فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 11 (پاییز 1388)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 11 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا اردستانی رستمی* صفحات 13-27
    غالبا اندیشمندان دیدگاه هایی درباره انسان، خدا و جهان داشته اند. ممکن است نقاط و نکات مشترکی در این تفکرات بیابیم که برخی از متفکران تحت تاثیر یکدیگر و برخی برحسب توارد، دارای این اشتراکات بوده اند. بحث ما در مقایسه و مطابقه تشبیه و تنزیه صفات الهی از موضوعات کلامی میان دو اندیشمند است: که یکی شاعر عارف که در غزنه قلمرو ایران می زیسته و دیگری عارفی شاعر که در اندلس پرورش یافته است. سخن از سنایی شاعر قرن پنجم و ابن عربی متفکر سده هفتم است. باآنکه این دو اندیشمند در دو حوزه و زمان متفاوت می زیسته اند، درباره مقولات تشبیه و تنزیه صفات الهی، نظرهای یکسانی ارائه کرده اند. تحقیق حاضر درپی اثبات این همسانی است.
    کلیدواژگان: تشبیه، تنزیه، ابن عربی، سنایی، وحدت وجود
  • محمدرضا اسعد صفحات 29-59
    خواب و رویا، یکی از داد ه های الهی است که همواره در پرده ای از رمز و راز نهفته شده و ذهن آدمی را به خود مشغول ساخته است. پدیده ای که همیشه حیرت انگیز و شگفتی ساز بوده و گاه همین حیرت و سرگردانی، شناخت دادار یکتا را برای ما ب ههمراه داشته است: نی چنان حیران که پشتش سوی اوست بل چنین حیران و غرق و مست دوست (139 : (مولوی، 1382 هر گروه با جها نبینی متفاوت خویش به این قلمرو نگریسته، فرضی ه هایی را برای پاسخ به پرس شهای خویش طرح کرده اند؛ به گونه ای که از هر زاویه ای که به رویا نگریسته شود، تعریف متفاوتی پیدا می کند. بدین روی، تعریف رویا از دیدگاه ادیان گوناگون، روا نشناسان، فیلسوفان و عرفا یکسان نخواهد بود و تاکنون نیز نتوانسته اند درمورد چگونگی رویا و چند و چون آن به یک اندیشه یکسان برسند و شاید هرگز نتوان در این زمینه به پاسخی روشن و آشکار رسید. بنابراین، ارائه پاسخی دقیقی و روشن درمورد ماهیت و چگونگی خواب و رویا، کاری بسیار سخت و دشوار است. عرفا این روش ندلان آگاه که از آبشخورهای ناب فرهنگ ایرانی و اندیشه های اسلامی بهره جسته اند از رویا به فراوانی در آثار خود استفاده کرده اند و این پدیده، نمود ویژه ای در آثار ایشان داشته است. در این پژوهش برآنیم تا با توجه به اندیشه های قرآنی در زمینه خواب و رویا، زمینه های پیوند آن را درمیان اشعار مولانا با تاکید بر کتاب مثنوی معنوی بسنجیم.
