فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 15 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلی جمالی، سمیرا مدرس صفحات 11-37
    شعر بلند روایی لاله رخ نوشته توماس مور شاعر ایرلندی داستان سفر شه دختی جوان و دلدادگی او به فرامرز، شاعر جوانی است که در مسیر سفر داستان هایی از سرزمین ایران روایت می کند. دوران حیات شاعر مصادف با حکومت ناپلئون، سلطنت جورج سوم و نیز استعمار ایرلند توسط انگلیس است و آن چه در بررسی شعر لاله رخ جالب می نماید گزینش هدفمند وقایع تاریخی ایران، داستان های کهن فارسی و متون اسلامی، و تطبیق آن با فضای سیاسی زمان و مکان شاعر است که در حیطه نظریه شرق شناسی ادوارد سعید (1979) قابل بررسی می باشد. شرق شناسی به بررسی نحوه تعامل متون شرق نگر غربی با عناصر شرقی می پردازد و طرح آن دریچه جدیدی بر مطالعه و احیای متون ادبی نویسندگان و مستشرقان غربی قرون هجده و نوزده میلادی گشوده است.
    کلیدواژگان: لاله رخ، توماس مور، مقنع، مبارزات ایرلند، استعمار انگلیس، ادبیات فارسی، زردشت، اسلام
  • محمدحسین حدادی صفحات 39-56
    نفوذ فرهنگ و ادب شرق در غرب که از زمان جنگ های صلیبی آغاز شد، تا آن جا پیش رفت که نویسندگان دوره ′′رمانتیسم′′ آلمان در شرق نیروی تازه ای برای الهام در خلق آثار ادبی دیدند. گوته بعد از مطالعه ی ابیاتی چند از ترجمه ی دیوان حافظ هامر-پورگشتال تحت تاثیر قرار گرفت و در آشنایی فرهنگ و ادب ایران در آلمان نقش بسزایی ایفا کرد. فردریش روکرت نیز در راستای افکار و اندیشه های گوته، با ترجمه ی فرهنگ و ادب شرق نه فقط به دنبال آشنایی بیش از پیش غرب با فرهنگ و ادب شرق بود، بلکه در جهت غنا سازی زبان آلمانی که از منظر او از تمامی ابزار لازم برای بیان تفکر ملت ها برخوردار بود، گام برداشت. مقاله ی ذیل با استناد با افکار گوته و روکرت در باب شرق و ایران، جایگاه فرهنگ و ادب ایران را در دوره ی رمانتیسم در آلمان به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: شرق، غرب، ترجمه پذیری، ترجمه ناپذیری، صورت، محتوا، غزل
  • شاهرخ حکمت، حمیده دولت آبادی فراهانی صفحات 57-80
    مقاله حاضر جستاری است بر درک بهتر اشعار پری شادخت شعر معاصر ایران، فروغ فرخ زاد و نامدارترین شاعره معاصر آمریکا، سیلویا پلات. بر طبق نظر شوالتر، نقد و بررسی آثار شاعران و نویسندگان زن براساس چارچوب های برآمده از آثار ادبی نویسندگان مرد از یک سو به معنای تایید گفتمان مردسالارانه حاکم بر فضای نقد می باشد و از سوی دیگر منجر به سکوت زنان حتی در تجزیه و تحلیل آثار خودشان می شود. این مقاله بر آن است تا با بررسی تطبیقی اشعار فرخ زاد و پلات، پی به وجوه مشترک اندیشه های این دو شاعر ببرد. به راستی فرخ زاد در دو دفتر آخر خود بار دیگر متولد می شود و به فصل جدیدی از ایمان در زندگی خود دست می یابد و پلات نیز در شاه کار ادبی اش آریل تکامل و پختگی یک شاعر بزرگ را تجربه می کند.
