فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن الهیاری، محمدرضا قلیزاده صفحات 1-18
    یکی از مفاهیم نیازمند بررسی در تاریخ اسلام و ایران، به ویژه در دوره صفوی، مفهوم سیادت است. گرچه این مفهوم از آغاز تا دوره صفویه مسیری انقباضی (هاشمی، طالبی، علوی، و فاطمی) طی کرد، درباره انتساب سیادت (پدری یا مادری) دیدگاه های تازه ای نیز پدید آمد. نگارندگان این مقاله موفق شدند دو رساله به نام های الاشراف علی سیاده الاشراف تالیف سیدحسین بن مجتهد کرکی (د 1001ق) و رساله فی اولاد البنات یا اثبات سیاده اولاد الاناث تالیف سیداحمد بن زین العابدین علوی عاملی (د 1060ق) را بازشناسی کنند که نویسندگان آن ها درصددند ره یافتی متفاوت با گفتمان غالب عصر خویش درباره انتساب سیادت ارائه دهند. هم چنین در این پژوهش برآنیم ضمن بازشناسی و معرفی این دو نسخه خطی با تکیه بر تحلیل تاریخی مفهومی و متنی نسخ فوق به بررسی اندیشه های مولفان آن درباره مفهوم سیادت بپردازیم.
    کلیدواژگان: سیادت و جنسیت، عصر صفوی، سیدحسین مجتهد کرکی، سیداحمد علوی عاملی
  • بررسی تجربه زیسته حضور زنان در مشاغل مردانه / مطالعه موردی: زنان آتش نشان و زنان راننده تاکسی ون شهر تهران
    شهلا باقری، راضیه سادات شاهمرادی زواره صفحات 19-44
    اشتغال زنان، در مفهوم جدید آن، فعالیت اقتصادی ایشان در ساعت های معین و دور از محیط خانه تعریف می شود که هر روز ابعاد وسیع تری به خود می گیرد. مسئله از آن جا آغاز می شود که اشتغال تحت تاثیر ویژگی های جنسیتی قرار گرفته و عناوینی با نام مشاغل مردانه و مشاغل زنانه ایجاد شده است. در نتیجه این تقسیم بندی، برای ورود زنان به یک سری از مشاغل در جامعه ما ممنوعیت های قانونی یا اجتماعی ایجاد شده است. از آن جا که این مسئله در جامعه تاثیرگذار است، توجه مسئولان امر و متخصصان امور اجتماعی را به خود جلب کرده است. در نهایت، آن چه در جامعه مشاهده می شود اتخاذ سیاست های مبهم و تصمیم گیری های متعارض در این عرصه است؛ بنابراین در این پژوهش تفکیک جنسیتی افقی مشاغل و به همین منظور تجربه زیسته زنان حاضر در مشاغل مردانه بررسی شده است. روش تحقیق کیفی است و داده ها از طریق مصاحبه عمیق جمع آوری شده است. پس از کدگذاری مصاحبه ها نتایج در چند گروه گردآوری شد و علل ورود زنان به مشاغل مردانه، مشکلات زنان در این مشاغل، و کارکردهای حضور زنان در مشاغل مردانه نتیجه گیری شده است. در نهایت، به نظر می رسد چیستی تجربه زیسته زنان حاضر در مشاغل مردانه با توجه به تیپولوژی مشاغل متفاوت است.
