فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی اعتمادی فرد، ملیحه امانی صفحات 1-22
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی جامعه شناسانه انگیزه زنان از گرایش به جراحی های زیبایی و سنخ شناسی انواع آن، ذهنیت کنشگران درباره بدن و شیوه های معنادارکردن چنین موقعیتی به دست افراد، به منظور دخل و تصرف در بدن است. جامعه بررسی شده، زنانی اند که در سال های 1390 تا 1392 در تهران تجربه جراحی های زیبایی داشته اند و همچنین، زنانی را شامل می شود که قصد انجام عمل زیبایی داشته اند. روش تحقیق این پژوهش، روش کیفی و ابزار استفاده شده جهت گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساخت یافته است. روش نمونه گیری، نظری هدفمند و از نوع گلوله برفی است. تعداد نمونه بررسی شده، 30 نفر از زنان 20-34 ساله اند که با مراجعه به کلینیک های جراحی های زیبایی، میان دوستان و آشنایان و فضای دانشگاهی، از آنان مصاحبه شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، انگیزه زنان از انجام عمل های زیبایی، به دو دسته کلی انگیزه های شخصی (انگیزه های معطوف به خود) و انگیزه های فراشخصی (انگیزه های معطوف به فراخود) طبقه بندی می شود. انگیزه های شخصی در سطح تحلیلی خرد طبقه بندی می شود، انگیزه های فراشخصی بر حسب موقعیت و شرایطی که افراد در آن قرار می گیرند، به دو سطح تحلیلی میانی و کلان طبقه بندی می شود. در سطح میانی، خانواده و شرایط خانوادگی و در سطح کلان، شرایط اجتماعی به منزله منشاء ایجاد انگیزه برای انجام جراحی زیبایی موثر واقع شده اند که بر حسب موقعیت متفاوت اند. بر اساس مدل تحلیلی مذکور، به تحلیل ذهنیت افراد از خود و شیوه تاثیرگذاری عوامل سطوح فرافردی کنشگران درخصوص جراحی زیبایی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: انگیزه، جراحی زیبایی، دخل و تصرف در بدن، زنان
  • شهره انصاری صفحات 23-35
    از دوران بسیار کهن حیات بشر، آدمی به واسطه بسیاری از هم سانی های «زن» با «طبیعت» و «محیط زیست» طبیعی اطرافش، وجود زن را به منزله مظهری مقدس گرامی می داشت و می پرستید. این هم سانی ها، نه فقط در اسطوره های مربوط به تولد آدمی و اسطوره های مربوط به تغذیه و تداوم حیات، بلکه حتی در اسطوره های مرگ نیز خود را می نمایاند. بدیهی است که این مفاهیم بنیادین اسطوره ای، ناخودآگاهانه زنان را به طبیعت نزدیک تر می کرد؛ گویی زمین خواهری است که باید به عشق تمام مراقبتش کرد و نگاه دارش بود. این دیدگاه، در بسیاری از آیین های کهن و معاصر، که زنان در انجام و اجرای آن ها نقش اصلی برعهده دارند و نیز در بسیاری از آیین های رازآموزانه دیده می شود. چنین دیدگاهی، به رغم تمامی تغییراتی که در جنبه ها و حوزه های گوناگون حیات بشر طی ادوار گوناگون تاکنون روی داده، همچنان پابرجا مانده است؛ تاجایی که امروزه، حس عمیق مسئولیت زنان به محیط زیست را در قالب ها و به صورت های گوناگون از تشکل های مردم نهاد ملی و بین المللی تا فعالیت های زنان مستقل و وب سایت های بین المللی مشهور تا همایش های جهانی می توان یافت. پژوهش حاضر، عمدتا به بررسی روند ارتباط اسطوره ای زنان با محیط زیست، و نقش زنان به منزله به میراث گذارندگان میراث معنوی محیط زیست برای نسل های آینده و شیوه حفظ و انتقال این میراث، به شیوه ها و روش ها یی که بدان ها اشاره شد می پردازد.
