فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ذوالفقار آبیار، بهنام مکوندی، سعید بختیارپور، فرح نادری، فریبا حافظی صفحات 1-23
    سالانه حدود یک میلیون نفر در اثر خودکشی جان خودرا از دست می دهند و بیست میلیون نفر اقدام به خودکشی می نمایند. این مطالعه با هدف مقایسه اثر بخشی درمان مبتنی برپذیرش و تعهد و ذهن آگاهی براندیشه پردازی خودکشی زنان افسرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان شناختی شهریاسوج انجام شد. این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به افسردگی که در سال 96-1395 به مراکز روان شناختی شهریاسوج مراجعه کردند. از میان مراجعه کنندگان به این مراکز 24 بیمار مبتلا به افسردگی به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در یکی از گروه های آزمایشی یا کنترل (16نفرگروه آزمایشی و 8 نفرگروه کنترل) قرار گرفتند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که بین دو گروه در نمرات پس آزمون اندیشه پردازی خودکشی تفاوت معنی داری وجود داشت که مداخله مبتنی بر درمان ذهن آگاهی و تعهد و پذیرش براندیشه پردازی خودکشی اثر معنی دار داشته است ، یافته های تحلیل آزمون تعقیبی وینفرونی نشان دادکه بین درمان تعهد و پذیرش و ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود داشته است و درمان تعهد و پذیرش موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: درمان تعهد و پذیرش، ذهن آگاهی، اندیشه پردازی خودکشی، افسردگی
  • ابراهیم احمدی* صفحات 25-35
    پرسش پژوهش حاضر این بود که انعطاف ناپذیر دانستن نقش های جنسیتی چه رابطه ای با دفاع از تبعیض های جنسیتی دارد؟ هدف پژوهش حاضر آزمون این فرضیه بود که مردانی که نقش های جنسیتی را انعطاف ناپذیر می دانند (نسبت به مردانی که این نقش ها را انعطاف پذیرمی دانند)، از تبعیض هایی که در جامعه میان زن ها و مردها وجود دارد بیشتر دفاع می کنند، اما چنین رابطه ای میان انعطاف ناپذیر دانستن نقش های جنسیتی و دفاع از تبعیض های جنسیتی در زنان وجود ندارد. در یک طرح توصیفی-همبستگی از میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی-واحد بویین زهرا (3900=N) 122 نفر با روش تصادفی نمونه گیری شدند و به مقیاس انعطاف پذیری ادراک شده نقش های جنسیتی و مقیاس دفاع از تبعیض های جنسیتی پاسخ دادند. ضریب های همبستگی پیرسون نشان داد که انعطاف ناپذیر دانستن نقش های جنسیتی در مردان با دفاع از تبعیض های جنسیتی رابطه دارد (001/0 p <)، اما این رابطه در زنان معنی دار نیست (201/0 p >). تبیین این الگوی یافته ها آن است که جامعه تبعیض آلود به مردان جایگاه بالاتری از زنان داده است.
    کلیدواژگان: نقش های جنسیتی، انعطاف پذیری نقش ها، تبعیض جنسیتی
  • علیرضا احمدیان*، محمد حاتمی، عزیزالله تاجیک، کیانوش زهراکار، جعفر حسنی صفحات 37-71
    هدف
    با توجه به بافت فرهنگی– مذهبی مراجعان و نیاز به افرایش میزان ضریب اثربخشی، پذیرش و ایمنی درمانی استانداردسازی تکنیک های درمانی جنسی با هنجارهای دینی وکاربست درمان مشکلات جنسی مبتنی بر شواهد یکی از دغدغه های مهم درمان جویان است که باید مورد توجه درمانگران قرار گیرد.
    روش
    این پژوهش در فازهای مختلف شیوه امکان سنجی مفهوم سازی و ارزیابی پیامدهای درمانی از مفاهیم نظری آموزه های دین اسلام برای تطبیق و الحاق در درمان حل مسئله محور جنسی در قالب شیوه مطالعه دلفی، تحلیل کیفی و مداخله تجربی تک موردی اثربخشی در ابعاد عملکرد کلی جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و رضایت جنسی بر روی 6 (2 گروه سه تایی) مراجع مبتلابه مشکلات جنسی اجرا شد.
    جمع بندی: این شیوه درمانی می تواند سبب بهبودی موثرتر مشکلات جنسی زوجین شود به ویژه اثر مداخله اصلاحی معنادار در متغیرهای فرایندی مانند رضایت جنسی، سبک زندگی و کیفیت زندگی زناشویی سبب دوام بیشتر آثار درمانی شد.
