فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 13 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد بهنام فر، اعظم نظری صفحات 11-31
    دژهوش ربا یاقلعه ذات الصور که مثنوی معنوی با آن به پایان می رسد، یکی از مهم ترین و جذاب ترین داستان های مثنوی است که تاکنون شرح های مختلفی بر آن نوشته شده است.گنبد سرخ نظامی در هفت پیکر هم در مجموعه آثار نظامی جایگاه ویژه و والایی دارد. با توجه به وجود پاره ای مشابهت ها بین این دو داستان، در مقاله حاضر سعی شده است تا با دیدی تطبیقی این دو داستان، تحلیل و بررسی شوند. نتیجه تحقیق حاکی از این است که یا مولانا درسرودن دژ هوش ربا تحت تاثیر گنبد سرخ نظامی بوده است و مانند دیگر داستان های مثنوی آن را در جهت اهداف و مقاصد خود به کار گرفته است و یااینکه هردو از منبع مشترک دیگری استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، نظامی، هفت پیکر، دژهوش ربا، گنبد سرخ، ادبیات تطبیقی
  • محمد پاشایی صفحات 33-43
    در این مقاله به تحلیل و مقایسه داستان غم انگیز «رستم و سهراب» از حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر قرن چهارم هجری و نمایشنامه «کوهولین» از ویلیام باتلر ییتز، شاعر و نمایشنامه نویس شهیر ایرلندی در قرن نوزدهم میلادی دست زده ایم و هدف از مقایسه این دو اثر، تبیین بده بستان های ادبیات کشورها است که در دو برهه مختلف تاریخی به رشته تحریر درآمده است. فردوسی در داستان غم انگیز «رستم و سهراب»، ماجرای پهلوانی را که به دست خود، ندانسته، فرزند خویش را می کشد، بیان کرده است. فردوسی این گزاره را با توجه به مقدمه چینی و براساس تعداد اتفاقاتی که با هم رابطه علی و معلولی دارند، شکلداده است و در اصل، طرح اصلی داستان غم انگیز او است. «نمایشنامه کوهلین» نیز نبرد تن به تن میان پدر و پسر است که هیچ یک از آن دو از خویشاوندی که با حریف خود دارد، آگاه نیست.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تاثیر و تاثر، هم گرایی، کوهولین، رستم و سهراب
  • محمود رضایی دشت ارژنه صفحات 45-65
    در داستان شفقت برانگیز و در عین حال نغز سیاوش در شاهنامه، فقط روساخت داستان ارائه شده، اما بقایایی از اصل اسطوره بارورانه او همچنان در شاهنامه نمایان است.
    سیاوش درواقع خدای نباتی و باروری ایران بوده که درپی جابه جایی و شکست اسطوره، در هیئت یک شاهزاده به حماسه ملی راه یافته است. در این جستار، ضمن بررسی تحلیلی تطبیقی سیاوش، اوزیریس و آتیس این نتیجه حاصل شد که خدایان مذکور خویشکاری های مشترکی داشته و در بسیاری از جهات هم گونند؛ به این ترتیب که هر سه خدا با طبیعت و سرسبزی آن رابطه ای مستقیم دارند، هرسه خدا الهه ای را (سودابه،ایزیس، سیبل) در کنار خود دارند که زمینه ساز مرگ و رستاخیز آنها (زمستان و بهار) می شود و هر سال برای باروری و سرسبزی بیشتر طبیعت، آیین مرگ و رستاخیز هر سه خدا در موسم سال نو برگزار می شد.