    کلیدواژگان: خواب، رویا، اضغاث احلام، رویای صادق، خواطر
  • لیلی جمالی، راضیه جوانمرد صفحات 59-81
    رمان اسیر خشک ی ها، چهارمین جلد از سری رمان های بچ ه های وحشت لسینگ است. طبق آنچه کلین به نقد از لسینگ نوشته، در نگارش سری رمان های بچ ه های وحشت، لسینگ بیش از پیش مصاحبه های زندگی اجتماعی و شخصیتی خود را شرح داده است( 15 ). از سویی دیگر، طبق مصاحبه های انجام شده با دانشور که نمونه ای از آن در کتاب شناخت و تحسین هنر او به چاپ رسیده وی در نگارش سووشون، از حقایق زندگی خود و پیرامون اجتماعی اش الهام گرفته است ( 467 ). باتوجه به تفاوت تجربه شخصی و اجتماعی دانشور و لسینگ از جنگ، در مقاله حاضر برآنیم تا با استفاده از تئوری نقد زنانه شوالتر، نمود های جنگ را در دو رمان اسیر خشک ی ها و سووشون مقایسه کنیم. به نظر شوالتر، زنان نویسنده، هرچند ازنظر جغرافیایی از هم دور باشند، در واکنش به یک واقعیت اجتماعی مشترک (نظیر جنگ)، سبک نوشتاری مشترکی به کار می گیرند و از رفتار نوشتاری مشابهی پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: دانشور، لسینگ، خودزندگی نامه، جنگ، سیاست، یاس، امید، رستاخیز، جامعه
  • سیداحمد حسینی کازرونی صفحات 83-105
    ادبیات منظوم و منثور را به دو بخش کلی تقسیم کرده اند: جد و هزل. جدیات شامل نوشتارهای اخلاقی، عشقی، رزمی و بزمی است؛ و آثار مکتوب غیرجدی، مواردی مانند طنز، هجا، فکاهی، لطیفه، بذله، مطایبه، شوخی، مسخرگی، و انتقاد را دربرمی گیرد. در نوشتارهای بازمانده از ادب پیشین فارسی، جز درباره هجا 1 چیزی درخور توجه درباره ادب غیرجدی نیامده است و اگر گاهی در متون ادب فارسی، مطالبی دیده شود، غالبا هجو را ب هجای هزل یا دیگر متفرعات غیرجد ب هکار برده اند.
    کلیدواژگان: جد و هزل، ادبیات منظوم و منثور، طیبت و هزل، هجاگویی، شعر تعلیمی
  • ابوالقاسم رادفر، مستانه پژوهش نمین صفحات 107-118
    کتا ب نه جالادب، تالیف نج مالغنی رامپوری ( 1339 ه . ق.) است. ای نکتا ب درحکم دایره المعارفی است که تمامی مباحث دستوری را با توضیح و تفصیل بسیار و مثا لها و شواهد متعدد، با استفاده از حدود 300 کتاب، رساله و فرهنگ، در سه باب در خود جای داده است. باب سوم این کتاب، به مبحث حروف اختصاص داده شده است؛ که در آن، پس از تعریف حرف و تقسیم بندی آن به دو دسته حروف مبانی و اصطلاحی، ویژگی های هش ت حرف مختص زبان عربی توضیح داده شده است. حروف همزه و الف نیز از ذهن نقاد این نویسنده دور نمانده است. در مقاله حاضر، برای تطبیق مباحث مطرح شده در کتاب با مباحث دستوری جدید، از کتابهای معتبر دستوری، آواشناسی و فرهن گهای گوناگون تالیف شده در ایران استفاده و سعی شده است مباحث و مثا لهایی ارائه شود که امروزه در زبان فارسی دیده و شنیده می شوند.
    کلیدواژگان: نه جالادب، دستور زبان فارسی، حروف، تطبیق
  • فریبا سلطانی نژاد صفحات 123-143
    پس از ورود رایانه به کشور، در زمینه ایجاد الگوی چیدمان استاندارد حروف فارسی برروی صفح هکلید و نیز ایجاد فون تهای استاندارد، متولی معتبر و واحدی وجود نداشت، درنتیجه، شرک تها و موسسات مختلف به دلیل نیاز بازار و خواست ه های رو به گسترش ، جامعه، به ابداع خود، الگو ی های مختلفی همانند استانداردهای غیررسمی ویندوز 1256 ایرا نسیستم، پانیذ، سایه و فارس یسازهای مختلفی را که اغلب متاثر از زبان و خط عربی بودند، به عنوان طرح حروف صفح هکلید و فونت ارائه کردند و از این نظر لطمات شدید و زیانباری به زبان و متون فارسی و نیز پایگا ه های اطلاعات ملی و اداری و علمی وارد شد. به عنوان مثال، اگر گنجین ه های ادب فارسی، همانند شاهنامه، با فون تهای فارسی رایج و کدپی چهای مقتبس از عربی ذخیره شود و کسی بخواهد دنبال مصرعی شامل حرف نقط هدار عربی هیچ موردی پیدا نمی کند، « ی» ب ینقطه فارسی بگردد، به دلیل وجود « ی» چراکه شاهنامه فارسی به سهو و ناخواسته به صورت عربی ذخیره شده است. در مقاله حاضر ابتدا درباره این تنگنا بحث، سپس پیشنهاد شده که راه حل گریز از آن، ایجاد، توسعه و استفاده از فون تهایی است که براساس یون یکد و استاندارهای موسسه تحقیقات صنعتی ایران تهیه شده اند، آنگاه با مقایسه فون تهای رایج و برشمردن نقاط ضعف آنها نتیجه گرفته شده است که در صورت ادامه رویه فعلی، تمامی متون دیجیتال فارسی، اعم از گنجین ه های ادبی، پایگا ه های اطلاعاتی، متون علمی و... با بحران اسفناکی روب هرو خواهند بود.
