فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا ابوالفتح زاده، علی یوسفی، امیر مظفر امینی صفحات 1-27
    با توجه به حدود یک دهه تاکید بر رویکرد توان مندسازی زنان روستایی در برنامه های توسعه، هدف پژوهش حاضر سنجش توان مندی و ارزیابی عوامل تاثیرگذار اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و حمایتی در توان مندسازی زنان روستایی شهرستان اصفهان است. جامعه آماری زنان ساکن روستاهای شهرستان اصفهان بوده و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 222 نفر تعیین و اطلاعات لازم با روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ایو پرسش نامه ساخت یافته گردآوری شد. در مرحله پیش آزمون، 80 پرسش نامه به طور تصادفی میان زنان روستایی توزیع شد و بر اساس روش آلکایر و فوستر، برای ارزیابی عوامل موثر در ناتوانی زنان روستایی از رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج این روش نشان داد که با در نظر گرفتن 30 درصدی سطح آستانه ناتوانی، میزان و شدت ناتوانی در میان زنان روستایی به ترتیب، 28 و 45 درصد است. به عبارتی، 28 درصد زنان جامعه آماری در حداقل 30 درصد معیارها ناتوان و به طور متوسط شدت ناتوانی شان 45 درصد است. نتایج حاصل از مدل رگرسیونی نشان داد که تحصیلات، اشتغال، استفاده از رسانه های جمعی، روابط اجتماعی و شغلی، دریافت درآمد شخصی، سلامتی، حمایت های دولت، استفاده از انواع آموزش ها، باور به برابری جنسیتی و وجود صندوق های اعتباری تاثیر مثبت و معنی داری در توان مندی زنان دارد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، توان مندسازی، روش الکایر و فوستر، رگرسیون لجستیک
  • عزت الله احمدی، صمد عدلی پور، سیمین افشار، لیلی بنیاد صفحات 29-50
    در عصر حاضر با رشد فرهنگ مصرفی و رسانه های ارتباط جمعی، بدن اهمیت بسیاری یافته است. یکی از مسائل مطرح شده در حوزه جامعه شناسی بدن، مدیریت بدن است که امروزه در میان دختران و زنان رواج فراوانی یافته است که در آن افراد با تغییر ویژگی های ظاهری بدن خود به ساخت بدن اجتماعی مبادرت می ورزند. در پژوهش حاضر عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر در این پدیده با استفاده از نظریه های بوردیو، گیدنز، فدرستون، ترنر و گافمن بررسی شده است. این پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در سال 1391 انجام شده است. حجم نمونه را 530 نفر از زنان و دختران 15 تا 45 ساله شهر تبریز تشکیل داده اند. روش نمونه گیری از نوع خوشه ایچندمرحله ای بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن اند که میان متغیرهای پذیرش اجتماعی، احساس فشارهای اجتماعی، سرمایه فرهنگی، وضعیت شغلی و تاهل، طبقه اجتماعی و استفاده از رسانه های جمعی خارجی با مدیریت بدن رابطه مستقیم و میان متغیرهای دین داری و استفاده از رسانه های جمعی داخلی با مدیریت بدن رابطه معکوس برقرار است. متغیرهای ذکرشده در مجموع 41 درصد از تغییرات مدیریت بدن را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، مدیریت بدن، پذیرش اجتماعی بدن، رسانه های ارتباط جمعی
  • خدارحم بزی صفحات 51-72
    در پی گسترش روزافزون شهر ها، بشر برای مدیریت و اداره آن ها راهی جز زمینه سازی برای توسعه دموکراسی نداشته است و در این راه به شکل تازه ای از حاکمیت دست یافته است که برخی آن را در حد اختراع و ابداع جدید در برقراری نظام اجتماعی نوین دانسته اند. هدف مقاله حاضر، بررسی مولفه های حکم روایی خوب شهری از دیدگاه زنان در شهر زابل است که با روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتاب خانه ای و بررسی های میدانی و نیز بهره گیری از شیوه AHP انجام شده است. برای انتخاب شاخص های حکم روایی شهری نیز از میان شاخص های 24 گانه سازمان ملل متحد، پنج شاخص کلی و مهم (مشارکت، تساوی، اثر بخشی، پاسخ گویی، و امنیت)، که هسته اصلی این شاخص ها را تشکیل داده و از طرف همه سازمان ها پذیرفته شده، انتخاب شده است. نتایج به دست آمده اهمیت و اولویت بندی شاخص های حکم روایی خوب شهری در سطح شهر زابل از نظر زنان را به این صورت نشان می دهد که شاخص امنیت در رتبه اول، تساوی در رتبه دوم، مشارکت در رتبه سوم، پاسخ گویی در رتبه چهارم، و اثربخشی در رتبه پنجم قرار دارد.
