فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال نهم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اردشیر شیری، الهام فرجی، علی یاسینی صفحات 1-31
    دف اصلی مقاله حاضر فهم فرآیند انتصاب کارکنان با رویکرد جنسیت گرایانه است و استعاره مفهومی اختیار شده توسط پژوهشگران برای تببین آن، پدیده پله برقی شیشه ای است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت یک تحقیق کیفی مبتنی بر رویکرد تجربه زیسته است. تمامی مدیران زن سازمان آموزش و پرورش استان ایلام به عنوان جامعه هدف انتخاب و با شیوه نمونه گیری زنجیره ای 16 مصاحبه تا رسیدن به مرحله اشباع داده ها صورت گرفت. خروجی مصاحبه در قالب 3 مقوله اصلی، 17 مقوله فرعی و 78 کد مفاهیم، کدگذاری شد. نتایج نشان داد که عوامل برون سیستمی، عوامل درون سیستمی، و عوامل فردی شخصیتی در ایجاد پدیده پله برقی شیشه ای تاثیر دارند. نتایج نشان داد در سازمان آموزش و پرورش جنسیت عاملی اثرگذار در انتصاب مدیران است و وجود پدیده پله برقی شیشه ای باعث ناکارآمدی زنان در اجرا و ایفای نقش های سازمانی شده و پیامدهای فردی، اجتماعی و سازمانی متعددی را بدنبال دارد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اثر پله برقی شیشه ای، نگرش جنسیتی، تبعیض جنسیتی، انتصابات سازمانی
  • سیده مهسا کامی شیرازی، حسین سلطان زاده، فرح حبیب صفحات 33-70
    اوایل قرن بیستم با ظهور فناوری های جدید، تغییراتی در معماری مطبخ به عنوان یکی از مهمترین عرصه های حضور زنان در واحد مسکونی صورت گرفته است. این تغییرات در ساختار، جانمایی و معماری فضای مطبخ متناسب با ویژگی های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی زنان بوده که در گذر زمان به صورت های مختلف نمود یافته است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سبک زندگی در قالب مولفه های تکنولوژی و نقش جنسیتی زنان به عنوان متغیرهای مستقل بر ویژگی های معماری و سازماندهی فضایی آشپزخانه به عنوان متغیر وابسته است و دوره پهلوی متغیر کنترل می باشد. روش های تحقیق در این پژوهش، از نوع توصیفی- تحلیلی، تاریخی- تفسیری و میدانی است. گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای، اسنادی و مشاهده مستقیم و میدانی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد شاخص های مربوط به جنسیت در این دوره باعث تساوی زن و مرد به ویژه در طبقات متوسط و مرفه اجتماع شده است که به تبع آن، فضاهای اندرونی و بیرونی به تدریج حذف و آشپزخانه از گوشه حیاط و زیرزمین به داخل خانه منتقل شده است و به عنوان یک فضای بینابین (عرصه مشترک) در ارتباط با سایر فضاها قرار گرفته است. ظهور دستاوردهای معماری مدرن نیز، امکان این تغییر و تحولات را میسر کرده است.
    کلیدواژگان: زن، تکنولوژی، آشپزخانه، معماری مسکونی، دوره پهلوی
  • زهرا مختاری، مسعود کیانپور، احسان آقابابایی صفحات 71-99
    خانواده بنیان هر جامعه است و روابط عاشقانه ی زوجین آن را مستحکم تر می‏کند. بر این اساس این مقاله با راهبری اصول روش پدیدارشناسی توصیفی، درصدد توصیف تجربه ی زیست شده ی عشق در سال های ابتدایی ازدواج از منظر خود کنشگران است. داده ها، با نمونه گیری هدفمند از میان افراد متاهل ساکن شهر اصفهان که از ازدواج آن ها کم تر از هفت سال گذشته، و سپس مصاحبه های عمیق با آن ها جمع آوری گردید. نتایج حاصل از تحلیل پدیدارشناسی چندسطحی در این پژوهش نشان داد که تجربه ی عشق ازدواجی از منظر کنشگران مشتمل بر پدیده های زمان مند و غیرزمان مند است. پدیده های زمان مند تحت عنوان «عشق تغییرپذیر» به تغییر شکل عشق در طول زمان از «عشق واقعی» در ابتدای ازدواج به «دوست داشتن منطقی» با شروع زندگی مشترک اشاره دارد. رابطه جنسی نیز به عنوان بخشی از تجربه ی «عشق تغییرپذیر» از طریق دو الگوی «عدم پذیرش-پذیرش» و «پذیرش-پذیرش» برساخته می شود. پدیده های غیرزمان مند، یعنی تجارب عاشقانه ای که به زمان خاصی تعلق ندارد، به تجارب «عشق مردم پسند» ، «خاطرات» ، «یکی شدن» و «تایید همسر» اشاره دارد.