    کلیدواژگان: فونت، متن دیجیتال، نمایش دیجیتال، متون، فون تهای استاندارد، حروف فارسی و عربی، یونی کد، متون دیجیتال فارسی و عربی
  • کامبیز صفیئی صفحات 145-165
    نمایش نامه ملاقات بانوی سالخورده که فریدریش دورنمات ( 1990- 1921 ) در سال 1955 آن را به رشته تحریر درآورد، ازسوی بسیاری از منتقدان ادبی به عنوان بهترین اثر وی شناخته و سبب شد تا این نویسنده شهیر سوئیسی شهرتی جهانی کسب کند. در این مقاله، با کاربرد تحلیل ساختاری روایت و به طور خاص رویکرد رولان بارت فرانسوی در این باب، به تحلیل روایی این نمایش نامه پرداخته و ضمن کاوش در کارکردها و کنش های این نمایشنامه به منزله یک روای ت لایه های زیرین این روایت، کنکاش و دلالت ها و معانی پنهان آن کشف و آشکارسازی می شود؛ آنچه رولان بارت در تحلیل روایت درپی آن است. درواقع آنچه پس از خوانش این روایت رویت پذیر می شود، منفع ت جویی و سست بودن باورهای افراد جامعه است؛ افرادی که برای سود اقتصادی، به راحتی اصول اخلاقی را زیرپا می گذارند و بدین منظور، برخلاف آنچه در ظاهر می گویند، درپی کسب منفعت و نفع شخصی، حتی حاضر می شوند دست به جنایت بزنند.
    کلیدواژگان: تحلیل روایت، ساختارگرایی، متن، نمایشنامه، دورنمات
  • بهزاد قادری سهی، سیده آناهیت کزازی صفحات 167-186
    در دهه های، اخیر نقدهای بسیاری پیرامون مفهوم تاریخ و اموری که تاریخ نگاران همواره به آنها توجه کرده اند، در محافل علمی و فلسفی پسامدرن مطرح شده است. مهم ترین پیامد این نقدها، به چالش کشیده شدن رسالت تاریخ در ارائه تصویری دانشورانه و عینی از رویدادهای گذشته است. این دیدگاه نسبی در پیوند با درستی تاریخ، با زیرسوال بردن سرشت و طبیعت آن، امکان دستیابی به حقیقت تاریخی را مورد تردید قرار می دهد و بیان می دارد که تاریخ نگاران، همواره با تکیه بر قدرت تخیل و وابستگی های باورشناختی خویش، رویدادهای گذشته را بازسازی کرده اند. در راستای سست شدن مفهموم تاریخ در قلمرو فلسفه، در حوزه ادبیات نیز نویسندگان برآن شدند تا در آثار خود تاریخ را بدان شیوه ای که خود می خواهند، روایت کنند. دستاورد این نگرش، پیدایش گونه ای ادبی است که می توان در فارسی آن را جایگزین تاریخ نامید. در این جستار، تلاش شده است ابتدا تصویری فراگیر از رویکرد پسامدرنیسم به تاریخ ارائه شود و پس از آن، دو جایگزین تاریخ آرکادیا و مرگ یزدگرد، از دو نویسنده انگلیسی و ایرانی، تام استاپارد و بهرام بیضایی، از این دیدگاه واکاوی شود. در این جستار، پژوهشگران، شگردها و فنون مشترکی را بررسی می کنند که این دو نویسنده به شیوه هایی متفاوت در این دو اثر به کار بسته اند تا بدین گونه ارزش و اعتبار تاریخ را به چالش بکشند و زمینه را برای سربرآوردن خرد روایت های تاریخی خود فراهم کنند.
