فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا استادهاشمی، سیدجعفر میرحسینی، ملیحه خلوتی، مهدی آصفی صفحات 1-17
    این پژوهش با هدف بررسی موانع ارتقای زنان شاغل در بانک های دولتی کشور به سطوح عالی مدیریت و شناخت تفاوتدیدگاه زنان و مردان به این موانع انجام شده است. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است. جامعه آماری مطالعه را همه کارکنان زن و مردی تشکیل می دهند که مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر با حداقل پنج سال سابقه خدمت دارند و در بانک های دولتی شاغل اند؛ تعداد 400 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای برای نمونه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات با استفاده از دو آزمون آماری t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در همه فرضیه ها، تفاوت معنی داری بین نظرهای زنان و مردان شاغل در بانک های دولتی کشور درباره موانع ارتقای زنان به سطوح عالی مدیریت وجود دارد. هم چنین نتایج مطالعه بیان گر آن است که متغیرهای فرهنگ سازمانی حاکم، تمایل نداشتن زنان به ارتقا و کلیشه های جنسیتی در جامعه، مهم ترین موانع و ویژگی های جسمی و روانی زنان، کم اهمیت ترین موانع تلقی شده است.
    کلیدواژگان: موانع مدیریت زنان، ارتقا، سطوح عالی، بانک های دولتی
  • مریم اسکافی، فرح ترکمان صفحات 19-36
    هدف مقاله حاضر سنخ شناسی طلاق عاطفی در شهر مشهد است. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و با تکنیک تحلیل خوشه ایانجام شده است. این پژوهش در سطح توصیفی و طبقه بندی با استفاده از ابزار ترکیبی متشکل از سه پرسش نامه نیمه استاندارد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 30 زوج متاهل تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شده اند. بر اساس تکنیک مذکور، نمرات نمونه در ابعاد پنج گانه (توازن من ما، فعالیت های مشترک، نزدیکی، استقلال وابستگی و وفاداری) طلاق عاطفی در چهار دسته طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که 35% نمونه از حالت توازن خارج شده و در دو سر طیف قرار دارند و سایر اعضای نمونه در دو دسته «بیش تر متصل» و «بیش تر منسجم» قرار دارند. نمرات طلاق عاطفی برای زنان در همه ابعاد پنج گانه از مردان بالاتر است.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، انسجام خانواده، مدل قوت های خانواده، رها، گرفتار، منسجم، متصل
  • مهری بهارلو، سید محمد کلانتر کوشه، یحیی مهاجر صفحات 37-50
    با توجه به این که تعهد زنان به زندگی زناشویی تاثیر به سزایی در تداوم خانواده دارد، پژوهش حاضر به مقایسه سبک های هویتی در دو گروه از زنان متعهد و غیرمتعهد پرداخته است. بدین منظور ده نفر از زنان غیرمتعهد بازداشت شده در ندامت گاه فردیس و ده نفر از زنان متعهد مراجعه کننده به مرکز مشاوره آوین به صورت هدف مند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در تحلیل داده ها از تحلیل محتوای مطالب یادداشت شده استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش درباره شاخص های تعیین کننده سبک هویت، یعنی نگرش های مذهبی، سیاسی، شغلی و نیز توصیف خود، روش تصمیم گیری، هدف و برنامه و نگاه به آینده، احساس در تصمیم گیری های مهم، انتخاب دوستان و نگاه به جنسیت، میان دو گروه زنان متعهد و غیرمتعهد تفاوت هایی مشاهده شد. با توجه به خصوصیات مذکور و فراوانی آن ها نتیجه گرفته می شود که سبک هویت غالب در زنان غیرمتعهد در این پژوهش، سبک اجتنابی/ سردرگم و در زنان متعهد، سبک هویتی اطلاعاتی است.
