فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 10 (تابستان 1388)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 10 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسماعیل آذر صفحات 13-43
    در این مقاله، درباره موضوع های مشترکی که در آثار ابوعبدالله رودکی و جعفری چاوسر وجود دارد، جداگانه از طریق مقارنه و گاه توارد تحقیق شده است.هر دو شاعر در روزگار نسبتا ناآرامی به سر می برند ولی در محیطی که کار می کردند، آرامش نسبی داشتند و به همین دلیل در شعرشان وجوه شادی و نشاط فراوان یافت می شود.از موضوع های دیگری که دو شاعر به آن توجه داشته اند، «مرگ» است.رودکی و چاوسر بر شاعران پس از خود تاثیرهای زیادی گذاشته اند. حوزه تاثیر رودکی حتی تا روزگار معاصر ادامه یافته ولی اوج تاثیر چاوسر تا حدود سیصد سال بیشتر نیست. هر دو شاعر مرثیه می سرایند و مرثیه های آنها تاثیرگذار بوده است. از وجوه افتراق این دو شخصیت، زبان آنها است. زبان رودکی پس از هزار سال برای فارسی زبانان مفهوم است ولی زبان چاوسر چنین نیست و باید برای نسل امروز ترجمه شود. دیگر اینکه رودکی از خود جوشیده و از پیشینیان بهره نبرده، درصورتی که چاوسر به طور یقین تحت تاثیر شخصیت های پیش از خود، چون پترارک، بوکاچو و دانته بوده است.
    کلیدواژگان: رودکی، چاوسر، صله، دربار، مرثیه
  • هوشمند اسفندیارپور صفحات 45-69
    در مقاله حاضر علم بلاغت از آغاز تا امروز در ادب عربی و فارسی به صورت تطبیقی، بررسی و سیر آن با توجه به خصوصیات زمانی و شیوه نگرش و توجه دانشمندان به مسایل بلاغی به طور مستقل مطرح شده است. همچنین، آثار و نظر های دانشمندانی که صاحب تفکر و اندیشه های والا در علم بلاغت بوده اند، بیان و در پایان نتیجه گرفته شده است که بلاغیون فارسی زبان در طرح صناعات عربی بیشتر تحت تاثیر بلاغیون عربی زبان بوده اند.
    کلیدواژگان: بلاغت، بررسی تطبیقی بلاغت، بلاغت در عربی، بلاغت در فارسی، دانشمندان بلاغت، آثار بلاغی
  • حسن اکبری بیرق، الیاس بابایی صفحات 71-100
    سنایی غزنوی-شاعر قرن ششم- در سیرالعباد الی المعاد و آلیگیری دانته- شاعر ایتالیایی قرن پانزدهم میلادی- در اثر مشهور خود کمدی الهی، با استفاده از تمثیل های گوناگون و تاثیرشان بر روح، به آیین آخرت شناسی تاکیدی بیشتر دارند و در حقیقت، این دو اثر، آرمان شهر یا مدینه فاضله ای هستند که انسان کامل را توصیف می کنند.از آنجا که اساس داستان هر دو اثر، ماجرای روح است که از نوعی پدیده شناسی روح در یک سفر طولانی و پر مشقت حکایت می کند، می توان به مضامین و اهدافی مشترک میان آن دو دست یافت. در این مقاله، ضمن معرفی اجمالی این دو اثر، موارد شباهت ها و تفاوت های آن دو بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سیرالعباد الی المعاد، کمدی الهی، سنایی غزنوی، دانته آلیگیری، عرفان، سالک، تمثیل، روح
  • سوسن پور شهرام صفحات 101-116

    گاستون باشلار (1962-1884م.)، معرفت شناس، فیلسوف علم، نظریه پرداز تخیل و از ساختارگرایان آغازین فرانسوی است که شیوه ای جدید در سخن شناسی و سخن سنجی بنیان کرد.تصویرپردازی های شاعران و نویسندگان، اغلب، در چهار عنصر اصلی-آب، آتش، خاک و باد- ریشه دارد.مجدالدین ابواسحاق کسایی مروزی (391-341ه.ق.) یکی از شاعران نیمه دوم قرن چهارم و ابت دای قرن پنجم هجری قمری است. اشعار کسایی، ساده و روان و مفاهیم شعری و توصیف های او، اغلب، عینی، محسوس و طبیعت گرا است. در حقیقت، کسایی در شعر، نقاش است.اگرچه از دیوان اشعار این شاعر شیعی مذهب، تنها سیصد بیت باقی مانده است، با همین مقدار باقیمانده نیز به راحتی می توان به نگرش کسایی در مورد طبیعت، به ویژه کارکرد ویژه عنصر آب پی برد. در این مقاله سعی شده است با بررسی عناصر طبیعت، در شعر کسایی مروزی- به عنوان یکی از شاعران سنت گرا- و با به کار گیری روش نقد ادبی گاستون باشلار و نظریات وی در این زمینه، روشی نو در شناخت بیشتر و بهتر نگاه و اندیشه این شاعر ارایه شود.

