فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 14 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد ابومحبوب، شهرام پناهی صفحات 11-28
    مقاله حاضر، پژوهشی است در گزاره های اندیشمندانه دو نویسنده مشهور از شرق و غرب است که در بسیاری جهات شبیه هم بوده و گاهی در نقطه مقابل هم ایستاده اند: یکی میلان کوندرا نویسنده و متفکر مشهور اهل جمهوری چک و دیگری، محمود دولت آبادی از نویسندگان مطرح معاصر ایران که با توجه به ترجمه اکثر کتاب هایش به زبان های دیگر، شهرت جهانی دارد. شباهت و همسانی افکار فلسفی شخصیت های اصلی دو کتاب با عناوین سلوک (از دولت آبادی) و مهمانی خداحافظی (از کوندرا) بحث اصلی این تحقیق است که با شاهد مثال هایی عینی تطبیق داده شده اند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، محمود دولت آبادی، میلان کوندرا، سلوک، مهمانی خداحافظی، فلسفه، افکار فلسفی
  • نعمت اصفهانی عمران صفحات 29-42
    یکی از مهم ترین جلوه های عرفان در میان ادیان و مکاتب مختلف معرفتی، «حقیقت جویی» عارفانه سالکاان طریقت و ناتوانی انسان جست وجوگر از درک ذات آفریدگار دو عالم است؛ موضوعی که از دیرباز در تاریخ عرفان و فلسفه، به ویژه در مقوله ی معرفت سنجی (اپیستومولوژی) و هستی شناسی (انتولوژی) جایگاهی مهم و بحث انگیز داشته و ذهن و زبان بسیاری از اهل تحقیق و معرفت را به خود مشغول داشته است. بر همین اساس، برآنیم این موضوع (حقیقت جویی عارفانه) را با نگاهی تطبیقی به عرفان اسلامی و بودایی، باتوجه به برخی سروده های عرفانی سهراب سپهری، بحث و بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: عرفان، عرفان ائتلافی، تکثرگرایی صوفیانه، حقیقتجویی عارفانه، عرفان اسلامی، عرفان بودایی، عقل جزئی نگر، اسرار مگو
  • اختر سلطانی، ظاهر سارایی، نرجس توحیدی فر صفحات 43-63
    در این مقاله سعی شده است تاثیر حماسه های دینی فارسی بر اشعار کردی غلام رضاخان ارکوازی شاعر بزرگ کردی سرای شیعی ایلامی از نظر تطبیقی بررسی موارد مقتبس و ملهم از حماسه های دینی در شعر او نشان داده شده است. از آنجا که کردهای شیعه مذهب، بخش اعظمی از جمعیت ایران را تشکیل می دهند و در روند شکل گیری مذهب تشیع نقش داشته اند، بررسی تطبیقی این نوع ادبی در زبان فارسی و زبان کردی جنوبی (زبان کردهای شیعه مذهب) حائز اهمیت است؛ چراکه می تواند به شناخت زمینه های مذهبی و فرهنگی و ملی و طبعا حرکت به سوی همگرایی افزون تر منجر شود.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، مضامین مشترک، غلام رضاخان ارکوازی، مناجاتنامه کردی، حماسه های دینی فارسی، خاوراننامه، حمله حیدری
  • غلامعلی صادقی صفحات 65-82
    پویایی اندیشه و تخیل آدمی را حد و مرزی نیست، و مروارید اندیشه وقتی ستوده و زیبنده می نماید که از تنگنای صدف زمان و مکان بیرون خزد و گرد و غبار تیره روزگار دامنش را نیالاید. راز موفقیت و کامیابی آثار ادبی جهانی را نیز در همین خصوصیت باید جستجو کرد. نقد و مقایسه آثار ادبی با توجه به معیارهای منطقی و علمی ارزیابی آنها به دور از غرض ورزی و رسیدن به نتیجه ای مفید و قابل پذیرش، کاری است ارزشمند. در این جایگاه نگارنده بر آن است در حدوسع و مجال، دیدگاه متنبی و فرخی سیستانی را البته با توجه به دو قصیده که هر کدام در تاریخ ابیات دو زبان جایگاه والایی دارند و اشتراکات و اختلافاتی در زمینه های مختلف در آنها هست، مقایسه کند و به جلوه های ذوقی، هنری، موضوعی و محتوایی آنها اشاراتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: متنبی، فرخی، صور خیالی، قصیده، اندیشه و محتوا، وصف، حماسه، اشتراکات، اختلافات
  • فرهاد طهماسبی، مریم سادات سجودی صفحات 83-99