    کلیدواژگان: تعهد، سبک هویت اجتنابی، سردرگم، اطلاعاتی، هنجاری، فرازناشویی
  • فروغ پارسا صفحات 51-71
    حرکت های دفاع از حقوق زن مسلمان، که تحت تاثیر جنبش فمینیسم غربی در جهان اسلام شکل گرفته بود، در اواخر قرن بیستم قرائت زن گرایانه از قرآن را پدید آورد. این قرائت با اعتقاد به این که رسول خدا (ص) در پانزده قرن پیش با توجه به آیات قرآنی ارزش و شخصیت ویژه ای به زن داد، بر آن است که پس از رسول خدا، قرآن دست خوش تمایلات مردسالارانه مفسران شده است. قرائت زن گرایانه از قرآن با توجه به برابر بودن زن و مرد در آفرینش ایده برابری حقوقی زن و مرد را مطرح می کند. این قرائت رویکرد هرمنوتیک و موضوعی در تفسیر آیات قرآن را در حکم مبنای روش شناختی خود مطرح می کند و توجه به ماهیت جنسیتی و قواعد زبان عربی در تفسیر از قرآن را ضروری می داند. طرف داران این قرائت معتقدند بر این اساس می توان بسیاری از آموزه ها و احکام قرآنی مربوط به زن، هم چون تعدد زوجات، حجاب و دیگر مسائل حقوقی زنان را به گونه ای دیگر تبیین کرد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، قرائت زنانه، مدافعان حقوق زن، برابری جنسیتی، تفسیر هرمنوتیک، زبان عربی
  • مریم رفعت جاه، فاطمه رحیمی صفحات 73-92
    در این پژوهش عوامل تاثیرگذار در بی تفاوتی و انفعالسیاسی زنان ایرانی با استفاده از آرای رابرت دال و مارتین لیپست بررسی شده است.برای گردآوری و تحلیلداده ها از ترکیب روش های کمی و کیفیاستفاده شده، نمونه گیری به شیوه هدف مند بوده و افراد مورد مطالعه از میان زنان و مردان با تحصیلات دانشگاهی و شاغل ساکن شهر تهران انتخاب شده اند. بر اساس یافته ها، مهم ترین عوامل انفعال سیاسی افراد مورد مطالعه احساس اثربخش نبودن سیاسی و مشکلات اقتصادی بوده است. هم چنین، انفعال سیاسی زنان بیش تر از مردان بوده و این مسئله، صرف نظر از عوامل روان شناختی و اقتصادی، به نوع نگاه به نقش زن در جامعه و باورهای کلیشه ای جنسیتی مربوط است. به علاوه، یافته های این تحقیق حاکی از پایین بودن آگاهی و اعتماد به نفس سیاسی زنان در مقایسه با مردان و بهره گیری کم تر آنان از فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی است. هم چنین، در افراد مورد مطالعه مشارکت سیاسی جوانان کم تر از میان سالان بوده و سطح تحصیلات سبب تفاوت در مشارکت یا انفعال سیاسی افراد نشده است.
    کلیدواژگان: انفعال سیاسی، مشارکت سیاسی، آگاهی سیاسی، احساس اثربخش نبودن، اعتماد به نفس سیاسی، باورهای جنسیتی
  • محمدرضا زارع مهرجردی، فاطمه فتحی، مرتضی خدایی صفحات 93-110
    پسته یکی از محصولات مهم صادراتی است و نیاز شدید به نیروی کار در تمامی مراحل تولید و فراوری این محصول می طلبد که زنان، که بخش قابل توجهی از منابع انسانی اند، در فرایند تولید حضور یابند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر توسعه مشارکت زنان ضروری است. بدین منظور، 52 کارشناس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و داده ها با استفاده از پرسش نامه در سال 1392 جمع آوری و با به کارگیری روش SWOT و نرم افزار Spss تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان داد که مهم ترین نقطه قوت مشارکت زنان انگیزه کسب درآمد و کمک مالی به خانواده، مهم ترین ضعف اعتماد به نفس نداشتن زنان، مهم ترین فرصت وجود بیش از 110 هزار هکتار باغ پسته در شهرستان و مهم ترین تهدید مشارکت زنان نیاز شدید به نیروی کار و تعصبات به زن بیان شده است. به منظور تقویت نرخ مشارکت زنان راه بردهایی ارائه شده است که مهم ترین آن ها شامل تقویت مدیریت منابع انسانی و ارائه مشوق های مادی و معنوی به منظور افزایش انگیزه مشارکت، تغییر در نگرش جامعه به زنان و فراهم کردن فضای اشتغال و درآمدزایی آنان، تامین امنیت مالی و اخلاقی فضای کسب و کار در بخش کشاورزی، و کنترل فقر روستایی و افزایش بنیه مالی زنان است.
