فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال ششم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال ششم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی ازکیا، فاطمه میمندی صفحات 1-23
    مطالعه حاضر پژوهشی کیفی است که با هدف درک انتظارات زنان جوان از همسرانشان صورت گرفته است. در این راستا با کاربست روش نظریه زمینه ای و تکنیک مصاحبه عمیق به مطالعه انتظارات زنان پرداخته ایم. تحلیل داده ها نشان می دهد که انتظارات زنان جوان بر اساس گرایش های فکری برابرخواهانه، ازدواج با زمینه های مدرن، اشتغال و... شکل گرفته است. هم چنین زنان جوان از راه بردهای متفاوتی استفاده می کنند؛ از جمله بازگویی شفاف انتظارات، به چالش کشیدن نابرابری جنسیتی، مادری محدودشده و تاکید بر من فاعلی. بر اساس این راه بردها پیامدهایی حاصل می شود؛ از جمله نزدیکی فعال، بازتولید ارتباط دوسویه و حفظ حوزه خصوصی. یافته ها نشان می دهند زنان جوان در خلال انتظاراتشان در جست وجوی گذار از پای گاه اجتماعی فروتر به پای گاه اجتماعی برترند و در این راستا با کاربست منابعی که برایشان قدرت تولید می کند، به سطوح بالاتر برای زندگی شان می اندیشند و برای گذار منزلتی تلاش می کنند.
    کلیدواژگان: انتظارات از همسر، سنت زدایی، گذار منزلتی، انتظارات حداکثری برابرخواهانه، نظریه زمینه ای
  • آوا ایمانی، غلامرضا کسایی، عباس اسلامی راسخ صفحات 25-44
    پژوهش حاضر به تحلیل انتقادی گفتمان ضرب المثل های زنان و مقایسه آن ها در دو فرهنگ کوچه و امثال و حکم می پردازد. پیکره بررسی شده شامل همه ضرب المثل های زنان در دو فرهنگ است. چهارچوب نظری رویکرد فرکلاف و در مواردی، رویکرد هلیدی متیسن، به ویژه فراکارکرد متنی است. روش پژوهش شامل مولفه های کیفی و کمی است. مولفه های کیفی ابزارهای تحلیل گفتمان انتقادی و رویکرد کمی محاسبه پایایی پرسش نامه ها بر اساس آزمون آلفای کرونباخ را تشکیل می دهد. یافته های این مطالعه بدین شرح است:1. مناسبات قدرت در گفتمان ضرب المثل های زنان موثر است و توزیع قدرت نه تنها میان زن و مرد، بلکه میان زنان نیز بر اساس نقش و جای گاه اجتماعی شان به صورت نابرابر توزیع شده است؛ 2. ایدئولوژی حاکم بر گفتمان هر دو فرهنگ، تبعیض و نابرابری جنسیتی و مبتنی بر نظام خویشاوندی است.
    از این پژوهش چنین نتیجه گیری می شود که سیر کلی گفتمان ضرب المثل های مربوط به زنان در فرهنگ فارسی در راستای برقراری تعادل و مبارزه با نابرابری است، اما تغییرات ساختارهای اجتماعی و زبانی لزوما با یک دیگر مقارن نیستند.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، فرکلاف، قدرت، ایدئولوژی، نظام خویشاوندی
  • فاطمه راکعی صفحات 45-62
    دیدگاه شخصیت های برجسته تاریخی، اعم از علمی و ادبی، درباره زنان از مسائلی است که توجه عموم محققان، به ویژه پژوهش گران حوزه زنان، را به خود جلب کرده است. هدف مقاله حاضر، دست یابی به نگرش حافظ شیرازی درباره زنان است. به این منظور، نگارنده با استفاده از روش های هرمنوتیک به این مهم پرداخته و آن گاه یافته هایش را با نظریات و تفسیرهای حافظ پژوهان در این زمینه مقایسه کرده است.