    کلیدواژگان: تفکیک جنسیتی مشاغل، تقکیک افقی، مشاغل مردانه، تجربه زیسته
  • ارزیابی عملکرد بوستان های زنان در ارتقای عدالت جنسیتی در شهرهای اسلامی / نمونه موردی: بوستان مادر آزادگان، منطقه 15 شهر تهران
    مریم برومند، سولماز رضایی صفحات 45-61
    امروزه شهرسازی مردانه و محیط های نامطلوب شهری سبب شده است که بهره مندی زنان از فضاهای عمومی شهری کاهش یابد و نوعی از بی عدالتی در جامعه حاکم شود. این پژوهش به منظور بررسی عملکرد بوستان زنان در ارتقای عدالت جنسیتی در شهرها، به صورت موردی در بوستان مادر پارک آزادگان واقع در منطقه 15 شهر تهران انجام شده است. نتایج این پژوهش شهری راه بردی بر پایه روش تحقیق ارزیابی و هم بستگی نشان می دهد که دسترسی، آزادی حضور، و امنیت از دید زنان مهم ترین شاخص های دست یابی به عدالت جنسیتی است و میان این شاخص ها و عملکرد بوستان زنان در دست یابی به عدالت جنسیتی رابطه معنادار وجود دارد. بنابراین احداث و توسعه بوستان های زنان به سبب ایجاد بستری مناسب برای گذران اوقات فراغت و محیط هایی سرزنده و فعال در افزایش حضور انتخابی زنان در فضاهای شهری و برقراری تعاملات اجتماعی آنان موثر است و به این دلیل افزایش سهم زنان از فضاهای شهری راه کاری عملی برای دست یابی به عدالت جنسیتی در کشورهای اسلامی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: زنان، عدالت جنسیتی، بوستان زنان، برنامه ریزی شهری، فضای شهری
  • طوبی شاکری گلپایگانی، الهام وحیدی وحیدی، نسیم سادات محبوبی شریعت پناهی صفحات 63-84
    در ادوار فقهی گوناگون برای شخصی که قصد احراز منصب قضاوت دارد تقریبا شرایط مشترکی ذکر شده است، اما درباره شرط ذکورت نظرهای متفاوتی بیان شده است. برخی از فقها ذکورت را از جمله شرایط لازم برای قاضی ذکر کرده اند. در این مقاله به بررسی نظرهای فقهای اسلام از دوران غیبت صغری تا دوران معاصر و قضاوت زنان در حقوق ایران قبل و بعد از انقلاب پرداخته شده است. نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهد که شرط ذکورت تا قبل از شیخ طوسی (از فقهای دوره اول فقه امامیه) جزو شرایط قاضی نبوده و ایشان در خلاف، خود آغازکننده این مناقشات بوده است. در دوره اول فقه هیچ شرطی از ذکورت نبوده است، اما در دوره دوم و سوم رفته رفته بر میزان افرادی که ذکورت را از جمله شرایط قاضی ذکر کرده اند افزوده می شود و در دوره چهارم نظرهای متفاوت تری از دوران قبل می بینیم. از منظر حقوقی تا قبل از انقلاب شرط ذکورت برای قاضی ذکر نشده است، اما پس از انقلاب در سال 1361 این شرط به شروط قاضی اضافه شد؛ در حالی که از شرط اجتهاد عدول شد.
    کلیدواژگان: قضاوت، قضاوت زنان، ذکورت، شرایط قاضی
  • ترس از جرم در بانوان در فضاهای شهری / نمونه موردی: محله های مخصوص و سلامت
    شیده شکوری اصل صفحات 85-108
    استفاده نکردن از فضاهای شهری به دلیل ناامن بودن آن ها نه فقط به کاهش جدی کیفیت محیط می انجامد، بلکه با اصل حقوق شهروندی نیز مغایر است. در پژوهش حاضر تلاش شده است به بررسی رابطه میان ویژگی های فردی بانوان و ویژگی های اجتماعی جامعه محلی با میزان تجربه ترس از جرم در محدوده محلات مخصوص و سلامت پرداخته شود. در این زمینه، به منظور گردآوری اطلاعات از تکنیک هایی مانند پیمایش میدانی، جلسات بحث متمرکز گروهی، مصاحبه عمیق، و پرسش نامه استفاده شده است. نتایج به دست آمده از رابطه مثبت و معنادار تجربه پیشین بزه دیدگی، نمره اضطراب کل، بی نظمی اجتماعی، تنوع خرده فرهنگی، و رابطه منفی و معنادار اعتماد به نیروی انتظامی، نوع پوشش، سرمایه اجتماعی، نظارت اجتماعی، و عدالت فضایی و اجتماعی با تجربه ترس بانوان از قربانی بزه شدن در فضاهای شهری حکایت دارد. هم چنین متغیرهای سن، تحصیلات، قومیت، رضایت اجتماعی، و مشارکت اجتماعی رابطه معناداری با ترس از جرم ندارند