    یافته های پژوهش: مداخله پیشنهادی توان این را دارد که ظرفیت های اثربخش تری را برای درمان جویان ایرانی رقم بزند و با ایجاد زمینه مداخلاتی منطبق با فرهنگ و مذهب مراجعان به عنوان یک شیوه نامه درمانی مبتنی بر شواهد در ترویج سیاستهای نظام سلامت جنسی زوجین در ایران به کار رود
    کلیدواژگان: درمان حل مسئله محور، مداخلات مبتنی بر شواهد، مشکلات جنسی، آموزه های اسلامی
  • روح الله شهابی* صفحات 73-99
    در سنت های پژوهشی، تفاوت های جنسیتی در شناخت، در فاصله بین عوامل زیستی و فرهنگی اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. نظر به تغییرات اجتماعی گسترده ای که در دهه های اخیر در کشور ما اتفاق افتاده است هدف از پژوهش حاضر شناسایی تفاوت های جنسیتی در توانایی های شناختی بوده است. به این منظور نمونه ای به حجم 661 (353 پسر و 308 دختر) کودک دبستانی به روش تصادفی انتخاب و در توانایی های شناختی گسترده ای سنجش شدند. نتایج نشان داد دختران گروه نمونه در متغیرهای استدلال سیال، پردازش دیداری، حافظه کوتاه مدت و فعال، درک خواندن، سرعت پردازش، توانایی لامسه ای، دانش و پیشرفت ریاضی، حافظه با تاخیر، تمایز شنیداری و دانش جامع، عملکرد بهتری از پسران دارند. بر این اساس پژوهش حاضر نتیجه گیری می کند که الگوی تفاوت های جنسیتی در شناخت، در جامعه ما به نفع دختران تغییر کرده است. این تغییر الگو در نتیجه پاسخدهی متفاوت دختران و پسران به تغییرات اجتماعی مانند تغییر در نقش های کلیشه های جنسیتی و یا تغییر در فرایندهای جامعه پذیری تبیین شده است. دختران به واسطه آنکه از یک سطح محروم تری شروع کرده اند به طور بی محاباتری به تغییرات اجتماعی واکنش نشان داده و از آن بهره می برند و همین امر نیز موجب برتری عملکرد شناختی آنها شده است.
    کلیدواژگان: تفاوت جنسیتی، شناخت، توانایی های شناختی، هوش، نظریه کتل، هورن، کارول
  • ایرج صفایی راد، مسعود غلامعلی لواسانی*، غلامعلی افروز صفحات 101-122
    هدف پژوهش حاضر به بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی مادران با سلامت روان و میزان خلاقیت فرزندان دختر می پردازد. روش این پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر تیزهوش شاغل در مدارس سمپاد استان همدان و مادران آنها بود، که تعداد کل آنها 4189 نفر است. حجم نمونه با عنایت به اینکه از مدل یابی ساختاری استفاده شده است، 435 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه شخصیتی نئو (مک کری و کوستا، 1985)، مقیاس نگرش خلاقیت عابدی(1383) و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف(1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری معادلات ساختاری توسط نرم افزار پی ال اس (Smart PLS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی مادران با سلامت روان و میزان خلاقیت فرزندان دختر رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سلامت روان، میزان خلاقیت
  • مجید ضرغام حاجبی*، محبوبه میرباقری، ثمین پاکنژاد صفحات 123-134
    هدف
    اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد طرحواره درمانی بر افزایش خودپنداره ی مثبت زنان خیابانی بود.