    کلیدواژگان: حکم روایی خوب شهری، شهر زابل، امنیت، زنان
  • علی بقایی سرابی، سمیه حق شناس صفحات 73-97
    هدف این مقاله کنکاشی تجربی است درباره تاثیرات مجزا و توامان سرمایه های اجتماعی و فرهنگی در مواجهه زنان و دختران دانشجو با رفتارهای غیراخلاقی. فرضیه اصلی این است که برخورداری هرچه بیش تر از هر دو نوع سرمایه اجتماعی و فرهنگی، احتمال مواجهه زنان با رفتارهای غیراخلاقی را کاهش می دهد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دختر پنج گروه علمی عام در دانشگاه رودهن و تهران تشکیل می دهند که در هنگام جمع آوری داده های این پژوهش، دست کم دو ترم تحصیلی را در این دانشگاه ها گذرانده بودند. برای آزمون فرضیه مذکور، حدود 420 دانشجوی دانشگاه های تهران و رودهن با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ساخت یافته محقق ساخته ای است که از طریق آن اظهارات دانشجویان درباره میزان مواجهه با جرایم اخلاقی و میزان برخورداری از سرمایه های اجتماعی و فرهنگی در یک مقطع زمانی گردآوری شد. نتیجه آزمون فرضیه مذکور نشان داد که به رغم وجود رابطه مستقیم میان برخورداری از سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی، میان سرمایه فرهنگی و مواجهه با رفتارهای غیراخلاقی رابطه ای معماگونه برقرار است؛ به طوری که برخورداری بیش تر از سرمایه اجتماعی بازدارنده مواجهه زنان با رفتارهای غیراخلاقی و برخورداری بیش تر از سرمایه فرهنگی تسهیل کننده مواجهه زنان و دختران دانشجو با رفتارهای غیراخلاقی است.
    کلیدواژگان: قربانیان رفتارهای غیراخلاقی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، زنان و دختران
  • سهیلا صادقی فسایی، نرمین نیکدل صفحات 99-125
    پژوهش حاضر تلاشی است برای بررسی چگونگی برساخت معانی، درک و تفاسیر کنش گران از تحقیر اجتماعی با رویکردی جنسیتی. برای تحلیل این مسئله از روش کیفی نظریه زمینه ای استفاده شده است و با تعداد 40 نفر از شهروندان ساکن تهران مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شده است. در خلال تحلیل داده ها، سه مقوله عمده کیفیت مقایسه اجتماعی، بازنگری در نقش های جنسیتی، و آگاهی از جنسیت نهادینه شده از بطن مفاهیم استخراج شده که در نهایت، به تولید مقوله هسته محور مبادرت شد. یافته ها حاکی از فضای گفتمانی جنسیتی است که روابط را زیر سیطره خود قرار داده و عاملی در راستای تحقیر درون گروهی و بین گروهی است. برخلاف تصور رایج، مردان نیز مانند زنان، اما نه مشابه یک دیگر، چالش هایی را از قبل جنسیت خود متحمل می شوند که زمینه ساز تحقیر آنان می شود؛ اما جنسیت در زنان، به دلیل کارکرد ایدئولوژیک گفتمان مردسالاری، تهدید بالقوه ای برای تحقیرشدگی آنان است که نحوه مواجهه با تحقیر را برای آنان دشوار می کند.