    کلیدواژگان: زنان، محیط زیست، اسطوره های طبیعت، تشکل های مردم نهاد، وب سایت ها و وبلاگ های زیست، محیطی زنان
  • بهاره بخشی، بهاره نصیری، آمنه بختیاری، مریم طاهریان صفحات 37-59
    جامعه امروز، به یمن صنعت هم زمان ارتباطات، درحال تجربه نوع تازه ای از شبکه ای شدن و شبکه ای بودن است. هم زمانی با بی سیمی فناوری های ارتباطات و اطلاعات، نوع تازه ای از جامعه شبکه ای را به وجود آورده است. در چنین شرایطی، قطعا وابسته شدن افراد به استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی، منجر به محوریت یافتن دستاوردهای وب2 شده است و به ارتقای جایگاه مصرف اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی در سبد مصرفی افراد انجامیده است. با توجه به روند رو به رشد استفاده از اینترنت، پیوسته قابلیت های جدیدی به این پدیده افزوده می شود و بشر کارکردی تازه از آن می طلبد. از این روی، می توان پیش بینی کرد که شبکه های اجتماعی به مثابه تابعی از اینترنت، در آینده، برای زندگی انسان ها بسیار مهم تر خواهند بود؛ زیرا پایگاه ها گسترش بیش تری خواهند یافت؛ به گونه ای که برنامه های کامپیوتری به منظور سهولت زندگی فیزیکی اشخاص، از طریق شبکه های مجازی، قابلیت حمل و حضور و آگاهی از مکان را نیز شامل خواهند شد. ویژگی های کارکردی، تعاملی و ساختی شبکه های اجتماعی باعث می شود کاربران نقشی پویا و فعال در فرآیند ارتباط داشته باشند.
    امروزه، شبکه های اجتماعی قوی ترین ابزارها برای طرح و رواج اندیشه ها و کارآمدترین وسایل برای نفوذ فرهنگ ها و نگرش ها به قلب جوامع اند.از این روی، نامشان سرفصل بسیاری از مباحث اجتماعی قرار گرفته است و در این میان، مبحث «زن و رسانه ها»از اصلی ترین موضوعاتی است که طی دهه گذشته، اندیشمندان و جامعه شناسان و به ویژه، دست اندرکاران مسائل زنان به آن پرداخته اند. به عبارتی، کارکردهای ارتباطی کاملا منحصربه فرد شبکه های اجتماعی در قیاس با رسانه های سنتی، موضوع آثار و کارکرد آن را بر زنان و ارزش های اساسی حاکم بر این حوزه به موضوع مهمی در ادبیات و برنامه های پژوهشی پیرامون شبکه های اجتماعی و رسانه های جدید تبدیل کرده است.
    با توجه به اهمیت و جایگاه زنان در نقش های گوناگون و روند رو به رشد استفاده از شبکه های اجتماعی، بررسی حاضر، به مطالعه «نقش و کارکرد شبکه های اجتماعی با مطالعه موردی شبکه اجتماعی کفه مام (Café mom)، شبکه ای برای مادران و کودکان»، به علت احراز عناوین و جوایز مختلف این سایت به منزله سایت برتر در سال های 2007، 2008، 2010 و 2011 می پردازد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فضای مجازی، شکاف دیجیتالی جنسیتی، زنان، شبکه اجتماعی کفه مام
  • محمد بهشتیان صفحات 61-71
    هدف
    هدفپژوهشحاضر،شناسایی و مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه دانشجویان دختر معتاد به اینترنت با دانشجویان دختر غیرمعتاد است.
    روش
    روش پژوهش، علی مقایسه ای و نمونه، شامل 200 دانشجوی دختر دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی (100 نفر معتاد به اینترنت و 100 نفر غیرمعتاد) است. ابزار پژوهش، پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسش نامه طرح واره های ناسازگار اولیه فرم کوتاه یانگ است.
    نتایج
    تحلیل آزمون t نشان داد که طرح واره های ناسازگار اولیه معتادان اینترنتی تفاوت معناداری با افراد عادی دارند.