    کلیدواژگان: عشق، عشق ازدواجی، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، عشق تغییرپذیر
  • شیوا مدرس زاده، مهرداد نوابخش، حسنیعلی نوذری صفحات 101-127
    «توانمندشدن سیاسی» فرصت پرداختن شمار زیادی از شهروندان به امور سیاسی است؛ یکی از مهم ترین شاخص های آن، افزایش «مشارکت سیاسی» در سطح تصمیم سازی است. مقاله ی حاضر با هدف پاسخ به این پرسش کلی نگاشته شده که «توانمندشدن زنان در عرصه ی سیاست» ، چیست و با چه متغیرهای زمینه ای شکل می گیرد. جامعه ی آماری این پژوهش را زنان نخبه در عرصه ی سیاست تشکیل می دهند و روش شناسی، مبتنی بر بهره گیری از تکنیک تحلیل محتوای کمی و کیفی و تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته در جمع آوری داده ها و متون مصاحبه هاست؛ در راستای ساماندهی داده های استخراج شده و ارایه الگوی نهایی نیز از نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس کیو. دی. ای استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، توانمندشدن سیاسی دارای دو بعد اصلی «مشارکت و کنشگری سیاسی» و «نخبگی سیاسی» است و زنان نخبه ی سیاسی در مسیر توانمندشدن، از چهار محیط فردی، خانوادگی، سیاسی و اجتماعی متاثر هستند که از این میان، محیط خانوادگی بیشترین اثرگذاری را بر این زنان و توانمندی هایشان دارد. پس از این، محیط سیاسی و زمینه های تشویقی این حوزه، بر شکل گیری و میزان توانمندشدن این زنان اثرگذار است. پژوهشگر در مجموع 18 مقوله ی درجه ی 1و2 و 522 عبارت معنایی را شناسایی نموده و آن را در ترسیم مدل نظری مبتنی بر میدان به کار برده است

    کلیدواژگان: توانمندشدن سیاسی، مشارکت، عوامل تعیین کننده، نخبه، زنان
  • طیبه منصوری شاد، علی دلاور، افسانه مظفری صفحات 129-150
    با عمومی شدن دسترسی تلفن همراه هوشمند و افزایش تصاعدی ضریب نفوذ اینترنت در ایران و در کنار آن افزایش نرم افزارهای اجتماعی تلفن همراه و کاربرد های ارتباطی آن، کاربران از جمله بانوان خانه دار توجه ویژه ای به آن ابراز نمودند. از آنجا که زنان نیمی از پیکره جامعه اند و نقش مهمی در توسعه جوامع ایفا می کنند، لازم شد پژوهشی با هدف بررسی میزان و نحوه استفاده از این ابزار ارتباطی نزد زنان خانه دار صورت گیرد و عواملی همچون مدت زمان استفاده، کاربردهای مورد نظر و تعداد شبکه های ارتباطی تلفن همراه که خانم های خانه دار در آن حضور دارند، مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش زنان ساکن مناطق شهر تهران می باشند که به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه نمونه در این پژوهش براساس جدول کرسی و مورگان 384 نفر از زنان خانه دار است. برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه محقق ساخته پس از روایی و پایایی بهره گرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد، 5/25 درصد زنان خانه دار با اینکه کاربر پیام رسان های تلفن همراه می باشند، آشنایی کمی با این ابزارارتباطی دارند. همچنین نتایج حاکی از آن است که بین متغیرهای تنوع پیام رسان ها، اطلاع رسانی و ارتباط با دیگران و میزان استفاده از پیام رسان های تلفن همراه رابطه وجود دارد. زنان با ایفای نقش مادری و همسری، نقش محوری در تحکیم خانواده و تربیت نسل آینده دارند و بیشترین تاثیر را بر سلامت و بهداشت خانواده ایفا می کنند. پس لازم و ضروری است که اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مناسب در این زمینه صورت گیرد. تا استفاده از این ابزار ارتباطی که همچنان رو به گسترش است، صرفا جهت بالا رفتن آگاهی آنان و کارهای روزمره مفیدشان باشد.