    کلیدواژگان: فروغ فرخ زاد، سیلویا پلات، الاین شوالتر، فمینیسم، جینوکریتیسیزم، مدل بیولوژی، مدل زبان شناسی، مدل روا نشناسی و مدل فرهنگی
  • محمد خسروی شکیب صفحات 81-95
    شهرنوش پارسی پور و مارگریت دوراس دو نویسنده معاصر ایرانی و فرانسوی هستند که در داستان هایشان به دلایلی چون زن بودن، نویسنده و روشن فکر بودن، زیستن در دنیای قرن بیستم، آشنایی با نگرش های گوناگون فمینیستی، تجربه زندگی شرقی، شباهت ها و همسرایی هایی وجود دارد. سوال این است که چه همسرایی و هماهنگی های فکری و عقیدتی میان پارسی پور و دوراس وجود دارد؟ پیش فرض این تحقیق بر این استوار است که توجه به «عشق آزاد» و «رئالیسم جادویی»، سنت شکنی و عصیان علیه وضع موجود زنان، به چالش کشیدن باورهای بی پایه و خرافی، اعتراض به نگاه ملکی و مالی به زن، انتقاد از قوانین حاکم مرد محور، ذکر ستم پذیری و تحقیر تاریخی زن، خودفروشی و احساس ترس و ناامنی زنان، تشویق زنان به کسب علوم مختلف و الگو گرفتن از مردان و... مواردی مشترک در داستان های این دو نویسنده است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، داستان، شهرنوش پارسی پور، مارگریت دوراس
  • علی سلیمی، پیمان صالحی صفحات 97-122
    از آنجا که ایران و فلسطین، در طول تاریخ خود، همواره با حوادث فراوانی، دست به گریبان بوده اند، لذا ادبیات پایداری در این دو سرزمین، به شکلی بسیار برجسته رواج یافته است. بیان شاعرانه حس وطن دوستی، مبارزه علیه استبداد و استعمار، و فداکاری در راه وطن، از ویژگی های بارز این گونه ی ادبی بوده که در شعر پایداری این دو سرزمین، بازتابی گسترده داشته است.
    در جای جای دیوان اشعار، شاعر آزادی خواه ایرانی، ملک الشعرای بهار، و شاعر ملی گرای فلسطینی، ابراهیم طوقان، احساس عشق به وطن و جان بازی در راه آزادی آن، به خوبی متجلی است، و به دلیل اینکه درون مایه ی اصلی شعر میهنی این دو، تحریک حس وطن دوستی و تکیه بر ملی گرایی، به منظور خلق روحیه ی پایداری در میان مردم است، لذا شعر اجتماعی و سیاسی این دو، وجوه اشتراک فراوانی با هم یافته است.
    کلیدواژگان: عشق به وطن، ملی گرایی، شعر پایداری، ایران، فلسطین، ملک الشعرای بهار، ابراهیم طوقان
  • آسیه گودرزی نژاد صفحات 123-142
    بعد از قرآن کریم نهج البلاغه حکیمانه ترین کتابی است که به صورت کلامی نافذ و پرمعنی برای ما مسلمانان به یادگار مانده است. این گنجینه ی معنوی بر بزرگان ادبی کشور ما نیز تاثیرات به سزایی داشته است. در این مقاله کتاب بوستان سعدی مورد بررسی قرار گرفت و مواردی که سعدی از سخنان گهر بار حضرت علی (ع) از نهج البلاغه و غررالحکم و درر الکلم استفاده کرده و از کلام ایشان بهره برده است، مشخص شد و مورد بررسی و توضیح قرار گرفت. اما دریافت کلام حکیمانه ی اهل حکمت، سرمایه ای کلان می خواهد که نگارنده در حد بضاعت خود به آن پرداخته است. ضمنا در ابتدای هر موضوعی در صورت امکان آیه ای از قرآن کریم آورده شده است.