    روش
    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل استفاده شد.نمونه ی مورد بررسی 32 نفر از زنان خیابانی حاضر در مراکز تحت پوشش سازمان بهزیستی و تولدی دوباره شهر تهران بودند که بطور در دسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس خودپنداره بک بود که توسط افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل در ابتدای پژوهش تکمیل شد. پس از پایان دوره ی 13 جلسه ای درمان، مجددا این پرسش نامه در هر دو گروه اجرا شد. داده های بدست آمده از هر دو گروه با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از تحلیل آماری داده ها نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد طرحواره درمانی بطور معنی داری باعث افزایش خودپنداره ی مثبت زنان شرکت کننده در گروه آزمایش شده است (با سطح معنی داری 05/0 > P ).بدین ترتیب طرحواره درمانی گروهی می تواند در بهبود خودپنداره ی مثبت زنان بی خانمان و خیابانی موثر باشد
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی گروهی، خودپنداره، زنان خیابانی
  • علیرضا کریمی وکی، عبدالله شفیع آبادی*، کیومرث فرحبخش، جلیل یونسی صفحات 135-167
    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه آموزشی توانمندسازی روانشناختی زنان سرپرست خانوار بر مبنای نظریه روانشناسی فردی و ارزیابی اثربخشی آن بود که در دو مرحله و به صورت کیفی و کمی انجام شد. مرحله اول با روش تحلیل محتوای مضمونی انجام گرفت، جامعه پژوهش منابعی(کتب) بودند که در آنها نظریه روانشناسی فردی شرح داده شده بود. نمونه گیری آن بصورت هدفمند انجام شد. مرحله دوم به روش نیمه آزمایشی انجام شد که طرح آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان سرپرست خانوار بودند؛ که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، تعداد 30 نفر، و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده گردید. یافته ها در بخش کیفی، منجر به ارائه برنامه آموزشی توانمندسازی روانشناختی برای زنان سرپرست خانوار گردید و در بخش کمی یافته ها نشان داد که برنامه آموزشی توانمندسازی روانشناختی بر افزایش سطح توانمندی روانی زنان سرپرست خانوار تاثیر دارد و می توان نتیجه گرفت، توانمندسازی روانشناختی فرایند قدرت بخشیدن به افراد است که باعت می شود تا احساس توانایی و شایستگی خویش را بهبود بخشند و بر احساس ناتوانی و درماندگی غلبه کنند
    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی روانشناختی، روانشناسی فردی، برنامه آموزشی
|
  • Zolfaghar Abyar. Behnam Makvandi, Saeed Bakhtiarpour, Farah Naderi, Fariba Hafezi Pages 1-23
    The purpose of this study was to Comparison of the efficacy of acceptance and commitment therapy and mindfulness on the suicidal ideation of depressed women referred Private psychological consulting and counseling centers..
    This study was a randomized design with pre-test and post-test design with control group. The research population included all depressed women who referred to private psychiatric counseling and counseling centers in the years 1963-96. Twenty-four patients with depression were randomly assigned to one of the experimental and control groups. The experimental groups received eight sessions of treatment for one hour. To collect data, Beck Depression and Self-Detection Thinking Scale was used
    The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between two groups in post test scores of suicidal thoughts.The findings of this study showed that there was a significant difference between intervention based on mindfulness therapy and commitment and acceptance to suicidal ideation . There was a significant difference between commitment and admission and mindfulness therapy, and treatment of commitment and acceptance Has been more effective. The results of this study showed that both interventions can change and improve suicidal ideation in depressed people
    Keywords: acceptance, commitment, mindfulness, Suicidal thoughts, depressed women
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 25-35
    This study aimed to test the hypothesis that men who know gender roles as inflexible (compared to men who know gender roles as flexible), defend more of the discrimination that exists between women and men in society, but in women there is not such a relationship between knowing gender roles as inflexible and defending gender discriminations. In a descriptive-correlational design, 122 of undergraduate students of Islamic Azad University-BuinZahra Branch (3900 = N) were randomly sampled and responded to Perceived Immutability of Gender Roles scale and Gender Discrimination Advocacy scale. Pearson correlation coefficients showed that in men, knowing gender roles as inflexible has significant relationship with defending gender discriminations (p
  • Mohammad Hatami, Aziz Allah Tajik, Kianoush Zahrakar, Jafar Hasani Pages 37-71
    Introduction
    The scientific study and creating conditions to develop evidence-based treatment for sexual problems is one of the important concerns for the clients seeking to solve these problems. Considering the importance of paying attention to the cultural-religious context of the clients. therapy.
    Method
    This research Delphi study method, qualitative analysis and single-case experimental intervention, effectiveness in dimensions of general sexual function, quality of marital life and sexual satisfaction was performed on 6 subjects (2 groups of three) with a problem of sexual dissatisfaction.
    Findings: The results of this study indicate that problem solving oriented sex therapy based on Islamic approach can lead to more effective improvement of couple's sexual problems. In particular, the significant effect of corrective interventions in marital life style and process.