    کلیدواژگان: پیام رسان های تلفن همراه هوشمند، نحوه استفاده، میزان حضور، زنان خانه دار
  • میکائیل وحیدی راد صفحات 151-179
    جنگ جهانی اول تاثیرات بسزایی در ارتباط با مشارکت و حضور زنان در عرصه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داشت. نوشتار پیش رو در صدد است تا با ابتنا بر روش تاریخی-تحلیلی ضمن بررسی جایگاه زنان در طول جنگ جهانی اول در کشورهای غربی تاثیر مشارکت زنان بر روند جنگ و کارکردهای آنان در این حوزه را مورد بررسی قرار داده و شرایط دوره پس از جنگ را عمدتا بر اساس دستاوردهای آنان در جهت بدست آوردن حق رای را مورد مداقه قرار دهد. تدقیق در مسائل زنان پیش از جنگ نشان از تلاش جهانی آنان برای رسیدن به حق رای در وهله اول بوده که وقوع جنگ مانع از پیگیری این امر شد و زنان دوشادوش مردان در جهت پشتیبانی از جبهه جنگ و همچنین حفظ جبهه داخلی تلاش مضاعفی از خود نشان دادند تا به این ترتیب ضمن اثبات وفاداری خود به کشور، به عنوان شهروندان صاحب حق مدنی به رسمیت شناخته شوند. در نتیجه این جنگ نگاه به زنان و به رسمیت شناختن حق آنان در کشورهای مختلف سرنوشت متفاوتی را رقم زد ولی در نگاه بلند مدت اکثریت کشورهای غربی پس از جنگ، سیاست واقع گرایانه و مثبتی بر واگذاری برخی حقوق زنان را در پیش گرفتند
    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، زنان، حق رای، کارگران صنعتی، دستاوردهای اجتماعی
  • رضا همتی، زهرا کریمی صفحات 181-211
    با توجه به افزایش خانوارهای سرپرست زن و مسائل و مشکلات مرتبط با این نوع خانوارها در سال های اخیر، پژوهش حاضر به فهم و روایت تجربه زیسته زنان مطلقه از سرپرست خانوار بودن می پردازد. این مطالعه به صورت کیفی و با روش پدیدارشناسی تفسیری بر روی 10 زن مطلقه سرپرست خانوار در شهر فارسان صورت گرفته است. مشارکت کنندگان حاضر با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی از میان زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد انتخاب شدند. تجربه زیسته زنان سرپرست خانوار تحت سه مضمون اصلی «سرپرستی به مثابه بازتعریف مناسبات با جامعه» ، «سرپرستی به مثابه تجربه احساسی ناخوشایند» و «سرپرستی به مثابه شکل دیگری از زیست اجتماعی» ویازده مضمون فرعی دسته بندی شدند. نتایج نشان داد زنان سرپرست خانوار با چالش های متعددی در زیست خانوادگی و اجتماعی خود مواجه هستند که نیازمند پروبلماتیزه کردن و توجه سیاست گذاران برای کاهش آسیب های اجتماعی دامنگیر این خانوارها و ممانعت از تبدیل شدن آن به یک «مساله اجتماعی» است.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، زنان مطلقه، تجربه زیسته، پدیدارشناسی تفسیری
  • صادق رجایی، مریم مختاری*، اصغر میرفردی صفحات 213-241

    هدف این پژوهش، شناخت و تبیین تعیین کننده های اجتماعی-فرهنگی جهت گیری پوششی زنان است. جامعه آماری پژوهش، زنان گروه سنی 15 تا 49 ساله شهر شیراز در سال 1396 می باشند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله، تعداد 550 زن به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شامل 53 گویه با روایی سازه (%65) و پایایی (%79) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهند که 38% از زنان مورد مطالعه جهت گیری پوششی بنیادگرای اسلامی، 5/50% جهت گیری اعتدالی و 5/11% جهت گیری پوششی سکولار داشته اند. در این روند، تعیین کننده های جهان بینی توسعه ای با بارعاملی (36/0) و رسانه های جدید ارتباطی با بارعاملی (63/0) در مقیاس جهانی، مصرف گرایی با بارعاملی (56/0) ، پایگاه اقتصادی-اجتماعی با بارعاملی (41/0) و خانواده با بارعاملی (37/0) در سطح محلی و لذت گرایی با بارعاملی (53/0) و نیاز به تاییدخواهی با بارعاملی (42/0) در سطح فردی، در یک رابطه ساختاری، جهت گیری پوششی زنان را شکل و جهت می بخشند.