    کلیدواژگان: تاریخ، پسامدرنیسم، مرگ یزدگرد، آرکادیا
  • بررسی مقایسه ای مرثیه امام حسین(ع) در دیوان محتشم کاشانی و شریف رضی
    یوسف لاطف صفحات 187-212
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی وجوه تشابه و تفاوت میان مراثی محتشم و شریف رضی و بررسی مضامین و قالب های مراثی این دو شاعر انجام گرفته است. روش پژوهش، ازنظر هدف، نظری و ازنظر ماهیت، توصیفی و تحلیل محتوا و شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات، کیفی است. شاعران مورد نظر، باتوجه به اوضاع سیاسی و مذهبی عصر خویش، به سرودن مراثی و یادکردن از قیام امام حسین(ع) روی آوردند؛ و بیشتر از اینکه به شجاعت و قیام امام حسین(ع) توجه کنند، به تبیین مظلومیت های آن امام همام دست زده اند. باوجود تشابه در موضوعاتی چون تشنگی، کربلا، شهادت، مقام و منزلت درمیان مراثی این دو شاعر، شایان ذکر است که محتشم به مضامینی مانند محرم، قیامت، شفاعت و سوگواری توجه کرده است و سیدرضی علاوه بر این مضمون ها به عاشورا، ظهور منتقم (امام زمان(عج)) و غریبی و مظلومیت نیز توجه داشته است. این شاعران احساسات و افکار خود را در قالب های ترکیب بند و مثنوی و قصیده با زبانی ساده بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: محتشم کاشانی، شریف رضی، مرثیه، امام حسین(ع)
  • منصوره مشایخی صفحات 213-233
    از آنجا که اثر بزرگ ملی میهنمان با نام خداوند جان و خرد آغاز شده است، این آغاز زیبا ارزش و منزلت خرد را از جنبه های مختلف بیان می دارد. حکیم توانا و چیره دست با بینش و اندیشه ای ژرف، زندگی راستین را در صحنه های رزم می جوید و با معرفی و نشان دادن محاسن اخلاقی، و با برحذرداشتن انسان ها از رذایل اخلاقی، هدف والای شادزیستن را جست وجو می کند:جهان چون گذاری همیب گذرد خردمند مردم چرا غم خورد
    (20/6)
    در مقاله حاضر، پژوهشگر درصدد برآمده است ارتباط خرد و شادی را در شاهنامه فردوسی بررسی کند و نتایج حاصل از بررسی را با شعر چند شاعر فارسی و عربی زبان تطبیق دهد و درنهایت، نتیجه مشترک را بیان کند.