    در مقاله حاضر سعی شده است نشان داده شود ادبیات داستانی نوین ایران از ادبیات داستانی جهان تاثیر پذیرفته است. با مطالعه آثار داستانی معاصر روشن می شود که ایرانیان پس از آشنایی با آثار ادبی مدرن دنیا، تحت تاثیر شیوه ها و مکاتب ادبی جهان قرار گرفتند. بنابر برخی ملاحظات سیاسی و ایدئولوژیک، تاثیرپذیری داستان نویسان ایرانی از آثار ادبیات روسیه، بیش از سایر کشورها بوده است. مولفان با انتخاب داستایوسکی و ساعدی به عنوان دو داستان نویس و نماینده دو فرهنگ و از دو زمان متفاوت نتیجه می گیرند که نویسنده روس چگونه بر سبک نویسنده ایرانی اثر گذاشته است. در این مقاله تلاش شده است برخی شباهت ها و تفاوت های این دو نویسنده در سبک و شیوه کار و مضامین نشان داده شود.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات داستانی نوین ایران، ادبیات داستانی جهان، تاثیرپذیری، ساعدی، داستایوسکی، شباهت، تفاوت
  • محمد فرهمند صفحات 101-119
    برای شناخت کیفیت حالات نفسانی شاعر و فضای ذهن و خیال او، بحث درباره منشای پیدایش شعر، نکته جالب و قابل اهمیتی است. اعتقاد به این نکته که هر هنری، آبشخور و محل تغذیه خاص خود را داشته، از اندیشه های بنیادین در حوزه مباحث هنری در غرب و شرق بوده است. تحلیل مضامین آفرینش های هنری در ساختار فکری شاعران و ارتباط دادن آن با دنیای بیرون، درگرو شناخت فضایی است که شاعر در آن فضا تحت تاثیر عوامل مختلف به دریافتی می رسد که پیکره هنری اثر خود را مفصل بندی می کند. در مقاله حاضر، مسئله «الهام» و جایگاه آن در خلاقیت هنری، که در ادبیات جهان با عناوین مختلف نبوغ، ذوق و جذبه، الهه شعر، جن و شیطان، تابعه، همزاد و... از آنها یاد شده بررسی شده است.
    کلیدواژگان: شعر، الهام، استمداد، الهه و شیطان، ذهن، خیال، آفرینش های هنری
  • لیلا قاسمی حاجی آبادی، مریم پیکان پور صفحات 121-145
    سعدی و متنبی هر دو از شاعران بزرگ و نامی ایران و عراق به شمار می آیند که در برخی از وجوه تفکر و نحوه بیان و نوع بینش و هنر تصویرگری و جوشندگی طبعی بسیار نزدیک به یکدیگر دارند. در این پژوهش، غزل و به تبع آن، عشق و عاشق و معشوق در اشعار این دو شاعر و در راستای آن، مضامین و دیدگاه های مشترک آنان درباره این سه مقوله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سعدی، متنبی، غزل، شعر، عشق، عاشق، معشوق، هنر تصویرگری
  • مهدی ممتحن، نعیمه شایسته فر صفحات 147-158
    در این مقاله سعی شده است، به صورت موجز، مقایسه هایی بین دو داستان ایرانی و اروپایی انجام گیرد. در هر دوی این داستان ها، عشق ناگزیر و چاره ناپذیری در کار است که همه ارزش ها را باژگونه می کند؛ درد عشق موذیانه می شود و عاشقان آن را نهانی ناگزیر تحمل می کنند. با وجود تشابه هایی که میان داستان های عاشقانه جهان وجود دارد، هنوز نکات مشترک بسیاری از داستان ها شناخته نشده است. امید است که در این مقاله، فاصله های مکانی بین این دو نویسنده ازمیان برداشته و زیبایی های هر دو داستان که در لفافه نظم و نثر پنهان است، آشکار شود.
    کلیدواژگان: داستان، عشق ناگزیر، تشابه، ویس و رامین، تریستان و ایزوت، درد عشق، نظم و نثر
  • محبوبه مونسان صفحات 159-185
    انسان کامل مثل اعلای الهی و آیت کبرای او است که بر صورت حق آفریده شده و کلید معرفت است. از نظر ابن عربی، انسان ثمره وجود و کمال عالم کونی و غایت حرکت وجودیه و ایجادیه است. اول است به قصد، آخر است به ایجاد. قلب انسان کامل، آیینه تجلیات ذاتیه و اسمائیه است. از نظر مولانا، کاملان، نایب حق اند در روی زمین و سایه و ظل اویند. مرآه حق و آیه تمام نمای هستی که رابطه اش با حق بی واسطه است و از این جهت روح و دل عالم است. در این تحقیق، نظرهای این دو عارف بزرگ درباره انسان کامل بررسی و درطی آن، اشتراکات و افتراقات آنها روشن شده است.
    کلیدواژگان: انسان کامل، ابن عربی، مولوی، حقیقت محمدیه، عالم کونی، حرکت وجودیه، تجلیات ذاتیه و اسمائیه
|
  • Ahmad Abumahbub, Shahram Panahi Pages 11-28
    The present article studies the ontological considerations of two philosophical characters in the novels “Deportment” by Mahmoud DolatAbadi and “Goodbye Party” by Milan Condra. These two writers are from east and west and there are similarities and sometimes opposing ideas in their works. DolatAbadi is one of the famous contemporary Iranian writers whose books have been translated into different languages and Condra is from Czech Republic.