    کلیدواژگان: خدایان باروری و نباتی، سیاوش، اوزیریس، آتیس، اسطوره، یونان، روم
  • احمد فرشبافیان صافی صفحات 67-84
    ادبیات فارسی سرشار از داستانهای شیرین و دلکش است که در طول زمان از نسلی به نسل دیگر راه یافته تا امروز در دسترس ما قرار گرفته است در این میان یک دسته از قصص و افسانه های ملل دیگر نیز با قصص ملی ما درآمیخته، تعدادی نیز از ایران به کشورهای دیگر رسیده است. بررسی راه های نفوذ این قصص و کیفیت تبادل آنها میان ملتها، یکی از تحقیقات ارزشمندی است که عده ای در این راه عمر و سرمایه خود را صرف می کنند. اینجانب نیز در این مقاله به خاستگاه یکی از افسانه های اقبالنامه نظامی به نام (انگشتر و شبان) می پردازد و سرچشمه آن را در لابلای افسانه های کتاب جمهور افلاطون بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: داستان، افسانه، نفوذ، موازنه
  • مقایسه مفهوم عشق افلاطونی در استروفل و استلا اثر سرفیلیپ سیدنی و نظربازی در دیوان حافظ
    سیما فرشید، پروانه شاهین نژاد صفحات 85-100
    درون مایه بسیاری از اشعار، به ویژه غزل، در ادبیات جهان «عشق» است؛ درواقع، غزل سروده عشق است و از دل عشق سخن می گوید و گاه این عشق از چنان جهان بینی و فلسفه ای نشئت می گیرد که به سادگی تاویل پذیر نیست. افلاطون که در دوران پرستش خدایان متعدد می زیست، چنان درک عجیبی از عشق دارد که به کلی او را از دیگر فیلسوفان عصر خویش متمایز می سازد؛ عشقی که او را به سرچشمه حیات متصل می کند. تاثیر عشق افلاطونی را به وضوح می توان در غزلیات رنسانس و در آثار شعرایی چونپترارک مشاهده کرد که خود الهام بخش شاعران انگلیسی مانند اسپنسر و سر فیلیپ سیدنی بوده است. شرق نیز متاثر از اندیشه های عرفانی، به خصوص عرفان اسلامی، مظاهر پیچیده ای از عشق را ارائه می دهد که یکی از آنها نظربازی است که طریقی برای رسیدن به عشق معنوی است. در مقاله حاضر تلاش شده است عشق افلاطونی در «استروفل و استلا و نظربازی در دیوان حافظ» غزلیات سر فیلیپ سیدنی تحت عنوان مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عشق افلاطونی، نظربازی، غزل، عرفان، ایهام، سمپوزیوم، مسیح، حافظ
  • محبوبه فهیم کلام، رامین محسنی صفحات 101-116
    گرچه در نگاه نخست مقایسه خیام، شاعر سده پنجم هجری و ژید، نویسنده قرن حاضر فرانسه غریب می نماید، ولی به اندازه وجوه افتراق، شقوق اشتراک نیز دارند. اندیشه دعوت به خوش باشی در زندگی و بهره مندی از لحظات آن، هسته فکری و شعری خیام را تشکیل می دهد. با تامل در آثار ژید به ویژه «مائده های زمینی» در می یابیم که آثار وی نیز تداعی گر همین مضامین هستند. از این رو؛ در نوشته حاضر روند پیوندهای ادبی- فلسفی این دو شاعر و نویسنده که در برخی موارد همگنی های بسیاری بین آنها وجود دارد، بررسی می شود.این مقاله می کوشد تا با مقابله آثار این دو اندیشمند با یکدیگر، رسالت فکری آنان را در ترویج اندیشه خوش باشی تبیین نماید و به موازات آن به مقایسه و تباین جهان نگری یک شاعر ایرانی با یک نویسنده فرانسوی بپردازد و از این رهگذر به تاثیر گذاری مضامین رباعیات خیام بر شکل گیری مفاهیم آثار ژید دست یابد.