    کلیدواژگان: تحقیر، روش کیفی، جنسیت، مردینگی، زنانگی
  • ژاسنت صلیبی، گلاله مدرسی صفحات 127-154
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت عمومی با فرسودگی شغلی و کفایت اجتماعی معلمان زن مدارس ابتدایی در شهر تهران انجام شده است. در این تحقیق از پرسش نامه 28 سوالی GHQ، که برای سنجش سلامت عمومی به کار می رود، استفاده شده است. هم چنین برای سنجش فرسودگی شغلی (MBI) از پرسش نامه 25 سوالی مسلچ، شامل چهار خرده آزمون (خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، عملکرد شخصی، و درگیری) استفاده شده است و در نهایت برای سنجش کفایت اجتماعی از پرسش نامه الگوی چهاربعدی کفایت اجتماعی فلنر، شامل 47 پرسش، استفاده شده است. داده های خام گردآوری شده از طریق روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شده است. برای تحلیل های استنباطی از رگرسیون ساده تک متغیره استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که بین سلامت عمومی و فرسودگی شغلی ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد؛ به این معنی که با افزایش سلامت عمومی، فرسودگی شغلی کاهش و با کاهش میزان سلامت عمومی، فرسودگی شغلی افزایش می یابد، اما بین سلامت عمومی و کفایت اجتماعی ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، فرسودگی شغلی، کفایت اجتماعی، معلمان زن مدارس ابتدایی
  • زهرا کریمی، الهام جهانتیغ، سهند ابراهیمی پور فائز صفحات 155-178
    در طول تاریخ بشر زنان همواره نقش شایان توجهی در تحولات اجتماعی، سیاسی، و اقتصادی ایفا کرده اند. امروزه با وجود پیش رفت های همه جانبه در علوم طبیعی و انسانی، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه سهم زنان در فعالیت های اقتصادی و اشتغال پایین است. در مطالعات توسعه، گاه این پرسش مطرح شده که آیا دلیل این مشارکت اندک زنان در این کشورها باورهای سنتی یا دینی است؟ در این مقاله با انتخاب 16 کشور در حال توسعه و توسعه یافته اسلامی و غیراسلامی با ارائه تحلیلی آماری از وضعیت مشارکت زنان در بازار کار کشورهای بررسی شده، جایگاه زنان در کشورهای مسلمان و غیرمسلمان مقایسه شده است. در نهایت با استفاده از روش تاکسونومی عددی نشان داده شده است که کشورهایی که از نظر وضعیت اشتغال شرایط بهتری را برای زنان فراهم کرده اند از نظر شاخص های اقتصادی در وضعیت مناسب تری قرار دارند و تفاوت های دینی در نرخ مشارکت زنان نقش نداشته است.
    کلیدواژگان: بازار کار، اشتغال زنان، کشورهای مسلمان و غیرمسلمان، تفاوت های دینی
|
  • Zahra Abolfathzadeh, Ali Yousefi, Amir Mozaffaramini Pages 1-27
    There has been a decade-long focus on rural women empowerment in developmental plans. Given that, the present research is an assessment of empowerment and evaluation of socio-cultural, economic, and supportive factors which affect the empowerment of rural women in the city of Isfahan. The research population consisted of women dwelling in villages of Isfahan. The sample size was calculated as 222 through Kokran formula and the required data was collected through cluster sampling and a structured questionnaire. During the pretest phase, 80 questionnaires were randomly distributed among rural women and Alkire and Foster method was used. Moreover, logistic regression was used for evaluating factors affective rural women disempowerment. The results show that the rate and intensity of disempowerment in rural women was 28% and 45% respectively considering 30% as disability cutoff point. In other words, 28% of women in the statistical population were unable in at least 30% of criteria, and their degree of inability is 45% on average. The results of regression model reveal that education, occupation, use of the mass media, social and occupational relations, personal incomes, health, government support, use of various trainings, belief in gender equality, and credit funds have positive and meaningful effects on women empowerment.
    Keywords: Rural women, Empowerment, Alkire, Foster method, Logistic regression
  • Ezatollah Ahmadi, Samad Adlipour, Simin Afshar, Leili Bonyad Pages 29-50
    At present time, body has become significantly important due to growth of consumption culture and the mass media. One of the raised issues in the field of body sociology is body management; an issue which has received considerable attention by girls and women. By changing their physical appearance, individuals make social construction of body. The present research studies social and cultural factors affecting the emergence of this phenomenon considering theories of Bourdieu, Giddens, Featherstone, Turner, and Goffman. The study is a survey-based one and the data was collected through a questionnaire made by the researcher. The population sample consisted of 530 girls and women in Tabriz ranging from 15 to 45 in age, in the year 1391. Multistage sampling method was used, and the results indicate that there are direct relationships between the variables of social acceptance, feeling social pressures, cultural capital, occupation status, marriage status, social class, use of the foreign mass media and body management. There are indirect relationships between religiosity and use of the foreign mass media variables and body management. The mentioned variables could explicate 41% of body management changes.