    کلیدواژگان: امنیت، جرم، ترس از جرم، ویژگی های فردی زنان، اجتماع محلی، محلات مخصوص و سلامت
  • مهدی کریمی صفحات 109-125
    حقوق کیفری اصولا حقوقی غیرشخصی است، یعنی همه افراد و تابعان آن را شامل می شود و این حقوق برایشان یک سان است. اما حمایت از جنسیت زن، به دلیل تفاوت در ساختار طبیعی آفرینش او در حکم استثنا بر این اصل، در اغلب نظام های کیفری کشورها پذیرفته شده است. به نظر می رسد زن بودن متهم معیاری برای کاهش مجازات وی از جانب مراجع قضایی است که نوعی تبعیض مثبت و حمایتی را در حق وی اعمال می کنند. هم چنین در کنار عوامل زیست شناختی نظیر سن بزه دیده، که اغلب اطفال و سالمندان را آسیب پذیر می کند، جنسیت زنان نیز به منزله معیاری افزایشی در تعیین مجازات متهمان به دلیل آسیب پذیری بیش تر آنان نقش دارد، متهمانی که قربانیان خود را به دلیل شرایط و ضعف جسمی زنان از میان این قشر برمی گزینند. این پژوهش میدانی با نگرش به این فرضیه ها (در غالب نظام های حقوق کیفری کشورها به این مسئله توجه ویژه کرده است)، که زن بودن متهم افزون بر این که در کاهش مجازات وی تاثیر دارد موجب تشدید مجازات متهمان جرایم علیه زنان نیز است، در جست وجوی اندیشه قضایی حاکم بر ضرورت این حمایت ها در نظام حقوقی ایران است که به نظر می رسد در سنجش دیدگاه قضات کیفری ایران چنین حمایتی مشاهده نمی شود و چرایی آن بی شک دلایل موجهی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: جنسیت، حمایت کیفری، زنان متهم، زنان بزه دیده، معیار افزایشی تعیین مجازات
  • مهرنوش هدایتی، سارا بیگی صفحات 127-141
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سبک های دل بستگی و رضایتمندی زناشویی با شاخص عملکرد جنسی در زنان می پردازد. روش پژوهش از نوع هم بستگی است و 200 نمونه آماری به روش تصادفی خوشه ایاز میان کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر تهران در سال 1393-1394 در این پژوهش شرکت داده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سبک های دل بستگی (AAI)، پرسش نامه رضایتمندی زناشویی (ENRICH)، و پرسش نامه شاخص عملکرد جنسی روزن (FSFI) استفاده شد. داده ها به روش ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد بین سبک دل بستگی ایمن و رضایت مندی زناشویی با عملکرد جنسی در زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد (r = /245)، و بین سبک های دل بستگی ناایمن اجتنابی و ناایمن دوسوگرا با عملکرد جنسی در زنان رابطه معکوس و معناداری وجود دارد (r = -285، r = -287). هم چنین رضایت زناشویی با شاخص عملکرد جنسی رابطه مستقیم معناداری دارد (r = /222). بر این اساس، سبک دل بستگی ایمن و دوسوگرا بیش ترین قدرت پیش بینی شاخص عملکرد جنسی را دارند، اما زنان با سبک دل بستگی ایمن و احساس رضایت مندی زناشویی بالا بیش از سایرین از عملکرد جنسی مناسب در روابط با همسران برخوردارند.