    کلیدواژگان: خوش باشی، اغتنام، نمادپردازی، زندگی، مرگ
  • فرید قائمی، فاطمه اسمعیلی صفحات 117-136
    رمان ماجراهای حاجی بابا اصفهانی (The Adventures of Hajji Baba of Ispahan) اثر جیمز موریه (James Morier) تجلی آشکاری از شرق ساخته شده(Orientalism) ذهن اروپاییان است. نویسندگان سعی دارند تا ردپای مستشرقین را در این رمان شناسایی نمایند و نشان دهند که چگونه تمایلات و اهداف شرقشناسانه، خود را در لابلای سطور پنهان نموده است و به چه سان در یک رمان، بازنمایی شرق و فرهنگ شرقی، همگام با اهداف امپریالیستی پیش می رود. به خصوص درنویسنده ای نظیر موریه، که دو عنصر دیپلماسی و نویسندگی برای اهداف استعماری تلفیق یافته و منجر به شکل گیری گفتمانی سلطه گرایانه(Colonial Discourse) شده که شرقی ها را را دون مایه و حاشیه ای جلوه می دهد. در این مقاله به شیوه نگرش غرب به شرق و به تحلیل مبحث اسلام در شرق پرداخته می شود. همچنین به سوالاتی نظیر این که شرق و شرقیان با چه تصاویر و گفتمانی نشان داده شده اند؟ آیا شرقیان و مسلمانان به عنوان دیگری شناخته می شوند؟ و چه رابطه ای می توان بین امپریالیسم و ماجراهای حاجی بابا اصفهانی تعریف نمود، پاسخ داده می شود. شرق همواره خویشتن دیگر (Otherness) غرب بوده است و غربی ها همواره شرق را به گونه خویشتن غریب خود پنداشته است. و متذکر می شود که چگونه غربی ها خود را از منظر مبحث دو ارزشی(Binary Opposition) شرق- غرب تعریف کرده اند. در پایان نتیجه گیری می شود که در حقیقت این رمان قرن نوزدهمی بستر تبعیضات و تحریم های قرن بیستم جهان سوم را فرآهم می آورد. و در نهایت به عوامل پیدایش این تضاد دو گانه و پیشنهاد راهکارهای فرهنگی- اجتماعی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، بازنمایی، شرق، غرب، اسلام، گفتمان استعماری، موریه، رمان ماجراهای حاجی بابا اصفهانی
  • علی گنجیان خناری صفحات 137-157
    ابوالعلاء معری از ادیبان و اندیشمندان قرن چهارم هجری است که ازطریق شعر و ادب توانست افکار خود را جاودانه سازد. آرتور شوپنهاور، فیلسوف نام آور قرن نوزدهم آلمان نیز از ادبیات بهره فراوان گرفت و خود یکی از بزرگ ترین استادان نثر زبان آلمانی است؛ ولی آنچه میان این دو تن قابل مقایسه و بررسی است، افکار فلسفی بدبینانه این دو است که هر دو با تفاوت هایی در نظریه و عمل به تبیین آن دست زده اند. این دو اندیشمند نقاط اشتراک و اختلاف فراوانی دارند و شاید نقاط اشتراک آن دو بیش از نقاط اختلافشان باشد.