    کلیدواژگان: شعر، حافظ، زن، هرمنوتیک
  • سیدمحمدرحیم ربانی زاده، حسن زندیه، مرضیه خورج صفحات 63-80
    مقاله حاضر بر آن است به این پرسش پاسخ دهد که سفرنامه نویسان خارجی در نگاشته هایشان چگونه مولفه های اجتماعی و فرهنگی زنان بختیاری را تبیین کرده اند؟ پژوهش حاضر، که به شیوه تبیین تاریخی و با مراجعه به منابع و داده های سیاحان خارجی تنظیم شده، حاکی از آن است که سیاحان به وضعیت زنان بختیاری توجه خاصی معطوف داشته اند، به ویژه سفرنامه نویسان زن که با زنان بختیاری ارتباط تنگاتنگی داشته اند و با موشکافی و دقت نظر بیش تری درباره طرز زندگی آنان بحث کرده اند. در میان سیاحان، توجه سفرنامه نویسان انگلیسی و اطلاعات آن ها درباره زنان بختیاری، به نسبت سفرنامه های سیاحان کشورهای دیگر بارزتر و غنی تر است. این امر را می توان در راستای تلاش انگلیسی ها در این دوره برای توسعه نفوذ سیاسی و اقتصادی خود در ایل بختیاری دانست.
    کلیدواژگان: زنان بختیاری، سفرنامه نویسان خارجی، قاجار، زندگی اجتماعی و فرهنگی
  • پروانه زیویار پرده ای، آزیتا رجبی، آزاده عظیمی صفحات 81-102
    در مقاله حاضر شاخص های کالبدی موثر در امنیت زنان در فضاهای شهری بررسی شده و با تحلیل داده های مد نظر تحقیق، در راستای شناسایی عوامل موثر در امنیت زنان در فضای شهری، چشم اندازی از توجه به عوامل کلیدی حفظ امنیت زنان در شهر ارائه داده شده است. روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی است، که به نحوی ویژگی های کالبدی و طراحی فضاهای شهری را به تصویر می کشد. برای گردآوری داده های مد نظر تحقیق از روش ارائه پرسش نامه و منابع اطلاعات ثانویه استفاده شده است. بخش اصلی داده های تحقیق به منظور تحلیل احساس امنیت زنان در محیط کالبدی شهر در چهارچوب شاخص های تعریف شده، کیفیت معابر، پوشش گیاهی، روشنایی، مبلمان شهری، فشردگی بافت و در نهایت باز یا بسته بودن فضا انجام شده است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، شاخص امنیت، شاخص کالبدی، فضاهای امن زنان
  • خدیجه سفیری، حدیث میرزامحمدی صفحات 103-122
    تحقیق حاضر ارتباط میان هویت جنسیتی زنان متاهل با نگرش آنان به حقوق زوجین را بررسی کرده است. چهارچوب نظری پژوهش مبتنی بر دیدگاه فمینیسم لیبرال درباره نابرابری های حقوقی زنان و اجتماعی شدن آنان از طریق باورهای جنسیتی قالبی است که ساخته جامعه در عرصه های خانواده، اشتغال، و تحصیل است. هم چنین برای بررسی هویت جنسیتی با تکیه بر آرای ریچارد جنکینز و آنتونی گیدنز به بررسی این شاخص پرداخته شده است. نگرش به حقوق زوجین نیز در سه بعد آگاهی، احساس و رفتار بررسی شده است. روش تحقیق پیمایشی بوده و پرسش نامه ها به شیوه مصاحبه تکمیل شده اند و با استفاده از رگرسیون و ضریب هم بستگی پیرسون به بررسی آماری و هم بستگی داده ها پرداخته شده است. نتایج داده ها حاکی از این مسئله است که مدرن شدن هویت باعث افزایش آگاهی از قوانین، افزایش نارضایتی از قوانین و هم چنین تمایل به رفتارهای مقاومتی در برابر قوانین شده است.
    کلیدواژگان: زنان، هویت جنسیتی، بازتعریف کلیشه های جنسیتی، نگرش، حقوق زوجین
  • مهرداد عباسی، متینه سادات موسوی صفحات 123-146
    تاثیر جنسیت در فهم متون یکی از مباحثی است که در دهه های اخیر در حوزه فهم متون دینی مطرح شده است. با ورود دانش های فمینیستی، این نظریه حتی تا خوانش زنانه متون دینی و اسلامی پیش رفته است. آمنه ودود (Amina Wadud، 1952)، نومسلمان امریکایی افریقایی تبار، یکی از محققان فعال در این حوزه است که قرآن را کانون اصلی کارش قرار داده است. مقاله حاضر به بررسی دیدگاه های آمنه ودود در مهم ترین اثرش قرآن و زن اختصاص دارد. ودود در این اثر مدعی شده است آن چه تاکنون در سنت اسلامی در حق زنان اعمال می شده، چندان عادلانه نبوده و این امر بیش از هر چیز ناشی از این واقعیت بوده که تفاسیر قرآن یک سره به دست مردان نوشته شده و مطابق با فهم و نیازها و دغدغه های آنان سامان یافته است. در نتیجه، وی کوشیده است از طریق بازخوانی قرآن، مطابق با فهم و انتظارات زنان در دنیای جدید، به تفسیری نو از برخی مفاهیم و احکام اسلامی درباره زنان دست یابد.