    کلیدواژگان: بوستان سعدی، کلام حضرت علی (ع)، صفات الهی، تاثیر پذیری، ماندگاری آثار
  • مهدی ممتحن، حسین محمدیان، محمد امین رودینی صفحات 143-164
    به جهت اوضاع مشابه اجتماعی و فرهنگی دو ملت ایران و عراق، در این مقاله سعی شده است تا با تکیه بر مضامین دینی اشعار محمد مهدی جواهری و محمدحسین شهریار، موارد اشتراک و اختلاف دیدگاه این دو شاعر بزرگ در مورد دین مورد بررسی قرار گیرد. جواهری در شعر خود به بیان موضوعاتی چون خرافه زدایی و قشر زدایی دینی می پردازد، در این زمینه جواهری به دنبال اصلاح در دین می باشد. همچنین نگاه شهریار در اشعار دینی، نوعی نگاه بنیادین است و به تبیین و توضیح شاخص های اصلی دین می پردازد.
    این مقاله تطبیقی است میان اندیشه های دینی این دو شاعر نو کلاسیک که با حفظ سنت و نگاهداشت نظام فنی شعر قدیم با طرح اندیشه های نو در شعر خویش، قصد اصلاح جامعه ی محروم و خرافه گرا و پر آشوب کشور خود را داشتند و اشعار خود را در خدمت مردم قرار دادند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر، ایمان، مضامین دینی، جواهری، شهریار، امام حسین (ع)، اهل بیت (ع)
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 165-180
    یکی از ادیبان و سرایندگان معروف نیمه دوم قرن پنجم هجری که با الهام از شاعران عرب، توانست مضامین بسیاری را اقتباس کرده و آن ها را در لا به لای اشعار و سروده های خود به کار برد، ابوالفرج رونی است. وی از استادان مسلم شعر فارسی است که در میان معاصران و شاعران بعد از خود به استادی مشهور بود و دیوان وی بسیار مورد علاقه و توجه انوری، شاعر بزرگ قرن ششم بوده است. وی در تکامل شعر فارسی به خصوص در تصویرسازی های شاعرانه، نهضتی به وجود آورد که اسلوب قدما و پیروان خویش را به کلی نسخ کرد. این پژوهش بر آن است تا حد مقدور به میزان تضمین و اقتباس ابوالفرج از اشعار و سروده های ادب عرب و نیز میزان تاثیرپذیری از مفاهیم، تصاویر و ساختار شعری شاعران عرب بپردازد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر فارسی، قرن پنجم، ابوالفرج رونی، مفاهیم و تصاویر مشترک
|
  • Leila Jamali, Samira Modares Pages 11-37
    Lalah-Rookh (1817)، Thomas Moore’s long narrative romance، is the story of a young princess’s journey and her affection for Feramorz، a young poet who relates various stories from Iran. Moore lives in the era of Napoleon’s sovereignty، George III’s domination، and the British colonization of Ireland. In his depiction of Persian history، literature، and religion، he tries to make them adaptable to his native society. This attempt can be investigated within the framework of Edward Said’s Orientalism. Scrutinizing orientalist writings of westerners the theory introduces new ways to study orientalist literary texts of 18th and 19th centuries.
    Keywords: Lalah, Rookh, Thomas Moore, Irish Independence Movement, British colonization, Persian literature
  • Muhammad Hussain Haddadi Pages 39-56
    Penetration of culture and literature of orient began at the time of crusades and so the German authors of romanticism became founded in oriental inspiration for literary works. Orient was for Goethe until 1814، when he recived the translation of Divan Hafiz، translated by Hammer- Purgstall، a medium for the release of the time. But after reading this translation he became so enthusiastic that hecomposed poems about Hafiz. Rueckert translations ofculture and literature of orient occurred after Goetheand introduced to the west the culture and literature of orient and enriched the geraman language which is a very good language for expression of thoughts of people in the world.