    کلیدواژگان: خرد، خردمند، شادی، العقل، العقول، التدبیر، الرای، دانش، فردوسی، شاهنامه
  • پروانه معاذالهی، مریم سعیدی صفحات 235-251
    تمثیل همواره به عنوان یکی از انواع ادبی محبوب در تمامی ملل پذیرفته شده است و به عبارتی می توان آن را قالب ادبی ای جهانی دانست؛ علاوه بر این، مفهوم سیر و سلوک یا سفر عارفانه به صورت تمثیلی مکررا در قالب هایی نظیر شعر و داستان های ادبی به کاررفته است. از نمونه های تمثیلی منظوم در فارسی می توان از منط قالطیر عطار و در انگلیسی از نمایش منظوم مرگ سرخ1 اثر ادگار آلن پو 2 یاد کرد و از نمونه های تمثیلی منثور می توان از قصه غربت غریبه3 اثر شیخ اشراق شهاب الدین سهروردی و در انگلیسی از سیر و سلوک زائر4 و بسیاری دیگر، نظیر کمدی الهی5 دانته 6 نام برد. مقاله حاضر برآن است تا از گذر بررسی تطبیقی کتاب های سیر و سلوک زائر و منط قالطیر، تفاوت ها و نیز شباهت های بین این دو اثر را ازلحاظ محتوا، داستان پردازی، شخصیت پردازی و مضمون سفر معنوی مشخص سازد.
    کلیدواژگان: تمثیل، سیر و سلوک زائر، منط قالطیر، سفر معنوی، سیر و سلوک
  • مهدی ممتحن، لیلا قاسمی حاجی آبادی، زهرا مهاجر نوعی صفحات 253-264
    « اقبال لاهوری » و « ابوالقاسم شابی » از شعرای انقلابی و متعهد بودند که در راه اصلاح بیدارسازی افکار مردم گام نهادند. این دو شاعر آزادیخواه علیه جور حاکم بر زمانه خود قیام کردند و به قیام علیه ستم متعهد شدند و ب هعلت خفقا نهای موجود در سرزمی نهای در قصاید « ظالم و ظلام » تونس و پاکستان، زبان رمز و کنایه را برگزیدند تا آنجا که مار تعبیر می شود. اقبال نیز از « الثعبان » شابی نماد استعمار فرانسه است و یا از آن به تعبیر می کند. « گرگ بر هنما » استعمار انگلیس به سعی کردند گوهر نایاب عشق الهی را در هموطنان خود بپرورانند تا « شابی و لاهوری » با توکل به خدا و کسب اراده ازدست رفته، بر روح صوفیانه خشک حاکم بر زمان خود غلبه کنند و علیه استعمار به پا خیزند.
    کلیدواژگان: ابوالقاسم شابی، اقبال لاهوری، شعر، سیاست
|
  • Hamidreza Ardestani Rostami Pages 13-27
    Most of the time scientists and scholars have had viewpoints on human being, God and the universe. One might find shared points in the considerations of the scientists and scholars that have been influencedby each other or have lived at the same time. The present research is on comparison and inviolability to divine characteristics (a matter of eloquence) in the works of two scholars. One is a philosopher poet wholived in Ghazna in Iranian territory and the other a poet philosopher who lived in Andalusia. They are namely Sanā’ī the 5th century poet and Ibn ‘Arabī the 7th century thinker. Although these scholars lived in two different eras they have had similar ideas on comparison and inviolability to divine characteristics.
    Keywords: comparison, inviolability, Ibn Arabī Sanā'ī Unity of existence
  • Muhammad Reza Asaad Pages 29-59
    Sleeping and dreaming is a divine blessing which is always kept a secret and has made human mind busy. This phenomenon has been perplexing and surprising and at times this surprise has made us to know the unique God. Each group has taken this phenomenon into consideration from its own ideological point of view and formulated its own theories in answer to its questions. Thus from any point of view there is a different definition and the definition of dream is not the same for different religions, psychologists, philosophers and mystics andthey haven’t agreed pon the nature of dreaming and they might never do. Answering questions about the nature of dreaming is a very difficult thing. The phenomenon of dreaming has been used in the works of Iranian philosophers. The present research tries to compare the Quranic considerations of dream with the thoughts of Mowlana in the book “Mathnawi Ma’anavi”.