    کلیدواژگان: قرآن و زن، برابری جنسیتی، حقوق زنان، فمینیسم اسلامی، آمنه ودود
  • ایوب مرادی صفحات 147-161
    عالمتاج قائم مقامی، مشهور به ژاله، از ادبا و شاعران زن نازک اندیش و آرمان گرا در عصر مشروطه است. او در عصری می زیست که نگاه جامعه به زن و فعالیت های اجتماعی اش بسیار محدود و بسته بود و همین امر ژاله را بر آن داشت تا صدای اعتراض زنان را از دریچه اشعار خود بازتاب دهد. او بانوان هم عصر خود را به برگرفتن بند حقارت و اسارت از پای خویش فرا می خواند و نگران پای مال شدن روح انسانی آن ها در برابر عقاید نظام مردسالار آن زمان است. این مقاله با رویکردی نو به سروده های ژاله قائم مقامی، می کوشد باورها و اندیشه های او در حوزه دفاع از حقوق زنان را بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: شعر زنان، عصر مشروطه، ژاله قائم مقامی، حقوق زنان
|
  • Mostafa Azkia, Fatemeh Meimandi Pages 1-23
    The present study is a qualitative one conducted with the aim of perceiving young women expectations from their husbands. Grounded theory and in-depth interview technique were employed for the purpose of studying women expectations. Data analysis reveals that young women expectations are formed by equality-seeking inclinations، modern style marriages، occupation، and the like. Moreover، young women take advantage of various strategies like clearing up expectations، challenging gender discriminations، restricted maternity، and emphasis on “I” subject. These will eventually lead to active closeness، reproduction of mutual relations، and privacy protection. The findings reveal that young women، through their expectations، seek to transcend lower social status and reach higher social status. For that reason، they think of higher life levels and attempt for surpassing their social status by relying on power production sources
    Keywords: Expectations from husbands, De, traditionalization, Status transcendence, Maximum equality, seeking expectations, Grounded theory
  • Ava Imani, Gholamreza Kasayi, Abbass Eslami Rasekh Pages 25-44
    Aim
    The present study aims at analyzing women adages through the lens of Critical Discourse Analysis, and comparing them in Amsal o Hekam (Proverbs and Mottos) and Kucheh dictionaries. The corpus of the study consisted of all women-related adages in the two dictionaries. Fairclough's and Halliday-Matison's approach, particularly textual meta-function, were used as the theoretical framework.
    Method
    The research enjoys both qualitative and quantitative elements. The qualitative elements were critical discourse analysis tools and quantitative approach involved calculating the reliability of the questionnaires based on Cronbach's alpha test.
    Findings
    1-Power relations influence women-related adages, and power has been distributed asymmetrically not only between men and women but also among women themselves, considering their social role and status. 2-The ideology dominating the discourse of both dictionaries is suggestive of gender discrimination and inequality and is based on kinship structure.
    Conclusion
    The general trend of women-related adages in Persian dictionaries aims at establishing balance and combatting inequality. However, transformations to social structures are not necessarily concomitant with those of linguistic structures.
    Keywords: critical discourse analysis, Fairclough, Power, Ideology, Kinship structure
  • Fatemeh Rakei Pages 45-62
    The attitude towards women in the works of prominent historical, academic, and literary figures has been widely studied by researchers, particularly by those researchers working on women issues. The present study aims at studying the attitude of Hafez Shirazi towards women. The author has taken advantage of Hermeneutics methodology and has compared her findings with those provided by commentators on Hafez poetry.The following findings eventually emerged: A.The attitude of Hafez towards women is not exempt from the cultural, social, and political context of his era. B.In Hafez poetry, women are generally portrayed by their physical features like beauty and are presented as dearly beloved ones. The poet praises them with modesty, desire, aspiration, and affection. Nonetheless, on some rare occasions (attributed to Hafez's wife) woman is praised for her moral and human features.