    کلیدواژگان: طبیعت، عناصر چهارگانه، آب، کسایی مروزی، باشلار، نقد و تحلیل ادبی
  • بهروز حسن نژاد صفحات 117-134

    جست و جوی زیبایی، پیشه پیشین انسان ها بوده است و آدمیان در اعصار دوردست و قرون گذشته، با روی آوردن به عرصه هنر و زیبایی، جاودانگی را جانمایه خویش ساخته اند. گویی از آن هنگام که بشر، اندیشیدن و عاطفه ورزیدن را آغازیده، هنرنمایی و روی آوری به زیبایی، خواه در شعر، یا در ادبیات، فلسفه، پیکرتراشی و کارهایی از این دست را نیز آغاز کرده است.درباب «حقیقت زیبایی»، پرسش های گوناگونی را می توان مطرح کرد. افلاطون- آن حکیم فرزانه، فیلسوف بی بدیل یونان و شاگرد سقراط- در جای جای آثار خویش، از هنر و زیبایی سخن گفته است. وی پایه گذار و در واقع طلایه دار بسیاری از مباحث عمیق فلسفی است. معرفت شناسی ابن عربی به گونه ای است که پایگاه معرفت را آن گونه که در نزد حکمای مشاء متداول بوده است، به مرکز دیگری منتقل می کند؛ یعنی نزد حکما و فلاسفه.

    کلیدواژگان: هنر، زیبایی، افلاطون، ابن العربی، عشق
  • محمدرضا ساکی، محمد گودرزی صفحات 135-156
    زندگی چیست؟ ما از کجا آمده ایم و به کجا می رویم؟ اینها دو پرسش اساسی زندگی آدمیان است. پاسخی که هر فرد برای این پرسش ها می یابد، جهان بینی وی را شکل می دهد و بر آن اساس چگونه زیستن را می آموزد.در این جستار، تلاش کرده ایم دیدگاه رودکی- شاعر بزرگ پارسی گوی- را با دیدگاه متنبی- یکی از شاعران بزرگ تازی- درباره مرگ و زندگی مقایسه کنیم؛ نیز هریک از این دیدگاه ها را بررسی و تحلیل کنیم.
    کلیدواژگان: زندگی، مرگ، رودکی، متنبی
  • افسانه صحتی، شادمان شکروی، مهدی فرهودی نیا صفحات 157-183
    صادق چوبک از جمله بنیانگذاران داستان کوتاه در ایران است. نقش ادگار آلن پو نیز به عنوان بنیانگذار اصول و مبانی ساختاری داستان کوتاه در جهان انکارناپذیر است. چوبک نخستین کسی بود که شعر مشهور «غراب» از آلن پو را ترجمه کرد.در مقاله حاضر، برخی وجوه شباهت و تفاوت درونمایه و ساختار داستان های کوتاه دو نویسنده بررسی شده است. نتایج نشان داده است که صادق چوبک، همانند صادق هدایت، از آلن پو تاثیر گرفته است.اما تفاوت هایی نیز میان دو نویسنده وجود دارد. عمده ترین این تفاوت ها، به مضامین و زمینه داستان های دو نویسنده بر می گردد. بر خلاف آلن پو، صادق چوبک نویسنده ای با حال و هوای عمیق اعتراضی است.ویژگی مهم ساختاری پو، بدعت های او در به کارگیری حوادث فرعی و تصویرسازی است.