    نتیجه گیری
    طرح واره های ناسازگار رهاشدگی، بی ثباتی، محرومیت هیجانی، نقص و شرم، انزوای اجتماعی، بیگانگی، خویشتن داری و خودانضباطی ناکافی، می تواند در شناسایی تفاوت میان زنان معتاد و غیرمعتاد به اینترنت نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، طرح واره های ناسازگار اولیه، دانشجویان، زن
  • حسن دادخواه، پروین گلی زاده، بهرام نظرپور صفحات 73-83
    زنان در نخستین سال های تاریخ معاصر مصر، در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نه تنها قدرت برابری با مردان را نداشتند، بلکه از حقوق اولیه، مانند تحصیلات مقدماتی نیز محروم بودند. بنابراین، ادیبان نواندیش مصری، با نگاهی متناسب با جهان نوین به مسائل زنان،کوشیدند در راستای دفاع از حقوق زنان، مانند طلاق، پوشش، شغل، آموزش و مشارکت های اجتماعی راه کارهایی بیابند. تلاش نگارندگان این مقاله بر آن بوده است که با کاوش های کتابخانه ای و اینترنتی، به این پرسش پاسخ دهند که ادیبان نواندیش در رهایی بخشی زنان از بند بردگی و جهالت چه نقشی داشته اند. پژوهش حاضر، ما را به این امر رهنمون می کند که کوشش های آنان، اگرچه در مواردی با واکنش تند اسلام گرایان سنتی روبرو شد، ولی سرانجام به تصویب قوانین عادلانه به سود زنان منجر شد و از این رهگذر، برای رشد و توسعه جامعه مصر و بهره گیری از توان زنان، زمینه های دیگری فراهم شد.
    کلیدواژگان: زنان، ادیبان، مصر، نواندیش، دوره معاصر
  • فاطمه فلاح نژاد صفحات 85-114
    اهمیت مسئله باروری و تولید مثل از قدیم الایام در هریک از جوامع متمدن بشری مورد بحث واقع شده است و طبیعتا این بحث ها، که اغلب در میان طبقات گوناگون مردم جامعه رواج داشته است، بر اساس نتایج حاصله آثار و عواقبی نیز داشته است که عملکرد هر اجتماع در مقاطع مختلف تاریخ و درخصوص برخورد با مسئله تولید مثل ناشی از آن است؛ لذا جای دارد اندیشه های حاکم بر قوانین و مجازات هر کشور درخصوص این مسئله بررسی و ارزیابی شود.
    بدین ترتیب، مقاله حاضر درصدد است به شیوه توصیفی و با استفاده از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، به مقایسه قانون مجازات اسلامی در ایران و قانون مجازات فدرال کشور روسیه در خصوص مسئله سقط جنین بپردازد و هدف این است که درنهایت، به تفاوت های کمی و کیفی قوانین جزایی این دو کشور پی برده شود.
    کلیدواژگان: سقط جنین، قانون مجازات اسلامی، قانون مجازات فدرال روسیه
  • رضا همتی، مریم مکتوبیان صفحات 115-142
    نابرابری جنسیتی در امکان دسترسی به فرصت های گوناگون اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، یکی از چالش های مهم برای کشورهای منتخب منطقه خاورمیانه است. شواهد تجربی بین کشوری نشان می دهد که نابرابری جنسیتی عملکرد اقتصادی کشورها را مختل می کند، توانایی آن ها در بهره مندی از ظرفیت هایشان را کاهش می دهد و سرانجام، رشد و بهره وری اقتصادی آنان را کند می کند. هدف از این مطالعه، که به صورت اسنادی و تحلیل ثانویه صورت گرفته است، توصیف و تحلیل وضعیت نابرابری جنسیتی در میان سیزده کشور منتخب منطقه خاورمیانه و به ویژه، جایگاه ایران با استفاده از داده های «گزارش جهانی شکاف جنسیتی» سال های 2006 تا 2011 است. همچنین، از داده های «شاخص نابرابری های جنسیتی» (GGI) در ذیل گزارش توسعه انسانی (2011) و گزارش «رقابت پذیری اقتصادی» (GCI) به منظور آزمون رابطه میان نابرابری جنسیتی با توسعه انسانی و میزان رقابت پذیری اقتصادی کشورها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که وضعیت برابری جنسیتی کشور ما، در میان کشورهای منتخب خاورمیانه در طی سال های 2006 تا 2011، به رغم بهبود نسبی در برخی از حوزه ها، در مجموع رضایت بخش نیست؛ به طوری که در سال 2011، کشور ما در حوزه برابری جنسیتی در مشارکت اقتصادی، رتبه هفتم؛ دستاوردهای آموزشی، رتبه نهم؛ سلامتی و بقا، رتبه ششم و توانمندسازی سیاسی، رتبه دهم را کسب کرده است. تحلیل های بیشتر نشان می دهد در میان کشورهای منتخب خاورمیانه، برابری جنسیتی با شاخص توسعه انسانی و میزان رقابت پذیری اقتصادی کشورها رابطه مثبتی دارد. درنهایت، به منظور ارتقاء برابری جنسیتی در ارتباط با هریک از شاخص های فوق توصیه هایی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، مشارکت اقتصادی، دستاوردهای آموزشی، سلامتی و بقا، توانمندسازی سیاسی، رقابت پذیری اقتصادی، خاورمیانه
|
  • Seyyed Mehdi Etemadifard, Maliheh Amani Pages 1-22
    The present research is a sociological study on why women tend to undergo cosmetic surgeries. The study also aims to perform a typology of the motives، attitudes towards body، and methods of creating meaning for such conditions by people in order to justify the manipulation of the body. The statistical population included all women who had undergone cosmetic surgery between 2011 and 2013 in Tehran، as well as those who intended to do so. The research method was a qualitative one، and the data was collected using semi-structural interviews. Using the snowball and purposeful- theoretical sampling method، 30 subjects between the ages of 20 to 34 visiting cosmetic surgery clinics were interviewed. The results showed that women’s motivation to do cosmetic surgeries are classifiable under two general categories of personal reasons (motivations fastened to the self) and transpersonal reasons (motivations fastened to trans-self). Personal reasons are categorized at the analytical level of common sense. Transpersonal reasons are classifiable to middle and large analytical level based on the conditions and circumstances where individuals are surrounded by. At the middle level، family and family conditions، and at the large scale، social conditions are effective as the source of creating motivation for cosmetic surgeries that are different based on the circumstances. According to the mentioned analytical model، mentalities of the individuals towards self، and the actors’ transpersonal factors effective in cosmetic surgery are analyzed.