    Keywords: DolatAbadi, Condra, Goodbye part, Deportment, philosophy
  • Nemat Esfahani Omran Pages 29-42
    One of the most important manifestations of mysticism among religions and learning schools is the mystical truth seeking of the devotees and failure in understanding the essence of the creator of both worlds; it is the subject which has had a great and controversial status in epistemology and ontology since ancient times and has kept busy the mind of many researchers. Thus the subject of mystical truth seeking is being studied by the present article through a comparative review of Islamic and Buddhist mysticism while taking into consideration some of the poetry of SohrabSepehri.
    Keywords: Mysticism, Sufi Pluralism, Truth Seeking, Islamic mysticism, Hidden Secrets
  • Akhtar Sultani, Zaher Saraei, Narjes Tohidi Far Pages 43-63
    The present article attempts to study the impact of Persian religious epics on Kurdish hymn book of Gholam Reza Khan Arkvazi the great Shiite Kurdish poet from Ilam from a comparative point of view. Since the Shiite Kurds make up a great part of the population of Iran and they have played an important role in the formation of Shiite religion، study of their literary works and comparing them with Persian works is of great contention and it can help the national convergence.
    Keywords: Arkvazi, Shiite, Hymn Book, Persian Epics, Similar Themes
  • Gholamali Sadeghi Pages 65-82
    Dynamicity and creativity of the imagination of mankind is unlimited. The pearl of imagination becomes most beautiful when it finds its way out of the clams of time and space. The secret to the success of the worldly known works of literature is the same. Criticizing and comparison of literary works based on scientific and standard criteria for reaching at unbiased results is a valuable activity. The present article attempts to compare the viewpoints of two poets FarrokhiSisitani&Mutenabbi through two of their odes.
    Keywords: FarrokhiSisitani, Mutenabbi, Imagination, thought, similarities
  • Farhad Tahmasbi, Maryam Al-Sadat Sojoudi Pages 83-99
    The present article is an attempt to show that modern story writing in Iran has been influenced by the world dramatic literature. Studying the contemporary stories shows that Iranians have been influenced by worldmethods and literary schools. For certain political and ideological reasons these influences have mostly been from the works of Russian literature. The article explores the works of Fyodor Dostoyevsky and Gholam Hussein Saedi as the representative story writers of two different cultures and from different times to conclude how the Russian writer has influenced the iranain one.
    Keywords: Comparative Literature, Story Writing, Iran, Russia, Dostoyevsky, Saedi
  • Muhammad Farahmand Pages 101-119
    In order to understand the quality of the passions of the poet and the atmosphere of his or her mind and imagination، studying the origin of poetry is an interesting and important activity. Believing in the origin for different arts has always been at the core of western and eastern discussions on art. Analysis of artistic themes and relating them to the outside world needs an understanding of the atmosphere in which the poet has been influenced by different elements. The present article studies the poetic inspiration as mentioned in world literature under different names such as creativity، ingenuity، or initiative.
    Keywords: poetry, Inspiration, Artistic Origin, Creativity, world literature
  • Leila Ghassemi Haji Abadai, Maryam Peykan Pour Pages 121-145
    Saadiand Mutenaabi are both among the greatest and most well-known poets of Iran and Iraq who share some similaritiesin their way of thinking and expression as well as their artistic vision. The present article studies their sonnets while focusing on the subjects of love، lover and beloved in their poetry. It also studies and compares their themes and similar viewpoints.
    Keywords: Saadi, Mutenabbi, Sonnet, poetry, love, Imagination, Beloved
  • Mehdi Momtahen, Naeemeh Shayesteh Far Pages 147-158
    The present article is an attempt to compare in summary two Iranian and European love stories. Both of these stories are about the inevitable love which changes the order of everything; and the lovers tolerate everything privately. Although there are similarities among the love stories of the world there are certain aspects of them which are still to be known. This article tries to ignore the geographical distance between the writers and compare the beauties of the two stories.
    Keywords: Story, love, Vis, Ramin, Tristan, Iseult, poetry
  • Mahbube Moonesan Pages 159-185
    The perfect human is an instance of divine florescence and a great sign of divinity which has been created in truth and is the key to wisdom. From the view point of Ibn-e-Arabi، human is the result of existence and is the perfection of this world. The heart of the perfect human is a mirror reflecting the divine characteristics. From the view point of Mewlanathe perfect human is the representative of the divine existence on earth and the mirror of existence whose relation to the divine source is immediate and direct and is thus the heart and soul of the universe.
    Keywords: Perfect Human, Ibn, e, Arabi, Mewlana, Exisstence, Universe