    Discussion and
    Conclusion
    The proposed problem solving oriented sex therapy based on Islamic approach has the potential to create more effective capacities for Iranian clients and by creating an interventional environment consistent with the culture and religion of the clients, it can be applied as an evidence-based therapeutic style in promoting the policies of couples’ sexual health system in Iran
    Keywords: problem, based oriented therapy, evidence, based interventions, sexual problems, Islamic teachings
  • Rohalah Shahabi * Pages 73-99
    Gender differences in cognition are not clear, because human cognition has been traditionally studied in the distance between biology and sociocultural factors. Given the wide-ranging social changes that have taken place in Iran over the last decade, the present study aimed to identify gender differences in cognitive abilities. To this end, a sample of 661 (including 353 boys and 308 girls) was selected from elementary school children based on stratified random sampling. The participants were measured and compared with other in terms of cognitive abilities. The results showed that girls, regardless of their age, have a better performance than boys in fluid reasoning, block design, forward and reverse digit spam, reading comprehension, symbol search, objects identification, math knowledge and achievement, delayed memory, audio distinction, and comprehensive knowledge. Accordingly, it can be concluded that the pattern of gender differences in cognition has changed to the favor girls in Iranian society as a result of different responses of girls and boys to social change. Since most girls have started from a lower level, they react to and take advantage of social changes more recklessly. It seems that this has also led to their cognitive superiority
    Keywords: gender differences, cognition, cognitive abilities
  • Iraj Safaei Rad, Masood Lavasani*, Gholamali Afrooz Pages 101-122
    Background
    The purpose of this study was to investigate the relationship between personality traits and creativity through mediation of social satisfaction, social adjustment and mental health.
    Method
    This research is applied in terms of applied research method and descriptive method of correlation study. The statistical population of the study included kidney Student is a gifted girl working in Hamadan province's Somadas schools and their mothers, The sample size was 435 by using a stratified sampling method and considering the use of structural modeling. The data collection tool was a Neo personality questionnaire, Zoujit Afrooz satisfaction, Abedi's attitude of attitude, short form Reiff psychological well-being scale, and social adjustment questionnaire for students in theses and singing. Data analysis: Data were analyzed using the statistical method of structural equations by soft Smart PLS was analyzed.
    Results
    The results showed that the causal model of the research had a good fit and all of the paths had a positive coefficient. Apart from the pathway of psychosis, the satisfaction of pairedness and psychological distress on creativity through the intermediate variable of satisfaction of couples.
    Conclusion
    Poverty satisfaction, social adjustment and mental health can play a mediator role in the relationship between personality traits an
    Keywords: Personality traits, mental health, creativity
  • Mahbobeh Mirbagheri * Pages 123-134
    Background
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of schema therapy-based group counseling in increasing the positive self-concept in the street women.
    Methodology
    in this study, semi-experimental method with pretest - posttest with control group was used. The sample were 32 street women, covered in malls Welfare and rebirth Organization in Tehran, which were selected as available and they were assigned to two experimental and control groups, randomly. The instruments used were the Beck self-concept scale, which was completed by individuals in both control and experimental groups at the beginning of the study. At the end of 13 sessions of treatment, the questionnaire was administered in both groups. The data from both groups were analyzed with the use of covariance (ANCOVA).
    Findings: The results of data analysis showed that group counseling based on schema therapy, significantly increase positive self-concept in participants of the experimental group (0.05> P).
    Conclusion
    Schema therapy can be effective in improving positive self-concept of street and homeless women.
    Keywords: Schema therapy, self, concept, street women
  • Alireza Karimivakil, Abdollah Shafiabady, * Kiiumars Farahbakhsh Jalil Younesi Pages 135-167
    The purpose of this study was to Compilating a psychological empowerment training program based on individual psychology Adler's theory on female-headed household’s and evaluate its effectiveness. Which was carried out in two qualitative and quantitative stages. In the first stage, thematic content analysis was used. The research community was the textbooks in which the theory of individual psychology was described. Sampling was done purposefully. The second stage was carried out using a semi-experimental method. The statistical population consisted of women headed by household. By multi-stage cluster sampling, 30 individuals were selected according to the criteria of the study. To analyze the data, one-variable covariance analysis was used. The findings indicated that the psychological empowerment training program has an impact on increasing the level of psychological empowerment of female headed households and it can be concluded that psychological empowerment is the process of empowering individuals who will be able to improve their sense of ability and competence and overcome the feeling of impotence And helplessness
    Keywords: Female, headed households, Psychological empowerment training, Individual psychology, Educational program