    کلیدواژگان: سبک های دل بستگی، رضایتمندی زناشویی، شاخص عملکرد جنسی
|
  • Hassan Allahyari, Mohammadreza Gholizadeh Pages 1-18
    One of the concepts in the history of Islam and Iran which requires more examination,particularly in Safavid era, is Siyadat (an honorific conception denoting individuals accepted as descendants of the Islamic prophet). Although this concept experienced a contraction from its outset until the Safavid era (Hashemi, Talebi, Alavi and Fatemi), new perspectiveshave also appeared concerning Siyadat appointment. The authors of this article attempted to examine two treatises named Understanding Siyadat written by Seyyed Hussein ibn Mojtahed Korki in 1001 (AH) and ATreatise on Siyadat of Female Descendantscompiledby Seyyed Ahamad Ibn Zeinolabedin Alavi Ameliin 1060(AH). In both treatises, authors proposed a different approach to the appointment of Siyadat in comparison to their dominant contemporary discourse. In this research, we aimed at investigating and introducing these two manuscripts by means of content analysis and the analysis of the historical concepts in these treatises and examining the opinions of their authors concerning the concept of Siyadat.
    Keywords: Siyadat, gender, Safavid era, Seyyed Hussein ibnMojtahedKorki, Seyyed Ahmad AlaviAmeli
  • Shahla Baqeri, Razieh Sadat Shahmoradizavareh Pages 19-44
    Women employment, in its new conception, is defined as their economic activities throughout certain period of time while they are away from home. However, this concept has been expanded in different dimensions. The issue is that occupation is influenced by gender features and accordingly jobs are categorized as masculine or feminine ones. As a result of this categorization and division,women face legal or social impediments if they wish to enter certain occupations in our society. Since this issue has its own impact on the society, it has attracted the attention of authorities in charge and social affairs experts and specialists. Ultimately, what can be observed in the society are vague policies and paradoxical decisions concerning this problem. This research examines the horizontal gender-based division of professions in case of lived experiences and perceptions of womenwho experiencedmasculine professions. The research is qualitative and data was gathered by in-depth interviewing. The data was coded and the findings were then categorized under several themes. In the same vein, the causes of women choosing toperform in manly occupations, and their problems in these jobs, as well as the implications of their presence in these positions were deduced. After all, it seems that the essence of women lived experience in this case variesbased on the typology of various jobs.
    Keywords: gender, based division of professions, horizontal division, masculine professions, lived experiences
  • Maryam Borumand, Solmaz Rezaiee Pages 45-61
    Today, manly and masculine urbanism and unfavourable urban environments have made women have less access to public urban spaces which consequently leads to a sort of injustice in society regarding this issue. This research sheds light on the function of Mother Garden in Azadegan Park situated in district 15 of Tehran. The results of this urban-applied research, devised by evaluation and correlation, reveal that accessibility, freedom of presence, and security from women perspective are of the most important indices of achievement of gender-based justice and fairness. There is also ameaningful relationship between these indices and the function of this garden in achieving gender-based justice. Therefore,construction and development of women gardens can set the ground for the creation of an appropriate context for women leisure activities. Simultaneously, fresh and active environments can pave the way for the optional presence of women in urban spaces along with their social interactions.Consequently, increasingwomen share of urban spaces is a practical solution for the problem of gender-based justice in the Islamic countries
    Keywords: women, gender, based justice, women garden, urban planning, urban space
  • Tuba Shakerigolpaygani, Elham Hamidi, Nasim, Sadat Mahbubi Shariatpanahi Pages 63-84
    During various jurisprudentialeras,certain common qualities have been specified for the ones being appointed as judges; however,different theories have beenproposed concerning the particular prerequisite of masculinity. Some jurists have considered masculinity to be one of the required prerequisites for judges. This article focuses on ideas of Islamicjurists, from Minor Occultation age to contemporary era, and the issue of women judgeship before and after the Islamic Revolution. The results of this study illustrate that the masculinity condition was not among judgeship prerequisites prior to the time of Sheikh Tusi (one of jurists of early Imamiyeh jurisprudence) and it was Sheikh Tusi himself who started these controversial debates. In other words, there was no condition of masculinity during the first era of jurisprudence, yet it was during the second and third eras when the number of masculinity proponents increased, in a way that even in the fourth era we can observe quitedifferent views in this regard in comparison to other eras. From legal point of view, there was no masculine condition for judgeship prior to the Islamic Revolution, but it was in 1361 when this condition was appended to the qualifications of judges; nevertheless, while ijtehad (superior canonical scholarship) condition was neglected.