    کلیدواژگان: ادگار آلن پو، صادق چوبک، داستان کوتاه، درونمایه، ساختار
  • مهدی فرهودی نیا صفحات 185-204
    شباهت های مضمونی بسیاری میان سپهری و استعلای امریکایی وجود دارد. استعلای امریکایی به صورت جنبشی ادبی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و فلسفی در مقابل قواعد متعارف و نهادینه جامعه، با نویسندگان و شاعرانی مانند رالف والدو امرسون، ناتانیل هاثورن و هنری دیوید ثورو شکل گرفت. از نظر ادبی، آنان ساختار سبکی آزاد از قید و بند با محتوای طبیعت و ذات طبیعی انسان بودند. از نظر اجتماعی، مخالف زرق و برق جامعه مصرفی بودند. در مقاله حاضر سعی شده است شباهت درونمایه آثار استعلاییان و اشعار سپهری به تفکیک در هفت فصل بررسی شود.
    کلیدواژگان: استعلای امریکایی، بودیسم، پیورتنیسم، جینیسم، شهود، روح اعلا، سهراب سپهری
  • میر جلال الدین کزازی صفحات 205-217
    پزشک و اندیشمند و دین شناس نامدار ایرانی، برزویه طبیب، در زیست نامه فرهنگی و اندیشه ای خویش که چونان دیباچه ای در آغاز کلیله و دمنه آورده شده، دستانه ای(=تمثیل) را به کار گرفته است که پیوندها و همانندی هایی شگفت آور با دستانه «مردی در چاه» در متنی در ادب آیینی جینی دارد. آیین جین، یکی از آیین های باستانی هند است که بر پایه بازگفتی بیش پذیرفته شده، برزویه کلیله و دمنه را، با رنج و تلاش بسیار، از آن سرزمین به ایران آورده است. در این جستار، دستانه «مردی در چاه»، در این دو متن ایرانی و هندی کاویده و بررسیده آمده است.
    کلیدواژگان: برزویه طبیب، کلیله و دمنه، آیینه جین، مهاویرا، تمثیل «مردی در چاه»
  • سید محمد رضی مصطفوی نیا، مهدی جباری دانالویی صفحات 219-242
    بی شک رومیات ابوفراس حمدانی- شاعر قرن چهارم هجری- شهرت و آوازه ای ماندگار در ادبیات عربی دارد. به استناد پژوهش های محققان در طول تاریخ، رومیات ابوفراس مورد مطالعه و استفاده بسیاری از شاعران و ادیبان واقع شده و خواسته یا ناخواسته تاثیراتی بر آثار ادبی آنان گذاشته است.یکی از این آثار ادبی قابل تامل، در تاثیرپذیری از رومیات ابوفراس، حبسیات خاقانی شروانی- شاعر پرآوازه قرن ششم- است. در این مقاله حبسیات هر دو شاعر بررسی می شود و عنصر استعاره در هر دو حبسیات مورد تطبیق قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مقایسه، استعاره، حبسیه، خاقانی، ابوفراس
  • مهدی ممتحن، فروغ الهی صفحات 243-272
    ناسیونالیسم یا ملی گرایی، یکی از ویژگی های بارز ادبیات مقاومت بوده که توانسته است جایگاه ویژه ای را در سروده های شاعرانی که در این عرصه فعالیت کرده اند، به خود اختصاص دهد.اما در این میان، شاعرانی وجود دارند که به شدت تحت تاثیر این ویژگی قرار گرفته اند، به زوری که به «شاعر ملی» ملقب شده اند. در ایران، عارف قزوینی و در فلسطین، ابراهیم طوقان، دو شاعر بزرگ در این زمینه بوده اند که توانسته اند این عنوان را کسب کنند.آنچه مشخص است، این است که این دو شاعر متاثر از ادبیات مقاومت اند، ادبیاتی که در ایران و فلسطین وجوه اشتراک زیادی با یکدیگر دارند، چرا که این دو کشور در طول تاریخ مبارزاتی خود همواره در برابر استبداد داخلی و خارجی ایستادگی کرده اند. لذا ادبیات مقاومت، زمینه ساز ظهور شباهت هایی در گرایش های ناسیونالیستی و ابزار بیان و معانی و مضامین موجود در اشعار این دو شاعر شده که در تحقیق حاضر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: عارف قزوینی، ابراهیم طوقان، ناسیونالیسم، ادبیات مقاومت
  • لیلا هاشمیان، بهزاد اتونی صفحات 273-287
    اریک امانویل اشمیت- داستان نویس و نمایشنامه نویس معاصر فرانسوی از نویسندگانی است که تاثیر زیادی از عرفان شرق و به ویژه مولانا پذیرفته و این تاثیر را در رمان ها و نمایشنامه هایش به وضوح نمایان ساخته است. در داستان زیباترین کتاب دنیا، به مطالبی عرفانی بر می خوریم که سالها پیش مولانا همان مطالب را در در مثنوی خود آورده است.مقاله حاضر، تلاشی است برای تبیین و تشریح وجوه اشتراک این دو اثر ارزشمند و تایید بیشتر این مطلب که اشمیت در آثارش از آثار مولانا بهره جسته است.