    کلیدواژگان: جهت گیری پوششی زنان، جهان بینی توسعه ای، رسانه های جدید ارتباطی، مصرف گرایی، لذت گرایی، تاییدخواهی
|
  • Ardeshir Shiri, Elham Faraji, Ali Yasini Pages 1-31
    In early twentieth century with the advent of new technologies, changes in the architecture of kitchen, as one of the most important areas of the presence of women in a residential unit, were made. T
    The main aim of this paper is to understand the process of appointing employees with a gendered approach, and the chosen conceptual metaphor to clarify it is glass escalator phenomenon. The research method in terms of its purpose is practical and in terms of its nature is a qualitative, based on lived experience approach. All female education managers of Ilam province were selected as the target community and through chain sampling method 16 interviews were done to reach the data saturation stage. The output of the interviews was coded in the form of 3 main categories, 17 sub-categories and 78 code concepts. The results showed that extra and intra-systemic factors and individual personality factors affect the development of glass escalation phenomena. The results showed that gender has an influential role in the appointment of managers in Ministry of Education and the existence of glass escalation phenomenon leads to ineffectiveness of women in implementing and playing organizational roles and results in numerous individual, social and organizational repercussions.
    hese changes in the structure, layout and architecture of the kitchen’s space were in line with the cultural, economic and social characteristics of women which have been evolved over time in different ways. The purpose of this study was to investigate the impact of lifestyle in the form of technology components and women’s gender role as independent variables on architectural features and spatial organization of kitchen as a dependent variable, and in this study Pahlavi period is the control variable. Research methods in this research are descriptive-analytical, historical-interpretative and field-oriented methods. The data collection was done by library, documentary, direct and field observation methods. The results of the research show that the gender indices in this period have led to the equality of men and women, especially in the middle classes of the community. As a result, the houses’ interior and exterior spaces are gradually removed and the kitchen has been transported from the courtyard and basement into inside the house and was located as an intermediate space (common area) in relation to other spaces. The advent of modern architectural achievements made it possible the changes to be taken place.
    Keywords: lived experience, glass stained glass effect, gender attitude, gender discrimination, organizational appointments
  • Seyyedeh Mahsa KamiShirazi, Hossein Soltanzadeh, Farah Habib Pages 33-70
    In early twentieth century with the advent of new technologies, changes in the architecture of kitchen, as one of the most important areas of the presence of women in a residential unit, were made. These changes in the structure, layout and architecture of the kitchen’s space were in line with the cultural, economic and social characteristics of women which have been evolved over time in different ways. The purpose of this study was to investigate the impact of lifestyle in the form of technology components and women’s gender role as independent variables on architectural features and spatial organization of kitchen as a dependent variable, and in this study Pahlavi period is the control variable. Research methods in this research are descriptive-analytical, historical-interpretative and field-oriented methods. The data collection was done by library, documentary, direct and field observation methods. The results of the research show that the gender indices in this period have led to the equality of men and women, especially in the middle classes of the community. As a result, the houses’ interior and exterior spaces are gradually removed and the kitchen has been transported from the courtyard and basement into inside the house and was located as an intermediate space (common area) in relation to other spaces. The advent of modern architectural achievements made it possible the changes to be taken place.
    Keywords: Women, technology, kitchen, residential architecture, Pahlavi era
  • Zahra Mokhtari, null null, Ehsan Aqababaee Pages 71-99
    Family is the foundation of every society, and it strengthens the romantic relationships of its couples. Accordingly, this paper by the principles of descriptive phenomenological method, seeks to describe the lived experience of love in the early years of marriage from the perspective of the actors themselves. The data were collected, by purposive sampling, from among married people living in Isfahan who had been married for less than seven years, and from deep interviews with them. The results of the multilevel phenomenological analysis in this study showed that the experience of marital love from the perspective of the actors includes temporal and non-temporal phenomena. The temporal phenomena  under the title of ‘changeable love’ refer to the transformation of love over time from ‘true love’ at the beginning of marriage to ‘logical love’ with the onset of common life. Sex is also constructed as part of a ‘changeable love’ experience through two patterns of ‘non-acceptance -acceptance’ and ‘acceptance-acceptance’. Non-temporal phenomena, i. e. love experiences that do not belong to a specific time, refer to the experiences of ‘popular love’, ‘memories’, ‘unity’, and ‘spousal approval’.