    Keywords: motivation, cosmetic surgery, manipulation of the body, Women
  • Shohreh Ansari Pages 23-35
    Since very ancient times of human life، man has respected and praised existence of women as a holy symbol، owing to many similarities of ‘women’ with ‘the nature’ and ‘environment’. The similarities manifest themselves not only in myths relating to man’s birth، nourishment، and survival، but also in death myths. It is obvious that these fundamental mythological notions unconsciously approximated women to nature، as if the earth was a sister to be protected and guarded with all the love and affection. This viewpoint can be tracked in many ancient and contemporary rituals where women play the main role of performance، as well as in many secret-revealing rituals. Despite all the changes such viewpoint has made in various aspects of human life during different eras، it has survived to the extent that today women’s deep sense of responsibility towards environment can be observed in different forms and frameworks from national and international NGOs to activities of independent women and well-known international websites and global gatherings. The present study aims to study the trend of mythological relationship of women with the environment، as well as the role of women as testators of the spiritual heritage of the environment for future generations، and ways of maintenance and transmission of this heritage using the methods and approaches that have been pointed out.
    Keywords: Women, environment, myths of nature, NGOs, women's environmental websites, weblogs
  • Bahareh Bakhshi, Bahareh Nasiri, Ameneh Bakhtiari, Maryam Taheriyan Pages 37-59
    Thanks to the industry of simultaneous communication، today society is experiencing a new type of network orientation and networking. Coincidence of wirelessness of communication and information technology has created a new sort of network society. Under such circumstances، it is obvious that individuals’ dependence on using internet and internet social networks has led to Web 2. 0 achievements، resulting in improving the position of usage of internet and internet social networks in people’s consumption baskets. Given the growing trend of internet usage، new capabilities are constantly added up to this phenomenon، and man seeks new applications for it. Therefore، it can be predicted that social networks، as a function of the internet، will be very important for human life in the future، since online databases will be expanded to the extent that computer applications will include mobility، presence، and awareness in and of place in order to facilitate people’s physical lives. Functional، interactive، and structural features of social networks will make users have dynamic and active roles in the process of communication. Today، social networks are the most powerful tools for promotion of thoughts as well as the most effective means of the influence of cultures and attitude on the hearts of societies. That is why they have become the subject matter of many social debates، whereby the subject of ‘women and the media’ is among the core matters focused by thinkers، sociologists، and especially those involved in women issues. In other words، the unique communicative functions of social networks compared to traditional media are discussed in most of the works، and using such functions by women as well as the fundamental values dominant in this area has become an important topic in the literature and research plans of social networks and modern media. Given the importance and position of women in different arenas and also the growing trend of using social networks، the present research aims to study the case of the CaféMom social network، as a network for mothers and children، and investigate its role and function. It is noteworthy that the said network was selected due to its winning different awards and stands and being ranked as the top website of years 2008، 2007، 2010، and 2011.