    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، الگا، اشمیت، زیباترین کتاب دنیا
|
  • Ismael Azar Pages 13-43
    The present article studies the common themes in Roudaki and Chaucer's poetry separately and through comparison.They poets 1 ived in a time full of unrest and that's vh: happiness and joy can be seen in their poetry. One other theme which they both have mentioned is death. Roudaki and Chaucer hax e had great impact on the poets after them. Roudakis impact has been extended to the present day while Chaucer's impact did not extend for more than three hundred years.Both poets composed eulogies which were so effective One of the differences between these poets is their language. Roudakis language is still understandable for Persian speakers after thousand years but Chaucer's language is not so and should be translated for todays generation.
    Keywords: Roudaki, Chaucer, palace, Eulogy
  • Houshmand Esfandyarpour Pages 45-69
    The present article is a comparative study of the science of rhetoric in Persian and Arabic languages since their emergence up to the present time. This study reviews the way scholars looked at the science of rhetoric at different times separately in Persian & Arabic. The views of the important masters of rhetoric are also mentioned. The study concludes that the Persian rhetoric masters were under the influence of their Arab counterparts concerning the use of Arabic figures of speech.
    Keywords: Rhetoric. comparative study, Arabic, Persian
  • Hassan Akbari Beiraq, Ilyas Babaie Pages 71-100
    Sanai Qaznavi - the sixth Century poet in his work "Seir Al Ibad Ila Al Maad" and Aligheri Dante- the Italian pad ofthe fifteenth century AC in his famous work "Di vine Comedy" emphasize the existence of another world through different allegories. In fact these two works depict the utopia which describes a perfect human being. Since he stories of both works are based on phenomenology oftwo spirits in a long and difficult quest. common themes and objectives could be found. The present article studies the similarities and differences between the two works.
    Keywords: Seir Al Ibad Ila Al Maad. Divine Comedy. SanaI Qaznavi, Aligheri Dante. allegory, spirit
  • Behrouz Hassan Nezhad Pages 101-116

    Gaston Bachelard (1884-1962) who was an epistemologist. philosopher of science and one of the early French structuralists, had created a new method in speech recognition and oration. Poets and writers' depiction has a root in four main elements - water. fire, soil and wind. Majdeddin Abolhassan or Abu Isaac Kasai Marvazi is one of the poets offorth and early fifth centuries. His poems are simple and fluent the concepts are almost objective. tangible and natural. In fact, Kasai is a painter in poetry. Although on ly three hundred of his poetry remains. we can understand his approach to nature especially to water. The present article tries to study the nature elements in Kasai poetry as a traditionalism poet and utilize the literary criticism method of Gaston Bachelard and his ideas in this field.

    Keywords: nature, four elements, water. Kasai, Bachelard, literary criticism
  • Pages 117-134
  • Mohammad Reza Saki, Mohammad Goudarzi Pages 135-156
    What is life: Where do we come from and where do we go: These are two fundamental questions in human life. The answer every body reaches at forms his world view and the human then learns how to leave based on this answer.The present research tries to compare the points of view ofRoudaki one of the greatest Persian poets and Mutanabbi -one of the greatest Arabic poets on death and life. It also to studies and analyzes their Views.