    Keywords: Sociology of body, Body management, Body social acceptance
  • Khodarahm Bazi Pages 51-72
    Following the ever increasing spread of cities, human being has found no way for controlling and managing the cities except through democratic development. For achieving that, he has reacheda new form of governance. Somehave considered this as a new creation and invention in constructing modern social structure. The present paper aims to study the elements of proper urban governance from viewpoints of women in the city of Zabol. The study was conducted through descriptive-analytic method, library studies, and field studies and through deployment of AHP method. For selecting urban governance indices—from among 24 indices of the United Nations—five general and important criteria (namely, cooperation, equality, effectiveness, answerability, and security) were selected; which form the core of these indices and are accepted by all organizations. The results show the necessity and priority of good governance indices from the viewpoints of women in the city of Zabol asfollow: First, security index; second, equality; third, cooperation; fourth, answerability; and fifth, effectiveness
    Keywords: Proper urban governance, ZabolCity, Women
  • Ali Baghaeisarabi, Sommayeh Haghshenas Pages 73-97
    The purpose of this study is to explore the distinct and concurrentimpacts of social and cultural capitals onwomen and girls encountering unethical behaviors. The main hypothesis was that the more women possess these two capitals, the lesser their encounter with immortal behaviors would be. The research population consisted of all female university students in five general academic groups in Roudehen and Tehran universities. At the time of data collection, the participants had spent at least two semesters at the due universities. For testing the research hypothesis, around 420 students of Roudehen and Tehran Universities were selected through stratifiedsampling. A "structured researcher-made" questionnaire was used for eliciting the student's responses concerning the rate of "encountering ethical crimes" and their possession of social and cultural capitals during"a certain period of time". The results of the research hypothesis show that despite the direct relationship between possession of social capitals and cultural capitals, there exists a mysterious relationship between cultural capital and encountering unethical behaviors in a way that more possession of social capitals prevents women from encountering unethical behaviors, and more possession of cultural capitals facilitates the encounter of university girls and women with unethical behaviors.
    Keywords: Victims of unethical behaviors, Social capital, Cultural capital, Women andgirls
  • Soheila Sadaghifasaee, Narmin Nikdel Pages 99-125
    The present study aims at exploring howagents would make sense of, perceive, and interpret social humiliation, via a gender-related approach. Qualitative grounded theory was employed for analyzing the issue and forty citizens of Tehran were requested to attend a semi-structured interview. Through data analysis, three main categories of quality of social comparison, re-consideration of gender-related roles, and awareness of institutionalized sexuality were extracted; which eventually led to the emergence of the core category. The findings are indicative of a gender-related discursive context which has dominated the relations and is a driving force in intragroup and intergroup humiliation. Contrary to common beliefs, men, like women—yet in a dissimilar way—endure challenges related to their own sexuality which results in their humiliation. However, given the ideological function of patriarchic discourse, femininity is a potential threat for women humiliation and makes it difficult for them to cope with it.
    Keywords: Humiliation, Qualitative method, Masculinity, Femininity
  • Jacenth Salibi, Gelaleh Modaresi Pages 127-154
    The present study was conducted with the aim of studying the relation between general health and occupational burnout and social efficiency of primary school female teachers in the city of Tehran. In this research, the 28-item General Health Questionnaire(GHQ) was used for assessing the general health. Maslach Burnout Inventory (MBI) which consists of 25 items and four scales of emotional exhaustion, depersonalization, personal accomplishment, and tensionwas utilized. Flener four-dimensional model questionnaire, which consists of 47 items, was administered for assessing social competences. Raw data, collected through descriptive statistics (mean, deviation) and inferential statistics, was then analyzed. Simple linear regression was used for inferential analyses. The results indicate that there is indirect and significant relationship between general health and occupational burnout, in a sense that when general health increases, occupational burnout decreases, and when general health decreases, occupational burnout increases. However, there was no significant relationship between general health and social efficiency.
    Keywords: General health, Occupational burnout, social Competency
  • Zahra Karimi, Elhma Jahantigh, Sahand Ebrahimipourfaez Pages 155-178
    Throughout the history, women have played an outstanding role in social, political, and economic transformations. Today, despite widespread developments in humanities and natural sciences, women contribution in economic and occupational activities is still low. In developmental plans, a question that is often posed is whether or not women limited contribution is due to traditional and religious beliefs. In this research, 16 developed and developing countries (bothMuslim and non-Muslim) were selected and the status of women in Muslim and non-Muslim countries was compared through statistical analyses of women contribution in the labor market of these countries. Ultimately, through numerical taxonomy it was shown that the countries that have provided better occupational conditions for women enjoy better economic indices, and religious differences have played no role in women rate of contribution.
    Keywords: Labor market, Women occupation, Muslim, non, Muslim countries, Religious differences