    Keywords: Dream, memories, true dreams
  • Leili Jamali, Razieh Javanmard Pages 59-81
    The novel Landlocked is the fourth book in the series “Children of Violence” by Lessing. According to what Klein has written in criticizing Lessing, in the series “Children of Violence” Lessing has more than anything else expressed his personal and social life. On the other hand according to the interviews conducted with Simin Daneshvar an instance of which is published in her book “Knowing and Admiring of Art”, she has been inspired by the realities of her life and her social environment in writing “Su’uvashoon”. Considering their different personal & social experiences of war, the present article compares the instances of war in “Su’uvashoon” and Landlocked under Showalter’s feminist criticism theory. Although women writers are geographically far from each other, they use similar styles for
    writing in reaction to a social realty such as war.
    Keywords: Daneshvar, Lessing, Autobiography, war, politics, hope, despair, society, resurrection
  • Seyyed Ahmad Hoseini Kazerooni Pages 83-105
    Poetry and prose literature has been divided into two general sections: serious and unserious literature. Serious literature includes: ethics, love, epic and etc…, unserious literature includes: satire, humor, witticism, jesting and etc…. History of Persian literature has no instances of unserious literature but lampooning and if there are
    instances they are normally lampooning used instead of others such as satire. Arab literary men have divided the dark ages and early Islamic literature into 10 sections based on their purpose and intentions the fifth of which is lampooning. They have defined it as: “counting the ugliness and indecencies and neglecting favors and kindnesses”. The old Iranian literary men had also divided literature into 10 sections based on their purpose and intentions with a little bit difference.
    Keywords: serious literature, unserious literature, satire, lampooning, didactic poetry
  • Abulghasem Radfar, Mastaneh Pajoohesh Namin Pages 107-118
    The book Nahj al-Adab is written by Najm al-Ghani Rumpuri. This book is a kind of encyclopedia which has all grammatical issues with many examples and commentaries from more than 300 books, thesesand dictionaries. The third chapter of this book is on letters and after giving a definition for each letter and dividing them into two groups of basic and idiomatic then it discusses the 8 Arabic specific letters. The letters “ Á” and “ ÇÁ ” are also included. The present article uses discussions in this book and in modern grammar books to compare and mention the old and new examples in Persian language.
    Keywords: Nahj Al Adab, Persian Grammar, Comparison, Faculty
  • Fariba Sultani Nejad Pages 123-143
    Thinkers have always considered the human development as a consequence of the invention of alphabet and writing system. At present time computer fonts are the main bases of digital texts which for sure will result in a modern civilization. Unfortunately the Persian language has remained obsolete in this regard in the age of computer technology in spite of a proud history. There are only a few standard fonts available for use in the internet. The present article tries to find solutions for this straitened circumstance through introduction of Unicode fonts according to the standards of the Institute of industrial research and comparing them with popular fonts and discussing their weaknesses.
    Keywords: fonts, digital text, standard, Unicode, Arabic, Persian letters
  • Kambiz Safiei Pages 145-165
    The play “The Visit of the old lady” written by Friedrich Durrenmatt in 1955 has been recognized as his masterpiece by many literary critics. This play brought him international fame. The present article analyses the narrative structure of this play especially according to Roland Barthes literary criticism approach and at the same time it tries to reveal the meanings and denotations through studying the functions and actions in the underlying layers of the play as a narrative. This is what Roland Barthes is after in the analysis of narratives. In fact what are revealed after analyzing this narrative are opportunism and profiteeringand debility of the will of society. People who kill ethics simply for the profit and act opposite to what they say.
    Keywords: Narrative Analysis, Structuralism, text, play, Durrenmatt
  • Behzad Gaderi Sahmi, Seyyedeh Anahit Kazzazi Pages 167-186
    In recent decades there have been many critiques on the meaning of history and matters that historians have paid attention to in postmodern scientific and philosophical gatherings. The most important consequence of these critiques is challenging the task of history in providing an objective and scientific image of the past events. This relative perspective on the accuracy and authenticity of history vacillates in the achievement of the historical truth through questioning its nature and essence and asserts that historians have constantly replicated the past events through their power of imagination and dependency on personal beliefs. In harmony with deterioration of the meaning of history in philosophy, literary writers also decided to narrate the history in their works as the wanted. The offspring of this approach is a type of literature which could be termed “Replacement of History” in Persian. This research presents a comprehensive. postmodernist overview of history and then compares two replacements of history “Arcadia” by Tom Stoppard and “Death of YazdGerd” by Bhram Beizaei from this viewpoint.