    Keywords: Orient, West, Translatable, Form, Content, Goethe, Iran, Romanticism
  • Shahrokh Hekmat, Hamideh Dolatabadi Pages 57-80
    The present study is a cross-cultural survey of American Sylvia Plath’s and Iranian ForughFarrokhzad’s poetry in the light of Showalterian feminist viewpoint. Elaine Showalter believes that analyzing women’s works according to the male-constructed theories would result in mere imitation of male discourse and consequently mere silence of women even in evaluating their own works. Thus، she presents a female framework i. e. Gynocriticism. The present writersare to scrutinize some Plath’s and Farrokghzad’s poems according to the above-mentioned framework and come to the conclusion that both poets reject the pre-established norms of patriarchal literature. As two avant-garde poets، they create a literature of themselves on the basis of their female entity and experience.
    Keywords: Farrokhzad, Sylvia Plath, Feminism, Gynocriticism, Biological Model, Psychological Model, Cultural Model
  • Muhammad Khosravi Shakib Pages 81-95
    ShahrnushParsipur and Marguerite Duras are two contemporary Iranian and French writers who share some similarities in their works due to the facts such as being a woman، a writer، an intellectual، living in a twenty century world and having experienced different feminist approaches and living in the East. The question is then what are these similarities? The research hypothesis based on the question is then liberal love، magical realism، breaking traditions and uprising against the current status of women، challenging false beliefs and superstitionsand criticizing the present male chauvinist rules and regulations.
    Keywords: Feminism, Story, Parsipur, Duras, Criticism, Contemporary
  • Ali Salimi, Peyman Salehi Pages 97-122
    Since the countries of Iran and Palestine have historically undergone many events، the literature of resistance has become widely popular in these countries. Poetic expression of patriotism، fighting against colonialism and oppression and sacrificing for the sake of home has been among the prominent features of this literary type. In many occasions in their books of poems the liberal Iranian poetMalekal-ShoaraBahar and the nationalist Palestinian poet Ibrahim Toghan perfectly show the patriotism and sacrificing for one’s hometown. Therefore their politicaland social poetry has many things in common.
    Keywords: Malek Al ShoaraBahar, Ibrahim Toghan, Patriotism, Iran, Palestine
  • Asiyeh Goodarzi Nejad Pages 123-142
    Nahj Al-Blaghe is the most valuable and influent book for Muslims after the holy Quran. This book is Effective and Meaningful for anyone as a Muslim. This moral treasure has also had great effects on literary men. The present article investigatesBustan by Saadi and studies and presents the images which Saadi has extracted from Nahj Al-Blaghe، Ghorar Al-Hekamand Doarar Al-Hekam. Comprehending the sayingsused in the mentioned works needs great wise and the writer has done it as fluently as possible. At the beginning of each subject where possible،one Verse (Ayah) from the holy Quran has been presented.
    Keywords: Bustan, Saadi, Imam Ali, God, Language
  • Mehdi Momtahen, Hoseyn Mohammadiyan, Mohammad Amin Roodini Pages 143-164
    Due to the similar social and cultural conditions of Iranian and Iraqi nations، the present article attempts to survey the points of similarity and difference in the works of Muhammad Mehdi Javaheri and Muhammad hussainShahryar based on the religious themes of their poetry. Javahery in his poetry discusses the fighting against superstitions and religious segmentation whilehe is after religious reforming. Also the view Shahryar holds is a fundamentalist one and he tries to elaborate the main branches of religion. The present article is a comparison of the religious views of these two neoclassic poets.
    Keywords: Comparative Literature, Faith, Religion, Jawahery, Shahryar, poetry
  • Ahmad Reza Yalameha Pages 165-180
    One of the literary men and famous poets of the second half of the fifth century AH who could adopt many themes through inspiration of the Arab poetsand apply those themes in his poetry was Abul-Faraj Runi. He is a great master of Persian poetry who was very popular among his contemporary poets and even poets after him. He was knownas the master and his book of poetry was the one favored by Anwary the great poet of the sixth century AH. He pioneered a movement of the perfection of Persian poetry especially with regards poetic depictions which ruined the previous methods. The present article studies Runi’s poetry and compares it to Arab poetry.
    Keywords: Abul, FarajRuni, Arab Poetry, Comparison, Themes, Poetic Depiction