    کلیدواژگان: ابوالعلاء معری، آرتور شوپنهاور، فلسفه، بدبینی
  • گردآفرین محمدی، مهدی ممتحن صفحات 159-172
    آنچه در این مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، کیفیت و چگونگی دو سفرنامه جهان آخریت یا معراج نامه زرتشتی و یهودی است. ضمن بررسیارداویرافنامه و نیز رویای خنوخ، این دو اثر با هم مقایسه شده و نکات مشترک و افتراقات آن دو بیان شده است. شخصیت های اصلی ویراف و خنوخ در هر دو اثر از بزرگان قوم زمان خود هستند که قدم به این سفر روحانی می گذارند و از بهشت و دوزخ دیدار می کنند؛ با خالق جهان همپرسه می شوند و سپس با کوله باری ازتجربه و نصیحت به نزد مردم بازمی گردند و آنان را نیز در جریان اتفاقاتی قرار می دهند که خود به عینه مشاهده کرده اند. البته در رویای خنوخ، علاوه بر توصیف بهشت و جهنم، چگونگی آفرینش و نظام هماهنگ کننده امور جهان نیز کاملا توضیح داده شده است، ولی به دلیل اینکه منظور ما از این مقاله، بیشتر بررسی و مقایسه بهشت و جهنم این دو اثر است، ازبیان اضافات خودداری شده است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، ارداویرافنامه، رویای خنوخ، بهشت، دوزخ، عذاب گناهکاران
  • مهدی ممتحن، پریسا داوری صفحات 173-201
    در یک نگاه کلی بین داستان پیامبران و اسطوره های ایرانی خصوصا در کلیت ماجرا و اوج و نقطه عطف داستانها شباهت بسیاری وجود دارد. این شباهتها به هر دلیلی که به وجود آمده باشد تامل هر خواننده ای را به خود جلب می کند (البته در مقایسه این داستانها به اختلافهایی هم برخورد می کنیم). یکی از داستانهای درخور مقایسه و توجه درین باره داستان یوسف و سیاوش است. شباهت میان این دو داستان جدا از ماجراها، کنشها، گفتگوها و تک گویی های شخصیتهای هر یک با هم، خصوصا از آن بابت که داستان سیاوش سروده فردوسی است و منظومه ای نیز به نام یوسف و زلیخا به فردوسی منسوب است یا به تاثیر از فردوسی سروده شده است، بیشتر توجه ما را بر می انگیزد. البته مقایسه این دو با هم فرصت بسیاری می طلبد به همین دلیل ما درین مجال تنها به تحلیل دو شخصیت سودابه و زلیخا در مقایسه با هم و جایگاهشان در داستانهای یوسف و سیاوش خواهیم پرداخت زیرا یکی از موارد مهمی که این دو داستان را درخور مقایسه می کند، شخصیت و رفتار زنان آنست و چالب اینست که به رغم مشابهت بسیار سودابه و زلیخا، تفاوتهای ظریفی میان این دو زن در داستان هست که قابل تاملست. برای نمونه، زلیخا پس از ناکام ماندن از یوسف دست به دسیسه گری نمیزند اما سودابه چون مراد خویش نمی یابد به هر حیله ای دست می یازد تا شخصیت سیاوش را تخریب کند و بر خلاف زلیخا هرگز به گناه خویش معترف نمیشود. در قیاس با سودابه،زلیخا پس از سالهای درازی که از رخ دادن ماجرای او با یوسف می گذرد هرگز زنی منفور و هوسباز (چون سودابه) معرفی نمی شود و تلاش مفسران برای ساختن پایانی خوش برای عشق زلیخا (جوان شدنش توسط یوسف و وصلتش با او) این را تایید می کندکه بدیهی است اگر عشق زلیخا از دید آنان هوس آلود بود، هرگز به دنبال سهمی برای او درین عشق نبودند.
    کلیدواژگان: سودابه، زلیخا، یوسف، سیاوش، اسطوره، کاوس، عزیز
|
  • Muhammad Behnamfar, Azam Nazari Pages 11-31
    MathnaviManavi is concluded with Dezh-Hoshroba or Ghal-e Zat-alsor which is one of the most important and attractive stories of Mathnavi and different descriptions have been written for it so far. Nezami’sGonbad –sorkh in Haft –Peikar has a particular Position in the corpus of Nezami’s works as well. It has been endeavored in this article to analyze and study these two stories with a Comparative Perspective concerning some similarities between these two stories. The result of the study shows that Molana for writing Dezh-Hoshroba was influenced by Nezami’sGonbad-Sorkh and like other Mathnavi’s stories، he has used it for his own goals and purposes-Dr both of them have used a common source.