    Keywords: judgeship, women judgeship, masculinity, judge conditions, qualifications
  • Sheideh Shakuriasl Pages 85-108
    Not utilizing urban spaces on account of their insecurity not only decreases the quality of the environment but also is in open violation of citizenship rights. In this piece of research, attempts are made to shed light on the relationship between women individual characteristicsplus the social features of the local community and their fear of crime within specific neighbourhoods and health. Data was collected through field study, focused-group discussion sessions, in-depth interview, and questioners. The results display a meaningful positive relationship between previous experience of being a victim and overall anxiety score, social disorders, variety of subcultures, and a negative and meaningful relationship between the trust in police patrol, clothing style, social capital, social supervision, judicial and social justice and women fear of being acrime victim in urban environments and spaces. Additionally, variables of age, education, ethnicity, social satisfaction, and participation showed no meaningful correlation with the fear of crime
    Keywords: security, crime, fear of crime, women individual characteristics, local community, specific sectors, places, health
  • Mehdi Karimi Pages 109-125
    The criminal law is basically an impersonal law. This means that it embraces all individuals and subjects equally. However, advocacy of feminine gender on account of her different creation is regarded as an exception to this principlein the criminal systems of most of the countries. It seems that judicial authorities consider female gender as a criterion for penalty reduction in case of female accusers; in other words, this is a kind of positive and supportive discriminationfor women. In addition, besides biological factors such as the age of the victims—which make children and the elderly more vulnerable—women sexuality plays a role as an intensifying criterion in determiningfemale accusers’penalty due to their vulnerability. This issue is also raised about accusers who choose their victims from among women due to their physical weakness and condition. In most of the countries, criminal law systems pay special attention to these issues that the crime penalties of female accusers can be reduced on account of their gender while the crime penalty of accusers who victimize women is intensified at the same time due to the feminine gender of the victims. Considering these hypotheses, in this field study, we aimed at exploring judicial doctrines advocating this idea in the Iranianlegal system. The examination of the views of Iranian criminal jurists did not yield evidence in support of the abovementioned hypotheses; the reasons for which are doubtlessly unsound.
    Keywords: Gender, criminal support, female accusers, female victims, intensifying criterion of penalty determination
  • Mehrnush Hedayati, Sarah Begi Pages 127-141
    The present research surveys the relationship between styles of devotion and espousal satisfaction by the index of sexual functioning of women. The research method devised here is correlational.Two hundred women referring to a health centre in Tehran in 1393 and 1394 were selected via random-cluster sampling. The data was gathered from the questioners on the styles of devotion and attachment (AAI), espousal satisfaction questioners (ENRICH), and the questioner of the index of sexual functioning of women(FSFI). The data was analysed by Pearson correlation coefficient and multiple regressionsstep by step analysis. The findings of this study show that there is a positive meaningful relationship between the safe devotion and attachment style and espousal satisfaction and women sexual functioning (r=0/245). Also there is a reverse and meaningful relationship between the unsafe avoidableattachment styles and unsafe and ambivalent styles and women sexual functioning (r=-285, r=-247). Furthermore, espousal satisfaction has a direct meaningful relationship with the index of sexual index (r=/222). As a consequence, safe and ambivalent attachments have the most predictive power regarding the index of sexual functioning. However, women who have the safe attachment style and high espousal satisfactionenjoy an appropriate sexual functioning in their relationship with their husbands.
    Keywords: attachment, devotion styles, espousal satisfaction, index of sexual function