    Keywords: Poetry, Hafez, Woman, Hermeneutics
  • Seyyed Mohammad Rahim Rabbani Zadeh, Hasan Zandiyeh, Marziyeh Khoraj Pages 63-80
    The present study aims at exploring how foreign travel writers have expounded on social and cultural elements of Bakhtiyari Tribe women. The study enjoys a historical explanation research method and has been organized by reference to the documents and data provided by foreign travelers. The findings reveal that foreign travelers paid particular attention to Bakhtiyari Tribe women's state of affairs, particularly female foreign travelers who were in close relationship with Bakhtiyari women and investigated their lifestyle more precisely and meticulously. Amongst these travelers, English travelers seem to have provided more accurate and richer data about Bakhtiyari women, in comparison with others. This could be seen as part of the attempts made by the Englishmen to achieve more political and economic penetration in Bakhtiyari Tribe.
    Keywords: Bakhtiyari Tribe women, Foreign travel writers, Qajar
  • Parvaneh Zivyar Pardehee, Azita Rajabi, Azadeh Azimi Pages 81-102
    The present paper studies the physical indices affecting women sense of security in urban spaces. By analyzing required data and recognizing crucial factors affecting women security in urban spaces, we aim at providing an outlook on key factors in women sense of security in cities. The research methodology is a descriptive-analytic one which illustrates physical features of designing urban spaces, in a way. The data was collected through questionnaires and secondary sources of data. The main section of research data, deployed for analyzing women sense of security in urban physical spaces, was conducted within the defined framework of indices including the quality of roadways, green spaces, lightning, urban furniture, population density, and closeness or openness of spaces.
    Keywords: Sense of security, Security indices, Physical index, Women secure spaces
  • Khadijeh Safiri, Hadis Mirzamohammadi Pages 103-122
    The present paper studies the relationship between married women sexual identity and their attitudes towards matrimonial rights. The propositions put forth by liberal feminism on women legal inequalities and women process of socialization—whereby they acquire socially-established gender stereotypes dominating family affairs, occupation, and education—form the theoretical framework of this study. Moreover, sexual identity was studied based on Richards Jenkin's and Anthony Giddens’ theories. Attitudes towards matrimonial rights have been studied with regard to three facets of awareness, emotion, and behavior. The research methodology was a survey-based one and questionnaires were completed by interview technique. Regression and Pearson correlation coefficient were used for statistical analysis and data correlation. The results show that within the process of identity modernization, we are witnessing growing increase in legal awareness, dissatisfaction with laws, and inclinations for showing resistance against existing laws.
    Keywords: Women, Re, defining gender, related stereotypes, Matrimonial rights
  • Mehrdad Abbasi, Matineh Sadat Moosavi Pages 123-146
    The effect of gender on comprehending the texts has turned into one of the important issues in the field of comprehending religious texts over the last decades. With the emergence and development of feministic sciences, this theory has been extended to feminine reading of religious and Islamic texts. Amina Wadud (born in 1952), a newly-converted African American Muslim, is one the active researchers of this field of study, with a progressive focus on the holy Quran. The present paper studies Amina Wadud's views in her main work, Quran and Woman. She claims that the manners by which women have been treated so far under Islamic tradition, have not been very fair and what lies at the root of this inequality is that commentaries on the Quran have all been written and organized by men and based on their needs, perceptions, and concerns. Given that, she has attempted to come to novel interpretations of Islamic principles and concepts about women via re-reading the holy Quran and based on modern perceptions and expectations of women.
    Keywords: Quran, Woman, Gender equality, Women rights, Islamic feminism, Amina Wadud
  • Ayoob Moradi Pages 147-161
    Alamtaj Ghaemmaghami, better known as Zhaleh, was one of the critical and idealistic poetesses of Constitution era. She lived at an era in which the society held conservative views towards woman and her social activities. This made Zhaleh show her protest against the subjugation of women via her poetry. She provoked her contemporary women to emancipate themselves from limitations which had shackled and fettered them, and was concerned about the patriarchal society which suppressed women and deprived them of their rights. Looking afresh at Zhaleh's poetry, the present study aims at expounding on her beliefs and thoughts with regard to defending women rights.
    Keywords: Women poetry, Constitution era, Zhaleh Ghaemmaghami, Women rights