andprojectsitself as a social one. The findings of the present study confirm the positive attitude of the majority of the youth towards the necessity of marriage. Despite the current increase in the marriage age، the youth expressed that the optimal marriage age is 23. 2 for females and 27. 6 for males.
    Keywords: Family, the Iranian youth, Attitudes towards marriage, Optimal age of marriage, Marriage postponement
  • Mohammadreza Javadiyeganeh, Saeedeh Zadghannad Pages 23-46
    The present research studies Iranian women issues from pre-Islamic era until Islamic revolution from the point of view of travel writers; considers women problems as well as their negative behaviors and investigates the travel writers’ position in reflecting the status of an Iranian woman. The research is based on thematic analysis. Through categorizing women status into three categories, proposition related to “women negative ethos” and“oppression of women” were extracted. According to the findings of the study, despite some undeniable propositions, lack of true understanding of the Iranian society by travel writers was seen to be occasionally at work in their reports. Thus, the travel writers’ perception of women issues can be studied in three modes: first, those who relied on their imaginations or cited other travel writers’ statements on Iranian women without having access to women. Second, those maletravel writers who had access to women and third, those female travel writers who had relations withIranian women. The variety of observations and discrepanciesin these three categories indicate that the claims made by the travel writers about Iranian women status need to be taken into consideration with more care and caution depending on theirextent of access to the Iranian feminine society.
    Keywords: Travel Literature, women, Negative ethos, Oppression of women
  • Zahra Kheiridoost, Bahareh Nsiri Pages 47-65
    In this paper, human development with emphasis on gender-related adjusted index has been comparatively examined in Iran and its neighboring countries. The research methodology is a comparative one, and the data was collected through documents and the 2013 Human Development Report by the United Nations. The findings reveal that considering women development indices, Iran stands in the lower ranks of the list of countries with high human development. However, the components of this index indicate that Iran has climbed upthe averagevaluesof human development index in the world and the countries with high human developmentin case of women’s health, hygiene and education development indices. Nonetheless, indices like women cooperation in the parliament and business market are not necessarily appropriate for determining women development in a country and more effective indices for evaluating political and economic development of women should be taken into consideration.
    Keywords: Human development index, the United Nations Development Programme, the Gender Inequality Index, index of empowerment, employment index
  • Meysam Shafieeroodposhti, Fatemeh Malekshahi Pages 67-86
    Researchers believe that there is an important decision-making process underlying every purchasing that should be studied. Analyzing customers’ manners can help organizations to improve their marketing strategies. Given that, a large number of studies have been conducted for categorizing customers on the basis of their purchasing behavior styles. The findings of such studies have providedresearchers and organization managers with more profound understanding of customers’ mentality and have made them prepare practical business strategies. In this study, through reviewing related literature, considering existing cultural differences, and then model testing through confirmatory factor analysis, 14 purchasing behavior styles consistent with Tehrani women were located in three dimensions. Statistical analyses werethen used for studying the model’s application. Styles including quality-oriented, comfort-oriented, community-oriented, value-oriented, taste-oriented, and price-oriented styles were respectively identified as the purchasing behavior styles of women in the textile industry in the grand city of Tehran.
    Keywords: Customer's behaviors, Purchasing behavior styles, Textile industry, women
  • Hannane Sadat Safavi, Mahgol Minaei Pages 87-106
    Child marriage is defined as marriage before reaching the age of 18. The data for the study was collected through focused interview with 35 women in AranvaBidgol. The findings were then arrived at through thematic analysis of the collected data. Since these women had not been involved in the process of selecting their marriage partner and were not intellectually mature, their marriage was indeed a convention between their parents. Thus, these girls did not even have a true understanding of marriage and its responsibilities. They experienced lots of difficulties in their social and cultural relations in the society as well as personal relations including establishing proper relationship with their husbands, children and others. Moreover, their lack of proper training on sexual issues and early pregnancy had lasting consequences on them and made them experience mental and physical health problems.
    Keywords: Early marriage, Sociability, Thematic Analysis, Teenage girls
  • Nematollah Fazeli Pages 107-132
    In this paper, we study the relationship between woman and city from the viewpoint of feminization of urban spaces. It is argued that thecurrentarena of Tehran has been feminized and women are gradually confirming their presence. The research methodology is a qualitative one, based on field study research method, as well as my personal lived experiences of living in Tehran. Tehrani residents witness the daily presence of women in various administrative, business, educational, and recreational domains. The coding and decoding of the city by these women have led to feminization of the city. Although our findings will probably be confronted byoppositions on the part of feminist groups, yet we can by no means refute the feminization transformations in urban spaces throughout the last century.
    Keywords: Feminization of Urban Spaces, Feminist views, Feminine strategies, Spatial transformation
  • Hassan Mohaddesigilvani, Darya Falsafi Pages 133-155

    The present study aims to investigate the probable conditions related to women daily actions that lead them towards telling lies and the way we can categorize and distinguish them. With that in view, three conditions were designed within a theoretical framework to study the women tendency for lying in general and according to their social status (being housewife, employee, or self-employed) in particular. The study was conducted by distributing questionnaires among 260 women residing in region 6, including housewives, employees, and self-employed ones. The finding revealed that the employee women tell lies less than the two other groups, and women generally tell more lies in case of facilitating social relations, as compared with the two other occasions.

    Keywords: Lying as excuse, Lying as safeguard, Lying as escape