    Keywords: history, Postmodernism, Arcadia, Death of YazdGerd
  • A comparative review of the elegy of Imam Hussein (AS) in the books of Muhtasham Kashani and Sharif Razi
    Youssef Latif Pages 187-212
    The goal of the present research is to find points of similarity and difference in the elegies of Muhtasham Kashani and Sharif Razi and studying the themes and forms these poets have used. The methodology of the research is theoretical concerning the objectives and is descriptive and content analysis concerning the nature. The analysis of the information is also qualitative. The poets under consideration have paid more attention to the avowal of the oppressed condition of Imam Hussein (AS) rather than narrating his boldness and arising. Although there are similar themes such as thirst, Karbala and martyrdom in their elegies, Muhtasham Kashani has also paid attention to themes such as Muharram, resurrection and interceding while Sharif Razi to Ashura, arising of the revenger (Master of Time), being oppressed and loneliness.
    Keywords: Muhtasham Kashani, Sharif Razi, elegy, Imam Hussein (AS)
  • Mansooreh Mashayekhi Pages 213-233
    The present research tries to study the connection between wisdom and happiness in ShahName by Ferdowsi and compares the results with the poetry of some Persian and Arab poets to reach in a conclusion.
    Since the opening verse of this great national literary work has started with the name of God of life and wisdom, this beautiful opening shows the value and high status of wisdom. The capable and skillful scholar defines life in the scenes of struggle with a deep vision and thought and through showing ethical characteristics from one hand and
    warning human beings to avoid vices on the other hand, he looks for the achievement of happiness. And since wisdom is one of the most joyful ways of feeding the soul it creates self-confidence and paves the way of development and happiness in life.
    Keywords: Wisdom, wise, happiness, knowledge, Ferdowsi, Shahnameh
  • Parvaneh Maaz Elahi, Maryam Saeedi Pages 235-251
    Allegory has always been one of the favorite literary types for different nations and it could be considered as a universal figure of speech. In addition spiritual journey has been repeatedly used allegorically in different forms such as poetry and story. An example of versified allegory in Persian is “Mantiq al-Teir” by Attar and in English is “The Masque of the Red Death” by Edgar Allen Poe. An example of prose allegory in Persian is “The Story of Stranger’s Nostalgia” by Shab al-Din Sohrevardi and in English is “The Pilgrim’s Progress” by John Bunyan or “Divine Comedy” by Dante. The present article tries to find similarities and differences in the content, story, characters and themes of these works through comparative review. The results show that although these two writers were from two different historical periods and religious and cultural conditions, they have described the spiritual journey through similar elements such as allegorical symbolism and characterization in a way that some characters in “The Pilgrim’s Progress” by John Bunyan could be equalized with the birds in “Mantiq al-Teir” by Attar.
    Keywords: allegory, The Pilgrim's Progress, Mantiq al Teir
  • Mahdi Momtahen, Leila Ghasemi Haji Abadi, Zahra Mohajer Noei Pages 253-264
    AbulGhasem al-Shabi and Iqbal Lahouri were revolutionary and committed poets who took steps in reforming and consciousness rising of the people. These liberal poets arose against the oppressive rulers of their time and committed themselves to the confrontation with oppression and chose figurative and allusive language because of the strangulation that existed in Tunisia and Pakistan in that time. Oppressor in the poetry of Al-Shabi symbolizes French colonialism which symbolizes as a snake. Also British colonialism is symbolized as wolf in the poetry of Iqbal. AbulGhasem al-Shabi and Iqbal Lahouri tried to grow the pearl of divine love in the hearts of their countrymen to trust in God and to overcome and colonialism.
    Keywords: AbulGhasem al Shabi, Iqbal Lahouri, poetry, politics