    Keywords: Molavi_Mathnavi_Nizami_Haft_peikar_Dezh–Hoshroba_Gonbad – sorkh_Comparative Literature
  • Muhammad Pashaei Pages 33-43
    Comparative literature is researching on relations and connections of the literatures of different nations of the world and their intellectual and literary exchanges. The main duty of comparative literature is depicting these relationships and literary connections in order to give them a fresh identity to reach in friendship between nations. The present article tries to analyze and compare the tragedy of Rostam and Sohrab from Hakim AbulGhasem Ferdowsi the fourth century poet with the play “Cuchulain” from William Butler Yeats the famous 19th century Irish famous author. Although these stories are written in two different eras there are similarities in them. In both these stories the hero kills his son in the battle while he is not aware of this fact.
    Keywords: Comparative Literature, Interplay, Rostam, Sohrab, Ethnic language, William Butler
  • Mahmoud Rezaee Dashte Arzhaneh Pages 45-65
    In the passionate and poetic story of Siavash in “Shah Name” only the surface structure of the story could be observed although the remains of his fruitful original myth could be pointed out in the rest of “Shah Name”. Siavash is in fact the Iranian God of Fertility of the plants who has been represented as a prince because of his failure in the myth. The present article is an analytic comparison of Siavash with Osiris and Attis. The results of the research show that the mentioned gods have certain similarities. All three have direct relation with nature and its luxuriance. All three have a goddess with affiliated with them، namely Sudabeh، Isis and Sibil who prepare the ground for their death and resurrection (winter and spring). And every year this death and resurrection is repeated for more fertility of nature.
    Keywords: Fertility Gods, Plants, Siavash, Osiris, Attis, Myth, Greece, Rome
  • Ahmad Farshbafian Safi Pages 67-84
    Persian literature is enriched by mellifluous and beauteous stories which have passed from one generation to another in centuries and thus we have access to them at present time. There are also tales، stories and parables from other nations intermingled into Persian literature. Some tales، stories and parables have also gone to other countries and nations from Iran. Researching on how these literary forms have penetrated or entered other cultures and literatures is a very precious activity in which many people spend time. The present article studies the origin of one of the parables of “Iqbal Nameh” by Nizami named “The Signet Ring and the Shepherd” and how it is rooted in the parables of the book “The Republic” by Plato.
    Keywords: Story, Fable, Comparison, Origin, Plato, Greek, culture
  • A Comparison of the Meaning of Platonic Love in Sir Philip Sidney's Astrophel and Stella and Voyeurism in Divan of Hafiz
    Sima Farshid, Parvaneh Shahin Nejad Pages 85-100
    The theme of many poems especially sonnets in world’s literature is “Love”; sonnet is in fact poetry of love which wells up from the heart of the lovers. At times this love originates from such ideology and philosophy that it is hardly paraphrased. Plato who lived in the era of polytheism has such a peculiar perception of love that distinguishes him completely from other philosophers of his time; the love which connects him to the divine origin of life. The impact of platonic love could be clearly observed in renaissance sonnets and in the works of poets like Petrarch who was himself inspiring for British poets like Spencer and Sir Philip Sydney. East also represents different complicated forms of love which are influenced by mystic thoughts especially Islamic mysticism. One of these representations of eastern love is voyeurism which is a way to reach spiritual love. The present article compares the meaning of platonic love in Sir Philip Sidney’s Strophe and Stella with voyeurism in Divan of Hafiz.
    Keywords: Platonic love, Voyeurism, Sonnet, Mysticism, ambiguity, Symposium, Christ, Keeper
  • Mahboubeh Fahim Kalam, Mohammad Reza Mohseni Pages 101-116
    Although it seems a little bit strange at first to compare Khayyam، the 5th century AH poet with the contemporary French writer André Gide but there are similarities between them as much as there are differences. The concept of gaining pleasure in life and enjoying its moments is central to Khayyam’s mind and poetry. By contemplating the works of André Gide especially “Fruits of the Earth” one understands that they also include similar themes. Thus the present article examines the literary-philosophical trends of these two poets which have a lot in common in this regard. This article tries to compare the works of these two scholars to clarify their intellectual attempts in promoting the idea of gaining pleasure and seizing the day and in parallel it attempts in explaining the ideology of a French writer and an Iranian poet while exploring how Khayyam’s poetry has affected the themes applied by André Gide.