    کلیدواژگان: مشارکت زنان، پسته، رفسنجان، SOWT
  • مطالعه میزان اضطراب فیزیک اجتماعی و عوامل اجتماعی مرتبط با آن / مورد مطالعه: دختران دانش جوی مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز
    محمد عباس زاده، مرضیه مختاری صفحات 111-126
    فرهنگ عصر حاضر به افراد و به ویژه به زنان می آموزد که ارزش آن ها به ظاهرشان است. برخی افراد، وقتی احساس می کنند که ظاهرشان مطلوب نیست، دچار اضطراب فیزیک اجتماعی می شوند. نقش رسانه های جمعی که معیارهای زیبایی دور از دسترس ارائه می دهند و هم چنین شبکه های اجتماعی که این معیارها را تقویت می کنند در این مسئله انکارناپذیر است. مطالعه حاضر می کوشد تا میزان اضطراب فیزیک اجتماعی را در بین دختران، با هدف تعیین ارتباط این نوع اضطراب با رسانه های جمعی و هم سالان، تعیین کند. جامعه آماری شامل تمامی دانش جویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1391-1392 به تعداد 4514 نفر است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 376 نفر برآورد شد. داده ها به روش پیمایشی و با ابزار اندازه گیری پرسش نامه گردآوری و با استفاده از نرم افزار 20- SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد: متغیرهای مستقل بررسی شده 10 درصد از تغییرات متغیر اضطراب فیزیک اجتماعی را تبیین می کنند و متغیر هم سالان با 274/0 = Betaبیش ترین مقدار واریانس اضطراب فیزیک اجتماعی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب فیزیک اجتماعی، هم سالان، رسانه های جمعی، تصور بدنی
  • روح الله مهدوی حاجی صفحات 127-141
    الهیات فمینیستی یکی از مباحث مهم فمینیسم است. الهیات فمینیستی به دنبال طرح سوالات مربوط به حقوق زنان از دین و کلیساست. کتاب مقدس به عنوان سنت مکتوب یهودی مسیحی توجه الهی دانان فمینیست را جلب کرده است. آنان سعی می کنند تا متن کتاب مقدس را با سوالات جدی مربوط به حقوق زنان مواجه کنند. بخشی از الهی دانان فمینیست، با پیش فرض نگارش کتاب مقدس در فرهنگی مردسالارانه، به دنبال بازخوانی و تفسیر مجدد متن بوده اند. رویکرد آنان، به جای اعتماد، انتقادی و هم راه با سوء ظن است.
    این مقاله می کوشد فصل شانزدهم از سفر پیدایش از کتاب مقدس را بازخوانی کند که در آن داستان ازدواج هاجر، همسر دوم حضرت ابراهیم (ع)، نقل شده است. در تفسیر این فراز از کتاب مقدس الهی دانان فمینیست می کوشند، با رویکرد انتقادی خود، تفسیری جدید به جای تفسیر کهن ارائه دهند. آنان متن مقدس را در برابر سوالات برگرفته از رویکرد جنسیتی قرار می دهند، اما به نقش اجتماعی ابراهیم (ع) در مقام پیامبر و مربی جامعه و نقش مکمل ساره و هاجر در یاری به او توجه نکرده اند. ساره و هاجر هم چون همه زنان فداکار تاریخ نقشی اساسی در انجام ماموریت الهی ابراهیم (ع) ایفا کردند.