    Keywords: Virtual Social Networks, Cyberspace, Gender Digital Gap, Women, CaféMom Social Network
  • Mohammad Beheshtian Pages 61-71
    Objective
    The present study aims at identifying and comparing Early Maladaptive Schemas of healthy female students and those addicted to the Internet.
    Methodology
    The method of this study is that of scientific-comparative type، and the sample consists of 200 female students of Tehran University، Allameh Tabataba’i University، and Shahid Beheshti University (100 addicted to the Internet and 100 healthy). The instrument used for the research was Young’s Internet Addiction Scale and Young’s Early Maladaptive Schemas Questionnaire -Short Form.
    Result
    T-test analysis showed that Early Maladaptive Schemas of the Internet addicts have a significant difference with that of the normal people.
    Conclusion
    Maladaptive schemas of abandonment، instability، emotional deprivation، fault and embarrassment، social isolation، alienation and continence، and insufficient self-discipline may play an important role in the identification of differences between healthy females and those addicted to the Internet.
    Keywords: internet addiction, early maladaptive schemas, university students, woman
  • Hassan Dadkhah, Parvin Golizadeh, Bahram Nazarpour Pages 73-83
    During the early years of Egypt’s contemporary history، women not only did not have the power to be equal to men in social، cultural، economic، and political areas، but also were deprived of their primary rights، such as elementary education. Therefore، adopting a new viewpoint towards women’s issues consistent with their situation in the modern world، the Egyptian modern-thinking belletrists tried to find solutions in defending women’s rights in areas like divorce، dressing، employment، education، and social participation. The present paper aims to explore the role of modern-thinking belletrists in setting women free from slavery and ignorance. This library study leads us to the fact that their endeavor، though encountered extremist reactions of traditional Islamists، ultimately resulted in ratification of fair laws for women، and through this، other grounds were provided for growth and development of the Egyptian society and taking advantage of women’s capabilities.
    Keywords: Women, Belletrists, Egypt, Modern, Thinker, Contemporary Era
  • Fatemeh Fallahnejad Pages 85-114
    The importance of fertility and reproduction has been discussed since ancient times in all civilized human societies. Such discussions، being prevalent among different social classes، have natural consequences that affect the performance of societies regarding the attitude towards reproduction in different historical periods. Therefore، it is important to study and evaluate the intellections governing the legal system of any country and their defined penalties related to this issue. The present research aims to compare the Islamic penal law of Iran with the Federal penal law of Russia regarding abortion. This is a library study using a descriptive research method. The final objective is to recognize quantitative and qualitative differences of penal law of the two countries.
    Keywords: Abortion, Islamic Penal Law, Russia's Federal Penal Law
  • Reza Hemmati, Maryam Maktoobiyan Pages 115-142
    Gender inequality in accessing different economic، social، and political opportunities is an important challenge for the Middle East countries. Empirical interstate evidences show that gender inequality disturbs economic performance of the states، reduces their capability in taking advantage of their capacities، and ultimately decelerates their economic growth and mileage. This study which has been conducted in a documentary and secondary analysis method، aims at describing and analyzing gender inequality among 13 selected states in the Middle East، specifically Iran’s position in this respect، using data from “Global Gender Gap Report” of years 2006 to 2011. Furthermore، data obtained from “Gender Gap Index” attached to Human Development Report (2011) and “Global Competitiveness Index” report were used to examine the relationship between gender inequality and human development as well as the rate of economic competitiveness of the states. Results indicate that gender inequality in our country is not satisfactory altogether، among selected Middle Eastern states between 2006 and 2011، despite proportional improvements in some other areas; so that in 2011، our country has been placed seventh in economic participation، ninth in educational achievements، sixth in health and survival، and tenth in political empowerment in the area of gender equality. Further analyses show that among the selected Middle Eastern states، gender equality has a positive relationship with the human development index and the rate of the economic competitiveness of the states. Finally، a number of suggestions have been proposed in order to enhance gender equality in relation with each one of the above mentioned indices.
    Keywords: Gender Inequality, Economic Participation, Educational Achievements, Health, Survival, Political Empowerment, Economic Competitiveness, Middle East