    Keywords: Gaining pleasure, Symbolism, life, Death, Literature, Symbolist, Rubaiyat
  • Farid Ghaemi, Fatemeh Esmaeili Pages 117-136
    The adventures of Hajji Baba of Ispahan by James Morier is a representation of the colonized Orient. The researchers have endeavored to trace the Orientalist intentions which lie beneath the text. It reveals how the representation of the Orient and Oriental culture goes hand in hand with Imperialism in the novel. In Morier، particularly، two factors of diplomacy and writing have been integrated in one activity aiming at colonialism، which leads to the emergence of the colonial discourse concerning the inferiority and marginalization of the Orient. The present article is also an attempt to study the Occidentals’ views about the Orient as well as analyze the question of Islam. Furthermore، the following questions are explored: Through what images and discourse are the Orient and the Orientals represented? Are the Orientals and Muslims represented as the “Other”? What is the possible relationship between Hajji Baba and Imperialism? As a result، Westerners through a kind of Binary Opposition define themselves as the superior center in the world. Finally، it unveils how a nineteenth- century novel serves the discrimination in the twentieth century. Moreover، the reasons and foundations of Orientalism are highlighted and a number of cultural-social solutions are dedicated.
    Keywords: Orientalism, Representation, the Orient, the Occident, Islam, Colonial discourse, Morier, The adventures of Hajji Baba of Ispahan
  • Ali Ganjian Khonari Pages 137-157
    AbulAla M`arri is one of the scholars and literary men of the fourth century who could perpetuate his ideas through literature and poetry. Arthur Schopenhauer the nineteen century philosopher has also benefited much from literature and he himself was one of the greatest masters of the German language prose. What is comparable considering these two intellectuals is their pessimistic philosophical considerations which they have applied although with some differences in theory and practice. These two scholars have similarities and differences but their similarities are much more than their differences.
    Keywords: AbulAla Marri, Schopenhauer, philosophy, Pessimism, Dante, Death, Contemporary philosophers
  • Gordafarin Muhammadi, Mehdi Momtahen Pages 159-172
    The present article analyses the quality and nature of two Jewish and Zoroastrian journeys of the afterlife namely “Book of Ardaviraf” and “Dream of Enokh” while expressing their similarities and differences. The main characters of both works (Viraf&Enokh) are great men of their nation who experience this spiritual journey and visit heaven and hell and walk with creator of the universe and finally they come back to their people with great experiences and instructions. They inform people of what they have observed. In the “Dream of Enokh” the way the universe was created and how it works systematically is also explained but this article mainly focuses on the differences of Heaven and hell in these works.
    Keywords: travelogue, Book of Ardaviraf, Dream of Enokh, heaven, hell, Angels
  • Mehdi Momtahen, Parisa Davri Pages 173-201
    There is a general similarity between the stories of prophets in holy Quran and Iranian myths. For whatever reason these similarities exist and although there are also discrepancies these stories attract the attention of any reader. Two stories which are worth comparison in this regard are stories of Joseph and Siavash. Similarity of these two stories not only lies in the adventures، actions، dialogues and monologues of each character but also in the fact that there is also a verse version of Joseph and Zuleikha attributed to Ferdowsi. A full comparison of these works will take more than one single article and thus this article focuses on the analysis of only two main characters of Sudabeh and Zuleikha since one of the factors making these stories worth comparison is the behavior of the female characters. The interesting point in this regard is that in spite of considerable similarities between them there are also subtle differences.
    Keywords: Sudabeh, Zuleikh, Joseph, Siavash, Myth, Kaykavousi