    Keywords: life, Death, Roudaki, Mutanabbi
  • Afsaneh Sehhati, Shadman Shokravi, Mahdi Farhoodi Nia Pages 157-183
    Sadegh Chubak is a pioneer founder of short story in Iran. Meanwhile Edgar Allan Poe is known as the founder of principles and bases of short story in the world. Chubak was the first Iranian to translate Poe's famous poem "The Raven" into Persian. The present article studies the points of similarity and difference in themes and structures of their works. The results of such a comparison show that Sadegh Chubak just like Sadegh Hedayat was influenced by Allan Poe. But there are also differences between them, the most important of which is found in the themes and backgrounds of their stories. As opposed to Allan Poe, Chubak is a writer with an opposing point of view. two other structural features of Poe, are his innovations in applying minor events to the plot and imagery.
    Keywords: Edgar Allan Poe, Sadegh Chubak, short story, theme, structure
  • Mahdi Farhoodi Nia Pages 185-204
    There is much similarity between the themes of Sohrab Sepehris poetry and American transcendence literature. American transcendence was formed as a literary. social. cultural. religious and philosophical movement against the rules of the society with poets such as Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne and Henry David Thoreau.  g From the literary point of view they wanted a free style form with , the content of nature human essence. From the social point of view they were against the luxuries of the consuming society. The present article studies the similarities of the themes of transcendence works and Sepehris poetry under seven different titles.
    Keywords: American transcendence, Buddhism. Puritanism. intuition, Jainism
  • Mir Jalaledin Kazazi Pages 205-217
    Borzuyeh Tabib (Borzuyeh the Physician) - Iranian physician, intelligent and religious scholar has written an allegory as the one he wrote in the foreword of Kalile and Demneh which has a close and wonderful similarities with "A man in the well" story in Jainism. Jain religion is one of the religions of ancient India which Borzuyeh delivered Kalileh and Demneh to Iran with difficulties. The present article studies and compares the "A man in the well" story and the Iranian story "Kalile and Dernneh."
    Keywords: Borzuyeh Tabib, Kalile, Dernneh, Jain religion, Mahavyra, A man in the well allegory
  • Seyyed Mohammad Razi Mostafavi Niya, Mehdi Jabbari Danaloui Pages 219-242
    Rumiyat of Abu Foras - forth century poet is of eternal fame in Arabic literature undoubtedly. According to the researcher's studies during history, Rumiyat of Abu F oras has been studied by many poets and literary men and had impact on their literary works consciously or funconsciously. One of these literary works which has been affected by Rumiyat of Abu Foras is Habsiyayat (Prison poets) of Khaqani shervani - fatuous poet of sixth century. The present article studies both Habsiyayat (Prison poets) of both poets as well as their metaphors.
    Keywords: comparison, metaphor, Habsiyyeh, Khaqani, Abu Foras
  • Mahdi Momtahen, Foroogh Elahi Pages 243-272
    Nationalism has been a prominent feature of Resistance Literature and has gained important status in the poetry of poets working in this regard.There are poets who were so hardly influenced by nationalism that were known as national or nationalistic poets. Among these poets Aref Qazvini from Iran and Ibrahim Touqan from Palestine could be pointed out. Both these poets were influenced by resistance literature the type of literature which is very similar in Iran and Palestine. These two countries have resisted the oppression from inside and outside and thus there are similarities their nationalistic tendencies in the themes and meanings of their literature.
    Keywords: Aref Qazvini, Ibrahim Touqan, Nationalism, resistance literature
  • Leila Hashemian, Behzad Otunie Pages 273-287
    Eric-Emmanuel Schmitt, contemporary French playwright and story writer is one of the writers who has been affected by oriental mysticism especially Molana and this could be traced in his novels and plays. In the story "The Most Beautiful Book in the World" one could find mystic points mentioned many years ago by Molana. The present article attempts to explain the similarities of these two valuable works.
    Keywords: Molana, Mathnavi, Olga, Schmitt, The Most Beautiful Book in the World