    Keywords: love, love marriage, phenomenology, lived experience, changeable love
  • Shiva Modares Zadeh, Mehrdad Navabakhsh, null null Pages 101-127
    ‘Political empowerment’ is an opportunity for a large number of citizens to address political affairs; one of its most important indicators is the increase in ‘political participation’ at decision-making level. The present paper aims to answer the general question that what is the empowerment of women in the field of politics and by what contextual variables it is formed. The statistical population of this research is elite women in the field of politics. The methodology is based on using quantitative and qualitative analysis techniques and semi-structured interview technique in collecting data and texts of interviews. In order to organize the extracted data and present final model, MaxCoD data quality analysis software has been used. According to research findings, political empowerment has two main dimensions of ‘political participation and activism’ and ‘political elitism’, and women elites in the path of empowerment are affected by four individual, family, political and social settings, among which, family environment has the most impact on these women and their abilities. After that, the political environment affects the formation and extent of empowerment of these women. The researcher has identified 18 categories of first and second rates, and 522 semantic terms and used them in presenting a field-based theoretical model.
    Keywords: Political empowerment, participation, determinants, elite, Women
  • Tayabeh mansourishad, Ali Delawar, Afsaneh Mozafari Pages 129-150
    Smart phone access and rapid increase in Internet penetration rate in Iran, along with an increase in the number of mobile social software and their communication applications have led users, including housewives, to pay special attention to smar phone massagers. Since women are half of society and play an important role in the development of societies, a research was needed to determine the nature and extent usage of these communication tools by housewives and to identify factors such as the duration of use, the desired uses, and the number of mobile communication networks that housewives are attending. The research is a descriptive survey. The statistical population of this study is women living in Tehran, selected by multi-stage stratified sampling method. The sample group, according to Morgan's table, is 384 housewives. For data collection, a researcher-made questionnaire was used after its validity and reliability. Findings of the research showed that 25. 5% of housewives, although have mobile messengers, are less familiar with this tool. Also, the results indicate that there is a relationship between the variables of communication messenger variety, communication with others, and the level of mobile massager usage. Women play a central role in family consolidation and future generation education, and they have the most impact on family health and well-being. Therefore an appropriate culturalization is a necessary in this filed.
    Keywords: Smart phone Massagers, communication, Housewives
  • Mikaeel Vahidirad Pages 151-179
    World War I had significant effects on women’s participation and presence in various cultural, political, social and economic spheres. The present paper, based on historical-analytical method, while examines the place of women during World War I in Western countries intends to study the influence of women's participation on the process of war and their functions in this field. It also examines the post-war period conditions mainly based on their achievements in obtaining the right to vote. Understanding the pre-war women's issues one can find out that their global effort was to reach the right to vote in the first place, which the outbreak of war prevented them from pursuing this matter. Since women were active alongside men in battlefield and struggled to maintain home front, they proved their loyalty to country and were recognized as citizens enjoying civil rights.
    Keywords: World War I, Women, Voting, Industrial Workers, Social Achievements
  • reza hemmati, zahra karimi Pages 181-211

    Considering an increase in the number of women –headed families and the problems associated with these types of households in recent years, the present study seeks to understand and narrate the lived experience of divorced family-headed women. This research has been done by qualitative and descriptive phenomenological method on 10 divorced family-headed women in the city of Farsan. Participants were selected through a purposive sampling and snowball method from divorced women covered by Imam Khomeini Relief Foundation. The lived experience of female-headed households was classified under the three main themes of ‘supervision as redefinition of relationships with community’, ‘supervision as an unpleasant emotional experience’, and ‘Supervision as another form of social life’. The results showed that female-headed women are faced many challenges in their family and social life, requiring the policy makers to address their social problems and reduce the social imbalance of these households.
  • Sadegh Rajaee, maryam mokhtari, Asghar Mirfardi Pages 213-241

    The purpose of this research is to identify and explain socio-cultural determinants of women's clothing orientation. The statistical population of the study is women in the age group of 15 to 49 years old in Shiraz in 1396. In a multi-stages cluster sampling, 550 women were selected as sample. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire consisting of 53 items with construct validity (65%) and reliability (79%). Structural equation modeling and Amos software have been used to analyze the data.
    The results of the research show that 38% of the surveyed women tended to Islamic fundamentalist clothing, 50. 5% had a moderate orientation and 11. 5% had a secular clothing orientation. In this process, the determinants of development worldview with load factor of 0. 36 and new communication media with load factor of 0. 63 (at the global level), consumerism with load factor of 0. 56, socio-economic base with load factor of 0. 41 and family with load factor of 0. 37 (at the local level), and hedonism with load factor of 0. 53 and the need for confirmation with load factor of 0. 42 (at the individual level), form and direct women’s clothing in a structural relation.

    Keywords: Women's clothing Orientation, Global Development, New Communication Media, Consumerism, hedonism, Recognition