    کلیدواژگان: الهیات فمینیستی، هاجر، ابراهیم (ع)، ساره، کتاب مقدس
|
  • Leila Ostad Hashemi, Seyed Jafar Mirhosseini, Maliheh Khalvati, Mahdi Asefi Pages 1-17
    The present study is aimedat exploring the obstacles to employee women promoting to high managerial levels in governmental banks، and recognizing the differences in viewpoints of men and women employees. It is a survey-based study، and the data was collected through questionnaires. The statistical population consisted of all men and women employees working at governmental banks; holding Bachelor''s degrees and higher and with at least five years of experience. 400 subjects were drawn as the research sample through multistage cluster sampling. T-test and one-way analysis of variance were used for data analysis and hypothesis testing. The findings of the study show that in all the hypotheses there were significant differences between viewpoints of men and women staff concerning obstacles to women promoting to high managerial levels in governmental banks. Moreover، the results of the study indicate that the variables of dominant organizational culture، women lack of tendency for promotions، and gender stereotypes of the society were seen as the most important obstacles، and women physical and mental features were considered as the least important obstacles.
    Keywords: Women managerial obstacles, Promotion, High levels, Governmental banks
  • Maryam Eskafi, Farah Torkaman Pages 19-36
    Typology of emotional divorce in the city of Mashhad is the aim of this study. It was done through survey method and cluster sampling. Three semi-structured questionnaires were distributed among 30 couples that had been selected via purposive sampling. Based on the above-mentioned technique, the scores were categorized in five-dimensional categories of emotional divorce, namely I-we balance, shared activities, proximity, independency-dependency, and faithfulness. The results show that 35% of the sample members were out of balance and were at the two endpoints of the continuum, and other members of the sample fell into the two categories of "more connected" and "more integrated". The women scores were higher in all five-dimensional categories of emotional divorce.
    Keywords: Emotional divorce, Family integrity, Family strengths model, Unrestricted, Restricted, Integrated, Connected
  • Mehri Baharlou, Seyed Mohammad Kalantar Kousheh, Yahya Mohajer Pages 37-50
    Considering the fact that women commitment to marital life plays a significant role in family stability, the present study is aimed at comparing identity styles of committed and non-committed women. With that in view, 10 unfaithful women who had been suspended in Fardis Prison, and 10 faithful women who had referred to Arvin Counseling Center were purposively selected. Semi-structured interviews were used for data collection, and the data was analyzed through content analysis of the taken notes. Based on the findings of the study, there were differences between the two groups of faithful and unfaithful women with regard to determining indices of identity style, i.e., religious, political, and occupational attitudes as well as description of self, decision-making method, goals and future plans, future outlook, emotions in making major decisions, selection of friends, and attitudes towards gender. Considering the mentioned features and their distribution, we can conclude that the dominant identity style of non-committed women of this study is avoidant/diffuse identity style and for committed women it is informative identity style.
    Keywords: Commitment, Avoidant, diffuseidentity style, Informative, Normative, Extramarital
  • Forough Parsa Pages 51-71
    The movements aimed at defending Muslim women rights, which had been formed in the Islamic world under the influence of western feminist movement, led to emergence of feminist readings of the Quran by the end of the twentieth century. This approach proposes the ideology that, based on the verses of the holy Quran, the Prophet Muhammad (pbuh) had set particular value and personality to women; however, after the Prophet, predisposed masculine exegeses of the Quran have dominated. The feminist reading of the Quran advocates the equality between men and women by considering the equality of their creation. As its methodology, this kind of reading draws upon hermeneutics and content-based approach in interpreting the Quranic verses. It necessitates focusing on gender-specific nature and syntax of Arabic language in interpreting the Quran. The proponents of this approach believe that a good number of women-related Quranic instructions and decrees like polygamy, Hijab, and other legal issues could be construed differently.
    Keywords: Quran exegesis, Feminist reading, Advocates of women rights, Gender equality, Hermeneutic interpretation, Arabic language
  • Maryam Rafatjah, Fatemeh Rahimi Pages 73-92
    In this research, factors affecting Iranian women political indifference and passivity have been studied using Robert Dahl and Martin Lipset theories. For data collection and analysis a combination of qualitative and quantitative methods as well as purposive sampling were employed. Subjects were selected from among men and women who had academic degrees and jobs and resided in Tehran. Based on the findings of the study, feelings of political ineffectiveness and economic problems were the main reasons for political passivity of the individuals. Furthermore, women political passivity outperformed that of men. Regardless of psychological and economic factors, this might be due to gender-related stereotypes and attitudes towards women's roles. In addition, the findings of the study indicate the low rate of political awareness and self-confidence of the women in comparison to men, and their lesser degree of utilization of modern technological means of information and communication. The political participation of the youth was also lower than middle-aged individuals; however, education level was not seen to be at work in the subject's political activity or passivity.
    Keywords: Political passivity, Political participation, Political awareness, Feelings of ineffectiveness, Political self, confidence, Gender beliefs
  • Mohammad Reza Zare Mehrjordi, Fatemeh Fathi, Morteza Khodayi Pages 93-110
    Pistachio is one of the main exported products which severely requires workforce in all its procedures of production and processing. Accordingly, women can play a significant role as human resources in pistachio process of production. Thus, recognizing factors that affect the development of women participation is of great importance. With that purpose, 52 experts were randomly selected via simple sampling. The data was collected through questionnaires during the year 1392, and was then analyzed by SWOT method and SPSS software. The results revealed that the main strong point of women participation is motivation for earning income and supporting the family financially, and the main weak point was women lack of self-confidence. Moreover, the main opportunity which was indicated was the availability of more than 110000hectares of pistachio gardens in Rafsanjan, and the most important threat to women participation was the severe need to workforce and prejudices against women. Some strategies have been offered for increasing the rate of women participation, namely improving human resource management, offering financial and non-financial rewards for enhancing women motivation, changing existing attitudes towards women, providing proper conditions for their business activities, providing financial and ethical security in agriculture, controlling rural poverty, and enhancing women financial capability.
    Keywords: Women cooperation, Pistachio, Rafsanjan, SOWT
  • Mohammad Abbaszadeh, Marzieh Mokhtari Pages 111-126
    The current culture trains the individuals particularly the women that their value depends on their appearance. Some people feel social physiqueanxiety knowing that they do not enjoy a pleasing appearance. The role of the mass media that present unreachable beauty criteria and social networking sites that reinforce such criteria cannot be denied. The present study attempts to assess the rate of social physiqueanxiety of girls with the aim of determining the relation between this type of anxiety and the mass media and peers. The statistical population consists of all 4514 female undergraduates of Tabriz University in the academic year of 1391-92. The sample size was calculated as 376 people with the aid of Kukran Formula. Survey method and questionnaires were used for data collection, and the data was then analyzed by SPSS-20 software. The results show that the independent variables determine 10% of social physiqueanxiety variable. The peer variable (Beta=0/274) determined the highest variance value of social physique anxiety.
    Keywords: Social physique anxiety, Peers, The mass media
  • Rouhollah Mahdavi Haji Pages 127-141
    One of the main issues in feminism is feminist theology. Feminist theology poses questions with regard to women rights in religion and church. The Bible as the Jewish-Christian script has been the target of attention of feminist theologians. They attempt to confront the Scripture with serious questions about women rights. Presupposing that the Scripture has been written within a masculine culture, some feminist theologians have attempted for re-reading and reinterpreting the text. Their approach is critical and skeptical, rather than trustful. The present study attempts to re-read the sixteenth chapter of the Scripture which narrates the story of marriage of the Prophet Abraham and his second wife Hagar. Feminist theologians have attempted to interpret this section anew by adopting a critical approach. They confront the Scripture with gender-related queries. However, they have disregarded the social role of the Prophet Abraham as a messenger and society leader, and have failed to consider the complementary role of Sarah and Hagar in assisting him. Sarah and Hagar, like other faithful women in the history, played a vital role in the Prophet Abraham's divine mission.
    Keywords: Feminist theology, Hagar, the Prophet Abraham, Sarah, Scripture